16 Σεπ 2013

Τραπεζική απληστία και κρίση

Τραπεζική απληστία και κρίση

Θα αρχίσω το σημερινό σημείωμα με ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι γνωστά σε όσους έχουν διαβάσει την "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού", όπως π.χ. ο Νόμος Glass-Steagall ("Ανατομία...- 51. Ο νόμος Glass-Steagall"), ο οποίος ίσχυσε στις ΗΠΑ το 1933. Θυμίζω ότι ο συγκεκριμένος νόμος διαχώριζε σαφώς τις εμπορικές τράπεζες (δηλαδή, αυτές που χορηγούσαν δάνεια) από τις επενδυτικές. Σκοπός του εν λόγω νόμου ήταν να αποφευχθεί η ανάληψη επενδυτικών κινδύνων εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών, στις οποίες εμπιστεύονταν οι καταθέτες τις αποταμιεύσεις τους. Δυστυχώς, υπό την πίεση των τραπεζιτών, η κυβέρνηση Κλίντον κατάργησε τον συγκεκριμένο νόμο το 1999. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την περίφημη τραπεζική απληστία (όρος τού Τζόζεφ Στίγκλιτς), η οποία με την σειρά της άνοιξε τον δρόμο για την καπιταλιστική κρίση του 2008.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, τα υπέρμετρα διογκωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ άρχισαν να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο καπιταλισμός δεχόταν ισχυρό χτύπημα στην κεντρική του κολώνα: τις τράπεζες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να διαθέσει πακτωλό δισεκατομμυρίων για να σώσει το οικοδόμημα από την κατάρρευση, επιχορηγώντας την μια τράπεζα μετά την άλλη: Freddie Mac, Fannie Mae, Goldman Sachs, AIG... Οι πρώτοι υπολογισμοί τού υπουργού οικονομικών Χανκ Πώλσον έκαναν λόγο για 200 δισ. δολλάρια. Σύντομα, όμως, οι ανάγκες των κλυδωνιζόμενων τραπεζών επανυπολογίστηκαν στο ένα τρισ. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε φανερό πως ούτε δυο τρισεκατομμύρια δεν θα έφταναν για να στηριχτούν όλες οι τράπεζες. Έτσι, όταν την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008 η Lehman Brothers ζήτησε βοήθεια, ο Πώλσον σήκωσε τα χέρια ψηλά και η Lehman Brothers σωριάστηκε. Εκείνη η "Μαύρη Δευτέρα" ορίστηκε ως η απαρχή τής κρίσης που βιώνουμε μέχρι σήμερα. (σημ.: Περισσότερα στο: "Ανατομία...- 76. Το ξέσπασμα της κρίσης")

Αυτά έγιναν τότε. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης. Έτσι αποφάσισαν να προωθήσουν μια σειρά μέτρων, τα οποία θα απαγόρευαν την διόγκωση αυτών των ιδρυμάτων ενώ παράλληλα θα ξαναζωντάνευαν το πνεύμα τού Νόμου Glass-Steagall, μη επιτρέποντας στις εμπορικές τράπεζες επενδυτικές δραστηριότητες. Το σύνολο αυτών των μέτρων απετέλεσε τον περίφημο Νόμο Βόλκερ (Volker Rule), ο οποίος ενσωματώθηκε στονΝόμο Dodd-Frank. Φυσικά, οι τραπεζίτες δεν χάρηκαν με αυτούς τους νόμους. Έτσι, μέσω των λόμπυ που διαθέτουν, άσκησαν -και ακόμη ασκούν- πιέσεις για τροποποιήσεις αυτών των νόμων, οι περισσότερες των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές σε σημείο ώστε οι αρχικοί νόμοι να έχουν γίνει αγνώριστοι.

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Σήμερα, το μέγεθος των "έξι αδελφών" (Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo) είναι κατά 28% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2007 (την χρονιά πριν το ξέσπασμα της κρίσης) και αγγίζει τα 10 τρισ. δολλάρια, ενώ το σύνολο της περιουσίας των τραπεζών των ΗΠΑ υπολογίζεται σε σκάρτα 15 τρισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου στο 90% του ΑΕΠ της χώρας.

Αν τα παραπάνω νούμερα ηχούν εκκωφαντικά στ' αφτιά σας, βάλτε ωτασπίδες γιατί ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της EBF (European Banking Federation - Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών), η περιουσία των ευρωπαϊκών τραπεζών αγγίζει τα 36 τρισ. ευρώ, ποσό που ισούται με 2,82 φορές το συνολικό ΑΕΠ των 27 χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο δε για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η περιουσία τους είναι 3,23 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ των χωρών που έχουν ενταχθεί στο ευρώ!

Αν ζαλιστήκατε με τους αριθμούς, θα το πω με απλά λόγια: για να συγκεντρώσουν οι πολίτες των χωρών τής Ευρωζώνης περιουσία ίση με αυτήν που έχουν οι τράπεζές τους, πρέπει να δουλεύουν σχεδόν 39 μήνες. Και όμως, είναι αυτοί οι πολίτες που καλούνται να "βάλουν πλάτη" για να σωθούν οι τράπεζές τους...


Οι παραπάνω αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Αφού αυτός ο υπέρμετρα διογκωμένος τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε κρίση, κανένα πακέτο μέτρων δεν μπορεί να τον σώσει, μιας και τα ποσά που απαιτούνται για κάτι τέτοιο είναι παντελώς αδύνατον να βρεθούν. Αργά ή γρήγορα (σ.σ.: μάλλον γρήγορα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση) θα επαληθευθεί η -πολλάκις επιβεβαιωμένη κατά το παρελθόν- μαρξιστική οικονομική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία, εφ' όσον  η σοβούσα καπιταλιστική κρίση οφείλεται σε υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, η μόνη δυνατή λύση συνίσταται σε καταστροφή μεγάλου τμήματος των συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Όσα κι αν ισχυρίζονται ντόποιοι και ξένοι "φωστήρες", στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. End of (sucess) story.


ΥΓ: Μια μικρή ιδέα για το τι σημαίνει καταστροφή κεφαλαίων, μας έδωσαν όσα έγιναν πρόσφατα με τις τράπεζες της μικροσκοπικής Κύπρου. Μια πολύ μικρή ιδέα..




Από την δίκη για την Φαλκονέρα (ή στοιχεία για την εγκληματική φύση του εφοπλιστικού κεφάλαιου)

Από την δίκη για την Φαλκονέρα (ή στοιχεία για την εγκληματική φύση του εφοπλιστικού κεφάλαιου)

Της Κάτια Κατιμερτζή

[...]

Το πρώτο πλοίο με πτώματα και δύο μόνο διασωθέντες από το ναυάγιο τουΗράκλειον, δένει στον Άγιο Νικόλαο. Είναι το αγγλικό ναρκαλιευτικό «Ashton».

Σε λίγο το ένα μετά το άλλο όλα τα πλοία, που μεταφέρουν νεκρούς και ζωντανούς, φτάνουν στον Πειραιά. Ο θρήνος είναι ανείπωτος.

Τα πρόσωπα των ναυαγών είναι σαν μάσκες πετρωμένες από τον τρόμο που γνώρισαν. Μόνο 47 άτομα βρέθηκαν ζωντανά, ενώ ανασύρθηκαν και 25 πτώματα.

Το πτώμα το πλοιάρχου, που σύμφωνα με μαρτυρίες πήδηξε από του ς πρώτους στη θάλασσα, αλλά πνίγηκε, δεν βρέθηκε ποτέ.

Από την ίδια κιόλας ημέρα οι εφημερίδες αποτυπώνουν το αίτημα της κοινής γνώμης για διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή δικαιοσύνης.

Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης δεν παραλείπουν να βάλουν στο στόχαστρο τους και τον ίδιο τον βασιλιά, που είχε εκμεταλλευτεί το ναυάγιο σε μια προσπάθεια προσωπικής προβολής. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να παράσχει άμεση βοήθεια σε κινδυνεύοντα σκάφη στο Αιγαίο.

