17 Μαΐ 2014

Εκλογικά στιγμιότυπα

 Εκλογικά στιγμιότυπα

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου αυτού του εκλογικού μάη (που ξεκίνησε με τα φιλικά προετοιμασίας στις φοιτητικές εκλογές) η κε του μπλοκ συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα καλύτερα στιγμιότυπα και κάποια ενδιαφέροντα-ευτράπελα σκηνικά, που υπέπεσαν στην αντίληψή της, με τη βαθιά πεποίθηση πως η επόμενη εβδομάδα θα μας δώσει ακόμα περισσότερο υλικό.

Εν όψει την πρώτης κυριακής λοιπόν στη λδ του βορρά κορυφώσαμε με μια μικρή, «οικογενειακή» συγκέντρωση στο πάρκο του θεράποντα (στην κάτω τούμπα για τους μη παροικούντες τη νυφούλα του θερμαϊκού) κρατώντας μάλλον δυνάμεις για την άλλη εβδομάδα και την ομιλία του κουτσούμπα στην αριστοτέλους. Το προηγούμενο τριήμερο στο θεράποντα ήταν το πανηγύρι για τον τοπικό.. άη και εννοείται πως δεν έπεσε σταγόνα νερό. Εμείς όμως είχαμε κλείσει ραντεβού με τη βροχή, με τον ουρανό να αδειάζει στα κεφάλια μας ό,τι είχε και δεν είχε, για να ανοίξει τελείως αργότερα και μόνο ήλιο που δεν έβγαλε τελικά το βράδυ. Όπως θα ‘λεγε ο σύντροφος οβελίξ: τα πουλιά πετάνε χαμηλά αστερίξ, μάλλον θα ‘χει συγκέντρωση το κόμμα.

Στην αθήνα το πρόγραμμα έχει και δεύτερη συγκέντρωση στο πεδίο του άρεως την άλλη εβδομάδα. Και το ωραίο είναι πως με το που τελείωσε προχτές η πρώτη με την ομιλία του κούτσι, τα μεγάφωνα άρχισαν να καλούν τον κόσμο στη δεύτερη: «θα μιλήσει ο δημήτρης κουτσούμπας…», Ίσως τότε να ‘ρθουν κι αυτοί που τεμπέλιασαν την πέμπτη και να γεμίσει ακόμα περισσότερο το πεδίο.

Σε διάφορους σοσιαλ-μιντιάρχες (φέισμπουκ, τουίτερ, κτλ) έκανε τρομερή εντύπωση η συντρόφισσα που ανέβηκε προχτές στο βήμα και πετούσε κόκκινα λουλούδια στον κόσμο. Προφανώς περίμεναν κάτι σαν την αλέκα (που μια χαρά ήταν πάντως στα νιάτα της, όπως λέει ο σεχτάρ) ή τον κούτσι με κοτσίδες και περούκα, για να ικανοποιηθεί το κλασικό στερεότυπο που έχουν για εμάς. 



Οι όμορφες συντρόφισσες προκαλούν πάντα αίσθηση στην κοινή γνώμη και παρά τον ανίκητο σεξισμό (και τον ακόμα ισχυρότερο αντικομμουνισμό) που επικρατεί σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αυτές έχουν αρκετή απήχηση, γιατί κάθεται να τις ακούσει τουλάχιστον ο κόσμος, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συντρόφους. Έτσι μια ωραία γυναικεία παρουσία αποδεικνύεται κάποιες φορές το καλύτερο εργαλείο για να σπάσουμε την κρούστα του αρνητισμού και της καχυποψίας στον κόσμο.

Βιβή Δάγκα, υποψήφια με τη Λασυ στο Δήμο Αιγάλεω
Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια με τη Λασυ στο Δήμο Λευκάδας
Στη δυτική μακεδονία μάλιστα, το κόμμα έκανε (όχι την έκπληξη, αλλά) τη διαφορά βάζοντας τέσσερις γυναίκες υποψήφιες στους δήμους-πρωτεύουσες των ισάριθμων νομών της περιφέρειας και τον 29χρονο(!) γιάννη βήττα υποψήφιο περιφερειάρχη. Αν κι η νεολαία είναι μια αρκετά διευρυμένη έννοια, ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Γι’ αυτό κι η ειδική εκλογική έκδοση του οδηγητή περιλαμβάνει στους νέους σε ηλικία υποψήφιους ευρωβουλευτές του κουκουέ τον γκριζομάλλη κώστα παπαδάκη (39 ετών) και τη γενιά των σαράντα (καπέτη, ταβουλάρη, παναγιωτακοπούλου).

Εν παρόδω, στην χιουμοριστική στήλη της ίδιας έκδοσης βρίσκουμε δύο πολύ καλές ατάκες στο στιλ των περίφημων rise up stickers.
Βρέθηκε τρόπος για να πάρουμε το κοινωνικό μέρισμα: στις καινούριες φορολογικές δηλώσεις αντί για «φιλοξενούμενοι» δηλώνουμε «γηπεδούχοι»
Κι η δεύτερη για όσους έχουν προλάβει κι έχουν αναμνήσεις από τις τηλεοπτικές σειρές των τελών του ενενήντα.
Ο ριζοσπαστισμός του σύριζα είναι σαν τη νινέτα από τους δύο ξένους. Ακούς για αυτόν, αλλά δεν τον έχει δει κανείς.
Όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, οι σύντροφοι από τη νεολαία με την αντίστοιχη χρέωση, «το ‘χουν».

Μια δόση σεξισμού πάντως είχε κι η πρόσφατη επίθεση του πάγκαλου στη ρένα δούρου που διάλεξε ωστόσο συνειδητά να παίξει με όρους φότοσοπ και αστικής διαφήμισης στην προεκλογική της αφίσα –που ‘ταν σα διαφήμιση κέντρου της παραλιακής. Όσο για το περίφημο ζήτα του ζορό (ή μήπως του βασιλικού και του λαμπράκη) στο σύνθημά της ‘αρχίΖουμε’, πάει γάντι με τη λογική του μασκοφόρου εκδικητή, που σώζει από τους κακούς τις λαϊκές μάζες, χωρίς αυτές να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους, παρά μόνο για να βάλουν στην κάλπη το σωστό ψηφοδέλτιο.

