18 Οκτ 2013

Οι πενήντα (+οκτώ) αποχρώσεις της κεντροαριστεράς

Οι πενήντα (+οκτώ) αποχρώσεις της κεντροαριστεράς

Τις τελευταίες μέρες το έθνος του μπόμπολα έχει αναλάβει εργολαβία μια κατεξοχήν εθνική μπομπολική υπόθεση κι ανασύρει στην επιφάνεια διάφορα ναυάγια της σοσιαλδημοκρατίας να μιλήσουν για την ανάγκη συγκρότησης και τα χαρακτηριστικά ενός νέου κεντροαριστερού πόλου. Ο οποίος έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει εύπεπτη υπόθεση άρλεκιν, με προτεινόμενο τίτλο αυτόν της ανάρτησης, αλλά καμία απολύτως πιθανότητα να γίνει μπεστ-σέλερ.

Την ίδια στιγμή 58 προσωπικότητες (όχι σαν εμάς τους κοινούς θνητούς κι απρόσωπους) υπογράφουν μια διακήρυξη πασοκικής περηφάνιας (μπορούνε να ζητήσουν και άδεια για παρέλαση από τον καμίνη και τον μπουτάρη, που είναι μαζί τους) φέροντας η καθεμιά το δικό της ιδεολογική στίγμα και τη δική της απόχρωση, για να φτιάξουν όλοι μαζί μια μεγάλη μουντζούρα. Που δεν χρειάζεται να είναι κανείς θιασώτης της θεωρίας του σοσιαλφασισμού, για να καταλάβει ότι στρώνει πολιτικά το έδαφος για την προέλαση του φασισμού, απ’ όπου κι αν προέρχεται και οποιασδήποτε απόχρωσης.



Κεντροαριστερά είναι η ξινισμένη σούπα που προκύπτει αν ανακατέψουμε την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία με τη μετεξέλιξη του ευρωκομμουνισμού. Ο οποίος δεν έρχεται απ’ το μέλλον, καινούριο κάτι τάχα να μας φέρει, όπως θα μας βεβαίωνε κι ο φώντας λάδης*. Παρά μόνο αναμασά την παμπάλαια καραμέλα της ανανέωσης, που έλιωσε μετά τις ανατροπές του 89-91 κι έγινε εκσυγχρονισμός, πετώντας το δεύτερο συνθετικό που της ήταν άχρηστο πια και κρατώντας μόνο το πρώτο, του ευρωμονόδρομου.

Ο ευρωκομμουνισμός ήταν μια δημαρ πριν από την εποχή της. Ένας τρόπος να δηλώνεις κομμουνιστής, χωρίς να είσαι. Με τον ίδιο περίπου τρόπο που το πασόκ έπαιζε το χαρτί του αντι-ιμπεριαλισμού, ενώ τον καθιστούσε πουκάμισο αδειανό (φεύγουν οι βάσεις που μένουν που φεύγουν), υπηρετούσε τα νέα τζάκια στο όνομα των μη προνομιούχων και διατεινόταν πως φέρνει την αλλαγή, χωρίς να αλλάζει τίποτα. Αλλαγές βλέπω, αλλαγή δε βλέπω, έλεγε ο θυμόσοφος χαρίλαος. Ούτε καν «αλλαγή της αλλαγής», που ζητούσε ο κύρκος, ή έστω έναν επαναπροσδιορισμό του επαναπροσδιορισμού της αλλαγής της αλλαγής, όπως πρόσθετε ο χάρρυ κλυνν.

Ο κύρκος ζητούσε ακόμα να μην είμαστε τόσο κολλημένοι δογματικοί. Δηλ να είμαστε κκε χωρίς να είμαστε κομμουνιστές, με άλλα λόγια και να κρατήσουμε το όνομα χωρίς την χάρη. Και πήρε όσους δικούς μας συμφωνούσαν μαζί του στο συνασπισμό, που ήταν ένας τρόπος να είσαι εναλλακτικός πασόκος χωρίς να είσαι πασόκ. Για να φτιάξει ένα κομμάτι αργότερα τη δημαρ, που αυτοπροσδιοριζόταν ως σύγχρονη αριστερά, χωρίς να είναι τίποτα από αυτά τα δύο. Και ξεχείλωσε την έννοια της αριστεράς σε όρια που την είχε φτάσει μόνο το πασόκ, σε όλες τις εκδοχές του κι απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ναι ρε κε του μπλοκ, αλλά μήπως τους αδικείς; Δε νομίζω.
Ήδη από τη μεταπολίτευση μπορούσε να διαβάσει κανείς ευρωκομμουνιστικούς θρήνους για τις χαμένες ευκαιρίες του μεσοπολέμου για τη δημιουργία ενός σοσιαλιστικού κόμματος και για τις ευγενικές φυσιογνωμίες του πασαλίδη και των ηγετών της (σκ)ελδ. Για την «οδυνηρή διάσπαση» του εργατικού κινήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης διεθνούς και την ανάγκη να γεφυρωθεί το σχίσμα. Για την επικράτηση της παραδοσιακής κομμουνιστικής πτέρυγας στην αριστερά, χάρη στη δύναμη και την ακτινοβολία της σοβιετικής ένωσης. Και για την υπανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, που δεν ήταν ώριμη να δεχτεί στους κόλπους της έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό.

