13 Ιουν 2014

Εκρηκτικές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Εκρηκτικές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά


kanta efiΤην Τρίτη 27 Μάη στο υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με την ηγεσία του υπουργείου (υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και υφυπουργό Ζ. Μακρή) να συγχαίρουν όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και να παράγουν έργο χωρίς μισθό και τα απαιτούμενα κρατικά κονδύλια!
Την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης έκανε ο A. Goosdeel, συντονιστής των Εθνικών Κέντρων του EMCDDA, και ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία της που αφορούν το 2012.

Στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ 651 ιστοσελίδες που πωλούσαν «νόμιμα ψυχότροπα». Ως τέτοια αναφέρονται ουσίες όπως η καρφεντανύλη (οπιοειδές κατασταλτικό μεγάλων ζώων), πρεγκαμπαλίνη (πωλείται ως προϊόν για τη θεραπεία του άγχους). Ενώ εντοπίζονται 30 νέες που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι με ελάχιστες ποσότητες μπορούν να παραχθούν χιλιάδες δόσεις. Για παράδειγμα: Με 750 γραμμάρια MDMA μπορούσαν να παραχθούν 10.000 δόσεις. Ο ίδιος αριθμός δόσεων μπορεί να παραχθεί σήμερα με μόλις 0,1 γραμμάριο καρφεντανύλης. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πείραμα όπου με πολύ μικρό κόστος ρίχνονται στις «πιάτσες» πολλά νέα ναρκωτικά με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη αγορά. 81 νέες ουσίες αναφέρθηκαν το 2013.
Καταρρέει ο μύθος της «αθώας» κάνναβης
«Η κάνναβη παραμένει η ουσία που διχάζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την κοινή γνώμη(…) Η κάνναβη αποτελεί πλέον τη συχνότερα αναφερόμενη ουσία χρήσης απ’ όσους ξεκινούν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά στη ζωή τους», αναφέρεται στην Έκθεση του EMCDDA. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε από 45.000 σε 61.000 μεταξύ των ετών 2006 – 2011 και το 2012 στις 59.000. (Στην Ουγγαρία το 66% των χρηστών στα προγράμματα ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη και στην Ολλανδία περίπου 60.000 χρήστες).
Τα επείγοντα περιστατικά που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης αποτελούν διογκούμενο πρόβλημα. Τα συμπτώματα είναι, μεταξύ άλλων, άγχος, ψυχωσικά ή άλλα ψυχιατρικά συμπτώματα.
Νέα διάσταση στο θέμα έρχεται να δώσει η εμφάνιση συνθετικών κανναβινοειδών (χημικών ουσιών που μιμούνται τη δράση της κάνναβης), τα οποία αναμειγνύονται ή ψεκάζονται με βότανα και συσκευάζονται ως «νόμιμα διεγερτικά». Εχουν εξαιρετικά μεγάλη δραστικότητα και μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Από την 1η Γενάρη 2014 έχουν αναφερθεί 35 καινούριες ουσίες, με τη μεγαλύτερη ομάδα να αφορά συνθετικά κανναβινοειδή.
Χιλιάδες εξαρτημένοι από υποκατάστατα
Σε 17 χώρες της ΕΕ πάνω από το 10% των χρηστών ζητούν να απεξαρτηθούν από μεθαδόνη, βουπρενορφίνη, φαιντανύλη. Σε ορισμένες χώρες οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν καταστεί πλέον τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά. (Στη Φινλανδία οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν κύρια ουσία χρήσης τη βουπρενορφίνη. Στην Αυστρία περίπου 6.000 εξαρτημένοι ζητούν απεξάρτηση από υποκατάστατα).
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης μειώνεται, ενώ αυξάνονται δραματικά εκείνοι που συνδέονται με τη χρήση συνθετικών οπιοειδών. Σε κάποιες χώρες, όπως η Εσθονία, έχει ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην ηρωίνη. Στην παράνομη αγορά κυκλοφορούν βουπρενορφίνη, μεθαδόνη και φαιντανύλη, με τα ποσοστά χρήσης τους να είναι υψηλότερα σε περιθωριοποιημένες ομάδες των αστικών κέντρων.
Παρά τα παραπάνω ευρήματα, η ευρωενωσιακή και εγκληματική πολιτική της «μείωσης της βλάβης» εξακολουθεί να πριμοδοτεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης, χορηγώντας μεθαδόνη και βουπρενορφίνη. Τουλάχιστον 734.000 άνθρωποι εντάχθηκαν το 2012 σε προγράμματα υποκατάστασης (το 2007 ήταν 630.000 χρήστες). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανθρώπων που εντάχθηκαν σε προγράμματα υποκατάστασης σημειώνεται σε Τουρκία (250%), Ελλάδα (45%), Λετονία (28%).
Άλλα στοιχεία
  • 73,6 εκατομμύρια ανθρώπων (15 – 64 ετών) έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. 14,6 εκατομμύρια σε ηλικίες (15 – 34 ετών) έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο.
  • 14,1 εκατομμύρια (ηλικίας 15 – 64 ετών) έκαναν χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. 2,2 εκατομμύρια (15 – 34 ετών) έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο.
  • 10,6 εκατομμύρια (15- 64 ετών) έκαναν χρήση Έκστασης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. 1,3 εκατομμύρια (15 – 34 ετών) έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο.
  • 1,3 εκατομμύρια είναι χρήστες οπιοειδών (15-64 ετών). 3,5% του συνόλου των θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15 – 39 ετών οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, με παρουσία οπιοειδών στα 3/4 περίπου των θανατηφόρων περιστατικών.
Αναδεικνύεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγκιστρωθεί και η «αντιναρκωτική» πολιτική από τις εγκληματικές ντιρεκτίβες της ΕΕ που αφορούν το ζήτημα των ναρκωτικών με κύριο μοχλό της «μείωση της βλάβης» και να κινηθεί ενάντια στη βαρβαρότητα, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά κάθε κρίκο της αλυσίδας της τοξικοεξάρτησης -πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη.
Επίσης η παρουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, με αποτυπωμένες τις θέσεις  φορέων θεσμικών και κοινωνικών που έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, όπως το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.
Κάντα Έφη

