17 Σεπ 2013

Κλώτσα το παιδί, να νοιώσεις ανώτερη...

Κλώτσα το παιδί, να νοιώσεις ανώτερη...

Η κυρία ανταποκρίνεται πλήρως στο μοντέλο που θεωρεί πως της παρέχει αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα. Φρεσκοβαμένο μαλλί. Νεανίζων γοβάκι. Αλυσίδα στο πόδι και στο χέρι το περιοδικό απ το οποίο δανείστηκε όλη την φιλοσοφία της και τη στάση ζωής της.

Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από τα Βόρεια Προάστια, ή κινά κάθε πρωί από το Αιγάλεω για να συναντήσει μια φαντασίωσή της για το ποιά είναι και τι δικαιούται. Σηκώνει το πόδι και κλωτσά ένα παιδί στη μέση του δρόμου.Μα πιο πολύ, το κάνει να νοιώσει τρόμο. Δίπλα οι περαστικοί περνούν μιλώντας στο κινητό. Στο βάθος το τρενάκι του Δήμου, με όλα τα σήματα της διαφημιστικής χορηγίας, υπόσχεται ταξίδια αναψυχής. Ίσως σε λίγο, μόνο για Έλληνες ή λευκούς, όπως τα παλιά λεωφορεία στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ. Μια κοινωνία που ξεδιπλώνεται στη φωτογραφία του Δημήτρη Μεσσήνη,που μοίρασε το πρακτορείο Associated Press.

Η φωτογραφία μιλά από μόνη της.
Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας
Στα σχόλια αναφέρεται πως το όνομα και το κατάστημα της κυρίας αυτής, δίνονται από την σελίδα των anonymus στο φατσοβιβλίο. 

Το στριπτίζ του Χρυσαυγίτη

Το στριπτίζ του Χρυσαυγίτη

Την τρίτη μέρα κατά τας γραφάς ο ουρανός δεν έπεσε στα κεφάλια μας, το πρόγραμμα κύλησε κανονικά και έγινε το ‘έλα να δεις’ από την προσέλευση του κόσμου. Κι αν ο βετεράνος σφος, που παρέδωσε μια παλιά κομματική σφραγίδα σαράντα χρόνων στο γγδεν έβρισκε λόγια να περιγράψει την εικόνα του κόσμου που συνέρευσε τη δεύτερη μέρα, φαντάσου τι (δε) θα ‘λεγε το σάββατο, που ο κόσμος ήταν τριπλάσιος.
(Να πω παρενθετικά πως όσο αλύγιστος και να είσαι, δε γίνεται να μην υποκύψεις στον πειρασμό να σχολιάσεις πως η εικόνα της κομματικής σφραγίδας με τη θέση μας για το νόθο δημοψήφισμα της χούντας, ήταν κατευθείαν βγαλμένη –με σχήμα πρωθύστερο- από τα σατιρικά σποτάκια της ελληνοφρένειας για το κόμμα).

ΚΚΕ - ΟΧΙ
Στην κεντρική σκηνή με το μικρούτσικο γινόταν ο απόλυτος πανικός. Αλλά την ξεχωριστή νότα, το κάτι διαφορετικό, το έδιναν δύο άλλα σημεία του προγράμματος. Η πρώτη ομιλία του κουτσούμπα ως γγ σε φεστιβάλ κι η πρώτη συναυλία των γκόιν θρου στο φεστιβάλ της πόλης. Ας ξεκινήσουμε με το δεύτερο που είναι και ήσσονος σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που δεν είχε ασχοληθεί η αυγή να φτιάξει κλίμα για να μαζευτεί κόσμος.
Γιατί πέρσι στην αθήνα που ξεχείλισε η νεανική σκηνή, οι μισοί ήταν το κλασικό κοινό της μπάντας και οι άλλοι μισοί σύντροφοι που δεν ήξεραν τα τραγούδια και είχαν έρθει από περιέργεια να ακούσουν την ομιλία της, γιατί αυτά που θα έλεγε είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτά που τραγουδούσε.

Αυτή τη φορά ο βουρλιώτης αφιέρωσε απλώς το κλασικό σουξέ (μαζί μου ασχολείσαι) στον αλέξη, που την ίδια μέρα και στην ίδια πόλη ανέπτυσσε στις παραγωγικές τάξεις τον τρίτο δρόμο του προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Κι ένα ακόμα στους χορηγούς της χρυσής αυγής, παίρνοντας πάσα από τον πρόλογο του dj rico περί τραμπούκων κι οργανωμένης συμμορίας. Ο οποίος ντιτζέι ρίκο είναι οργανωμένος σφος και φαίνεται πως βάζει σε μια πολιτική ρέγουλα και τους άλλους, όταν χρειάζεται.

Ο κόσμος πάντως είχε καλό κριτήριο και δε γέμισε τον χώρο της νεανικής-μαθητικής. Αλλά μπορούσες να δεις πολλά μικρά παιδιά (ε και μερικά μεγαλύτερα) να ραπάρουν εκστασιασμένα και νεανικές συνειδήσεις που δεν ξέρεις να πεις με όλα αυτά αν είναι χαμένες ή κερδισμένες, αλλά βρίσκουν τουλάχιστον μια αφορμή να προσεγγίσουν την οργάνωση.

