3 Απρ 2014

Ανοιχτή επιστολή παραίτησης από τη θέση του διευθυντή ενάντια στο «νέο» σχολείο και την αξιολόγηση

 Ανοιχτή επιστολή παραίτησης από τη θέση του διευθυντή ενάντια στο «νέο» σχολείο και την αξιολόγηση

Οι παρακάτω υπογράφοντες, Μαδυτινός Κωνσταντίνος και Στυλιανίδου Δέσποινα, παραιτούμαστε από τη θέση του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και του Γυμνασίου Μούδρου «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ» αντίστοιχα, γιατί συντασσόμαστε με τις θέσεις του Σωματείου μας, του Κλάδου, αλλά και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που αντιτίθεται στην επιβολή του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων μέσω της αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, εφαρμόζοντας από τη θέση του Διευθυντή την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση, δηλαδή την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την καταδίκη συναδέλφων μας σε μισθολογική στασιμότητα, διαθεσιμότητα ή και απόλυση.
Με την αυτοαξιολόγηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας συντάσσονται με τις εδώ και πολλά χρόνια κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν όχι στην καλυτέρευση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στο έργο τους, αλλά στη μετάθεση των δικών τους ευθυνών για την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες ανάγκες της οικονομίας της αγοράς στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Αυτό γίνεται βάζοντάς τους να ψάχνουν πόρους για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων είτε ζητιανεύοντας σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις, είτε βάζοντας οι γονείς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε συμπράττοντας με επιχειρήσεις που θα εμφανίζονται ως χορηγοί, έχοντας λόγο και για τα προγράμματα των σχολείων. Εκεί στοχεύει και η επιβολή στην ουσία των λεγόμενων project μέσω της Ευέλικτης Ζώνης. Θέλουν σχολεία με διαφοροποιημένα προγράμματα, ανάλογα με τη χρηματοδότηση των ιδιωτών και το επίπεδο των μαθητών.
Θέλουν σχολεία που θα έχουν ακόμα πιο άνιση αντιμετώπιση των μαθητών, που δεν θα έχουν ενιαία προγράμματα διδασκαλίας και βιβλία που δε θα προάγουν πραγματικά την επιστημονική γνώση και την ιστορική αλήθεια.
Η αξιολόγηση είναι το προκάλυμμα της κυβέρνησης για να επιβάλει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης χωρίς αντιστάσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
Καλούμε τους συναδέλφους μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πανελλαδικά πήραν θέση κατά της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης, να μη συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων.
Καλούμε τους συναδέλφους μας Διευθυντές, να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης και αν χρειαστεί να παραιτηθούν και αυτοί από τη θέση του Διευθυντή - αξιολογητή, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις του Κλάδου, των Γενικών Συνελεύσεων των Σωματείων μας, αλλά και των καταστατικών των Σωματείων που έχουν σκοπούς τη συναδελφική αλληλεγγύη και την προαγωγή της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης

Να που πάει η δόση: Δανείζουν τους… εαυτούς τους και πληρώνει ο λαός!

 Να που πάει η δόση: Δανείζουν τους… εαυτούς τους και πληρώνει ο λαός!