Ο τρόπος, βέβαια, με τον οποίο έλαβε χώρα η επιχείρηση διάσωσης, απέδειξε περίτρανα τους τουρκικούς ισχυρισμούς παρά τις βασιλικές προσπάθειες.
Στη δίκη, που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 1968, ξετυλίχτηκε όλο το κουβάρι του δράματος μέσα από τις καταθέσεις των διασωθέντων αλλά και τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε για τα αίτια του ναυαγίου.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων έκατσαν ο Χαράλαμπος Τυπάλδος, ένας εκ των πλοιοκτητών, ο Παναγιώτης Κόκκινος, γενικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας και δύο αξιωματικοί.

Πολλοί υποστήριξαν ότι το επίμαχο φορτηγό, που δεν είχε ασφαλιστεί σωστά και λύθηκε, χτυπώντας στα τοιχώματα του πλοίου, ήταν και η αιτία του ναυαγίου σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η κατάθεση του υποπλοιάρχου Αλέξανδρου Στεφαδούρου, όμως, φανερώνει ότι οι ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας είναι βαρύτατες και εγκληματικές. Ο υποπλοίαρχος παραδέχτηκε ότι το φορτηγό δεν είχε ασφαλιστεί σωστά με αποτέλεσμα να παλινδρομεί και να συγκρούεται στα πλευρικά τοιχώματα, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε πως η αιτία του ναυαγίου ήταν η κακή κατάσταση του σκάφους.

Στο διαμέρισμα του αμαξοστασίου υπήρχαν ρωγμές, που είχαν επισκευαστεί πλημμελώς μερικές εβδομάδες πριν. Με τους κλυδωνισμούς οι ρωγμές άνοιξαν και η θάλασσα κατέκλυσε το αμαξοστάσιο.

Το λυμένο φορτηγό τινάχτηκε με ορμή στην πλαϊνή μπουκαπόρτα, την έσπασε και έπεσε στη θάλασσα, επιτρέποντας στη μανιασμένη θάλασσα να μπει στο αμαξοστάσιο με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.
Αλλά και οι έρευνες της εξεταστικής επιτροπής αποκάλυψαν τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που στάθηκαν περισσότερο μοιραίες από την κακή φόρτωση του «μοιραίου» φορτηγού.

Όπως ήδη τονίσαμε, σοβαρά λάθη κατά τη μετατροπή του πλοίου από δεξαμενόπλοιο σε επιβατηγό-οχηματαγωγό είχαν υπονομεύσει την ευστάθεια και την ασφάλεια του ήδη καταπονημένου σκάφους.

Κοινό μυστικό στους ναυτικούς κύκλους ήταν ότι πλοία σαν το «Ηράκλειον» δεν έπρεπε να έχουν άδεια πλεύσης σε ανοιχτές θάλασσες.

Στο δικαστήριο επισημάνθηκαν και οι ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που είχε χορηγήσει την άδεια αξιοπλοΐας. Κάποια δε από τα έγγραφα του πλοίου είχαν βρεθεί πλαστογραφημένα! 

Άλλο ένα από τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, επισήμαινε ότι στο πλοίο δεν εκτελούνταν οι καθιερωμένες ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, ούτε διέθετε τα απαιτούμενα μέσα διάσωσης. Ακόμη και τα συρματόσχοινα στις όποιες βάρκες διέθετε είχαν φρακάρει από μπογιά!Τέλος, το πλοίο δεν διέθετε σύστημα εκροής εισερχόμενων υδάτων.
Ας μην ξεχάσουμε, βέβαια, και το ρίσκο που πήρε ο καπετάνιος του να πλεύσει μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία και ανέμους 9 μποφόρ. Παρά τις συντριπτικές αποδείξεις, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου, που βγήκε στις 21 Μαρτίου 1968, περισσότερο χάιδεψε παρά τιμώρησε τους υπαιτίους.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης πέντε ως εφτά ετών, ξεσηκώνοντας την οργή και τις κατάρες των συγγενών των πνιγμένων αλλά και των διασωθέντων.

Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε οριστικά στις 9 Ιανουαρίου 1969, με την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης, που είχαν υποβάλλει οι κατηγορούμενοι, καθώς οι τελευταίοι είχαν καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Μια πιο παραδειγματική και αυθόρμητη τιμωρία περίμενε τους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρείας από τον κόσμο, που σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα πλοία των Γραμμών Τυπάλδου.

Τα δώδεκα από τα δεκαπέντε πλοία του στόλου τους κρίθηκαν τελείως ακατάλληλα σε κατοπινούς ελέγχους από επιθεωρητές ξένου, ανεξάρτητου νηογνώμονα και παροπλίστηκαν για να πουληθούν είτε για παλιοσίδερα είτε για εργασίες άλλες από τη μεταφορά επιβατών.

Η εταιρεία γονάτισε από τις αποζημιώσεις, που υποχρεώθηκε να πληρώσει και χρεοκόπησε. Το όνομα του ιδιοκτήτη Χαράλαμπου Τυπάλδου δεν απασχόλησε ξανά τον ελληνικό τύπο πριν από το 1986. Υπήρξε το τελευταίο θύμα της διαβόητης Εταιρεία Δολοφόνων του Χρήστου Παπαδόπουλου.
Όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, χρειάζεται να συμβεί μια ανθρώπινη τραγωδία για να θεσπίσουν οι ιθύνοντες κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Έτσι και τότε, μετά το ναυάγιο δημιουργήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. Επίσης, θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τέλος, καθιερώθηκε από το Γ.Ε.Ν. η «φυλακή σκοπούντος πολεμικού πλοίου»,που μένει σε επιφυλακή όλο το 24ωρο με τις μηχανές και το προσωπικό σε ετοιμότητα και σε συνεχή ακρόαση διεθνών δικτύου κινδύνου.

Το βυθισμένο σκαρί κοιμάται μέχρι και σήμερα στα νερά της Φαλκονέρας σε βάθος 600 ως 800 μέτρων με μόνη συντροφιά τα θαλάσσια γεράκια, που πετούν και βρίσκουν καταφύγιο στους βράχους του ερημονησιού.
Πηγή: Srorie Umane
Να συσχετιστεί άμεσα με τις αναρτήσεις:
Η Φαλκονέρα φυσικά ήταν ένα μόνο από τα πολλά ανάλογα περιστατικά. Η συγκλονιστική ομολογία του Τυπάλδου χρόνια μετά σε εκπομπή της ΕΡΤ, πως "δεν τον σύμφερε" να αποσύρει το πλοίο για να μην χάσει την ασφάλεια, οπότε και "έπρεπε" να το βουλιάξει, δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον αδίστακτο χαρακτήρα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφάλαιου. Περιγράφει με τις πιο καθαρές γραμμές, το με τι καθάρματα έχουμε να κάνουμε....

Επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων - Καταγγελία του ΠΑΜΕ για την επίθεση

Επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων - Καταγγελία του ΠΑΜΕ για την επίθεση

Επέμβαση των ΜΑΤ σημειώθηκε το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου οι σχολικοί φύλακες πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη, ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν με χημικά και απομάκρυναν τους σχολικούς φύλακες από την είσοδο και το εσωτερικό του υπουργείου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Για απολύτως ...αναγκαία! και περιορισμένη χρήση χημικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων συναντήθηκε με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο εισέπραξε αόριστες δεσμεύσεις για τη σύσταση επιτροπής στα τέλη Οκτώβρη που θα εξετάσει το θέμα.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Πιστή στο δόγμα "νόμος και τάξη", η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με καταστολή, τρομοκρατία και απειλές. Σήμερα σειρά είχαν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες.

Ο "νόμος και τάξη" πρέπει να απαντηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς με το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Οι νόμοι υπεράσπισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και η προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου να απαντηθούν με μαχητικούς, μαζικούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Να μην απολυθεί κανένας - να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».

