28 Φεβ 2014

METRON ANALYSIS: Ελαφρύ προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο ΚΚΕ δείχνει νέα δημοσκόπηση!!

METRON ANALYSIS: Ελαφρύ προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο ΚΚΕ δείχνει νέα δημοσκόπηση!!


Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι με διαφορά ασφαλείας δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας της METRON ΑΝALYSIS για το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του ΚΚΕ, το οποίο τον Ιανουάριο το ποσοστό του ήταν 5%, ενώ σήμερα προσεγγίζει το 8,7%. Μεταβολές υπάρχουν και στο δήμο της Αθήνας, όπου ο εμφανίζεται άνοδος των Σακελλαρίδη και Σπηλιωτόπουλου.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 17,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,8% , το ΠΑΣΟΚ 4,4%, οι ΑΝ.ΕΛΛ 3,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,9%, το ΚΚΕ 5,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 36,5%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου για τιςευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,7%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι ΑΝ.ΕΛΛ 5,7%, η Χρυσή Αυγή 9,6%, η ΔΗΜΑΡ 4,6%, το ΚΚΕ 8,2% και άλλα κόμματα 7,6%.
Σε ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 19,8%, ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, ΑΝ.ΕΛΛ 4,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΔΗΜΑΡ 3,2%, ΚΚΕ 6%, ΑΛΛΟ 4,8% ΚΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 30,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν είναι: ΝΔ 28,5%,ΣΥΡΙΖΑ 29,2%, ΠΑΣΟΚ, 6,4%, ΑΝ.ΕΛΛ 5,9%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,7%, ΔΗΜΑΡ 4,7%, ΚΚΕ 8,7%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6,9%.

Κεντροαριστερό καρναβάλι με παλιά και «νέα» ΠΑΣΟΚ, «ελιές» και «ποτάμια»

Κεντροαριστερό καρναβάλι με παλιά και «νέα» ΠΑΣΟΚ, «ελιές» και «ποτάμια»

Στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς γίνεται χαμός. Βλέπουμε διαρκώς: Σπρωξίδια, διαγκωνισμούς, «αρραβώνες», χωρισμούς, μεταγραφές κ.α. τέτοια. Νέα σχήματα, κινήσεις και κόμματα, πολλές διακηρύξεις, πρωτοβουλίες .

Ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος για το ποιος θα εκφράσει τον χώρο (δηλαδή το ποιος θα έχει το ρόλο) που είχε μέχρι και πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ, ως βασικός εταίρος του παλιού δικομματισμού και πυλώνας και του ευρωμονόδρομου, και ο οποίος κομματιάστηκε κάτω από το βάρος των συνεπειών της κρίσης και των άγριων αντιλαϊκών μνημονίων - μέτρων.

Έτσι τώρα έχουμε:

Από την μια είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που ψάχνει τρόπους, με συμμαχικά σχήματα, να συγκρατήσει δυνάμεις ώστε να μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Από την άλλη βρίσκεται το «νέο» ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να γίνει αυτός «ο νέος Χαλίφης στη θέση του παλιού» και έχει ήδη αντιγράψει και εμπεδώσει τις θέσεις, τις μεθόδους του παλιού ΠΑΣΟΚ, έχει ενσωματώσει πολλά ηγετικά του στελέχη από όλους τους τομείς και ειδικά από τον σάπιο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.


Στη «μέση» κινείται το κεντροΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ η οποία κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει και να αναβαθμίσει το ρόλο της πάντα έτοιμη και να προσφέρει και ως εφεδρεία, να ξαναγίνει κυβερνητικό στήριγμα είτε από εδώ, είτε από εκεί, και αν χρειαστεί να συμβάλει και σε ένα μεγάλο συνασπισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ..

Παράλληλα, ανάμεσα και δίπλα σε αυτούς κινούνται και πρώην ηγετικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Λοβέρδος, ο Μόσιαλος, η Διαμαντοπούλου, η Κατσέλη και άλλοι πολλοί πρώην και νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές, αλλά στελέχη και παράγοντες ο καθένας με τις δικές του φιλοδοξίες, συμμαχίες και στηρίγματα.

Από κοντά βρίσκονται και διάφοροι προερχόμενοι ή και ανήκοντες στους «Οικολόγους Πράσινους», δηλαδή τις «οικολογικές » ΜΚΟ.

Επιπλέον το δικό τους παρών δίνουν πρόσωπα από τον χώρο του καθηγητικού κατεστημένου, της δημοσιογραφίας, των επιχειρήσεων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Άνθρωποι που έχουν διαπρέψει, άλλοι ως σύμβουλοι πρωθυπουργών και υπουργείων, άλλοι ως θεωρητικοί κήρυκες των αντιλαϊκών επιλογών, άλλοι ως τεχνοκράτες και άλλοι ως χαϊδεμένοι διανοητές και καλλιτέχνες των μεγάλων ΜΜΕ και του συστήματος όπως η «Κίνηση των 58», και μόλις τελευταία εμφανίστηκε και «το Ποτάμι» του δημοσιογράφου Στ. Θεοδωράκη, οι οποίοι διεκδικούν ρόλο στην ανοικοδόμηση της «νέας» Κεντροαριστεράς, ως δυνάμεις «νέες», «άφθαρτες», «ηθικές», «ικανές» και «άξιες»!

Ο ένας μιλάει για «Ελιά και Δημοκρατική Παράταξη», ο άλλος για «Ελιά - Συμπαράταξη», ο τρίτος για «Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς», ο τέταρτος για «Πόλο της Προοδευτικής Παράταξης», ο πέμπτος «για νέα και άφθαρτα πρόσωπα» και πάει λέγοντας.

Όμως όλοι αυτοί έχουν κοινό παρανομαστή, υμνούν και υπερασπίζονται την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο καθένας «πουλάει» την δική του αφήγηση, όπως αρέσκονται να λένε, για το πώς αυτή η λυκοσυμμαχία κατά των λαών «θα αλλάξει», «θα βελτιωθεί», «θα μεταρρυθμιστεί».