  Επαναλαμβάνουμε: Οι καλοκάγαθοι «πιστωτές» τα δάνεια και τις δόσεις που «δίνουν» δεν τα δίνουν στον ελληνικό λαό. Τα δίνουν στον εαυτό τους! Οι δόσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η δόση που χρησιμοποιήθηκε - όπως και οι προηγούμενες - ως «δικαιολογία» για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά στρώματα. Επιστρέφει – ολόκληρη – σε δανειστές και τοκογλύφους!   
   Επαναλαμβάνουμε: Οι πιστωτές δίνουν δάνεια για να εισπράττουν αυτοί τους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια και για να εξασφαλίσουν ότι οι επόμενοι τόκοι θα φέρουν νέα δάνεια κοκ. Αυτός ο φαύλος κύκλος, που τον βαφτίζουν «βιωσιμότητα του χρέους», ισοδυναμεί με βίο αβίωτο για τον λαό.
   Επαναλαμβάνουμε:  Πανηγυρίζουν – ξανά – για μια ακόμα δόση, με την οποία ο ελληνικός λαός χρησιμοποιείται σαν «ενέχυρο» απέναντι σε πιστωτές οι οποίοι τι κάνουν;
«Εκταμιεύουν» δόσεις αφενός για να χρηματοδοτούνται οι εγχώριοι «λύκοι» που καταργούν μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα, αφετέρου για να εξασφαλίσουν οι ξένοι «λύκοι» - οι ίδιοι οι πιστωτές, δηλαδή - ότι θα εισπράξουν τα τοκογλυφικά από τα παλιότερα δάνεια.
   Ιδού η αλήθεια:
   Η δόση των 8,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τους Σόιμπλε, τους Όλι Ρεν και τους Ντάισελμπλουμ και για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πάει – ολόκληρη – για πληρωμές παλιότερων ομολόγων και για αποπληρωμές δανείων της «ευλογημένης» τρόικας.
   Συγκεκριμένα:
-       Στις  20/5/2014 λήγουν δάνεια ύψους 2,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και δάνεια ύψους 1,25 δισ. ευρώ προς τις Κεντρικές Τράπεζες των εταίρων.
-       Στις 20/8/2014 λήγουν δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και ύψους 393 εκατ. ευρώ προς τις Κεντρικές Τράπεζες.
-       Από τις 20/5/2014 μέχρι και την 1/7/2014 οι λήξεις ομολόγων μικρότερων ποσών και ειδικών ομολόγων (προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΕΕ κλπ) ανέρχονται σε 108 εκατ. ευρώ (αναλυτικότερα στο http://www.3comma14.gr/pi/?survey=20269)    
Σύνολο: 8,251 δισ. ευρώ!
   (Σημείωση: Στα παραπάνω ποσά που «χρωστάμε» πρέπει να προστεθούν και τα 1,388 δισ. ευρώ που το διάστημα Μάιος – Αύγουστος 2014 καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ για την «βοήθεια» που έλαβε η χώρα από το… ευγενές Ταμείο).
   Εν ολίγοις:
α) Οι «εταίροι» και οι «φίλοι» μάς… «χρηματοδοτούν» για να τους πληρώνουμε και για να τους είμαστε πάντα «χρεωμένοι» με τόκους κι άλλους τόκους!
β) Από την περίφημη νέα δόση των 8,3 δισ. ευρώ, τα 8,251 δισ. ευρώ επιστρέφουν μέχρι τον Αύγουστο στους «σωτήρες» μας, χωρίς να περάσουν ποτέ από την Ελλάδα!
γ) Για μια δόση που – ολόκληρη – επιστρέφει σε εκείνους που την «δίνουν», ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποστεί νέες μειώσεις μισθών, νέες μειώσεις συντάξεων, πλήρη κατάργηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία!
   Γίνεται σαφές, τώρα, που πάνε οι δόσεις; Γίνεται σαφές που πήγαν οι προηγούμενες, που θα πάνε οι τωρινές και που θα πάνε οι επόμενες δόσεις, δεδομένου ότι μέσα στο 2014 («Δελτίο Δημοσίου Χρέους», τεύχος 72, σελίδα 4) η Ελλάδα θα «πρέπει» να πληρώσει περί τα 25 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και δανείων; Γίνεται σαφές που αποσκοπούν τα «πανηγύρια» τους; Γίνεται σαφές ότι τα «πανηγύρια» του ψεύδους, του εμπαιγμού και της εξαπάτησης είναι για τα… πανηγύρια;   
*
   Υστερόγραφο: Για τις «ανάρμοστες σχέσεις» κράτους, κυβερνώντων και μηχανισμών με την ναζιστική συμμορία, ες αύριον. Προς το παρόν θα ήθελα να σιγουρευτώ για το εξής: Όταν λέμε «Μπαλτάκος» εννοούμε τον «γεννήθηκα και θα πεθάνω αντικομμουνιστής», έτσι δεν είναι; Το θυμάμαι καλά; Περί του ιδίου προσώπου πρόκειται, ε;… 
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Tα ρολόγια δείχνουν Μεσαίωνα