Πάντα με σνομπ διάθεση απέναντι στο λαό και την πραγματικότητα που δεν προσαρμόζονταν στις ιδέες τους. Με στόχο έναν καθολικό ιστορικό συμβιβασμό σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, ιμπεριαλισμού και σοσιαλισμού, στην ταξική πάλη γενικότερα μεταξύ κεφαλαίου κι εργασίας. Μιλώντας γενικά κι αφηρημένα για πολίτες –σε ευθεία αναλογία με το εμπόρευμα, που είναι η απλούστερη αφαίρεση στον καπιταλισμό- γιατί οι τάξεις είναι παλιά και σκουριασμένα εργαλεία για την ερμηνεία του κόσμου γύρω μας. Και με αθεράπευτη αισιοδοξία και προσήλωση στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την ευτυχία και στις μικρές μεταρρυθμίσεις (σε σαφή διάκριση από το άλμα της επανάστασης και άλλους τέτοιους μαξιμαλισμούς) που καλλωπίζουν το σύστημα, ακόμα και στην χουντική εκδοχή του –ας θυμηθούμε τη στήριξη της απόπειρας φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των συνταγματαρχών, την εαδε αργότερα, κτλ.

Το ωραίο της (εθνικής, μπομπολικής) υπόθεσης είναι πως το κόμμα που κατάφερε τελικά να εκφράσει ενιαία για πρώτη φορά αυτόν τον χώρο ήταν το πασόκ των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Ο κλασικός ευρωκομμουνισμός όμως δεν είναι ακριβώς με το πασόκ της 3ης σεπτέμβρη, αλλά με το εκσυγχρονιστικό πασόκ. Όποιος θέλει να διαβάσει ένα πραγματικό μανιφέστο του εκσυγχρονισμού, μπορεί να ανατρέξει στο βιβλίο του κύρκου «ανατρεπτικά» όπου ο τίτλος είναι καθαρός ευφημισμός, όπως και στην εκπομπή του πρετεντέρη άλλωστε. «Στην τρέχουσα αντίληψη η έννοια ‘ανατροπή’ είναι συνδεμένη με μεθόδους βίας. Είναι κάτι που θα πρέπει κι αυτό να ανατραπεί», μας λέει στον επίλογο του βιβλίου ο λεωνίδας.

Γραμμένο ένα χρόνο πριν το θάνατο του παπανδρέου και την ανάδειξη του σημίτη, εκθέτει όλες τις βασικές αρχές του εκσυγχρονισμού και σε μια κορυφαία στιγμή αναθεωρεί ακούσια και τον κλασικό ορισμό του βλαδίμηρου για την επαναστατική κατάσταση με το λεωνίδα να οραματίζεται μια κοινωνία συγκλίσεων κι ιστορικών συμβιβασμών χωρίς συγκρούσεις, όπου «οι έχοντες και δυναστεύοντες δε θα μπορούν πια να επιβάλλουν τη θέλησή τους και οι μη έχοντες και δυναστευόμενοι δε θα ανέχονται πια την πείνα και την τυραννία». Μια ιδιότυπη αέναη «δυαδική κατάσταση», όχι όμως ως προθάλαμος της επανάστασης αλλά ακριβώς για την αποφυγή της. Κι είναι εντυπωσιακή σε σημειολογικό επίπεδο ακόμα και η σύμπτωση με τα γκεσέμια του εκσυγχρονισμού στην ορολογία που αντικαθιστά την ταξική ανάλυση και αναφέρεται στους «έχοντες» (και κατέχοντες).

