19 Φεβ 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Λαϊκής Συσπείρωσης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει μία ακόμη μεθόδευση της Περιφερειακής Αρχής
προκειμένου να αποφύγει την πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο
χτυπημένο από το σεισμό Ληξούρι.
Προφασίστηκε ότι τάχα δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος!!!
Πρέπει όμως να διαλέξει η Περιφερειακή Αρχή πότε λέει αλήθεια. Όταν ισχυρίζεται
ότι «..τα σχολεία λειτουργούν κανονικά από σήμερα στα κτίρια που επισκευάστηκαν…»
(σχόλιο Περιφερειάρχη σε σχετική συνέντευξή του), η όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει
κανένας χώρος (ούτε ένα σχολείο;) που να μπορεί να φιλοξενήσει την συνεδρίαση του
Περιφερειακού συμβούλιου;
Η κοροϊδία και ο χλευασμός των σεισμοπλήκτων και ιδιαίτερα των κατοίκων της Παλικής
από την Περιφερειακή Αρχή δεν έχουν όρια. Οι μεθοδεύσεις της απλά αποκαλύπτουν το
φόβο της μπροστά στην παρρησία των πληγέντων κατοίκων της Παλικής στο Π.Σ. που
ένοιωσαν ότι οι δικές τους ανάγκες δεν μπορούν να βολευτούν ταυτόχρονα με την πολιτική
της μόνιμης και σταθερής εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου από την
Π.Αρχή και την κυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Παλικής να μεγαλώσει το φόβο της Περιφερειακής
Αρχής αλλά και όλου του φάσματος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης που στηρίζει
και προωθεί μαζί της, την πολιτική της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου,
πολιτική η οποία περιφρονεί τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι η αντισεισμική προστασία.
Η καταδίκη αυτής της πολιτικής και των δυνάμεων που την στηρίζουν στις επερχόμενες
εκλογές και η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου και δυναμικού κινήματος για την διεκδίκηση
όλων των λαϊκών αναγκών και ιδιαίτερα αυτών της αντισεισμικής προστασίας, (ασφαλών
δημόσιων υποδομών, αποκατάσταση των πληγέντων, διευθέτηση της ρύθμισης της
ποσόστωσης χωρίς εξετάσεις για την επιλογή των μαθητών της Γ λυκείου στα ΑΕΙ κ .α),
είναι η καλύτερη απάντηση σε κυβέρνηση και Π. Αρχή.
Όλοι και όλες στο Π.Σ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11:00 στο Τ.Ε.Ι.
Αργοστολίου.
ΚΕΡΚΥΡΑ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ 2014 Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Πέντε χρόνια μετά

 Πέντε χρόνια μετά

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε μια πενταετία; Πού πιστεύετε πως θα βρίσκεστε σε πέντε χρόνια από τώρα; Αυτή είναι μια συνήθης ερώτηση σε επαγγελματικές συνεντεύξεις για όσους αναζητούν εργασία. Κι ο υποψήφιος πρέπει υποτίθεται να δώσει μια γαμάτη απάντηση που ν’ αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, τη στιγμή που δεν είναι καν σε θέση να σχεδιάσει τους επόμενους μήνες και δεν ξέρει αν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Οπότε καλύτερα να αφήσει κατά μέρος την ειλικρίνεια, γιατί τότε μπορεί να έλεγε: «με βλέπω να γυρίζω στο σπίτι των γονιών μου, εκεί τουλάχιστον δε θα έχω να πληρώνω το νοίκι».

Δεν ξέρω αν ο λαός μας αποφασίσει να προσλάβει στις επόμενες εκλογές το σύριζα. Εξάλλου ο όρος «πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό» ταιριάζει μάλλον στην κυρίαρχη τάξη κι όχι στους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα· κι η κυβερνητική προϋπηρεσία στο βιογραφικό κάποιων στελεχών του σύριζα δεν προσμετράται ακριβώς στα θετικά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον να ρωτούσε κάποιος τα πρωτοκλασάτα στελέχη του χώρου πώς βλέπουν αυτοί τον εαυτό τους σε πέντε χρόνια από τώρα και να σταχυλογήσει ενδεικτικά μερικές απαντήσεις. Η πιο λογική κι ειλικρινής απάντηση –αν αφαιρέσουμε τα παραφουσκωμένα λόγια και τις σάλτσες που βάζει κανείς για τον εαυτό του σε τέτοιες συνεντεύξεις- θα ήταν κάτι σαν «με βλέπω βουλευτή, υπουργό, κυβερνητικό στέλεχος, κτλ». Δε νομίζω να βρίσκαμε πολλούς που θα έβλεπαν πχ τον εαυτό τους «μπροστάρη ενός κοινωνικού αγώνα που θα ανοίγει, ξέρω γω, το δρόμο για το σοσιαλισμό».

