25 Αυγ 2013

Μια επιχέιρηση του ΔΣΕ και ο υπολοχαγός Ιωαννίδης

Μια επιχέιρηση του ΔΣΕ και ο υπολοχαγός Ιωαννίδης

Το ποιος ήταν ο υπολοχαγός και μετέπειτα δικτάτορας της Χούντας Ιωαννίδης έχει ειπωθεί και γραφεί σε πολλές σελίδες βιβλίων και πολλά περιοδικά και ιστότοπους. Είναι όμως οι μικρές ιστορίες της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου που συνθέτου πληρέστερα μια συνολική εικόνα.

Βρισκόμαστε στο 1949, στην Μακρόνησο. Ο λοχαγός τότε Δημήτριος Ιωαννίδης είναι ένας από τους ενορχηστρωτές της μεγάλης βραδινής επίθεσης της ΑΜ (Αστυνομίας Μονάδας) ενάντια στις εξόριστες γυναίκες του στρατοπέδου. Μαρτυρίες μιλούν για την ίδια τη συμμετοχή του μετέπειτα δικτάτορα στην επίθεση και τα βασανιστήρια. Σε βιβλία της η κα Νίτσα Γαβριηλίδου και άλλες γυναίκες καταμαρτυρούν μια ειδική εμπάθεια του δικτάτορα προς τους κομμουνιστές και προς το γυναικείο φύλο. Άλλωστε οι βαθμοφόροι του στρατού δεν εκτελούσαν παρά σπάνια χρέη βασανιστή "πρώτης γραμμής" στο νησί του διαβόλου.

Ποιος ήταν όμως πριν ο Δημήτριος Ιωαννίδης και από που κληρονόμησε το μικρόβιο του αντικομμουνισμού;

Ο Ιωαννίδης υπήρξε οργανωμένος κατά τα τελευταία έτη της Κατοχής στις δυνάμεις του Ζέρβα (ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ). Πληρώνονταν με αγγλικές λίρες για να "παρέχει υπηρεσίες" στην υπόδουλη πατρίδα. Οργανώθηκε το 1944 στις δυνάμεις του Ζέρβα, σε μια εποχή που οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να αποτρέψουν την κυριαρχία του ΕΑΜ. Τότε ο φιλόπατρις Ιωαννίδης μπήκε στο μισθολόγιο του ΕΔΕΣ που γέμιζε μισθοφορικά τις τάξεις του.

Το 1946 θα βρει τον υπολοχαγό Ιωαννίδη στην μοίρα Εθνοφυλακής Κισσάβου. Οι αντάρτες του Κίσσαβου έχουν ήδη από το καλοκαίρι του 1946 ορισμένα χωριά υπό την επιρροή τους. Στο χωριό Σελίτσανη (σημερινή Ανατολή) αφού έχουν αφοπλίσει την μικρή ομάδα ΜΑΥ, έχουν σχηματίσει ένα μικρό ένοπλο σώμα και ένα δίκτυο πληροφοριών. Το χειμώνα του 1946 προς 1947, κλιμάκιο της Εθνοφυλακής, υποστηριζόμενο από Χωροφύλακες θα εισέλθει στο χωριό Σελίτσανη και θα διενεργήσει συλλήψεις 9 δημοκρατικών πολιτών. Επικεφαλής τους είναι ο Δημήτριος Ιωαννίδης. Οι 9 κάτοικοι θα οδηγηθούν έξω από το χωριό και θα εκτελεστούν συνοπτικά. Οι Εθνοφύλακες παραμένουν στο χωριό και το βράδυ τοποθετώντας μικρή φρουρά περιμετρικά. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το ΚΠ έχει ήδη ειδοποιήσει τους αντάρτες του Κίσσαβου. Την ίδια νύχτα ισχυρή δύναμη των ανταρτών θα περικυκλώσει το χωριό εξουδετερώνοντας τις σκοπιές. Ακολουθεί έφοδος στο σπίτι που κατέλυε η δύναμη των Εθνοφυλάκων. Η συμπλοκή είναι μικρή και κάθε αντίσταση κάμπτεται μετά αφού σκοτωθούν 3 χωροφύλακες. Ο Ιωαννίδης παραδίδεται στους αντάρτες. Ο ίδιος δεν είχε λάβει μέρος στην αψιμαχία. Οι αντάρτες κρατούν τους άνδρες της Εθνοφυλακής οι οποίοι παραδίδουν τα όπλα και τις στολές τους. Θα στείλουν τον άκαπνο Ιωαννίδη στην Ασφάλεια Λαρίσης μονάχα με το εσώρουχά του να διαπραγματευτεί την παράδοση των οπλιτών του. Ο ίδιος αργότερα θα διαδώσει ότι δραπέτευσε. Η συμφωνία ανταρτών και χωροφυλάκων θα εκπληρωθεί 24 ώρες μετά με την απελευθέρωση 50 κρατουμένων, κάτοικων της Σελίτσανης σε αντάλλαγμα για τους αιχμάλωτους εθνοφύλακες και χωροφύλακες.