Στο βιβλίο του κύρκου θα αναφερθώ αναλυτικά στην επόμενη ανάρτηση. Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε πάντως είναι πως το παλιό πασοκ για τους ευρωκομμουνιστές ήταν περίπου ό,τι κι ο σημερινός σύριζα για τη δημαρ: μαξιμαλιστικός, αντιαισθητικός, ανεύθυνος, αντι-ευρωπαϊκός, λαϊκιστής, κάπως φολκλόρ κι αναχρονιστικός, τριτοκοσμικά ριζοσπαστικός. Κατηγορίες που ευσταθούν τόσο, όσο επικίνδυνο ήταν και το παπανδρεϊκό πασόκ για το σύστημα και όσο ανατρεπτική είναι η εκπομπή του πρετεντέρη ή το βιβλίο του λεωνίδα.
Ο σύριζα εξάλλου δεν είναι καν το ίδιο ριζοσπαστικός σε φραστικό επίπεδο με το πασοκ της μεταπολίτευσης. Μοιάζει περισσότερο με το πασόκ του 09’, πριν από την επάρατο κρίση. Για να μην αδικήσουμε κανέναν, είναι κι οι δυο τους πασόκ, δηλ σοσιαλδημοκρατία, αλλά σε διαφορετικές φάσεις της ανάπτυξής της ο κάθε χώρος. Ή μάλλον διαφορά φάσης στη διάσπαση του κκε (68 και 91). Διασπαστές όλων των χώρων ενωθείτε.

Η ουσία της πολιτικής κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας όμως δεν είναι ο «κατακερματισμός» της, όπως πχ στις εκλογές του 58’, που είχε αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση η εδα, για να υποθέσουμε πως θα ξεπεραστεί με μια πρωτοβουλία για την ενότητά της και ένα στιβαρό αρχηγό που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και ενός καινούριου ανένδοτου –απέναντι σε ποιον και σε τι αλήθεια; Ούτε όμως και με μια πιο αριστερή σοσιαλδημοκρατία τύπου σύριζα που εξελίσσεται στην ιστορική συνέχεια αυτού που έβλεπαν κάποιοι παλιότερα στην εδα και τον ενιαίο συνασπισμό: μια ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με το κουκουέ που γνωρίσαμε.

Η κρίση ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας συνίσταται βασικά στο ότι η παρούσα φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια παραχωρήσεων στα λαϊκά στρώματα και μιας στοιχειώδους κεϊνσιανής διαχείρισης, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Και το κοινωνικό κέντρο (μεσαία τάξη κι εργατική αριστοκρατία) που αντιστοιχεί στο «πολιτικό κέντρο», βλέπει να σπάνε οι παραδοσιακοί δεσμοί του με την άρχουσα τάξη και να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Η σοσιαλδημοκρατία γίνεται χρήσιμη, όταν υπάρχει ισχυρό εργατικό κίνημα, για να το ενσωματώσει και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή. Αλλιώς χάνει τη βασική αξία χρήσης της για το σύστημα και ουσιαστικά το λόγο της ύπαρξής της. Και σ’ αυτό συνίσταται η πολιτική της χρεωκοπία και η κρίση που περνά (και χάνεται) μετά τις ανατροπές της διετίας 89-91.

Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις

Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις

Πορτογαλία: Μαχαίρι 10% στις συντάξεις
Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα μια επίμαχη μεταρρύθμιση η οποία θα μεταφρασθεί σε περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα.
Το κείμενο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση με τις ψήφους της πλειοψηφίας που υποστηρίζει τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2011, ενώ το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης ψήφισε κατά.
Το μέτρο έχει στόχο τη σύγκλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 728 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.
Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χάρη στον καθορισμό εισοδηματικών προϋποθέσεων για την καταβολή συντάξεων χηρείας, ενώ η αύξηση της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από τα 65, θα της επιτρέψει να εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 205 εκατ. ευρώ.
Όλοι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη κληθεί φέτος να καταβάλουν μια "έκτακτη συνεισφορά αλληλεγγύης" υπολογισμένη από το 3,5% ως το 10% μηνιαίων συντάξεων από 1.350 ευρώ και άνω. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν αυτή τη συνεισφορά το 2014, όμως οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους θα εξαιρεθούν, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση.
Η Πορτογαλία, η οποία δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια, έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της να μειώσει την ερχόμενη χρονιά το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ.