Όπως έγραψε και κάποιος (στο ρίζο νομίζω· ή στην μπλογκόσφαιρα;), πρέπει να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα από τη δούρου ο παναγιώτης ψωμιάδης, ο ζορό της καρδιάς μας, που κατεβαίνει ξανά υποψήφιος με την πατρί.δ.α του πολύδωρα και διαφήμισε το «πλούσιο αθλητικό έργο» της διοίκησής του στη νομαρχία, από την εφημερίδα «παλμός της θεσσαλονίκης», του –ενός και μοναδικού- πάνου τόκου. Ένα ευαγγέλιο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, περήφανο κι οικονομικά ανεξάρτητο –γιατί δε βρίσκει χρηματοδότες. Όπως γράφει στη δεύτερη σελίδα της, στη στήλη «τα ωραία του μανώλη», ο συνεργάτης της μανώλης μαστρομανώλης «προβολή καταστημάτων δεν υπάρχει εδώ, γιατί δε μας το ζήτησαν αυτό, όταν μας το ζητήσουν αυτό εδώ ήμαστε».

Αυτή φυσικά δεν είναι μόνη καλτ υποψηφιότητα σε αυτές τις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες. Αρκεί μια ματιά στις παρακάτω αφίσες, για να το διαπιστώσει κανείς και μόνος του.


Όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται για τρολιά, αλλά για πραγματικό υποψήφιο με το συνδυασμό του παχατουρίδη στο περιστέρι. Ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να δείτε και μερικές ακόμα υποψηφιότητες, σε αντίστοιχο μήκος κύματος.

Εξίσου γραφική είναι και μια διαφήμιση του αρχιπασόκου δήμαρχου συκεών-νεάπολης σίμου δανιηλίδη, που προβάλλει το «πλούσιο κοινωνικό έργο» της διοίκησης και κάποια μαθήματα που διοργανώνει ο δήμος, θυμίζοντας περισσότερο διαφήμιση φροντιστηρίου: ιστορία, ξένες γλώσσες, ενισχυτική διδασκαλία.
Παρεμπιπτόντως, τα δικά μας σποτάκια φέτος εν όψει ευρωεκλογών, είναι πιστεύω τα καλύτερα που έχουμε βγάλει τα τελευταία χρόνια. Αλλά για αυτά περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση.

Το κορυφαίο προλεκάλτ στιγμιότυπο της προεκλογικής περιόδου (και όχι μόνο) ήταν πάντως μια μεταμεσονύχτια εκπομπή του άλφα προχτές, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την ταυτόχρονη παρουσία στο στούντιο εκπροσώπων από:
Το μλ-κκε, που προσπαθούσε να εξηγήσει στην ξανθιά παρουσιάστρια (νάτος ο σεξισμός) γιατί συνεργάζονται με διάφορες δυνάμεις στο κίνημα, αλλά όχι στις εκλογές.
Το εεκ, που διάβαζε κατ’ ουσίαν τις ανακοινώσεις του κόμματος, για να είναι εντός χρόνου και να μην ξεχάσει τίποτα από όσα έπρεπε.
Το σχέδιο βήτα που έλεγε τα δικά του για το ευρώ.
Την οακκε, που διόρθωσε την παρουσιάστρια για το γένος της οργάνωσης («η» και όχι «το» οακκε), εξήγησε γιατί δε συνεργάζονται με το «ψευτοκουκουέ», που είναι αντιβιομηχανικό κόμμα, τις αιτίες της κρίσης (το σαμποτάζ κι η πτώση των παραγωγικών δυνάμεων) και ξεδίπλωσε, όσο πρόλαβε, όλη την πολιτική τους πλατφόρμα για τον κίνδυνο εξ ανατολής και το ρωσοκινέζικο κεφάλαιο που κάνει κουμάντο στην χώρα.
Το ασκε, τον κολλάτο, την κίνηση αντίστασης (ένας γραφικός που θέλει να ξαναβάλουμε στην πόλη την ελληνική σημαία)
Και το κόμμα κυνηγών, που ζητάει να εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία η κομισιόν και ανέφερε την χιτλερική νομοθεσία για τα δικαιώματα των ζώων, και κάτι σπισιστικής απόχρωσης παραλογισμούς για τις ευαισθησίες του σκουληκιού που δολώνεται.
Και το κοντέρ τερμάτισε…

Κι η ανταρσύα; Η ανταρσυα βάζει το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ανάρτησης, με ένα τρικάκι που κυκλοφόρησε στη θεσσαλονίκη και είναι ίδιο, μα τον τουτατι και την μπελισάμα, με εκείνο που είχε στο σήμα του ο συνασπισμός (της αριστεράς και της προόδου), δίνοντας έναυσμα για μια σειρά συνειρμούς και συμβολισμούς.


 Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν μια συνέντευξη στο πριν του αλέν κριβίν, του γαλλικού αντικαπιταλιστικού κόμματος (npa) και τα σημεία όπου αναφέρεται στις σχέσεις του κόμματος με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις.

Ήδη το ξεκαθάρισα: μπορεί να έχουμε κάποιες σχέσεις με κάποια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο ΚΕΑ με το οποίο διαφωνούμε. Υποστηρίζουμε πλήρως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ναι αλλά…
Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ενδεχομένως κάποιες μειοψηφικές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες μπορούμε να οργανώσουμε κοινούς αγώνες στη βάση ενός προγράμματος πάλης με συγκεκριμένα αιτήματα. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπάρχει μια διαφορά που αποτελεί ακόμη και σε εμάς θέμα συζήτησης, η έξοδος από το ευρώ και ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε όσον αφορά το ζήτημα του νομίσματος.

Με άλλα λόγια, σχηματικά μιλώντας, σε αυτό το ζήτημα είναι πιο δεξιοί κι από τον αλαβάνο. Για να μην πούμε τον κατσανέβα, τον καζάκη και ρίξουμε το επίπεδο.

Αντί επιλόγου, μια μουσική πρόταση που κολλούσε περισσότερο με το θέμα της προηγούμενης ανάρτησης, αλλά αν έμπαινε εκ των υστέρων, θα πήγαινε χαμένη.


Υστερόγραφο

Καλό βόλι σε όλους κι αύριο θα τα πούμε με την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και τις δύο Κυριακές για να γίνει ισχυρός ο λαός!

