3 Μαΐ 2014

Καταστολή. Η ιστοριογραφικά "αθέατη" πλευρά της αστικής δημοκρατίας

 Καταστολή. Η ιστοριογραφικά "αθέατη" πλευρά της αστικής δημοκρατίας


Δίπλα στα κάθε λογής μέτρα και μεθοδεύσεις που επιστρατεύτηκαν για την ενσωμάτωση του εργατικού - σοσιαλιστικού κινήματος υπήρξε, βέβαια, η καταστολή. Οι μορφές που έλαβε ποικίλαν. Οι δε ρίζες της χρονολογούνται πολύ πριν την ίδρυση της ΓΣΕΕ και του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που οι εργάτες άρχισαν να διεκδικούν και οι σοσιαλιστικές ιδέες να έχουν απήχηση.
 Εργάτες μεταλλωρύχοι στο χώρο δουλιάς τους, στις αρχές του περασμένου αιώνα
Η νεαρή εργατική τάξη της Ελλάδας δεν άργησε να βρεθεί αντιμέτωπη με τα όπλα. Γεγονός που στην απεργία, π.χ., των μεταλλωρύχων της Σερίφου το 1916 είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τεσσάρων εργατών. Δύο χρόνια πριν, οι συνδικαλιστές Μπεναρόγια και Γιονάς θα γίνονταν οι πρώτοι πολιτικοί εξόριστοι στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος. Βάσει του Νόμου ΤΟΔ/ 1871 " Περί καταδιώξεως της ληστείας ", που το 1913 επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει την εκτόπιση κάθε ατόμου που κρινόταν ένοχο για διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας ( Ν. 121/1913), οι δύο σοσιαλιστές - στελέχη της Φεντερασιόν συνελήφθησαν το 1914 στη Θεσσαλονίκη και εξορίστηκαν στη Νάξο, επειδή μετείχαν στην οργάνωση της απεργίας των καπνεργατών. Τον Ιούλη του 1919 οι τέσσερις σοσιαλιστές που είχαν εκλεγεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ από το Ιδρυτικό της Συνέδριο εκτοπίστηκαν στη Φολέγανδρο, πυροδοτώντας την πρώτη πανελλαδική πολιτική απεργία.
Τον Οκτώβρη του 1919, η κυβέρνηση Βενιζέλου παρέπεμψε τους απεργούς μυλεργάτες στο στρατοδικείο. Η επόμενη ( του Δ. Γούναρη) θα χρησισμοποιήσει εναντίον των απεργών σιδηροδρομικών το μέτρο της επιστράτευσης ( 14. 3. 1921). 38 εξ αυτών καταδικάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα, ενώ 580 στάλθηκαν στο μικρασιατικό μέτωπο. Η επιστράτευση εφαρμόστηκε ξανά στις 11.6. 1924 στην απεργία των ναυτεργατών.
Το 1924, η κυβέρνηση του Α. Παπαναστασίου ( του " πατέρα της Δημοκρατίας" ) ψήφισε το νομοθετικό διάταγμα " Περί συστάσεως εν εκάστω Νομώ Επιτροπών επί της Δημοσίας Ασφαλείας", το οποίο τροποποιήθηκε το 1926 επί δικτατορίας Θ. Πάγκαλου για να εφαρμοστεί κατά του ΚΚΕ. Ο νόμος προέβλεπε τη σύσταση επιτροπών ασφαλείας σε όλους τους νομούς της χώρας, αποτελούμενων από τον εκάστοτε Νομάρχη, Εισαγγελέα και Διοικητή της Χωροφυλακής. Οι επιτροπές αυτές είχαν το δικαίωμα, κατόπιν πρότασης των αστυνομικών Αρχών, να προβαίνουν στην εκτόπιση κάθε υπόπτου που θεωρούνταν απειλή " δια το κράτος και την κοινωνίαν", δίχως να έχει προηγηθεί απαραιτήτως κάποια δικαστική απόφαση ή να έχει διαπραχθεί αναγκαστικά κάποια νομική παράβαση. Η υποψία και μόνο ήταν αρκετή. Το μέτρο της " προληπτικής " εκτόπισης θα ενεργοποιηθεί και πάλι επί πρωθυπουργίας Βενιζέλου τον Ιούλη του 1931 ( Ν. 5174/ 1931).
 Μεγάλη εργατική απεργία στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920
 Ανάμεσα στα νησιά που έγιναν τόποι εξορίας και μαρτυρίου για εκατοντάδες εργάτες , συνδικαλιστές, κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους την περίοδο του Μεσοπολέμου, ήταν η Αμοργός, η Ανάφη, ο Άι- Στράτης, η Γαύδος, η Γυάρος, οι Παξοί, η Σίκινος, η Σκύρος, η Φολέγανδρος, τα Ψαρά κ.α. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν μικρά, άνυδρα και άγονα νησιά, με ανεπαρκή έως ανύπαρκτη επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Κατά συνέπεια, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους εξόριστους που, εκτός από την πείνα, είχαν να αντιμετωπίσουν και αρρώστιες όπως η ελονοσία, ο τύφος και η φυματίωση. Πολλοί δε θα αντέξουν σωματικά και ψυχικά αυτήν τη δοκιμασία.