ενικος

ΚΕΡΚΥΡΑ-Νοσοκομείο


Από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο των επιθεωρητών συνοδεία της Αστυνομίας
Μία ακόμη ευκαιρία για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των υγειονομικών και να δικαιολογηθούν τα μέτρα υποβάθμισης και συρρίκνωσης του Δημόσιου Νοσοκομείου και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυταρχισμός και αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί,  βρήκε η κυβέρνηση με αφορμή τον έλεγχο που διενεργήθηκε την Πέμπτη στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων, γιατρών και ασθενών σε δύο ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, στη διάρκεια της εφημερίας προκειμένου να καταγραφεί, ουσιαστικά, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής περιστολής των δαπανών και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών της υγείας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, οι ελλείψεις είναι τραγικές και είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της εντατικοποίησης, τις τελευταίες μέρες δυο χειρουργοί έπαθαν έμφραγμα εν ώρα υπηρεσίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. 
Επιχείρηση συκοφάντησης από τον υπουργό Υγείας
Από την πρώτη στιγμή του ελέγχου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σπιλώσει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Χωρίς να χάσει χρόνο και φέρνοντας τα γεγονότα στα μέτρα του, ο υπουργός Υγείας διέταξε επείγουσα ΕΔΕ, δηλώνοντας προκαταβολικά «ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παράνομη παρεμπόδιση του ελέγχου θα τεθούν από εμένα, αμέσως μετά τη διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, σε αυτοδίκαιη αργία», στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση σπεύδει να απαγορεύσει οποιαδήποτε αντίδραση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σαν έτοιμος από καιρό βγήκε ο υπουργός Υγείας στα κανάλια να προαναγγείλει ΕΔΕ και απολύσεις συνδικαλιστών. Εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε τη σκοπιμότητα των "ελέγχων": Να φορτωθεί η ευθύνη για την άθλια κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ στους εργαζόμενους, να περνάει και να υλοποιείται η πολιτική άγριας περιστολής των δαπανών στη δημόσια υγεία, να περάσει η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και η γιγάντωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η έλλειψη φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, τα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.
Οι εργαζόμενοι, κάτοικοι του νησιού τα ζουν και τα βλέπουν και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία και τους μαζικούς τους φορείς:
  • Να καταδικάσουν τη χθεσινή επίθεση και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Κέρκυρας.
  • Να απαιτήσουν να ανακληθεί η ΕΔΕ και να μη γίνει καμία απόλυση. Να απαιτήσουν κάλυψη όλων των κενών θέσεων προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να απαιτήσουν επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, Κέντρων Υγείας, ΕΟΠΥΥ.
  • Να απαιτήσουν Δημόσια - Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».
1 / 4
Κατηγορία: 

Χρ. Κατσώτης: Να καταργηθούν οι περιορισμοί για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους (VIDEO)

Χρ. Κατσώτης: Να καταργηθούν οι περιορισμοί για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους (VIDEO)


Να καταργήσει τις ρυθμίσεις που περιορίζουν ή καταργούν το επίδομα ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους απαίτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η τοποθέτησή του έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Από φέτος η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011 που ορίζει ότι η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης που είχε ο άνεργος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Με τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος, εάν ένας άνεργος είχε πάνω από 450 μέρες επιδότηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, για το 2013 δεν θα πάρει  επίδομα ανεργίας. Εάν είχε 350 μέρες επιδότηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θα πάρει επίδομα ανεργίας μόνο για 100 μέρες και ούτω καθεξής. Μάλιστα από το 2014 οι μέρες επιδότησης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 400 μέρες.

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τους εποχιακά εργαζόμενους δεν καταργεί αυτούς τους περιορισμούς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, κάτω από προϋποθέσεις, να δοθεί το επίδομα στους εποχιακά εργαζόμενους, αλλά μόνο για τρεις μήνες, επομένως θα είναι πετσοκομμένο.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες βελτιώσεις λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε οργανισμό επιδότησης των εργοδοτών και αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα που ξεπερνούν τα 2 δισ, ευρώ. Όπως είπε, από αυτά τα προγράμματα τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν «στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων», ενώ θα μπορούσαν να δοθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης στηλίτευσε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί  στα ξενοδοχεία, κάνοντας λόγο για «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». Όπως είπε, «οι εργαζόμενοι αμείβονται το πολύ με 600 ευρώ το μήνα ή είναι απλήρωτοι, τη στιγμή που τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοξενοδόχων έχουν ξεχειλίσει».