ΛΑ.ΣΥ.-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



 Υποψήφιος Δήμαρχος
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ

1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
1. ΒΑΛΑΣΣΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ) του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
3. ΚΑΡΔΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
1. ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ΣΟΦΙΑ του ΛΕΩΝΙΔΑ
2. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΑΡΔΑΜΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
4. ΜΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ του ΑΓΓΕΛΟΥ
5. ΠΙΕΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
6. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
7. ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
8. ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
3. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ
1. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
4. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΣΠΕΡΙΩΝ
1. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΘΩΜΑ
2. ΓΟΥΛΗ – ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΛΕΝΙΝ
4. ΚΟΣΚΙΝΑ ΕΛΕΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
5. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΜΠΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
5. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΙΝΑΛΙΟΥ
1. ΒΕΔΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΑΝΘΗ) του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
4. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΤΣΕΝΕΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ
1. ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΩΚΡΑΤΗ
2. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΧΡΥΣΕΥΓΕΝΗ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
7. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
1. ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ
2. ΑΡΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΈΦΗ) του ΓΑΒΡΙΗΛ
3. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΤΣΑΓΙΟΥ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΒΛΑΧΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
8. ΓΚΟΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9. ΓΚΟΥΜΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ
10. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
11. ΓΡΙΒΑ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
12. ΔΑΦΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
13. ΙΓΓΛΕΖΗ ΕΥΦΗΜΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
14. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
15. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
16. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
17. ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
18. ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
19. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΒΥΡΩΝΟΣ
20. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ-ΜΑΡΙΝΟΣ (ΧΑΡΗΣ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
21. ΜΕΚΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΗΛΙΑ
22. ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
23. ΜΠΑΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ
24. ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
26. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ-ΡΟΛΑΝΔΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
27. ΠΑΝΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
28. ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
29. ΠΡΕΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
30. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
31. ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
32. ΣΓΟΥΡΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΓΔΑ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
33. ΤΣΙΡΙΜΙΑΓΓΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
34. ΧΥΤΗΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
8. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ
1. ΒΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
2. ΖΕΡΒΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
9. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΘΕΟΦΙΛΟΥ
2. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ (ΡΟΥΣΟΥ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΚΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΠΕΛΑΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
10. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
11. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ
1. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2.- ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ-
3. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
4. ΚΟΛΟΤΟΥΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΗΛΙΑ
5. ΠΑΪΠΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ

12. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΘΩΝΩΝ
1. ΑΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΚΑΣΙΜΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
13. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ
1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΛΟΥΒΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ
3. ΝΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
14. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΕΛΙΩΝ
1. ΑΡΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΑΡΜΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΜΠΙΖΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
6. ΠΗΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
15. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΑΙΑΚΩΝ
1. ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ
3. ΓΙΣΔΑΚΗ ΕΥΔΟΚΙΑ του ΙΑΚΩΒΟΥ
4. ΓΙΣΔΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΑΡΣΕΝΙΟΥ
5. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΠΡΙΦΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
1. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου
1. ΓΚΡΕΜΟΥ ΑΡΤΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ
3. ΧΥΤΗΡΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ματθαίου
1. ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΒΡΥΩΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΑΓΙΟΥ) του ΧΡΗΣΤΟΥ
5. ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ
6. ΣΕΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα
1. ΚΟΥΦΟΓΕΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΠΑΥΛΟΥ
2. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΘΩΜΑ
3. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΠΟΥΛΙΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
6. ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. Δημοτική Κοινότητα Αλεπούς
1. ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΛΑΤΣΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΤΣΙΡΙΓΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. Δημοτική Κοινότητα Άνω Κορακιάνας
1. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
6. Δημοτική Κοινότητα Αργυράδων
1. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
4. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ του ΑΝΔΡΕΑ
5. ΜΗΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΙΜΙΛΙΟΥ
6. ΝΙΚΟΜΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
7. Δημοτική Κοινότητα Αυλιωτών
1. ΚΟΥΤΙΒΗ ΜΑΡΙΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
2. ΚΡΟΚΙΔΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΠΑΤΕΡΙΤΣΗΣ) του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
4. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
5. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
6. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
8. Δημοτική Κοινότητα Άφρας
1. ΚΑΝΑΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΛΟΥΚΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
3. ΡΙΓΓΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΣΓΟΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
9. Δημοτική Κοινότητα Βιρού
1. ΖΕΡΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΡΟΣΙΛΟΒΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ
3. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΟΦΙΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΛΙΖΑ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
10. Δημοτική Κοινότητα Γαστουρίου
1. ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
3. ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
11. Δημοτική Κοινότητα Ερεικούσσης
1. ΑΡΓΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΚΑΤΕΧΗ ΜΑΡΘΑ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
3. ΚΑΤΕΧΗΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
12. Δημοτική Κοινότητα Καναλίου
1. ΒΡΥΩΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΚΑΝΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
4. ΚΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. ΜΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
13. Δημοτική Κοινότητα Καρουσάδων
1. ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΜΠΙΣΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14. Δημοτική Κοινότητα Κάτω Γαρούνας
1. ΒΑΡΟΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΣΙΓΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
4. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
15. Δημοτική Κοινότητα Κάτω Κορακιάνας 
1. ΒΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΓΙΑΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΜΙΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ του ΑΝΔΡΕΑ
5. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΑΓΓΕΛΟΥ
6. ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
16. Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων
1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
2. ΓΙΑΓΚΑ ΖΩΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
4. ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΣΠΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
6. ΜΗΛΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΜΙΚΑΛΕΦ ΙΩΑΝΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
8. ΜΠΑΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
9. ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ ΣΟΦΙΑ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
10. ΣΚΕΜΠΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
11. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
12. ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
17. Δημοτική Κοινότητα Κυνοπιαστών
1. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
2. ΑΡΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΘΕΑΝΩ-ΑΝΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
18. Δημοτική Κοινότητα Λευκίμμης
1. ΒΛΑΣΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ
2. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΚΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
5. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6. ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΛΟΥΚΑ
19. Δημοτική Κοινότητα Λιαπάδων
1. ΑΓΑΘΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΓΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
20. Δημοτική Κοινότητα Μαγουλάδων 
1. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ
2. ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΚΟΥΛΑ ΑΣΠΑΣΙΑ-ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
21. Δημοτική Κοινότητα Μαθρακίου
1. ΚΑΤΕΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ –ΜΑΡΙΑ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΚΑΤΕΧΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΚΑΤΕΧΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
4. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
22. Δημοτική Κοινότητα Μοραΐτικων
1. ΑΝΘΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


2. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
3. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
4. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

23. Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου
1. ΒΑΡΕΛΗ – ΒΛΑΣΣΗ ΑΛΙΚΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΒΑΡΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΒΑΡΣΑΚΗΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΚΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΜΠΑΣΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
24. Δημοτική Κοινότητα Οθωνών
1. ΚΑΤΕΧΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΚΕΝΤΡΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
3. ΜΑΝΕΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25. Δημοτική Κοινότητα Περιβολίου
1. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
2. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
3. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
4. ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. ΜΙΑΡΗ ΟΛΓΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
6. ΜΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
26. Δημοτική Κοινότητα Σιναράδων
1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΒΕΡΓΗ ΜΙΣΕΛ-ΑΝΤΖΕΛΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
4. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
5. ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΙΩΣΗΦ
6. ΠΗΓΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ
27. Δημοτική Κοινότητα Χλομού
1. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΔΗΜΕΓΓΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΖΩΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΖΗ) του ΠΑΥΛΟΥ
4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
5. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΠΑΛΗΚΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ
1. Τοπική Κοινότητα Αγίου Αθανασίου
1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
2. ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΑΡΗΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
2. Τοπική Κοινότητα Αγίου Μάρκου 
1. ΑΛΕΞΑΚΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΒΡΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΜΠΑΛΛΑ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου
1. ΒΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΜΑΡΚΟΥ
2. ΔΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΚΑΛΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΡΕΒΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. Τοπική Κοινότητα Αγίου Προκοπίου
1. ΤΡΑΝΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
5. Τοπική Κοινότητα Αγίων Δέκα
1. ΜΠΛΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
2. ΠΟΥΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΑΛΕΞΙΟΥ
3. ΣΑΒΒΑΤΗ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
4. ΣΑΒΒΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
6. Τοπική Κοινότητα Αγίων Δούλων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
2. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
7. Τοπική Κοινότητα Αγραφών
1. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
8. Τοπική Κοινότητα Αγρού 
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΓΚΑΣΙΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΩΜΑ
3. ΤΡΙΒΥΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΩΚΡΑΤΗ
4. ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
9. Τοπική Κοινότητα Αλειμματάδων
1. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΜΑΤΘΑΙΟΥ
10. Τοπική Κοινότητα Αντιπερνών
1. ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
11. Τοπική Κοινότητα Άνω Γαρούνας
1. ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
12. Τοπική Κοινότητα Άνω Λευκίμμης
1. ΚΙΤΣΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΚΟΤΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΧΑΗΛ
13. Τοπική Κοινότητα Άνω Παυλιάνας
1. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΡΑΡΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΟΥΚΕΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ
14. Τοπική Κοινότητα Αρκαδάδων
1. ΤΣΩΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ- ΕΥΔΟΞΙΑ του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
15. Τοπική Κοινότητα Αρμενάδων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
16. Τοπική Κοινότητα Αφιώνος 
1. ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ
17. Τοπική Κοινότητα Βαλανείου
1. ΚΕΦΑΛΩΝΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
18. Τοπική Κοινότητα Βαρυπατάδων
1. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΦΑΓΟΓΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
19. Τοπική Κοινότητα Βασιλατίκων
1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
20. Τοπική Κοινότητα Βάτου
1. ΑΓΑΘΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ-ΙΟΡΔΑΝΟΥΛΑ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΑΡΜΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
21. Τοπική Κοινότητα Βελονάδων
1. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
3. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
22. Τοπική Κοινότητα Βιταλάδων
1. ΒΑΡΕΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
2. ΒΑΡΕΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
3. ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΥΡΙΒΙΑΔΗ
4. ΒΛΑΣΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΑΝΔΡΕΑ
23. Τοπική Κοινότητα Βουνιατάδων
1. ΒΑΡΑΓΓΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΠΑΪΠΕΤΗ ΟΛΓΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
24. Τοπική Κοινότητα Γαρδελάδων
1. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
25. Τοπική Κοινότητα Γιαννάδων
1. ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΚΥΖΙΡΙΔΟΥ – ΑΡΜΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
4. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
26. Τοπική Κοινότητα Γιμαρίου
1. ΗΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
2. ΠΕΛΑΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
27. Τοπική Κοινότητα Δάφνης
1. ΜΑΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
2. ΜΕΣΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
28. Τοπική Κοινότητα Δουκάδων
1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΜΙΑΜΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΜΟΥΜΟΥΡΗ ΟΛΓΑ του ΙΩΑΝΝΗ
29. Τοπική Κοινότητα Δροσάτου
1. ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΡΑΔΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
30. Τοπική Κοινότητα Εβροπούλων
1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ του ΠΕΡΙΚΛΗ
2. ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΡΙΓΑΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