Tα ρολόγια δείχνουν Μεσαίωνα


22 Μάρτη οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν πίσω δείχνοντας . Μεσαίωνα. Για πρώτη φορά μετά το 1911, έπειτα από 103 χρόνια,  θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, για να «σπάσει το ταμπού της μονιμότητας». Η αρχή γίνεται με τους καθηγητές της ΤΕΕ και τους σχολικούς φύλακες, που θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι απλά η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου.
 Φέτος εργάζονται 15.000 λιγότεροι, από πέρσι, εκπαιδευτικοί στα σχολεία και 25.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω των συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, ενώ ετοιμάζονται άλλες 11.400 διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο. Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, όπως σχεδιάζεται από ΕΕ και ΔΝΤ είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία, ενώ η δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνικά αγαθά, δημόσια περιουσία παραδίδονται ως λάφυρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο κράτος, θα παραμείνουν μόνο «οι αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς» ( Α. Μανιτάκης (!).
 Η πολιτική του λιγότερου Κράτους σημαίνει καθόλου δημόσιες κοινωνικές δομές κράτος-κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της προστασίας του κεφαλαίου. Η επίκληση της παθογένειας του Δημοσίου είναι προσχηματική, αφού καταρρίπτεται ο μύθος για το υπερδιογκωμένο δημόσιο, αφού σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ μόλις το 7,9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στο δημόσιο, έναντι ΜΟ 15,5% του ΟΟΣΑ. Την ίδια, όμως, ώρα το κράτος χρησιμοποιείται ως «σωσίβιο» από το τραπεζικό κεφάλαιο, τους εθνικούς προμηθευτές και την κρατικοδίαιτη και εξαρτημένη άρχουσα τάξη που καρπώνεται τη βίαιη αναδιανομή πλούτου με αποτέλεσμα οι κοινωνικές ανισότητες να διευρύνονται, όσο ποτέ άλλοτε, δικαιώνοντας, έτσι, την άποψη ότι το κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από «όργανο για την εκμετάλλευση των καταπιεζομένων τάξεων».
Οι απολύσεις περίπου 11.400 μέχρι τέλος του 2014 σε σύνολο πάνω από 25.000 διαθεσιμοτήτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σημαίνουν την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τη μετάβαση στην εποχή της . Κλαυθμώνος, όπου ο εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετατρέπεται σε σύγχρονο δούλο. Είναι φανερό ότι η επίθεση έχει βάθος χρόνου μέχρι να φυσήξει ούρειος άνεμος για υψηλότερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Όλο και πιο έντονα γίνεται φανερός ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Αυτό θα σημάνει και τη μετατροπή της χώρας σε «μπανανία» – προτεκτοράτο με εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, πενιχρές συντάξεις και περιορισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με τους αντεργατικούς νόμους 3899/2010 και 4024/2011, οι σχεδιασμοί της Τρόικας προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, καθώς το 50%+1  των μελών μιας επιχείρησης για τη λήψη σχετικής απόφασης είναι όριο απαγορευτικό, την «απελευθέρωση» των απολύσεων, προσλήψεις – όχι αορίστου χρόνου – αλλά με ορίζοντα 3 ετών, χωρίς αποζημίωση, μισθολογική καθήλωση ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας με κατάργησητριετιών και επιδομάτων, δανεισμοί(!) εργαζομένων από την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ).  Με δυο λόγια οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Ταυτόχρονα διαμορφώνεται ένα πρωτόγνωρο τοπίο στο δημόσιο με τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με βαθμό – μισθό. Η αξιολόγηση γίνεται ο μοχλός χειραγώγησης – ομηρίας και απολύσεων. Στο όνομα της ατομικής αξιολόγησης εισάγεται η υποχρεωτική ποσόστωση διαμορφώνοντας ένα κλίμα ακραίου ανταγωνισμού για να κυριαρχήσει «ο θάνατός σου, η ζωή μου», αλλοτριώνοντας και εξαχρειώνοντας συνειδήσεις και ενδυναμώνοντας το καθεστώς της πελατειακής και κομματικής φελλοκρατίας και ρουσφετολογίας. Με αυτό το τρόπο το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάθε φορά, θα αποτελεί την ανεξάντλητη «δεξαμενή» των διαθεσιμοτήτων- απολύσεων του επόμενου διαστήματος.  Η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να προχωρά σε μαζικές απολύσεις «αξιολογώντας» ακόμα και έναν ολόκληρο φορέα του δημοσίου για να τον κλείσει και να καταδικάσει το σύνολο των εργαζομένων του σε ανεργία. Ο πρόσφατος νόμος για την πρωτοβάθμια Υγεία οδηγεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα 8.500 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 1.676 συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014. Παράλληλα διαμορφώνεται ένα τοπίο εργασιακής βαρβαρότητας που κρατά τους δημοσίους υπαλλήλους όμηρους, χωρίς δικαιώματα και σκυφτούς μπροστά σε μια αυταρχική εξουσία, αφού επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης γενικά και ειδικά της «αργίας» και της «δυνητικής αργίας» σε περίπτωση «πειθαρχικής ποινής».
 Σε αυτές τις συνθήκες ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και ο συνδικαλισμός της ανώδυνης διαμαρτυρίας της κοινοβουλευτικής αριστεράς που επενδύει σε ψήφους οδηγούν σε αδιέξοδο. Ο κατακερματισμός των εργαζομένων και οι αποσπασματικές απεργίες όχι μόνο έχουν χρεοκοπήσει, αλλά αποτελούν το δούρειο ίππο για την άλωση και των τελευταίων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αντίπαλο δέος στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της μαζικής εξαθλίωσης, όπως επιτάσσουν τα Μνημόνια και η δανειακή σύμβαση, δεν μπορεί παρά να είναι η συλλογική αφύπνιση και αντίσταση. Αυτός είναι πρωταρχικός όρος επιβίωσης του λαού παρά τις μεγάλες δυσκολίες.
 Αναπόφευκτη η αναγκαιότητα να κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και μακροχρόνιους αγώνες την ώρα που οι εντολοδόχοι των ξένων επικυρίαρχων εφαρμόζουν τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη σταθερή εργασία ορθώνοντας το ανάστημα μας σε αυτούς που θέλουν μαζικές απολύσεις και στρατιές ανέργων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένα παλλαϊκό μέτωπο ανατροπής της βαρβαρότητας για την υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής μας…

