19 Ιουν 2014

Το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ

«... φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ...» ομολογεί το κείμενο των 53 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για το «πόσο ΠΑΣΟΚ» θα γίνει το κόμμα αυτό.
Στη συζήτηση δεν μετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παράγοντες της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έχει λησμονήσει τις αναφορές περί συνεργασίας του Γιώργου Παπανδρέου.
Το «πόσο ΠΑΣΟΚ» θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ερώτημα που διαπερνά όλη τη ραχοκοκαλιά ενός κόμματος που μεταμορφώνεται ταχύτατα σε σοσιαλδημοκρατικό.
Διαπερνά τη στρατηγική του, αφού πλέον διά στόματος Αλέξη Τσίπρα είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας έτσι το ΠΑΣΟΚ που περίμενε να αναρριχηθεί στη διακυβέρνηση για να αγιοποιήσει το συνδικάτο της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ.
Διαπερνά την τακτική για την «υφαρπαγή ψήφων» με «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα», όπως παραδέχονται οι «53». Όπως όλοι ξέρουν, αυτή ήταν η αγαπημένη τακτική του ΠΑΣΟΚ.
Διαπερνά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς για το ποιος έχει την πλειοψηφία και τι θα γίνει αν έρθουν μπουλούκια οι ΠΑΣΟΚοι.
Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Το θέλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το επιζητούν οι βιομήχανοι. Το συζητούν αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός μαθητής, άφησε στην άκρη τα συνθήματα για «ρήξη» και το έριξε στο «ρεαλισμό» και στη «διαπραγμάτευση». Τον χειροκροτούν ΜΜΕ -εγχώρια και ξένα- για την προσαρμογή του.
ΥΓ: Και οι «53», του ρεαλισμού είναι. Σε επτά σελίδες λένε πολλά για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει για να γίνει μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για το τι θα εφαρμόσει, γράφουν απλά και μόνο ότι «μπορεί να κυβερνήσει µε επιτυχία γιατί διαθέτει απολύτως σαφές πρόγραμμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό».
Τόσο ΠΑΣΟΚ! 


ΚΕΡΚΥΡΑ- Συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία: Διώχνουν τους παλιούς για να πάρουν... «εκπαιδευόμενους»!

Συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία: Διώχνουν τους παλιούς για να πάρουν... «εκπαιδευόμενους»! Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο



http://www.corfupress.com/news/images/stories/xenodox_mesogi_por.jpg
Για εκρηκτική κατάσταση σε πολλά ξενοδοχεία της Κέρκυρας, τα οποία δεν προσλαμβάνουν επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλους και καλύπτουν τα κενά με δήθεν εκπαιδευόμενους, κάνει λόγο το σωματείο τους που καλεί γενική συνέλευση.

Έκτακτη γενική συνέλευση


Η έκτακτη γενική του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Ιουνίου (με επαναλαμβανόμενες ημερομηνίες επαναληπτικής σε περίπτωση απαρτίας και καταληκτική την 3η Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο) με αντικείμενο συζήτησης την εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία του νησιού, την προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων αλλά και το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας που και φέτος θα είναι πετσοκομένο, καθώς και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Επίσης, θα τεθεί για μία ακόμα φορά η διεκδίκηση επανυπογραφής τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.


Συνθήκες γαλέρας...


Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καταγγέλουν ότι εκατοντάδες μέλη του έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, αφού πολλά ξενοδοχεία τους αντικατέστησαν παρανόμως με «μαθητές» ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι στην πραγματικότητα αντί να εκπαιδεύονται, εργάζονται 10 και 12 ώρες ημερησίως με αμοιβές από 183 ευρώ μέχρι 305 ευρώ μηνιαίως!!!
Μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, άλλωστε, ήδη καλύπτεται από «συμβάσεις σκλαβοπάζαρου» αλλοδαπών εργαζομένων με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ καθαρά και οι νέοι που καλούνται να αντικαταστήσουν τους παλιούς απολυμένους, προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά...
Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί εργασίας είναι εξαντλητικοί και οι υπερωρίες ή οι παραβιάσεις του 5θήμερου δίνουν και παίρνουν με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων...


Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων


 Το Δ/Σ του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία διαπιστώνει  ότι :
Α) Εντείνεται η αντεργατική επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στα ξενοδοχεία.
Β) Οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που  εκπορεύονται απ την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. προς όφελος των μονοπωλίων έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονες γαλέρες.
Γ) Η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων ( στων οποίων τα ξενοδοχεία εργάζεται  η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου)  ,  αυξάνεται ραγδαία .
Την ίδια ώρα οι μισθοί εκτός του -15% μειώνονται περαιτέρω με απειλές , εκβιασμούς και πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Δ) Οι ρυθμοί εργασίας έχουν ενταθεί φορτώνοντας καθημερινά περισσότερη εργασία σε λιγότερους εργαζόμενους , οι υπερωρίες δίνουν και παίρνουν όπως και οι παραβιάσεις του 5θήμερου .
Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων .
Ε) Μεγάλο μέρος των επαγγελματιών ξενοδοχοϋπαλλήλων αντικαταστάθηκε από δήθεν μαθητές ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι εργάζονται ακόμη και 10ωρα με αμοιβές 183 ευρώ ή 305 ευρώ μηνιαίως ,ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία καλύπτεται από τις  συμβάσεις σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά.
Στ) Το επίδομα ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση ενώ νέο χτύπημα αναμένεται στο ασφαλιστικό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα .
Μπροστά σ αυτή την κατάσταση κρίνεται  αναγκαίο  η λήψη μέτρων σε βάρος των ξενοδόχων και της κυβέρνησης για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας.
Για την καλύτερη οργάνωση της αντεπίθεσης των ξενοδοχουπαλλήλων κρίνεται απαραίτητο να συνεδριάσουν συντονιστικές επιτροπές αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία και να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου όπου θα επικυρώσει τις αποφάσεις.
Γι αυτό αποφασίζεται η σύγκλιση  έκτακτης γενικής συνέλευσης την Πέμπτη 26/6/2014 και ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με θέματα :
1.Εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία.
2.Προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.
3.Επίδομα ανεργίας, Βαρέα και τοπική σύμβαση εργασίας.
Σε περίπτωση μη απαρτίας ορίζουμε ως 2η , 3η και 4η ημερομηνία για διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης τις 30 /6/2014,  1/7/2014,  3/7/2014 την ίδια ώρα και στον  ίδιο χώρο.

Λόγια μεγάλων ανδρών

 Λόγια μεγάλων ανδρών


«Κανένα φλερτ με την 17 Νοέμβρη... Θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε βιαστή, χουντικό. Θα πήγαινα και για τον Ιωαννίδη και για Χρυσαυγίτη και για Κασιδιάρη και για όλους τους ανθρώπους».

- Τάσος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Real FM.
Πηγή: Revoloution now!

Η φτώχεια και η εξαθλίωση θα εξαπλώνεται στη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κίνα