31. Τοπική Κοινότητα Επισκέψεως
1. ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
2. ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΛΕΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΜΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΣΓΟΥΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
32. Τοπική Κοινότητα Ζυγού
1. ΓΙΣΔΑΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ του ΑΡΣΕΝΙΟΥ
33. Τοπική Κοινότητα Καβαλλουρίου
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΑΡΟΥΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΘΩΜΑ
4. ΨΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ
34. Τοπική Κοινότητα Καββαδάδων
1. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
35. Τοπική Κοινότητα Καλαφατιώνων
1. ΚΟΝΤΟΣΤΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΛΑΓΚΑΔΙΤΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΛΕΚΚΑ ΕΛΕΝΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΜΠΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΠΕΤΡΟΥ
36. Τοπική Κοινότητα Καμάρας
1. ΒΑΡΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ
37. Τοπική Κοινότητα Κανακάδων
1. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΧΑΗΛ
38. Τοπική Κοινότητα Κασσιόπης
1. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
2. ΚΡΟΚΙΔΗ ΕΙΡΗΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΜΑΥΡΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΓΑΒΡΙΗΛ
4. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
39. Τοπική Κοινότητα Καστελλάνων Γύρου
1. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΠΑΒΛΟΒ ΑΝΑ του ΓΚΕΟΡΓΚΙ
40. Τοπική Κοινότητα Καστελλάνων Μέσης
1. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
41. Τοπική Κοινότητα Κάτω Παυλιάνας
1. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
2. ΛΕΪΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
42. Τοπική Κοινότητα Κληματιάς
1. ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
43. Τοπική Κοινότητα Κοκκινίου
1. ΤΣΕΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
44. Τοπική Κοινότητα Κομπιτσίου
45. Τοπική Κοινότητα Κουραμάδων
1. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
2. ΣΓΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
46. Τοπική Κοινότητα Κουσπάδων
1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΖΕΡΒΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΙΣΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ
4. ΚΟΝΤΖΙΑΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
47. Τοπική Κοινότητα Κρήνης
48. Τοπική Κοινότητα Λακώνων
1. ΜΙΧΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
2. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
49. Τοπική Κοινότητα Λαυκίου
1. ΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
50. Τοπική Κοινότητα Λουτσών
1. ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
51. Τοπική Κοινότητα Μακράδων
1. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΔΡΕΑ
52. Τοπική Κοινότητα Μαρμάρου
1. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
53. Τοπική Κοινότητα Μεσαριάς
1. ΜΑΚΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ
2. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΚΟΣΜΑΣ του ΜΑΡΚΟΥ
54. Τοπική Κοινότητα Μπενιτσών
1. ΑΝΤΥΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΒΑΣΙΛΗ
3. ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΚΕΥΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
55. Τοπική Κοινότητα Νησακίου
1. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
56. Τοπική Κοινότητα Νυμφών
1. ΚΟΥΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΚΟΥΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΜΠΑΝΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΜΠΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
57. Τοπική Κοινότητα Ξανθάτων
1. ΚΟΥΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΤΣΕΝΕΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
58. Τοπική Κοινότητα Πάγων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΕΟΦΑΝΗ
59. Τοπική Κοινότητα Πέλεκα
1. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
60. Τοπική Κοινότητα Πεντατίου
1. ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
2. ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
61. Τοπική Κοινότητα Περιθείας
1. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΧΕΙΡΔΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
62. Τοπική Κοινότητα Περουλάδων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΕΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
63. Τοπική Κοινότητα Πεταλείας
64. Τοπική Κοινότητα Πετριτής
1. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
2. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
3. ΣΤΟΥΠΑ ΕΙΡΗΝΗ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
4. ΣΤΟΥΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΜΕΝΕΛΑΟΥ
65. Τοπική Κοινότητα Ραχτάδων
66. Τοπική Κοινότητα Σγουράδων
1. ΜΑΝΔΥΛΑ ΑΓΑΘΗ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ του ΙΩΑΝΝΗ
67. Τοπική Κοινότητα Σιδαρίου
1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
3. ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΑΡΙΑ του ΑΛΟΪΖΙΟΥ
68. Τοπική Κοινότητα Σινιών
1. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
2. ΜΑΥΡΩΝΑ ΜΑΡΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
69. Τοπική Κοινότητα Σκριπερού
1. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
3. ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΙΩΑΝΝΗ
70. Τοπική Κοινότητα Σπαρτύλα
1. ΖΕΡΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
2. ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΝΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΠΡΙΦΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΙΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΣΕΡΒΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
71. Τοπική Κοινότητα Σταυρού
1. ΒΙΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
2. ΛΟΥΒΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΜΑΚΡΗΣ ΑΙΜΗΛΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΡΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
72. Τοπική Κοινότητα Στρογγυλής
1. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΚΑΣΙΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
3. ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ- ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΡΙΖΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
73. Τοπική Κοινότητα Σφακερών
74. Τοπική Κοινότητα Σωκρακίου
1. ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
2. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
75. Τοπική Κοινότητα Χλοματιανών
1. ΓΕΩΡΓΟΠΕΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΜΑΡΚΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
3. ΜΟΙΡΙΣΚΛΑΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
76. Τοπική Κοινότητα Χωροεπισκόπων
1. ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΛΑ.ΣΥ.-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ



Υποψήφιος Περιφερειάρχης - ΓΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 

Υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες                
ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – Π.Ε. Ζακύνθου
ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ – Π.Ε. Κέρκυρας
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - Π.Ε. Κεφαλληνίας
ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ - Π.Ε. Λευκάδας

Υποψήφιοι περιφεριακοί σύμβουλοι
Εκλογική Περιφέρεια Ζακύνθου
1. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΒΟΡΡΙΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
3. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
4. ΛΟΥΓΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΛΙΚΗ) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΜΠΕΛΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
6. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΝΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
8. ΣΑΡΑΚΙΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
9. ΣΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
10. ΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
11. ΣΤΡΟΥΖΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
12. ΣΧΙΖΑ ΚΑΝΕΛΛΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Εκλογική Περιφέρεια Ιθάκης
  1. ΚΑΖΑ ΕΥΔΟΚΙΑ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
  2. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΡΑΑΜ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εκλογική Περιφέρεια Κέρκυρας
  1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  του ΑΝΔΡΕΑ
  2. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  3. ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΛΑΙΖΑ του ΙΩΑΝΝΗ
  4. ΑΡΜΕΝΗ ΚΡΥΣΤΑΛΕΝΙΑ – ΚΕΛΕΣΤΙΝΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  5. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  6. ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
  7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
  8. ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  10. ΚΑΛΟΥΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  11. ΚΑΝΤΑ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΈΦΗ) του ΙΩΑΝΝΗ
  12. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  13. ΚΑΡΔΑΜΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
  14. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  15. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
  16. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΆΓΓΕΛΟΥ
  17. ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
  18. ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  19. ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
  20. ΜΑΖΗ ΕΛΕΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  21. ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΙΝΑ) του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
  22. ΜΑΡΚΑΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
  23. ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
  24. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
  25. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  26. ΠΕΛΑΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
  27. ΠΕΡΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  28. ΡΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
  29. ΣΑΪΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  30. ΣΑΛΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
  31. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΥΡΣΙΝΗ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
  32. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

