12 Ιουλ 2014

Δε ντρέπεσαι καθόλου ρε Φωτόπουλε;

 Δε ντρέπεσαι καθόλου ρε Φωτόπουλε;


"Παιδιά, κοιτάχτε! Σας έφερα έναν μαρξιστή!"
"Είμαι μαρξιστής, είμαι αριστερός. Μετά από 34 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, τους τα βρόντηξα στη μούρη και σηκώθηκα και έφυγα γιατί εγώ, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες σύντροφοι, δεν μπορούσα να ανεχτώ το κόμμα μου να αφαιρεί τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και να γυρίζει τον λαό μας σε άλλες εποχές..."Ναι, είμαι μαρξιστής–τροτσκιστής. Ζούσα για την επανάσταση χρόνια ολόκληρα και ακόμη ζω γι’ αυτήν. Τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος, ώστε να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του". (Ν.Φωτόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών).

Τα παραπάνω δήλωσε, χωρίς να ντραπεί καθόλου, ο πρώην συνδικαλισταράς του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φωτόπουλος (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ). Ούτε ίχνος τσίπας απ' τον πρώην κυβερνητικό συνδικαλισμό, τον υποταγμένο στις ψευτιές και τις αθλιότητες του ΠΑΣΟΚ.

Είναι "μαρξιστής", λέει, ο Φωτόπουλος. Και γέλασαν μέχρι και οι διακόπτες της ΔΕΗ. Ένας "μαρξιστής" που επί 34 χρόνια (το παραδέχεται ο ίδιος) ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που εξαγόραζε τις συνειδήσεις της ελληνικής εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Του ΠΑΣΟΚ της αρπαχτής, των σκανδάλων, της ΕΟΚ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Του ΠΑΣΟΚ του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ρεμούλας, που εξευτέλισε κάθε έννοια "σοσιαλισμού" και μόνο που περιελάμβανε τη λέξη αυτή στο όνομα του. Και σήμερα έρχεται ο Φωτόπουλος, στην πρώτη γραμμή του καιροσκοπικού ΣΥΡΙΖΑ πλέον, να κάνει μαθήματα "επαναστατικότητας" και "μαρξισμού". 
 
Ζει "για την επανάσταση" λέει ο Φωτόπουλος. Ζούσε "χρόνια ολόκληρα και ακόμη ζει γι' αυτήν". Τα λέει χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή ο υποκριτής. Για ποιά "επανάσταση" άραγε ζούσε και ζει ο Φωτόπουλος και οι όμοιοι του; Μήπως εννοούν την "επανάσταση" που προσκυνά την ΕΕ, τα μονοπώλια και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης; Μήπως τις κούφιες "επαναστάσεις" των συνδικαλισταράδων του ΠΑΣΟΚ - και νυν του ΣΥΡΙΖΑ - που πετάνε πυροτεχνήματα στον αέρα την στιγμή που είναι ενταγμένοι μέχρι τα μπούνια στο αστικό, καπιταλιστικό σύστημα; Τα λέει και δεν κοκκινίζει απο ντροπή ο πράσινος καρεκλοκένταυρος της ΣΥΡΙΖΑϊκης συνδικαλιστικής σαπίλας. 

Μετακόμισαν οι ψευτοσυνδικαλισταράδες, οι "επαναστάτες" του γλυκού νερού απ' το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοαποκαλούνται και "μαρξιστές" κι' απο πάνω. Πόσο περισσότερο γελοίοι μπορούν να γίνουν; Πόσο περισσότερο υποκριτές; Συνέβαλαν στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις αστικές-οπορτουνιστικές ιδέες και τώρα παριστάνουν - ανέξοδα βέβαια - τον Τσε Γκεβάρα. 

Ο Φωτόπουλος και οι όμοιοι του αποτελούν ότι πιο κατάπτυστο υπάρχει στον συνδικαλιστικό χώρο. Ότι χειρότερο, ότι πιο μαύρο και επικίνδυνο για το εργατικό-ταξικό κίνημα. Καλά θα κάνουν οι "κύριοι" αυτοί να μην πιάνουν το Μαρξ και το μαρξισμό στο στόμα τους. Είναι πολύ άθλιοι και πολύ μικροί για κάτι τέτοιο.

Καταλήγουμε μόνο στην εξής ερώτηση: Δε ντρέπεσαι καθόλου ρε Φωτόπουλε; Δε ντρέπεστε καθόλου ρε... Φωτόπουλοι;

ΚΕΡΚΥΡΑ-Ο αγωνας εναντια στο ξεπουλημα του Ισσου και τις ιδιοτικοποιησεις,πρεπει να συνδεθει με τον αγωνα κατα της ΕΕ για να εχει αποτελεσμα

