xiros
Στην αρχή νόμιζα ότι είναι επαγγελματικό τρολλάρισμα κάποιου με ελεύθερο χρόνο και όρεξη για χιούμορ. Που ξανακούστηκε στην Ελλάδα, την ψωροκώσταινα της τρομοκρατίας να αντιγράφουν τις πρακτικές κοτζάμ Αλκάιντα; Μπήκα στον πειρασμό να το δω, αν και ήξερα από πριν τι θα παρακολουθήσω.
Καταρχάς έμεινα έκπληκτος για το γεγονός ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός ψωνίζει περουκίνι μαζί με τον Καρατζαφέρη. Τρομακτική ομοιότητα. Σαν να βλέπεις τον Καρατζαφύρερ ντυμένο ράπερ. Το σκηνικό; Μια πανδαισία! Δώσε Τσε, δώσε και Άρη, έτσι για να ταυτίσουμε τους ανθρώπους-σύμβολα μαζικών, λαϊκών αγώνων μεσκοτεινές πρακτικές που το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα έχει καταδικάσει ακόμα απο τα παιδικά του χρόνια.  Δε βαριέσαι, λες, εδώ τον Τσε τον φοράει κάθε τελειωμένο δαπιτάκι πίνοντας το σαρντονέ του σε κάποιο wine bar της Κηφισιάς, ο Ξηρός σε πείραξε; Ο Καραϊσκάκης και ο Κωλοκοτρώνης πως εμφανίστηκαν στο κάδρο; Το ότι η αστική τάξη αξιοποιούσε, ενίοτε δημιουργούσε, την δράση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» για να ταυτίσει με αυτήν τον κομμουνισμό, την πάλη για αλλαγή της κοινωνίας, το γνωρίζαμε προτού δούμε εκείνες τις πρώτες φωτογραφίες από την γιάφκα της 17Ν όπου ο Μαρξ κι ο Ένγκελς βρισκόταν δίπλα-δίπλα στις ρουκέτες. Τώρα ξαφνικά στο παιχνίδι μπήκαν και οι ήρωες της επανάστασης του 1821. Προφανώς ό,τι μπορεί να γίνει αντιληπτό ως σύμβολο αντίστασης πρέπει να ταυτιστεί με το «ελεύθερο μέλος της 17Ν» με το αντάρτικο τουφέκι στο χέρι.
Και κάπου εδώ ας κάνουμε μια παύση να σκεφτούμε: Είναι όλες αυτές οι οργανώσεις στημένες από μυστικές υπηρεσίες ή όχι; Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι ο Ξηρός πράγματι αυτό που λέει ότι είναι ή μπορεί να λειτουργεί προς το συμφέρον όσως κερδίζουν από την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων; Διαβάζοντας την επιστολή, αλλά κυρίως βλέποντας το βίντεο καταλήγει κανείς στο εξής συμπέρασμα:
Α) Αν ισχύει το πρώτο, αν δηλαδή ο Ξηρός είναι όντως ένας επαναστάτης που διαλέγει τον ατομικό δρόμο της ένοπλης βίας, τότε με την επίκληση στην μεσαία τάξη, στο θυμικό των αριστερών, στην προσωπικότητα του Τσε, του Άρη, του Κωλοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να ανακατεύει την αντιμνημονιακή σαλάτα των ταξικά ακίνδυνων –τύπου- αγανακτισμένων του συντάγματος, δήθεν κινημάτων. Ρε Καζάκη, μπας και είσαι εσύ με περούκα;
Β) Αν ο Ξηρός λειτουργεί ως όργανο άλλου είδους συμφερόντων  (κάπου εδώ ένας ερεθισμένος υπερεπαναστάτης πέφτει από τα σύννεφα), τότε πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια να ταυτιστεί οποιοσδήποτε πιστεύει ας πούμε στην άρνηση πληρωμής του χρέους, στην αντίσταση σε χαράτσια, μνημόνια κτλ. Σαν να σου λέει το σύστημα, εσύ απλέ λαέ που δεν γουστάρεις να σε χαρατσώνουν, είτε είσαι αριστερός είτε δεξιός, εσύ που κάτι θες να κάνεις, να οργανώσεις κάποιου είδους αντίσταση στη γειτονιά σου, στο σωματείο σου, στη δουλειά σου, κάτσε στα αυγά σου. Αυτές είναι δουλειές των «τρομοκρατών». Μαζέψου πριν σε μαζέψουν.
Πίσω από τα πύρινα λόγια του Ξηρού μόνο προοπτική επανάστασης δεν κρύβεται. Χέρι-χέρι με τον Χριστόδουλο πηγαίνει από τη μία η δικαιολόγηση της έντασης της καταστολής κι από την άλλη η προσκόλληση σε μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη ότι η επανάσταση γίνεται με δυο ρουκέτες και ένα περίστροφο. Άντε, κάντε τώρα όλοι like στο youtube και κοιμηθείτε με την ονείρωξη ότι μια μέρα μπορεί να δείτε μια ρουκέτα στη βουλή και ξαφνικά να αλλάξει η ζωή σας. Άσε που δεν θα χρειαστεί να σηκωθείτε από τον καναπέ. Βρέθηκε ο άνθρωπός σας…