«Την πληρώνουν» οι ανάπηροι

«Την πληρώνουν» οι ανάπηροι

Μόλις στο 1/3 των ατόμων με αναπηρία έχουν δοθεί οι νέες κάρτες για δωρεάν και φθηνότερες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπως τους λένε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας έχει διανείμει λιγότερες κάρτες - τουλάχιστον μέχρι ώρας. Σε όσους δεν έχουν πάρει κάρτα θα ανανεωθεί η ισχύς της παλιάς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πάντως, πέρυσι λιγότεροι ανάπηροι έλαβαν κάρτα μετακινήσεων και οι περισσότεροι με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ εξαιρέθηκαν οι ανασφάλιστοι.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει «ντε φάκτο» περικοπές στις παροχές και τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λειτουργούν σαν «σφαγεία», μειώνοντας τα ποσοστά αναπηρίας από χρόνια πάσχοντες και ανάπηρους -κάτω από 67%- προκειμένου να μη δικαιούνται επιδόματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μειώνονται οι αναπηρικές συντάξεις. Η εξέταση και η επανεξέταση των αναπήρων στα ΚΕΠΑ γίνεται με πολλούς μήνες έως και χρόνο καθυστέρηση και στο διάστημα αυτό μπορεί να λήξει η ασφάλισή τους και να μη δικαιούνται καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε κάρτα δωρεάν και φθηνότερων μετακινήσεων και άλλες ελαφρύνσεις.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο βρώμικη είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τους «ανάπηρους - μαϊμού» που τάχα ζούσαν σε βάρος των πραγματικά αναπήρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ να μειωθούν τα κρατικά κονδύλια για παροχές Υγείας - Πρόνοιας και να φορτωθούν και οι ανάπηροι το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ άλλωστε φανερώνει πως οι περικοπές έχουν στόχο να μειωθούν μέχρι και στο μισό οι δαπάνες και οι δικαιούχοι για επιδόματα, συντάξεις και άλλες παροχές.

Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη (ΦΩΤΟ)

Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη (ΦΩΤΟ)
Το περασμένο Σαββατοκύριακο διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις του κόσμου πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στη δράση του περιβόητου πολυεθνικού μονοπωλίου στο χώρο της βιοτεχνολογίας και των γενετικά τροποποιημένων σπόρων Μονσάντο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όχι μόνο οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των γενετικά τροποποιημένων σπόρων αλλά και οι φονικοί κίνδυνοι που κρύβει ο τρόπος καλλιέργειάς τους και κυρίως οι αεροψεκασμοί με το παρασιτοκτόνο που παρασκευάζει η εταιρεία.
Αντιδράσεις για τη δράση και τις τακτικές της πολυεθνικής
Οι κινητοποιήσεις ήρθαν να προστεθούν στις αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια διεθνείς αντιδράσεις για τη δράση της Μονσάντο. Στο Βιετνάμ, σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο εισόδου στη χώρα αυτή, της εταιρείας που ευθύνεται για το διαβόητο «Πορτοκαλί Παράγοντα» που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Στην Ινδία, η εταιρεία καταγγέλλεται για τακτικές που οδηγούν σε πλήθος αυτοκτονιών ντόπιων μικροκαλλιεργητών, ενώ και στο Μεξικό οι αγρότες αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της πολυεθνικής στη χώρα.
Η εταιρεία που γεννά τη φρίκη
Στην Αργεντινή, τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό γενετικά τροποποιημένων σοδειών στον κόσμο, η δράση της Μονσάντο έχει τρομακτικές συνέπειες. Μία ομάδα γυναικών οι «Μητέρες του Ιτουσαϊνγκό» παλεύουν ενάντια στους αεροψεκασμούς με το παρασιτοκτόνο «Roundup» που παρασκευάζει η εταιρεία, ως ενισχυτικό της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων σπόρων «Roundup Ready». Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Αργεντινής καταγγέλλουν ότι στις περιοχές που διενεργούνται οι αεροψεκασμοί, το ποσοστό των καρκίνων είναι 40 φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν, οι τερατογεννήσεις και οι δυσπλασίες στις ίδιες περιοχές έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.
Στενές σχέσεις με τις αμερικανικές κυβερνήσεις
Η Μονσάντο, μία πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ και ιστορία 112 ετών, μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας, κατέχοντας το ποσοστό 27% της αγοράς σπόρων με τζίρο 7,3 δις δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά μονοπώλια στον πλανήτη (το άλλο είναι η Microsoft), καθώς προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με το 86% των σπόρων.
Η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να έχει πρόσβαση σε βουλευτές και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, ώστε να εξασφαλίζει πολιτικές και νόμους που θα προασπίζουν τα συμφέροντά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Παροχή Διασφάλισης σε Αγρότες» που πολλοί ειρωνικά ονόμασαν «Νόμο Προστασίας της Μονσάντο». Ο λόγος ήταν ότι με το νόμο αυτό το υπουργείο Γεωργίας και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ έχασαν όσες δυνατότητες είχαν να σταματήσουν την χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ακόμη και αν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο στη δημόσια Υγεία.
1 / 6
Κατηγορία: 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ «HELBROC» Ασκήσεις προετοιμασίας επεμβάσεων του Ευρωστρατού, στο Κιλκίς