Κρείττον σιγάν-ετσι μας δουλευουν

 Κρείττον σιγάν



Επειδή η αναδρομή στο παρελθόν που κάναμε στο χτεσινό σημείωμα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, λέω σήμερα να συνεχίσω στο ίδιο κλίμα. Πριν σας αποκαλύψω τον συντάκτη του παρακάτω κειμένου, διαβάστε με προσοχή την "δολοφονική" κριτική που ασκεί στον νέο υπουργό οικονομικών (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου) και τα ξαναλέμε:


Από εκβιασμό σε εκβιασμό φθάσαμε και στο τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού. Στο «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω».

Όπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις, έτοιμο να εξηγήσει, να δικαιολογήσει, να ταυτιστεί με τη γνώμη των δανειστών.

Από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών ως τους αρμόδιους (λέμε τώρα) υπουργούς, γενικούς γραμματείς, πρώην και επίδοξους καταστροφείς της χώρας.

Σα να μην μας έφθαναν όλοι αυτοί, τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος «αναλυτής» των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας.

Πρόκειται για τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του κ. Παπαδήμου, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως είπε μιλώντας στο Σκάι, οι δανειστές μας «γνωρίζουν πως αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση, αλλά... θέλουν με την πίεση αυτή να δουν ότι "οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο"»!

Αν και οικονομολόγος, αποδέχεται δηλαδή ότι η χώρα στραγγαλίζεται καθαρά για λόγους παραδειγματισμού, για να τιμωρηθεί δηλαδή, να εξουθενωθεί και να μηδενιστεί, να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση να συνέλθει.

Κάνει, όμως, ένα λάθος. Επειδή η δική του ζωή δεν έχει καθόλου επηρεαστεί από την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και επειδή συνέχισε να παρέχει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τις «υπηρεσίες» του εδώ κι’ εκεί χωρίς ποτέ να χρειαστεί να μας εξηγήσει τι διάβολο συμβούλευε τον κ. Σημίτη της λεγόμενης «Ισχυρής Ελλάδας» και των swaps, νομίζει πως διαρκεί ακόμη εκείνη η «χρυσή εποχή» των απευθείας αναθέσεων στα εξοπλιστικά και των πανάκριβων υπογραφών με τη Ζήμενς.

Πιστεύει δηλαδή πως η χώρα θα οδηγηθεί στην απόλυτη φτώχεια και στην (αναπόφευκτη) χρεοκοπία, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Πιστεύει πως θα καθίσουμε όλοι να τιμωρηθούμε από τους πρώτους διδάξαντες την διαφθορά, την αρχαιοκαπηλία, τις πελατειακές σχέσεις (βλέπετε τι γίνεται αυτόν τον καιρό με τον Γερμανό Πρόεδρο που κατηγορείται για τις ύποπτες σχέσεις του με το επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας), τις μίζες και την μεταφορά μαύρου χρήματος σε φορολογικούς παραδείσους, ίσως επειδή έχουμε καταληφθεί από ένα είδος Συνδρόμου της Στοκχόλμης.

Φυσικά, κάνει λάθος. Πολύ περισσότερο που αν δεν βάλει το μυαλό του να δουλέψει προς κάποια πιο επιστημονική λύση από αυτήν της τιμωρίας, το μεν καινούργιο του αφεντικό θα φύγει νύχτα -έχοντας λάβει και αυτός μέρος στην εθνική προδοσία- ο δε ίδιος θα δυσκολευτεί να βρει τράπεζα να τον (ξανα)μαζέψει, αφού η χώρα θα έχει οδηγηθεί στην άτακτη χρεοκοπία.

Επειδή, λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, καλά θα κάνει ο κ. καθηγητής και μόνιμος σύμβουλος πρωθυπουργών-διεκπεραιωτών, να αποφύγει στο μέλλον τις σειρήνες της δημοσιότητας και να σταματήσει τις γελοίες δηλώσεις περί «μεγάλων τιμωρών», διότι και αυτοί (οι γελοίοι τιμωροί) γνωρίζουν πως αν πέσει η Ελλάδα, θα τους πάρει ο διάολος όλους μαζί.

