27 Δεκ 2013

Πρέβεζα: Ανακοίνωση του ΚΚΕ για προκλήσεις της Χρυσής Αυγής

Πρέβεζα: Ανακοίνωση του ΚΚΕ για προκλήσεις της Χρυσής Αυγής
Από παλιότερη αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πρέβεζα

Να μη μπορούν να σταθούν πουθενά ούτε στην Πρέβεζα, ούτε πουθενά αλλού οι ναζιστικές - μαφιόζικες συμμορίες τονίζει η ΤΟ Πρέβεζας - Λευκάδας του ΚΚΕ και καλεί το λαό να μην αφήσει το δηλητήριο της Χρυσής Αυγής να απλωθεί στη πόλη. Με αφορμή τη θρασύτατη ενέργεια των ναζιστών να καλέσουν το λαό της Πρέβεζας να συμμετάσχει στα εγκαίνια των γραφείων τους η ΤΟ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της:
«Η Χρυσή Αυγή αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι. Πρόκειται για μαφιόζικη, εγκληματική οργάνωση δολοφόνων νεοναζί και ως τέτοιοι φασίστες, νεοναζί εγκληματίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους μας.
Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι λαϊκές επιτροπές, μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της ΧΑ και να προστατεύσουν το λαό από το δηλητήριο και την εγκληματική δράση τους. Να τους πετάξουμε έξω από τις λαϊκές γειτονιές, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, τους μαζικούς φορείς. Να δυναμώσουμε τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει».
Σε άλλο σημείο υπογραμίζεται ότι: «Υπάρχει το ποινικό νομικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα. Τα περιστατικά δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο. Επιθέσεις σε μετανάστες, επίθεση σε Αιγύπτιους εργάτες, σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε μέλη του ΚΚΕ και πολλά άλλα.
Και αντί να διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όλο αυτό το διάστημα ακούμε τις γνωστές θεωρίες των δύο άκρων που προσπαθούσαν να ταυτίσουν τη δράση του λαϊκού κινήματος με την εγκληματική δράση των ναζί. Υπερπροβολή της ΧΑ - που είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο - ουσιαστικά την αθώωναν, νομιμοποιώντας την έτσι στη λαϊκή συνείδηση. Τοποθετήσεις για δήθεν "αντισυστημική" ΧΑ, και άλλα σχετικά. Με αυτή τη στήριξη αποθρασύνονται και απλώνουν το δηλητήριο τους ανά την Ελλάδα όπως και εδώ στην Πρέβεζα».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η ΝΔ αξιοποιεί τη δράση της ΧΑ, με τη θεωρία των δύο άκρων του λεγόμενου "συνταγματικού τόξου", θεωρία που με ανάλογο τρόπο αξιοποιήθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου για να τσακιστεί το γερμανικό εργατικό κίνημα. Οι αστικές δυνάμεις προσπαθούν να εξομοιώσουν με την εγκληματική ναζιστική βία την εργατική λαϊκή ορμή και πάλη, όταν συγκρούεται με την καπιταλιστική βία και βαρβαρότητα ή όταν συγκρούστηκε στο παρελθόν με τη φεουδαρχική τότε βία.
Ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, περιχαρακώνει την εγκληματική δράση της οργάνωσης αυτής στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, για την εναλλαγή στην αστική διαχείριση και τον εγκλωβισμό της νεολαίας και γενικότερα του εργατικού κινήματος στην υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας.
Αυτό που χρειάζεται είναι ο λαός και η νεολαία να συντονίσουν και να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από τις γραμμές των εργατικών σωματείων και των άλλων οργανώσεων του λαού και της νεολαίας, για την αντιμετώπιση και απομόνωση των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Και γι' αυτό χρειάζεται ένταση της πολύπλευρης ιδεολογικής- πολιτικής- οργανωτικής- πρακτικής αντιμετώπισης