Oι αποφάσεις της συνεδρίασης της Πρωτοβουλίας Αγώνα “isSOS’»


issosΣυνεδρίασε  στο Νεοχωράκι Αργυράδων η Oργανωτική  Eπιτροπή της «ανοικτής Πρωτοβουλίας  Αγώνα  ‘isSOS’», η οποία ασχολήθηκε με τις τρέχουσες  εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και αποφάσισε σειρά μέτρων για την  καλύτερη οργάνωση του αγώνα σε συνέχεια της κοινής σύσκεψης των Πρωτοβουλιών ενάντια στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.
Η οργανωτική επιτροπή εκτίμησε ότι:
Α. Η επιχείρηση ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας εντείνεται . Η κυβέρνηση , το
ΤΑΙΠΕΔ και οι μηχανισμοί τους δίνουν τα ρέστα τους για την υλοποίηση του
προγράμματος λεηλασίας του λαϊκού πλούτου για λογαριασμό των μονοπωλίων.
Β. Η απόρριψη της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ για αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης του ΙΣΣΟΥ είναι μία σημαντική εξέλιξη στην πορεία του αγώνα για την προστασία  του ΙΣΣΟΥ ως ενιαίο οικοσύστημα. Η Πρωτοβουλία  Αγώνα  ‘isSOS’
παρενέβη κατά την εκδίκαση της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ μέσω του πολιτιστικού
σωματείου «Καλλιπάτειρα» . Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα είμαστε σε
ετοιμότητα να παρέμβουμε και νομικά αν ξαναπαρουσιαστεί ανάγκη.
Γ. Την δράση των όποιων άλλων κινήσεων που δημιουργούνται για το ζήτημα του
ΙΣΣΟΥ  δεν την βλέπουμε ανταγωνιστικά , θεωρούμε όμως απρέπεια να ισχυρίζονται
κάποιοι ότι είναι οι «μοναδικοί» που ασχολούνται με το ζήτημα και να κλέβουν
συνθήματα ή να αντιγράφουν την  Πρωτοβουλία  Αγώνα  ‘isSOS’
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν φέρουμε καμμία ευθύνη για ενέργειες
και δράσεις άλλων κινήσεων , που πιθανά δίνουν λαβές στους μηχανισμούς της
κυβέρνησης για συκοφάντηση του αγώνα μας.
Δ. Μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης από κυβέρνηση – ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται
καλύτερη οργάνωση του αγώνα, μεγαλύτερη προβολή των θέσεων μας ,διεύρυνση
των δυνάμεων της Πρωτοβουλίας . Προς αυτή την κατεύθυνση η Οργανωτική
Επιτροπή της Πρωτοβουλίας αποφάσισε:
1.Την  διοργάνωση 2 εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι για την προβολή των θέσεων
μας και την υλοποίηση στην πράξη των προτάσεων μας. Η πρώτη θα είναι
εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης μας για αξιοποίηση και ανάδειξη του ΙΣΣΟΥ
προς όφελος του λαού και  ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση για  δημιουργία
πανευρωπαϊκού κέντρου πρωτογενούς πρόληψης από το ΚΕΘΕΑ , το ΕΣΥΝ, την μονάδα απεξάρτησης της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΚ και με την στήριξη πολιτιστικών , αθλητικών και άλλων φορέων της περιοχής . Η δεύτερη θα είναι ο «2ος ΚόρΙσσος  αγώνας δρόμου 7 & 21 χλμ στην χρυσή άμμο».
2. Την προβολή της Πρωτοβουλίας και των θέσεων μας στους Κερκυραίους και τους
επισκέπτες της Κέρκυρας με πολύμορφες ενέργειες επικοινωνίας.
3. Την διεύρυνση της Οργανωτής Επιτροπής με τους: Γιώργο Αγιώτατο (νομικός),
Αλέκο Καλησπεράτη (συνταξιούχος εκπαιδευτικός), Μπάμπη Γαστεράτο (συνταξιούχος εκπαιδευτικός), Κώστα Φαγογένη (εκπαιδευτικός) Ελένη
Μυρίλλα (Πρόεδρος εργαζομένων ΑΚΟΥΙΣ), Σπύρο Λέσση (Αντιπρόεδρος συλλόγου
«Καλλιπάτειρα»), Μαρίνα Καλούδη (εργαζόμενη), Κώστας Κουλούρης (υπάλληλος).

Το προσωποβιβλίο του τρόμου

 Το προσωποβιβλίο του τρόμου

Έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις ένα φαινόμενο τον τελευταίο καιρό στο Internet και ιδιαίτερα στο facebook που με έχει έντονα προβληματίσει. Η αρχή έγινε, ή τουλάχιστον εγώ τότε το πήρα χαμπάρι, με τα γεγονότα της Ουκρανίας πριν από μερικούς μήνες, ενώ πρόσφατα γίνεται το ίδιο ξανά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος για τις αιματηρές εικόνες από τα εκάστοτε μακελειά οι οποίες δημοσιεύονται κατά κόρον και από πολλούς χρήστες στο εν λόγο μέσον κοινωνικής δικτύωσης.
Τα όσα απεικονίζονται σε αυτές τις φωτογραφίες με απίστευτη λεπτομέρεια είναι ιδιαιτέρως φρικιαστικά, προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ να τις κοιτάω, αν και δυστυχώς μου τα πετάει φάτσα φόρα στον “τοίχο” μου και έτσι έχω δει πολλά που δεν θα θελα πρωτού να προλάβω να αποστρέψω το βλέμμα μου. Και μιλάμε για ακρωτηριασμένες εγκύους, διαμελισμένα ή απανθρακωμένα παιδιά και βρέφη, πολτοποιημένα ανθρώπινα μέλη αποκεφαλισμούς κ.α.