Πηγή: 902/Οικοδόμος

Το επικοινωνιακό παιχνίδι των ΜΜΕ προς όφελος της Χρυσής Αυγής

Το επικοινωνιακό παιχνίδι των ΜΜΕ προς όφελος της Χρυσής Αυγής

Σύσσωμα τα «αντικειμενικά» ΜΜΕτης χώρας, παίζουν εξαιρετικά το επικοινωνιακό παιχνίδι όσον αφορά την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι γεγονός ότι καταγράφει εδώ και πάρα πολύ καιρό εκπληκτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την οργή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Καθόλου τυχαίο βέβαια όλο αυτό. Οι επικοινωνιολόγοι του συστήματος έχουν επιλέξει εσκεμμένα την εφαρμογή μιας τεχνικής αρνητικής διαφήμισης, που είναι πραγματικά πολύ ωφέλιμη για τα ποσοστά του κόμματος του Μιχαλολιάκου. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω τεχνική, απλά στην προκειμένη περίπτωση υλοποιείται με μεγάλη ένταση και μαεστρία.

Έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός παραγωγής «ειδήσεων», τις οποίες παρακολουθούμε σε ημερήσια διάταξη και έχουν ως θέμα τις δραστηριότητες του ακροδεξιού κόμματος. Προβάλλονται μεν αρνητικά, ωστόσο στα μάτια των τηλεθεατών τις περισσότερες φορές εκλαμβάνονται θετικά και πόσο μάλλον από τη μεγάλη μάζα των αγανακτισμένων, που όντας αηδιασμένοι εξαιτίας της λειτουργίας των θεσμών, του ελλείμματος Δημοκρατίας και του οικονομικού αδιεξόδου που έχουμε περιέλθει, ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Ένα αδιέξοδο που δημιούργησαν και συντηρούν οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αυτή τη στιγμή τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.
Αυτή, λοιπόν, η εσκεμμένη και καλά μελετημένη στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της άποψης στην κοινή γνώμη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εκείνο το αντισυστημικό κόμμα που αποτελεί δήθεν εμπόδιο για την εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική, που έρχεται σε σύγκρουση με την εξουσία και που εντέλει θα… σώσει τη χώρα από τα μεγάλα οικονομικά και άλλα συμφέροντα.

Είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος νομίζει ότι μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο γιατί οι «άγριοι» της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στο κοινοβούλιο και θα κάνουν «ντα» αυτούς που ξεπουλάνε την πατρίδα μας. Κι όμως, αγαπητοί μου, είναι γεγονός. Νιώθουν ασφάλεια οι αφελείς γιατί νομίζουν πως το ακροδεξιό κόμμα δρα για τα συμφέροντά τους και το καλό της χώρας. Αυτή την εντύπωση τους έχουν τεχνηέντως δημιουργήσει με παραφουσκωμένα ρεπορτάζ, μπόλική πλύση εγκεφάλου και φθηνό λαϊκισμό.

Έτσι κι αλλιώς, ο λαϊκισμός πάντα βοηθάει στη διαμόρφωση τέτοιων απόψεων (και τα εν λόγω κόμματα έχουν ιστορικά ως βάση τους μπόλικο από δαύτον), αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται συνήθως εντελώς διαφορετική. Όποιος έχει αμφιβολίες, ας θυμηθεί τι έγινε στην Ιταλία του Μουσολίνι και τη Γερμανία του Χίτλερ, οι οποίοι πήραν την εξουσία με εκλογές, λαϊκίζοντας και εξαπατώντας τον κόσμο, για να αλλάξουν τελικά πολιτική στη συνέχεια προς όφελος του κεφαλαίου.

Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν υπήρχε η πρόθεση εκλογικού αφανισμού της Χρυσής Αυγής -όπως υποτίθεται ότι υπάρχει σαν κοινή επιθυμία των «μεγάλων»- ο τρόπος δράσης θα ήταν απλούστατος και πάρα πολύ συνηθισμένος όσον αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζουν ανέκαθεν σε τέτοιες περιπτώσεις οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του συστήματος. Προφανώς, θα την εξαφάνιζαν εντελώς από κάθε κανάλι, από κάθε εφημερίδα και από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που πράττουν τώρα.

Δεν θα υπήρχε η παραμικρή αναφορά, είτε αρνητική είτε θετική πουθενά. Άντε το πολύ-πολύ να έριχναν κάποιο αδιάφορο ρεπορτάζ σε μορφή ανακοίνωσης για να δικαιολογήσουν το νόμιμο τηλεοπτικό χρόνο προβολής των κομμάτων (που έτσι κι αλλιώς δεν τηρείται ποτέ όπως πρέπει) και τίποτα παραπάνω. Με αυτό τον τρόπο, λίγοι θα ασχολούνταν, πολύ πιο λίγοι θα προβληματίζονταν και ακόμη λιγότεροι θα σκέφτονταν σοβαρά να ψηφίσουν τον Κασιδιάρη και την παρέα του. Πολύ πιθανόν μάλιστα η εν λόγω παρέα να μη βρισκόταν καν στη Βουλή αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Εφαρμόζοντας μια τέτοια επικοινωνιακή στρατηγική, το ακροδεξιό κόμμα ίσως να μην συγκέντρωνε αυτή τη στιγμή ούτε 3% και φυσικά σε καμία περίπτωση τα τεράστια διψήφια ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Κι όμως, το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει την εξουσία. Τουναντίον! Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι συνεχίζει το ίδιο και απαράλλαχτο επικοινωνιακό παιχνίδι της!

Αντί ενός αποκλεισμού ή μιας φυσιολογικής προβολής στο πλαίσιο της πολυφωνίας που όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι θέλω να πιστεύω πως επιζητούμε, γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης αρνητικής διαφήμισης καθημερινά. Την ίδια στιγμή, κάποιοι περίεργοι συστημικοί τύποι, που λαμβάνουν κάθε βράδυ με e-mail έτοιμη την άποψη που θα εκφράσουν το πρωί, διερωτώνται συνεχώς και με περίσσια υποκρισίαστα πάνελ των μεγάλων καναλιών για την ανησυχητική δημοφιλία τόσο της «διαβολικής» Χρυσής Αυγής, όσο και των στελεχών της. 
Ποιοι διερωτώνται; Οι ίδιοι που αποτελούν εκτελεστικά όργανα του σκοτεινού προπαγανδιστικού μηχανισμού ενός κράτους-προτεκτοράτου, που βρίσκεται σε αποσύνθεση εδώ και δεκαετίες. Λες και δεν ξέρουν…
Πηγή: www.tempo.gr

Κολομβία: Η εξέγερση των αγροτών για τους σπόρους ‘αποδίδει καρπούς’ ~ Οι Λαοί που έχουν αξιοπρέπεια βγαίνουν στους δρόμους και πολεμάνε


Κολομβία: Η εξέγερση των αγροτών για τους σπόρους ‘αποδίδει καρπούς’ ~ Οι Λαοί που έχουν αξιοπρέπεια βγαίνουν στους δρόμους και πολεμάνε

VIDEO: Columbian Farmers Win Back Control Of Their Seeds After Prolonged Strike
National Farmers and Social Strike gets seeds control law 970 suspended
In Colombia after 21 days of a nationwide strike by thousands of farmers, blocking more than 40 roads nationwide, protesting farmers forced the Colombian government to negotiate the rejection of a farm bill and the release of detained protesters.
VIDEO: Οι αγρότες στην Κολομβία ξανακερδίζουν τον έλεγχο των σπόρων τους μετά από παρατεταμένη απεργία
Η πανεθνική Αγροτική και Κοινωνική Απεργία αναστέλλει το νόμο 970 για τον έλεγχο των σπόρων
Στην Κολομβία μετά από 21 μέρες πανεθνικής απεργίας των αγροτών, κλείνοντας περισσότερους από 40 δρόμους σε όλη τη χώρα, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση της Κολομβίας να διαπραγματευτεί την απόρριψη του αγροτικού νόμου και την απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί.
Για την εξέλιξη του αγώνα του Κολομβιανού Λαού και την καταστολή δείτε εδώ:

Κολομβία: Μια γενική απεργία διαρκείας που μετατρέπεται σε λαϊκή εξέγερση *Strike in Colombia Highlights Free Trade Failure

και εδώ:

Videos- ενημέρωση για την εξέγερση και την καταστολή στην Κολομβία *Colombia videos of the revolt!*Los abusos de autoridad de policia !