Ένα κομμάτι ουρανός

Ένα κομμάτι ουρανός

Αυτές τις μέρες η κε του μπλοκ το έχει ρίξει (στο φαΐ και) στη βιβλιοθεραπεία. Συνεπώς περιορίζεται σήμερα σε μια τεμπέλικη ανάρτηση, με την αντιγραφή ενός αποσπάσματος από ένα μυθιστόρημα του δημήτρη (μίμη) ραβάνη-ρεντή. Ο οποίος έχει γράψει μερικά από τα καλύτερα μυθιστορήματα για την περίοδο της αντίστασης, αλλά και τους στίχους μερικών πολύ σπουδαίων τραγουδιών (σαν ατσάλινο τείχος, παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, ο μπελογιάννης ζει), ποιήματα, θεατρικά, κτλ.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο του «ένα κομμάτι ουρανός», από τη δεκαετία με τις βάτες και μεταφέρει στην εποχή του μια πραγματική ιστορία, που είχε συμβεί πολλά χρόνια πριν, το 39’.
Την ξανάφερε στο μυαλό μου ένας γύρος στα νησιά της άγονης γραμμής, καθώς και μια ειδική οδηγία για τους ερασιτέχνες κατασκευαστές σκαφών, που λέει: «προσοχή! Όταν κατασκευάζετε σκάφος να μελετήσετε πρώτα τον χώρο, να βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσετε να το βγάλετε!»
Φαίνεται πως συχνά συμβαίνει να μη βγαίνει η βάρκα σου από διάφορα «τείχη»…

Στο κεφάλαιο αυτό ο συγγραφέας περιγράφει την απεργία των λιμενεργατών, το χτύπημα των ματ και της κρατικής καταστολής, την κόντρα με τους παραγωγούς που ζητούσαν να μεταφερθούν τα προϊόντα τους και τις σκέψεις κυβέρνησης της αλλαγής (που υποσχόταν ακόμα καλύτερες μέρες) να χρησιμοποιήσει στρατιώτες στη θέση των απεργών.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα εστιάζει στις αντιδράσεις των θαμώνων ενός καφενείου, που ακούνε τις ειδήσεις του κρατικού καναλιού.


Δημήτρης Ραβάνης Ρεντής (1925-1996)
 Το προηγούμενο βράδυ είχαν στηθεί όλοι στην τηλεόραση ν’ ακούσουν ειδήσεις για τις κινητοποιήσεις. Σε μερικά νησιά η πλειοψηφία εξακολουθούσε να υποστηρίζει την απεργία, σε άλλα είχε λυθεί. Ανάμεσα σ’ αυτούς που είχαν λύσει την απεργία ανάφεραν και τους λιμενεργάτες του νησιού τους.

Για τ’ άλλα νησιά πέσανε οι κατάρες των σχολιαστών. Δεκάδες φράσεις, πάντα οι ίδιες, ακούστηκαν σ’ όλες τις εκπομπές.
«Συντεχνιακά συμφέροντα των απεργών…»
«Υποκινούμενοι από πολιτικές σκοπιμότητες…»
«Το δικαστήριο κήρυξε την απεργία παράνομη».

Οι θεατές, άλλοι όρθιοι, άλλοι καθισμένοι, άλλοι παίζοντας το κουμκάν τους, άρχισαν να καλαμπουρίζουν:
«Καλά σας κάνουν! Να σκάσει και να πλαντάξει η συμπαθής τάξις των λιμενεργατών!»
«Σας υποκινούν οι κομμουνιστές βρε, οι κομμουνιστές που θέλουν να διαλύσουν ως και την οικογένεια! Συνέλθετε μωρέ!»
«Βρε γαμώτο! Να μην έχει τύχει ούτε μία απεργία δίκαια και νόμιμη ούτε πριν, με την «τρισκατάρατη» δεξιά, ούτε τώρα με το «τρισευλογημένο» ΠΑΣΟΚ;»

«Αμ το άλλο το αλησμονήσατε; Κάθε κλάδος που απεργεί βαφτίζεται και προνομιούχος!» κάποιος πέταξε.
«Καλά λες! Αυτό πού το πας! Να οι τραπεζικοί –οι πλέον προνομιούχοι-, οι γιατροί –οι πλέον προνομιούχοι-, το ίδιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, κι οι οικοδόμοι, κι άσε την Ολυμπιακή!»
«Αμ οι ταξιτζίδες; Ξεχάσατε τη «συμπαθέστατη τάξη των ταξιτζίδων» που ο Κουτσόγιωργας τους ονομάτισε εφοπλιστές της ασφάλτου;»

Κι όλα θα είχαν εκτονωθεί ίσως από αστείο σε αστείο, αν δεν εμφανιζότανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να δηλώσει πως αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων για το φόρτωμα των κηπευτικών. Και μπορεί κι αυτό να πέρναγε έτσι, αν τέλος δεν έβαζε και το χεράκι του ο τέως πρωθυπουργός, ο Ράλλης, να δηλώσει ότι οι στρατιώτες εκτός από τα καθήκοντά τους για την υπεράσπιση της πατρίδας, επιτρέπεται να κάνουν και τέτιες δουλιές.