Κι εδώ μπαίνει το ζήτημα –που θα είναι και θέμα εκδήλωσης στο φεστιβάλ της αθήνας: «υπάρχει μη στρατευμένη τέχνη;» Κι επειδή προφανώς πρόκειται για (αρνητικά) ρητορικό ερώτημα (όχι σφοι, δεν υπάρχει), προκύπτουν εύλογα κι αυθόρμητα μια σειρά άλλα ερωτήματα.
Με ποια μεριά είναι στρατευμένη η τέχνη των γκόιν θρου, νέβμα και των υπόλοιπων; Μήπως κάποιοι στίχοι τους –πχ για αυτούς που παίρνουν το βιβλίο απ’ το μαθητή και του πλασάρουν το νίτρο- περιέχουν κάποια δόση αυτοσαρκασμού; Ναι αλλά τι γίνεται με την τέχνη που θεωρείται στρατευμένη χωρίς να είναι, αν και αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια –και στα φεστιβάλ ακόμα; Και σε πόσες άλλες συναυλίες ακούσαμε κάτι τόσο καθαρό για την χρυσή αυγή ή στίχους σαν αυτούς του μέγα; Μπορεί να υπάρχει στρατευμένος στίχος χωρίς στρατευμένο τραγούδι και καλλιτέχνη; Εκτός και αν η βασική αμφιβολία μας δεν έγκειται τόσο στον όρο στρατευμένη, όσο στο αν μπορεί να χαρακτηριστεί (μη) τέχνη. Ναι αλλά έτσι δε γινόμαστε φορμαλιστές από την ανάποδη, μακριά από τις καινούριες μορφές που συγκινούν τη νεολαία και τη συνείδησή της, που πρέπει να τη μετασχηματίσουμε; Και πού ακριβώς μπαίνει το όριο σε αυτούς τους πειραματισμούς και τις ερωτήσεις μας;

Πιο πριν ο κουτσούμπας είχε κάνει μια κάπως μεγάλη (για τα δεδομένα ενός φεστιβάλ) ομιλία, που προσέγγισε τη μία ώρα. Πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο μπορείτε να τα βρείτε στα ρεπορτάζ του ρίζου και του 902. Εγώ θα ξεχωρίσω την προσπάθεια του γγ να φρεσκάρει το λόγο του με κάποιες φράσεις πιο αργκό και νεανικές, που μας έδωσαν μεγάλες προλεκάλτ στιγμές, όπως για τη γενιά των -αντα, και τους άλλους δρόμους που είναι μούφα…!
Σημείωσα επίσης μια φράση του που θα μας δώσει και το έναυσμα για το δεύτερο μισό του κειμένου για το λαό που πρέπει (όχι μόνο) να απομονώσει (αλλά) και να ξεφτιλίσει τους φασίστες της χρυσής αυγής. Την επομένη ξεφύλλιζα το πριν του άβερελ κι ένιωσα dejavu πέφτοντας πάνω σε ένα κείμενο για έναν άλλο λαό με τίτλο: ο λαός του παοκ ξεφτιλίζει την χρυσή αυγή. Λες αυτό να εννοούσε και ο γγ; Τι ομάδα λες να ‘ναι;

Το κείμενο υπογράφει ο γνωστός μας κοντόχοντρος, προσπαθώντας στην καλύτερη να μας δείξει πόσο παοκ είναι, κάνοντας το άσπρο-μαύρο κι όλα μαζί πουτ… δηλ ασπρόμαυρα. Σε κάποια φάση αναγκάζεται βέβαια να αναγνωρίσει πως με μια πρώτη ανάγνωση των ανακοινώσεων, φαίνεται να θέτουν τον παοκ πάνω απ’ όλα, από την δεξιά και την αριστερά, από οποιαδήποτε πολιτική κι άρα ταξική κατεύθυνση. Αλλά αν σκύψει κανείς στα κύρια σημεία τους θα δει πέρα από την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης αντικυβερνητικές αιχμές, αντιρατσιστική κουλτούρα καθώς κι ότι φώτισαν τους κυριότερους διαχωρισμούς της κοινωνίας.
Τα μυαλά μας πονάνε…

Θα μπορούσα κι εγώ να γράψω κάτι αντίστοιχα ελαφρύ για τον σούπερ 3, όπου το τριάρι παραπέμπει στην τρίτη διεθνή, η δομή του συνδέσμου με το γγ στο κόμμα νέου τύπου και η αυστηρή πειθαρχία των μελών του συνδέσμου στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, με το ανώτατο σοβιέτ της λέσχης, και άλλα τέτοια γραφικά για να περνάει η ώρα, αυστηρά και μόνο για χαβαλέ χωρίς πολιτικές αξιώσεις.

Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι ή να μειώσω τη σημασία των αντιφασιστικών αντανακλαστικών στα γήπεδα, όπου οι χρυσαυγίτες κάνουν στοχευμένη δουλειά και στρατολογούν πολλά από τα μπουμπούκια τους. Αλλά για να μην τρελαθούμε δηλ, ο «λαός του παοκ» που τα γράφει όλα στην ομάδα του, όπως όλοι οι «υπέροχοι λαοί» με τους συνδέσμους τους άλλωστε, μπορεί κάλλιστα να καλλιεργήσει έναν απολίτικο υφέρποντα φασισμό, όσες ανακοινώσεις κι αν εκδώσει κατά της χρυσής αυγής. Είναι μεγάλη κουβέντα πώς και γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο τα πράγματα, αλλά δεν ωφελεί να αρνιόμαστε να αντικρίσουμε την αλήθεια και να ζωγραφίζουμε στη θέση της μια εικόνα με τα χρώματα των επιθυμιών μας.

Αλλά το χειρότερο είναι πως σε αυτή τη λογική διαφαίνονται κάποια ευρύτερα χαρακτηριστικά και συλλογικά χαρίσματα του χώρου. Η υποσυνείδητη βεβαιότητα πως ο φασισμός θα τσακιστεί με ένα μαζικό ντου στους δρόμους κι όρους συλλογικής εκτόνωσης, όπου ξαφνικά θα παρέμβουν με το μαγικό τους ραβδάκι οι επίδοξες πρωτοπορίες, για να προσδώσουν ταξικό περιεχόμενο επιδιώκοντας πχ έναν εργατικό δεκέμβρη, ένα γύρο με ταξικές πλατείες, ή ένα εργατικό αμπαλαέα. Καθώς επίσης και μια υστερική σχεδόν εμμονή να ανακαλύπτει παντού μικρές νίκες και κατακτήσεις του κινήματος, που πάει τρένο από κορυφή σε κορυφή.

Ίσως πρέπει να τους προβληματίσει βέβαια γιατί ενώ αυτού του είδους οινίκες αυξάνονται εκθετικά, τα πράγματα εξακολουθούν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ή όπως εύστοχα τέθηκε, πώς γίνεται να πολλαπλασιάζονται γύρω μας οι λογής-λογής αντιφασίστες και να θεριεύει ο φασισμός. Κι έτσι αντί για το στριπτίζ του χρυσαυγίτη που είδαμε και στην πάτρα, να αναρωτιόμαστε τι έγινε και κοντεύουν να μας πάρουν τα σώβρακα οι φασίστες.

Η κε του μπλοκ δεν έχει να προτείνει κάποια έτοιμη συνταγή ως εύκολη λύση. Πιστεύει όμως πως το κλειδί για να τσακίσουμε το φασισμό δε βρίσκεται γενικά κι αόριστα στις αντιφασιστικές δράσεις και τα πλατιά μέτωπα με αντίστοιχο περιεχόμενο. Αλλά στη θετικά προσδιορισμένη δράση που αφαιρεί ζωτικό χώρο από τους φασίστες και θα τους κρατάει στο περιθώριο –εκεί που μένουν δηλ κάθε φορά στις μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις. Κι ένα αλάνθαστο εργαλείο για να προσδιορίσουμε θετικά τον χαρακτήρα αυτής της δράσης που απαιτείται είναι να βρούμε τα αντίστοιχα αντί για τη συμμορία της χρυσής αυγής. Η οποία δεν είναι φυσικά αντισυστημική ή επικίνδυνη για την αστική δημοκρατία, που την τρέφει και την έχει ανάγκη. Αλλά στρέφεται πρωτίστως ενάντια στους κομμουνιστές και την εργατική τάξη, ή τους μετανάστες –ως οργανικό κομμάτι της τελευταίας.

Κι αυτό είναι που καθορίζει εν τέλει την ουσία. Αφενός δηλ τις δικές μας προτεραιότητες, που είναι η ενίσχυση του εργατικού, κομμουνιστικού κινήματος που θα τσακίσει το φασισμό –και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο για κάθε συνεπή αντιφασίστα. Κι αφετέρου την υποκρισία του κυρίαρχου αντι-φασιστικού λόγου των αστικών μέσων, που κηρύσσει παράλληλα «διμέτωπο» ενάντια στα ολοκληρωτικά άκρα. Έτσι πλάι στο στριπτίζ της χρυσής αυγής και το ξεγύμνωμά της ως απροκάλυπτο δεκανίκι του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έρχεται να προστεθεί και το στριπτίζ των ‘ναζί με πολιτικά’ δημοσιολόγων της αστικής τάξης, που νιώθει έτοιμη να αποβάλει τα ταμπού και το δημοκρατικό φύλο συκής της, όπως στην περίπτωση του γνωστού μας μπάμπη.