Στα αντικομμουνιστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στο Μεσοπόλεμο συγκαταλέγονται ακόμη α) η υποχρεωτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας για την " καταπολέμισιν του κομμουνισμού " ( 27.1.1926 ) και β) η σύσταση της " επιτροπής καταπολέμησης του κομμουνισμού ", που τον Οκτώβρη του 1927 αποφάσισε την " εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία ".
Το μέτρο όμως που αναμφισβήτητα σφράγισε την περίοδο που εξετάζουμε δεν είναι άλλο από το Ν. 4229 " Περί μέτρων ασφάλειας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών", το περιβόητο Ιδιώνυμο ( δηλαδή με " ίδιον χαρακτήρα"). Το Ιδιώνυμο υπήρξε τμήμα μιας γενικότερης πολιτικής  την οποία ο Ε. Βενιζέλος εξέθεσε μιλώντας σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του 1928[...]
Τέσσερις μήνες μετά από τη νίκη του Κόμματος των Φιλελευθέρων, στις 22.12.1928, η κυβέρνηση Βενιζέλου κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών παρατάξεων έγινε νόμος του κράτους στις 25.7.1929.
 Κρατούμενοι στις φυλακές της Αίγινας, την περίοδο που ίσχυε το «Ιδιώνυμο»
Το Ιδιώνυμο προέβλεπε ποινές φυλάκισης, εκτοπισμού ή απόλυσης ( στην περίπτωση των δημόσιων υπαλλήλων, των δασκάλων κ.λ.π.) για "αδικήματα" που είχαν να κάνουν με την " επιδίωξη εφαρμογής ιδεών εχουσών έκδηλονσκοπόν τη δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας". Τιμωρούνταν επίσης όποιος ενεργούσε " υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν ", καθώς και όποιος, " επωφελούμενος απεργίας ή λοκ - άουτ ", προκαλούσε " ταραχάς ή συγκρούσεις ". Τέλος ,ο νόμος επέβαλε τη διάλυση ( ή την απαγόρευση σύστασης) στα " σωματεία ή ενώσεις οιασδήποτε μορφής" που φέρονταν ως φορείς τέτοιων αντιλήψεων. Με το ίδιο σκεπτικό όριζε την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, συλλαλητηρίων κ.λ.π με " ανατρεπτικό" περιεχόμενο ή σκοπούς.
Ενδεικτικό των ευρύτερωνκινδύνων που ελλόχευε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι για την υιοθέτησή του επιφυλάχτηκαν ακόμα και ορισμένοι αστοί πολιτικοί, όπως οι Γ. Παπανδρέου, Γ.Καφαντάρης και Α. Παπαναστασίου, οι οποίοι τελικά και το καταψήφισαν. Ο τελευταίος μάλιστα παρατήρησε με ιδιαίτερη ευστοχία: " Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, γιατί ο νόμος δεν εξασφαλίζει κανέναν". Η πρότασή του να διώκονται με το Ιδιώνυμο και οι ενέργειες των φασιστών απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Ε. Βενιζέλο. Οι φόβοι του θα επαληθεύονταν στη συνέχεια, αφού ο νόμος επιστρατεύτηκε τελικά εναντίον κάθε προοδευτικού ανθρώπου, ακόμα και κατά οπαδών του βενιζελισμού[...]
Η καταστολή συστηματοποιήθηκε και εντατικοποιήθηκε με την εφαρμογή του Ιδιώνυμου: " Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΕ ( Εργατική Βοήθεια Ελλάδας), από τον Ιούλη του 1929 μέχρι το Δεκέμβρη του 1932 δολοφονήθηκαν 18 άτομα ( 8 εργάτες, 8 αγρότες και 2 επαγγελματίες), καταδικάστηκαν από την αστυνομία και τη χωροφυλακή 1.335 εργάτες και αγρότες, βασνίστηκαν 107. Έγιναν 12.000 συλλήψεις αγωνιστών και εκδόθηκαν 2.203 καταδικαστικές αποφάσεις που επέβαλαν συνολικά 1.936 χρόνια φυλάκιση και 785 χρόνια εξορία". Δεκάδες μαζικές οργανώσεις διαλύθηκαν, ενώ η κυκλοφορία του Ριζοσπάστη απαγορεύτηκε σχεδόν στα 2/3 της επικράτειας.
Ο Ε. Βενιζέλος υπήρξε σαφής για τις πραγματικές του προθέσεις όσον αφορά το Ιδιώνυμο, με το οποίο ανήγαγε το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα σε μείζονα κοινωνικό εχθρό του αστικού κράτους[...]
Αν και αρχικά θεσπίστηκε ως μέτρο κατά του κομμουνισμού, το Ιδιώνυμο εφαρμόστηκε στη συνέχεια ενάντια σε κάθε λογής προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο που κρινόταν " επικίνδυνος" για το καθεστώς[...] Ωστόσο, το κύριο βάρος του κατασταλτικού μηχανισμού έπεσε αναμφίβολα στις γραμμές της εργατικής τάξης[...] Η γεωγραφία των συλλήψεων δείχνει επίσης πως περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών υπήρξαν κυρίως πόλεις με σημαντική υποστήριξη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Καβάλας, των Σερρών και αλλού. Είχε, λοιπόν, καθαρά ταξικό και πολιτικό περιεχόμενο.