***********
ΠΗΓΗ:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΕ ΤΑΞΗ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗ !!!

Ο οργανωμένος λαός να απομονώσει τους χρυσαυγίτες από τις λαϊκές γειτονιές, τις σχολές και τα σχολειά

Ο οργανωμένος λαός να απομονώσει τους χρυσαυγίτες από τις λαϊκές γειτονιές, τις σχολές και τα σχολειά
Να μην τους χωράει ο τόπος, να νιώσουν παντού ανεπιθύμητοι
Τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, τα ξέρουν όλοι σε Πειραιά, Πέραμα και Ζώνη, όλοι οι εργαζόμενοι που τους έχουν αντιμετωπίσει ως μπράβους που στρατεύονται να σπάσουν απεργίες, ως μαντρόσκυλα για να τρομοκρατήσουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες, προχώρησαν μεσάνυχτα της Πέμπτης σε δολοφονική επίθεση στο Πέραμα εναντίον κομμουνιστών συνδικαλιστών, που αναγνωρίζονται από τους μεταλλεργάτες της Ζώνης και όλο τον περαματιώτικο λαό ως πρωτοπόροι στους αγώνες, στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της.
Πάνω από 30 φασιστοειδή (ανάμεσά τους αναγνωρίστηκε ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος Πανταζής και ο επίσης χρυσαυγίτης Καστρινός) έστησαν ενέδρα μέσα στο σκοτάδι και επιτέθηκαν με σιδερολοστούς, κοντάρια κι αιχμηρά αντικείμενα σε συνεργείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τραυμάτισαν εννιά ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, και άλλα μέλη της διοίκησης. Αμεση ήταν η απάντηση των κομμουνιστών, που λίγη ώρα μετά την επίθεση, ξημερώματα Παρασκευής, έκαναν μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περάματος, ενώ όλο το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι έγιναν εξορμήσεις σε όλο το Πέραμα.
Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η δολοφονική επίθεση «επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που στόχο έχει μόνιμα το ΚΚΕ γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό. Η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, που ανάμεσά τους ήταν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνει το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος».
Με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χριστιανική Δημοκρατία, ΚΕΕΡΦΑ κ.ά. και πλήθος συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων.
Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, όπου μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Πλήθος εργαζομένων και άλλων ανθρώπων του μόχθου συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές και συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε ποτέ η εργατούπολη.
Γιουσουφάκι των εργοδοτών
Ο Βαγγέλης Μαρούπας στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα τόνισε:
«Τζάμπα καρτεράνε τους κομμουνιστές να λυγίσουμε. Χάνουν το χρόνο τους. Ούτε τα διπλώσαμε ποτέ, ούτε τώρα θα τα διπλώσουμε. Ισα ίσα, πιο αποφασιστικά, πιο δυνατά, πιο επίμονα, ατσαλωμένοι, θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Στην πάλη για να βρούνε δικαίωση οι πόθοι και οι ανάγκες του λαού μας, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Η βρώμικη επίθεση απ' τους φασίστες επιβεβαιώνει και στον πιο αδαή ότι η Χρυσή Αυγή είναι τσιράκι του συστήματος, είναι γιουσουφάκι των εργοδοτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Και είναι τσιράκι τους επειδή σηκώνει χέρι σ' αυτούς που αγωνίζονται. Σήκωσε το χέρι απέναντι στο ΚΚΕ, που ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων. Σήκωσε το χέρι απέναντι στο κόμμα που σήμερα παλεύει στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στη δουλειά, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για το δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία, στη στέγη.
Αποδεικνύεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει άσβεστο μίσος για εκείνους που αγωνίζονται. Σήκωσε το χέρι στους κομμουνιστές και, μάλιστα, ανάμεσα σ' αυτούς, χτύπησαν μέλη του ΚΚΕ που είναι στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στη Ζώνη. Αυτή τους η πράξη, αυτή η μαφιόζικου τύπου επίθεση, γεμίζει οργή και αγανάκτηση κάθε τίμιο εργάτη, κάθε λαϊκό άνθρωπο. Γεμίζει οργή και αγανάκτηση κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι στο Πέραμα. Γιατί σ' αυτήν εδώ την εργατούπολη ο λαός έχει πείρα, έχει μνήμη, ξέρει τους αγώνες των κομμουνιστών, τους αγώνες των ταξικών δυνάμεων.
Ξέρει ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν πάλευαν οι κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις, όλα αυτά τα χρόνια. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές με τη δράση τους μέσα από τα συνδικάτα δίνουν μάχες για δουλειά με δικαιώματα, για μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών και όχι του κεφαλαίου. Εχουν δώσει μάχες για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για να μη θρηνούν και άλλα θύματα οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Εδωσαν και δίνουν μάχες για να παίρνουν κουράγιο οι άνεργοι, οι φτωχοί, αυτοί που τους τσακίζει η αντεργατική πολιτική. Με εκδηλώσεις αλληλεγγύης, με πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές του ρεύματος.