Τραπεζικοί τριγμοί

Τραπεζικοί τριγμοί

Ας συνεχίσουμε την χτεσινή μας κουβέντα για τις τράπεζες και την υπερδιόγκωσή τους. Στο προηγούμενο σημείωμα περιγράψαμε το φαινόμενο, είδαμε τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και παρατηρήσαμε τις αντιδράσεις των τραπεζιτών. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Είναι γεγονός ότι η τρομακτική υπερμεγέθυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών, περί της οποίας μιλήσαμε και χτες, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα μεγάλα κεφάλια τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, πριν δυο χρόνια εισήγαγαν τον κανονισμό Βασιλεία ΙΙΙ, ο οποίος βελτιώνει τον προηγούμενο (Βασιλεία ΙΙ) και επιχειρεί να βάλει κάποιους όρους και κανόνες στην λειτουργία των τραπεζών. Για να μη κουράσω τον αναγνώστη με δύσκολες λεπτομέρειες (*), ας σημειώσω μόνο ότι, μεταξύ των άλλων, ηΒασιλεία ΙΙΙ προβλέπει αυστηρότερα όρια μόχλευσης, πράγμα που δυσκολεύει την μεγέθυνση των τραπεζών.

Παρένθεση. Θυμίζουμε εδώ ότι ως μόχλευση εννοούμε τον λόγο των ανοιχτών θέσεων μιας τράπεζας προς τα ίδια κεφάλαιά της. Με απλά λόγια, όταν μια τράπεζα με ίδια κεφάλαια 1.000 ευρώ έχει χορηγήσει δάνεια 10.000, η μόχλευσή της ισούται με 10. Οι αναγνώστες τής "Ανατομίας του νεοφιλελευθερισμού" ίσως θυμούνται ότι η Lehman Brothers κατέρρευσε με μόχλευση 38. Ακριβώς όση είχε και η Morgan Stanley, η οποία επέζησε γιατί δέχθηκε "ένεση" από το κράτος. Κλείνει η παρένθεση.

Τί σημαίνει, όμως, περιορισμός της μόχλευσης; Όσοι γνωρίζουν ολίγα μαθηματικά θα καταλάβουν ότι, εφ' όσον τα κεφάλαια παραμένουν αμετάβλητα, πρέπει να μικρύνει ο άλλος όρος τού μαθηματικού λόγου: οι υποχρεώσεις. Κι όσοι γνωρίζουν ολίγα λογιστικά, θα καταλάβουν ότι, για να μη διαταραχτεί ο ισο-λογισμός, οποιαδήποτε μείωση υποχρεώσεων συνεπάγεται ισόποση μείωση απαιτήσεων, δηλαδή ισόποση μείωση ενεργητικού. Κι αφού το ενεργητικό απεικονίζει την περιουσία μιας επιχείρησης, μείωση ενεργητικού σημαίνει μείωση περιουσίας.

Ωπ! Φτάσαμε στο ζουμί! Οποιοσδήποτε περιορισμός τής μόχλευσης συνεπάγεται ανυπερθέτως μείωση της περιουσίας. Νά 'τη, λοιπόν, η καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων, για την οποία έχουμε μιλήσει πλειστάκις σε τούτο το ιστολόγιο.

Ας επιστρέψουμε στον μαθηματικό λόγο (υποχρεώσεις / ίδια κεφάλαια), ο οποίος δίνει την μόχλευση. Αν θέλω να μειώσω την μόχλευση αλλά να μη μειώσω τις υποχρεώσεις μου (ή, έστω, να μη τις μειώσω πολύ), πρέπει να αυξήσω τον παρονομαστή τού κλάσματος, τα ίδια κεφάλαιά μου. ΗΒασιλεία ΙΙΙ, λοιπόν, επιχειρεί να βρει μια "χρυσή τομή" ώστε και τους κινδύνους να μειώσει αλλά και τους τραπεζίτες να μη κακοκαρδίσει. Γι' αυτό καλεί τις τράπεζες από την μια να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κι από την άλλη να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

Όμως, μια τράπεζα δεν είναι ψιλικαντζήδικο ώστε η οποιαδήποτε αύξηση των κεφαλαίων της να γίνεται με ψίχουλα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας, αν οι αγγλικές τράπεζες θέλουν να συμμορφωθούν προς την Βασιλεία ΙΙΙ, πρέπει μέχρι το 2019 να συγκεντρώσουν -κρατηθείτε!- 120 δισεκατομμύρια λίρες (σχεδόν ένα ελληνικό ΑΕΠ!)

Πάντως, ανεξάρτητα από το ότι όλες οι τράπεζες προσπαθούν να συγκεντρώσουν καινούργια κεφάλαια, ο χορός τής καταστροφής έχει ήδη αρχίσει. Η μια τράπεζα μετά την άλλη (Deutche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, Societe General κλπ) ανακοινώνουν ρευστοποιήσεις των τοποθετήσεών τους σε ποσά που συνολικά αγγίζουν το ιλιγγιώδες ύψος των δυο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το οικοδόμημα τρίζει επικίνδυνα πλέον...


Συμπέρασμα πρώτο: Τώρα που χόντρυνε ο καβγάς ανάμεσα στα βουβάλια (για το ποιος θα χάσει τα λιγώτερα), ας ετοιμάζονται τα βατράχια να πληρώσουν τους τζερεμέδες. Και μη μου ζητήσετε να εξηγήσω ποιοι είναι τα βατράχια.