Συχνά, απέναντι στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης το αστικό κράτος αντιπαρέταξε τα όπλα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που για την καταστολή των απεργών κινητοποιήθηκε όχι μόνο η αστυνομία, αλλά και ο στρατός, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων εργατών[...]
Τέλος, παράλληλα και πάνω στη γενικότερη απολυταρχοποίηση του κράτους ( ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1930) ανέπτυξαν δράση μια σειρά παρακρατικές φασιστικές οργανώσεις, όπως η Εθνική Ένωσις Ελλάς, η Τρίαινα κ.α[...]


Αναστάσης Ι. Γκίκας, Ρήξη και Ενσωμάτωση.Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου( 1918 - 1936 ), Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2010

Ο τίτλος της ανάρτησης από το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου.


Η Οδησσός στις φλόγες: 31(τουλάχιστον) νεκροί στο κτίριο των συνδικάτων!

 Η Οδησσός στις φλόγες: 31(τουλάχιστον) νεκροί στο κτίριο των συνδικάτων!

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στην πόλη της Οδησσού της νότιας Ουκρανίας , όταν την Παρασκευή ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί εισέβαλαν σε κτίριο που υπερασπίζονταν από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η βία συνεχίζεται και το Σάββατο η Ουκρανική "κυβέρνηση είπε ότι οι δυνάμεις της είχαν επιτεθεί στους φιλορώσους αυτονομιστές στη βιομηχανική ανατολή της χώρας, τα ξημερώματα κοντά στην πόλη της Kramatorsk .

Ο "υπουργός" Εσωτερικών της Αρσέν Avakov δήλωσε πως οι "Ουκρανικές" δυνάμεις είχαν καταλάβει τον έλεγχο ενός τηλεοπτικού πύργου στο Kramatorsk , κοντά στο προπύργιο των ανταρτών του Slavyansk, όπου έγιναν σφοδρές μάχες την Παρασκευή . "Εμείς δεν σταματάμε ," έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Αβάκωφ , αλλά δεν έδωσε πληροφορίες σε σχέση με τις απώλειες .

Μεγάλο συνδικαλιστικό κτίριο της σοβιετικής εποχής της Οδησσού πυρπολήθηκε την Παρασκευή, καθώς οι φασίστες παραστρατιωτικοί του Κιέβου του επιτέθηκαν κατά το σούρουπο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι κάηκαν, πνίγηκαν από τον καπνό ή σκοτώθηκαν πηδώντας από παράθυρα για να γλυτώσουν από την φωτιά.

