7 Φεβ 2014

Δικτατορία του προλεταριάτου και Λαϊκή Συμμαχία

 Δικτατορία του προλεταριάτου και Λαϊκή Συμμαχία



Η διαφορά δικτατορίας του προλεταριάτου και πολιτικής διαχείρισης της αστικής εξουσίας

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στην αβάσιμη κατηγορία των σοσιαλδημοκρατών προς την Οκτωβριανή επανάσταση, πως ήταν πραξικοπηματική επειδή οι μπολσεβίκοι ήταν μια μειοψηφία. Είδαμε πως η κατηγορία αυτή στηρίζεται στην παρανόηση των μαρξιστικών-λενινιστικών όρων της δικτατορίας της αστικής τάξης και της δικτατορίας του προλεταριάτου και στη μη κατανόηση της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ δικτατορίας του προλεταριάτου και εξασφάλισης της πλειοψηφίας. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε πως η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη συγκεκριμένη ιστορική συνθήκη συνδέθηκε με την κατάληψη της εξουσίας και τα μέτρα που πήρε η εργατική εξουσία με τα πρώτα κιόλας διατάγματα, όπως για παράδειγμα το ‘Διάταγμα για τη γη’ που ικανοποίησε άμεσα τη φτωχή αγροτιά με μέτρα που δε θα παίρνονταν ποτέ σε συνθήκες δικτατορίας της αστικής τάξης.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως η αναγκαιότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου εξαντλείται στη συγκεκριμένη συνθήκη της επαναστατικής Ρωσίας. Η συντριβή του αστικού κράτους και η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου είναι απαραίτητη για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού ως πρώτου σταδίου του κομμουνισμού. Είναι συνθήκη αναγκαία για κάθε επανάσταση ενάντια στην κυριαρχία του Κεφαλαίου. Για την ακρίβεια, το έργο της συνειδητοποιημένης εργατικής τάξης και του πρωτοπόρου κόμματός της είναι ακόμη πιο δύσκολο στις μέρες μας με τους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης να έχουν πολλαπλασιαστεί και ενδυναμωθεί σαν τη Λερναία Ύδρα. Οι δυσκολίες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας είναι ακόμη περισσότερες, πράγμα που κάνει αναγκαία την κατανόηση της λειτουργίας της δικτατορίας του προλεταριάτου και της αναγκαιότητάς της. Η ποιοτική διαφορά μεταξύ δικτατορίας του προλεταριάτου και πολιτικής διαχείρισης της αστικής εξουσίας από οπορτουνιστές (σοσιαλδημοκράτες, ευρωκομουνιστές, ή σοσιαλσωβινιστές - η ουσία είναι ίδια, η μορφή αλλάζει) πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους όσους έχουν συμφέρον από την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.


Ο οπορτουνισμός έρχεται πάντα με δύο πρόσωπα. Το αντεστραμμένο επιχείρημα σοσιαλδημοκρατών και Ευρωκομουνιστών, από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα, έχει ως εξής: Γιατί χρειαζόμαστε δικτατορία όταν έχουμε πλειοψηφία; Το επιχείρημα των κομμάτων του Ευρωκομμουνισμού -όπως του Βρετανικού, του Γαλλικού αλλά και του ντόπιου ΣΥΡΙΖΑ- είναι πως πλέον είναι μεγάλη η πιθανότητα να κερδηθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού με το μέρος μιας αντι-μονοπωλιακής συμμαχίας (σήμερα αντι-μνημονιακής -θα μπορούσε να την πει κανείς και ‘αριστερή’ συμμαχία). Άρα, η δικτατορία του προλεταριάτου είναι μία ξεπερασμένη έννοια μιας και ο δημοκρατικός δρόμος στο σοσιαλισμό είναι πλέον εφικτός. Είδαμε αλλού πως το επιχείρημα αυτό στηρίζεται στην υπόθεση πως το 1% μας κυβερνά, οπότε ο ‘λαός’, ‘εμείς οι υπόλοιποι’, μπορούμε απλά να ‘ενωθούμε’ και να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας. Έτσι, αόριστα, μέσω της πλειοψηφίας που ήδη έχουμε, αρκεί να ψηφίσουμε στις αστικές εκλογές υπέρ της ‘λαϊκής κυριαρχίας’ -την οποία η αστοί ήδη μας έχουν παραχωρήσει.

Η εξουσία, όμως, δεν βρίσκεται στα χέρια μιας ελίτ, του 1%. Η έννοια της δικτατορίας της αστικής τάξης είναι μαρξιστική έννοια και σημαίνει πως η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης -ολόκληρης της τάξης, και όχι μόνο ενός μικρού ποσοστού αυτής της τάξης. Είναι οι καπιταλιστές στο σύνολό τους που πρέπει να ανατραπούν, όχι μόνο τα μονοπώλια. Δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά στον ‘ειδυλλιακό’ καπιταλισμό του κλασσικού φιλελευθερισμού μέσω της ανατροπής των ‘κακών’ μονοπωλίων, όπως δεν μπορεί να υπάρξει γυρισμός στο φεουδαρχικό τρόπο παραγωγής. Έχει μαλλιάσει η ξύλινή μας γλώσσα να το λέμε: Δεν είναι το μνημόνιο και δεν είναι ο νέο-φιλελευθερισμός. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης. Είναι ο καπιταλισμός στο ανώτατό του στάδιο.

Ο ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, είναι οργανική εξέλιξη του καπιταλισμού και δε δέχεται πισωγυρίσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του συστήματος ώστε το ‘παρασιτικό’ χρηματιστικό κεφάλαιο να ‘ρυθμιστεί’ και να ‘περιοριστεί’ και να μπορέσουμε να ‘αναπτυχθούμε’ κρατώντας το ‘καλό, παραγωγικό’ βιομηχανικό κεφάλαιο. Όχι μόνο δεν αρκεί αλλά δεν είναι εφικτό να καταπολεμηθεί ο ‘καπιταλισμός των χρηματαγορών’, όπως οι ευρωκομουνιστές και ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ο καπιταλισμός των χρηματαγορών είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Τον καπιταλισμό ή θα τον δεχτείς όπως είναι -εκμετάλλευση, αναρχία στην παραγωγή και κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, φασισμός,   ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι- ή θα τον απορρίψεις και θα συγκεντρώσεις όλες σου τις προσπάθειες και τη δύναμη για να την ανατροπή του και τη μετάβαση προς ένα σύστημα ανώτερο. Ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Ξεκαθαρίζουμε πως ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης και του πρωτοπόρου κόμματός της είναι η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε συνθήκες δικτατορίας της αστικής τάξης, ώστε σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης ο ρόλος των πρωτοπόρων τμημάτων στους κρίσιμους και στρατηγικής σημασίας χώρους να είναι αποφασιστικός. Επαναλαμβάνουμε πως η έννοια της Λαϊκής Συμμαχίας περιλαμβάνει -πέρα από την ηγετική δύναμη της εργατικής τάξης- δυνάμεις καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής αγροτιάς, αυτοαπασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο και τη βιοτεχνία, στον επισιτισμό, τον τουρισμό, στις επισκευές, στον καθαρισμό κλπ. Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο ‘Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ’ με αναφορά ακόμα και στα πιο προνομιούχα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και ανάλυση της συγκεκριμένης θέσης τους στην παραγωγή:

H παρατεταμένη και βαθιά κρίση επέφερε απότομη αλλαγή ακόμα και σε κλάδους που η αυτοαπασχόληση επιβίωνε με καλύτερους όρους, σε επαγγέλματα σχετιζόμενα με τις κατασκευές, τις επισκευές, νομικές και λογιστικές εργασίες. Όλο και περισσότερο προχωρά η ένταξη επιστημόνων ως μισθωτών στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που επεκτείνονται στις νομικές, λογιστικές, τεχνικές εργασίες, σε όλες τις εργασίες που σχετίζονται με την πρόληψη-αποκατάσταση της υγείας, τη μητρότητα, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, τη Δημόσια Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Χαρακτηριστική είναι η τάση επιδείνωσης για σημαντικά τμήματα αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, έστω και αν έχουν καλύτερο εισόδημα και κυρίως μεγαλύτερη ελευθερία από τους μισθωτούς, ανταλλάσσοντας την εργασία τους με εισόδημα. Πρόκειται για τις κατά Μαρξ ‘υπηρεσίες’. Ένας αυτοαπασχολούμενος, π.χ. γιατρός προσφέρει την εργασία του (ιατρικές υπηρεσίες) και πληρώνεται από το εισόδημα του ασθενή. Αντίθετα ένας γιατρός μισθωτός σε μια καπιταλιστική επιχείρηση στον τομέα της υγείας προσφέροντας την ίδια ακριβώς εργασία πληρώνεται από το κεφάλαιο των ιδιοκτητών της καπιταλιστικής επιχείρησης (ανταλλαγή εργασίας με κεφάλαιο). Όλο και περισσότερο τμήματα αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (π.χ. μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών κλπ.) μόνο τυπικά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι δουλεύοντας κατ’ αποκοπή για καπιταλιστικές επιχειρήσεις και αμειβόμενοι με δική τους απόδειξη είσπραξης. Αντικειμενικά και το δικό τους μεσοπρόθεσμο συμφέρον βρίσκεται στο δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, στο πλευρό της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας.