Όλοι αυτοί οι μνηστήρες της κεντροαριστεράς, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, και ανεξάρτητα τα συνθήματα και τις περικοκλάδες που λέει, επί της ουσίας υπόσχεται και επαναλαμβάνει το ίδιο ψέμα: Ότι μπορούν, ευρισκόμενοι στον ευρωμονόδρομο και στηρίζοντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών, δηλαδή εφαρμόζοντας την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να μην φέρουν τα αποτελέσματα!

Δηλαδή να παίρνουν μέτρα υπέρ των μονοπωλίων χωρίς κρίσεις, βάρβαρα μέτρα, ανεργία, φτώχεια, χωρίς διαφθορά και σήψη. Ναι, αυτό το χιλιοσερβιρισμένο χαλασμένο φαγητό προσπαθούν να το εμφανίσουν στο λαό ως φρέσκο και υγιεινό, αλλάζοντας, άλλοι τον σερβιτόρο, άλλοι τα σερβίτσια και άλλοι τα μπαχαρικά!

Όλοι αυτοί μιλάνε και υπόσχονται μια σοσιαλδημοκρατία όπου θα τα καταφέρει το ίδιο καλά όπως έκανε σε άλλες χώρες της ΕΕ!

Κανένας του όμως δεν μπαίνει στον κόπο και να πει σε ποια χώρα της ΕΕ δεν ισοπεδώνονται τα λαϊκά δικαιώματα, δεν θεριεύει η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, η σήψη και η διαφθορά; Ποια κεντροαριστερή - αριστερή, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ειδικά μετά το Μάαστριχτ, βελτίωσε τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας; Μήπως στη Γερμάνια; Μήπως στη Γαλλία του Ολάντ, την Δανία με την αριστερή κυβέρνηση, στη Σουηδία; Που τέλος πάντων, μήπως στις ΗΠΑ του προοδευτικού Ομπάμα;

Η απάντηση είναι πουθενά και αυτό το γνωρίζουν όλες οι αποχρώσεις τις κεντροαριστεράς. Όμως η αλήθεια δεν τους νοιάζει, γιατί δεν τους συμφέρει, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα εξαπατήσουν λαϊκά τμήματα άλλοι για έχουν κυβερνήσουν σήμερα και άλλοι να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές λύσεις αύριο. Όλοι ενδιαφέρονται για το πώς και πόσο θα συμβάλουν στην μεταμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και πως θα αποσπάσουν τη στήριξη της πλουτοκρατίας.

Πολλές είναι λοιπόν οι μάσκες της κεντροαριστεράς σε αυτό το καρναβάλι, όμως, όποια και αν σκίσεις από πίσω θα βρεις το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο: Τα μνημόνια διαρκείας που έχουν αποφασίσει στην ΕΕ για όλους τους λαούς, την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που σαπίζει και γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