Εκλογική Περιφέρεια Κεφαλληνίας
  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  2. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
  3. ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  4. ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  5. ΚΑΜΠΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  6. ΜΑΡΚΕΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
  7. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
  8. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ του ΠΑΝΑΓΗ
  9. ΤΖΑΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  10. ΤΣΩΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  11. ΦΑΡΑΚΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Εκλογική Περιφέρεια Λευκάδας
  1. ΘΕΡΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  2. ΚΑΒΒΑΔΑ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  3. ΚΟΛΥΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  4. ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
  5. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΙΩΑΝΝΗ
  6. ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΝΟΥ

Οταν ο πλούτος γίνεται κατάρα για τους λαούς

Οταν ο πλούτος γίνεται κατάρα για τους λαούς
Οι τεράστιες δυνατότητες κεφαλαιακής συσσώρευσης, που προσφέρει η περιοχή στους ιμπεριαλιστές, αποτελούν την αιτία των φρικτών συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές, που είχαν την «ατυχία» να γεννηθούν πάνω σε «λίμνες» πετρελαίου και «βουνά» διαμαντιών και χρυσού...

Σκηνή από πρόσφατες σφαγές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η δυτική παρουσία στην περιοχή έχει αφήσει το «πολιτιστικό» της στίγμα...
Πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών αποτελεί η πολύπαθη αφρικανική ήπειρος καθώς η «δίψα» των ιμπεριαλιστών για μονοπωλιακή εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών παραμένει άσβεστη, με τους λαούς των αφρικανικών χωρών να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα, καθώς έχουν εμπλακεί σε υποκινούμενες μακρόχρονες και εξαιρετικά βίαιες εθνικές και φυλετικές διαμάχες. Η Υποσαχάρια Αφρική, με τα πλούσια εδάφη σε ορυκτά και πρώτες ύλες, τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα και με πολιτισμούς χιλιάδων ετών, έχει σχεδόν από άκρη σε άκρη μπει σε έναν ατέλειωτο κύκλο ωμής βίας, που τελικά αποτελεί το πιο αξιόπιστο μέσο για την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής και όχι μόνο όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Πιο πρόσφατες σκηνές του χρόνιου αυτού δράματος αποτελούν η εξελισσόμενη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - προς ενίσχυση των γαλλικών στρατευμάτων που ήδη βρίσκονται εκεί - αλλά και η απαγωγή των νεαρών μαθητριών από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική» οργάνωση «Boko Haram» και τη διεθνή καμπάνια που έχει ξεκινήσει - με τη συμμετοχή και της συζύγου του Μπ. Ομπάμα - για την απελευθέρωσή τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ...προφήτης για να προβλέψει ότι μία ακόμη «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα δυτική στρατιωτική αποστολή, δηλαδή ιμπεριαλιστική πολεμική επέμβαση, σε μία χώρα όπου το πετρέλαιο κυλάει στους δρόμους, βρίσκεται στα σκαριά1...
Αιματηρή μοιρασιά...
Ενώ λίγο - πολύ είναι γνωστή η δράση των Δυτικών ιμπεριαλιστών στην περιοχή και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να διατηρούν υπό καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης τους λαούς της, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στο διεθνή Τύπο άρθρα και αναλύσεις για την αυξανόμενη οικονομική και πολιτική ισχύ της Κίνας, που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, απειλεί δίχως περιστροφές να αλλάξει τη δοσμένη «μοιρασιά της πίτας»...
Στις αρχές του Μάη ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang πραγματοποίησε οκταήμερη περιοδεία σε τέσσερις αφρικανικές χώρες (Αιθιοπία, Νιγηρία, Αγκόλα και Κένυα), προωθώντας σειρά οικονομικών και άλλων συμφωνιών. Παράλληλα, από την έδρα του Οργανισμού της Αφρικανικής Ενωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα αυξήσει τις πιστώσεις προς τις αφρικανικές χώρες κατά 10 δισ. δολάρια, στα 30 δισ. συνολικά, και θα ενισχύσει με επιπλέον 2 δισ. δολάρια το κινεζο-αφρικανικό επενδυτικό ταμείο, που πλέον θα διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει τις πρωτεύουσες όλων των αφρικανικών χωρών, λέγοντας ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί για την πραγμάτωση αυτού του ονείρου» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών στην περιοχή, αλλά και να ενισχύσει το επίπεδο διαβίωσης των λαών Αφρικής2. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς αυτό, στο βαθμό που «ενίσχυση του επίπεδου διαβίωσης» ενός λαού σημαίνει αύξηση της καταναλωτικής του δαπάνης, που για την κινεζική περίπτωση θα σήμαινε και αύξηση των εξαγωγών της στις αφρικανικές χώρες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δυτικές αγορές παρουσιάζουν λιγότερες δυνατότητες εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα, είτε λόγω συνεχιζόμενης ύφεσης, είτε λόγω άλλων εμποδίων...