Παραθέσαμε το απόσπασμα αυτό για να δείξουμε πως το εύρος και το περιεχόμενο της Λαϊκής Συμμαχίας καθορίζεται με βάση την ταξική ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών και τάσεων. Και βέβαια είναι αναγκαίο να παλέψουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή Λαϊκή Συμμαχία. Αλλά η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην συγκεκριμένη ανάλυση των συγκεκριμένων σχέσεων (ανταγωνισμού ή μη), των συγκεκριμένων ταξικών συμφερόντων (κοινών ή διαφορετικών) μεταξύ της εργατικής τάξης και των υπολοίπων κοινωνικών στρωμάτων. Ανάλυση μέσα από το πρίσμα της ταξικής πάλης των συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών και των τάσεων που διαμορφώνονται με βάση αυτές. Να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι μόνο το 1% των εκμεταλλευτών που είναι αντιδραστικό και εχθρικό προς το κίνημα. Στην ταξικά διαχωρισμένη κοινωνία βρίσκονται στρώματα μεσαία και αντιδραστικά για τα οποία μιλά ο Λένιν όταν λέει:

Πίσω από τους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές βαδίζει μια μακρινή γραμμή από μικροαστούς, που η ιστορική πείρα πολλών δεκάχρονων τους παρουσιάζει σ’ όλες τις χώρες διστακτικούς και αμφίρροπους, σήμερα με το προλεταριάτο, αύριο τρομαγμένους από τις δυσκολίες της επανάστασης να πέφτουνε στον πανικό ύστερα από τις πρώτες ατυχίες ή μισοατυχίες των εργατών, να νευριάζουν, να χάνουν το κεφάλι τους, να κλαψουρίζουνε και να τρέχουν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, σαν τους μενσεβίκους μας και τους Εσέρους μας.

Είναι δύσκολη υπόθεση η ταξική πάλη και η ψευδαίσθηση ότι θα σχηματιστεί ένα τόσο ευρύ μέτωπο που θα κάνει τη μετάβαση ομαλή, και δυνατή εντός του πλαισίου της δικτατορίας της αστικής τάξης, μόνο αποπροσανατολιστική και αντιδραστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η δικτατορία του προλεταριάτου, η συντριβή του αστικού κράτους και η αντικατάστασή του από το προλεταριακό, είναι αναγκαία. Ξανά με τα λόγια του Λένιν:

Το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό είναι μια ολόκληρη ιστορική εποχή. Όσο αυτή δε θάχει φτάσει στο τέρμα της, οι εκμεταλλευτές θα διατηρούν την ελπίδα μιας παλινόρθωσης κ’ η ελπίδα αυτή θα εκφραστεί με παλινορθωτικές απόπειρες. Ύστερα από μια πρώτη σοβαρή ήττα, οι εκμεταλλευτές που ανατράπηκαν και που δεν περιμένανε την ανατροπή τους, δεν την πίστευαν, και δεν την φαντάζονταν καν, διπλασιάζουν την ενεργητικότητά τους, το μανιασμένο πάθος τους, και ρίχνονται στην πάλη για να ξαναποχτήσουν τον χαμένο «παράδεισο».

Η δικτατορία του  προλεταριάτου είναι αναγκαία και η σχέση της με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας είναι σχέση αληθινά διαλεκτική. Από τη μία, η εξασφάλιση της πλειοψηφίας δεν εξαρτάται από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των ψήφων στις εκλογές του αστικού κοινοβουλίου σε συνθήκες δικτατορίας του προλεταριάτου. Αυτή είναι θέση αντιδραστική και εδράζεται σε μηχανιστική αντίληψη της κοινωνίας και σχολαστικιστική ανάλυση αστικής πολιτικής ορολογίας. Αντίθετα, η δικτατορία του προλεταριάτου εξαρτάται από τις αντικειμενικές συνθήκες -κρίση, όξυνση αντιφάσεων, “οι κάτω” να μη θέλουν το παλιό και «οι πάνω» να μη μπορούν να ζουν και να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο- και τις τάσεις που διαμορφώνονται, αλλά και από το βαθμό συνειδητοποίησης του επαναστατικού εργατικού-λαϊκού μετώπου που βασίζεται στη συγκεκριμένη ανάλυση των τάσεων και των συνθηκών αυτών.

Από την άλλη, το ότι μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία δε σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η συντριβή του αστικού κράτους. Η δυνατότητα εξασφάλισης πλειοψηφίας σε συνθήκες δικτατορίας της αστικής τάξης επ’ ουδενί δεν εξουδετερώνει την αναγκαιότητα του να συντρίψουμε το αστικό κράτος και να το αντικαταστήσουμε από προλεταριακό. Αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και των οπορτουνιστών (σοσιαλδημοκρατών, ευρωκομουνιστών, ή σοσιαλσωβινιστών).

Σε συνέντευξή της πριν τις εκλογές του Μάη του ’12 η ΓΓ του ΚΚΕ δήλωνε πως ακόμα και αν κερδίσουμε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές -αλλά να ξέρετε πως εμείς το μυαλό το έχουμε στο κεφάλι μας και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες να γίνει κάτι τέτοιο- τα μονοπώλια θα είναι ακόμα εκεί την επόμενη μέρα, η εξουσία θα εξακολουθεί να είναι στα χέρια των αστών. Οι συνθήκες θα είναι ακόμα συνθήκες δικτατορίας της αστικής τάξης.

Όποιος πιστεύει πως μπορούμε ‘να αλλάξουμε τον ρου των πραγμάτων, έστω και μόνον με την ανατροπή των μνημονιακών επιταγών’ πλανάται πλάνη οικτρά. Αυτός δεν είναι στόχος επαναστατικός, αλλά στόχος αλλαγής του προσωπικού της πολιτικής διαχείρισης. Το μνημόνιο είναι απλά μια μορφή πραγματοποίησης-εκτέλεσης των πολιτικών της ΕΕ που ωφελούν τα μονοπώλια της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας στους κόλπους του όλες αυτές τις ‘τάσεις’ (σοσιαλδημοκρατών, ευρωκομουνιστών, ή σοσιαλσωβινιστών) και απορρίπτοντας την ανάγκη συντριβής της δικτατορίας της αστικής τάξης, αποκαλύπτει την πραγματική του φύση. Είναι ένα κόμμα που στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική διαχείριση της ΑΣΤΙΚΗΣ εξουσίας. Είναι ένα κόμμα αντιδραστικό.

Ο ρους των πραγμάτων δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Η επαναστατική αλλαγή είναι αποτέλεσμα της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ -της ολότητας- των αντικειμενικών συνθηκών και του υποκειμενικού παράγοντα. Πέρα από τις αντικειμενικές συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης χρειάζεται συνείδηση του χαρακτήρα εκμετάλλευσης των καπιταλιστικών σχέσεων και της αναγκαιότητας υπέρβασής του. Η επαναστατική πρακτική που στοχεύει στην υπέρβαση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής χρειάζεται συνειδητοποιημένη εργατική τάξη, συνειδητοποιημένα λαϊκά στρώματα σε Συμμαχία Λαϊκή, για την ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης. Η πλειοψηφία στις εκλογές του αστικού κοινοβουλίου δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, στην αφύπνιση των εργαζομένων και του ταξικά συνειδητοποιημένου λαού.





ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από τη Λάρισα θα ξεκινήσει όπου να ‘ναι ο Γάλλος επικεφαλής μισθοφόρων για το κέντρο της Αφρικής όπου ανθίζουν διαμάντια και ξεχειλίζει ο πλούτος ενώ ρημάζει ο λαός της. Τι δουλειά έχει η Ελλάδα σ’ αυτήν την ιστορία, αν δεν είναι αυτό ιμπεριαλισμός της ΕΕ τι είναι;

Ρωτούν πώς και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζει το ΚΚΕ, και απαντάω γιατί όχι, ρωτούν τι δεν σας αρέσει στην ΕΕ ενώ βλέπουν ότι χαΐρι δεν είδαμε αφότου μας έσυραν εκεί μέσα.