Λίμνες αίματος έχουν σχηματιστεί έξω από την κύρια είσοδο του κτιρίου, ενώ εκρήξεις από μολότωφ και χειροβομβόδες ακούγονταν διαρκώς.  Μαύρος καπνός ανεβαίνει από το κτίριο, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και μια κατασκήνωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε κοντινή πλατεία.

Αντιφασίστες μαχητές αμύνονταν μέχρι εσχάτων μέσα στο φλεγόμενο κτίριο, ρίχνοντας τούβλα από τους τοίχους και μολότωφ από την οροφή πάνω στους επιτιθέμενους.
[...]
Μερικοί άνθρωποι έπεσαν από το φλεγόμενο κτίριο, ή κρεμόντουσαν σε περβάζια, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πυρκαγιά που είχε εξαπλωθεί στο εσωτερικό.
[...]
"Στην αρχή σπάσαμε την αντίσταση πλευρικά, και μετά εισβάλαμε από την κύρια είσοδο," είπε ένας εικοσάχρονος παραστρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν μέλος της ναζιστικής οργάνωσης "Δεξιός Τομέας".

"Είχαν όπλα και πυροβολούσαν ... Μερικοί άνθρωποι πήδηξαν από τη στέγη, πέθαναν προφανώς", δήλωσε.

Τα ΜΑΤ κατέφθασαν στην περιοχή ενώ μάχες σώμα με σώμα ήταν ήδη σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά δεν μπήκαν μέσα παρά σχημάτισαν μια περίμετρο έξω από αυτό.

Μέσα σε δύο ώρες από την έναρξη της επίθεσης, η αντίσταση των αντικυβερνητικών στο εσωτερικό του κτιρίου φαίνονταν να έχει καταπνιγεί. Πολλά πυροσβεστικά έριχναν νερό στην φωτιά που ακόμη σιγόκαιγε, ενώ ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Ματωμένοι και πνιγμένοι από τους καπνούς οι αντιφασίστες διαδηλωτές οδηγήθηκαν τελικά έξω από το κτίριο. Πολλοί παραδόθηκαν στην αστυνομία , και φορτώθηκαν σε κλούβες. Ορισμένοι δέχθηκαν επίθεση από τους συγκεντρωμένους φασίστες .

"Ο στόχος είναι να καθαρίσει εντελώς η Οδησσός (από τους αντικυβερνητικούς)," δήλωσε ο Ντμίτρι Rogovsky, μέλος του "Δεξιού Τομέα", του οποίου το χέρι είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των μαχών . "Είναι όλοι πληρωμένοι Ρώσοι αυτονομιστές ".

Η κατάληψη του κτιρίου των συνδικάτων ήταν η βίαιη κατάληξη μιας ημέρας οδομαχιών σε αυτό το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας .

Οι συγκρούσεις φέρεται να ξεκίνησαν όταν φασίστες διαδηλωτές για την υποστήριξη μιας ενοποιημένης Ουκρανίας, δέχτηκαν επίθεση από αντικυβερνητικούς ακτιβιστές οπλισμένους με ρόπαλα και αεροβόλα .

Όμως, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε γρήγορα σε μια σειρά από αψιμαχίες και οι δύο πλευρές έπαιξαν ένα θανάσιμο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι στο κέντρο της πόλης .

Η αστυνομία ήταν σε μεγάλο βαθμό στην άκρη καθώς οι δύο πλευρές πέταξαν βόμβες μολότοφ , κυβόλιθους και τούβλα ο ένας στον άλλο . Τα κορίτσια από την ηλικία των δεκατεσσάρων σμπαράλιαζαν λιθόστρωτα ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν .

Μαχητές και στις δύο πλευρές ήταν οπλισμένοι με την πανοπλίες, κράνη και ασπίδες και ρόπαλα του μπέιζμπολ , αλυσίδες , μεταλλικές ράβδους και αεροβόλα.


Για δυόμισι ώρες η αστυνομία ήταν απούσα, δήλωσε η Όλγα Gold , μια δασκάλα βλέποντας την αναταραχή . "Οι αρχές ήταν απολύτως αδιάφορες", είπε .