«Ποπό, τι θυμήθηκα!» χτύπησε ένας εργάτης το κούτελό του. «Ρε Ντίνο, τι είχε πει ο τωρινός πρωθυπουργός όταν ο Ράλλης είχε κινητοποιήσει το στρατό για να σπάσει τις απεργίες;»
«Εγώ δε θυμάμαι. Θυμάται κανείς παιδιά;» έκανε τον ανήξερο ο Ντίνος.
«Ο Παπανδρέου τον είχε κολλήσει στον τοίχο τον Ράλλη, τότε, αυτός όμως, είδες τώρα ευγένεια και συμπαράσταση;»
«Ρε παιδιά, ρε παιδιά, όχι και συμπαράταξη με τη δεξιά!» μπήκε άλλος στη μέση.
«Συμπαράσταση είπε ο άνθρωπος, μην υπερβάλλεις και μη διαστρεβλώνεις. Γιατί, όπως είδες, ο τέως πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε οικειοθελώς και ευγενώς προσφερόμενος!»

«Ε λοιπόν, να ξέρετε πως είναι «κρυπτοκλαδικός» κι ο Ράλλης!»
«Α καλά, αυτός ήταν από παλιά σοσιαλιστής. Το δήλωσε κιόλας. Δε θυμάστε πέρσι, σα σήμερα, που τ’ ακούσαμε σ’ αυτό εδώ το καφενείο, απ’ αυτήν εδώ την τηλεόραση; Θυμάστε τι είπε; Αν αυτό, λέει, είναι σοσιαλισμός, εμείς τον είχαμε εφαρμόσει επί κυβερνήσεώς μας».
«Σκάσε ρε εφοπλιστή του τσουβαλοφορτώματος» κάποιος γέλασε.

Το καπάκι στο καζάνι που κόχλαζε, το ‘βαλε –ή καλύτερα, το ‘βγαλε- ένας «ειδικός οικονομολόγος» από δαύτους που κινητοποιούν πάντα σε τέτιες περιπτώσεις, με αριστεροειδή πεπαλαιωμένα «πτυχία», άσοι στο να παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο. Αυτός πάλι –τι του ‘ρθε;- δήλωσε πως η κυβέρνηση στεκότανε πάντα στο πλάι των παραγωγών και στα προβλήματά τους και τώρα που η κατάστασή τους άρχισε να καλυτερεύει, ερχότανε η απεργία των λιμενεργατών να τους χαλάσει τη δουλιά.
«Γιατί το κάνετε αυτό, βρε εργάτες, αφού τους μεσάζοντες που ρουφούσαν το αίμα των παραγωγών τους διέλυσε η κυβέρνηση;» ρώτησε ένας από τους παρευρισκόμενους «καταστενοχωρημένος».

Πάνω σ’ αυτό μπουρίνιασαν κι οι παραγωγοί που χρόνια τώρα τους εμπαίζει η Νομαρχία με τα μέτρα που όλο και θα πάρει.
«Μας κοροϊδεύουν ρε, μας κοροϊδεύουν!»
«Δε μας αξίζει; Όχι πες μου, δε μας αξίζει να μας κοροϊδεύουν, αφού ξεχνάμε τις φάπες που τρώμε;»
Το αστείο εξελίχθηκε σε αγανάκτηση. Οι άνθρωποι είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν έστω και υποχωρήσεις, φτάνει να μην τους παίρνουν στο ψιλό.
Κι έτσι, σε συμφωνία με τους παραγωγούς αυτή τη φορά, ψηφίστηκε η συνέχιση της απεργίας…


Το εξώφυλλο της έκδοσης, με την χαρακτηριστική 80'ς αισθητική
που βρίσκουμε και σε άλλα σπουδαία βιβλία της ίδιας σειράς


Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, ο συγγραφέας γράφει πως "αν και μου λένε 'μη μαρτυράς πως οι ιστορίες σου είναι αληθινές, γιατί χάνεις' κάνω πάλι το ίδιο λάθος". Κι εμείς με τη σειρά μας χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε το δυνατό ρεαλισμό και τις συνέπειες αυτού του λάθους.