Ας φροντίσει επίσης τόσο ο ίδιος -όπως και κάποιοι άλλοι που έχουν αναλάβει να μας τρομοκρατήσουν, καθηγητές, επικεφαλής τραπεζών και άλλοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, όπως ο Γ. Παγουλάτος- να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητοι, διότι δεν βρισκόμαστε στο 1999, αλλά στο 1922.

Ας φροντίσει να μην μας εκνευρίσει ξανά, διότι θα θυμηθούμε πως ήταν μέλος της περίφημης επταμελούς επιτροπής καταγραφής του ελλείμματος, που τον Οκτώβριο του 2009 διόρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί η νομιμοποιητική βάση για να οδηγηθεί η χώρα στο Μνημόνιο.

Για να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση Παπανδρέου και για να διευκολύνουν το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου στα σχέδιά τους, τα μέλη της επιτροπής εξέδωσαν τον Φεβρουάριο του 2012 πόρισμα με το οποίο παρουσίαζαν την Ελλάδα με τα πιο μελανά χρώματα.

Και επειδή δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε -διότι θα έλθει η ώρα της Δικαιοσύνης για όλους και ο καθένας θα κληθεί να απολογηθεί για τον ρόλο του- επικεφαλής της επιτροπής εκείνης, για την οποία η αντιπολίτευση δεν κλήθηκε να έχει γνώμη, ήταν ο καθηγητής Γ. Ζανιάς και οι Βασίλης Μανεσιώτης και Γ. Συμιγιάννης από την Τράπεζα της Ελλάδος, Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (και να μην φωνάζει τώρα ο πρόεδρος κ. Παναγόπουλος), Τάκης Πολίτης (γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τότε), Στέλλα Μπαλφούσια (από το ΚΕΠΕ τότε που μετά μεταφέρθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ και μετά στο Γραφείο Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, από όπου καρατομήθηκε από τον κ. Βενιζέλο) και, βέβαια, ο καταληφθείς από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης Γκίκας Χαρδούβελης. (...)


Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από άρθρο με τίτλο "Βρισκόμαστε στο 1922 και όχι στο 1999, κ. Χαρδούβελη...", το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστοτόπο Ελεύθερη Ζώνη στις 9 Ιανουαρίου 2012. Συντάκτης του είναι η κυρία... Σοφία Βούλτεψη! Ναι, ναι, η σημερινή βουλευτής τής Ν.Δ. και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η τελευταία ιδιότητα επιβάλλει στην κυρία Βούλτεψη να στηρίζει τις επιλογές των υπουργών και την εν γένει πολιτική τής κυβέρνησης, είμαι περίεργος να δω τις απαντήσεις που θα δώσει όταν θα ερωτηθεί ο,τιδήποτε που θα αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είμαι πολύ περίεργος!

Αχ, βρε Σοφάκι! Δεν έμαθες ποτέ ότι κρείττον σιγάν ή, σε απλά ελληνικά, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς; Αχ, βρε Σοφάκι...

Δεν χορεύουμε σάμπα και η υπομονή τελείωσε.

 Δεν χορεύουμε σάμπα και η υπομονή τελείωσε.




«Δεν χορεύουμε σάμπα και η υπομονή τελείωσε». Το συγκλονιστικό γράμμα του Έλληνα από τη Βραζιλία. «Πλαστικές σφαίρες, διαφθορά, ουρές 70 χιλιομέτρων και εγκληματικότητα»...
Μπέλο Οριζοντε, Δευτέρα 17.06.2013
Αγαπητέ φίλε, ναι μιλάω σε εσένα που ακούς Βραζιλία και σκέφτεσαι παραλίες, τακουνάκια, ανάποδα ψαλίδια, υπερμεγέθεις κώλους και ατελείωτα πάρτι.

Συγγνώμη που σου χαλάω το όνειρο, αλλά το πάρτι τελείωσε. Η μάλλον έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν σου το είπανε.

Εδώ εξάγουμε, αλλά δεν πίνουμε καφέ, δεν χορεύουμε σάμπα εκτός των ορίων του Ρίο ντε Ζανέιρο ή μάλλον χορεύουμε σπάνια έτσι κι αλλιώς. Μέχρι και στην μπάλα εξάγουμε πλέον αμυντικά χαφ και στόπερ. Τα στερεότυπα μας τελείωσαν όπως και η υπομονή.
Τελείωσε η υπομονή. Την τελευταία εβδομάδα πήραμε τους δρόμους.




Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν για την αύξηση 7 λεπτών του ευρώ στις συγκοινωνίες αλλά πλέον διαμαρτυρόμαστε για όλη τη σαπίλα πίσω από αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι τα επτά λεπτά αλλά τα βασικά δικαιώματα. Η στρατονομία, κατάλοιπο της δικτατορίας, μοιράζει αφειδώς λαστιχένιες σφαίρες και ληγμένα δακρυγόνα. Αλλά είναι πλέον αργά. Ο κόσμος επιτέλους ξύπνησε και ζητά επίπεδο ζωής ανάλογο με την θέση της χώρας στο οικονομικό χάρτη.
Βαρέθηκε να βλέπει τους λίγους να γεμίζουν τις τσέπες, να επανεκλέγονται εδώ και δεκαετίες. Βαρέθηκε ο φτωχός αλλά, επιτέλους βαρέθηκε και ο πλούσιος, και θα στο εξηγήσω. Στην Βραζιλία ο βασικός μισθός είναι 243 ευρώ. Το εισιτήριο του λεωφορείου είναι 1 ευρώ και το ρημάδι έρχεται όποτε γουστάρει. Κάποιος που ζει στο Μπέλο Οριζόντε κερδίζοντας βασικό μισθό, μένει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από την δουλειά του και θέλει δύο λεωφορεία και μιάμιση ώρα για να φτάσει εκεί όταν δεν έχει κίνηση. Και όταν μιλάμε για κίνηση, μιλάμε για χάος.





Στο Σάο Πάουλο για παράδειγμα κάθε μέρα έχουμε ουρές 70 χιλιομέτρων στις ώρες αιχμής. Εκεί συναντιούνται ο φτωχός με τον πλούσιο. Ο φτωχός στο λεωφορείο και πλούσιος στην αμαξάρα του με τα φιμέ τζάμια. Ο πλούσιος που θα γυρίσει στο σπίτι του για το οποίο πληρώνει κατά μέσο όρο 1500 ευρώ ενοίκιο και άλλα 400 για κοινόχρηστα. Πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας γιατί το δημόσιο δεν δουλεύει, πληρώνει πανάκριβα σχολεία για τα παιδιά του γιατί στο δημόσιο είναι δύσκολο να μάθουν οτιδήποτε, πληρώνει τα διπλάσια για οποιοδήποτε προϊόν (αυτοκίνητο, ρούχα, υπολογιστής κλπ.) έρχεται απέξω γιατί ο φόρος εισαγωγής είναι 60% συν το κέρδος του εμπόρου.
Πληρώνει με φόβο, γιατί δεν μπορεί να βγεί απο το «κάστρο» με τον ηλεκτρικό φράχτη όποτε θέλει. Γιατί δεν μπορεί να πάει μια βόλτα όπου και όποτε του γουστάρει. Γιατί φοβάται για την ζωή του καθημερινά. Και σου μιλάω πάντα για το Μπέλο Οριζόντε και τις άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας. Αν πάρεις τον δρόμο και πας προς το βορρά ξέχνα τα όλα αυτά, εκεί είσαι πλέον σε στάνταρντς Αφρικής.


Κανείς σχεδόν δεν τα περνάει όσο ωραία φαντάζεσαι στην Βραζιλία. Ναι, έχουμε παραλίες και ήλιο αλλά o αναλφαβητισμός είναι στο 10% και κάθε μέρα περίπου 13 εκ. δεν έχουνε φαΐ στο τραπέζι τους. Είμαστε η 6η οικονομική δύναμη στον κόσμο και την ίδια στιγμή πολύ χαμηλά στους δείκτες της παιδείας και της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά στη διαφθορά και την γραφειοκρατία πρέπει να είμαστε στο τοπ 3 εύκολα. Πολύ ψηλά είμαστε και στην εγκληματικότητα με τα νούμερα νεκρών σε Ρίο και Σάο Πάουλο να είναι μεγαλύτερα από εκείνα σε εμπόλεμες ζώνες (49 χιλ στο 2010). Δυστυχώς το Μουντιάλ και η Ολυμπιάδα δεν θα αλλάξουν τίποτα από όλα αυτά
Για μια ακόμα φορά μας δούλεψαν ψιλό γαζί. Μας υποσχέθηκαν πως θα αλλάξει η ζωή μας, επιτέλους, προς το καλύτερο. Πως θα έχουμε συγκοινωνίες και δρόμους πρώτου και όχι τρίτου κόσμου θα αλλάξουμε, λέει,επίπεδο σε όλα. Πως όλο αυτό το «φαγοπότι» θα αξίζει τον κόπο. Αντίθετα, μέχρι τώρα όλη αυτή η ιστορία έχει στοιχίσει πάνω από 27 δισ. δολάρια, περισσότερα από όσο τα τελευταία τρία μουντιάλ μαζί. Εδώ στο Μπέλο Οριζόντε, το Μινεϊράο κόστισε 270 εκ. ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί σε 146εκ.




Να σου πω ακόμα πως πήγα στο στάδιο «Ιντεπεντένσια», επίσης εδώ στο Μπέλο Οριζόντε, που κόστισε 45 εκ. ευρώ, παραδόθηκε με 2 χρόνια καθυστέρηση και λόγω κατασκευαστικού λάθους έχει πάνω από 6 χιλιάδες θέσεις που δεν βλέπουν το ένα τέρμα. Ανάλογες και χειρότερες είναι οι ιστορίες και στα υπόλοιπα γήπεδα. Μιας και μιλάμε για μπάλα, να σου πω ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι θα δουν το Μουντιάλ από την τηλεόραση. Το φτηνό εισιτήριο για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών για τον αγώνα Ταϊτή – Νιγηρία κοστίζει κοντά στα 50 ευρώ.