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ «HELBROC»
Ασκήσεις προετοιμασίας επεμβάσεων του Ευρωστρατού, στο Κιλκίς
Στιγμιότυπο από την άσκηση
Ολοκληρώνεται σήμερα στην έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς η διακλαδική πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 13» του «Σχηματισμού Μάχης HELBROC» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, καθώς και η Ουκρανία), η οποία πραγματοποιείται από τις 8 Οκτώβρη.
Πρόκειται για άσκηση που εντάσσεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης στρατιωτικών δυνάμεων με ετοιμότητα για άμεση συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, πάντα βέβαια κάτω από την ομπρέλα των γνωστών επιχειρημάτων περί «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» και της «προστασίας του άμαχου πληθυσμού».
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης ήταν «η προετοιμασία αξιολόγησης - πιστοποίησης του σχηματισμού ενόψει της διάθεσής του στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σχηματισμός HELBROC BG θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση σε επιχειρήσεις, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο πλαίσιο απόφασης του ΟΗΕ.
Το σενάριο της άσκησης είναι επίσης χαρακτηριστικό και πολυχρησιμοποιημένο από τους ιμπεριαλιστές, όχι σε ασκήσεις, αλλά σε πραγματικές στρατιωτικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν για την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων.
Σύμφωνα με αυτό, η ύπαρξη κάποιας μειονότητας σε μία χώρα και η διεκδίκηση ανεξαρτησίας από «ομάδες ατάκτων», γίνεται αιτία πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, που ακολουθείται από παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας». Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις της HELBROC (ως κομμάτι των δυνάμεων της ΕΕ) αποστέλλονται στις εμπόλεμες χώρες μετά από αίτημα του ΟΗΕ, με σκοπό την επίβλεψη κατάπαυσης πυρός που έχει επιτευχθεί, την προστασία Ευρωπαίων πολιτών, την επίβλεψη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία αμάχων.
Πανομοιότυπες καταστάσεις δηλαδή και πανομοιότυπα «επιχειρήματα» με αυτά που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους που οδήγησαν σε αιματοκύλισμα των λαών σε πάμπολλες περιπτώσεις.
Η άσκηση αυτή αποτελεί άλλη μια στη σειρά ασκήσεων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια τόσο στο Κιλκίς όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με παρόμοιο περιεχόμενο, στο πλαίσιο της εξασφάλισης ετοιμότητας για «ειρηνευτικές αποστολές». Μάλιστα, σε μία από αυτές, πριν δύο χρόνια στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και την καταστολή πλήθους που διαδήλωνε φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι αυτές οι προετοιμασίες και οι σχεδιασμοί είναι επικίνδυνες τόσο για τους άλλους λαούς που μπαίνουν στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό που μπορεί να αναγορευτεί «εχθρός» αν το σύστημα νιώσει να απειλείται από την πάλη του.