Ας είμαστε ειλικρινείς άλλωστε. Για ποιο σοσιαλισμό μιλάμε; Μια αριστερή κυβέρνηση με κορμό το σύριζα είναι πολύ πιθανό να στρώσει το δρόμο σε μια άνοδο του φασισμού που δεν είναι απαραίτητο να έχει ως πρόσημό του την χρυσή αυγή ή την όποια ονομαστική της μετεξέλιξη, αλλά θα έχει τόση σύνδεση με τη σοσιαλιστική προοπτική, όση και το πασόκ του γαπ –που το εγκολπώνει σιγά-σιγά στις τάξεις του. Εξάλλου κι ο γιωργάκης είχε θέσει σωστά το δίλημμα της εποχής μας «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» -άλλο αν δεν είχε διευκρινίσει εγκαίρως στους ψηφοφόρους με ποια πλευρά είναι.

Εξίσου ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε τι θα απαντούσαν κι οι ψηφοφόροι του σύριζα σε μια αντίστοιχη ερώτηση: τι περιμένετε να βγει μες στην επόμενη πενταετία από το πολιτικό κόμμα που επιλέξατε; Ίσως να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά το εκπληκτικό είναι πως όσοι ψηφίζουν σύριζα, περιμένουν από αυτόν στην επόμενη πενταετία να μας γυρίσει μια πενταετία πίσω, στο μαγικό και ειδυλλιακό 2009, πριν την καταραμένη κρίση και το μνημόνιο. Κι όσο παραμένει ο κόσμος εγκλωβισμένος σε τέτοιες αυταπάτες, όσο συνεχίζει να είναι στραμμένος στο παρελθόν και το κίβδηλο παράδεισο που έχασε, χωρίς να οργανώνει τον αγώνα του για μια συνολική μελλοντική προοπτική, που θα αποτελεί πραγματική εναλλακτική στα σημερινά αδιέξοδα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πισωγύρισμα στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Θα ήταν αφελές όμως να περιορίσουμε την ερμηνεία της εκλογικής απήχησης του σύριζα στη βάση των αυταπατών και του ρόλου τους στη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης, χωρίς να σταθούμε στη σχετική τους λειτουργία και τις διαφορετικές αφετηρίες του κάθε αυταπατεώνα. Όσοι μπλέκουν στα δίχτυα της αυταπάτης για «(ακόμα) καλύτερες μέρες» με μια αριστερή κυβέρνηση, δεν περιμένουν φυσικά να τους φέρει (μια πορεία προς) το σοσιαλισμό, αλλά αυτό που αναλύσαμε προηγουμένως, δηλ ένα προοδευτικό πισωγύρισμα –που είναι εξ ορισμού αντιφατικό και οξύμωρο. Κολυμπάν στην ουτοπία του εφικτού και τα ρηχά νερά μιας καλύτερης διαχείρισης με λιγότερες θυσίες. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που βλέπουν στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ταυτόχρονα το ταβάνι της διαδρομής.

Υπάρχουν όμως και καλλιεργημένοι διανοούμενοι με πιο ριζοσπαστικές αναφορές κι ανησυχίες, που στηρίζουν εμμέσως «χωρίς αυταπάτες» το σύριζα, καθώς βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για το κίνημα και την ευκαιρία να χάνεται και να γίνεται χρόνια κινηματική κρίση, εφόσον δεν την αξιοποιήσουμε άμεσα. Σε τι διαφέρει όμως αυτή η... καλλιεργημένη νοοτροπία από τη μικροαστική ανυπομονησία και τα πράσινα εκβιαστικά «εδώ και τώρα» (για να μην ξαναβγεί η δεξιά) της δεκαετίας με τις βάτες;

Τι είναι και τι θέλει λοιπόν ο σύριζα; Ο σύριζα είναι ο αντιήρωας αριστερός «ιζογκούντ» (is so good) που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να κυβερνήσει. Και το είναι του, η πολιτική του ταυτότητα καθορίζεται αποκλειστικά από αυτό το «θέλω» κι όχι από τα όνειρα και τις επιθυμίες των ψηφοφόρων του.