Μέχρι την κατοχή οι στρατιωτικοί δοξάζονται, τιμώνται από το λαό, τους κανακεύουν οι κυβερνήσεις γιατί πολέμησαν στο μεγάλωμα της χώρας. Όταν όμως στον μεσοπόλεμο ξέσπασε εκείνη η επανάσταση των Μπολσεβίκων που τάραξε την υδρόγειο και τρομοκράτησε τους μεγαλοαστούς, κατάλαβαν οι τελευταίοι πως είναι καιρός να προστατέψουν το στρώμα των στρατιωτικών καθώς και τα σώματα ασφαλείας από τον επερχόμενο κίνδυνο να χάσουν αυγά και πασχάλια και οργίασαν.

Επιβάλλεται ο αντικομουνισμός ως κυρίαρχη ιδεολογία στο στρατό και τη χωροφυλακή που είναι το σκέλος όπου στηρίζεται η κυρίαρχη Τάξη για την εκμετάλλευση του άλλου που είναι οι εργαζόμενοι. Αν ένα από τα δύο κινδυνεύει τότε χάνεται ο πλούτος που αρπάζουν από τον εργάτη, το γεωργό, τον υπάλληλο εκμεταλλευόμενοι το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του. Στα Σώματα αυτά, όπως και στον πόλεμο δε συναντάμε κανέναν από εφοπλιστική οικογένεια, από μεγαλοεπιχειρηματίες, από μεγαλοτραπεζίτες.

Το στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων είναι πατριώτης, έτσι ισοφαρίζει την άλλη ιδιότητα του προστάτη του πολιτικού συστήματος, της πλουτοκρατίας που απομυζά τον πατέρα και τη μάνα του, έτσι μαθαίνει να είναι περήφανος για τη δουλειά του, αγαπά την πατρίδα του, προστατεύει τα σύνορα. Τον δέχονται και στη Βουλή, μέχρι τη δεκαετία του εξήντα, γιατί αμέσως μετά τη δικτατορία απαξιώνεται. Ευτελίζουν τους ανώτατους βαθμούς σκορπώντας τους έτσι ώστε σε κάθε πολυκατοικία ναύαρχος ή πτέραρχος, κάθε όροφος να ‘χει το στρατηγό του.
Η απαξίωσή μας πάει παράλληλα με το ότι ο στρατός πλέον δεν απαιτείται να φυλάει τα σύνορα. Αυτά πρέπει να χαμηλώσουν να περνάνε, άνθρωποι, χρήμα, εμπόρευμα, δε χρειάζεται να προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν είναι απαραίτητο να ‘ναι πατριώτης κανείς φτάνει να ‘ναι επαγγελματίας. Και μένει το ΚΚΕ να διατυμπανίζει πως πατριωτισμός είναι το συμφέρον του λαού. Αυτό δεν αφήνει ασυγκίνητο το στρατιωτικό.

Στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες ο στρατός πρέπει να είναι μικρός, ευέλικτος, εκπαιδευμένος για αντιμετώπιση ταραχών στη δική του και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα απαιτούν τα συμφέροντα των «διασωστών και προθύμων» (ορίστε λοιπόν το Ιράκ και το Αφγανιστάν, νωρίτερα η Λιβύη, η Γιουγκοσλαβία, η Σομαλία, τώρα πάλι η Αφρική και πάει λέγοντας). Και ιδού εκατομμύρια εξαθλιωμένων μεταναστών, δεκάδες χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, ατέλειωτοι οι νεκροί στις αφρικανικές ερήμους από πείνα και δίψα!
Επομένως απαιτείται ψυχρή μισθοφορική νοοτροπία, κοσμοπολίτικη παγκοσμιοποι-
ημένη συνείδηση, έτσι ώστε σαν έτοιμος από καιρό να αντιμετωπίσει και ο Έλληνας στρατιωτικός την τρομοκρατία, τις ασύμμετρες απειλές, οπουδήποτε στην υδρόγειο, καθώς υποστηρίζουν οι συνοδοιπόροι των ιμπεριαλιστών ωμά, χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ…

Οι φίλοι του ΝΑΤΟ, οι λάτρεις της ΕΕ και δήθεν πολέμιοι της τρόικας δεν τα βλέπουν αυτά; Δεν διακρίνουν τη λυκοσυμμαχία τοκογλύφων και εμπόρων που με ιδιωτικούς υπαλλήλους έχουν στην κυριολεξία καθυποτάξει τη νομοθετική εξουσία κυβερνώντας με Νομοθετικά Διατάγματα; Λειτουργεί ανεξάρτητη εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα ή τρεις ωμοί εκπρόσωποι τοκογλύφων αποφασίζουν για όλα!

Η δικαστική εξουσία στην ουσία αποδυναμώνεται και απαξιώνεται με άλλον τρόπο, με την αφαίρεση ύλης, με ξεδόντιασμα δικαστικών αφού δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους όταν δεν συμφέρουν τους πάτρωνες, ή δεν είναι έτσι;
Αυτά απαιτούν να μην τα βλέπει ο στρατιωτικός, ενώ του έριξαν το ανάθεμα συλλήβδην για τη χούντα στην Ελλάδα και το πραξικόπημα στην Κύπρο. Ακόμα ο λαός μας δεν είναι ενημερωμένος για κείνους που αντιστάθηκαν, πολέμησαν τον εισβολέα και έπεσαν μαχόμενοι, δε γίνεται να μην το διατρανώσω αυτό εδώ. Πού ήταν τότε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μήπως στα εχθρικά χαρακώματα, τόση εθελοδουλία πια;

Όχι λοιπόν άλλα κόλπα και ψέματα, όχι τέτοια απαξίωση, τα βλέπουμε, τα γνωρίζουμε καλά, καθώς διακρίνουμε και το ρόλο των άλλων Κομμάτων, και να ‘ρθουμε λίγο και σ’ αυτά.

Δεν είναι οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα υπεύθυνοι για το γεγονός πως η χώρα μας ξενέρισε στην διεθνή οικονομική κρίση ως κορυφή στο παγόβουνο, δεν είναι και αυτοί υπεύθυνοι για τη βαρβαρότητα στους εργαζόμενους, για την αθλιότητα των άνεργων, για τη διαφθορά των ίδιων των Κομμάτων εξουσίας και την κατάντια του κρατικού τομέα, δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γι’ αυτήν την εξαχρείωση, για τις μίζες, τον εκμαυλισμό (η πίτα όμως βρωμάει και με λίγο σκατό, λέει ο λαός μας κι εδώ πνιγήκαμε από την μπόχα). Ποιον πείθουν πως γίνεται κάθαρση; Τ’ αυγά δε βάφονται με… ευχές.
"Εθνικισμός"
Και τα λοιπά Κόμματα που προέκυψαν ξαφνικά στη λαίλαπα της επερχόμενης καταστροφής, αν δεν είναι πλυντήρια συνειδήσεων και νέες κερκόπορτες, τι είναι; Τώρα τους πήρε ο καημός να σώσουν τη χώρα ή ο στόχος είναι να διασωθούν οι ίδιοι; Δεν θ’ αναφερθώ περισσότερο στο ναζιστικό φασιστικό μόρφωμα Κόμματος που είναι η Χρυσή Αυγή. Για να δούμε τι θα βγάλει η δικαιοσύνη απ’ το έγκλημα που τα στελέχη της θεωρούν εθνικισμό και οι οπαδοί της λύση στην οργή τους!

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύουν εκεί πραγματικά πως την ΕΕ των εμπόρων, των χρηματιστών και των τοκογλύφων, άρα το συνοθύλευμα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού θα το κάνουν Ευρώπη των Λαών; Θα σώσουν με ευχολόγια τη δικιά μας χώρα και το λαό ή θα μας καθυποτάξουν ακόμα περισσότερο αφού όλα αυτό δείχνουν;

Δεν είναι ηλίθιος ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός, θέλει να μην ξευτελίζεται η χώρα του, να μην ξεπουλάνε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις ακτές, θέλει τα 12 μίλια για χωρική ζώνη, να διακηρυχθεί η ΑΟΖ. Δεν θέλει να δει τον ορυκτό πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, τις ακτές, το νερό που πίνει, τα πάντα να γίνονται βορά στα χέρια των πολυεθνικών εν ονόματι δήθεν της κρίσης.
Στρατηγός Σ.Σαράφης
Σας θυμίζω, τα στελέχη του στρατού που αντιστάθηκαν στη δικτατορία του Μεταξά μέσα από αντιφασιστική οργάνωση. Σας θυμίζω τους πάνω από χίλιους διακόσιους που στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ και πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό την κατοχή, σας θυμίζω πως πολλά απ’ τα ίδια στελέχη συνέχισαν και αμφισβήτησαν την δωσίλογη άρχουσα Τάξη στην εξουσία και την εκμετάλλευση.