Αυτή η μικρή ντροπιαστική ιστορία αποτελεί ίσως την απαρχή του αντικομμουνιστικού κόμπλεξ του δικτάτορα Ιωαννίδη και ίσως εξηγούν γιατί "το παιδί με το πατίνι" (έτσι αποκαλούσαν τον Ιωαννίδη οι γυναίκες εξόριστες όταν τον έβλεπαν να πηγαινοέρχεται με τη μηχανή του) ένιωθε τόσο μίσος για το μαχόμενο λαό της πατρίδας του.

Ο Ιωαννίδης σε ευτυχισμένες στιγμές με φίλους και πολλά γαλόνια (δικτάτορας Παπαδόπουλος)

H Πλατφόρμα Ριούτιν

H Πλατφόρμα Ριούτιν

Το πρόγραμμα της αντισοβιετικής αντιπολίτευσης
Άναυδος – Αύγουστος 2013

Χτες ήταν η επέτειος της ολοκλήρωσης της δίκης τουαποκαλούμενου ‘ τροτσκιστο-ζηνοβιεφικού κέντρου’, με προεξάρχοντες τους ζηνόβιεφ-κάμενεφ, της πρώτης από τις μεγάλες δίκες στελεχών της αντιπολίτευσης στο κόμμα των μπολσεβίκων, που πέρασαν στην ιστορία ως δίκες της μόσχας. Με την αφορμή αυτή, η κε του μπλοκ φιλοξενεί στο σημερινό ιστορικό ένθετο μια ακόμα δουλειά του άναυδου σχετικά με την πολιτική πλατφόρμα και τους στόχους της αντιπολίτευσης. Καλή ανάγνωση και ψυχραιμία στα σχόλια.

1. Εισαγωγή
Μία από τις βασικές κατηγορίες ενάντια στον Στάλιν αναφορικά με τις δίκες της Μόσχας ήταν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι αγνοί κομμουνιστές. Μέλη της παλιάς φρουράς των μπολσεβίκων  υπηρετούσαν πιστά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και το μόνο τους ‘σφάλμα’  ήταν ότι αποτελούσαν εμπόδιο στο δρόμο του Στάλιν για την απόλυτη εξουσία. Ένα μείγμα μπουρδολογίας ιδεαλισμού και πάνω απ’ όλα αντικομουνισμού διαμορφώνει την ιστορική θέση ορισμένων αριστερών  κατά τ’ άλλα ιστορικών.

Δυστυχώς γι’ αυτούς αντιπολίτευση υπήρχε στην ΕΣΣΔ και μάλιστα τα πιο επιφανή στελέχη της ήταν μέλη του κόμματος των Μπολσεβίκων. Εκτός από τους τροτσκιστές που αρκετοί μετά από εντολή του αρχηγού τους είχαν επιστρέψει στο κόμμα κάνοντας αυτοκριτική και ανασκευάζοντας τις θέσεις τους (Πιατακόφ, Πρεομπαζένσκι, Ρακόφσκι κλπ) η άλλη μεγάλη ομάδα ήταν οι αποκαλούμενοι δεξιοί (Μπουχάριν, Ρίκοφ Τόμσκι κλπ.) Οι θέσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης συνοψίζονταν στην διαβόητη πλατφόρμα Ριούτιν που δημοσιεύτηκε το 1932 και  θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Ο αναγνώστης ας λάβει υπόψη του ότι αν και  το 1932 απείχε τέσσερα χρόνια από τις διώξεις του 1936-1938 και τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Στάλιν η εξόντωση του ήταν και τότε είναι ο βασικός στόχος της αντιπολίτευσης.