Συμπέρασμα δεύτερο: Με τις τράπεζες να κονταροχτυπιούνται για πού θα βρουν λεφτά, πρέπει να είσαι και γαμώ τους άσχετους για να περιμένεις να ανοίξουν οι "κρουνοί του δανεισμού" για τον κάθε μικρομεσαίο φουκαρά. Συνελόντι ειπείν, δάνεια για τους μικρομεσαίους θα βγουν όταν πέσει στην Πάρνηθα μπλε μαραίν χιόνι με κίτρινες βούλες.


Τελειώνω με μια άσκηση για το μυαλό: Οι διάφοροι κυβερνητικοί πολιτικάντηδες (και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά) διατείνονται ότι το "πρωτογενές πλεόνασμα" που θα βγάλουμε (λέμε τώρα!) θα διατεθεί σε ποσοστό 70% για την ανακούφιση των πλέον αδυνάμων συμπολιτών μας. Μετά τα όσα αναλύσαμε παραπάνω, πού νομίζετε εσείς ότι θα διατεθεί το όποιο "πρωτογενές πλεόνασμα" βγάλουμε (λέμε τώρα!);



(*) Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κανονισμό Βασιλεία ΙΙΙ:
(α) Μιχαήλ Θεοδούλου, "Μπορούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που βασίζονται στον κίνδυνο να ενισχύσουν τις διακυμάνσεις τού επιχειρηματικού-οικονομικού κύκλου;" (διπλωματική εργασία)
(β) Χρήστου Γκόρτσου, "Βασιλεία ΙΙΙ: Η αναθεώρηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την τραπεζική εποπτεία..."
(γ) Basel III - άρθρο στην δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

«Οι φασίστες να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο μας»

«Οι φασίστες να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο μας»



Ανακοίνωση, μέσω της οποίας δηλώνουν την αντίθεσή τους στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο. «Κάθε πολιτική δράση των φασιστών είναι ανεπιθύμητη στο νοσοκομείο μας. Ξεκαθαρίζουμε στους φασίστες να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο μας και ούτε να σκεφτούν ότι μπορούν να ξανακάνουν σόου με τις ρατσιστικής έμπνευσης αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες. Το πανηγυράκι τους, που μαζεύονται σαράντα φασισταριά για να φωτογραφηθούν με φόντο το νοσοκομείο και δίνει μόνο ένας αίμα, τελείωσε. Δεν θα το επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε την

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση νεοναζί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ενάντια σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 12 Σεπτέμβρη μια ομάδα 50 χρυσαυγιτών έστησε ενέδρα και επιτέθηκε με σιδερολοστούς και ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, σε 20 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Από τη δολοφονική επίθεση τραυματίστηκαν 9 μέλη του ΚΚΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Με ιδιαίτερη μανία οι φασίστες επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ, που είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ είναι τα τσιράκια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η δολοφονική αυτή επίθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ρατσιστικών επιθέσεων και ξυλοδαρμών ενάντια σε μετανάστες αλλά και ενάντια σε αγωνιστές μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη ναζιστική συμμορία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και στο σύστημα που γεννά το φασισμό και τσακίζει τα δικαιώματα μας.

Κάθε πολιτική δράση των φασιστών είναι ανεπιθύμητη στο νοσοκομείο μας. Ξεκαθαρίζουμε στους φασίστες να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο μας και ούτε να σκεφτούν ότι μπορούν να ξανακάνουν σόου με τις ρατσιστικής έμπνευσης αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες. Το πανηγυράκι τους, που μαζεύονται σαράντα φασισταριά για να φωτογραφηθούν με φόντο το νοσοκομείο και δίνει μόνο ένας αίμα, τελείωσε. Δεν θα το επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι.»

ΜΜΕ ή αλλιώς κύμβαλα αλαλάζοντα

ΜΜΕ ή αλλιώς κύμβαλα αλαλάζοντα

     
Κάποιοι τώρα ανακάλυψαν ότι η Εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δύο ταχυτήτων. Τώρα είδαν τα ιδιωτικά σχολεία, τη λειτουργία των φροντιστηρίων, τα ιδιαίτερα μαθήματα. Τώρα τους έπιασε και μεγάλος πόνος γιατί το δημόσιο σχολείο είναι κλειστό και στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά του ελληνικού λαού.

   Φαίνεται τόσα χρόνια δεν ζουν στην Ελλάδα ή δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή  απλώς κάνουν μια χαρά τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει τα αφεντικά τους . Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν διαπιστώνουν  σοβαρά προβλήματα και το μόνο που τους απασχολεί είναι μήπως πέσει η κυβέρνηση και τι θα γίνουμε χωρίς αυτήν;
   Εμείς όμως , η πλειονότητα των ελλήνων εκπαιδευτικών, που η ζωή μας είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου(δεν είναι υπερβολή, δεν είναι συναισθηματισμός) έχουμε πλήρη εικόνα της τραγικής του κατάστασης, νιώθουμε καθημερινά την αδιαφορία της πολιτείας και την απαξίωση για το έργο μας. 
    Γι' αυτό αγωνιζόμαστε με όσες δυνάμεις έχουμε μέσα στις τάξεις , σε δυσμενείς συνθήκες, με έλλειψη στοιχειωδών υποδομών ,να δώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που η πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει αλλά το στερεί όλο και περισσότερο γιατί απλά λίγο την ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών της.
    Γι΄αυτό απεργούμε διεκδικώντας  ένα δημόσιο σχολείο με καλύτερη λειτουργία, με αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς, με όλους τους μαθητές να χωρούν μέσα σε αυτό. Όλα τα άλλα είναι φτηνή προπαγάνδα. Ας την αποκρούσουμε δυναμώνοντας τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη μας. Είναι στο χέρι μας.