Έχω, όπως και ο καθένας, υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μου, στο λαό απ’ όπου προέρχομαι, στην οικογένειά μου, και όπως κάθε πολίτης έχω δικαίωμα να κάνω την επιλογή μου. Έτσι οδηγούμαι στον συγκεκριμένο χώρο, το ΚΚΕ, αφού εκεί με πάει η λογική και όχι το συναίσθημα, αφού εκεί αγωνίζονται οι ασυμπίεστοι σεμνά, καθαρά και ανόθευτοι, με μια συντριπτική ιδεολογία, κι αυτά είναι που δίνουν ελπίδες, προοπτική και όραμα. Και όχι οι υπόλοιποι, ούτε βέβαια η ΕΕ.
Πηγή: Κακαράς*
__________
*Ο Αντώνης Κακαράς (Γραβιά 1945) είναι Διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης . Υπηρέτησε ως αξιωματικός του ναυτικού από το ’62 μέχρι το ‘90 ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αποτάχθηκε, καταδικάστηκε και εγκλείστηκε στις φυλακές για ενάμιση χρόνο. Μέχρι το 2000 εργάσθηκε στην εμπορική ναυτιλία και στη συνέχεια μέχρι το 2010 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο (ως συνεργάτης βάσει του Ν 407).

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, τι σου μελλε να πάθεις...

 Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, τι σου μελλε να πάθεις...

Τώρα, σε νέα τιμή 0.20 για καύσιμο στις σόμπες...
Το βράδυ της Πέμπτης ο Θ. Καρυπίδης δήλωσε πως «συνεχίζει τον αγώνα του» και κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες «ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων», ανακοινώνοντας ουσιαστικά την αυτονόμησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι διαβουλεύσεις στα όργανα του κόμματος για την υπόθεση της υποψηφιότητάς του ήταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Καρυπίδης έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Νωρίτερα, κατά της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Θ. Καρυπίδη είχε ταχθεί η πλειοψηφία των μελών του περιφερειακού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακεδονίας, ωστόσο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δ. Βίτσας που ταξίδεψε στην Κοζάνη για να συμμετάσχει στη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι το ζήτημα «υπερβαίνει την Δυτική Μακεδονία» και ανακοίνωσε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα κέντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα θα απασχολήσει τα όργανα την Παρασκευή και θα ληφθεί απόφαση όπως πάντα συλλογικά. Ξέρω τις τοποθετήσεις συντρόφων και στελεχών στα ΜΜΕ αλλά εγώ ως γραμματέας θα πρέπει να μεταφέρω αυτήν την εμπειρία και να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αλλά και για την Δυτική Μακεδονία», δήλωσε ο Δ. Βίτσας. Σχολιάζοντας την αυτονόμηση του Θ. Καρυπίδη, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σε επίπεδο πληροφοριών, ο Δ. Βίτσας ανέφερε πως στην τελική απόφαση «θα μετρήσει και αυτό». Σε σημερινές του δηλώσεις και μετά την ανακοίνωση Καρυπίδη επισήμανε ότι είναι δικαίωμά του να συνεχίσει.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Γιώργος Χιωτίδης, σημείωσε πως ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες «φυσικά και θα ληφθούν υπόψη». Όπως είπε στο τέλος έγινε και μια τυπική ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν εννέα στελέχη να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και τρία κατά. Όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Δ. Βίτσας δεν θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα. Πηγές της Κουμουνδούρου, που επικαλείται το Βήμα, κάνουν λόγο για «άτυπη ψηφοφορία» που δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

[...]

Νωρίτερα, μετά την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη από τη Δ. Μακεδονία λόγω των αντισημιτικών δηλώσεών του. «Οι αντισημιτικές θεωρίες συνομωσίας του Θ. Καρυπίδη δεν πρέπει να έχουν θέση στη δημόσια ζωή της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο. Ενώνουμε την φωνή μας με τις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες και ζητούμε να διαγραφεί ο Καρυπίδης από τους καταλόγους των υποψηφίων και από το κόμμα. Δυστυχώς, τα αντισημιτικά ξεσπάσματα δεν είναι προνόμιο μόνον των ακροδεξιών κομμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ.

Κώστας Πλεύρης: «Συγχαρητήρια στον κ. Καρυπίδη»

Συγχαρητήρια στον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία, Θεόδωρο Καρυπίδη, δίνει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ Κώστας Πλεύρης, επειδή, όπως λέει, «έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη του χωρίς να φοβάται».

Με δήλωσή του στο zoomnews.gr ο Κώστας Πλεύρης αναφέρει τα εξής:

«Μου κάνει εντύπωση ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας και των ελληνικών κομμάτων κάποιοι ξένοι οργανισμοί. Είναι παράλογο να επιτρέπονται όλα τα “αντί” (αντιαμερικανισμός, αντιγερμανισμός, αντιρωσσισμός, κ.α.) αλλά να μην επιτρέπεται ειδικά ο αντιεβραϊσμός. Εναντίον όλων μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα, αλλά όχι εναντίον των Εβραίων. Συγχαρητήρια στον κ. Καρυπίδη που έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη του χωρίς να φοβάται».

Η στήριξη του Κώστα Πλεύρη στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Μακεδονία έρχεται να προστεθεί σε αυτή της Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ, η οποία δήλωσε χθες:

«Ο κ. Καρυπίδης έχει ζητήσει τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και έχει μιλήσει μάλιστα με τον πρόεδρό μας. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους που είναι αποδεκτοί στις κοινωνίες, ανθρώπους έντιμους, καθαρούς, που θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν για τον τόπο μας, πέρα και πάνω από κόμματα. Θεωρώ ότι θα υπάρχει θετική εξέλιξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη στήριξη στον κ. Καρυπίδη».

9-3...

 9-3...




...αναδεικνύεται ταυτόχρονα κι ένα ακόμη πιο δυσοίωνο ζήτημα:
αν μετά από όσα έχουν προηγηθεί και έχουν έρθει στο φως για τις απόψεις Καρυπίδη, όχι τίποτα τυχαίοι ψηφοφόροι, αλλά στελέχη κι εκπρόσωποι των τοπικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν με ψήφους εννέα - τρία στην στήριξη της υποψηφιότητάς του, τότε ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πώς πέρασαν σε κεντρικούς ρόλους στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Βορίδης και ο Άδωνις, ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε για το πόσο δεξιότερα ακόμη μπορούμε να φτάσουμε...
Απόσπασμα από άρθρο του ιστολόγιου old boy
Κρατήσαμε το ουσιαστικό κομμάτι στο οποίο δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με τον γιαλό που είναι στραβός...

Λαϊκή Συσπείρωση: Σε «φιέστα» Σπύρου μετατράπηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού

Λαϊκή Συσπείρωση: Σε «φιέστα» Σπύρου μετατράπηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