Ο σύριζα είναι το τίποτα που καταπίνει τα πάντα –σα μαύρη τρύπα. Είναι το (κάτι σαν) κόμμα (σαν το σουτ του γουόλτερ μπέρι) που πλασάρει ως τεκμήριο δημοκρατίας την πολυφωνία της βαβέλ στο εσωτερικό του, αλλά εφαρμόζει τον πιο αυστηρό, αυθόρμητο συγκεντρωτισμό της καρέκλας και της κυβερνητικής προοπτικής που είναι ο βασικός συνεκτικός ιστός και καταπνίγει κάθε κριτική φωνή. Κι οι όποιες διαφωνίες μοιάζουν πολύ με διαγκωνισμούς για τις κυβερνητικές (μουσικές) καρέκλες, για να πιάσουν καλύτερη θέση και να μη μείνουν στην απέξω. Την ίδια στιγμή  βέβαια ο σκουρλέτης λέει πως η κοινωνική συμμαχία έχει συγκροτηθεί (!) και τώρα ήρθε η ώρα να χτιστεί κι η πολιτική από τα πάνω! Εκτός κι αν μπέρδεψε την πρώτη με εκείνο το κομματίδιο της συμμάχου κατσέλη –κοινωνική συμμαχία, όνομα και πράγμα.

Του Πάνου Ζάχαρη

Είναι το κόμμα που θυσιάζει πονηρά, σαν σκακιστής, έναν καριπίδη για κάθε βουδούρη, γρίβα και όσους άλλους περάσουν τελικά στα ψηφοδέλτιά τους. Και που δεν ψάχνει στο πρόσωπο της κυρίτση απλώς ένα αριστερό άλλοθι, αλλά ένα δούρειο ίππο για να διεμβολίσει την εκλογική απήχηση του κουκουέ σε μια περιφέρεια με νησιά-προπύργια, όπως η λέσβος και (πρωτίστως) η ικαρία. Κι αν όλα αυτά σφε αναγνώστη σου φαίνονται πασοκιές του χείριστου είδους, πρέπει να ακολουθήσεις μάλλον τη συμβουλή του αλέξη και να επισκεφτείς κάποιον ψυχίατρο.

Κι όταν θα πάω στον τρελογιατρό, θα του πω για το συνασπισμό
κι όταν θα πάω στον τρελογιατρό, θα τον τρελάνω και αυτόν...

Ή όπως τραγουδούσαμε κάποτε και στο αλεξάνδρειο…
Να πάω στον τρελογιατρό, να πάρω το τρελόχαρτο,
Να πει πως δεν είμαι καλά, πως έχω κίτρινα μυαλά

(σαν την κίτρινη διεθνή του κάουτσκι)

Άθλια προβοκάτσια κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΚΚΕ - Χυδαία ψέματα στο Left.gr

 Άθλια προβοκάτσια κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΚΚΕ - Χυδαία ψέματα στο Left.gr


Την ψεύτικη είδηση συνεχίζει να έχει αναρτημένη μέχρι και τώρα (6:33μμ) το LEFT.gr
Σε δελτίο τύπου σχετικά με προβοκατόρικα δημοσιεύματα στα τοπικά δικτυακά μέσα «ενημέρωσης» η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ τονίζει:

«Με ευκολία φαίνεται να υιοθετούνται από το "Epirusgate"(διαδικτυακή πύλη "ενημέρωσης" υποτίθεται) και άλλες ιστοσελίδες, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ("left.gr") που έσπευσαν να τα αναπαράγουν, διάφορα μυθεύματα σχετικά με το ΚΚΕ και τις Οργανώσεις του. Αυτή τη φορά, απασχολεί η δήθεν διαγραφή μιας ολόκληρης κομματικής οργάνωσης – της ΚΟΒ Κόνιτσας – με αφορμή τη δήθεν διαφωνία των κομματικών μελών εκεί, σχετικά με τη στήριξη του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ!