"Ούτε καν αυτό δεν λειτουργεί πλέον"
Φαντάσου λοιπόν τι θα πρέπει να πληρώσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μην ξεχνάς, ο βασικός μισθός είναι στα 243 ευρώ. Μουντιάλ για ποιόν λοιπόν; Ίσως για εκείνους που θα έρθουν για να «ζήσουν το όνειρο» τους στην Βραζιλία. Αυτή ακριβώς την στιγμή γύρω στις 200 χιλιάδες Βραζιλιάνοι σε οκτώ μεγαλουπόλεις είναι στους δρόμους και διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους.


Δεν τους νοιάζει το Μουντιάλ, δεν πίνουν καφέ και σίγουρα δεν χορεύουν σάμπα....
πηγή: Μηχανή του Χρόνου μέσω Disdaimona
Και μια ακόμη υπενθύμιση από την φίλη Disdaimona:






Διαγωνισμός ταξικών προδοτών στην Ιταλία

Διαγωνισμός ταξικών προδοτών στην Ιταλία




Στην επέτειο από τον θάνατο του … “κομμουνιστή” ηγέτη Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, στην γειτονική μας Ιταλία, ξεκίνησε ένας … διαγωνισμός ποιος είναι πιο … Μπερλιγκουερικός … κληρονομικώ δικαιώματι !!!

- Πρώτος τον … χορό, τον άρχισε ο Μπέπε Γκρίλο (ο … Λαζόπουλος της Ιταλίας) !

- Αμέσεως … έτρεξε να λάβει μέρος, ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ο … πολύς Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, μάλιστα, … παρεξηγήθηκε κιόλας για αυτά που είπε ο Γκρίλο !

- Τρίτος, αλλά όχι και … καταϊδρωμένος, το … περιβόητο μόρφωμα “Ψηφοδέλτιο Τσίπρας”, που ισχυρίστηκε ότι αυτοί είναι οι πιο … αυθεντικοί ταξικοί προδότες εεεεεε εκφραστές του Μπερλιγκουερισμού !

Ίσως, αργότερα, εμφανιστούν κι άλλοι …

Δεν είναι να απορεί κανείς …

Την … αριστερή προδοσία, πολλοί αγάπησαν …

Δυστυχώς ….

Επιστολή προς απολίτικους

 Επιστολή προς απολίτικους



Επιστολή προς απολίτικους. Προς αυτούς, με άλλα λόγια, που ούτε ξέρουν ούτε απαντούν, προς τους αναποφάσιστους, τους αμήχανους και τους διστακτικούς. Προς όλους αυτούς, τέλος πάντων, που καμώνονται πως δεν ξέρουν, γιατί ο Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα. Δεν ξέρουν, γιατί το ΝΑΤΟ ερήμωσε τη Γιουγκοσλαβία, γιατί βάλαμε τα «εθνικά» μας ξίφη στα θηκάρια τους και δεν «αδειάζουμε» τώρα από τις ελληνοτουρκικές χειραψίες στο όνομα μιας δυσερμήνευτης «χαμηλής» πολιτικής.
Γράφω αυτή την επιστολή, για να την απευθύνω σε όλους αυτούς που πιστεύουν πως οι νόμοι γράφονται έτσι, για να υπηρετήσουν το δίκιο, και πως ο υπουργός της Δικαιοσύνης «καταδιώκει» τον «Ριζοσπάστη», για να προασπίσει την ελευθερία της άποψης και τη δημοκρατία του κριτικού λόγου. Σ' αυτούς που πιστεύουν πως το «μετρό» της Αθήνας έγινε για να καμαρώνει η Ελλάδα και να «χαίρεται ο κόσμος», η μεταρρύθμιση του Αρσένη έγινε για να μορφωθούν όλο και περισσότερα παιδιά του ελληνικού λαού, για να κλείσουν τα φροντιστήρια, να ανοίξουν οι πόρτες της ανώτατης εκπαίδευσης και να ανεβεί η ελληνική επιστήμη.
Γράφω αυτή την επιστολή, για να την απευθύνω σ' αυτούς που μπαινοβγαίνουν στα σούπερ μάρκετ κεφάτοι και χαρούμενοι γιατί το λέει και η διαφήμιση, σ' αυτούς που πιστεύουν πως το χρηματιστήριο στήθηκε, για να αβγατίσει το μεροκάματο, να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία, να περισσέψουν τα θρανία στα σχολειά μας και να καθαρίσουν οι θάλασσες από τα σκουπίδια που παράγει άφθονα η ελληνική βιομηχανία, γιατί δεν έχει τι άλλο να παραγάγει. Σ' αυτούς που πιστεύουν πως οι Τούρκοι είναι κακοί και οι Αμερικάνοι καλοί, που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπει μπροστά κι από πίσω της θα τρέχουν όλοι οι Βαλκάνιοι, οργισμένοι και μη, για να τους δείχνει το δρόμο που πήρε κι αυτή προς τη λαγγεμένη Ευρώπη και τώρα κολυμπάει στην ευμάρεια και δεν προλαβαίνει να μετράει τα χρυσά της κουτάλια, που δε λένε να χωρέσουν στα ευρωπαϊκά της συρτάρια.
Γράφω γι' αυτούς που δε λένε να καταλάβουν σε ποιο κατήφορο οδηγούνε τη χώρα μας οι μεγάλοι της φίλοι υπερπόντιοι και υπερβαλκάνιοι. Ολοι αυτοί που με το παραμύθι της παγκοσμιοποίησης αλυσοδένουν τους λαούς όλης της Γης, όπως έδεναν παλιά τους μαύρους της Αφρικής, για να τους οδηγήσουν σκλάβους στις φυτείες της πλούσιας Αμερικής, ανυπεράσπιστους μέσα στο ορθάνοιχτο στόμα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Τέλος πάντων, καλή μου συντρόφισσα και ακριβέ μου σύντροφε, γράφω αυτή την επιστολή, για να την απευθύνω προς όλους αυτούς που δε λένε να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει πολιτικά και να δουν καθαρά την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα πράγματα, πίσω από τις ψεύτικες ιστορίες της τηλεόρασης και μέσα από τις δωρικές κολόνες της οδού Σοφοκλέους. Να αρπάξουν από τ' αυτί την κατεργάρα την ΟΝΕ, να την ξαπλώσουν ανάσκελα και να ψάξουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από τα αχόρταγα δόντια της. Και τότε είναι που θα καταλάβουν πως ούτε κατάκτηση είναι η ΟΝΕ ούτε προοπτική. Αβεβαιότητα είναι και απειλή, προαναγγελία καθημερινών θανάτων και των νέων μας μόχθων το καταβρόχθισμα.
Εξάλλου, το ομολογούν και οι χαμογελαστοί άρχοντές μας «Χάρη» στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ποιος τον ρώτησε όμως αυτόν τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό; Ποιος του είπε, στ' αλήθεια πως πρέπει να θυσιαστεί, για να κερδίσει ένα μέλλον γεμάτο θΥΣΙΕΣ;
Για σένα, λοιπόν, τη γράφω αυτή την επιστολή που δε λες να σκεφτείς πολιτικά, για να ακούσεις σωστά τη φωνή της αλήθειας!