Η φτώχεια απότοκο του καπιταλισμού
Το γεγονός ότι η στρατηγική του κεφαλαίου - δηλαδή η προσπάθεια να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα για ν' αυξηθεί η κερδοφορία του - εφαρμόζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο κι έχει τα ίδια πάνω - κάτω αρνητικά αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα έρχεται να επιβεβαιώσει μια έρευνα για τη Βρετανία. Πρόκειται για ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, οργανισμού που στήθηκε στην Ευρώπη μαζί με το Σχέδιο Μάρσαλ), που δημοσιοποίησε αυτές τις μέρες το λεγόμενο High Pay Centre στη Βρετανία, κέντρο μελετών που εξετάζει το ύψος των αμοιβών και που σημειώνει την ανησυχία του (!) για το χάσμα πλουσίων και φτωχών που όλο μεγαλώνει. Και οι δύο οργανισμοί φυσικά δεν επικεντρώνουν στην αιτία αυτού του χάσματος, που είναι ότι όλα τα μέσα για την παραγωγή του πλούτου δεν ανήκουν σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζομένους, σε αυτούς δηλαδή που δημιουργούν αυτά τα μέσα, αλλά στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες, μετόχους, αλλά - εντοπίζοντας ανισότητες - πασχίζουν να τις αντιμετωπίσουν μέσα από προτάσεις «αναδιανομής», βοηθώντας τα διάφορα σχέδια διαχείρισης της φτώχειας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για μια ισχυρή ιμπεριαλιστική χώρα, όπως η Βρετανία; Οτι το 20% από τα πιο φτωχά νοικοκυριά είναι στη χειρότερη θέση απ' όλες τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στον αντίστοιχο δείκτη. Και αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία, που ούτε στην Ευρωζώνη είναι, ούτε έχει μεγάλο χρέος όπως άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα του Νότου, ούτε έχει μνημόνια με τρόικες τύπου Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ομως πρόκειται για καπιταλιστικό κράτος που τα εργατικά - λαϊκά στρώματα βιώνουν τις επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και στη φάση της ανάπτυξης και στη φάση της κρίσης.
***
Στην έρευνα ταυτόχρονα σημειώνεται ότι το λεγόμενο «μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» στη Βρετανία είναι της τάξης των 25.828 δολαρίων, αντίστοιχο με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία. Το φτωχότερο όμως 20% του πληθυσμού στη Βρετανία έχει εισόδημα 9.530 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή το αντίστοιχο στη Γερμανία έχει 13.381, στη Γαλλία έχει 12.653, στη Δανία έχει 12.183 και στην Ολλανδία έχει 11.274 δολάρια. Επίσης ο μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού στη Βρετανία είναι 54.000 δολάρια το χρόνο και έτσι έρχεται στην τρίτη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αφού στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαίνεται από 44.000 δολάρια έως 49.000 δολάρια.
Ολα αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν τη σχετική αξία τους. Επίσης δε διαθέτουμε άμεσα συγκρίσιμα στοιχεία με το παρελθόν, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να έχουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ωστόσο η τάση μείωσης των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων είναι εμφανής. Ομως τα αίτια αυτής της τάσης δεν μπορεί να αναζητηθούν ούτε στο μείγμα διαχείρισης, ούτε στη μνημονιακή πολιτική, που άλλωστε δεν αφορά την πλειοψηφία αυτών των κρατών που προαναφέρθηκαν. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και αφορά τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Μια λεπτομέρεια: Οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι οι φτωχοί της Βρετανίας μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους φτωχούς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δημιουργώντας βεβαίως ανάλογους συνειρμούς. Φυσικά ενώ μιλάνε για πρώην «σοβιετικό μπλοκ»... ξεχνάνε να σημειώσουν ότι η εξαθλίωση σε αυτές τις χώρες είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που κυριάρχησε μετά από την αντεπανάσταση, την οποία και στήριξαν.
***
Τα λαϊκά στρώματα, οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου που ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές εκμεταλλευτές, βλέπουν τη ζωή τους να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης. Οπως και στην περίοδο της ανάπτυξης έπαιρναν ψίχουλα από τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας, έτσι και τώρα, την περίοδο της κρίσης ή της αναμονής της ανάκαμψης, καλούνται και πάλι να χαμηλώσουν τον πήχη των απαιτήσεων και των δικαιωμάτων τους στο όνομα του να εξασφαλιστούν τα κέρδη των καπιταλιστών «για να έχει», όπως λένε, «δουλειά και ο εργάτης». Ασχετα βέβαια αν τον γυρίζουν αιώνες πίσω και πάντως παρασάγγες μακριά από τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής και την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση θα εξαπλώνεται στη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κίνα και κάθε χώρα που βαδίζει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, γιατί η φαγωμάρα των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν έχει όριο, η προσπάθεια να γίνεται όλο και πιο φτηνή η εργατική δύναμη είναι νόμος αυτού του απάνθρωπου συστήματος. Γι' αυτό σήμερα δεν αρκεί η περιγραφή της εξαθλίωσης. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί από ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων είναι η ανάγκη να μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Δ.Κ

Στο στόχαστρο υποδομές - «φιλέτα» και κλάδοι - «χρυσωρυχεία»

Στο στόχαστρο υποδομές - «φιλέτα» και κλάδοι - «χρυσωρυχεία»
Επαφές στο έδαφος του «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», που διαμορφώνει η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση



Εντείνονται οι ανταγωνισμοί των ντόπιων μονοπωλίων και των διεθνών συμμάχων τους για τη διανομή της πίτας και τον έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως το λιμάνι του Πειραιά
Eurokinissi
Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα έως το Σάββατο 21 Ιούνη. Στόχος η προώθηση των θέσεων κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, σε τομείς - «χρυσωρυχεία» και υποδομές - «φιλέτα»: Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες, θαλάσσιες μεταφορές, «logistics», ναυπηγική βιομηχανία, τουρισμός. Σχέδια που «πατάνε» πάνω στο «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που στήνουν κυβέρνηση και ΕΕ πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο Λ. Κετσιάνγκ θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και υπογραφή διακρατικών συμφωνιών. Αύριο θα μεταβούν στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατόπιν θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Το Σάββατο, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Πού επικεντρώνεται το κινεζικό ενδιαφέρον
  • ΟΛΠ: Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, η κινεζική COSCO ελέγχει ήδη, μέσω της σύμβασης παραχώρησης του 2008 τη λειτουργία του προβλήτα ΙΙ και της ανατολικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, κατέχοντας το 70% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα. Αν πετύχει το «φιλικό διακανονισμό» που επιδιώκει και αποκτήσει τον έλεγχο και του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ, τότε θα ελέγξει έως και το 80% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα Πειραιά, σε όρους όγκου διακινούμενων αγαθών και εσόδων. Μένει το υπόλοιπο 20% - 30% της εμπορικής δραστηριότητας του ΟΛΠ, που αφορά τη λειτουργία του προβλήτα Ι, του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων και των δύο λιμανιών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας. Οι Κινέζοι διαμηνύουν ότι επιδιώκουν να αναλάβουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού.
  • Ελληνικό: Τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων υπάρχει και στο σχέδιο «αξιοποίησης» του Ελληνικού. Εκτιμάται ότι το κινέζικο μονοπώλιο Fosun Group συμμετέχει με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο «επενδυτικό project». Ταυτόχρονα, έχει ήδη επενδύσει 85 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό όμιλο «Folli - Follie», αποκτώντας συμμετοχή 9,5%.
  • Αεροδρόμιο Καστελλίου: Το Fosun Group ενδιαφέρεται για το έργο της ανάπτυξης και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης. Ο όμιλος είχε ενδιαφερθεί και στον πρώτο διαγωνισμό του 2011 (ακυρώθηκε τον Νοέμβρη 2011), αλλά δείχνει ενδιαφέρον και στη δεύτερη προκήρυξη που έγινε αμέσως μετά το Πάσχα.
  • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος»: Οι κινεζικές εταιρείες «Friedmann Pacific Asset Management Limited» (FPAM) και «Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd» (ελέγχει τη λειτουργία του τέταρτου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κίνας, πλησίον της πόλης Σενζέν) διεκδικούν πλειοψηφικό μερίδιο. Οι επισκέψεις των στελεχών τους στην Αθήνα χρονολογούνται από το 2011, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου FPAM, Ε. Τσενγκ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, υποσχέθηκε ότι μπορεί να αυξήσει τις αφίξεις σε ετήσια βάση, από 12 εκατομμύρια που ήταν το 2013 σε 50 εκατομμύρια. Η «αποκρατικοποίηση» του ΔΑΑ αναμένεται να αρχίσει με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2015. Το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να ξεκινήσει επισήμως συζητήσεις με την καναδικών συμφερόντων PSP, η οποία συμμετέχει στον ΔΑΑ με 40%, ελέγχοντας και το μάνατζμεντ. Το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 55% και στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν από τις δύο πλευρές περιλαμβάνεται η πώληση μετοχών από 30% έως 55%. Οι Κινέζοι, ωστόσο, έχουν γνωστοποιήσει ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για πλειοψηφικό μερίδιο, το οποίο θα τους δώσει τον έλεγχο στο μάνατζμεντ του αερολιμένα.
  • ΑΔΜΗΕ: Η κινεζική εταιρεία «State Grid International of China» συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων για το 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Τομείς όπου επιδιώκεται «περαιτέρω συνεργασία»
Αρθρογραφώντας στη χτεσινή «Καθημερινή», ο Κινέζος πρωθυπουργός ήταν σαφής όσον αφορά τις στοχεύσεις των μονοπωλίων της χώρας του:
«Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών».
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρει ότι θα είναι «ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους παραδοσιακούς τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της λογιστικής υποστήριξης και της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και να την επεκτείνουμε στα νέα πεδία των θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών και της προστασίας του περιβάλλοντος».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Τουρισμού, σημειώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει πλουσιότατα πλεονεκτήματα στο πεδίο του τουρισμού (...) Πέρυσι, περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας».
Παρεμβαίνοντας και στις αντιθέσεις που οξύνονται στο εσωτερικό των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιθυμεί μια περισσότερο ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Σε αυτόν τον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο, η Κίνα και η ΕΕ, που εκπροσωπούν τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα και το μεγαλύτερο μπλοκ του αναπτυγμένου κόσμου, μοιράζονται ολοένα και περισσότερο κοινά συμφέροντα και χρειάζονται σε αυξανόμενο βαθμό η μία την άλλη. Καθώς η Ελλάδα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η Κίνα θα συνεργασθεί στενότερα μαζί της για να εφαρμόσει τη "Στρατηγική Ατζέντα για τη Συνεργασία Κίνας - ΕΕ 2020", καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για τη σταθερή, υγιή ανάπτυξη των κινεζοευρωπαϊκών σχέσεων».

TOP READ