Πέρα από το ανυπόστατο ψέμα και την προσπάθεια συνειδητής συκοφάντησης του Κόμματος, φαίνεται ότι ορισμένοι επιστρατεύουν και την ωμή προβοκάτσια απέναντι στις θέσεις του Κόμματος, τα μέλη, τα στελέχη του, τους φίλους και οπαδούς του, προκειμένου να πολεμήσουν το ΚΚΕ.

Δεν θα τους περάσει! Το ΚΚΕ, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, δίνει τη μάχη των τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, ΕΝΙΑΙΑ, μαχητικά και αποφασιστικά με στόχο, ένα ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, μέσα και έξω από το ευρωκοινοβούλιο, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στους χώρους εργασίας, τα σωματεία, τους συλλόγους... ΠΑΝΤΟΥ!

Δεν αξίζει περισσότερη κατανάλωση μελανιού. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας καταδικάσει τους προβοκάτορες».

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

 ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

"ΦΙΛΟ-Ε.Ε." ΝΕΟΝΑΖΙ
ΟΥΚΡΑΝΟΙ "ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ"
Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.
Απ’ αυτήν την άποψη είναι πέρα για πέρα υποκριτικές οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, υπέρ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, που δήθεν μάχονται υπέρ της "ελευθερίας" και "δημοκρατίας", υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν και αξιοποιούν ακόμη και ένοπλες φασιστικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της ουκρανικής αντιπολίτευσης, για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας.

Φυσικά, λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας και να οδηγηθεί σε ένα μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Καταδικάζει τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων σοβιετικών μνημείων.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθησή μας πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Οι λαοί ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών αναπολεί το σοσιαλισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και οι νέες γενιές δεν έχουν ζήσει τις κατακτήσεις του».
Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών
«Λάδι στη φωτιά», που «κατακαίει» την Ουκρανία για μία ακόμη μέρα, ρίχνουν οι συντονισμένες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.
Με αφορμή τους θανάτους διαδηλωτών, οι εκπρόσωποι αρκετών χωρών της ΕΕ κλιμακώνουν τη ρητορική τους εναντίον του προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ πλέον εξετάζουν και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση.
Απαράδεκτες παρεμβάσεις της ΕΕ
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών.
Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ, η Γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν, υπογράμμισε ότι «όλα είναι πιθανά», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».
Ακόμη πιο προκλητικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ (γνωστός από το βρώμικο ρόλο του στα Βαλκάνια στη δεκαετία 1995-2005) επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».
Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κάνει λόγο η Ρωσία
Στον αντίποδα των θέσεων της ΕΕ κινείται η ρωσική διπλωματία, σε μία προσπάθεια -προς το παρόν- να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στη χώρα. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσουν την αιματοχυσία» στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο «φιλικό αδελφό κράτος».  Ο Πέσκοφ δήλωσε εξάλλου πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σχολιάζοντας τη «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή της μη εμπλοκής. «Οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή», είπε ο Πεσκόφ.

Γιατί ωρύονται;

Γιατί ωρύονται; 