"Η φωνή της Αλήθειας", του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ
Ριζοσπάστης, 13 Φλεβάρη 2000
 

Κουραδόμαγκας με στολή

 Κουραδόμαγκας με στολή

           

Μαθήματα χειραγώγησης

Μαθήματα χειραγώγησης

Ο προβληματισμός που το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδότησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να απασχολεί κορυφαία του στελέχη. Τέτοιο προβληματισμό αντανακλά το άρθρο που συνυπογράφει με τον Σπ. Λαπατσιώρα ο Γ. Μηλιός, εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο κάνει μια αναδρομή στην προπαγανδιστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως σήμερα, αναδεικνύοντας σύμφωνα με τους αρθρογράφους λάθη τα οποία δυσκόλεψαν τη διεύρυνση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, υποδεικνύοντας κατά τη γνώμη τους και τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να κάνει στο λόγο του και την προπαγάνδα του, προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά. Ορισμένες παραδοχές και επισημάνσεις του έχει αξία να καταγραφούν.

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η στροφή προς το διεμβολισμό «πολιτικά κεντρώων στρωμάτων» που έγινε μετά τις εκλογές του 2012, δε συνέβαλλε στην αύξηση της εκλογικής του επιρροής, όπως λέει, εκτιμώντας ότι «το χαρακτηριστικό της αντισυστημικής δύναμης μειώθηκε σιγά - σιγά». Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει, στις εκλογές του 2014 «τμήματα του εκλογικού σώματος ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, "παρόλο που είναι μία από τα ίδια", επειδή του δίνουν μία ευκαιρία εφόσον δεν έχει δοκιμαστεί, ενώ άλλα τμήματα του εκλογικού σώματος δεν τον ψηφίζουν, "αφού είναι μία από τα ίδια και οι άλλοι το ξέρουν το παιχνίδι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατέχει"».
Ο Γ. Μηλιός σημειώνει ότι στο μεσοδιάστημα απ' τις εκλογές του 2012, υποχώρησε το αίτημα για «αναδιανομή» υπέρ του αιτήματος για «παραγωγική ανασυγκρότηση», μετατόπιση που, όπως γράφει, «αντανακλά την προσπάθεια διεύρυνσης των κοινωνικών συμμαχιών προς τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν πληγεί από την κρίση και τη διαχείρισή της».
Βεβαίως, οι αρθρογράφοι κρύβουν ότι η περίφημη «αναδιανομή» -που υποστηρίζουν- όποτε εξαγγέλθηκε προϋπέθετε το μεγάλωμα της πίτας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Γι' αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και σύνθημα κενό γράμμα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, όσο τα εργοστάσια, τα πλοία κλπ δεν είναι λαϊκή περιουσία.

«Η γενικότερη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ -συνεχίζουν οι αρθρογράφοι- είναι η εικόνα ενός πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος αποδέχεται τους "κανόνες του παιχνιδιού" και περιμένει να πάρει τις εκλογές».