Αυτά, τόσα και άλλα τόσα, παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, έχουν στο ενεργητικό τους οι κομμουνιστές. Οποιος κι αν είναι ο συσχετισμός δύναμης, ακόμα και αν είναι πολύ αρνητικός, το ΚΚΕ ποτέ δε δίστασε και ποτέ δε θα διστάσει να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία, χωρίς να λογαριάζει κανέναν κόπο, χωρίς να λυγίζει μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, στην πάλη για το δίκιο του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί, όμως, οι θρασύδειλοι και άνανδροι, όπως έδειξε και ο τρόπος που χτυπήσανε, αυτοί οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τι έχουν άραγε να παρουσιάσουν και να πούνε στο λαό του Περάματος, στο λαό κάθε εργατικής γειτονιάς;
Το κίνημα έχει τη δύναμη να τους απομονώσει
Αλλά αν για την ανεργία στη Ζώνη φταίει το ΠΑΜΕ, όπως λένε στις ανακοινώσεις τους, μπορεί να μας πει κανείς από δαύτους γιατί κανένα από τα εκατοντάδες πλοία που ναυπηγούν οι εφοπλιστές δεν ναυπηγείται ούτε στο Σκαραμαγκά, ούτε στην Ελευσίνα, ούτε στο Νεώριο της Σύρου, ούτε πουθενά; 'Η, για παράδειγμα, φταίει το ΠΑΜΕ για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους; Φταίνε οι αγώνες για την ανεργία; Ετσι πάνε και βγάζουνε λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης, αυτοί οι δήθεν αντισυστημικοί.
'Η γράφουν ακόμα για επαγγελματίες αφισοκολλητές που δε δούλεψαν ποτέ. Οι Περαματιώτες ξέρουν. Το Κόμμα μας έχει στις τάξεις του πρωτοπόρους εργάτες, από τη Χαλυβουργία, τη Ζώνη, τα καράβια. Χώρια, βέβαια, που πιστοποιητικό δε θα μας δώσουν οι χρυσαυγίτες. Ομως, πρέπει να μας πούνε κι αυτοί, πού κολλάνε τα ένσημά τους; Γιατί στο ΚΚΕ δεν έχουμε, όπως αυτοί, κανέναν που να κολλάει ένσημα ούτε στη σωματεμπορία, ούτε στο ναρκεμπόριο, ούτε σε ροζ ξενοδοχεία. Τέτοια ένσημα έχουν αυτοί, γιατί τέτοιοι είναι.
Το πλέον κωμικοτραγικό είναι αυτό που γράφουν ότι τώρα τάχα θα κάνουν σκληρό διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εργατοπατέρες από τη μια και ενάντια στους εφοπλιστές από την άλλη. Πρέπει κανείς να σκεφτεί: Είναι αγώνας ενάντια στους εφοπλιστές το να ψηφίζει κανείς στη Βουλή φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές; 'Η, για παράδειγμα, είναι σύγκρουση με το κεφάλαιο να ζητάει η Χρυσή Αυγή να πέσουν οι μισθοί, να πέσουν τα μεροκάματα; 'Η, ας πούμε, όταν έστηναν φιέστες μέσα στο κατακαλόκαιρο, στα μουλωχτά και στα κουφά από τους εργάτες μέσα στη Ζώνη, για να πούνε ότι "εκεί μέσα πρέπει να σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ", ποιον εξυπηρετούν; Δεν εξυπηρετούν την εργοδοσία; Ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΜΕ στη Ζώνη; Δεν είναι η εργοδοσία; 'Η όταν πάνε χέρι χέρι με τους μεγαλοεργολάβους και τους εφοπλιστές στη Ζώνη, για να στήσουν εργοδοτικό σωματείο, για να πάνε οι εργάτες στο μεροκάματο σαν τα πρόβατα στη σφαγή, για ποιον δουλεύουν; Δεν δουλεύουν για το κεφάλαιο; 'Η όταν τους δίνει τρόφιμα το ίδρυμα του Νιάρχου για να το παίζουν φιλάνθρωποι και να εγκλωβίζουν συνειδήσεις, με ποιους πάνε; Ο Νιάρχος τι ήτανε; Εφοπλιστής ήταν.
Επιβεβαιώνεται ότι, πέρα από απόγονοι των Χιτών και των ταγματασφαλιτών, είναι ψεύτες και δειλοί. Αυτά τα παλικάρια της φακής, το μόνο που κατάφεραν με την επίθεση στο ΚΚΕ είναι να κάνουν μια τρύπα στο νερό. Πίστευαν ότι θα μας τρομοκρατούσαν, ότι θα λουφάζαμε, ότι θα φοβόμασταν. Το σχέδιό τους όμως έμεινε άπραγο. Το ΚΚΕ έχει ρίζες στο λαό. Το αποδεικνύει και η απάντηση που πήρε η επίθεση από το λαό του Περάματος, η επίθεση στους κομμουνιστές, η καθολική καταδίκη της δολοφονικής απόπειρας από τους χρυσαυγίτες, η καθολική εκτίμηση που υπάρχει στο Κόμμα και στο ΠΑΜΕ.
Την ίδια στιγμή, όλες αυτές τις ώρες, τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής είναι κρυμμένα στα λαγούμια τους. Γιατί σήμερα και πάντα, οι κομμουνιστές είναι αυτοί που μπορούν και κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά, περήφανα μέσα στον κόσμο, ενώ οι χρυσαυγίτες προσπαθούν όπως πάντα να καμουφλάρονται μέσα στο βαθύ σκοτάδι.
Καλούμε το λαό μας, την εργατική τάξη πρώτα απ' όλα, να δείξει αφοβία απέναντι στους χρυσαυγίτες. Δεν πρόκειται παρά για τραμπούκους, για θρασίμια που χτυπάνε και κρύβονται. Το κίνημα έχει τη δύναμη να τους απομονώσει, να μην μπορούν να σταθούν πουθενά, να μην τους χωράει ο τόπος. Πρώτα απ' όλα τα συνδικάτα, οι εργάτες ενωμένοι να τους απομονώσουν, να τους πετάνε έξω από τα εργοστάσια, αν έστω σκέφτονται να περάσουν από εκεί. Να τους πετάνε έξω από τα καράβια, έξω από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν έχουνε καμιά δουλειά με τους εργάτες. Αυτοί παλεύουν για να μεγαλώσει η εκμετάλλευση. Εμείς παλεύουμε για να καταργηθεί η εκμετάλλευση. Να τους απομονώσει η νεολαία, γιατί το μέλλον που της υπόσχονται είναι συνθήκες δουλειάς αλά Μανωλάδα. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της νεολαίας. Εξω λοιπόν οι χρυσαυγίτες και από τα σχολεία και από τις σχολές. Να φύγουν από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, να μην τους χωράει ο τόπος, να νιώσουν παντού ανεπιθύμητοι».