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης3 το έτος 2009 αποτελεί σταθμό στις σινο-αφρικανικές οικονομικές σχέσεις καθώς τότε η Κίνα αναδείχθηκε στον πρώτο εμπορικό εταίρο της Αφρικής παγκόσμια και από τότε η σχέση αυτή ενισχύεται συνεχώς. Το 2012 ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο έφτασε τα 198,49 δισ. δολάρια με ετήσιο ρυθμό αύξησης 19,3%, από τα οποία τα 85,319 δισ. δολάρια αφορούν κινεζικές εξαγωγές προς τις αφρικανικές χώρες και τα 113,171 δισ. δολάρια εξαγωγές αφρικανικών χωρών. Την ίδια στιγμή έχει καταργήσει τους δασμούς σε 30 αφρικανικές χώρες για το 60% των ετήσιων εξαγωγών προς το εσωτερικό της και ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων στις αφρικανικές χώρες, αντίθετα οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 20,5%. Πάνω από 2.000 κινεζικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή, στη γεωργία και αλιεία, σε εξορυκτικές δραστηριότητες και τις κατασκευές, στη βιομηχανία, στις μεταφορές και την αγορά γης, στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο εκτέλεσαν με επιτυχία συμβόλαια αξίας 40,83 δισ. δολαρίων, που αφορούσαν αστικές οδούς και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σιδηροδρόμους και άλλες υποδομές μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Ως σημαντικότερες δουλειές που κέρδισαν οι κινεζικές επιχειρήσεις την περίοδο αυτή χαρακτηρίζονται η κατασκευή σιδηροδρόμου στην Αγκόλα που θα διασχίζει τη χώρα από άκρη σε άκρη, ο σταθμός παραγωγής Ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ισημερινή Γουινέα, το δίκτυο οπτικής ίνας στην Τανζανία και διασύνδεσής του με έξι γειτονικές χώρες και η κατασκευή υπερσύγχρονου εμπορικού και επιβατικού λιμένα στο Καμερούν.
Συνήθεις «επενδυτικοί ανταγωνισμοί»...
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πρόσφατο άρθρο της «Wall Street Journal»4, όπου καταγράφονται ισχυρά κινεζικά συμβόλαια στην περιοχή αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, τα οποία ακυρώθηκαν εξαιτίας αλλαγών στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών αναφοράς, ενώ φιλοξενούνται και ανώνυμες δηλώσεις «Αφρικανών αξιωματούχων» που χαρακτηρίζουν «νεο-αποικιακή» τη συμπεριφορά της Κίνας...
Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι τα κινεζικά επενδυτικά σχέδια στην περιοχή δεν θα μπορούσαν ν' αφήσουν αδιάφορους άλλους ισχυρούς «παίκτες», που είτε έχουν χρόνια εμπλοκή στην Αφρική και διαβλέπουν απειλές από την κινεζική διείσδυση, είτε προσπαθούν να εμπλακούν τώρα, ακριβώς εξαιτίας της κινεζικής διείσδυσης5. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτές της Γαλλίας και της Ιαπωνίας που τον περασμένο Γενάρη, κατά την επίσημη επίσκεψη των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ιαπωνίας στο Παρίσι, σύναψαν συμφωνίες συνεργασίας αμυντικού, τεχνολογικού και ενεργειακού χαρακτήρα.
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Fumio Kishida είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη συμφωνία «θα ανοίξει μία νέα διάσταση στη συνεργασία των χωρών μας πάνω στα ζητήματα της ασφάλειας και της άμυνας», την ώρα που η Γαλλία προσδοκά στην ιαπωνική συνεισφορά στην «ειρηνευτική» της προσπάθεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ιαπωνία ήδη έχει προσφέρει περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια στην αντίστοιχη γαλλική εκστρατεία στο Μάλι. Ενώ οι δύο Ιάπωνες υπουργοί βρίσκονταν στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Shinzo Abe πραγματοποιούσε πενθήμερη περιοδεία στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Αιθιοπία και τη Μοζαμβίκη, ταξίδι που η κινεζική κρατική εφημερίδα «China Daily», εκμεταλλευόμενη δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, παρουσίαζε ως «προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής παρουσίας στην Αφρική»6.
«Παιχνίδι με τη φωτιά» στις πλάτες των λαών
Πάντως, οι επεμβάσεις των παραδοσιακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται, αναγκάζει τους πιο «ψύχραιμους» αναλυτές να ζητούν άμεση αλλαγή πλεύσης, καθώς διαπιστώνουν ότι εν τέλει τα μακροπρόθεσμα σχέδια του ευρωενωσιακού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική, περισσότερο πλήττονται παρά διασφαλίζονται. «Η Γαλλία και οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά» αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της αμερικανικής «World Tribune»7 στο οποίο επισημαίνεται ότι οι επεμβάσεις της Δύσης στα αφρικανικά ζητήματα ενισχύουν την κινεζική παρουσία. Ο τίτλος «Ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ στην Αφρική κάνει την αποικιοκρατία να φαίνεται προοδευτική και ενισχύει την Κίνα» είναι άκρως ενδεικτικός για τους φόβους τους οποίους εκφράζει, ενώ στηλιτεύει το ρόλο Γαλλίας - ΗΠΑ στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Είναι πλέον αρκετές οι μαρτυρίες και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι οποίες καταδεικνύουν το «σκοτεινό» ρόλο που έπαιξαν οι Γάλλοι στη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας πότε τη μία και πότε την άλλη από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενισχύοντας οι ίδιοι τη θέση τους ως «ειρηνοποιού δύναμης». Αλλά και οι ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα δραματικά γεγονότα, με πιο αποκαλυπτική την «υπόσχεση» της Αμερικανίδας πρέσβη στον ΟΗΕ Samantha Power προς το λαό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβρη, περί τεράστιας οικονομικής ενίσχυσης από τη Δύση, εάν ο ανατραπείς πλέον πρόεδρος της χώρας έφευγε από τη θέση του...
Παραπομπές:
1. http://www.foreignaffairs.com/articles/141409/isobel-coleman-and-sigrid-von-wendel/beating-boko-haram
2. http://www.reuters.com/article/2014/05/09/us-china-africa-idUSBREA4802320140509
3. http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-08/29/c_132673093_8.htm
4. http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303647204579545813194873656
5. http://www.globalresearch.ca/france-japan-form-alliance-targeting-chinese-influence-in-africa/5364703
6. http://europe.chinadaily.com.cn/world/2014-01/10/content_17227738.htm
7. http://www.worldtribune.com/2014/01/20/u-s-interventionism-in-africa-makes-colonialism-look-progressive-empowers-china/