Ο σφος αναγνώστης μπορεί να μείνει στις ομοιότητες με τη δική μας εποχή και το διαχρονικό χαρακτήρα κάποιων καταστάσεων. Ας μη μας διαφεύγει ωστόσο, πως σήμερα έχει σπάσει το κρατικό μονοπώλιο στην τηλεόραση και η ενημέρωσή μας είναι σαφώς πιο αντικειμενική. Κι ότι η σημερινή ροζ αλλαγή, θα διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και θα φροντίσει να μην τα επαναλάβει.
Ας μην τα ισοπεδώνουμε λοιπόν όλα, με στείρο μηδενισμό..

Υγ: όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται για το βιβλίο, μπορούν να το βρουν στη σύγχρονη εποχή σε ειδική προσφορά (τρία ευρώ, αν δεν κάνω λάθος), μαζί με πολλά άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα, εκ των οποίων το καλύτερο ίσως είναι "ο δρομάκος με την πιπεριά", για τα χρόνια της αντίστασης.

ΗΠΑ: Περικοπές δαπανών και κλείσιμο οργανισμών

ΗΠΑ: Περικοπές δαπανών και κλείσιμο οργανισμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη τη διετή συμφωνία για τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών που επετεύχθη μεταξύ των δυο παρατάξεων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Το νομοσχέδιο ήταν μεταξύ επτά νόμων συνολικά που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα από τη Χαβάη, όπου περνά εορταστικές οικογενειακές διακοπές.
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκέμβρη, η οποία θα διευκολύνει την αυτόματη περικοπή των δαπανών που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών οργανισμών δημιουργώντας σοβαρή αναστάτωση στη ζωή χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

Οι αξίες της Ευρώπης

Οι αξίες της Ευρώπης




Ποιες είναι ακριβώς οι λεγόμενες “αξίες της Ευρώπης”, στις οποίες ομνύουν από κοινού και … αντάμα, δεξιοί, κεντρώοι και … αριστεροί του είδους “Die Linke”, ΚΕΑ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. ;

Για να τις δούμε …

- Φτώχεια από τη μία για την πλειοψηφία των λαών και αμύθητα πλούτη για μια χούφτα

- Δυστυχία

- Ανεργία

- Προστυχιά, βρώμα και δυσωδία

- Οι νέοι δεν ονειρεύονται πλέον

- Ακρίβεια

- Ανύπαρκτη ή έστω χαμηλό επίπεδο για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία

- Μίζα, ρεμούλα, διαφθορά

- Υποδομές για κλάματα

- Μηχανισμοί καταστολής, που θα τους ζήλευε κι ο … Χίτλερ

- Λουμπενοποίηση και εκφασισμός

- Πόλεμοι, καταστροφές, επεμβάσεις

Φυσκά, πολλές ακόμα παρόμοιες … “Ευρωπαϊκές αξίες” θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, ίσως να θέλαμε ένα … βιβλίο, αλλά έστω κι αυτές, είναι ενδεικτικές – νομίζω !

Ενδεικτικές για το είδος της Ευρώπης που … οραματίζονται τα αστικά κόμματα (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ), για το ποια Ευρώπη θέλει να υπηρετήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, για την Ευρώπη που μας πιπιλίζουν το μυαλό πρωί και βράδυ τα διάφορα κανάλια μας !

Έ, ΟΧΙ !

Εμείς, ΔΕΝ την θέλουμε αυτήν την Ευρώπη τους …

Mεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην ιστορία του ΚΚΕ (μέρος 2o)

 Mεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην ιστορία του ΚΚΕ (μέρος 2o)



Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Το φως κελαηδάει, άιντε κελαηδάει
στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας.
Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα.
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα.
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί.
Μαζί κι ο ουρανός και η γη.

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Ο ήλιος με φωνάζει, ο ήλιος με φωνάζει.
Χαρά, χαρά. Δε μας νοιάζει τι θ’ αφήσει
το φιλί μας μες στο χρόνο και στο τραγούδι.