Οπλα με άδειες για «κυνήγι» και αστυνόμοι με παράξενες αποθήκες

Οπλα με άδειες για «κυνήγι» και αστυνόμοι με παράξενες αποθήκες
Eurokinissi
Η Ολομέλεια του Εφετείου ανέθεσε χτες, στις δύο εφέτες ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, τη συνέχιση της έρευνας και την ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή. Ολες οι δικογραφίες, όπως της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, της δολοφονικής επίθεσης στο Πέραμα κατά των μελών και στελεχών του ΚΚΕ, επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τις οποίες έχει συμπεριλάβει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περνούν στα χέρια των δύο εφετών.
Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ έρευνα της «αντιτρομοκρατικής» σε ίδρυμα που εμφανίζεται ως «μουσείο όπλων» και ανήκει σε φυγόδικο επιχειρηματία στο Κορωπί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί κοντέινερ με όπλα και εξαρτήματα. Τα κοντέινερ ανοίγουν με ειδικά κομπιούτερ τα οποία εντοπίστηκαν στη βίλα του επιχειρηματία στη Βούλα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εάν τα όπλα έχουν νόμιμα παραστατικά ή όχι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», στο «μουσείο» έχουν εντοπιστεί μέσα σε εμπορευματοκιβώτια πολεμικά τυφέκια, όπως ΑΚ47, G3 κ.ά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, πρόκειται για μετασκευασμένα ώστε να παίρνουν άδεια κυνηγετικού όπλου, μετασκευή που - όμως - δεν εμποδίζει τη χρήση τους σε αποστολές όπως η ένοπλη συνοδεία πλοίων, αποστολές στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται τόσο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, όσο και τουλάχιστον μία ακόμα επιχείρηση που φέρεται να έχει σύνδεση με στέλεχος της Χρυσής Αυγής.
Η Αστυνομία ερευνά, επίσης, τυχόν σχέσεις του επιχειρηματία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αφού ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι βρέθηκαν όπλα με άδειες κυνηγετικών, χωρίς, όμως, να εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Από τον εισαγγελέα Χ. Λακαφώση δόθηκε εντολή να διαταχθεί έρευνα για αξιωματικό της Αστυνομίας, που χορηγούσε στον καταζητούμενο επιχειρηματία άδειες οπλοκατοχής, για τα όπλα που εμφανίζονταν ως κυνηγετικά. Ασκήθηκαν, επίσης, ποινικές διώξεις για κακουργηματική διακεκριμένη οπλοκατοχή και απλή οπλοκατοχή εναντίον του επιχειρηματία και εναντίον του επιστάτη και εκδόθηκε συμπληρωματικό ένταλμα σύλληψης για τον επιχειρηματία. Αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν και στην «αντιτρομοκρατική» για να συνεχιστεί η έρευνα για τυχόν σχέση των όπλων του επιχειρηματία με τη Χρυσή Αυγή.
Στον Κολωνό
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας για τη σχέση αστυνομικών υπηρεσιών με τη Χρυσή Αυγή, συνελήφθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού αξιωματικός του Τμήματος Ασφάλειας και ένας υπαρχιφύλακας. Από την έρευνα που έγινε στο γραφείο του αξιωματικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα πιστόλια και περίστροφο, δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα, 182 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 20 φυσίγγια διαμετρήματος 25 auto, 20 κυνηγετικά φυσίγγια, τρία φυσίγγια των 9 mm και φυσίγγιο κρότου 38 special, σιγαστήρας, ποινική δικογραφία του έτους 2006 με πειστήριά της (ένα πορτοφόλι, τρεις βιντεοκασέτες και ένα πλαστικό αεροβόλο πιστόλι), δύο συσκευασίες πυροτεχνημάτων με δεκαεννέα πυροτεχνήματα η καθεμία, 99 κροτίδες, συσκευασία με μεταλλικά σφαιρίδια, πέντε ζεύγη ελληνικών πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. οχημάτων, ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας αλλοδαπής αρχής, τρεις πινακίδες ελληνικών αρχών, μία πινακίδα αλλοδαπής και δύο πλαστές πινακίδες, εξήντα τρεις κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι (CD - DVD), υπόλειμμα τηγμένης πλαστικής ύλης, τρία διαρρηγμένα μεταλλικά φιαλίδια βουτανίου, τρεις μεταλλικοί πυθμένες με ίχνη καύσης και δύο φιαλίδια βουτανίου κενού περιεχομένου.
Επιπλέον, σε κοινόχρηστους χώρους της υπηρεσίας, κατασχέθηκαν δύο βαριοπούλες, τσεκούρι, κατσαβίδι, τρεις «σκύλες», ξύλινος λοστός, ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. οχημάτων αλλοδαπής αρχής και δέκα πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και δικύκλων.
Επίσης, μέσα σε ερμάριο - φοριαμό που χρησιμοποιούσε ο υπαρχιφύλακας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια, αναδιπλούμενο μαχαίρι με οδοντωτή λάμα, περίστροφο REPLICA, δύο καρτέλες που περιείχαν συνολικά 17 δισκία του φαρμακευτικού - ναρκωτικού σκευάσματος VULBEGAL και σφραγίδα με στοιχεία άλλου αστυνομικού.
Νέα αναβολή για την Σκορδέλη
Νέα αναβολή μετά την προηγούμενη αναβολή, αυτή τη φορά για τον Ιούνη, πήρε η δίκη της υποψήφιας βουλευτή της Χρυσής Αυγής και υπόδικης Θέμιδος - Ευαγγελίας Σκορδέλη, που αυτή τη φορά ήρθε στο δικαστήριο. Κατηγορείται για πλαστογραφία, κατοχή κροτίδων και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τη σύλληψη του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα είχε βρεθεί στα σπίτια του, εκτός από τα όπλα, και ένα ιδιόγραφο σημείωμα με το ονοματεπώνυμό της. Σε βάρος της εκκρεμεί και άλλη δίκη (22 Γενάρη 2014), όπου κατηγορείται μαζί με άλλα δύο φασιστοειδή για τη δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών Αφγανών. Η δίκη αυτή αναβάλλεται... διαρκώς για πάνω από 2,5 χρόνια!