Κατά μικροαστών

Κατά μικροαστών

1. Ο μικροαστός δεν μπορεί να μετατρέψει το κενό του σε δημιουργική αγωνία για το καλό. Ακόμα κι αν του επέτρεπαν να κάνει θαύματα, όπως εκείνο στον εν Κανά γάμο, θα διάλεγε να κάνει το κρασί νερό!
2. Κάθε του κίνηση γεννά και μια φούσκα, όπως εκείνη των «αγανακτισμένων», που τον έριξε πιο βαθιά στον καναπέ ή εκείνη που τον συντόνισε με τους χρυσαυγίτες και τόνωσε τις ορέξεις του. Το μέλλον του; Μέσω υπνωτισμού ταχεία απελευθέρωση, δίχως να έχει ευθύνη για οτιδήποτε.
3. Προσώρας ούτε οι άγιοι τον βοηθούν, ούτε οι λιτανείες στις εκκλησίες. Οσο για τον διάβολο, και μόνο που βλέπει τον μικροαστό βαριέται.
4. Δύσπιστος και ατομιστής, είναι μια σκιά που στερείται συνείδησης και ως εκ τούτου και προσωπικότητας. Γι' αυτό το χέρι του ψηφίζει με άνεση Χρυσή Αυγή.
5. Συμβιβασμένος διά βίου μέσα σε σφάλματα και αυταπάτες, κενός και δόλιος, ταπεινώνει καθετί στο πέρασμά του. Ετσι καταντά μια ανεξέλεγκτη μηχανή που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας ισοπεδώνει. Από τη μηχανή αυτή διασύρθηκαν γενιές ολόκληρες, αγώνες, κυρίως η ιστορία μας.
6. Η υποκρισία είναι ο τρόπος ζωής, η καθημερινή άσκηση του μικροαστού, που ανθίζει κυρίως σε εποχές λανθάνοντος φασισμού, όπως οι δικές μας σήμερα.
7. Ο μικροαστισμός θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως η μεταδοτική θανατηφόρα ασθένεια της εποχής. Μόνο με την πανούκλα και τη χολέρα μπορεί να συγκριθεί. Θα έπρεπε σε κάθε γειτονιά να βάζουν σε καραντίνα όλους τους μικροαστούς ακροδεξιούς χρυσαυγίτες που επιθυμούν διακαώς να μας κολλήσουν την επάρατη νόσο.
8. Ο ιερέας των μικροαστών μιλάει με το στόμα του Χριστού τη στιγμή που μοιράζει φίδια. Σήμερα, εξαιτίας των χρυσαυγιτών, ο ιερέας είναι στη μόδα. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν ο μικροαστός: Μια ψευτοθρησκεία που θα τον πείσει ότι έτσι μόνο θα φτάσει στον θεό - όχι μέσα από προσευχές, αλλά από αγριότητες.
9. Είναι γνωστή η χαρά των μικροαστών: Απολαμβάνουν να διασύρονται δημοσίως όλοι ανεξαιρέτως. Οταν οι χρυσαυγίτες εγκαινίασαν την τηλεοπτική ασχημοσύνη τους εναντίον των γυναικών, οι απανταχού μικροαστοί ένιωσαν πως ήρθε η ώρα τους. Ο ρόλος τους είναι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των χρυσαυγιτών. Εχουν αποφασίσει πως μόνο αυτοί δικαιούνται να ζουν εδώ και επιθυμούν να βασιλεύσουν πάνω μας.
10. Ρητός και κατηγορηματικός. Αν δεν καταστρέψουμε τον μικροαστισμό μέσα στην έδρα του, θα συνεχίσουμε να είμαστε φαντασιόπληκτοι και θα τρεφόμαστε από τις αυταπάτες μας. Πρέπει ν' αφήσουμε κατά μέρος τις βαθυστόχαστες αναλύσεις γύρω απ' αυτό το φαινόμενο, γιατί δεν αξίζει να βάζουμε σε δοκιμασία τον ανθρωπισμό μας. Χρειάζεται δράση ενιαία και αδιαίρετη με σκοπό τη μόνιμη υπονόμευση του μικροαστισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Κάθε πολίτης να γίνει λαγωνικό στο χώρο του - γιατί δεν υπάρχει χώρος που να μην έχει προσβληθεί απ' αυτό τον ιό. Δεν πρόκειται για παρεξήγηση που μπορεί κάποτε να λυθεί. Πρέπει ν' αξιοποιήσουμε το μίσος μας με τον πιο δραστικό τρόπο, να τον κάνουμε κανόνα. Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι ευσεβιστές, οι διανοούμενοι που είναι εξαρτημένοι από το κράτος και οι λεγόμενοι σιωπηλοί άνθρωποι που καταπίνουν τα πάντα αρκεί να ζήσουν.
11. Ο μορφωμένος πίθηκος είναι το σύμβολο των σύγχρονων μικροαστών. Παραμυθιάζονται, οι ηλίθιοι, ότι αποτελούν δυναστεία, αρνούμενοι κάθε ιστορικότητα, και δεν καταλαβαίνουν πως η επιτυχία τους είναι πρόσκαιρη και οφείλεται σε μια σειρά τυχαία γεγονότα. Είμαι σίγουρος πως οι μικροαστοί και οι χρυσαυγίτες προέρχονται από νομαδικά φύλλα, γι' αυτό και εκστασιάζονται με τις έννοιες του καθαρού αίματος και της ανώτερης φυλής.

ΤουΓιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Υγιής επιχειρηματικότητα από Σπηλιωτόπουλο



Υγιής επιχειρηματικότητα από Σπηλιωτόπουλο
Αντίθετος εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος στην παραχώρηση του Εθνικού Κήπου για πολιτιστικές δραστηριότητες σε ιδιωτική εταιρεία, που μεθοδεύει η διοίκηση του Γ. Καμίνη. Επειδή, λέει, «είναι βοτανικός, που σημαίνει χλωρίδα και συγκεκριμένα φυτά». Σε άλλες δηλώσεις του, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για τη σωτηρία του Εθνικού Κήπου. «Αρκεί - όπως είπε - να είναι καλοπροαίρετη και οι ιθύνοντες να έχουν εξασφαλίσει το υγιές πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί». «Υγιής επιχειρηματικότητα» και από τον Σπηλιωτόπουλο... Βέβαια, η επιχειρηματική δράση είναι μία και έχει βασικό στόχο το κέρδος. Από αυτήν την άποψη η πρότασή του είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Τα πράγματα είναι σαφή: «Ο Εθνικός Κήπος είναι ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Πρέπει να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του, να συντηρηθεί ως έχει και να είναι ελεύθερος και ασφαλής για όλους τους εργαζόμενους της Αττικής», όπως ξεκάθαρα έχει ταχθεί ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
* * *
Πλάτη στις πολυεθνικές
Σε απόλυτη ταύτιση με την επιλογή των μονοπωλίων, των μεγάλων πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, για κατάργηση της Κυριακής αργίας βρίσκεται ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Εχει δηλώσει: «Εάν θέλουμε το κέντρο να το κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δεν νοείται να μην είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο κέντρο τα Σαββατοκύριακα». Για ποια ακριβώς μαγαζιά μιλάει ο δήμαρχος; Γι' αυτά που έκλεισαν γιατί δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών; Οχι, δε μιλά γι' αυτά. Μιλά για λογαριασμό των συμφερόντων των εμπορικών μεγαθηρίων που «στραγγαλίζουν» και τους εργαζόμενούς τους και τα μικρομάγαζα. Κι αν το όνειρο του δημάρχου είναι να δει τη δημοτική αγορά όπως αυτή της Βαρκελώνης, δηλαδή σε αυτήν ο κόσμος να ψωνίζει, να τρώει και να διασκεδάζει - όπως έχει πει - η ανάγκη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστηματαρχών είναι να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά για να ζήσουν και να μπορούν να πληρώσουν για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και η ανάγκη των εμποροϋπάλληλων δεν είναι να ξεζουμίζονται αλλά μεροκάματο που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες τους και μερικές ώρες οικογενειακής ζωής.
***
Προεκλογική πλειοδοσία
Αγώνα δρόμου σε υποσχέσεις προς τους επαγγελματίες της πρωτεύουσας ότι θα μειώσουν τα τέλη δίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας. Πρώτος ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι τα πρώτα πέντε χρόνια ο δήμος μπορεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαλλάξει τους νέους καταστηματάρχες από τα δημοτικά τέλη. Το δε κεντρικό κράτος να δώσει στο νέο καταστηματάρχη φοροαπαλλαγή για τα πρώτα πέντε χρόνια, πράγμα για το οποίο είπε ότι θα πιέσει την κυβέρνηση, αν εκλεγεί δήμαρχος. Να του θυμίσουμε ότι ως πρώην δήμαρχος, συντήρησε τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, που συνέβαλαν στα χιλιάδες λουκέτα στην πόλη. Χαρακτηριστικό είναι στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2009 τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς χώρους αυξήθηκαν κατά 2,4%, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 3,2%, η χρήση κοινοχρήστων χώρων κατά μέσο όρο 3,6%, τα τέλη περιπτέρου 3,6%.

«Συμπτωματικές συναντήσεις» - παράλληλες διαδρομές