Δεκάδες κτίρια και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ταραχών . Οι περισσότερες από τις καφετέριες και τα μπαρ στο κέντρο της Οδησσού , ένα δημοφιλές μέρος για διακοπές, έκλεισαν από νωρίς το απόγευμα
[...]
Πηγή: Guardian
Στο βίντεο σκηνές μετά την επίθεση 


Το ρεπορτάζ από το RT (δεν προλαβαίνω να μεταφράσω)

ΘΕΣΣΑΛΙΑ «Κολιγιές» ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Κολιγιές» ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Σε πολιτικές «κολιγιές» με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλία, ενόψει των τοπικών εκλογών. Σε δήμους της περιοχής, η παράταξή του συνεργάζεται, επισήμως, με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, ενώ σε άλλους που δεν κατάφερε να «κατεβάσει» δικό του ψηφοδέλτιο, στελέχη του συμμετέχουν - επισήμως και ανεπισήμως - στα ψηφοδέλτια συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ σε δικό του συνδυασμό μετέχουν ακόμα και προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή!
Την ίδια ώρα, βέβαια, ανεβάζει τους τόνους της εκλογικής αντιπαράθεσης, καταγγέλλοντας τους «μνημονιακούς» αιρετούς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον νόμο «Καλλικράτη», που οι προερχόμενοι από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημερινοί δήμαρχοι και υποψήφιοι εφαρμόζουν με συνέπεια και ζήλο.
Μερικά παραδείγματα - μεταξύ άλλων - που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ:
-- Στο Δήμο Λάρισας η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε, επισήμως, με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και παίρνουν μέρος στις εκλογές με κοινό συνδυασμό και ψηφοδέλτιο και με υποψήφιο δήμαρχο τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καλογιάννη.
-- Στο Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή διακήρυξή τους, εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με επικεφαλής τον δήμαρχο Μπ. Παπαδόπουλο που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης που δημιουργήθηκε από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκε σύμπλευση απόψεων».
-- Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, ο Ηλ. Αντωνίου, από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναγγελθεί ως υποψήφιος δήμαρχος, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για κοινή κάθοδο με τον Δ. Τουλιά, που προέρχεται από τη ΝΔ, και τον Θ. Μαλέτσικα, που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, με επικεφαλής του κοινού συνδυασμού τον Δ. Τουλιά. Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «Ενιαίο, Ενωτικό, Δυναμικό και Πολυσυλλεκτικό Ψηφοδέλτιο απαλλαγμένο από τις διάφορες καταστρεπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος» και διακηρύσσουν «...την πλήρη ταύτιση των απόψεών μας και των κοινών μας θέσεων απέναντι στα σοβαρά ζητήματα του δήμου».
-- Στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικό του συνδυασμό και «δικοί» του μπήκαν στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ.
-- Το ίδιο έγινε και στο Δήμο Παλαμά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή πάσχιζε να «κατεβάσει» δικό του ψηφοδέλτιο, αλλά, τελικά, δεν τα κατάφερε...
-- Στο Δήμο Νότιου Πηλίου, στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν τρία άτομα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Καρδίτσας με δικό του ψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ «κατεβαίνει» μόνο στο Δήμο Καρδίτσας, ενώ και στο Νομό Τρικάλων δεν κατάφερε να συμπληρώσει ψηφοδέλτια στους Δήμους Πύλης και Φαρκαδόνας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Μετά από αυτά τα αποκαλυπτικά γεγονότα για τις προθέσεις και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τους κατοίκους του νομού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν ποιος τους κοροϊδεύει, ποιος συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευσης όλων αυτών των δυνάμεων που στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ». Καλεί δε τους Καρδιτσιώτες «να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζονται από το ΚΚΕ, σε όλους τους δήμους του νομού και στην περιφέρεια (...) Να είναι βέβαιοι πως η ψήφος τους θα πιάσει τόπο και δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε για συναλλαγές ούτε για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Αντίθετα, η ενισχυμένη παρουσία του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης (ευρωβουλή, περιφέρεια, δήμος) θα παρεμποδίσει, θα καθυστερήσει ή και θα ανατρέψει την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα. Θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Οδυνηρά μέτρα σε Ασφάλιση και Υγεία

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οδυνηρά μέτρα σε Ασφάλιση και Υγεία
Πληρωμές για «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας και σύνδεση προσδόκιμου ζωής με ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης



Από παλιότερη κινητοποίηση δημόσιων υπαλλήλων στην Αδελαΐδα
ΚΑΜΠΕΡΑ.--
«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο ότι είναι δωρεάν αλλά φυσικά δεν είναι. Τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι», σημείωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι, παρεμβαίνοντας χτες σε εκδήλωση του Αυστραλο-ισραηλινού εμπορικού επιμελητηρίου στη Μελβούρνη και υπερασπιζόμενος τις οδυνηρές για το λαό ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται προτάσεις όπως η καθιέρωση πληρωμής 15 δολαρίων για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος ή μια εξέταση από το «γενικό γιατρό» (GP). Ακόμα, εξετάζεται η αύξηση του κόστους της συνταγογράφησης που φορτώνεται σε έναν ασθενή, όταν χρειάζεται ιατρική συνταγή, αλλά και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα καλύπτονται οι επισκέψεις στους GP. Δηλαδή, όχι μόνο μεγαλώνει το κόστος για την προστασία της υγείας, αλλά και εξασφαλίζεται πελατεία στους ιδιώτες του κλάδου.
Επιπλέον, ο Χόκι ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 (από 67 σήμερα και 65 πριν λίγα χρόνια), επιβεβαιώνοντας ότι προωθείται συγκεκριμένη πρόταση για τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χέραλντ Σαν» η κυβέρνηση βιάζεται να μειώσει το «κόστος» που σήμερα συνεπάγονται για τα Ταμεία της οι συντάξεις και δηλώνει έτοιμη να φέρει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές πολύ νωρίτερα και από τα χρονικά περιθώρια που έθεσε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Πρόκειται για Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και επεξεργάζεται μέτρα που απαιτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αυστραλιανής οικονομίας.
Οτι «τα πράγματα θα αλλάξουν» επιβεβαίωσε από τη μεριά του και ο υπουργός Υγείας, Πίτερ Ντάτον, μιλώντας προχτές στο Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ. «Για έναν πληθυσμό 23 εκατομμυρίων το να έχει δωρεάν υπηρεσίες 263 εκατομμυρίων το χρόνο δεν είναι βιώσιμο σήμερα και δε θα είναι βιώσιμο ούτε σε δέκα χρόνια», διευκρίνισε, προδιαθέτοντας για μακρά περίοδο αντιλαϊκών μέτρων και προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα από το υστέρημα των οποίων η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για στήριξη των μονοπωλίων, πετσοκόβοντας κι άλλο τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή και θα κατατεθούν στα μέσα του μήνα στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, προβλέπεται ακόμα αύξηση φόρων, χορήγηση του εφάπαξ σε μεγαλύτερη ηλικία, πληρωμές και στα πανεπιστήμια.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες γύρω από το Σλαβιάνσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Σλαβιάνσκ
  • Κατάρριψη 2 ελικοπτέρων από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων και τουλάχιστον 41 νεκροί στην Οδησσό
  • Σε γενική επιστράτευση καλεί η κυβέρνηση του Κιέβου, ενισχύεται η ΝΑΤΟική παρουσία, ενώ η Ρωσία προκάλεσε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ



Ο τραυματίας πιλότος από το ελικόπτερο που κατέρριψαν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Πολεμικό είναι πλέον το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Σλαβιάνσκ της επαρχίας του Ντόνετσκ ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, γι' αυτό που ονομάζει επιχείρηση «ανακατάληψης» της πόλης και της περιοχής. Η επιχείρηση αυτή, όμως, συναντά μεγάλη αντίσταση από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις ένοπλες πολιτοφυλακές τους, αλλά και απλούς ανθρώπους, που βγαίνουν στους δρόμους για να σταματήσουν τις στρατιωτικές φάλαγγες. Η ουκρανική κυβέρνηση, που με τον πιο επίσημο τρόπο, προχτές, μέσω του αυτοανακηρυγμένου Προέδρου, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι δεν ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ρωσόφωνοι ένοπλοι, οι οποίοι ζητάνε διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση της χώρας, κατάφεραν να καταρρίψουν 2 ελικόπτερα που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, με ένα νεκρό και έναν αιχμάλωτο πιλότο. Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς ενώ είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Ο ανακηρυχθείς από τους ρωσόφωνους διαδηλωτές δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκαν τα ελικόπτερα και εκτός από τον έναν νεκρό πιλότο υπάρχει και ένας τραυματίας που κρατείται.
Επιστράτευση με αβέβαιο μέλλον
Ενδεικτικά για την κατάσταση είναι δύο στοιχεία: Η κυβέρνηση του Κιέβου σχετικά με την «επιχείρηση ανακατάληψης» εμφανίζεται, μέσω ανώνυμης πηγής του υπουργείου Εσωτερικών, να δηλώνει μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση, «ουδείς θα πει το παραμικρό». Την ίδια στιγμή, ως «μέτρα για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» εμφανίζει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου το διάταγμα που επέβαλε την 1η Μάη ο λεγόμενος μεταβατικός Πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, για επιστράτευση νέων. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, άνδρες από την ηλικία των 18 - 25 ετών, που έχουν κριθεί ικανοί για να υπηρετήσουν στο στρατό και δεν έχουν κάποια από τις προϋποθέσεις να εξαιρεθούν, καλούνται να καταταγούν. Επίσης σημειώνεται ότι όσοι κατέχουν τίτλους σπουδών, πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό και έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ή και από θέσεις αξιωματικών επιστρατεύονται επίσης.
Η επιστράτευση δηλώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από το Μάη έως τον Ιούλη του 2014, ωστόσο δεν αναφέρονται κάποιες κυρώσεις σε όσους αρνηθούν να παρουσιαστούν. Είναι έτσι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει καθώς και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, χτες, από τον βουλευτή της ουκρανικής Βρχόβνα Ράντα, του Γιούρι Λουτσένκο, του λεγόμενου «Κινήματος της 3ης Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Κίεβ Ποστ», επανήλθε το ζήτημα που είχε μπει αμέσως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, για απαγόρευση του Κόμματος των Περιφερειών και του ΚΚ Ουκρανίας, γιατί, όπως ισχυρίζεται, «υπάρχει η νομική βάση».
Συγκρούσεις και στα νότια
Στην περιοχή της Οδησσού, στο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στη Νότια Ουκρανία, έγιναν χτες συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς κατοίκους που πραγματοποιούσαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Στις συγκρούσεις αναφέρονται 3 νεκροί και 15 τραυματίες. Αργά το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά από εμπρησμό με βόμβες μολότοφ σε κτίριο που ανήκε στα συνδικάτα όπου είχαν βρει καταφύγιο ρωσόφωνοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και αναφέρονται τουλάχιστον 38 νεκροί που είτε πέθαναν από τις αναθυμιάσεις είτε πηδώντας από τα παράθυρα. Οι δράστες του εμπρησμού εικάζεται ότι είναι φασίστες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία
Με αφορμή την καταστολή στο Σλαβιάνσκ η Ρωσία ζήτησε για χτες την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στηρίζοντας το αίτημά της στη «σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία», όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή». «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην Ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η επέμβαση στην Ουκρανία ενώ από τη συζήτηση που διεξαγόταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε διάσταση απόψεων. Ο Ρώσος πρέσβης κατήγγειλε τους Δυτικούς ότι στηρίζουν μια παράνομη κυβέρνηση που σκοτώνει το λαό της, ενώ οι Δυτικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «ευθύνεται για την επέμβαση στις ανατολικές περιοχές που τώρα δεν μπορεί να ελέγξει». Και ο ΓΓ του ΟΗΕ απήθυνε έκκληση για διπλωματική λύση, ενώ εκπρόσωπός του θα μεταβεί την άλλη βδομάδα σε Κίεβο και Μόσχα.
Νωρίτερα χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε στη Νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των 6 λεγόμενων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί ενώ και η κυβέρνηση της Γερμανίας συμμετέχει στο παζάρι.
Κάλεσμα για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας
Τα κράτη - μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, εκτιμά ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, «υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει σχετικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Κέντρο Ουίλσον, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από το Πεντάγωνο.
Σε αυτήν «κριτικάρει» «το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων στο NATO» και σημειώνει ότι «ελάχιστα από τα 28 κράτη - μέλη του Συμφώνου δαπανούν πράγματι το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO». Προσθέτει ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστούν παραπάνω από σαφή την αξία του NATO». Την ίδια ώρα ενισχύονται με νέα πλοία και αεροσκάφη τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που βρίσκονται σε χώρες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν χτες στο λιμάνι Κλαϊπέντα της Δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική, ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Γουόζας Ολέκας, ενώ και στην Πολωνία ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις.

TOP READ