Για τα περί ανόδου του ευρωσκεπτικισμού

Για τα περί ανόδου του ευρωσκεπτικισμού
Τις τελευταίες μέρες, ο αστικός Τύπος, με αφορμή τη νίκη σε ένα δήμο της Νότιας Γαλλίας σε επαναληπτικές εκλογές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, επίσης τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της Νορβηγίας του εθνικιστικού, ρατσιστικού Κόμματος Προόδου και τα παζάρια στην Αυστρία των εθνικιστών για συμμετοχή στην κυβέρνηση, σηκώνουν το φόβο για την άνοδο ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στην ΕΕ. Μάλιστα, το συνδέουν με την ανάγκη να υπάρξει ένα δημοκρατικό φιλοευρωπαϊκό τόξο που θα αντισταθμίσει αυτήν την τάση. Οπως λένε, είναι ζωτικής ανάγκης ζήτημα να συγκρατηθεί αυτό που ονομάζουν μια ψυχολογία αντίθεσης με την ΕΕ.
Φυσικά, αστικές πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ, που τάχα σήμερα ανησυχούν με τα ...ακραία στοιχεία (στην ίδια κατεύθυνση είναι και η υπόθεση της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας) είναι αυτοί που σε συγκεκριμένες συγκυρίες συμβάλλουν στο φούσκωμα τέτοιων ρευμάτων. Στη Γαλλία, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 2002 στις προεδρικές εκλογές όπου ο Λεπέν ενισχύθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες για να κόψει ψήφους από το δεξιό κόμμα, και μετά σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού ΚΚ, ψήφισαν τον δεξιό Σιράκ για να μη βγει ο Λεπέν.
Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός είναι πλευρές που εντάσσονται αρμονικά στη στρατηγική του κεφαλαίου και αξιοποιούνται ανάλογα. Σε συνθήκες κρίσης, αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ είναι φυσικό επακόλουθο η εναντίωση σε πλευρές της ΕΕ, όπως το κοινό νόμισμα, το ευρώ, ή άλλες. Σε αυτό το έδαφος ενισχύεται και ο εθνικισμός. Η πραγματικότητα είναι ότι οι υπαρκτές αντιθέσεις, που εκφράζει το λεγόμενο ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», σχετίζονται με τμήματα του κεφαλαίου που τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε αντίθεση με την Ευρωζώνη ή και την ΕΕ. Αυτό εκφράζουν κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας της Λεπέν, το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δεν μπήκε μεν στη βουλή αλλά πρωτοεμφανιζόμενο πήρε 4,7%, ή άλλα κόμματα εθνικιστικά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά. Ακριβώς αυτό το ζήτημα είναι που η αστική προπαγάνδα δε θέλει να αποκαλυφθεί και επιχειρεί να το παρουσιάσει ως αντίθεση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ...δυνάμεις που επιδιώκουν την κατάλυσή της.
Πρέπει να προσεχθεί η προσπάθεια που γίνεται από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτηθεί ένα ρεύμα υπεράσπισης της ΕΕ (το λεγόμενο «φιλοευρωπαϊκό» ρεύμα) στο όνομα της δημοκρατίας και της αντίθεσης σε αυτές τις δυνάμεις, επιδιώκοντας να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις. Για τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε χώρα, το κριτήριο που πρέπει να κυριαρχεί για να κρίνουν μια πολιτική δύναμη δεν μπορεί να είναι η ταμπέλα, που ο καθένας βάζει. Αλλά στο πλευρό ποιας τάξης τοποθετείται. Η αντιπαράθεση με αστικές, εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις δεν μπορεί να γίνει από τη σκοπιά υπεράσπισης της ιμπεριαλιστικής ΕΕ αλλά σε γραμμή αποδέσμευσης από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Σε γραμμή αντίθεσης στην εξουσία του κεφαλαίου, αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση είναι στήριξη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είτε βαφτίζεται Ευρώπη των λαών, των εθνών ή της αλληλεγγύης όπως προσπαθούν να καμουφλάρουν την ένωση του κεφαλαίου αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις.

TOP READ