Έχω κατά καιρούς εκφράσει τις ενστάσεις μου για όλα αυτά και έχω “διαπληκτιστεί” με πολλούς, η κύρια επιχειρηματολογία τους είναι πως αυτά συμβαίνουν έτσι και αλλιώς και ότι καλό είναι να τα δείχνουμε μπας και ξυπνήσει κάποιος κόσμος. Εγώ πάλι έχω διαφορετική άποψη.
Καταρχάς δεν αρνούμαι ότι η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη, ότι στοχεύει απευθείας στο συναίσθημα και είναι δυνατόν να συγκινήσει. Όμως εκτός του ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στο τι δείχνουμε και πόσο, μήπως και αυτή η στεγνή επίκληση στο συναίσθημα έχει τα δικά της προβλήματα;
Προσωπικά εγώ:
α) Δεν νομίζω να συγκινηθώ περισσότερο άμα δω μια τέτοια φωτογραφία ή 1000. Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες εικόνες είτε θα με κάνει να τα παίξω, ή για να μην τα παίξω θα εξοικειωθώ με το θέαμα όπως ακριβώς εξοικειώνεται ένας γιατρός με τα ανοιγμένα πτώματα στο χειρουργικό τραπέζι. Υπάρχει λοιπόν λόγος να δημοσιεύει κάποιος 10 τέτοιες φωτογραφίες τη μέρα;
β) Η επίκληση του συναισθήματος είναι μια “φτηνή” μέθοδος που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι εχθροί μας κατά κόρων. Μάστορας σε αυτό ο Γκαίμπελς, αλλά και άλλοι καλοθελητές με χαλκευμένες φωτογραφίες από λιμούς στην Ουκρανία, από σφαγές των, κατά τη δική τους ορολογία, “κομμουνιστοσυμμοριτών”, ανθρωποφαγίες, σκυλοφαγίες κλπ. Άμα ο βομβαρδισμός από τέτοιο φωτογραφικό υλικό άρμοζε στον τρόπο προπαγάνδας των κομμουνιστών, τότε ο Ριζοσπάστης αντί να περιέχει ποικίλα άρθρα θα έπρεπε να μετατρέπονταν σε άλμπουμ φρίκης και να δημοσιεύει κάθε μέρα φωτογραφίες από τα χιλιάδες θύματα του ιμπεριαλισμού, όμως κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο τρόπος εκείνου που δεν έχει τίποτα να προσθέσει.
γ) Δεν είμαι κάθετα εναντίος στην δημοσίευση τέτοιων ντοκουμέντων, απλά λέω πως πρέπει να προσέχουμε που, πως και πότε τα δημοσιεύουμε και σε τι βαθμό. Στο κάτω κάτω μπαίνουν και πολύ μικρά παιδάκια στο facebook και το να μην εκτεθεί ένα πεντάχρονο σε μια τέτοια φωτογραφία δεν είναι ζήτημα πουριτανισμού αλλά κοινής λογικής. Το σκεπτικό ότι άμα γεμίσει η οθόνη του υπολογιστή από αίμα θα αφυπνιστούν κάποιοι ενάντια στον πόλεμο δεν έχει νόημα, διότι αν είναι έτσι να παραστεκουλίζουμε και σε ένα νεκροτομείο μέρα νύχτα για να ευαισθητοποιηθούμε ενάντια στις ασθένειες.
Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν και φυσικά δεν πρέπει να κλείνουμε μάτια και αφτιά, όμως εκτός του ότι αυτού το είδους το “θέαμα” δεν είναι για χόρταση τα μάτια και τα αφτιά είναι όργανα που προσλαμβάνουν πληροφορίες για να τις επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και τίποτα παραπάνω. Αυτό ακριβώς το “άνοιγμα” του εγκεφάλου πρέπει να είναι ο στόχος μας εμάς των κομμουνιστών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ριζοσπάστης δεν το παρακάνει πότε με τέτοιες εικόνες αλλά στηρίζεται στην αρθρογραφία και στην συνολική παρουσίαση ενός φαινομένου.
Και παραφράζοντας για τις ανάγκες του άρθρου μια ρήση που μάλλον ψευδώς αποδίδουν στον Στάλιν…
Μια φωτογραφία διαμελισμένου παιδικού πτώματος είναι τραγωδία, χίλιες τέτοιες φωτογραφίες καταντάει ανωμαλία.
Από ένα σημείο και πέρα όλο τούτο καταλήγει να μετατρέπεται σε αυτό που κάποιοι αποκαλούν “πορνογραφία της βίας”. Δείχνει και το επίπεδο της αναισθησίας στο οποίο έχουμε φτάσει που η δημοσίευση όλων αυτών φάτσα φόρα και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας τείνει να μην αποτελεί πια ένα ΓΕΓΟΝΟΣ αλλά ρουτίνα. Υπάρχει φόβος να καταλήξουμε σαν εκείνους τους ναρκομανείς που όταν περάσουν στα βαριά, τα ελαφριά πλέον δεν τους κάνουν τίποτα, δεν τους συγκινούν ούτε μια στάλα. Όσες τέτοιες φωτογραφίες και αν δημοσιεύσεις από ένα σημείο και πέρα το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρχει είναι το να κάνουν μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερο εντύπωση σε αυτούς που αντέχουν να τις κοιτούν. Ο ισχυρισμός δε πολλών, πως όσοι επιλέγουν να μην της βλέπουν κλείνουν τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα είναι άκυρος… ξέρω πολλούς που δεν αντέχουν να τις κοιτάζουν και όμως σε πείσμα όλων είναι εδώ και χρόνια παρόντες σε κάθε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, φωνάζουν ενάντια στον πόλεμο προειδοποιούν για τις αιτίες και τα συμφέροντα που βρίσκονται κάθε φορά από πίσω του.
Το ζήτημα αυτό έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, μια από αυτές είναι αυτή του σεβασμού του νεκρού. Προσωπικά, και το λέω προκαταβολικά αυτό, δεν θα ήθελα το κατακρεουργημένο πτώμα μου να κάνει το γύρο του κόσμου, ούτε και του παιδιού μου. Πιθανόν βέβαια κάποιοι παλαιστίνιοι που έχασαν τους συγγενείς τους τόσο φριχτά και άδικα να το καταλαβαίνουν  ως ένα τρόπο να ακουστεί η ιστορία τους. Όμως αν κάποιος θέλει να μάθει την ιστορία αυτού του λαού όσα πτώματα και αν δει δεν θα διδαχθεί και πάρα πολλά, διαφορετικά αυτοί που είχαν γραφεία κηδειών θα ήταν παντογνώστες. Ο πραγματικά ευαίσθητος κοινωνικά άνθρωπος, έστω και αν δεν ήξερε μέχρι χθες τίποτα για την Παλαιστίνη ή για την Συρία ή για την Ουκρανία, αντί για να ξεσπάει τα δικά του απωθημένα μπροστά σε εικόνες φρίκης και να αισθάνεται καλά με το πόσο κακοί είναι οι “άλλοι”, θα μπορούσε να το ψάξει σε βάθος, να πάρει υπεύθυνη θέση και να υποστηρίξει αυτή τη θέση με τη συνολική του στάση ζωής.
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί;

 Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί;


Στη γνωστή ιστοσελίδα των ανωνύμων δήθεν επικριτών της στρατηγικής του ΚΚΕ, αναρτήθηκε διακήρυξη της "κίνησης κομμουνιστών - εργατικός αγώνας". 
Ποιοι είναι όμως αλήθεια αυτοί που συγκροτούν την κίνηση; γιατί δε γράφουν τα ονόματά τους; που αλλού έχει συμβεί να συγκροτείται κίνηση και μάλιστα δήθεν "κομμουνιστών" και αυτοί που τη συγκροτούν να μην εμφανίζονται;
Γιατί δεν αποκαλύπτονται οι ανώνυμοι του διαδικτύου που πίσω από την ανωνυμία τους επιτίθενται συχνά πυκνά στο ΚΚΕ;
Και μάλλον αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν αν δει κανείς και όσα γράφουν στη διακήρυξή τους. Γιατί τι άλλο να πεις όταν στη διακήρυξη των 6 σελίδων και 12 σημείων δεν βρίσκεις ούτε λέξη για την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε μία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανά αυριανή κυβέρνηση. Ενώ επιτίθεται με τη γνωστή εμπάθεια ενάντια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ.

Μάλλον μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για την κίνηση αυτή, γνωστή φιλοΣΥΡΙΖΑιίκη εφημερίδα ενημερώνει ότι προηγήθηκε και πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότησή της, δηλώνοντας φυσικά και την ικανοποίηση της, γιατί οπως γράφει ο γνωστός - για τα αναληθή και προβοκατόρικα αντιΚΚΕ δημοσιεύματα- Φώτης παπούλιας "κάτι αρχίζει να κινείται στην εκτός των τειχών του ΚΚΕ κοιμμουνιστική Αριστερά".

Ούτε φυσικά ότι από τους πρώτους που έσπευσαν να διαφημίσουν την κίνηση ήταν ο Σταυρόπουλος του ΒΗΜΑτος, καθώς επίσης και τα σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ - το left.gr και η ηλεκτρονική ΑΥΓΗ.

Παιδιά μην κουράζεστε άλλο. Και ανώνυμοι και φυσικά αντιΚΚΕ στην υπηρεσία του συστήματος!