Μιλώντας προχτές στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τοπικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας συμπεριέλαβε το ΚΚΕ στις δυνάμεις που «ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προεξοφλώντας και περιμένοντας την παράδοσή μας στο trafficking του συστήματος». Σε άλλο σημείο είπε: «Θύματα της εμπάθειας και της ανεπάρκειας που οδηγεί σε τύφλωση, δεν βλέπουν τον ταξικό αντίπαλο να αναπαράγει τις κραυγές τους και να διαδίδει τα προϊόντα της δικής τους μονταζιέρας». Μέχρι στιγμής, αυτό που όλοι βλέπουν, και όχι σε μοντάζ, είναι τον ΣΥΡΙΖΑ να χαριεντίζεται με τον «ταξικό αντίπαλο», τον ΣΕΒ και άλλες ενώσεις των καπιταλιστών, και να ζητά το χρίσμα της διακυβέρνησης, να διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους δηλώνει αποκατάσταση εισοδημάτων εφόσον υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, να δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Καμιά αυθαιρεσία δεν έχει η θέση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται στρατηγικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους ανταγωνίζεται στην άσκηση διαχείρισης, έστω και με άλλο μείγμα. Ορισμένα μόνο παραδείγματα το επιβεβαιώνουν.
***
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και τη διέξοδο από την κρίση; Αντιγράφουμε από συνέντευξη του Γ. Σταθάκη την περασμένη Κυριακή: «Νομίζω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται de facto δεδομένη. Διότι το πρόβλημα του χρέους πλέον είναι προσδιορισμένο και αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησής του από το '14 έως το '20, ενώ είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά το '20, εάν και εφόσον υπάρξει μεγάλη επιμήκυνση (...) Η χρυσή τομή και η σωστή λύση είναι ένας συνδυασμός των δύο: αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους 2014 - 2020 και ταυτόχρονα δημιουργία των ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να υπάρξουν επενδυτικοί πόροι άμεσα». Τι λέει για το ίδιο θέμα ο Γ. Στουρνάρας; Αντιγράφουμε από ανταπόκριση στον Τύπο: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους ανέφερε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου συζητήθηκε, ότι εφόσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. "Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης (...)", δήλωσε στη Les Echos». Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014, θα στηριχθεί (...) στην ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στις υποδομές καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ποιος είναι ο κοινός τόπος; Η αναγνώριση του χρέους και το φόρτωμά του στους εργαζόμενους είτε με επιμήκυνση και αποπληρωμή, είτε με «κούρεμα», είτε με συνδυασμό και των δύο. Ποιος αντιγράφει λοιπόν ποιον; Ο Σταθάκης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ή το αντίστροφο;
***
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινή στρατηγική με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι μια χαρά τα βρίσκουν στα σωματεία και κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ; Για να μη μακρηγορούμε, παραθέτουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα, όπου το 2013 οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε κοινά ψηφοδέλτια, στις αρχαιρεσίες Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων: Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Υδρευσης - Αποχέτευσης ΔΕΥΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών ΟΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Λακωνίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Σωματείο Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Κω (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Κλαδικό Σωματείο Φαρμάκου Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Οικοδόμων Αρκαδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Για να μην πούμε για τους διάφορους πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ό,τι πιο αντεργατικό πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
***
Τέλος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινή στρατηγική με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι έχει ενσωματώσει διάφορα «φιντάνια», από αυτά που με συνέπεια υπηρέτησαν το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και με ακροδεξιά ρητορεία; Και μπορεί ο Καρυπίδης να παρουσιάστηκε σαν «λάθος επιλογή» για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Κοζάνη, αλλά κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ (ούτε η «Αυγή») δεν έχει πει μια λέξη για τον Κώστα Γρίβα, έναν από τους βασικούς εισηγητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και μέλος της Επιτροπής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ! Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο συγκεκριμένος «αμυντικός αναλυτής» έχει πλούσια δράση με μεγάλη απήχηση στον ακροδεξιό Τύπο, με συνεντεύξεις στον χουντικό «Στόχο» και στον «Ελεύθερο Κόσμο», εκφράζοντας ρατσιστικές και σοβινιστικές απόψεις. Το βιογραφικό του «κοσμούν» η φοίτηση σε πρόγραμμα υποτροφιών του αμερικάνικου Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η συμμετοχή σε πολλά «κλειστά workshop» για θέματα ασφάλειας, άμυνας και τρομοκρατίας με πρέσβεις πολλών χωρών, η διδασκαλία σε αντιτρομοκρατικά σεμινάρια του ΝΑΤΟ. Εχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Κύπρου. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό για ζητήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Συνόδευε τον Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Εθνικής Αμυνας σε ταξίδια στο εξωτερικό και άλλα πολλά. Και αυτά δεν τα γράφουμε εμείς αλλά εφημερίδες φιλικά προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως λέει και ο λαός, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»...