Σιγά το νέο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τους «κανόνες του παιχνιδιού» του αστικού πολιτικού συστήματος.
Τι προτείνουν για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία; «Σε συνθήκες πόλωσης σε εθνικές εκλογές, με όλα τα άλλα σταθερά, μπορεί κανείς να φανταστεί μία άνοδο που δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία (...) η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 οργανώθηκε στη βάση ότι έχει δεδομένο το "αντισυστημικό ακροατήριο" και πρέπει να διεμβολίσει "μεσαία πολιτικά στρώματα" για να διευρύνει το ποσοστό του. Αυτή η πολιτική στρατηγική σε αυτές τις εκλογές συνάντησε τα όριά της (...) δεν μπόρεσε να εμπνεύσει τη νεολαία. Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αδύναμος στο να διεμβολίζει εκείνα τα στρώματα τα οποία θα σταθεροποιούνται, καθώς η οικονομία θα εξέρχεται από τη βαριά ύφεση. Αλλά ούτε αποτελεί την προφανή "λύση" για τα στρώματα που περιθωριοποιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία πρέπει να στραφεί, με όρους ριζοσπαστικής μετατόπισης της τρέχουσας πολιτικής οπτικής του, στην οργάνωση αυτού του αντισυστημικού δυναμικού (...) Απαιτείται το κόμμα να "κάνει μια πορεία στο λαό", όχι για να του χαϊδέψει τα αυτιά με τον πατριωτισμό, με ένα λόγο δηλαδή που μετασχηματίζει τις υπαρκτές κοινωνικές συγκρούσεις σε φαντασιακές εθνικές διαμάχες (η "γερμανική κατοχή", τα "φερέφωνα της Μέρκελ" κλπ) και ο οποίος συσκοτίζει αυτό που πραγματικά διακυβεύεται στην ιστορική συγκυρία (...) να οργανώνεται ως αντιπολίτευση στο κράτος, ήδη από τώρα».
Ουσιαστικά, ο Γ. Μηλιός θεωρεί ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά πορεύεται εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η αντι-Μέρκελ γραμμή δε συμβάλλει στη συσπείρωση δυνάμεων, γιατί δε δείχνει τον πραγματικό αντίπαλο. Που κατά τον Γ. Μηλιό είναι το κράτος. Γι' αυτό αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «οργανώνεται ως αντιπολίτευση στο κράτος». Ο ίδιος ο Μηλιός σε παλιότερο άρθρο του έγραφε: «Η αντίληψη που επικρατεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς θα έχει αναλάβει την κρατική εξουσία, θα σταματήσει τον κατήφορο και θα ψηφίσει νόμους υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Γνωρίζουμε όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η ανάληψη της κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με τον άμεσο έλεγχο όλων των μηχανισμών του κράτους» (Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 31/3/2014).
Τι λέει λοιπόν; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύσει την «αντισυστημική» ρητορική του, ως αντίπαλος του κράτους, το οποίο θα μεταρρυθμίσει φιλολαϊκά όταν γίνει κυβέρνηση. Εξαπάτηση δηλαδή του λαού, αφού πουθενά δεν αναφέρονται σε εναντίωση στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο Γ. Μηλιός και ο συναρθρογράφος του διαφωνούν με τον τρόπο που συνδιαλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες, φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη, την οποία χαρακτηρίζει «έξοχο αντιπαράδειγμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί παντού ως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να κάνει, επειδή τότε δε θα διαφέρει σε τίποτα από το σημερινό σύστημα διαχείρισης (...) Η συνάντηση εν κρυπτώ με έναν επιχειρηματία για να κανονιστούν δουλειές (ή δουλείες)...».

Αντίθετα, οι αρθρογράφοι προτάσσουν πιο θεσμικές διαδικασίες.
«Το πιο απλό αναφορικά με το παράδειγμα που συζητάμε, που θα οργάνωνε ένα διαφορετικό πολιτικό ορίζοντα, θα ήταν να απευθυνθεί ο κατά νόμο επιχειρηματίας στο δήμαρχο ή και στους όμορους δημάρχους (ή υποψήφιους δημάρχους) και τον περιφερειάρχη, σε μία δημόσια ανακοινωμένη συνάντηση, και αυτοί, αφού διαβουλευθούν κατάλληλα με την τοπική κοινωνία, τους θεσμούς της, περιλαμβανομένων των λαϊκών συνελεύσεών της και αφού πάρουν τη συμβουλευτική γνωμοδοτική υποστήριξη των τμημάτων πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού, ανάπτυξης των πόλεων και περιβάλλοντος, να μεταφέρουν τη σύστασή τους στα όργανα του κόμματος για το τι πρόταση θα πρέπει να υποστηρίξει η ΚΟ» γράφουν ο Μηλιός με τον Λαπατσιώρα...