Γουλής: Βολές κατά του Δένδια και των... τραμπούκων στο Εμπορικό!

Γουλής: Βολές κατά του Δένδια και των... τραμπούκων στο Εμπορικό!



Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, απάντησε στα όσα υποστήριξε ο Υπουργός περί των... κτιριακών ζητημάτων, ενώ, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό ξυλοδαρμού στο Εμπορικό Κέντρο.

Α. Για τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια για τα κτηριακά προβλήματα  των Δημόσιων Υπηρεσιών στην Κέρκυρα

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15/9 του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο θα στεγάζεται στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου Κέρκυρας, δήλωσε ότι θα λυθούν τα κτηριακά προβλήματα των Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κέρκυρα και το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί 500.000 ευρώ το χρόνο από ενοίκια. Βέβαια, ο κ. Δένδιας δεν είπε ότι αυτά τα 500.000 ευρώ τα έδιναν για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ημέτερους επιχειρηματίες, οι οποίοι με την σειρά τους εξασφάλιζαν κάποιες ψήφους και χρηματοδότηση…

Δεν ισχύει επίσης, ότι τάχα λύνεται το κτηριολογικό των Δημοσίων Υπηρεσιών γιατί:
Το κτηριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ-5ου ΓΕΛ έχει  σοβαρά προβλήματα στατικότητας και δεν γίνεται καμία προσπάθεια παρέμβασης για τη λύση του, ούτε υπάρχει σκέψη για τη  μεταφορά του
Το 3ο-4ο Γυμνάσιο στεγάζεται δίπλα στις φυλακές
Το 4ο Λύκειο στεγάζεται σε νοικιασμένο κτήριο
Κέντρο Υγείας μέσα στην πόλη δεν υπάρχει με αποτέλεσμα για απλά περιστατικά, ακόμα και για συντομογραφία, 50.000 και πλέον κάτοικοι της πόλης να τρέχουν στο Νοσοκομείο
Το Γηροκομείο στεγάζεται σε νοικιασμένο κτήριο εκτός της πόλης
Τα ΑΜΕΑ δεν έχουν κανένα δημόσιο κτήριο για νοσηλεία-θεραπεία-αποκατάσταση-εκπαίδευση

Οι κτηριακές ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες ιδιαίτερα για σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Όσο και να κομπάζει ο κ. Δένδιας αυτές και άλλες ελλείψεις δεν κρύβονται.

Με τα 2,5 εκατομμύρια που θα κοστίσει η ανακατασκευή του Παλιού Νοσοκομείου για να χωρέσει Αστυνομία και η Πυροσβεστική θα μπορούσε να κτιστεί ολόκληρο νέο κτίριο. Ιδιαίτερα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα μπορούσε να στεγαστεί σε χώρο που να βρίσκεται στην περίμετρο της πόλης με πολλή καλύτερη δυνατότητας γρήγορης κίνησης. Ο χώρος που μεταφέρει η κυβέρνηση την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία  έχει μεγάλη δυσκολία κυκλοφοριακής κίνησης, που όποια κυκλοφοριακά μετρά και να πάρουν δεν λύνει το πρόβλημα.

Εμείς είχαμε προτείνει στο κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και Δημόσιο Κέντρο για τα ΑΜΕΑ ή να εγκατασταθεί ένα σχολείο ιδιαίτερα το 3-4ο γυμνάσιο. Όμως, η κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δένδιας έχουν άλλες προτεραιότητες και περιφρονούν τις λαϊκές ανάγκες.



Β. Για την επίθεση σε βάρος νεαρών από τραμπούκους μαγαζιού στο Εμπορικό Κέντρο
Τα ξημερώματα του Σαββάτου (13/09/2013) δύο νεαροί δέχτηκαν απρόκλητη και άγρια επίθεση ενώ έβγαιναν από ένα μαγαζί στο εμπορικό κέντρο από ομάδα 8 μπράβων του μαγαζιού: τους ξυλοκόπησαν έντονα, τους τραυμάτισαν και κατέληξαν στο Νοσοκομείο.
Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν συχνά, αλλά για διάφορους λόγους δεν παίρνουν δημοσιότητα.
Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Αν και γνωρίζουν τι συμβαίνει δεν κάνουν τίποτα. Δημιουργείται ένα είδος υπόκοσμου, τραμπούκων που χτυπάνε τα παιδιά του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιοι μπράβοι στελεχώνουν τη «Χρυσή Αυγή».
Οι ιδιοκτήτες τέτοιων μαγαζιών έχουν τις πολιτικές πλάτες των 2 Αστικών Κομμάτων, της «Χρυσής Αυγής» και τοπικών στελεχών τους. Καλούμε τη Νεολαία της Κέρκυρας να απομονώσει τέτοιου είδους «μαγαζιά». Δε μπορεί να αποδέχονται αυτό το απαράδεχτο καθεστώς: να δίνουν το υστέρημά τους τάχα για να διασκεδάσουν, να κερδοσκοπούν οι ιδιοκτήτες και από πάνω να τους βαράνε.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα μαγαζιά αυτά να απομονώσουν τέτοιες βάρβαρες συμπεριφορές των φασιστοειδών-τραμπούκων.