ΕΛΑΣίτες της Δυτικής Μακεδονίας: Ν Απλούτσης, Π. Τρομάρας, Α Ράτσιος, Αχιλλέας Παπαιωάννου, Χρ. Τσέντος και ο Β. Βλάχος

ΕΛΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας. Αντάρτες του 1/38 Συντάγματος

Τα ερείπια των γραφείων της ΕΣΠΟ από την ανατίναξη της ΠΕΑΝ. Μετέπειτα κατά τα Δεκεμβριανά η ΠΕΑΝ θα στραφεί ανοιχτά εναντίον του ΕΛΑΣ

Αετόπουλα στη Ζίτσα σε οπλοασκήσεις υπό την εποπτεία του ΕΛΑΣίτη εκπαιδευτή 
Αετόπουλα στη Ζήτσα σε οπλοασκήσεις 


Ἐρχόταν ἡ Ἄνοιξη 
καθόταν στὸ σκουριασμένο ντεπόζιτο τῆς αὐλῆς μας
καὶ κουνούσε τὰ πόδια της.
Κι εἶταν ἕνα χαμόγελο στὸν ἀέρα, 
ἕνα μεγάλο παράνομο χαμόγελο, 
ἀντιφεγγίζοντας ἀπὸ μάτια σὲ μάτια, 
ἀντιφεγγίζοντας ἀπὸ στόμα σὲ στόμα 
Ἐτοῦτο τὸ χαμόγελο τοῦ προλετάριου.
Ἕνα παράνομο χαμόγελο
ἀντιφεγγίζοντας ἀπὸ μάτια σὲ μάτια, 
ἀπὸ στόμα σὲ στόμα, ἀπὸ ὄνειρο σὲ ὄνειρο 
ἕνα παράνομο χαμόγελο, σιωπηλό, 
πιὸ σιωπηλό ἀπ’ τὸ σπίρτο ποὺ ἀγγίζει τὸ φιτίλι.
Ἐτοῦτο τὸ χαμόγελο τοῦ κόσμου.



Αετόπουλα του ΕΛΑΣ σε πόζα 

Αετόπουλα στη Θεσσαλονίκη. Το πλακάτ γράφει : Αγωνιστείτε για τη λαϊκή κυριαρχία και για τη δημοκρατία 

Ταγματασφαλίτες με χωροφύλακα στο πλάι των Ναζί στην Πελοπόννησο. Τα εγγόνια τους της Χρυσής Αυγής γιορτάζουν μέχρι σήμερα τις μάχες των παππούδων τους... 
Ανεξάρτητο τάγμα του ΕΛΑΣ Ηλείας με ταγματάρχη τον καπετάν Μαντούκο. 
1944. Πύργος Ηλείας. Αξιωματικοί του ανεξάρτητου τάγματος του ΕΛΑΣ Αρχαίας Ολυμπίας. Δεύτερος από δεξιά ο καπετάνιος Στέλιος Καραχάλιος



Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή
που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.
Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, 
τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κι ό,τι πιο όμορφο, 
Κι ό,τι πιο όμορφο θα `θελα να σου πω, 
Δε στο `πα ακόμα, δε στο `πα ακόμα.





Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα 

Πορεία ανταρτών του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο 

Αντιφασίστες από τη Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία και σοβιετικοί στρατιώτες μάχονται μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ

ΕΛΑΣίτες στην Κάτζα Αττικής. Όρθιος ο μαχητής Δημήτρης Πούλιας, τέταρτος ο Γιάννης Δαγρές και δεξιά αυστριακός αντιφασίστας που συμμετείχε στην ομάδα.

Ο Ακροναυπλιώτης αντιφασίστας αξιωματικός Γιάννης Σάλας 

Οἱ σκοτωμένοι ξεκουράζονται κάτου ἀπ’ τὸ χῶμα, 
μὰ ἐδῶ, πάνου ἀπ’ τὸ χῶμα μᾶς σκοτώνουν κάθε μέρα, 
σκοτώνουν κάθε μέρα τὴν ἐλπίδα μας
σκοτώνουν κάθε μέρα στὸ κατώφλι μας τὸ φῶς
καὶ τὴ μικρὴ γαλήνη τοῦ στρωμένου τραπεζιοῦ
καὶ τὸ φιλὶ ποὺ κλάει στὴν ἄκρη τῶν χειλιῶν μας
κι ἀκόμα δὲν μποροῦμε νὰ πεθάνουμε 
δὲν μποροῦμε.