«Δυσωδία» απ' τη «χαβούζα» των ΜΚΟ

«Δυσωδία» απ' τη «χαβούζα» των ΜΚΟ

Τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης προσπερνά η αντιπαράθεση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης



Και το 2003 και σήμερα, τα αστικά κόμματα επιχειρούν να «προσπεράσουν» τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη δράση ΜΚΟ τύπου «ΙΜΙ» (στη φωτογραφία το δημοσίευμα του «Ρ» για τη συζήτηση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2003)
Το τι παίζεται πίσω από τον μανδύα των περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις για την οργάνωση ΙΜΙ (International Mine Initiative - Διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) και τη δίωξη στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ - η οποία χρηματοδοτούνταν στα πλαίσια προγράμματος αποναρκοθέτησης εδαφών σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ - για αδικήματα που προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Το γεγονός επιχειρείται να αξιοποιηθεί και στα πλαίσια των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι βολές κατά του Γ. Παπανδρέου ερμηνεύονται από πολλούς ως προσπάθεια οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εξέδωσε σχόλιο χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «κορυφή του παγόβουνου» και ζητώντας να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, η οποία προσπερνά τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης, αναφέρεται ότι «η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου (...) δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».
Αποσιωπώντας το ότι μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών «σίτιζαν» στρατιές ολόκληρες από ΜΚΟ, χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε το όνομά τους, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».
Ο Ευ. Βενιζέλος, από τη μεριά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, χαρακτήρισε λυπηρή την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως αντικειμενικά πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του. Αργότερα επανήλθε για να... διευκρινίσει ότι δεν αναφερόταν στον Παπανδρέου.
Από το 2003 είχε αναδείξει το θέμα το ΚΚΕ
Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ με πρωτοσέλιδο στο «Ριζοσπάστη» και Ερωτήσεις στη Βουλή ήδη από το 2003, αποκαλύπτοντας ότι λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στη χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στο «πλιάτσικο» που θα επακολουθούσε της επέμβασης.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2003, βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν ευθέως τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότησή της.
Παραθέτουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής το απόσπασμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών:
Λιάνα Κανέλλη:«Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ, η οποία δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Ελληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».
Αντώνης Σκυλλάκος:«Επίσης θα αναφερθώ στη μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτήν τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα».
Γ. Παπανδρέου:«Σ' ό,τι αφορά τη ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, με απόλυτη διαφάνεια στο έργο της. Εχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.
Εχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ' ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση έντασης με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση έντασης με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες



Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ουκρανία που κλιμακώνουν την ενδοαστική αντιπαράθεση
ΚΙΕΒΟ.--
Νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας παρά τα δείγματα συμβιβασμού που είχαν διαφανεί τις προηγούμενες μέρες, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση από την κυβέρνηση των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί σε βίαια επεισόδια. Ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν από νωρίς το μεσημέρι, με ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να επανακαταλάβουν δημόσια κτίρια που είχαν παραδώσει την Κυριακή. Οι ομάδες αυτές με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200 είναι οι τραυματίες, διαδηλωτές και αστυνομικοί, με 30 από αυτούς να έχουν σοβαρά τραύματα, από πυρά που προέρχονταν και από τις δύο μεριές.
Η λεγόμενη Πλατεία της Ανεξαρτησίας ήταν ως αργά το βράδυ το επίκεντρο της σύγκρουσης, με την αστυνομία να πιέζει για εκκαθάρισή της και την αντιπολίτευση να στήνει πύρινα οδοφράγματα. Η κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές νωρίτερα να απέχουν από τη χρήση βίας ενώ δεν απέκλειε να κατεβάσει στρατό στο δρόμο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο ζήτησαν να εξεταστούν οι προτάσεις για μείωση των εξουσιών της Προεδρίας, ζήτησαν παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, ενώ ένας από τους ηγέτες της, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα από τα οδοφράγματα, γιατί επίκειται βραδινή επιχείρηση του στρατού. Αργά το βράδυ ο άλλος ηγέτης, Αρσένι Γιαστενιούκ, ζήτησε μέχρι το πρωί εκεχειρία από την αστυνομία, ενώ είχε γίνει και πρόταση για συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες αποδεσμεύονται 2 δισ. δολάρια, δόση του δανείου της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λ. Φαμπιούς, και άλλοι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών χωρών εξέφρασαν τη στήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και κάλεσαν τον Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, να κάνει διάλογο. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι ο διάλογος αλλά η αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, όπου έχει εγκλωβιστεί και λαϊκός κόσμος.

TOP READ