2. Μαρτεμιάν Ριούτιν (1890-1937)
Γεννήθηκε το 1890 στο Ιρκούτσκ στη Σιβηρία. Από φτωχή αγροτική οικογένεια εντάχθηκε στους Μενσεβίκους το 1914. Πήρε μέρος τόσο στην επανάσταση του Φλεβάρη όσο και του Οκτώβρη του 1917. Έγινε μέλος του ΡΚΚ(μπ) το 1917. Στο 15ο Συνέδριο του κόμματος εκλέχτηκε δόκιμο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν γραμματέας σε μία από τις σημαντικές αχτίδες των βιομηχανικών περιοχών της Μόσχας.

Ο Ριούτιν μαζί με τον Ν. Ουγκλάνοφ ήταν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της Ενωμένης Αντιπολίτευσης των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ. Ωστόσο σαν μέλος της δεξιάς αντιπολίτευσης ήταν ενάντιος στα μέτρα επίταξης της σοδειάς στα οποία κατέφυγε η σοβιετική κυβέρνηση το 1928 για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο  της πείνας στα αστικά κέντρα που προκλήθηκε από τη συνδυασμένη κερδοσκοπία κουλάκων και νέπμεν. Σαν αποτέλεσμα της αντίδρασης του στην πολιτική της επίταξης καθαιρέθηκε από γραμματέας της αχτίδας  και μετατέθηκε στη θέση του βοηθού εκδότη της εφημερίδας του Κόκκινου Στρατού Κόκκινος Αστέρας.  Σαν μέλος της δεξιάς αντιπολίτευσης καθαιρέθηκε το 1930 από δόκιμο μέλος της ΚΕ και διαγράφηκε από το κόμμα συνελήφθη από την OGPU το Νοέμβριο της ίδια χρονιάς για αντεπαναστατική προπαγάνδα αλλά αφέθηκε ελεύθερος 2 μήνες μετά επειδή τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επαρκούσαν για την καταδίκη του.
Η πλατφόρμα Ριούτιν γράφτηκε τον Μάρτιο του 1932 και εγκρίθηκε τον Απρίλιο της ίδια χρονιάς από την οργάνωση του Ριούτιν  ‘Ένωση Μαρξιστών-Λενινιστών’. Σε αυτή εκτός από τον ίδιο τον Ριούτιν συμμετείχαν και άλλα κομματικά μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένοι τροτσκιστές. Αντίγραφα της πλατφόρμας μοιράζονταν παράνομα σε ολόκληρη τη χώρα.  Ο Ριούτιν συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 1932 και πήρε όλη την ευθύνη για τη συγγραφή της πλατφόρμας. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή. Την ίδια περίοδο διαγράφηκαν από το κόμμα οι Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ γιατί ενώ είχαν διαβάσει την πλατφόρμα απέφυγαν να ενημερώσουν την ΚΕ για την ύπαρξη της. Τον Ιανουάριο του 1937 όταν πλέον η NKVD είχε αρχίσει να ξετυλίγει όλα τα νήματα της αντισοβιετικής συνωμοσίας ο Ριούτιν ξαναδικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε την επόμενη μέρα της δίκης. Η αδερφή του Ριούτιν προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να αποκαταστήσει τον Ριούτιν το 1956 μετά το 20ο συνέδριο. Η αποκατάσταση του Ριούτιν έγινε το 1988 από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στα πλαίσια της εκστρατείας της γκλάσνοστ του  Μ. Γκορμπατσόφ.

3. Αποσπάσματα
Το κείμενο της πλατφόρμας Ριούτιν πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ιζβέστια σε  4 μέρη το χειμώνα του 1990. Η ελληνική μετάφραση ορισμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο The Stalin Years: The Soviet Union 1929-1953 by Evan Mauwdsley.

(…)
Στον αγώνα ενάντια στον Στάλιν και την κλίκα του είναι απαραίτητο να αποφύγουμε μια ευρέως διαδεδομένη αυταπάτη ότι η πάλη αυτή μπορεί ν’ αρχίσει και να καθοδηγηθεί από τους πρώην Τροτσκιστές  ηγέτες που έχουν μετανοήσει ή από τους πρώην ηγέτες της ‘δεξιάς αντιπολίτευσης’.
Αυτό θα ήταν σοβαρότατο λάθος . Η πλειοψηφία τους είναι τώρα μια εξαντλημένη δύναμη στον αγώνα ενάντια στον Στάλιν.
Μισούν τον Στάλιν με όλη τους τη ψυχή (…)
Αλλά για τώρα θα είναι είτε σιωπηλοί είτε θα κάθονται και θα περιμένουν και κάποιοι από αυτούς θα πέσουν τόσο χαμηλά ώστε να γίνουν κόλακες του Στάλιν.
Για την πάλη για την καταστροφή της δικτατορίας του Στάλιν είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε στο μεγαλύτερο μέρος όχι στους παλιούς ηγέτες αλλά σε νέες δυνάμεις (…)
Η πάλη θα γεννήσει ηγέτες και ήρωες
Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε τη δράση. Αυτή η πάλη θα απαιτήσει θυσίες (…)