902

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...
 Ας δούμε μερικά κομμάτια του παζλ των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθώντας την ανθρωπογεωγραφία της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» και τα μπουμπούκια που την συνθέτουν:
   Α) Ο τύπος της φωτογραφίας ονομάζεται Αρσένι Γιατσένιουκ.
   Ο τύπος αυτός, που τον βλέπουμε να αποδίδει στους οπαδούς του άψογο...αρχαιοελληνικό χαιρετισμό, αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Αυτός ο τύπος, που τελεί υπό τη σκέπη της δημοκρατικής ΕΕ και της ακόμα πιο δημοκρατικής Αμερικής, είναι παλιός γνώριμος των αφεντικών του. Στην επόμενη φωτογραφία τον βλέπουμε σε τρυφερό (πλην επαγγελματικό)  τετ α τετ με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Κοντολίζα Ράις.
   Θυμίζουμε ότι η δημοκράτισσα Κοντολίζα Ράις είναι αυτή που ως υπουργός των κυβερνήσεων του Μπους κατέσφαξε το Ιράκ και όχι μόνο. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι στις δημόσιες συναντήσεις τους τύποι σαν τον Γιατσένιουκ και τη Ράις δεν χαιρετιούνται ναζιστικά. Περιορίζονται στις χειραψίες...
  Ο τύπος αυτός, πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου μέχρι πρότινος, που προωθείται δημοκρατικότατα για πρωθυπουργός της Ουκρανίας, παρότι με τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» παρέλασε από διάφορες θέσεις (όπως του υπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών – σημειωτέον: αυτός ήταν που πρόσδεσε την Ουκρανία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ), δείτε πόσο λαοπρόβλητος είναι: Όταν έθεσε το 2010 υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας σε πανουκρανικό επίπεδο δεν κατόρθωσε να πάρει πάνω από το 7% των ψήφων. Μάλιστα στο Κίεβο ψηφίστηκε από το 0,34% των ψηφοφόρων, στη δε Κριμαία, όπου είχε χρηματίσει και «περιφερειάρχης», έλαβε το εκκωφαντικό... 0,02% των ψήφων.
   Δυο χρόνια αργότερα προσχώρησε στο κόμμα «Πατρίδα» ως τσιράκι της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία εκτός από «ηρωίδα» υπήρξε κατά τη θητεία της και συνώνυμο της διαφθοράς... 
   Με την ανακοίνωση της πρωθυπουργοποίησής του, ο τύπος αυτός έκανε δυο δηλώσεις. Η πρώτη ήταν πως «πρέπει άμεσα να συνάψουμε συμφωνία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η δεύτερη, μιλώντας στο BBC, πως «πρόκειται να λάβουμε εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα...».           
   Και κάτι ακόμα: Πριν από περίπου δυο εβδομάδες, έκανε τον γύρο του κόσμου η μαγνητοφωνημένη συνομιλία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο. Η κυρία υφυπουργός, δίνοντας τόσο το στίγμα των επιθυμιών των ΗΠΑ για την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, όσο και των αντιπαραθέσεων των Αμερικανών με την ΕΕ, αλλά και περιγράφοντας με ενάργεια τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ουκρανία, ακούγεται να δίνει σαφείς οδηγίες στον πολιτικό της υφιστάμενο. Του είπε: «Γ@μ@ την ΕΕ, εμείς θέλουμε τον Γιατσένιουκ»... 
                                            ***
Β) Ο τύπος της επόμενης φωτογραφίας, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, τον ΜακΚέιν, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.
 Ο τύπος αυτός, εκλεκτό μέλος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν«Εθνικοσοσιαλιστικό»... Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα». 
Τα φασιστόμουτρα του «Δεξιού Τομέα», με τα ναζιστικά τους περιβραχιόνια, τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής και σε πλήρη εξάρτηση, στους δρόμους του Κιέβου...
   Ο «Δεξιός Τομέας», που με τα μέλη του με όπλα και λοστάρια πρωτοστατεί στο πλιάτσικο, στην τρομοκρατία και στην πυρπόληση κτιρίων στην Ουκρανία,απαρτίζεται από κάθε λογής λουμπεναριό και φασιστικό κατακάθι της ουκρανικής κοινωνίας. Αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα της ναζιστικής ακροδεξιάς. Επιδίδεται σε λαμπαδηδρομίες στους δρόμους του Κιέβου στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν. Διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με το φασιστικό κόμμα «Jobbik» της Ουγγαρίας, με το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, με το φασιστικό «Forza Nuova»της Ιταλίας, με το ναζιστικό «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη λίστα του διεθνούς Κέντρου Βίζενταλ, το «Σβόμποντα» του Τιαγκνιμπόκ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ανά τον κόσμο αντισημιτικών μορφωμάτων. 
   Αυτό το κόμμα, που υιοθετήθηκε από τη Δύση ως φορέας της «δημοκρατίας» στην Ουκρανία και που στις συγκεντρώσεις του τρέχει ο ΜακΚέιν, έχει για ήρωα τον διαβόητο ΣτέπανΜπαντέρα. Διοργανώνει μάλιστα και πορείες με πορτρέτα του Μπαντέρα στους δρόμους της Ουκρανίας, όπως αυτό πίσω από το λεβεντόπαιδο με το τσουλούφι της φωτογραφίας.
   Σημείωση 1η: Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ένα καθίκι, συνεργάτης των Γερμανών ναζί της περίοδο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση. Κάτι σαν τους «δικούς μας» δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, δηλαδή...
Στο μέσον της φωτογραφίας ο Μπαντέρα με τη γερμανική ναζιστική στολή του, φυσικά...
   Σημείωση 2η: Για να έχουμε μια ιδέα πως η «δημοκρατία» και η Δύση - ως εγγυητής της - προάγουν και αναθρέφουν τον φασισμό πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αμέσως μετά τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004, ο τότε εκλεκτός του ευρωατλαντισμού πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιούσενκο, είχε ανακηρύξει επίσημα τον Μπαντέρα, όπως και τον ναζιστή ομοϊδεάτη του, τον Σούκεβιτς, «ήρωες της Ουκρανίας»...
   Σημείωση 3η: Το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο (που τόσο την αγαπούν οι Γερμανοί...), της «ηρωίδας» που ήταν στη φυλακή για απάτες και υπεξαιρέσεις και από το οποίο προέρχεται ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας (που τόσο τον αγαπούν οι Αμερικάνοι...), στις τελευταίες εκλογές συμμάχησε με το ναζιστικό «Σβόμποντα» γεγονός που άνοιξε τον δρόμο, ώστε οι ναζί να μπουν στο ουκρανικό κοινοβούλιο...                                             
                                                  ***
   Γ) Ο τρίτος της παρέας που μάχεται για την εμπέδωση των ευρωπαϊκών άμα τε και δημοκρατικών αξιών στην Ουκρανία ονομάζεται Βιτάλι Κλίτσκο.
   Το παλικάρι, που ήταν πυγμάχος και δημιούργησε το κόμμα «Γροθιά», αν και έχει αμερικανική υπηκοότητα, ενδιαφέρεται βασικά για την προώθηση στην Ουκρανία των γερμανικών... αξιών. Άλλωστε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο σπίτι του στη Γερμανία τα έχει περάσει, από το «Ίδρυμα Konrad Adenauer» του ανατέθηκε να ηγηθεί ακροδεξιού μορφώματος με αποστολή την «γερμανοποίηση» της Ουκρανίας και φυσικά είναι πάντα ευπρόσδεκτος από την κυρία Μέρκελ, η οποία κάνει πολύ κέφι όταν τον συναντά...
Η κυρία Μέρκελ με τον Κλίτσκο (εκ δεξιών της), αλλά και τον Γιατσένιουκ (εξ αριστερών της) σε χαρούμενες στιγμές...