Οι διαχειριστικές αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαχειριστικές αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ
«Εχουμε τη λύση που θα δεχτούν οι δανειστές» αναφωνεί ο Αλ. Τσίπρας. «600.000 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια» τάζουν οι επίδοξοι διαχειριστές...
Αποκαλυπτική αν μη τι άλλο είναι η παρακολούθηση της προσπάθειας των Γ. Σταθάκη, Λ. Κατσέλη και Γ. Βαρουφάκη να συζητούν -ύστερα από πρόσκληση της «Εφημερίδας των Συντακτών» («Εφ. Συν.»)- για την παρασκευή ενός «ματζουνιού» που θα γιατρέψει την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει τη διαχείρισή του, εάν και όταν την αναλάβει, με την έναρξη νέου κύκλου καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το «καρέ» συμπληρώνει η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Κυριακής.
Ο Γ. Σταθάκης ξετυλίγει τη σκέψη του γύρω από τη θέση ότι η τρόικα απέτυχε, προκαλώντας ακόμα και τον Γ. Βαρουφάκη να παρέμβει, λέγοντας: «...όχι ότι διαφωνώ με όσα είπατε, αλλά η αποστολή της τρόικας επετεύχθη». Κι άλλη φορά, όμως, στη διάρκεια της συζήτησης έρχονται αντιμέτωποι με τις προφανείς αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της διαχειριστικής τους λογικής. Λέει ο Γ. Σταθάκης: «Νομίζω ότι αν βγούμε όλοι από αυτόν τον "ζουρλομανδύα" που βιώνουμε με τα Μνημόνια και με τη βοήθεια κοινωνικών εργαλείων και με διαδικασίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι εφικτή η δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας το χρόνο».
Η Λ. Κατσέλη αποσαφηνίζει κάπως το τοπίο: «Με 3-4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τρία χρόνια. Δηλαδή για 600.000 ανθρώπους (...) Βέβαια το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι βραχυπρόθεσμο, δεν είναι πανάκεια (...) εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα σε 600.000 ανθρώπους».
Ο Αλ. Τσίπρας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η «κοινωνική πολιτική» που σκοπεύει να εφαρμόσει, περιορίζεται σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» με κοινοτική χρηματοδότηση, όπως άλλωστε κάνει και η σημερινή συγκυβέρνηση. Είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με έκτακτα μέτρα προστασίας και ανακούφισης είναι άμεση και δεν μπορεί να περιμένει την έκβαση της διαπραγμάτευσης (σ.σ. για τη δανειακή σύμβαση) (...) Η σπατάλη των ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να αντικατασταθεί από τη σωστή αξιοποίησή τους για την προστασία των αδύναμων».
Θυμίζουμε ότι ο Αντ. Σαμαράς είπε από τη ΔΕΘ ότι για φέτος «τρέχει» ένα τέτοιο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», που αφορά σε 50.000 πεντάμηνες θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ό,τι και η κυβέρνηση, πλειοδοτώντας μόνο στον αριθμό όσων θα προσπαθήσει να εντάξει στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας.
***
Ο Γ. Βαρουφάκης, ωστόσο, αμφισβητεί τη ρεαλιστικότητα ακόμα και αυτών των έωλων υποσχέσεων και τους «προσγειώνει» όλους λέγοντας: «Είναι τεράστιο λάθος για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις επόμενες εκλογές υποσχόμενο βελτιώσεις και νούμερα ανάπτυξης, θέσεων εργασίας κλπ. Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις σε μοντέλο (...) να υποσχεθεί στις εκλογές αξιοπρέπεια και ορθολογισμό». Τους λέει δηλαδή να πάνε στις εκλογές μόνο με τα σίγουρα, που είναι η προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «νοικοκυρέψει» τα δημοσιονομικά, χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια του λαού.
Ο Αλ. Τσίπρας πλειοδοτεί στα παραπάνω ότι η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά και στην παροχή κινήτρων στους καπιταλιστές να κάνουν επενδύσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «Το βασικό κίνητρο που θα προσφέρουμε στους επενδυτές είναι η αξιοπιστία, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η κατάργηση της δαιδαλώδους πολυνομίας που ευνοεί σήμερα τη διαπλοκή και η θετική ψυχολογία που θα διαμορφώσει το τέρμα του λάθους της λιτότητας (...) Εμείς από την πλευρά μας θα απαιτήσουμε σεβασμό στο περιβάλλον και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας». Ποιας νομοθεσίας; Αυτής που συγκροτείται από τα αντεργατικά εκτρώματα που ψηφίστηκαν την τελευταία τουλάχιστον 20ετία, με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα χρόνια της κρίσης.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης που διοργάνωσε η «Εφ. Συν.», ο Γ. Σταθάκης, σαν κατευθείαν εκπρόσωπος των επιχειρηματικών ομίλων, συμπληρώνει: «Το πρόβλημα των επιχειρήσεων δεν είναι οι μισθοί που έχουν πέσει κατά 50%, αλλά το ότι δανείζονται για πέμπτη χρονιά με 11%»! Μένει λοιπόν να αποκατασταθεί και αυτή η «ανορθογραφία». Φτηνό χρήμα στα μονοπώλια, μαζί με μισθούς - φιλοδωρήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει πλην του... κατώτατου, που θα επαναφέρει τάχα εκεί που ήταν το 2011.
Στην επιδίωξη αυτή θα βοηθούσε και η ελάφρυνση του αστικού κράτους απ' το χρέος, ο Γ. Σταθάκης επιμένει στην ανάγκη για γενναίο «κούρεμα» του χρέους: «Πιστεύω ότι πρέπει να είναι στα 100 με 130 δισ. ευρώ» αναφέρει. Η Λ. Κατσέλη προτείνει «να ανταλλάξουμε μέρος του χρέους με συμμετοχές των δανειστών σε αναπτυξιακά έργα», να τους παραδώσουμε δηλαδή μπιρ παρά υποδομές.
***
Κι αν οι δανειστές αρνηθούν; Ο Γ. Σταθάκης δίνει την αποστομωτική απάντηση: «Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο ουσιαστικά, διότι το βασικό επιχείρημα των αντιπάλων μας ήταν ότι αυτά τα οποία συζητάμε και συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μας, προσκρούουν σε ένα πιθανό "όχι" (...) Η ιδέα ότι πολύ εύκολα οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σου έλεγαν "φύγε από το ευρώ" είναι παραπλανητική. Θα είχε τρομακτικές συνέπειες. Η ιδέα ότι μονόπλευρα μπορούμε να τους εκβιάσουμε, ότι μόνοι μας θα επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα (...) θέλει και αυτό μια συντεταγμένη έξοδο. Θέλει τη συμφωνία των εταίρων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν και αυτό το ενδεχόμενο».
Για το ίδιο θέμα, ο Αλ. Τσίπρας λέει: «Οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές, δεν θα διστάσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια τη κυριαρχία της χώρας μας (...) Από εκεί και πέρα είναι απλοϊκό και ανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτή η στάση οδηγεί αυτομάτως σε έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να μας "αποβάλει" από τη Ζώνη του ευρώ και στην περίπτωση που αναφέρεται θα διεξαχθεί μια αληθινά σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί μια αληθινά βιώσιμη λύση για όλους. Και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος (...) Ευρωζώνη με ακρωτηριασμένο το Νοτιοανατολικό της άκρο, Ευρωπαϊκή Ενωση με βαθιά πληγή στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, θα είναι Ευρωζώνη και ΕΕ, αντίστοιχα, ανάπηρη και ασταθής. Θα είναι η αρχή του τέλους της».
Τι λένε επί της ουσίας; Πρώτον, ότι καμιά μονομερή ενέργεια δεν πρόκειται να κάνουν απέναντι στους εταίρους και δανειστές. Αρα, τα περί «κατάργησης» και «ακύρωσης» του μνημονίου, με τα οποία ψηφοθηρούσαν στις εκλογές του 2012, πάνε οριστικά περίπατο... Τώρα μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας λανσάρει και μια καινούρια εκδοχή αυτής της απύθμενης κοροϊδίας με τα μνημόνια, λέγοντας: «Το μνημόνιο, λοιπόν, δεν θα το καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του. Και όσο πιο ισχυρή θα είναι το βράδυ των εκλογών η εντολή του λαού, τόσο πιο δυνατή θα είναι η χώρα για να κερδίσει τη σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους πιστωτές»!
Δεύτερον, λένε πως οποιαδήποτε πρόταση έχουν, διαφορετική από όσα εφαρμόζονται σήμερα, θα τη θέσουν για διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την ελπίδα να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Από 'κει και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας δημαγωγεί, λέγοντας ότι θα παίξουν και το χαρτί της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, σαν να πρόκειται έτσι να σωθεί ο λαός, ενώ ο Γ. Σταθάκης ισχυρίζεται ότι ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο, αν προκύψει, θα είναι σε συνεννόηση με τους δανειστές! Αρα, όλες οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτουν τη συναίνεση των δανειστών και εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τι διαφορετικό έχει αυτό απ' όσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις της με την τρόικα; Τίποτα απολύτως!
***
Ο Αλ. Τσίπρας όμως λέει και κάτι άλλο, διπλά επικίνδυνο για το λαό. Οτι η Ελλάδα είναι χρήσιμη για την ΕΕ, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης και ότι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει στα παζάρια της η ελληνική κυβέρνηση.
Ομολογεί δηλαδή ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, όχι μόνο θα συνεχίσει να δίνει «γη και ύδωρ» για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική (όταν προκύπτει) διείσδυση της ΕΕ σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά θα αξιοποιήσει αυτό το ρόλο της Ελλάδας σαν μέσο διαπραγμάτευσης για να πετύχει ελάφρυνση του χρέους για την ντόπια πλουτοκρατία. Να θυμίσουμε τις φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης, που έλεγαν στον Αντ. Σαμαρά να ζητήσει ανταλλάγματα για τη συμμετοχή της χώρας στο σχεδιαζόμενο τότε μακελειό σε βάρος του συριακού λαού;
Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει, εδώ χωράνε όλες οι αστικές δυνάμεις, οι οποίες (προς ώρας) τηρούν τουλάχιστον τα αντιμνημονιακά προσχήματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης: «Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αντιμνημονιακού μπλοκ προφανώς χρειαζόμαστε έναν πολύ μεγάλο πολιτικό συνασπισμό για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα (...) Αρα κεντρική ιδέα παραμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να συμπράξουν σε αυτή την κεντρική ιδέα την οποία συζητήσαμε». Συμπληρώνει:«Εξαιρούμε τη Νέα Δημοκρατία και το σημερινό ΠΑΣΟΚ».
Αυτά υπό τις προτροπές της Λ. Κατσέλη «να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλία για μια ελάχιστη προγραμματική συμφωνία, που θα καταρτιστεί με κάλεσμα σε συγκεκριμένους ανθρώπους, καταξιωμένα κοινωνικά στελέχη (...) αλλά να μην αργούμε» και τη διαβεβαίωση Σταθάκη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση». Οσο για τον Βαρουφάκη, ο Γ. Σταθάκης τον συγκαταλέγει στους πρόθυμους της υπό συγκρότηση συμμαχίας με «αντιμνημονιακή» σημαία ευκαιρίας: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει δημόσια τοποθετηθεί για τη στήριξη της εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς»...