http://www.corfupress.com/news/images/LAS_sima_laiki_syspeirosi.jpg

Σε μια ακόμη φιέστα στα πρότυπα της κυβερνητικής εξελίχθηκε το Π.Σ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η ανεπάρκεια της Περιφερειακής Αρχής και του κρατικού μηχανισμού, στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στην Κεφαλονιά.
Η Περιφερειακή Αρχή αντιλαμβανόμενη τις δικές της, καθώς και τις κυβερνητικές ευθύνες και φοβούμενη τις αντιδράσεις του λαού της Παλικής και της Κεφαλονιάς για την εκκωφαντική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις συνθήκες που δημιούργησε ο σεισμός, απέρριψε κατ’ αρχάς το αίτημα της Λαϊκής συσπείρωσης να γίνει το Π.Σ. στην Κεφαλονιά (Ληξούρι). Επέβαλλε στην συνέχεια την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εγκρίνει το ποσό-ψίχουλα των 200χιλ ευρώ που εξασφάλισε με εσωτερικό δανεισμό από κονδύλια των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, για τις ανάγκες αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς. Αρνήθηκε τη διεκδίκηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση, σαν έκτακτη επιχορήγηση στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών. Οι «διαθέσεις» και το «ενδιαφέρον» της όμως για τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων αποκαλύφθηκαν πλήρως, αφού όχι μόνο δεν ήθελε να γίνει σχετική συζήτηση αλλά στο τέλος μεθόδευσε να μην υπάρξει καμιά απόφαση εκφυλίζοντας το Π.Σ.
Ενδεικτικό της μεθόδευσης ήταν ότι η πρόταση που διαμόρφωσε η ίδια σε συνεργασία με τον μόνιμο πλέον συνεταίρο της την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, σε αντιπαράθεση με την μοναδική άλλη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, συγκέντρωσε μόνο 13 ψήφους (!!!) έναντι 14 απαιτουμένων προκειμένου να υπάρξει απόφαση.
Έτσι  ΔΕΝ πάρθηκε  καμιά απόφαση για το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών (!!!), καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά, την αδυναμία της Π. Αρχής, να ανταποκριθεί σε μία ακόμη έκτακτη λαϊκή ανάγκη. Η απουσία πολλών περιφερειακών συμβούλων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των επικεφαλής των παρατάξεων Μπεριάτου (ΠΑΣΟΚ), Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Καλούδη από την συζήτηση, αντικειμενικά συνέβαλλε στις επιδιώξεις της Π. Αρχής γι αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες λαού στην Κεφαλονιά. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν πολύ πειστικά στο λαό της Κεφαλονιάς τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Η στράτευσή τους στην πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. είτε σαν Αρχές, είτε σαν «αντιπολιτεύσεις»  έχει στόχο  να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τους φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες   και τα συμφέροντα του λαού. Αυτή η πολιτική έχει στεγνώσει στην κυριολεξία από πόρους την τοπική διοίκηση και το λαό, και έχει γεμίσει με πολύ χρήμα και «κίνητρα» τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους και μαζί με άλλους συμπολίτες μας βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο να καλυφθεί το κενό της ανεπάρκειας κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης. Υιοθέτησε και κατέθεσε στο Π.Σ. αναλυτικές και ανά κατηγορία τις προτάσεις που διαμόρφωσε η επιτροπή φορέων για όλες τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων (στέγη, αξιοπρεπή διαβίωση, αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις κ.α.) Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΝΔ) και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ αντιπαραβάλλοντας γενικόλογες προτάσεις και ύμνους προς την κυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Με τον ενωμένο αγώνα του να διεκδικήσει μαζικά και δυναμικά όλα τα αιτήματα και τις ανάγκες που έχει σήμερα ανάγκη και που τα επιδείνωσε ο σεισμός. Τον καλεί επίσης να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης στις επερχόμενες τοπικές εκλογές με την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης σαν την πιο ασφαλή επένδυση της ψήφου του.




Το ψήφισμα που κατέθεσε η Λ. Συσπείρωση και απορρίφτηκε από την  Περιφερειακή Αρχή



Πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. Ι. Ν. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς στο Ληξούρι  της Κεφαλονιάς.
Εκφράζουμε την θερμή μας συμπαράσταση στους κατοίκους του Ληξουρίου και όλης της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Οι ζημιές στο Ληξούρι είναι πολύ μεγάλες στα σπίτια, στις οικοσκευές και στις δημόσιες υποδομές.
Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση ώστε:
•    Να εξασφαλιστεί σε όλους  τους σεισμοπαθείς του Ληξουρίου, των χωριών και όλης της Κεφαλονιάς ασφαλής στέγη. Αυτό μπορεί να γίνει με την επίταξη ελεγμένων  ξενοδοχείων. Επίσης να εξασφαλιστεί σε όλους σίτιση και θέρμανση.
•    Σε όλους τους σεισμοπαθείς να δοθεί έκτακτο επίδομα 3000 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες.
•    Να δοθεί σε όλους τους κατοίκους πλήρης αποζημίωση για τις καταστροφές στην οικοσκευή τους.
•    Η κατεδάφιση όποιων σπιτιών κρίθηκαν ή κριθούν κατεδαφιστέα να γίνει με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
•    Με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση να γίνει η κατασκευή  σπιτιών, η επισκευή όσων έχουν πάθει ζημιές και όχι με δάνεια.
•    Προτεραιότητα στις οικογένειες, των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα (κυρίως των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις κατοικίες αυτές καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης - θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Επισκευή - ανακατασκευή κατοικιών και μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, από δημόσιο φορέα και με κρατική χρηματοδότηση.
•    Διασφάλιση στέγασης – σίτισης – θέρμανσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πληγέντες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
•    Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου – Αργοστολίου.
•    Άμεση αποκατάσταση και ουσιαστικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Μετεγκατάσταση των σχολείων που ανήκουν στην κατηγορία Γ΄ (δηλαδή λειτουργία μετά την υλοποίηση της επισκευής) με φροντίδα για την απρόσκοπτη διδασκαλία των μαθημάτων σε πρωινή βάρδια. Μέτρα για τη στέγαση - σίτιση - ρευματοδότηση των πληγέντων μαθητών. Υλοποίηση των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που εδώ και δέκα χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνουν στο Νομό. Αντισεισμικός σχεδιασμός των σχολικών χώρων (ύπαρξη προαυλίων, μικρομελέτες κ.λπ.) και ολοκληρωμένη αντισεισμική αγωγή..
•    Να μη δώσουν πανελλαδικές φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (και της Α΄ με το νέο σύστημα) στην Κεφαλονιά, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο διαρκών μετασεισμών (με πιθανή παράταση και μέσα στις εξετάσεις). Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς.
•    Σύνταξη μελετών από το Δήμο Κεφαλονιάς για την άμεση εκταμίευση και χρήση των 230.000 ευρώ που αφορούν τη στατική επάρκεια των σχολείων και απέσπασαν οι αγώνες εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών πέρσι από την Περιφέρεια.
•    Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
•    Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό.
•    Αποκατάσταση όλων των υποδομών (οδικό δίκτυο – λιμάνι – υδρευτικό δίκτυο - δίκτυο ΔΕΗ). Άμεση αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού στην Παλική
•    Πιστοποιητικά ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα δημόσια κτίρια με παράλληλη σύνταξη μητρώου καταγραφής ελέγχων.
•    Άμεση ανέγερση κατά προτεραιότητα εργατικών κατοικιών σχολείων και γηροκομείου στην Παλική. Ολοκλήρωση του νέου γηροκομείου στο Αργοστόλι και πλήρη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Κατάργηση του εισιτήριου για τις εξετάσεις στα Νοσοκομεία
•    Πλήρης εξοπλισμός και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία του Νομού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδική μέριμνα για την ολοκλήρωση της αντισεισμικής  θωράκισης και την ασφαλούς λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι, ώστε να ικανοποιεί καθημερινά τις ανάγκες των σεισμοπαθών στην περιοχή. Επείγουσα ενίσχυσή του σε προσωπικό. Σταμάτημα κάθε διαδικασίας κατάργησης ή συγχώνευσής του και άρση της υπολειτουργίας του.
•    Σίτιση – στέγαση – οικονομικές διευκολύνσεις για τους φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ και της ΑΕΝ που παραμένουν στο νησί. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
•    Καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
•    Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα για τους άνεργους εποχικών επαγγελμάτων (ξενοδοχοϋπάλληλοι κά) που θα βιώσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
•    Δωρεάν μετακίνηση των σεισμοπλήκτων με το φέρι από Ληξούρι προς Αργοστόλι και αντίστροφα αλλά και όσων κατοίκων έφυγαν στις συνθήκες του σεισμού σε άλλες περιοχές.
•    Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό (πχ αναστολή ή και διαγραφή υποχρεώσεων προς δημόσιο, ταμεία και τράπεζες). Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.
•    Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
•    Οι υπηρεσίες να δέχονται και τηλεφωνικά αιτήσεις που αφορούν ευπαθείς ομάδες (πχ κατάκοιτους
•    Αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αρχαιολογικών και λαογραφικών θησαυρών.
•    Άρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
•    Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
•    Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
•    Εξοπλισμός με όλα τα σύγχρονα μέσα των σταθμών για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου τεχνολογίας αντοχής υλικού στο Νομό.