   Δ) Όλοι αυτοί οι τύποι τώρα, ο Γιατσένιουκ, ο Τιαγκνιμπόκ και ο Κλίτσκο, ως ηγέτες της αντιπολίτευσης, συγκροτούν το αγλάισμα της επιδοτούμενης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ... δημοκρατίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, ήδη πριν από τα γεγονότα, είχαν ανακοινώσει ότι θα κατέβαιναν μαζί στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τα τρία αγαπημένα και «δημοκρατικά» παιδιά της Δύσης (ο ναζί, ο φασίστας και ο κρυφοφασίστας), μαζί. Και στη μέση η κυρία Νούλαντ. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...
   Όσο για τις πρώτες κιόλας κινήσεις της κυβέρνησης που συγκροτούν ή στηρίζουν από κοινού τα «δημοκρατικά» παιδιά, είναι οι εξής: 
  • Προώθηση νόμου για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.
  • Προώθηση νόμου για την κατάργηση κάθε απαγόρευσης που περιορίζει την ναζιστική προπαγάνδα. 
  • Προώθηση νόμου με τον οποίο η διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών παραδίδεται στους ναζί του «Δεξιού Τομέα».
  • Κάλεσμα στο ΝΑΤΟ να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία στο οποίο άμεσα ανταποκρίθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν, ο οποίος και δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της» προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ εγγυάται«την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» (σσ: αξίες ευρύτατα γνωστό ότι εμπνέουν το ΝΑΤΟ αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά από την Κύπρο μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, κι από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη και το Αφγανιστάν...). 
Η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια σωστή σκέψη εκ μέρους των «δημοκρατών» της Ουκρανίας και των ευρωαμερικανών φίλων τους. Βλέπετε εκεί οι κομμουνιστές γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων με αφίσες όπως αυτή με την εικόνα του Λένιν, ο οποίος «ρωτά» τους κατοίκους: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...
                                               ***
Ορισμένες σκέψεις: 
   Πρώτο: Η Ουκρανία περνά μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία της. Μάζες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια και την απέχθειά τους προς το καθεστώς της κλίκας του Γιανουκόβιτς. Αυτή η κλίκα, υπηρέτησε τον πλουτισμό της ως βαστάζος εκείνης της μερίδας των εκμεταλλευτών του ουκρανικού λαού, που έχουν συνδέσει τα κέρδη τους και το ιδιοτελές συμφέρον τους με τον ρώσικο ιμπεριαλισμό. 
   Δεύτερο: Η άλλη κλίκα, της άλλης μερίδας των ολιγαρχών, που έχουν συνδέσει τα κέρδη τους με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, προωθεί τα δικά της σχέδια μέσα από την ωμή επέμβαση της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Για τα συμφέροντά της δεν διστάζει να αναγορεύσει σε «δημοκράτες» και «απελευθερωτές» το σκυλολόι των ναζιστικών, εθνικιστικών, φιλοαμερικανικών και φιλογερμανικών κομμάτων και μορφωμάτων. 
   Τρίτο: Ο ουκρανικός λαός, λόγω της απουσίας κινήματος με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε αυτές τις δυο κλίκες και χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι της γεωστρατηγικής σκακιέρας και ως πυροκροτητής για ελεγχόμενες από το σύστημα πολιτικές ανατροπές που περιορίζονται στην εναλλαγή των διεφθαρμένων ανδρείκελων.
   Τέταρτο: Παρότι ο λαός στην Ουκρανία συντάσσεται κάτω από σημαίες ξένες, και όχι τις σημαίες των δικών του συμφερόντων, βλέπουμε ότι οι ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, στο πλαίσιο της ενδοκαπταλιστικής και ενδοιμπεριαλιστικής τους σύγκρουσης παρεμβαίνουν με τον οξύ τρόπο που παρεμβαίνουν. Το γεγονός ότι  εκδηλώθηκε μία τέτοια αντίδραση από μέρους του ξένου παράγοντα (ένοπλη παρέμβαση, αξιοποίηση του ναζισμού και ανάδειξή του σε πολιτικό παράγοντα κλπ) καθιστά σαφή τον τρόπο που οι δυνάμεις αυτές θα αντιδράσουν (όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά οπουδήποτε) στο ενδεχόμενο διεκδίκησης και εφαρμογής από το λαό, από τον κάθε λαό, ενός πραγματικά φιλολαϊκού προγράμματος. Πόσο μάλλον ενός προγράμματος που θα αφαιρεί την εξουσία από τους ολιγάρχες. Η επέμβασή τους στην περίπτωση αυτή θα είναι εκατοντάδες φορές πιο σφοδρή. Αυτό σημαίνει αποδοχή της «μοίρας» μας; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι: Μόνο ένας στην συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος, συνειδητοποιημένος, οργανωμένος, χειραφετημένος πολιτικά και αποφασισμένος λαός μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Μόνο έτσι μπορεί να κάνει τους εχθρούς του να σκεφτούν το τίμημα που θα καταβάλουν, αν επιχειρήσουν να υποσκάψουν με μη ειρηνικό τρόπο τις λαϊκές επιλογές. Να αποτρέψει τις έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει: Ο ενωμένος, συνειδητοποιημένος, οργανωμένος και ταξικά αποφασισμένος λαός. Το ερώτημα που μας αφορά ως Ελλάδα και τίθεται ειδικά προς τους κάθε είδους των εξ ημών αριστερών, είναι: Αυτή η προϋπόθεση εξασφαλίζεται όταν η συνείδηση του λαού διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρεί ως «φίλους» τους εχθρούς του; 
   Πέμπτο: Οι προηγούμενες εκλογές στην Ουκρανία έγιναν σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και σύμφωνα με αυτή τη λογική προέκυψε μία «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Τα όσα συνέβησαν εκεί, όμως, η ωμή επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, των Αμερικανών αξιωματούχων και λοιπών, η ωμή ένοπλη βία με την χρησιμοποίηση των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην πρώτη γραμμή κλπ, αποσιωπήθηκαν ή πέρασαν στα ψιλά από την διεθνή και ελληνική ειδησιογραφία. Αυτό, τι άλλο αποδεικνύει από την υποκρισία ορισμένων για το πως αντιλαμβάνονται το θέμα της νομιμότητας; Θυμόμαστε όλοι, για παράδειγμα, εκείνα τα «καταδικάζουμε τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται», ή τα άλλα από τον κύριο Μητσοτάκη μέχρι τον κύριο Πρετεντέρη γύρω από το θέμα της «τήρησης και σεβασμού του Συντάγματος» κλπ. Αλλά πώς και τους διαφεύγει; Στην Ουκρανία τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος, όσο και το ισχύον Σύνταγμα καταργήθηκαν με τρόπο έκδηλα αντίθετο από τον προβλεπόμενο από την ισχύουσα «νομιμότητα». Κάτι που δεν είδαμε να ενοχλεί ιδιαίτερα τους «ουκρανολόγους» στα εγχώρια ΜΜΕ. Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, ότι για ορισμένους το ασίγαστο πάθος που επιδεικνύουν για την «τήρηση της νομιμότητας» αναβλύζει από μέσα τους μόνο όταν πρόκειται για εκείνη την νομιμότητα που οι ίδιοι γουστάρουν.
   Έκτο:  Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τουτέστιν: Εμείς, οι υπόλοιποι, που όταν απεργούμε ή διαδηλώνουμε ακούμε μύδρους από τους «εισαγγελείς» ότι «διασαλεύουμε τη νομιμότητα», δεν έχουμε παρά να κρατήσουμε την ανομολόγητη παραδοχή των νομιμοφρόνων κατηγόρων μας. Την παραδοχή τους όπως αυτή απορρέει από τη στάση τους στην Ουκρανία, η οποία ταυτόχρονα, συνιστά και τον εφιάλτη τους: Ότι η πλειοψηφία του λαού - αφού και κατά το αστικό Σύνταγμα ο λαός είναι κυρίαρχος και πηγή όλων των εξουσιών - είναι εκείνη η δύναμη που με τη θέλησή της μπορεί και δικαιούται, τελικά, όταν το αποφασίσει, να ανατρέψει τα πάντα.