ΒΕΛΓΙΟ Μαζικές απολύσεις εργαζομένων

ΒΕΛΓΙΟ
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Την άμεση απόλυση 2.500 εργαζομένων και το κλείσιμο 14 καταστημάτων στο Βέλγιο ανακοίνωσε χτες ο μονοπωλιακός όμιλος super market Delhaize. Το εν λόγω μονοπώλιο, που έχει καταστήματα σε 9 χώρες και σε 3 ηπείρους και αποτελεί το βασικό μέτοχο της εταιρείας super market ΑΒ Βασιλόπουλος στην Ελλάδα, πρόβαλε ως δικαιολογία για την απόφαση την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, έναντι ολλανδικών και γερμανικών ανταγωνιστών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η απόφαση αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχει ως στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο για το 2013, η Delhaize μέτρησε κέρδη 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κερδών 3% σε σχέση με το 2012. Η κερδοφορία της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, όπως η μεγάλη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή που οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να εγγυηθεί των αποζημιώσεων των απολυμένων και η εταιρεία παρέχει... δωρεάν υπηρεσίες ψυχολόγου στους απολυμένους, εργαζόμενοι κλείνουν καταστήματα της εταιρείας σε διάφορες πόλεις του Βελγίου και ζητούν την κήρυξη απεργίας στην εταιρεία και στον κλάδο.
Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να αθροιστούν σε μαζικές απολύσεις που έχουν κάνει σειρά από μονοπωλιακοί όμιλοι στο Βέλγιο, σε κλάδους όπως μέταλλο, αυτοκινητοβιομηχανία, φάρμακο κτλ. Τα ίδια μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και εφαρμόζονται ήδη στο Βέλγιο δείχνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της επίθεσης του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών και η ΕΕ, σε περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, έχουν οξύνει την επίθεσή τους στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μετακυλώντας στις πλάτες του λαού το κόστος διάσωσης των μονοπωλίων. Τα αντεργατικά μέτρα σε Βέλγιο, Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ, έχουν κοινή ρίζα, τον καπιταλισμό.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την Ενέργεια



Τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι εμφανή στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--
Οι στρατιωτικές δυνάμεις, που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση, αν και με λιγότερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, οι ρωσόφωνοι, που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές αντιδρώντας στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν σε βομβαρδισμούς την Τετάρτη το βράδυ στο χωριό Σεμένιβκα, κοντά στην πόλη του Σλαβιάνσκ, βόμβες φωσφόρου και εκρηκτικές και άλλα διεθνώς απαγορευμένα όπλα.
Το ζήτημα αυτό ανέδειξε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες για τη χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις εμπρηστικών βομβών κι άλλων εκρηκτικών μηχανισμών όπως νάρκες και βομβίδες που σκοτώνουν αδιακρίτως, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτές οι πληροφορίες υποχρεώνουν να υπάρξει μια άμεση διαδικασία επαλήθευσης» και πρόσθεσε: «Ανησυχούμε όλο και περισσότερο, καθώς βλέπουμε την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας, τερματισμού των συγκρούσεων, ξεκινώντας από τον τερματισμό της επιχείρησης καταστολής», ενώ ενημέρωσε ότι ο πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πήρε εντολή να υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οπως συμπλήρωσε, στόχος είναι η ουκρανική πλευρά να εφαρμόσει τον «οδικό χάρτη» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Χτες, η ουκρανική Εθνοφρουρά διέψευσε τις πληροφορίες περί χρήσης απαγορευμένων όπλων, ενώ από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι επέτρεψε σε τρία τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα να διασχίσουν τα σύνορα προς την ανατολική Ουκρανία, με σκοπό να βοηθήσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές που βρίσκονται εκεί. Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε μυθεύματα τις κατηγορίες αυτές.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανέπτυξε στη Θάλασσα της Βαλτικής 24 πλοία ως απάντηση στην έντονη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και τα γυμνάσια στην περιοχή, ενώ στις ρωσικές ασκήσεις που εξελίσσονται ήδη από την Τετάρτη, παράλληλα συμμετέχουν και τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά Σουχόι 34 και Σουχόι 24 MR, αντίστοιχα, που σηκώθηκαν από τη βάση στο Βορονίεζ.
Επικοινωνία Πούτιν - Ποροσένκο
Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πρόσφατα εκλεγείς μεγαλοβιομήχανος (και γνωστός ως βασιλιάς της σοκολάτας) συζήτησαν τους τρόπους για τον τερματισμό της βίας στην ανατολική Ουκρανία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες «ο Ουκρανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για το σχέδιό του για την επίλυση (των προβλημάτων) στη νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Χωρίς συμφωνία προς το παρόν στο ζήτημα της Ενέργειας
Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom», που έχει δώσει παράταση έως τις 16 Ιούλη (η τρίτη το τελευταίο διάστημα) στην κυβέρνηση του Κιέβου για να διευθετήσει το χρέος της για παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου, επανέλαβε χτες μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Αλεξέι Μίλερ, ότι μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Απαιτεί να πληρωθεί το ποσό των 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων άμεσα, ενώ το συνολικό χρέος φτάσει τα 4 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, έως τώρα δεν έχει πάρει απάντηση για την πρότασή της να μειωθεί στα 385 δολάρια η τιμή των 1.000 κ.μ. Ο Μίλερ, επίσης, είπε ότι η Βουλγαρία δεν έχει ενημερώσει την «Gazprom» για οποιαδήποτε αναστολή των εργασιών σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που θα μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Εδωσε έτσι μια απάντηση και στις πιέσεις της ΕΕ που θέτουν εμπόδια στη συνέχεια του έργου.

TOP READ