Πηγή: KOKKINH EΠΙΘΕΣΗ

Φρίκη δίχως τέλος: Ακόμα οκτώ νεκροί Παλαιστίνιοι, 121 μέχρι τώρα τα θύματα

Φρίκη δίχως τέλος: Ακόμα οκτώ νεκροί Παλαιστίνιοι, 121 μέχρι τώρα τα θύματα

12 Ιουλίου
09:272014
Τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμα οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές 
επιδρομές που επιχείρησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί σε μια νέα αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους 121.
Τα θύματα, τρεις άνδρες, σκοτώθηκαν κοντά σε ένα τέμενος στη συνοικία Τούφα, στα ανατολικά της πόλης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας.
Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε 60 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Από την πλευρά των Παλαιστίνιων εκτοξεύτηκαν προς το ισραηλινό έδαφος πέντε ρουκέτες, γεγονός που σημαίνει ότι η νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ περισσότερες από 690 ρουκέτες.

Συγκεκριμένα, στη μία από τις επιδρομές αυτές χτυπήθηκε το κτίριο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με αναπηρία, 
στη Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ ακόμη τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν 
σε βομβαρδισμό στα δυτικά της πόλης της Γάζας .

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες, 
παρά τις διεθνείς πιέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, 
ερωτηθείς εάν το Ισραήλ σκοπεύει να περάσει από τις αεροπορικές επιδρομές σε επιθέσεις από εδάφους στη Γάζα προκειμένου 
να θέσει ένα τέλος στην εκτόξευση ρουκετών προς το έδαφός του από τους αντάρτες τόνισε πως προετοιμάζεται για όλα τα 
ενδεχόμενα και δεν πρόκειται να το εμποδίσουν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, άλλωστε, υποστήριξε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Παρόλα 
αυτά, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Γιαλόν, 
σχετικά με «τον κίνδυνο της περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, τονίζοντας την ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν ό,τι είναι 
δυνατό προκειμένου να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και εντέλει να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

Απέναντι στα λάθη του ΚΚΕ

 Απέναντι στα λάθη του ΚΚΕ


Η «λαθολογία» διεκδικεί το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο στην αποτίμηση της Ιστορίας του ΚΚΕ, σύμφωνα με ιστορικούς «τύπου» Μαραντζίδη, αρθρογράφους του αστικού τύπου, «αριστερούς» δημοσιολόγους-ΚΚΕδολόγους, πρώην κομμουνιστές κ.ά. Πολλά άρθρα δεν θα μπορούσες να ξεχωρίσεις αν έχουν δημοσιευτεί σε φυλλάδα του Αλαφούζου ή του ΔΟΛ, ή στην «πρωινή εφημερίδα της αριστεράς», αν πρώτα δεν έβλεπες την υπογραφή τους.

Η «λογική» αυτή είναι απλή στη σύλληψη και βολική στην εφαρμογή της. Και αποτελεσματική. Τα αποτελέσματά της είναι ορατά στην γκάμα των   «επιχειρημάτων» που χρησιμοποιούν από «βαμμένοι» αντικομμουνιστές μέχρι πρώην μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Είναι η λογική του διαχωρισμού των μελών, των στελεχών και των ηγετών του ΚΚΕ από το κόμμα τους. Ο Άρης π.χ. ήταν «καλός» μα πολύ μεγάλος για ένα τόσο «μικρό» κόμμα ή ο Πλουμπίδης ήταν ο «άγιος» που προδόθηκε από το κόμμα του «διαβόλου». Έφτασαν στο σημείο να «υπερασπίζονται» τον Ζαχαριάδη, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αυτοί που πάντα απεχθάνονταν την ένοπλη πάλη, οι συμβιβασμένοι, οι ξεπουλημένοι του κινήματος.

Κανένας δεν υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ δεν έκανε λάθη, και πρώτο το ίδιο το ΚΚΕ, που με γενναία  αυτοκριτική και αποφάσεις  τα έχει αναγνωρίσει και αποκαταστήσει. Λάθη που έγιναν κάτω από το λυσσασμένο κυνηγητό μιας αδίσταχτης και πανούργας άρχουσας τάξης, σε διωγμούς και εξορίες, στο βουνό, στην παρανομία, μπροστά στις κάνες των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Εκεί που  δένεται το ατσάλι της ταξικής πάλης και όχι σε γραφεία και αναπαυτικούς καναπέδες.

Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιούν τα λάθη αυτά οι ταξικοί αντίπαλοι των κομμουνιστών και  όσοι ακόμα έχουν σκοπό να χτυπήσουν το ΚΚΕ, το ζήτημα είναι πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτά και ειδικά όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, ή  και πέρασαν κάποτε από τα «σχολειά» της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Τα επικαλούμαστε ως άλλοθι για τη δική μας αποχή από τους αγώνες, γιατί κουραστήκαμε, είτε γιατί απογοητευτήκαμε, είτε ακόμα και γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε πραγματικά στην αποτελεσματικότητά τους; Ή τα μελετάμε και διδασκόμαστε από αυτά, αποκομίζοντας πείρα και γνώση για να συμβάλουμε με τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητές μας στο να μην επαναληφτούν;

ΥΓ. Αφορμή για αυτή την αναφορά στάθηκε η φράση: «Η λαθολογία και ο μηδενισμός της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι η βάση για τη συλλήβδην απόρριψή του, που δικαιολογεί και την επιλογή όσων το εγκατέλειψαν σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας του» που διαβάσαμε σε ένα εύστοχο σχόλιο της στήλης «Από μέρα σε μέρα» του Ριζοσπάστη .