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τελεσίγραφα, συγκρούσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελεσίγραφα, συγκρούσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα

Αρμα του ουκρανικού στρατού που έχει έρθει στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας του Ντονέτσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών φασιστών του Κιέβου συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία, παρά το γερό «χαστούκι» που σήμαναν τα συντριπτικά «ναι» στην ανεξαρτησία στα δημοψηφίσματα της Κυριακής 11 Μάη, στο Ντονέτσκ (90%) και στο Λουγκάνσκ (96%). Τα αποτελέσματα κατέγραψαν ξεκάθαρα την αντίθεση των ανθρώπων, ρωσόφωνων που είναι πλειοψηφία αλλά όχι μόνο, απέναντι στη χούντα του Κιέβου.
Επίκεντρο των επιχειρήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου είναι το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Ντονέτσκ, ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις, τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πενιχρά, ενώ οι πολιτοφύλακες αναφέρουν σημαντικές απώλειες από την πλευρά του στρατού, που μονάδες του και εξοπλισμός πέφτουν σε ενέδρες. Η δράση ωστόσο των φασιστών της «Εθνικής Φρουράς» απειλεί τους αμάχους. Επίσης γερμανικές εφημερίδες όπως η «Μπιλντ» αποκάλυψαν από υψηλής ασφαλείας έγγραφα, που αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν στην κατοχή τους, ότι την κυβέρνηση του Κιέβου συνδράμουν και 400 Αμερικανοί μισθοφόροι της εταιρείας «Αcademi», που δεν είναι άλλη από τη γνωστή για τα εγκλήματά της στο Ιράκ και αλλού «Blackwater». Εντύπωση ακόμα προκάλεσε μέσα στη βδομάδα η χρησιμοποίηση από τις δυνάμεις του Κιέβου ελικοπτέρου με το λογότυπο του ΟΗΕ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις. Το γεγονός ανάγκασε και εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώσει ότι «για οποιαδήποτε χρήση του ελικοπτέρου από την ουκρανική ηγεσία για άλλες επιχειρήσεις, εκτός ΟΗΕ, θα πρέπει να αφαιρούνται τα σήματα του ΟΗΕ». Παρ' όλα αυτά είναι γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει παραχωρήσει ελικόπτερο στη χούντα του Κιέβου.
Πάντως οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ έδωσαν την Πέμπτη τελεσίγραφο στις στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τα εδάφη τους, αφού θεωρούνται πλέον δυνάμεις κατοχής και σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν ότι θα υποστούν τις συνέπειες επιχειρήσεων δολιοφθοράς και θα «κάψουν τα πάντα», όπως ισχυρίστηκε ένας από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών της περιοχής, ο υποδιοικητής Σεργκέι Ζντριλιούκ.
Και φάρσα διαλόγου
Ωστόσο, μαζί με το «μαστίγιο» η κυβέρνηση του Κιέβου χρησιμοποιεί και το υποτιθέμενο «καρότο» του διαλόγου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διάλογο - φάρσα που ξεκίνησε την Τετάρτη και στον οποίο συμμετέχουν όσοι στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα συμμετείχαν οι πρώην Πρόεδροι της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα, οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη Σεργκέι Τιγκίπκο, Ρενάτ Κούζμιν, η Γιούλια Τιμοσένκο, διπλωμάτες όπως ο Αμερικανός πρέσβης Τζόφρι Πιάτ και πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων. Αποκλείστηκαν όμως ως «τρομοκράτες» οι εκπρόσωποι των περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά στις προετοιμαζόμενες προεδρικές εκλογές από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου για τις 25 Μάη, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτές να πραγματοποιηθούν μόνο στο δυτικό τμήμα και πιθανά να επιχειρηθεί να στηθούν κάποια εκλογικά τμήματα στην Ανατολή, πράγμα όμως που θεωρείται δύσκολο και εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Το ζήτημα των εκλογών αυτών φαίνεται ότι συναντά και τις αντιρρήσεις της ρωσικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να καταδεικνύει το γεγονός ότι σε συνθήκες ουσιαστικού εμφύλιου πολέμου δεν μπορούν να γίνουν «ελεύθερες και αμερόληπτες εκλογές».
Ξανά ...περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το θέμα της στάσης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και η κατηγορία που της απευθύνεται, ότι θέλει να τις εμποδίσει, γίνεται η αφορμή για απειλές για νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος της. Οι κυρώσεις ως τώρα αφορούν σε αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχει δισταγμός να θιγούν και συμφέροντα επιχειρήσεων, αφού η διασύνδεση ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων είναι μεγάλη και σε πολλούς τομείς.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αποκάλυψε την Πέμπτη η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι», που σημείωνε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, απέφυγε τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στην ΕΕ πολλές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες. Σημειώνει ότι στον κατάλογο των 13 προσωπικοτήτων που δόθηκε από την ΕΕ και είναι στόχοι κυρώσεων αρχικά υπήρχε και το όνομα του Μίλερ. Αναφέρει ότι κυρίως γερμανικοί, ιταλικοί και γαλλικοί όμιλοι ενήργησαν υπέρ του Μίλερ. Αν και επικεφαλής ομίλων δεν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό, είναι γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις όπως οι «GdF», «Shell», «E.On», «Enel», BP, OMV έχουν στενές σχέσεις με την «Γκαζπρόμ».
Οχι τυχαία ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην εφημερίδα «Rheinische Post», επισήμανε, όπως είχε κάνει και ο πρώην καγκελάριος και υπάλληλος της «Γκαζπρόμ» Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος όταν άσκησαν πιέσεις στο Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Νέα παζάρια για την Ενέργεια
Δείγματα ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ουκρανίας από τις ποσότητες φυσικού αέριου που έχουν παραδοθεί, διαφάνηκαν μέσα στη βδομάδα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση του Κιέβου πληρώσει ένα μέρος από τα σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστάει στην «Γκαζπρόμ», μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση. Η Ουκρανία εξαρτάται στο 50% των αναγκών της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά έχει αρνηθεί να πληρώνει 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «πολιτικό όπλο» και ζητάει να επανέλθει στα 288,5 δολάρια που ήταν η συμφωνία που υπήρχε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η «Γκαζπρόμ» πάντως έχει απειλήσει ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 3 Ιουνίου, αν η χώρα δεν προπληρώσει. Βέβαια, έχει γίνει γνωστό ότι τη Δευτέρα Ρωσία, ΕΕ και κυβέρνηση του Κιέβου θα επιχειρήσουν σε συνάντηση στο Βερολίνο επίλυση της διαφοράς όσον αφορά την Ενέργεια, ζήτημα που επηρεάζει και την τροφοδοσία της ΕΕ, αφού η Ουκρανία είναι κόμβος-πέρασμα προς την Ευρώπη.
Στο θέμα της Ενέργειας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη μια εξέλιξη που έγινε γνωστή μέσα στη βδομάδα. Ο Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, που είναι ο μικρότερος γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της ενεργειακής ιδιωτικής εταιρείας της Ουκρανίας «Burisma Holdings». Πρόκειται για μεγαλοδικηγόρο και λομπίστα στο Κογκρέσο που μπαίνει στο διευθυντικό προσωπικό της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουκρανία, με έδρα την Κύπρο. Τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται αυτή η εταιρεία, προϊόν και αυτή της περιόδου του μεγάλου πλιάτσικου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, βρίσκονται στις περιοχές του Δνείπερου - Ντονέτσκ, των Καρπαθίων και της Αζοφικής Θάλασσας.

TOP READ