ΠΕΡΑΜΑ Δολοφονική επίθεση από τα τσιράκια των εφοπλιστών

ΠΕΡΑΜΑ
Δολοφονική επίθεση από τα τσιράκια των εφοπλιστών
Λέξη προς λέξη όσα έχουν πει εντός και εκτός Βουλής, που επιβεβαιώνουν ότι παίζουν το παιχνίδι των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου
Από τη μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής
Tσιράκια των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, όπως τους ξέρουν όλοι σε Πειραιά, Πέραμα και Ζώνη, όλοι οι εργαζόμενοι που τους έχουν αντιμετωπίσει ως μπράβους που στρατεύονται να σπάσουν απεργίες, ως μαντρόσκυλα για να τρομοκρατήσουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες, προχώρησαν μεσάνυχτα της Πέμπτης σε δολοφονική επίθεση στο Πέραμα εναντίον κομμουνιστών συνδικαλιστών, που αναγνωρίζονται από τους μεταλλεργάτες της Ζώνης και όλο τον περαματιώτικο λαό ως πρωτοπόροι στους αγώνες, στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της.
Πάνω από 30 φασιστοειδή (ανάμεσά τους αναγνωρίστηκε ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος Πανταζής και ο επίσης χρυσαυγίτης Καστρινός) έστησαν ενέδρα μέσα στο σκοτάδι και επιτέθηκαν με σιδερολοστούς, κοντάρια κι αιχμηρά αντικείμενα σε συνεργείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τραυμάτισαν εννιά ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, και άλλα μέλη της διοίκησης. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν ταυτοποιηθεί 5 - 6 άτομα τα οποία αναζητούνταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ρόπαλο με καρφιά που εντοπίστηκε στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα που ανήκει σε άτομο το οποίο είχε συλληφθεί παλιότερα στο Πέραμα για επίθεση σε βάρος μεταναστών που διατηρούσαν κατάστημα στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι.
Αμεση ήταν η απάντηση των κομμουνιστών, που λίγη ώρα μετά την επίθεση, ξημερώματα Παρασκευής, έκαναν μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περάματος, ενώ όλο το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι έγιναν εξορμήσεις σε όλο το Πέραμα. Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, όπου μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Πλήθος εργαζομένων και άλλων ανθρώπων του μόχθου συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές και συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε ποτέ η εργατούπολη.
Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η δολοφονική επίθεση «επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που στόχο έχει μόνιμα το ΚΚΕ γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό. Η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, που ανάμεσά τους ήταν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνει το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος».
Με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χριστιανική Δημοκρατία, ΚΕΕΡΦΑ κ.ά.
Διαψεύδουν ομολογώντας
Τα φασιστοειδή εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία στην ουσία ομολογούν και προειδοποιούν ότι θα το ξανακάνουν! Με αυτή την ανακοίνωση βεβαιώνουν πόσο συστημικοί είναι. Τι λένε οι άθλιοι; Διαβάστε: «...Οι νεκροθάφτες της ζώνης του Περάματος», «Οι κοινοί τραμπούκοι και τα κομματόσκυλα, που τόσα χρόνια στέρησαν το μεροκάματο από χιλιάδες Ελληνες, τώρα κλαίγονται, διαμαρτύρονται και συκοφαντούν το Εθνικιστικό Κίνημα»...
Υπάρχει πιο πειστική απόδειξη για τις πράξεις τους; Το κραυγάζουν ότι χτύπησαν τραμπούκικα, επειδή οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης του συνδικάτου κόντρα στους εφοπλιστές και τους εργολάβους που θέλουν μεροκάματα πείνας για τους εργαζόμενους της Ζώνης, ενώ ναυπηγούν και επισκευάζουν τα βαπόρια τους σε ξένα ναυπηγεία, καταδικάζοντας τους εργάτες στην ανεργία. Αυτά υποστηρίζουν και προάγουν οι χρυσαυγίτες.
Διαβάστε πώς προσπαθούν να θολώσουν τα νερά: «Ο μόνος λόγος που ΚΚΕ και κανάλια στήνουν τεχνητή ένταση στο Πέραμα είναι η πρόσφατη δημιουργία Εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Πλήττονται τα συμφέροντα του ΠΑΜΕ και των εφοπλιστών, γι' αυτό προσπαθούν με ψέματα και αθλιότητες να σταματήσουν την Χρυσή Αυγή». Ο «φορέας» που λένε ότι έστησαν οι χρυσαυγίτες στο Πέραμα, θα λειτουργεί σαν τα δουλεμπορικά γραφεία που έχουν στήσει σε άλλες περιοχές της χώρας, σε συνεννόηση με τα αφεντικά, για να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο των 10 και 15 ευρώ, χωρίς κανένα δικαίωμα. Τα γιουσουφάκια του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έχουν γίνει θέμα μέχρι και στην εφημερίδα «Guardian» για τις σχέσεις τους και τη χρηματοδότησή τους από τους εφοπλιστές για να φτιάξουν γραφεία, νομίζουν ότι θα φτιάξουν άλλοθι για το ποιόν τους, ως τραμπούκοι των αφεντικών τους, όταν ταυτίζουν ΠΑΜΕ και εφοπλιστές.
Προηγήθηκαν ανοιχτές απειλές
Οι χρυσαυγίτες έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους και ποιους προσκυνούν με κάθε μέσο και τρόπο εδώ και καιρό. Ενδεικτικά:
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 κλιμάκιο χρυσαυγιτών βουλευτών και συγκεκριμένα οιΓ. Λαγός, Ηλ. Παναγιώταρος, Ν. Μίχος, συνοδευόμενοι από κρανοφόρους τραμπούκους, εμφανίστηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και χώθηκαν σε μια καντίνα, για να συνομιλήσουν με μια ομαδούλα φασιστοειδών της περιοχής. Διακήρυξαν όλοι τους ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε». Επίσης, ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες», επιχειρηματολογία ίδια ακριβώς με αυτήν της Ενωσης Εφοπλιστών.
Ακολούθως, ίδιοι μπράβοι των αφεντικών τους, ξεκίνησαν και τις ευθείες απειλές. Π.χ. ο Γ. Λαγός: «(...) Θα ήμασταν εδώ αν αντιμετωπίζατε πρόβλημα με το ΠΑΜΕ, να έρθουμε εδώ μαζί σας και να είμαστε απέναντί τους, θα είχατε τη βοήθειά μας (...) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Ν. Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ». Κι ο Ηλ. Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (...) το ΠΑΜΕ (...) πολύ σύντομα θα τελειώσει».
Κάποια άλλα γνωστά στην περιοχή και στους εργάτες της Ζώνης φασιστοειδή, που ήταν στη μάζωξη, έλεγαν: «Να πάμε στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά (...) Να πάμε στη φωλιά του κούκου, να την ξεριζώσουμε (...) Να καλέσουμε τον κόσμο μας εκεί». Για να πάρουν τις ανάλογες διαβεβαιώσεις από τους βουλευτές τους, π.χ. τον Γ. Λαγό, ότι «εμείς θα είμαστε εκεί»...
Αβανταδόροι της μεγαλοεργοδοσίας
Η αβάντα της Χρυσής Αυγής και η στήριξή της στους εφοπλιστές έχει γίνει και στη Βουλή αλλά και με συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα:
  • Νοέμβρη του 2012 ο βουλευτής Παναγιώταρος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό έλεγε: «(...)Βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... Ε, το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο - τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)». Να επιδοτηθούν, δηλαδή, οι κεφαλαιοκράτες με φοροαπαλλαγές...
  • Την ίδια μέρα, έτερος βουλευτής, ο Γεώργιος Γερμενής, είπε: «(...) Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) Λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) Την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».
  • Φλεβάρη του 2013 ο ίδιος ο «αρχηγός» των νεοναζί, Μιχαλολιάκος, μέρες απεργίας των ναυτεργατών, ερωτώμενος σε κανάλι, γιατί η οργάνωση δεν πάει στο λιμάνι να συμπαρασταθεί στους απεργούς, απάντησε: «Βγάλαμε ανακοίνωση(σ.σ. δυόμισι σειρών...) για το θέμα και οπωσδήποτε είμαστε στο πλευρό των απεργών. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει κι ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος, κι αυτός (σ.σ. ο λαός) είναι το θύμα της υποθέσεως, από τη μια μεριά δηλαδή το κράτος, ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη οι εργατοπατέρες, δεν είναι αθώοι, έτσι; Εχουν κάνει πολλά...». Επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου και την Ενωση Εφοπλιστών.
  • Μάρτη του 2013 οι χρυσαυγίτες κατέθεσαν Ερώτηση με θέμα «Λύση στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών», γραμμένη θαρρείς από την ίδια τηνΕνωση Εφοπλιστών. Στο κείμενο κλαιγόταν για τα... βάσανα των εφοπλιστών. Ελεγε: «Η οικονομική κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει και την ελληνική ναυτιλία. Η μείωση των ναύλων ακολουθεί πτωτική πορεία, οι ναυπηγήσεις έχουν παγώσει λόγω έλλειψης ρευστού ή εγγυήσεων (...) Με τη λελογισμένη ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειώνυπό όρους από τη μεριά του κράτους και με το κατάλληλο νομοθετικό περιβάλλον (π.χ. αύξηση ελληνικών πληρωμάτων, ενίσχυση νεότευκτων στο ελληνικό νηολόγιο κ.λπ.) υπολογίζεται ότι θα υπάρχει άνοδος των κερδών του κράτους». Επίσης, ζητούσε να «δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτοςγια να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα οι ναυτιλιακές εταιρείες».
  • 12 Μάρτη 2013 σε συνέντευξή του ο βουλευτής της οργάνωσης Γ. Λαγός είπε: «Τα ναυπηγεία κλείνουν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την βούληση και δεν ενδιαφέρεται για την δημιουργία και την ανάπτυξή τους. Επίσης γιατί τα αριστερίστικα εργατικά σωματεία φρόντιζαν τόσα χρόνια, ώστε ο Ελληνας εργαζόμενος να χάσει όλα τα δικαιώματά του»...
Θυμίζουμε ότι τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, τον Ιούνη του 2012, είχαν κάνει δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών που ζουν στο Πέραμα στις 3 τα ξημερώματα και είχαν τραυματίσει σοβαρά Αιγύπτιους εργάτες που διατηρούσαν ιχθυοπωλείο στην περιοχή. Δύο μέρες νωρίτερα ο Λαγός σε ομιλία του σε καφετέρια της περιοχής (λέγεται ότι ανήκει σε εργολάβο της Ζώνης) προειδοποιούσε τους Αιγύπτιους εργάτες ότι «θα δίνουν πλέον λόγο» στη Χρυσή Αυγή...