Παρασκευή 11 Ιούλη 2014.

Τα σχέδιά τους να σημάνουν συναγερμό για το λαό

Τα σχέδιά τους να σημάνουν συναγερμό για το λαό

Αποκαλυπτική για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη στις ολοένα εντονότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου στο συνέδριο του «Economist»: «Είναι καιρός να δούμε μια καινούργια θέση και ρόλο της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, που σχετίζεται με την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης ως το νοτιοανατολικό σκέλος της Ευρώπης. Εχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είμαστε μέρος του ΤΑΡ για τη μεταφορά Ενέργειας στη Δύση και εν δυνάμει μια χώρα παραγωγής Ενέργειας. Για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος, σημαντικό ρόλο παίζουν τα μεγάλα λιμάνια ως πύλες εισόδου για την Ευρώπη και την Αφρική. Στο σύγχρονο περιβάλλον, η θέση της Ελλάδος είναι σημαντική, όχι μόνο γι' αυτήν, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο» μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε. Παράλληλα ζήτησε «σταθεροποίηση του NATO (βλ. μόνιμη παρουσία και επιχειρησιακή ετοιμότητα) στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», υπογραμμίζοντας ότι «η παγκόσμια σταθερότητα χρειάζεται τη δυτική παρουσία. Το πιο επικίνδυνο σήμα που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της (...) να συμβάλει στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας και στις στρατιωτικές στοχευμένες επεμβάσεις».
***
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού, βλέπουμε τελευταία μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να αποστέλλονται σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα με τη Ρωσία. Πολεμικά καράβια του Ισραήλ κάνουν γυμνάσια με τον ελληνικό Στόλο ενόσω το ισραηλινό κράτος ματοκυλά το λαό της Παλαιστίνης. Επιπλέον, από το στρατηγείο στη Λάρισα συντονίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Χώρια τις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, και η εντεινόμενη στρατιωτική δραστηριότητα γεννούν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες για το πού το πάνε, τι άλλο σχεδιάζουν. Προφανώς, η Ελλάδα είναι κράτος με συγκεκριμένη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη που δεν της επιτρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο σε μια σειρά εξελίξεις. Επιδιώκει όμως στο μέτρο των δυνάμεών της να κερδίσει (τασσόμενη στο στρατόπεδο του «ευρωατλαντισμού») από τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες. Μια προσπάθεια προώθησης θέσεων της ελληνικής αστικής τάξης, διεύρυνσης της ζώνης επιρροής της, γεωπολιτικής αναβάθμισής της στον ανταγωνισμό της με κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Τουρκία.
***
Αποδεικνύεται έτσι πόσο κάλπικη είναι για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί όλες τις δυνατότητες που έχει για να παίξει ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Κριτική που γίνεται, κατ' αρχάς, με κριτήριο τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα καθησυχάζει κεφάλαιο και αστικά επιτελεία ότι η συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι «αδιαμφισβήτητη», ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, που βλέπουν αλλού τα συμφέροντά τους, ότι μπορεί να κάνει «παιχνίδι» και με άλλα κέντρα. Βέβαια, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση, εξ ου και τα παζάρια με την Κίνα, οι προηγούμενες επαφές Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό, η συνάντησή του αύριο στη Ρόδο με τον Κινέζο Πρόεδρο, όπου θα εστιάσουν πάλι σε μπίζνες και στην ανακήρυξη της Ελλάδας ως πύλης διείσδυσης κινεζικών μονοπωλίων στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ όλα τα ιστορικά, αλλά και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό τα τέτοια σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης: Από τη μικρασιατική περιπέτεια ως το πιο κοντινό παράδειγμα της Ουκρανίας, χώρας με πολλά «γεωπολιτικά πλεονεκτήματα» (ενεργειακός κόμβος, ανεπτυγμένη βιομηχανία, υποδομές, σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση, πλούσιος ορυκτός πλούτος), που όμως φλέγεται ως πεδίο αντιπαράθεσης ρωσικών και ευρωατλαντικών μονοπωλίων. Μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των διεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοφιλιών, τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» αποτελούν κόλαση και όχι ευλογία για τους λαούς. «Διαπραγματευτική ισχύς», γεωστρατηγική «αναβάθμιση», ιμπεριαλιστική «ειρήνη» προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές συρράξεις. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έναν πραγματικά ειρηνικό κόσμο με ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εξ ου και χρειάζεται όσο ποτέ να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, ΕΕ, όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και λυκοσυμμαχίες, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική λαϊκή εξουσία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών



Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα, ένα τσουβάλι στην πλάτη...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Στο στόχαστρο των φονικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού παρέμειναν χτες για τέταρτη μέρα από την «επίσημη» έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» οι περίπου 1.700.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, που θρηνούν ήδη για το θάνατο πάνω από 100 συνανθρώπων τους (μεταξύ των οποίων πολλά μωρά, γυναικόπαιδα, γέροντες) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 700 άλλων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν φαινόταν στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφού οι συνηθισμένες δηλώσεις ηγετών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι Πρόεδροι ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, περί της «ανάγκης εκεχειρίας», δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ετσι κι αλλιώς, με την πολιτική και τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο του Ισραήλ για κλιμάκωση της σφαγής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Παράλληλα, ο απεσταλμένος του διεθνούς κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, άσκησε πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, διαπιστώνοντας ότι οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον σε «κρίσιμο σημείο».
Σε αντίστιξη, Τουρκία και Αίγυπτος αντέδρασαν χτες σε πιο έντονους τόνους. Από τη μία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας εμποδίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ζητώντας από το Τελ Αβίβ «να σταματήσει τώρα η βαρβαρότητα». Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε χτεσινή του ανακοίνωση ζήτησε να σταματήσει «η υπερβολική και μη απαραίτητη στρατιωτική βία που προκαλεί το θάνατο αθώων αμάχων». Αιγύπτιοι διπλωμάτες διέψευσαν τις φήμες πως βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, με στόχο την επαναφορά στη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ που είχε επιτευχθεί το Νοέμβρη του 2012...
Αξίζει πάντως κανείς να επισημάνει ότι για πρώτη φορά χτες, πέρα από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν μαχητές της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας προς το Νότιο Ισραήλ (σε μία προσπάθεια αντίστασης στις φονικές επιδρομές των εισβολέων), είχαμε ρίψη ρουκετών από το Λίβανο. Σύμφωνα με Λιβανέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, βρέθηκαν δύο εκτοξευτήρες ρουκετών κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, από τις οποίες φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν την ταυτότητα των δραστών, λέγοντας πως περιμένουν τα αποτελέσματα έρευνας. Μία από τις ρουκέτες αυτές, πάντως, έπεσε σε βενζινάδικο της ισραηλινής μεθοριακής πόλης Ασντόντ, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της «Χαμάς» στη Γάζα προειδοποίησαν όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς το διεθνές ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι μπορεί να πέσουν θύματα επίθεσης.

Αεράμυνα, κανονιοβολισμοί και ανθυποβρυχιακός πόλεμος με το βλέμμα στη Ρωσία

Αεράμυνα, κανονιοβολισμοί και ανθυποβρυχιακός πόλεμος με το βλέμμα στη Ρωσία
Με συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου η άσκηση «Sea Breeze 2014»



Αυξάνεται η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας
ΓΕΝ
Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» στη Μαύρη Θάλασσα, με συμμετοχή και πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση περιέλαβε ευρείας έκτασης και πολλών κατηγοριών γυμνάσια, απλώνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή νερά, σηματοδοτώντας την παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε μια περιοχή που ...ακουμπά τη Ρωσία, ενόσω μάλιστα οξύνεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία και την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Μετέχουν περισσότεροι από 1.000 ναύτες και 15 πλοία του βουλγαρικού ΠΝ συν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Μετέχουν, επίσης, τέσσερα πλοία της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG-2, η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη», ως «δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο». Στο πλαίσιο της «Sea Breeze 2014», στάλθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα η ιταλική φρεγάτα «Aviere», το ιταλικό θωρηκτό «Rimini», το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Akcay» και το βρετανικό «Chiddingfold». Με το πέρας της άσκησης στα βουλγαρικά ύδατα, τα ΝΑΤΟικά πλοία θα μετακινηθούν βορειότερα, προς Ρουμανία, για πρόσθετες κοινές ασκήσεις με το ρουμανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Στη «Sea Breeze 2014» μετείχαν επίσης το ναρκαλιευτικό «Alexandru Axente» και η φρεγάτα «Regina Maria» από τη Ρουμανία, ένα πλοίο από την Ελλάδα (φημολογείται ότι πρόκειται για την κανονιοφόρο «Μαχητής»), και το «USS Vella Gulf», καταδρομικό των ΗΠΑ εφοδιασμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο αξιωματικός του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού Α. Τζόνσον, το «Vella Gulf» συμμετείχε σε ασκήσεις αεράμυνας, ασκήσεις επιφανείας με βολές κατά επιφανειακών στόχων, και ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Στις ασκήσεις πήρε μέρος και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ.
Επαφές στο πλαίσιο της «στρατιωτικής διπλωματίας»
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Fang Fenghui.
Εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΝ Ευ. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία κατόπιν προσκλήσεως του αρχηγού του γαλλικού Ναυτικού B. Rogel. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ευ. Αποστολάκης «είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ενημερωθεί επί των εξελίξεων και των δραστηριοτήτων του Ναυτικού της Γαλλίας. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γαλλικού Ναυτικού στη Lorient, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της εν λόγω διοικήσεως, ενώ παρακολούθησε και επίδειξη ανακατάληψης πλοίου».
Τέλος, ο αντιστράτηγος Β. Τελλίδης, διοικητής της 1ης Στρατιάς (στην έδρα της οποίας στη Λάρισα στεγάζεται και το ευρωενωσιακό στρατηγείο από όπου συντονίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), μετέβη στην έδρα της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κόσσοβο, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό διοικητή της S. Farina. Ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και συνομίλησε με το ελληνικό προσωπικό της KFOR.