Με συγκεκριμένους όρους το εύρος των απαραίτητων μέτρων για να βγάλουμε το κόμμα και τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο είναι ουσιαστικά τα παρακάτω:
I.                        Στο χώρο του κόμματος
1.       Εκκαθάριση της δικτατορίας του Στάλιν και της κλίκας του
2.      Άμεση αντικατάσταση όλων των επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού και προκήρυξη νέων εκλογών για τα κομματικά όργανα στη βάση μιας γνήσιας εσωκομματικής δημοκρατίας και με τη δημιουργία ισχυρών εγγυήσεων ενάντια στην καταπάτηση του καταστατικού από τον κομματικό μηχανισμό (…)
II.                        Στο χώρο των σοβιέτ (δηλ. το κράτος) (…)
1.       Νέες εκλογές που να αποκλείουν τους διορισμούς
2.      Αντικατάσταση του δικαστικού μηχανισμού κι εφαρμογή αυστηρής νομιμότητας
3.      Ανανέωση και αποφασιστική εκκαθάριση του μηχανισμού της GPU
III.                        Στο χώρο της εκβιομηχάνισης
1.       Άμεσο σταμάτημα στις αντι-Λενινιστικές μεθόδους της εκβιομηχάνισης και του ανεύθυνου ρυθμού της που οδηγεί στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των υπαλλήλων και της υπαίθρου που οδηγεί σε άμεσους και έμμεσους φανερών και κρυφών φόρων και πληθωρισμού. Η εκβιομηχάνιση πρέπει να πραγματοποιηθεί στη βάση των πραγματικής και σταθερής ανόδου της ευημερίας των μαζών.
IV.                        Στο χώρο της γεωργίας
1.       Άμεση διάλυση όλων των κολχόζ που δημιουργήθηκαν με τη βία και είναι μία απάτη. Πραγματική εθελοντική κολεκτιβοποίηση στη βάση της εκμηχάνισης και της παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στα κολχόζ.
2.      Διάλυση των ελλειμματικών σοβχόζ
3.      Άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη ατομικών αγροτικών επιχειρήσεων για φτωχούς και μεσαίους αγρότες.(…)
4.      Άμεση παύση της επίταξης της σοδειάς των ζώων και των άλλων προϊόντων με την τωρινή μέθοδο της λεηλασίας της υπαίθρου (…)
V.                        Στο χώρο του εμπορίου
1.       Σταμάτημα των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές (…)
VI.                        Στο χώρο των οικονομικών και δημοσιονομικών
1.       Να σταματήσει ο πληθωρισμός που πέφτει σαν βαρύς φόρος που τον σηκώνει το προλεταριάτο και οι εργαζόμενοι (…)
VII.                        Στο χώρο των υλικών και νομικών συνθηκών της μάζας των εργατών και αγροτών
1.       Επαναφορά των  παλιών κανονισμών που υπήρχαν πριν από τέσσερα χρόνια για τους εργάτες που εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις
2.      Επαναφορά των παλιών νόμων και της Λενινιστικής πολιτικής στη δουλειά των συνδικάτων
3.      Να σταματήσει άμεσα η τυχοδιωκτική πολιτική της αποκουλακοποίησης στην ύπαιθρο που στην πραγματικότητα στρέφεται ενάντια σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου
(…)

Στην πλατφόρμα του ο Μ. Ριούτιν επιτιθόταν με σφοδρότητα προσωπικά ενάντια στον Ι.Β. Στάλιν:

(…)
Στα χρόνια μετά τον Λένιν στη θεωρητική κατανόηση ο Στάλιν αποδείχτηκε τελείως άχρηστος αν και στο να συνδυάζει την πολιτική με την ίντριγκα έδειξε αξιοσημείωτο ταλέντο. Μετά το θάνατο του Λένιν έγινε ένα θρασύ άτομο. Προσεκτικά στην αρχή και κατόπιν όλο και πιο ανοικτά απαλλάχθηκε από τη μάσκα του ταπεινού παλιού μπολσεβίκου. Υποχρεωμένος να φέρει το βαρύ φορτίο του Γενικού Γραμματέα έδειξε ολοένα και πιο καθαρά την φιλοδοξία του να μπει στο πάνθεον των μεγάλων ανθρώπων χωρίς να διστάζει σε κανένα μέσο
(…)
Ο Λένιν ήταν ηγέτης και όχι δικτάτορας Ο Στάλιν αντίθετα είναι ένα δικτάτορας αλλά όχι ηγέτης
(…)
Το κόμμα και το προλεταριάτο πρέπει να παλέψει ενάντια σε ακόμη και στον πιο ‘χαρισματικό’ δικτάτορα στον εκφυλισμό των ηγετών σε δικτάτορες
(…)
Στα έργα του, αυτό που θα βρούμε δεν είναι κανένα πλούσιο θεωρητικό φορτίο αλλά μόνο την ικανότητα να κρύβει την αχρειότητα του. Έτσι είναι γιατί έχουμε μπροστά μας έναν θεωρητικό που είναι ένα κοράκι με φτερά παγωνιού
(…)

Συνοπτικά η πλατφόρμα Ριούτιν δεν ήταν παρά ένα κάλεσμα για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ χρησιμοποιώντας προσχηματικά τον Λένιν, μια τακτική που ακολούθησαν όλοι οι αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος (πχ Τρότσκι, Χρουστσόφ, Γκορμπατσόφ κλπ)

4. Οι πραγματικοί συγγραφείς της πλατφόρμας
Όπως αποδείχτηκε στις δίκες της Μόσχας ο  Μ. Ριούτιν ήταν η βιτρίνα και όχι ο πραγματικός συγγραφέας της πλατφόρμας. Τόσο ο Μπουχάριν όσο και ο Ρίκοφ στη δίκη τους το 1938 παραδέχτηκαν ότι η πλατφόρμα είχε γραφτεί από τους ίδιους:
(…)
Ρίκοφ: Η πλατφόρμα πήρε το όνομα της από τον Ριούτιν  επειδή δημοσιεύτηκε από υποστηρικτές των Δεξιών, την ομάδα Ριούτιν από την οργάνωση του Ουγκλάνοφ στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με την πλατφόρμα  αυτή η ομάδα ανέλαβε την πλήρη ευθύνη. Αυτό είχε αποφασιστεί εξ αρχής ώστε να μην βρεθούμε υπόλογοι για την πλατφόρμα. Καταφέραμε να το πετύχουμε χάρης στον Γιάγκοντα που ήταν επικεφαλής της OGPU
(…)
Μπουχάριν: Ονομάστηκε ‘Πλατφόρμα του Ριούτιν’ για λόγους μυστικότητας…. Ώστε να αποκρύψει το Δεξιό κέντρο και την ηγεσία του… Η πλατφόρμα του Ριούτιν… η πλατφόρμα της Δεξιάς αντεπαναστατικής οργάνωσης ήταν ίσως ήδη η κοινή πλατφόρμα των ομάδων των Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ και Τρότσκι.
(…)

Η αντικομουνιστική ιστοριογραφία αρνείται την ύπαρξη του μπλοκ των δεξιών-τροτσκιστών και αποδίδει την ύπαρξη του σε μεθόδευση των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΣΣΔ. Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως η ύπαρξη της συμμαχίας αυτής βρίσκεται στο εκκαθαρισμένο αρχείο Τρότσκι που φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (!). Ο Πιερ Μπρουέ επιφανής γάλλος τροτσκιστής ερευνώντας το αρχείο Τρότσκι ανακάλυψε μια επιστολή του γιου του Τρότσκι, Λ. Σεντόφ, προς τον πατέρα, όπου αναφέρεται στην ύπαρξη εντός της ΕΣΣΔ αρκετών αντιπολιτευτικών ομάδων (τους τροτσκιστές, τους οπαδούς του Ζηνόβιεφ, την ομάδα του Ι.Ν Σμιρνόφ την ομάδα Στεν-Λομινάτζε, την ομάδα Σαφαροφ-Ταρχανοφ τη δεξιά πτέρυγα και τους φιλελεύθερους) Ο ίδιος ο Τρότσκι γράφει γι’ αυτές τις ομάδες και την πιθανότητα διαμόρφωσης μίας συμμαχίας με τις περισσότερες από αυτές:
(…)
Η πρόταση για ένα μπλοκ μου φαίνεται απολύτως αποδεκτή. Σημειώνω ότι μιλάμε για ένα μπλoκ και όχι για συγχώνευση.
(…)


Συνεπώς η αντισοβιετική αντιπολίτευση προετοιμαζόταν για μία αναμέτρηση με το κόμμα των Μπολσεβίκων και τη σοβιετική κυβέρνηση. Η δικτατορία του προλεταριάτου κατάφερε στα επόμενα χρόνια να εξουδετερώσει την απειλή αυτή.