Κανένας σε μάθημα απεργοσπασίας, ξεκινάμε με μάθημα αγώνα

Κανένας σε μάθημα απεργοσπασίας, ξεκινάμε με μάθημα αγώνα
Τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Τετάρτη και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την χώρα μπήκαν σε μια σχολική χρονιά που δεν είναι σαν τις προηγούμενες.
Από την πρώτη κιόλας μέρα τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και το χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχουν διογκωθεί. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις καθηγητών, υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, της εκπαίδευσης γενικότερα με οδυνηρά αποτελέσματα σε μεταφορές, θέρμανση, υλικοτεχνική υποδομή κλπ, μαθητές στοιβαγμένοι σε αίθουσες σα σαρδέλες. Με την ψήφιση του νέου νόμου που η κυβέρνηση πέρασε πριν από το άνοιγμα των σχολείων τσακίζοντας τη γενική μόρφωση, στρέφοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση, μετατρέποντας το λύκειο σε εξεταστικό κάτεργο.
Ειδικά στα ΕΠΑΛ ξεκίνησε μια χρονιά με καταργημένες ειδικότητες και παιδιά να είναι στον «αέρα», ξεκρέμαστοι, με μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομή, με τα γνωστά προγράμματα σπουδών - δεξιότητες και εργαστήρια απαρχαιωμένα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν την αναγκαία εκπαίδευση για τον αυριανό εργαζόμενο με βάση την ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Είναι ζητούμενο από την αρχή της φετινής χρονιάς να πάρει οργανωμένη απάντηση η σφοδρή, ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κατά της ζωής και των δικαιωμάτων της νεολαίας.

Eurokinissi
Μαχητική απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της να δώσει συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, για να μετατρέψει τα νέα παιδιά, τους σημερινούς μαθητές σε αυριανούς μισομορφωμένους, φθηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους.
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, ο αγώνας των μαθητών να οργανωθεί, ξεπερνώντας αδυναμίες και σοβαρά προβλήματα συγκρότησης που έχει το μαθητικό κίνημα, μέσα στη δράση. Να πρωτοστατήσουν οι ίδιοι οι μαθητές και να οργανώσουν τον αγώνα ώστε σε κάθε σχολείο να δημιουργηθούν αγωνιστικές επιτροπές, να φτιάξουν κείμενα καταδίκης και ενημέρωσης και των υπόλοιπων μαθητών.
Κανένα μάθημα να μη γίνει την επόμενη βδομάδα από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί απεργία. Κανένας μαθητής να μην μπει στα μαθήματα απεργοσπαστών καθηγητών.
Από τη Δευτέρα το πρωί οι λόγοι είναι πολλοί για να πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία γενικές συνελεύσεις. Για να συζητήσουν συλλογικά οι μαθητές, να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πώς θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και το μέλλον που τους αξίζει. Να διαμορφώσουν στόχους πάλης και να αποφασίσουν συλλογικά πώς θα διεξαγάγουν τον αγώνα.
Η ΚΝΕ έχει προτείνει με ανακοίνωση τους βασικούς στόχους πάλης.
1. Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
2. Να μη μετράει ο βαθμός Α', Β' και Γ' Λυκείου σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ για την πρόσβαση σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις ή και χωρίς αυτές.
3. Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας (να μη χρειάζεται να δίνονται κάθε φορά και τα 4 μαθήματα).
4. Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασία για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
5. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Οχι στα 30άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ενα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.
Στις γενικές συνελεύσεις προτείνει να αποφασίσουν να βγουν και να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια, φεύγοντας από τα σχολεία.
Τη Τρίτη το πρωί να πραγματοποιηθούν ξανά γενικές συνελεύσεις. Να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε κάθε δήμο και με τη δημιουργία τοπικών συντονιστικών. Να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, ενημερώσεις σε γειτονιές, κλεισίματα δρόμων, παραστάσεις σε γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημαρχεία. Να προετοιμάσουν μαθητικά συλλαλητήρια στις 18 Σεπτέμβρη.
Να βάλουν οι μαθητές μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους και να μην κάνουν βήμα πίσω από το δίκαιο αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα. Οι γονείς να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να δυναμώσει η κοινή δράση μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών. Ο αγώνας χρειάζεται να στοχεύει στην ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να στραφεί ενάντια στο νέο σχολείο, στα αντιλαϊκά μέτρα που βασανίζουν εμάς και τις οικογένειές μας, στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία συναποφασίζουν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει να καπελωθεί από δυνάμεις που παλεύουν για να έρθει μια άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και του σημερινού συστήματος. Που λένε μεγάλα λόγια αλλά κάνουν μικρές πράξεις. Που θέλουν «αγώνες» μόνο και μόνο για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστατούν για να φουντώσουν οι μαθητικοί αγώνες πανελλαδικά με ενιαίους στόχους και μορφές πάλης. Να γίνουν βήματα στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, με πολύμορφες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία, με συντονισμό των μαθητών με τον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό!

TOP READ