«Συμπτωματικές συναντήσεις» - παράλληλες διαδρομές


Σε απευθείας συνεννοήσεις με τον νεοναζί βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη φέρεται να ήταν ο μέχρι χτες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν από βίντεο που παρουσίασε ο ίδιος ο Η. Κασιδιάρης στη Βουλή. Η αποκάλυψη του βίντεο οδήγησε στην παραίτηση του Π. Μπαλτάκου.
Στο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος ο γεν. γραμματέας της κυβέρνησης σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Κασιδιάρη, να του αποκαλύπτει πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όταν ο ανακριτής αποφάσισε να μην προφυλακιστούν οι νεοναζί βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος, Παναγιώταρος.
Κασιδιάρης και Μπαλτάκος εμφανίζονται να συνομιλούν με αξιοσημείωτη τη μεταξύ τους οικειότητα για μια σειρά τέτοια ζητήματα, π.χ. το πόσο «δεξιά» είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής...
Ο πρωθυπουργός μετά τη γνωστοποίηση του βίντεο συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου με συνεργάτες του, λέγοντας ότι ο Μπαλτάκος «δεν έχει θέση στην κυβέρνηση». Αποπομπή που πιστοποιήθηκε κατόπιν όταν ο Μπαλτάκος μετέβη στο Μαξίμου.
Σε μετέπειτα δήλωσή του ο Μπαλτάκος ισχυρίζεται ότι είχε συχνά «συμπτωματικές συναντήσεις» με χρυσαυγίτες βουλευτές λόγω «γειτνίασης» των γραφείων τους στη Βουλή, αν και ουσιαστικά παραδέχεται ότι ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους: «Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως. Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους (...) Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί "σκευωρίας" δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα (...) Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».
Θυμίζουμε ότι ο Μπαλτάκος, μιλώντας πρόσφατα στο «Βήμα 99,5», τόνιζε: «Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω». Συμπλήρωνε ότι οι «κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε όσα αναφέρονται γι' αυτόν στο βίντεο δήλωσε ότι «αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης - και προκύπτει από τη στιχομυθία - ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής».
Το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ζήτησε χτες «άμεση παύση» του Μπαλτάκου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει». Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μίλησε για τον «προοδευτικό πόλο» εντός κυβέρνησης που «πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες». Προς τούτο ζήτησε «να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά».
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο: Η αποπομπή Μπαλτάκου και άλλες κινήσεις που γίνονται τελευταία ταιριάζουν στα φημολογούμενα σχέδια Σαμαρά για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέα» αστική, διευρυμένη «φιλοευρωπαϊκή» παράταξη (ίσως με το όνομα «Νέα Ελλάδα»), που θα ενσωματώνει «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις και εκτός ΝΔ. Μετεξέλιξη που, ικανοποιώντας και την ανάγκη της αστικής τάξης να έχει στην τωρινή συγκυρία μια «κεντροδεξιά» προσανατολισμένη στην αλλαγή μείγματος διαχείρισης, θα ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στις στοχεύσεις της.
Παρενέργειες
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στη Βουλή εμφανίστηκε ο γιος του Μπαλτάκου, που υπηρετεί στο Λιμενικό, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιτέθηκε σε βουλευτές της ΧΑ που βρήκε μπροστά του. Από το υπουργείο Ναυτιλίας έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός του ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, διέταξε διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ «Φεύγουν» BP και «Φίλιπ Μόρις»