«Ομορφος κόσμος, καπιταλιστικός» (1)


«Ομορφος κόσμος, καπιταλιστικός» (1)
Σύμφωνα με έρευνα της «Wealth-X» και της «UBS» φέτος και εν μέσω παρατεταμένης κρίσης οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι. Συγκεκριμένα, οι κατέχοντες τραπεζικό λογαριασμό με 10ψήφιο νούμερο, ξεπέρασαν τους 2.000 και το άθροισμα των καταθέσεών τους ανήλθε στα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια! Δηλαδή, όσο το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας, μαζί...
Αν στους προηγούμενους προστεθούν και οι περιουσίες περίπου 200.000 κεφαλαιοκρατών, που εμφανίζονται να κατέχουν πλούτο άνω των 30 εκατ. δολαρίων, τότε:
Το ποσό που βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοκαπιταλιστών, που δεν ξεπερνούν το 0,003% του παγκόσμιου πληθυσμού, ξεπερνά τα 28 τρισ. δολάρια.
Δηλαδή, οι κύριοι αυτοί, κατέχουν σχεδόν το 40% του ΑΕΠ που παράγεται παγκοσμίως!

Γράφει:

ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ομορφος κόσμος, καπιταλιστικός» (2)
Στη Γερμανία την ερχόμενη Κυριακή γίνονται εκλογές.
Στη Γερμανία ζουν 148 δισεκατομμυριούχοι. Η περιουσία τους ανέρχεται στα 432 δισ. δολάρια.
Στη Γερμανία ο πληθυσμός είναι 82 εκατομμύρια άνθρωποι και το ΑΕΠ της χώρας κινείται στα 3,6 τρισ. δολάρια.
Δηλαδή στη Γερμανία:
Το 0,0002% του πληθυσμού (οι 148 δισεκατομμυριούχοι που λέγαμε) κατέχουν περιουσία που αντιστοιχεί στο 12% ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας.
Προφανώς, οι συγκεκριμένοι δεν αγωνιούν και ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα των εκλογών...

Οι γλείφτες εφοπλιστών και εργολάβων ζητάνε μεροκάματα πείνας στη Ζώνη

Οι γλείφτες εφοπλιστών και εργολάβων ζητάνε μεροκάματα πείνας στη Ζώνη
Εκδήλωση στα γραφεία τους στο Πέραμα έκαναν χτες τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση των μερικών δεκάδων νεοναζιστών, θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενηθεί στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι δηλώσεις που έγιναν από έναν φασίστα που ηγείται κάποιου παραμάγαζου της εργοδοσίας στην Ζώνη κι από τον νεοναζιστή βουλευτή Λαγό, συμπυκνώνουν το πνεύμα όσων ζητάνε οι εφοπλιστές από τους εργάτες της ζώνης: Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα κομμάτι ψωμί και με αμφίβολο αν θα γυρίσουν σπίτι τους το βράδυ. Θαυμάστε την δήθεν αντισυστημική, αντιμνημονιακή Χρυσή Αυγή να κάνει τεμενάδες και να τρέχουν τα σάλια της, μπροστά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Δήλωσε ο Χρ. Κυριτσόπουλος: «(...) Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο άλλος γλείφτης των αφεντικών, βουλευτής Λαγός σκυλιάζει κατά του ΠΑΜΕ και απλά επιβεβαιώνει γιατί έκαναν τη δολοφονική επίθεση την περασμένη Πέμπτη τα μεσάνυχτα. «Για την κατάντια αυτή (σ.σ. εννοεί στη Ζώνη) φταίνε -και το δηλώνω ξεκάθαρα γιατί το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό- οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο εδώ και 10-15 χρόνια, διέλυσαν τα πάντα (...) αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τρομερές απεργίες για τρομαχτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν». Αυτά τα επιχειρήματα τα αναπαρήγαγαν σε κάθε κινητοποίηση που αποφασιζόταν μέσα από τα συνδικάτα της Ζώνης, ο αστικός Τύπος, οι εφοπλιστές, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και βέβαια τώρα και η Χρυσή Αυγή.
Εκεί που δίνει ρέστα όμως ο Λαγός είναι αυτό που είπε αμέσως μετά: «Θα έρθουν πλοία να γίνουν επισκευές και από κει και πέρα, σιγά σιγά, οι άνθρωποι να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται κανονικά. Αυτή είναι η άποψή μας». Δουλέψτε τζάμπα, λέει το τσιράκι των εφοπλιστών, και μετά βλέπουμε... Τύφλα να 'χουν οι στυγνοί εργοδότες.