Οι μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, για την υποβάθμιση και διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Περιφερειακών δομών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΤΑΣ) και τη μεταφορά στη διαθεσιμότητα του έμπειρου υπαλληλικού του δυναμικού.
Επιβεβαιώνεται ότι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται από τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Έργα και υποδομές για τον έλεγχο, την προστασία και την αντισεισμική θωράκιση δεν κρίνονται επιλέξιμα για τη χρηματοδότησή τους από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κ.λ.π). Στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Οι ευθύνες τους γίνονται ακόμα μεγαλύτερες από την στιγμή που υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αλλά και η απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από την οποία μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση από το κράτος, την Περιφερειακή Αρχή και την Δημοτική αρχή στην άμεση βοήθεια στους χιλιάδες σεισμοπαθείς του Ληξουρίου μετά τον πρώτο σεισμό.
Αποκλείστηκαν από τις συσκέψεις μαζικοί φορείς της Κεφαλονιάς και του Ληξουρίου (ΕΚ Κεφαλονιάς- Ιθάκης, ΕΛΜΕ ΚΙ, Επιτροπή αγώνα των κατοίκων του Ληξουρίου) που από τις πρώτες μέρες κινητοποιήθηκαν.
Στηρίζουμε τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο νησί. Αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
Το Π.Σ. θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει σε όλα τα Ιόνια Νησιά ΑΜΕΣΑ πρόγραμμα αντισεισμικού έλεγχου όλων των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1985 με προτεραιότητα στα Δημόσια κτίρια (όλα τα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, κτίρια Δημοσίων υπηρεσιών, εργατικές κατοικίες κ.α.). ο έλεγχος να γίνει με βάση τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ.
Μετά τον έλεγχο και ανάλογα με τα αποτελέσματα του να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση π.χ είναι γνωστό ότι στην Κέρκυρα υπάρχουν ορισμένα δημόσια κτίρια που έχουν σοβαρό πρόβλημα όπως π.χ. οι εργατικές πολυκατοικίες στις Κουλίνες, το κτίριο των ΕΠΑΛ στο Μαντούκι, το κτίριο Υπ. Υγείας δίπλα από το Δημαρχείο.
Αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι ανοικτό ανάλογα με τις εξελίξεις και τις λαϊκές ανάγκες.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ
Θ. Γουλής
Δ. Μαντζουράτος
Γ. Κορφιάτης

Ο αντιμνημονιακός μύλος όλα τ' αλέθει

Ο αντιμνημονιακός μύλος όλα τ' αλέθει
«...Η πολιτική των συμμαχιών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη της φυσιογνωμίας του (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Στην παρούσα φάση εργάζεται, και μάλιστα αποτελεσματικά, για τη διαμόρφωση ευρέος φάσματος κοινωνικών - πολιτικών συμμαχιών σε δημοκρατική - αντιμνημονιακή κατεύθυνση, για να βγει η χώρα από την κρίση και να επαναθεμελιωθεί η ΕΕ (...) Η υπόθεση της υποψηφιότητας Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία απειλεί να τραυματίσει το δημοκρατικό πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται με τις υποψηφιότητες άφθαρτων και νέων προσώπων. Ακόμη, βαθύτερα, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της αριστερής διακυβέρνησης και να υπονομεύσει, εδώ, στην Ευρώπη και την Αμερική, το ριζοσπαστικό - αριστερό μήνυμα» («Αυγή», 6/02/2014).
***
Μία παραδοχή και μία υπόδειξη περιλαμβάνει το παραπάνω απόσπασμα από άρθρο του Ν. Φίλη, διευθυντή της «Αυγής» στο χτεσινό της φύλλο, με αφορμή το ζήτημα Καρυπίδη. Την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ψαρεύει στα θολά «αντιμνημονιακά νερά». Αλλωστε, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος ενός ρεύματος που κάνει κριτική στο μνημόνιο, στη δανειακή σύμβαση, στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Ετσι, περιλαμβάνει ετερόκλητες δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές, με κοινό όμως προσανατολισμό την αλλαγή μείγματος αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ετσι, άλλωστε, φλερτάρει με τους ΑΝΕΛ. Και την υπόδειξη να μαζευτεί γρήγορα ο «απλωμένος τραχανάς» γιατί κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη σαθρή, ούτως ή άλλως, προεκλογική προπαγάνδα περί «νέων και άφθαρτων», αλλά και να στείλει λάθος μηνύματα σε πολύ σημαντικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέκτες, στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα λάθος και μάλιστα από ...άγχος (!!) ισχυρίζεται ο Ν. Φίλης. Δεν είναι έτσι φυσικά. Η υπόθεση Καρυπίδη, για όποιον έχει στοιχειωδώς παρακολουθήσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ απ' την ίδρυσή του έως σήμερα, δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Είναι φυσικό δυνάμεις που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστική διαχείριση, που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση, να προσπαθούν να ενσωματώνουν «παράγοντες» με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές καταγωγές, να ενσωματώνουν διαφορετικές πλευρές της αστικής πολιτικής και ιδεολογίας, όπως είναι ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός. Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε μεγάλη ικανότητα σε αυτό το ζήτημα. Αλλωστε, και οι προσδιορισμοί όπως «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» κ.λπ. κάλυπταν την ανάγκη τέτοιας έκφρασης. Το έργο, δηλαδή, το έχουμε ξαναδεί. Τι, άραγε, σημαίνει το κάλεσμα κύριου άρθρου της «Αυγής», αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων, να δημιουργήσουμε ρήγματα στο συντηρητικό χώρο; `Η σε ποιους απευθυνόταν ο Αλ. Τσίπρας όταν έλεγε στην ομιλία του στην ΚΕ ότι είναι ντροπή για το συντηρητικό χώρο η σημερινή ΝΔ;
Για να λέμε την αλήθεια, εδώ, σε σωματεία οι δυνάμεις τους κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ όταν χρειάζεται ενάντια στο ΠΑΜΕ. Στην Ικαρία το 2010 στήριξαν από κοινού υποψήφιο ακόμα και με το ΛΑ.Ο.Σ. για να μη βγει ο κομμουνιστής υποψήφιος δήμαρχος. Αν ψαχτεί το τι έχουν κάνει οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, μπορεί και η υπόθεση Καρυπίδη να είναι πταίσμα...
***
Ομως, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης τέτοιων δυνάμεων. Από το «παλιό» παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ (εδώ έφτασε να γιορτάζει την 3η Σεπτέμβρη), στελέχη του οποίου διακρίθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μέχρι πρόσφατα, έχοντας άμεση πολιτική και ατομική ευθύνη για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις τουλάχιστον της τελευταίας 25ετίας. Από γνωστά στελέχη του εργατοπατερισμού, που χαντάκωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα, θιασώτες της «κοινωνικής συναίνεσης», μέχρι οπορτουνιστικές ομάδες του λεγόμενου εξωκοινοβουλευτικού χώρου. Κοινή συνισταμένη τους η διαμόρφωση μιας «νέας σοσιαλδημοκρατίας»... στη θέση του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ.
***
Αλλωστε, ποια είναι η διαχωριστική γραμμή που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και την κυβέρνηση; Δεν αφορά στρατηγικές διαφορές, αλλά διαφορές σε σχέση με το πώς θα εξυπηρετηθεί το χρέος, ποιες προτεραιότητες θα μπουν στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κ.λπ. Οσο γίνεται κοινή ομολογία η ανάγκη αλλαγής μείγματος, όσο ενισχύονται οι τάσεις αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής στην ΕΕ τόσο θα θολώνουν οι διαχωριστικές γραμμές. Συνεπώς, γιατί να είναι παράξενο που μαζεύει ως αντιμνημονιακό τον Βουδούρη που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά; Αλλωστε, το πρώτο μνημόνιο δεν είχε ψηφίσει και το στέλεχος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής; Το οποίο επίσης είχε καταψηφίσει και η ΝΔ.
Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ λένε πολλά για το χαρακτήρα του ως δύναμης αφοσιωμένης σε στόχους εχθρικούς προς το λαό, όπως είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και η ανασυγκρότησή της πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι ένα πρόσθετο στοιχείο της αφερεγγυότητας και αναξιοπιστίας του για τα λαϊκά - εργατικά συμφέροντα που πρέπει να συνεκτιμηθεί, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που τον διακρίνουν, απ' το λαό μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Χαμός στο ίσιωμα» ο ανταγωνισμός των επιχειρηματιών