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Φεύγουν» BP και «Φίλιπ Μόρις»
Πάνω από 500 εργάτες θα μείνουν άνεργοι
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--
Τις συνέπειες που έχει στη βιομηχανία κάθε χώρας η αναζήτηση του μικρότερου δυνατού «κόστους παραγωγής» αντιμετωπίζουν και οι Αυστραλοί εργαζόμενοι, καθώς οι απολύσεις αυξάνονται στη χώρα τους κατά εκατοντάδες, λόγω της αποχώρησης μεγάλων πολυεθνικών. Ετσι, μετά τον ιαπωνικό κολοσσό της «Τογιότα» (που ανακοίνωση μείωση παραγωγής και 2.500 απολύσεις), η αμερικανική καπνοβιομηχανία «Φίλιπ Μόρις» ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την παραγωγή στη Νότια Κορέα, με συνέπεια να πετιούνται στο δρόμο 170 εργάτες. Η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές από την Αυστραλία έχουν γίνει εξαιρετικά ασύμφορες, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο που διατηρεί η εταιρεία σε προάστιο της Μελβούρνης να έχει μειώσει την παραγωγή σε πάνω από 50% της δυναμικότητάς του.
Εκατοντάδες απολύσεις ετοιμάζει και η βρετανική BP που θα σταματήσει την παραγωγή στο διυλιστήριο της περιοχής Μπρίσμπεϊν. Η «ανάπτυξη» των διυλιστηρίων στην Ασία προκάλεσε «δομικές αλλαγές» στην εταιρεία - όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της - και κατέστησε «μη επικερδή» την παραγωγή σε διυλιστήρια όπως το συγκεκριμένο. Τριακόσιοι πενήντα εργάτες αναμένεται να μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ η BP δήλωσε ότι θα μετατρέψει τη μονάδα σε σταθμό εισαγωγών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Εγκρίθηκε ο λεγόμενος «κατώτατος μισθός»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε ο λεγόμενος «κατώτατος μισθός»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας, της συγκυβέρνησης χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών ενέκρινε χτες το λεγόμενο νόμο για τον κατώτατο μισθό που ορίζεται σε 8,5 ευρώ μεικτά την ώρα. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική Σύμβαση. Στη Γερμανία κυριαρχεί η διαφοροποίηση με συμβάσεις ανά κλάδο, και αυτό που παρουσιάζεται ως δήθεν «επαναστατικό» για τη χώρα, θα σημάνει ουσιαστικά την εξίσωση των περισσοτέρων προς τα κάτω. Ο νόμος που μπήκε ως προϋπόθεση από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD για το σχηματισμό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, θα έχει πολλές εξαιρέσεις (εργαζόμενοι κάτω των 18 ετών, μαθητευόμενοι και μακροχρόνια άνεργοι που θα μπορούν να έχουν κατώτερες αμοιβές). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, 4,5 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 8,50 ευρώ την ώρα με την εφαρμογή του νέου νόμου, πράγμα που ευνοεί τους κεφαλαιοκράτες.
Απεργία των πιλότων της «Λουφτχάνσα»
Οι πιλότοι της Lufthansa άρχισαν χτες τριήμερη απεργία, με μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα και ζητούν να μην ανεβούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η απεργία των 5.400 πιλότων αναμένεται να οδηγήσει σε ακύρωση 3.800 πτήσεων.

TOP READ