Οι «Τσιρονίκοι» της Χρυσής Αυγής

Οι «Τσιρονίκοι» της Χρυσής Αυγής
Η «Χρυσή Αυγή» (τεύχος 39, Οκτώβρης 1988) αφιερώνει το εξώφυλλό της στον «πατριώτη» Τσολάκογλου. Ο κατοχικός «πρωθυπουργός» των ναζί εξυμνείται από τη «Χρυσή Αυγή» σαν ο «Στρατηγός (που) προσπάθησε για μια Εντιμη Ειρήνη»...
Ο Εκτωρ Τσιρονίκος (1881 - 1964) ήταν κεφαλαιοκράτης. Είχε επιχειρήσεις εφοπλιστικές, κατασκευαστικές, επενδυτικές.
Ο Εκτωρ Τσιρονίκος ήταν δοσίλογος, συνεργάτης των Γερμανών επί Κατοχής.
Ο Τσιρονίκος επί Κατοχής διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και Επισιτισμού στη γερμανο-διορισμένη «κυβέρνηση» του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εθνικής Προνοίας και αντιπρόεδρος στη γερμανο-διορισμένη «κυβέρνηση» του Ιωάννη Ράλλη.
Επαναλαμβάνουμε:
Ο Τσιρονίκος ήταν ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» των γερμανοτσολιάδων του Ράλλη, της «κυβέρνησης» δηλαδή που ίδρυσε τα «Τάγματα Ασφαλείας». Τα «Τάγματα Ασφαλείας» ήταν αυτά που χτυπούσαν το ΕΑΜ και ήταν η εμπροσθοφυλακή των Γερμανών όταν οι ναζί δολοφονούσαν τους 120 πατριώτες στα Γιαννιτσά το Σεπτέμβρη του '44. Τα «Τάγματα Ασφαλείας» ήταν η οπισθοφυλακή των Γερμανών όταν ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία από τους χιτλερικούς.
Σύμφωνα με τον G. Aly στο βιβλίο του «Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ», ο Εκτωρ Τσιρονίκος ήταν αυτός που είχε φροντίσει για την πώληση από Ελληνες χρηματομεσίτες του κλεμμένου χρυσού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με σκοπό να εφοδιαστεί η Βέρμαχτ με το απαραίτητο ρευστό που χρειαζόταν για τις ανάγκες των μονάδων Κατοχής.
Το Σεπτέμβρη του 1944 ο Τσιρονίκος πήγε στη Βιέννη, όπου σχημάτισε ναζιστική «κυβέρνηση» Ελλήνων γερμανόφιλων, μαζί με τους Ι. Πασσαδάκη και Κ. Γούλα. Ηταν μάλιστα ο «πρωθυπουργός» αυτής της «κυβέρνησης»...
Μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων, αλλά το 1952 του δόθηκε χάρη...
*
Στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής (τεύχος Δεκέμβρης 1983), στη δεύτερη σελίδα, μέσα σε ειδικό πλαίσιο ώστε να τονίζεται ευδιάκριτα το ιδεολογικό πρόσημο της συγκεκριμένης οργάνωσης, σε περίοπτη θέση έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις ιστορικές της αναφορές και για το πολιτικό της πρόταγμα, δημοσιεύεται κείμενο υπό τον τίτλο«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ», το οποίο καταλήγει ως εξής:
«Γιατί ΕΜΕΙΣ μόνο ΕΜΕΙΣ είμαστε ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, μελλοντικοί ανατροπείς της διαφθοράς, μελλοντικοί Δημιουργοί της Πολιτείας του Ηλιου, της Πολιτείας του Ελληνικού Μεγαλείου, της ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ».
Η υπογραφή του εν λόγω δημοσιεύματος (με κεφαλαία γράμματα) είναι: «ΕΚΤΩΡ ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΣ».
*
Αυτό είναι το «Ελληνικό Μεγαλείο» της Χρυσής Αυγής: Τίποτα λιγότερο από το ναζιστικό «μεγαλείο» των γερμανοτσολιάδων Τσιρονίκων.
Αυτός είναι ο «πατριωτισμός» με τον οποίο βρωμίζει τα χώματα της Ελλάδας η Χρυσή Αυγή: Ο «πατριωτισμός» του αρχιδοσίλογου Τσιρονίκου.
Αυτά είναι τα ινδάλματα της Χρυσής Αυγής: Οι Τσιρονίκοι.
Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή: Ενα εκτροφείο Τσιρονίκων.
Και να γιατί το μένος της ενάντια στο ΚΚΕ: Γιατί το ΚΚΕ ήταν αυτό που ηγήθηκε του ανεξίτηλου αγώνα του λαού ενάντια στους ναζί και στα ντόπια σκουλήκια - όργανά τους, τους Τσιρονίκους.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

TOP READ