«Χαμός στο ίσιωμα» ο ανταγωνισμός των επιχειρηματιών
Μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ζήτησε το λόγο ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι σήμερα στο κρίσιμο κομμάτι του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, η θέση που εκφράσατε δεν ήταν τόσο πολύ καθαρή (...) Εμείς τι κάνουμε; Επιλέγουμε ίδιες εργασιακές σχέσεις, ώστε να μην έχουν εσωτερικό ανταγωνισμό. Αυτό που είπατε κάνουμε. Δεύτερον, είπατε να μη συγχέεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. Μα, αυτό που κάνουμε, το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε, είναι το δημόσιο σύστημα αποκλειστικά, στο οποίο οι γιατροί που θα εργάζονται για το δημόσιο σύστημα θα πρέπει να εργάζονται μόνο για το δημόσιο σύστημα και όχι για το ιδιωτικό τους ιατρείο».
Απαντώντας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Οταν είπα για τον εσωτερικό ανταγωνισμό, δεν εννοούσα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς. Εννοούσα τον ανταγωνισμό ανάμεσα -ας πούμε- στις κρατικές δομές και τους επιχειρηματίες και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, δηλαδή ανάμεσα στους ίδιους τους επιχειρηματίες. Για δείτε τι γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα. Χαμός στο ίσιωμα! Αυτό εννοούσα για τον ανταγωνισμό. Και μάλιστα θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός σε σχέση με το ποιος θα πουλάει τις υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό εννοούσα. Εδώ ο ανταγωνισμός θα γίνει πολύ μεγάλος.
Τώρα, ο εσωτερικός ανταγωνισμός των γιατρών κ.λπ. δεν πρέπει να υπάρχει, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Είναι τροφοδοτούμενος και καλλιεργούμενος.
Δεύτερον, για το δημόσιο, κρατικό, και ιδιωτικό τομέα: Εμείς εννοούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. Θέλεις να παράξεις -ξέρω εγώ- φίλτρα για τεχνητό νεφρό, θέλεις εκείνο, θέλεις το άλλο; Θα υπάρχει κρατικός επιχειρηματικός τομέας.
Ξέρω ότι στις συνθήκες του καπιταλισμού ο κρατικός επιχειρηματικός τομέας έχει τα προβλήματά του. Δεν σημαίνει πως ό,τι είναι κρατικό είναι και καλό. Ομως, δε σημαίνει πως και ό,τι είναι ιδιωτικό είναι καλό. Εν πάση περιπτώσει, εμείς λέμε να μην υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα. Και ένα αποκεντρωμένο σύστημα Υγείας που είναι και στη γειτονιά κ.λπ. μπορεί να λύσει και ορισμένα προβλήματα, αυτό που λέμε να πάει ο γιατρός στο σπίτι και να κοιτάξει έναν ασθενή.
Υπάρχει ένα θέμα, με βάση τη δική μας θέση, γι' αυτούς που έχουν ένα ιδιωτικό ιατρείο. Ο οδοντίατρος ξόδεψε πολλά λεφτά για να κάνει ένα οδοντιατρείο. Δεν του τα χάρισε κανείς. Εντάξει, ο παθολόγος ή ο παιδίατρος μπορεί να έχει απλώς ένα δωμάτιο που να δέχεται κόσμο. Υπάρχει ένα θέμα με αυτούς τους ανθρώπους. Τι θα του πεις, δηλαδή; Πέταξε τα μηχανήματα και έλα να δουλέψεις; Εδώ θέλει μία συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους. Να γίνουν κρατικοί υπάλληλοι -αυτή είναι η θέση μας- τα μηχανήματά τους να τα πάρει το κράτος, όσα είναι σύγχρονα να τα χρησιμοποιήσει, να τα βάλει μέσα στο ΙΚΑ, στα πολυιατρεία κ.λπ. Τα λέμε αναλυτικά αυτά, τώρα δεν μπορώ να αναφερθώ. Το λέω για να το ξεκαθαρίσουμε».

Το ΚΚΕ μιλάει για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας

Το ΚΚΕ μιλάει για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας
Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση, στη Βουλή

Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στη λογική της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, βεβαίως προσαρμοσμένων στις συνθήκες του μνημονίου, όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα. Ομως, όσον αφορά στις αλλαγές που έρχονται, είναι σε αυτό που λέμε «αναδιαρθρώσεις».
Το υπόβαθρο των αναδιαρθρώσεων είναι οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, η απελευθέρωση της αγοράς της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικού δυναμικού. Εκεί βρίσκεται και η κινητικότητα των γιατρών, προσαρμοσμένη στα μνημόνια, στα δημοσιονομικά, στο χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό. Ομως, είναι η προσαρμογή τους. Η φιλοσοφία είναι αυτή και γι' αυτό το χτυπάμε.
Δεν μπορούμε να σταθούμε στο ότι δεν υπάρχουν σήμερα χρήματα. Αυτό κανονίζει διάφορες αναλογίες και ορισμένα από αυτά μπορεί, ενδεχομένως, να ψιλοδιορθωθούν στην πορεία. Ομως, η ουσία του νομοσχεδίου είναι αυτή. Γι' αυτό λέμε ότι και η κυβέρνηση προωθεί αυτές τις αναδιαρθρώσεις.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αναδιαρθρώσεις θα γίνονται είτε με την πολιτική της ΝΔ, είτε με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είτε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι κι αν κάνεις και η καλύτερη διευθέτηση να γίνει, οι αναδιαρθρώσεις είναι η στρατηγική. Δεν πρόκειται να αλλάξει στη φιλοσοφία. Επιμέρους αλλαγές και μπαλώματα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει και η λαϊκή πάλη. Εχει να κάνει και με την απελευθέρωση της αγοράς. Βεβαίως, δε λειτουργεί η απελευθέρωση της αγοράς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, της οικονομίας. Ομως, αυτό λειτουργεί. Ας αναφερθούμε συγκεκριμένα:
Πρώτον, μιλάτε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εμείς πριν την υγεία βάζουμε τον όρο «πρόληψη». Δεν ταυτίζονται. Θα μου πείτε, πρόληψη υγείας θέλεις να πεις. Ναι, αλλά η πρόληψη είναι άλλο πράγμα. Η πρόληψη σημαίνει υποχρεωτικότητα, σημαίνει άλλου τύπου δομές, άλλου τύπου αποστολή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και απ' αυτήν την άποψη, η πρόληψη είναι ο φτωχός συγγενής.
Ο λαός πληρώνει δημόσιο και κρατικό τομέα