Ο φασισμός και η κατάσταση ανάγκης

Ο φασισμός και η κατάσταση ανάγκης

 Путь - Red Army Choir

Η προβВοκάτσια του εμπρησμού του Ράιχσταγκ
1933. Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη, οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ). Δυο μέρες αργότερα αναστέλλονται όλα τα άρθρα του Συντάγματος και η εξουσία παραδίδεται απολύτως στον Χίτλερ και τους ναζί. Χιλιάδες κομμουνιστές θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους επόμενους μήνες. Στις 3/3 θα συλληφθεί και ο ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος και φυλακίστηκε με την κατηγορία για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια, οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό. Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1933 στη Λειψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ. Η χιτλερική δικαστική σκηνοθεσία τελείωσε με επαίσχυντη αποτυχία.

Συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων που διαδηλώνουν ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις (ΦΩΤΟ)

Συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων που διαδηλώνουν ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις (ΦΩΤΟ)

902.gr
Χημικά και προσαγωγές εργαζομένων έξω από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται από το πρωίκαθηγητές, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες, οι οποίοι διαδηλώνουν ενάντια στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα και με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.


Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τα ΜΑΤ απώθησαν εκ νέου τους διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ανοίξουν δίοδο για να αποχωρήσει η τρόικα από το υπουργείο.
Νωρίτερα, πριν τις 11 το πρωί, η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές με χημικά ώστε να τους εμποδίσει να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο, όπου βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.
Η επίθεση των ΜΑΤ είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, την ώρα που επιχειρούσαν να μπουν στο χώρο του υπουργείου, ενώ προσήγαγε 17 διαδηλωτές στη ΓΑΔΑ. Λίγο μετά τις 9 οι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο πλευρό των προσαχθέντων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι ιμπεριαλιστές βγήκαν παγανιά

 Οι ιμπεριαλιστές βγήκαν παγανιά

Οι εξελίξεις στην ουκρανία τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό· οι ειδήσεις και οι εφήμερες ανταποκρίσεις παλιώνουν γρήγορα και ξεπερνιούνται από τα ίδια τα γεγονότα· και μόνο οι αρχικές εκτιμήσεις των κομμουνιστών επιβεβαιώνονται και οι προειδοποιήσεις τους γίνονται τραγικά επίκαιρες, δείχνοντας (έστω κι έτσι) την αξία της μαρξιστικής ανάλυσης και των μεθοδολογικών της εργαλείων.

Άλλος για τη βάρκα μας...
 Ου γαρ έρχεται μόνος ο αντικομμουνισμός, χωρίς να συμπληρωθεί από κάποια μορφή ανοιχτού ή μόλις συγκαλυμμένου φασισμού –ποια είναι άραγε τα όρια μεταξύ κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και φασιστικής δικτατορίας στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην ουκρανία; Κι ο ιμπεριαλισμός προχωρά χωρίς να κοιτά τη δική μας μελαγχολία, τις κολοβές ανησυχίες ευαίσθητων δημοκρατών, χωρίς να μας περιμένει να συνηθίσουμε τις καινούριες εύθραυστες ισορροπίες, που σπάνε αλυσιδωτά, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις.

Προχωρά ολοταχώς στη σύγκρουση και το ματοκύλισμα των λαών μέσα από ζιγκ-ζαγκ και τις πιο «αντιφατικές», φαινομενικά παράδοξες συμμαχίες. Η «δημοκρατική ευρώπη» δίπλα στους πολιτικούς ηγέτες που χαιρετάνε ναζιστικά τους οπαδούς τους. Οι «καθαροί» ουκρανοί με τα λάβαρα της εε και τον εκλεκτό της ουάσιγκτον. Κι όλοι μαζί ενάντια στους κομμουνιστές, το κομμουνιστικό παρόν και παρελθόν, με την αναβίωση μεσαιωνικών βασανιστηρίων της ιεράς εξέτασης.