Ο γερο-Τσεκούρας ψυχοπατέρας του Άρη Βελουχιώτη μιλάει για τις εκλογές του 1944 στη Βίνιανη

ΕΠΟΝίτες βλέπουν σύνθημα του ΚΚΕ στον τοίχο του χωριού τους

ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες γιορτάζουν μαζί την Πρωτομαγιά του 1944 κρατώντας την ελληνική σημαία και το κόκκινο λάβαρο 


Υπαίθρια μαθήματα μετά το κάψιμο του σχολείου στο χωριό Σύδεντρο

Κορίτσι σε μάθημα με τον ΕΛΑΣίτη δάσκαλό της ενώ το χωριό της κάηκε από Γερμανούς και Ταγματασφαλίτες

H EΠΟΝίτισσα Αλέκα Μυριαλλή μαθαίνει παιχνίδια στα αετόπουλα στον παιδικό σταθμό του Καρπενησίου



Mπήκαν στα σίδερα και στη φωτιά, 
κουβέντιασαν με τα λιθάρια, 
κεράσανε ρακί το θάνατο 
στο καύκαλο του παππουλή τους 

στ’ Aλώνια τα ίδια αντάμωσαν το Διγενή 
και στρώθηκαν στο δείπνο 
κόβοντας τον καημό στα δυο
έτσι που κόβανε στο γόνατο 
το κριθαρένιο τους καρβέλι.



Πτυχίο του διδασκαλείου της Τύρνας για την Παπά Ευγγελία

Αποδεικτήριο σπουδών της Κατσιμάνης Ελένης από το παιδαγωγικό φροντιστήριο Καρπενησίου

Αφίσσα για την παράσταση μαριονετών του Νίκου Ακίλογλου για τα αετόπουλα

Το κουκλοθέατρο του Νίκου Ακίλογλου

ΕΠΟΝίτικος θίασος

Έλληνες όμηροι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάνχαιν. Δεξιά ο Παύλος Λιαντινιώτης



Το φεγγάρι μπήκε στο στρατώνα
Ψαχούλεψε τις κουβέρτες των φαντάρων
Έπιασε ένα γυμνό χέρι
Κοιμήσου κοιμήσου

Κάποιος παραμιλάει
Κάποιος ροχαλίζει
Μια σκιά χειρονομεί στον μακρύ τοίχο
Πέρασε το τελευταίο τραμ – ησυχία

Μπορεί όλοι αυτοί
Να’ν’ αύριο πεθαμένοι
Μπορεί από τώρα κιόλας 
Να’ναι πεθαμένοι

Ένας φαντάρος ξύπνησε
Κοιτάζει γύρω του με γυάλινα μάτια
Μια κλωστή αίμα 
κρέμεται απ’ τα χείλη του φεγγαριού



EΛΑΣ Αγίας Τριάδας Περιστερίου Όρθιοι από αριστερά: Νίκος Βασιλόπουλος και ένας ΕΛΑΣίτης από την Κοκκινιά. Καθιστοί Απόλλων Διδασκάλου, Νίκος Ξανθόπουλος και ο Μάνθος

1944. ΕΛΑΣίτες στην πλατεία Περιστερίου Δεύτερος από αριστερά όρθιος ο Νίκος Ξανθόπουλος Κάτω διακρίνεται ο ΕΛΑΣίτης Απόλλων Διδασκάλου
Η Διαμάντω Κουμπάκη. Εκτελέστηκε στο μπλόκο της Κοκκινιάς

Ο ΕΠΟΝίτης Παναγιώτης Μεταξάς. Εκτελέστηκε στη Μάντρα της Οσίας Ξένης στο μπλόκο της Κοκκινιάς ετών 16

Άνδρες του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κοκκινιάς

Άνδρες του εφεδρικού ΕΛΑΣ Παλαιάς Κοκκινιάς


Τ’ άσπρο ξωκλήσι στην πλαγιά
κατάγναντα στον ήλιο
πυροβολεί με το μικρό
στενό παράθυρό του

Και την καμπάνα του αψηλά
στον πλάτανο δεμένη
την εκουρντίζει ολονυχτίς

για του Αη Λαού τη σκόλη



TOP READ