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής
Δεύτερο και ουσιαστικό είναι ότι για εμάς σημαίνει μόνο κρατικός τομέας, ακόμα και στις συνθήκες του καπιταλισμού, που ξέρουμε ότι τον κρατικό τομέα τον πληρώνει ο λαός. Ομως, οπλιζόμαστε. Θα τα πληρώσει ο λαός. Γιατί, τον ιδιωτικό τομέα ποιος τον πληρώνει; Μόνο τον κρατικό τομέα πληρώνει ο λαός;
Βεβαίως, ο λαός δε φαίνεται πως πληρώνει τον ιδιωτικό τομέα. Στην υγεία φαίνεται. Ομως, εγώ θα σας πω κι εκεί που δε φαίνεται ότι τον πληρώνει. Δεν πληρώνει τον ιδιωτικό τομέα με τις ανεβασμένες τιμές στα ιατρικά μηχανήματα και στα άλλα υγειονομικά προϊόντα; Δε φαίνεται γιατί δεν τα αγοράζει ο ίδιος ή αγοράζει φάρμακα, δεν αγοράζει τη ρομποτική που υπάρχει στον τομέα της Υγείας.
Επομένως, όλους τους τομείς και τους ιδιώτες και το κράτος τους πληρώνει ο λαός και τον κρατικό καπιταλιστικό τομέα τον πληρώνει ο λαός. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Εμείς μιλάμε για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας. Μάλιστα, στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει το πολύ κέρδος. Διότι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πάει και ο υγιής, αυτός δηλαδή που έχει ένα μικρό ή ένα μέσο ή ένα λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα.
Είναι τυχαίο ότι οι μεσίτες όπλων επενδύουν στον τομέα της Υγείας και στα διαγνωστικά κέντρα; Γιατί; Αφού και οι εξοπλισμοί έχουν τις μίζες τους. Γιατί, τι έχει συμβεί; Εχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση των αναγκών και ατομικά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην πρόγνωση και στην πρόληψη. Αρα, αυτά έχουν παραδάκι, έχουν ψωμί.
Εμείς, λοιπόν, δε συμφωνούμε. Κανένας επιχειρηματίας! Βεβαίως, θα αγοράσεις φάρμακα από ξένες εταιρείες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει βιομηχανία παραγωγής εργαλείων Υγείας στην Ελλάδα. Πρέπει, όμως, να υπάρχει στόχος για την αποδέσμευση από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Διότι, πάλι τα πληρώνει ο λαός.
Η σημασία της πρόληψης
Θέλω να πω ένα παράδειγμα για το τι εννοούμε εμείς με τον όρο «πρόληψη». Εχω δύο πρόσφατα περιστατικά, κύριε Γεωργιάδη, στο πολύ στενό μου περιβάλλον, δύο νέων ανθρώπων με ανεύρυσμα, το οποίο μπορούσε να έχει βρεθεί. Το ένα ανεύρυσμα προκλήθηκε από μια δυσπλασία στο κεφάλι, η οποία μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν ήξερες τη δυσπλασία. Δηλαδή, πρέπει να τύχει να πάω να βγάλω εγώ μαγνητική...
Εγώ σας λέω το εξής: Οπως έχει βρεθεί ο προγενετικός έλεγχος και μπορούμε να ματαιώσουμε τη γέννηση παιδιών -όχι για να έχουν πράσινα ή γαλανά μάτια, ή για να είναι κοντά ή ψηλά, ή για να είναι όμορφα ή ελκυστικά, αλλά για βαριές καταστάσεις- έτσι μπορούμε να προβλέψουμε και γενετικές ανωμαλίες. Εγώ σας λέω ότι δε διορθώνονται όλες. Τουλάχιστον, όμως, κάποιες μπορεί να διορθώνονται. Η πρόληψη πηγαίνει παντού. Φυσικά, μπορεί κάποια περιστατικά να μην τα προλάβεις.
Επίσης, η πρωτοβάθμια πρόληψη σημαίνει να γνωρίζω τις επαγγελματικές ασθένειες κατά κλάδο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα απευθύνεται κατά κλάδο, σχετίζεται με τις εργασιακές σχέσεις, για να μην πω ότι αλλιώς θα μιλούσαμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα πριν από είκοσι χρόνια και αλλιώς μιλάμε σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας, φτωχοποίησης και εμφάνισης ασθενειών που τις είχαμε ξεχάσει, όπως φυματίωση, αδενοπάθειες, που δεν υπήρχαν πριν από είκοσι χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας σχετικής ή απόλυτης βελτίωσης του βιοτικού επίπεδου και οποιασδήποτε συνειδητοποίησης να απευθύνεσαι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών
Οταν γίνονται αναδιαρθρώσεις, σε συνθήκες καπιταλισμού, από τον οποίο έχουμε πείρα, θα υπάρξουν και κάποιες ομάδες που αποτελούν μειοψηφία στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίες αντιδρούν συντεχνιακά ή μέσα σε αυτό το πελατειακό σύστημα και το σύστημα με τα φακελάκια ή το να μπορώ να απασχοληθώ και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, να έχω και ιδιωτικό ιατρείο κ.τ.λ.
Η αλήθεια είναι ότι χτυπάτε ένα μέρος αυτών των ομάδων και τμήματα μικρομεσαίων στρωμάτων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βολεύονταν από το μη κρατικό σύστημα και οι οποίοι αντιδρούν. Οντως, αυτή θα έλεγα ότι είναι μια συντεχνιακή αντίδραση στενών συμφερόντων. Η κυριότερη όμως αντίδραση, που σήμερα πρέπει να αναδειχθεί από το λαό, είναι άλλου τύπου. Είναι αντίδραση που οφείλεται στο ότι θα έχει λιγότερες παροχές, ενώ αν θα θέλει να έχει περισσότερες, θα πρέπει να τις πληρώνει.
Ως προς αυτό το ζήτημα, εμείς είμαστε υπέρ των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ακουσα τον κ. Νεράντζη για το θέμα. Αν πηγαίναμε σε ένα σύστημα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όντως υπάρχει ένα θέμα γι' αυτόν που έχει ένα ιατρείο και που έχει επενδύσει σε μηχανήματα, για το πώς θα κλείσει το ιατρείο. Πρέπει, όμως, να το κλείσει. Θα μπορούσε να πάρει τα μηχανήματα και να τα πάει στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν θα του λέγαμε «κάτσε ένα χρόνο με την πελατεία σου».
Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο οδοντίατρος, που έχει ξοδέψει πολλά λεφτά. Δεν μπορείς να του πεις «έλα στο δημόσιο». Θα του πάρεις τα μηχανήματα και θα τα τοποθετήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Εμείς, παραδείγματος χάρη, λέμε οι φαρμακοποιοί να πάνε όλοι στην Πρωτοβάθμια, οι οδοντίατροι, όλοι αυτοί που σήμερα έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Τώρα, τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν με την ένταξή τους, να το δούμε. Πρέπει, όμως, να ενταχθούν. Μα, δεν προβλέπεται αυτό. Προβλέπεται πάλι η συνύπαρξη κρατικού -γιατί δεν είναι δημόσιο με τη θετικά φορτισμένη έννοια- και ιδιωτικού τομέα.
Θα μεγαλώσει ο ανταγωνισμός
Τι κάνετε τώρα; Τα συμμαζεύετε; Η σύζευξη κρατικού και ιδιωτικού είναι ακόμα πιο στενή και μέσα σε αυτήν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που λέτε ο εσωτερικός ανταγωνισμός θα είναι οξύτατος. Εδώ να δείτε. Πρώτα είχες κάποιες συντεχνίες με τα φακελάκια, με τα «πάω το πρωί, έλα το απόγευμα στο ιδιωτικό ιατρείο». Υπήρχαν αυτά. Ξέρουμε πού ζούμε.
Τώρα, θα υπάρχει ανταγωνισμός πιο ομαδοποιημένος και πιο έντονος και θα υπάρχουν και εσωτερικές αρνητικές αλλαγές και εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων. Οι ανταγωνισμοί θα είναι πιο μεγάλοι. Αρμονική συνύπαρξη κράτους και ιδιωτών δεν μπορεί να υπάρξει. Στον καπιταλισμό είμαστε, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Τουλάχιστον, όμως, στην Υγεία να μην υπάρχει.
Δεύτερον, η χωροθέτηση. Εμείς υποστηρίζουμε και μέσα σε μεγάλους τόπους δουλειάς -δυστυχώς, τώρα οι μεγάλοι τόποι δουλειάς είναι των τριακοσίων ατόμων- να υπάρχει Κέντρο Υγείας. Να υπάρχει στις βιομηχανικές ζώνες, στις περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων ανάλογα με τους κλάδους, στις ορεινές περιοχές. Εχεις νησιά. Δεν είναι ο πληθυσμός πάντα το κριτήριο. Εχεις περιοχές, εκεί που μένω εγώ, όπου ο ένας οικισμός από τον άλλο έχει απόσταση. Αρχίζεις από το Γραμματικό και τελειώνεις στα Σπάτα, στη Ραφήνα. Μα, δεν έχουμε όλοι αυτοκίνητα! `Η μπορεί να σου συμβεί κάτι. Θα έχουν κινητές μονάδες αυτά τα Κέντρα Υγείας; Η Βοήθεια στο Σπίτι θα γίνει από εκεί;
Ολα τα ζητήματα ειπώθηκαν και πριν, ο οικογενειακός προγραμματισμός, συμβουλευτικά κέντρα. Η δημόσια υγεία πρέπει να ενταχθεί εκεί. Εδώ, χρειάζεται ο ενιαίος χαρακτήρας, αλλά να μην είναι μία άναρχη σύζευξη που το ένα είναι καχεκτικό και το άλλο υπερβολικά αναπτυγμένο. Εδώ, όντως, θέλει πάρα πολλή δουλειά. Πρέπει να πάρεις υπόψη ηλικίες, φύλο, κληρονομικότητα, μια σειρά από πράγματα. Ολες οι ειδικότητες να είναι μέσα στην Πρωτοβάθμια, εκτός από ορισμένες. Δε λέω να γίνεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ακόμα και βραχεία νοσηλεία μπορεί να γίνεται, φυσικοθεραπείες. Να τελειώσουν τα ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια.
Αυτά δεν μπορείτε να τα λύσετε εσείς. Δεν μπορεί να τα λύσει ένα σύστημα που από την άλλη πλευρά ιδιωτικοποιεί, απελευθερώνει την αγορά. Γι' αυτό έρχεστε και σε αντίθεση και με τις λεγόμενες συντεχνιακές αντιλήψεις και συντεχνίες.

SONY Ετοιμάζει 5.000 απολύσεις

SONY
Ετοιμάζει 5.000 απολύσεις


ΤΟΚΙΟ.-
Στην απόλυση 5.000 εργαζομένων θα προχωρήσει το ιαπωνικό μονοπώλιο της «Sony», στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της εταιρείας και την ενίσχυση της θέσης της στον κλάδο.
Η «Sony» εκτιμά ότι οι υψηλές ζημιές που εμφάνισε για το τρέχον οικονομικό έτος συνδέονται με τα αποτελέσματα των πωλήσεων στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), το οποίο και αποφάσισε να πουλήσει καθώς ο ανταγωνισμός με άλλα μεγαθήρια του χώρου δεν απέδωσε προς το δικό της όφελος. Επιπλέον, αποφάσισε να μεταφέρει σε χωριστή θυγατρική εταιρεία το τμήμα των τηλεοράσεων και να ενισχύσει τις επενδύσεις της στους τομείς της κινητής τηλεφωνίας και των «τάμπλετς». Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν το Μάρτη του 2015, οι 1.500 θα γίνουν στην Ιαπωνία και οι 3.500 στις δομές της σε άλλες χώρες.

TOP READ