Εξορκισμός άθεου κομμουνιστή στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού του 
Αν τα πρώτα διατάγματα της σοβιετικής εξουσίας ήταν για την εθνικοποίηση της γης και την υπογραφή ειρήνης –κι εμείς ονειροπολούμε και σκεφτόμαστε τα αντίστοιχα καθήκοντά της στη δική μας εποχή- δεν υπάρχει αστική δικτατορία που να μη στρέψει τα βέλη και τα πρώτα της διατάγματα ενάντια στους κομμουνιστές, τους εργάτες και τις οργανώσεις τους, θέτοντάς τους εκτός νόμους. Ας το επαναλάβουμε άλλη μία φορά, προς γνώση και εμπέδωση: δεν υπάρχει αντικομμουνισμός που να μην οδηγεί στο φασισμό. Ειδικά σε μια περιοχή με τέτοιο ιστορικό φορτίο, όπου τίποτα δεν γίνεται τυχαία ή αυθόρμητα. Το γκρέμισμα των αγαλμάτων του λένιν, η αποκαθήλωση και η καταδίωξη του σφυροδρέπανου, φέρνει όπως το σύννεφο τη βροχή τη ναζιστική σβάστικα. Ας το έχει κατά νου κάθε ευαίσθητος δημοκράτης, εντός ή εκτός εισαγωγικών, αν θέλει να βγάλει σωστά συμπεράσματα από την υπόθεση της ουκρανίας.

Εκεί όπου η φλόγα εξαπλώνεται και φτάνει στην χερσόνησο της κριμαίας, με την τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Κι όσο κοιτά κανείς τον χάρτη της -ήδη αυτονομημένης- περιοχής, με τις πόλεις λενίνο και σοβιέτσκι δίπλα στην πρωτεύουσα συμφερούπολη, δεν μπορεί να μην αναλογιστεί την τραγική ειρωνεία με τους συνειρμούς και τα λογοπαίγνια που προκαλεί το όνομά της. Μια χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και των αλληλοσυγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να τη ματοκυλήσουν και να την κάνουν συμφορούπολη, εβδομήντα χρόνια μετά την επέλαση των ναζί.



Και τώρα δεν υπάρχει κι ένας στάλιν, να του φορτώσουν οι αστοί τη γενοκτονία του χολομοντόρ και να πάρει εκδίκηση από τα φασιστικά μαύρα κοράκια κάθε πολιτικής απόχρωσης κι εθνικότητας.

Ιστορικά ξεπερασμένος και απάνθρωπος ο χαρακτήρας του καπιταλισμού

Ιστορικά ξεπερασμένος και απάνθρωπος ο χαρακτήρας του καπιταλισμού

Η αναιμική - εύθραυστη καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ αποτελεί πηγή όξυνσης των αντιφάσεων στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων της ΕΕ, και του ανταγωνισμού μεταξύ των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της εξουσίας της αστικής τάξης στα κράτη - μέλη της. Η αστική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης περνάει σαν κόκκινη κλωστή σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δημιουργώντας στρατιές εξαθλιωμένων ανέργων από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τα ίδια τα στοιχεία είναι αμείλικτα για την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ κ.ά.
Η καπιταλιστική κρίση εκτίναξε στα ύψη την ανεργία (26,7 εκατομμύρια, 12,1%), επιδείνωσε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία1 «το 2011, σχεδόν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σημειώνοντας άνοδο κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε μία διετία και φθάνοντας πλέον σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρή υλική στέρηση. Ενα στα δέκα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών ζει σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας. Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υλικής στέρησης είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα τροφίμων. 43 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο) μέρα παρά μέρα, κάτι που ορίζεται ως βασική ανάγκη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στην επισιτιστική ένδεια και οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης, καθώς και τη μελλοντική υγεία τους.
***
Μια ιδιαιτέρως σοβαρή μορφή υλικής στέρησης είναι η έλλειψη στέγης. Η έκταση αυτού του φαινομένου δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 2009/2010 ο αριθμός των αστέγων στην Ενωση ανερχόταν σε 4,1 εκατομμύρια. Η κρίση οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των αστέγων και έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην εν λόγω κατηγορία ολοένα περισσότερο οικογένειες με παιδιά, νεαροί ενήλικες (αύξηση κατά 20% στη Δανία και κατά 15% στις Κάτω Χώρες) και άνθρωποι που προέρχονται από περιβάλλον μεταναστών. Το 2011, πάνω από 25 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σχεδόν 6 εκατομμύρια στερούνται τα καινούργια ρούχα (δηλαδή τα μη μεταχειρισμένα) και σχεδόν πέντε εκατομμύρια δεν έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια στο σωστό μέγεθος. Τα παιδιά μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού (27,1% σε σύγκριση προς 23,5%). Ακόμα και σε χώρες όπου ο συνολικός κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι σταθερός, ο κίνδυνος για τα παιδιά αυξάνεται (π.χ. Γερμανία). Τα παιδιά που υποφέρουν από υλική στέρηση έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους, που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, να σημειώσουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους». Η πραγματική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, γιατί η τάση αύξησης της μαζικής ανεργίας, της φτώχειας και της απόλυτης εξαθλίωσης εργατικών - λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και το 2014.
Οι δημαγωγικές προγραμματικές διακηρύξεις για καπιταλιστική ανάπτυξη, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο δεινά και φτώχεια φέρνουν στο λαό, γιατί κριτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής τους είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το γρύλισμα των μαντρόσκυλων των μονοπωλίων της εγκληματικής φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής στοχεύει στον εγκλωβισμό και την υποταγή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα της νεολαίας στη στρατηγική του κεφαλαίου.
***
Η ίδια η ζωή καθημερινά επιβεβαιώνει την επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική - το νέο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που δίνει πολύτιμα εφόδια για τη διαπάλη του Κόμματος με το κεφάλαιο, τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα: «Η εκδήλωση της γενικευμένης και συγχρονισμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης έφερε στο προσκήνιο τον ιστορικά ξεπερασμένο και απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, την ανάγκη ανασύνταξης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τη χειραφέτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
Η ενίσχυση παντού του ΚΚΕ: στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, στις εκλογικές μάχες - ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές - αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, την ενδυνάμωση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάκτηση και οικοδόμηση της Εργατικής - Λαϊκής Εξουσίας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Παραπομπή:
1. Εκθεση «Βοήθεια προς τους απόρους» (A7-0183/2013 {(COM(2012)0617} - συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 25.02.2014.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Επικίνδυνες εξελίξεις με στρατιωτικές προετοιμασίες

Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος του ουκρανικού λαού, μειονοτήτων, κομμουνιστών
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Καταγγέλλει τις τρομοκρατικές διώξεις και απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού, των μειονοτήτων, των κομμουνιστών της Ουκρανίας, που φτάνουν μέχρι σε σημείο ανοιχτών πολιτικών διώξεων και προσπάθειας απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας και του "Κόμματος των Περιοχών". Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και το λαό της Ουκρανίας και καλούμε τον ελληνικό λαό να σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών, περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και διαστρέβλωσης της Ιστορίας για την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό.
Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δε συνιστά ούτε "ανατροπή", ούτε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ του ουκρανικού λαού. Η νέα ουκρανική κυβέρνηση συγκροτείται από αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους τμημάτων της ουκρανικής ολιγαρχίας, όπως η Τιμοσένκο, που απέκτησαν πολιτική και οικονομική ισχύ μέσα από τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου και της σοσιαλιστικής σοβιετικής κληρονομιάς. Αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες, διότι και με το ρόλο της ως προεδρεύουσας της ΕΕ, στήριξε αυτή την παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν και ένοπλες ναζιστικές οργανώσεις και κόμματα, απόγονοι συνεργατών των SS, που τρομοκρατούν τον ουκρανικό λαό, τους μειονοτικούς πληθυσμούς, σπέρνουν το εθνικιστικό διχαστικό δηλητήριο και τον αντικομμουνισμό, βεβηλώνουν τα σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, λειτουργούν ως όργανα του συστήματος, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε βάρος των λαών. Αποδεικνύεται επίσης ο ψευδεπίγραφος "αντιφασισμός" και "αντιρατσισμός" της ΕΕ, τα κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ παρέχει κάλυψη σε αυτές τις οργανώσεις, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά της.
Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο και επίκαιρο ο ουκρανικός λαός να οργανώσει τη δική του ανεξάρτητη πάλη ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις που τον οδηγούν σε ένα μακελειό με ανυπολόγιστες συνέπειες, φτάνοντας ακόμη και στην ένοπλη σύγκρουση. Να απομονώσει τις ναζιστικές - φασιστικές εγκληματικές ομάδες που αποτελούν το μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Ο ουκρανικός λαός ενωμένος, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα ή εθνική καταγωγή, μπορεί να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Διαθέτει άλλωστε την ιστορική μνήμη που διδάσκει ότι στα χρόνια του σοσιαλισμού οι λαοί και εθνότητες της Ουκρανίας και όλων των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ ζούσαν, συμβίωναν και προόδευαν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις με στρατιωτικές προετοιμασίες
Η Κριμαία στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις



Το υπό κατάληψη απο φιλορωσικές δυνάμεις Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας
Associated Press
Με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ουκρανία και ειδικότερα η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου από τα ξημερώματα της Πέμπτης το τοπικό κοινοβούλιο έχει καταληφθεί από 120 βαριά οπλισμένους και καλά εκπαιδευμένους που ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή.
Παρατηρείται ένταση των στρατιωτικών προετοιμασιών τόσο της νέας εξουσίας που ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση και στήριξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας που εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια σε όλα τα δυτικά της σύνορα, στέλνει στρατεύματα στη βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και ενισχύει τις αεροπορικές περιπολίες.
Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ουκρανία, κάτι που ανοίγει την όρεξη και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ τα σενάρια για διαμελισμό της Ουκρανίας φουντώνουν.
Την ίδια ώρα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο ανατραπείς Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, «έκκληση που έγινε δεκτή επί ρωσικού εδάφους», όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή. Επίσης εμφανίζουν δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας, ότι δεν έχει παραιτηθεί και θα παλέψει ως το τέλος και είναι παράνομοι όσοι τον ανέτρεψαν και δεν τήρησαν το συμβιβασμό που έγινε στις 21 Φλεβάρη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας εμφύλιας διαμάχης. «Γίνεται προφανές, σημειώνει, ότι ο λαός στα νοτιοανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας». Ο Γιανουκόβιτς καταλήγει ότι «δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν παράνομη και εγκληματική».
Απαντώντας η νέα εξουσία μέσω του Αρσένι Γιάτσενιουκ από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, που μετά το προχτεσινό σόου στην πλατεία Ανεξαρτησίας μπροστά στους συγκεντρωμένους ανακηρύχθηκε χτες και από το κοινοβούλιο στο Κίεβο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι ο Γιανουκόβιτς δεν είναι πλέον πρόεδρος, αλλά ένας καταζητούμενος για δολοφονίες πολιτών και κατηγόρησε την κυβέρνησή του ότι έκλεψε 70 δισ. δολάρια που ήταν εγγυήσεις για κρατικά δάνεια.
Ο προσωρινός πρόεδρος και πρόεδρος της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τη Ρωσία για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στην Κριμαία, λέγοντας: «Οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια».
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να είναι «πολύ προσεκτική», ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται, ούτε επιζητά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα και, εκφράζοντας την ελπίδα η Ρωσία να μην αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία «σαν ένα είδος συνέχισης του Ψυχρού Πολέμου», κατέληξε λέγοντας πως στην προκειμένη περίπτωση «δεν πρόκειται για σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, Ρωσίας - ΗΠΑ ή μία καινούργια ταινία Ρόκι νούμερο 4».
Αίτημα για δημοψήφισμα στην Κριμαία
Στο κατειλημμένο κοινοβούλιο της Κριμαίας από ενόπλους, που εμφανίζονται ως «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού», χθες εγκρίθηκε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα αν οι πολίτες της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν στην Ουκρανία, που θα γίνει την ίδια μέρα που έχουν οριστεί οι προεδρικές εκλογές από τη νέα εξουσία στις 25 Μάη.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Ανατόλι Μοχίλιοφ κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση. «Ζητώ από το λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν. «Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης».
Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε σύμφωνα με δηλώσεις του να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά.
Ανησυχία από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας
Ανήσυχη είναι η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, που αριθμεί πάνω από 100.000 ομογενείς, από τη γρήγορη ανέλιξη των φασιστών στα πόστα της νέας εξουσίας και ειδικά του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα», που απειλεί για εκκαθαρίσεις των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.
Πρώτο ανησυχητικό βήμα είναι το νομοσχέδιο, που φαίνεται ότι έχει ψηφιστεί, με το οποίο καταργείται η αναγνώριση μειονοτικών γλωσσών (ρώσικα, ρουμάνικα, ουγγρικά και ελληνικά) που υπήρχε ουσιαστικά από την περίοδο της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα η νέα αστική εξουσία δείχνει τις διαθέσεις της αφού έχουν κατατεθεί σχέδια νόμου για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και την αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας.
Στις ανατολικές νότιες περιοχές, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο σε τηλεοπτικά δίκτυα ελληνικά και ξένα, υπάρχουν έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές και έξι ελληνικής καταγωγής κυβερνήτες σε περιφέρειες της χώρας. Επίσης υπάρχουν Ελληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά που είναι 48.
Η ίδια κατήγγειλε ότι από μασκοφόρους ξυλοκοπήθηκε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ.