ΠΑΤΡΑ - ΚΥΛΛΗΝΗ - ΡΙΟ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Συνθήκες γαλέρας καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες

ΠΑΤΡΑ - ΚΥΛΛΗΝΗ - ΡΙΟ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Συνθήκες γαλέρας καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες



Τις άθλιες συνθήκες, κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ναυτεργάτες στα λιμάνια Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου και Ηγουμενίτσας, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μετά τις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια στελεχών τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση των σωματείων αναφέρει:
«Εφοπλιστές - κυβέρνηση - υπουργείο Ναυτιλίας, συνεχίζουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, καταπατούν ΣΣΕ, οργιάζει η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές μηνών, συνεχείς βλάβες των πλοίων, εντατικοποίηση της εργασίας από τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τα δρομολόγια με κίνδυνο την ασφάλεια ναυτεργατών - επιβαινόντων.
Αυτές οι συνθήκες καταγράφηκαν από περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στα λιμάνια Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου, Ηγουμενίτσας, που επικρατούν και γενικότερα. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "BRIDGE", που εκτελεί δρομολόγια Ηγουμενίτσα - Μπάρι (Ιταλία). Στα 51 μέλη του πληρώματος (8 Ελληνες, 8 από Μαυροβούνιο, 12 από Αίγυπτο, 5 από Ρουμανία, 7 από Ινδία, 3 από Σρι - Λάνκα, 4 από Αλβανία, 1 από Πακιστάν, 1 από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 1 από Σερβία, 1 από Μαρόκο), σε συνθήκες "Βαβέλ", δεν εφαρμόζεται καμία ΣΣΕ, δουλεύουν χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία.
Την ίδια ώρα ο ΥΕΝ αρνείται να συναντηθεί με τη συνδικαλιστική οργάνωση των ναυτεργατών και συνεχίζει την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Καλούν επίσης την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, άμεσα να συνεδριάσει με θέμα την οργάνωση και προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ
Τουλάχιστον τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το λεωφορείο που τους πήγαινε στη δουλειά



Στρατιώτες του Κιέβου ψάχνουν «υπόπτους» στο Σλαβιάνσκ, μία από τις πόλεις που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τις βόμβες
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από τις πόλεις Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς συνεχίζεται με ένταση η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διαμήνυσε ότι «για τη ζωή κάθε (σ.σ. Ουκρανού) στρατιώτη, οι αντάρτες θα πληρώσουν με δεκάδες και εκατοντάδες ζωές δικών τους. Ούτε ένας τρομοκράτης δεν θα αποφύγει την ευθύνη, όλοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει».
Η δήλωσή του έγινε μετά την επίθεση που δέχτηκε ο στρατός του Κιέβου κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Ζελενοπίλια, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα 30 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και συνοριοφύλακες.
Ο Ζόριαν Σκίριακ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου, δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται ο αριθμός (σ.σ. των νεκρών) να ανέβει διότι αυτά τα αιμοδιψή αποβράσματα έριξαν με (πυραυλικά συστήματα) "Γκραντ" και υπάρχει μεγάλη καταστροφή».
Σφοδρές μάχες γίνονταν και στο Ντονέτσκ, από όπου ανταποκριτές μετέδιδαν ότι οι κάτοικοι στήνονται κατά εκατοντάδες στο σιδηροδρομικό σταθμό για να βρουν εισιτήριο και να φύγουν.
Σκοτώθηκαν εργάτες που πήγαιναν για δουλειά
Προχτές, στο Λουγκάνσκ σκοτώθηκαν τέσσερις ανθρακωρύχοι και τραυματίστηκαν 16 όταν βομβαρδίστηκε λεωφορείο που τους πήγαινε για δουλειά.
Ο Μαξίμ Τιμτσένκο, στέλεχος της εταιρείας DTEK's, στην οποία δούλευαν οι εργάτες, ανακοίνωσε ότι προσωρινά σταματά στην περιοχή η λειτουργία 4 ορυχείων όπου εργάζονται 4.500 εργάτες. Η DTEK's είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ουκρανίας, μέλος του ομίλου «System Capital Management», όπου βασικός μέτοχος είναι ο μεγιστάνας Ρινάτ Αχμέτοφ.
Την ίδια στιγμή, ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι αρχές του Κιέβου ενισχύουν τις θέσεις τους στη χερσόνησο της Κριμαίας, με οχυρώματα, τεθωρακισμένα και δεξαμενές καυσίμων.
Πάντως, χτες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ, του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβελ Κλιμκιν και του Ρώσου υπουργού Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ σχετικά με τα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή της πρόσφατης Συμφωνίας Σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ και για τα τρία μέρη. Μάλιστα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον δήλωνε ότι θα δημιουργηθεί μόνιμη τριμερής συμβουλευτική επιτροπή για το ζήτημα.

TOP READ