ΗΠΑ Στενές επαφές FBI και Οσάμα Μπιν Λάντεν για χρόνια

ΗΠΑ
Στενές επαφές FBI και Οσάμα Μπιν Λάντεν για χρόνια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι σχέσεις ανάμεσα στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και οργανώσεις-φαντομάδες τύπου «Αλ Κάιντα», που χρησιμοποιούνται για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο πληροφοριοδότης του FBI βρισκόταν από το 1993 σε άμεση επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο πληροφοριοδότης φέρεται μάλιστα πως είχε ενημερώσει από τότε τις ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές για το έντονο ενδιαφέρον του Οσάμα Μπιν Λάντεν να χρηματοδοτήσει την πραγματοποίηση σημαντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οι προειδοποιήσεις του όμως δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ενώ το όλο θέμα αποσιωπήθηκε από την έκθεση που δημοσιοποίησε το 2004 το κογκρέσο και η Επιτροπή Διερεύνησης των Τρομοκρατικών Επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001.
Σχετικά με την ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκαν πολλά πράγματα. Φέρεται ωστόσο πως είχε εργαστεί ως οδηγός του Αιγύπτιου εξτρεμιστή ισλαμιστή σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ο Ραχμάν φέρεται ότι υπέδειξε στον πληροφοριοδότη τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε περίπτωση που «χρειαστεί χρήματα» για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η Επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου, που είχε μεταξύ άλλων επισημάνει στις έρευνές της ότι επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον είχαν χαθεί τουλάχιστον 10 φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στους «Δίδυμους Πύργους» της Ν. Υόρκης, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FBI και της CIA.
Οσον αφορά δε στους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στους Χαλίντ Μοχάμεντ, Αλι Αμπντουλ Αζίζ Αλί, Ουαλίντ μπιν Ατας, Μούσταφα αλ Χαουσάουι και Ράμζι Μπιναλσίμπ, αυτοί παραμένουν προφυλακισμένοι και αναμένουν τη δίκη τους σε στρατοδικείο του Γκουαντάναμο.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ «QANTAS» Απολύει χιλιάδες και «παγώνει» μισθούς

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ «QANTAS»
Απολύει χιλιάδες και «παγώνει» μισθούς


ΚΑΜΠΕΡΑ.--
Στην απόλυση 5.000 εργαζομένων προχωρά η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Qantas» (Κάντας), σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στελεχών της που παρουσίασαν μεγάλες ζημιές το 2ο εξάμηνο του 2013 και εμφανίστηκαν «ριγμένοι» στη μοιρασιά της πίτας του κλάδου.
Οπως είπε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλαν Τζόις, με στόχο να μειωθεί το «κόστος» κατά 1,8 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία, η εταιρεία θα πετάξει στο δρόμο σχεδόν το 1/6 των εργαζομένων (συνολικά έχει περίπου 32.000) και θα «παγώσει» τους μισθούς μέχρι να ...σημειωθούν κέρδη. Ο ίδιος προσδιόρισε στα 211 εκατομμύρια δολάρια τις ζημιές το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έναντι κερδών 114 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. «Γκρίνιαξε» για το «μεγάλο ανταγωνισμό» και το ότι η Αυστραλία έχει δεχτεί ένα «γιγάντιο κύμα διεθνούς αεροπορικής μεταφορικής ικανότητας».
Ο Τζόις απέδωσε τις μεγάλες ζημιές στο «άνισο πεδίο» μέσα στο οποίο δρα η εταιρεία, υπονοώντας ότι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της (τη «Virgin Australia») η εταιρεία του δεν εισέπραξε αντίστοιχες κρατικές επιχορηγήσεις. Η «Virgin Australia» φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια δέχτηκε σημαντικές επιδοτήσεις και «ενέσεις» κεφαλαίων (το 64% της «Virgin» ανήκει στις «κρατικές» «Air New Zealand», «Etihad Airways» and «Singapore Airlines») οι οποίες επέτρεψαν μια σειρά επενδύσεις που φαίνεται να της έχουν δώσει προβάδισμα.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η αυστραλιανή κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που ελέγχουν την «Qantas», μεταξύ των οποίων η άρση κάποιων περιορισμών για τη συμμετοχή «ξένων» κεφαλαίων. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ δήλωσε πρόσφατα στη βουλή ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η "Qantas" δε συναγωνίζεται με τους ανταγωνιστές της έχοντας αλυσίδες στα πόδια της».

TOP READ