Ετσι σε δουλευουν ανοητε-οργανωση,αντισταση,επανασταση-Ξυπναααα-2

Πρωτοτυπία! Ο κυρ-Παραδιάς των «ιδιοκτητών» υπέρ της αναστολής των πλειστηριασμών μιλώντας στο Associated Press!











Αλήθεια τι θα σκεφτόταν ο ανταποκριτής του Πρακτορείου, όταν άκουγε τον Έλληνα πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, να προπαγανδίζει την άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας;


Θα πείτε, ποιος πρόεδρος και για ποιους ιδιοκτήτες;  Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση…


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.



Στις 22 Αυγούστου 2013, το Associated Press, δημοσιεύει μια ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με το ζήτημα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.



Ο ανταποκριτής διευκρινίζει ότι η πρώτη κατοικία μέχρι σήμερα, προστατεύεται μόνο γiα ακίνητα αξίας 200 χιλιάδων ευρώ και κάτω.



Και συνεχίζει.



«Η Ελλάδα εφαρμόζει σκληρές περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν απότους πιστωτές σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης που έχουν κρατήσει τη χώρα στη ζωή από τότε που έχασε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων το 2010.


Όμωςενώ τιθασεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα του προϋπολογισμούηλιτότητα έχει βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση και οδήγησε σε ρεκόρ ανεργίας.



Η αγορά ακινήτων έλαβε ένα ισχυρό χτύπημαενώ οι τιμές μειώνονται σε πραγματικούς όρους κάτω από επίπεδα που είχαν να καταγραφούν  για τελευταία φορά πριν από μια δεκαετίαΣύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδαοι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί περίπου 30% από το 2009ενώ η αγορά μαστίζεται από υπερπροσφορά και υψηλή φορολογία 


Παρά την απότομη πτώση των ενοικίωντα δεσμευμένα ακίνητα παραμένουν ανενοικίαστα,συμπεριλαμβανομένων πολυτελών εμπορικών ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.


Εν τω μεταξύδεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν στεγαστικά δάνεια σε μια έκρηξη αγοράς ακινήτων που προηγήθηκε πριν την κρίση αγωνίζονται για να αποπληρώσουν τα δάνεια των υποτιμημένων ακινήτων τους 


 Περίπου το 21% των στεγαστικών δανείων ήταν σε καθυστέρηση στο τέλος του περασμένου έτους, πάνω από 15% το 2011και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβεί το 25% αυτό το έτος».


Στην ανταπόκριση διαβάζουμε δηλώσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και την θέση του Σύριζα. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία, γιατί στο τέλος τον λόγο παίρνει ο σταρ της ανταπόκρισης, ο Στράτος Παραδιάς.


Ο οποίος μιλάει για «ασυνείδητους δανειολήπτες» και για «δαιμονοποίηση των δανειστών».


Μια ερώτηση μόνο.


Αφού κύριε Παραδιά, «οι τράπεζες δεν είναι εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, είναι επιχειρήσεις», γιατί ρούφηξαν 50 δις, ένα πόσο ίσο με το ¼ του ΑΕΠ της χώρας;;

Χωρίς να υπολογίζουμε τα "ξεχασμένα" 28 δις που τους έδωσε το 2008, ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη.



Διαβάστε χωρίς περαιτέρω σχολιασμό τις απόψεις του για το θέμα στα Αγγλικά και παρακάτω το μεταφράζουμε στα  Ελληνικά.
Ολόκληρη την ανταπόκριση του ΑΡ μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ






It was unclear how many homeowners would be affected, with media estimates ranging from 1,000 to 10,000. Government officials say the changes would affect people with other properties or substantial bank accounts, and a finance ministry task force is racing to identify such borrowers.

Greece's Pomida property federation said the government's plans would send a badly-needed message to unscrupulous borrowers.

"It's good that the country protected people in trouble at the beginning of the crisis," Pomida head Stratos Paradias told The Associated Press. "But this protection can't apply to everyone, forever, because then you give the message to all borrowers that they do not really have to repay their loans."

"Banks are not social policy tools, they are businesses," he said. "We have become a society that demonizes lenders and sanctifies borrowers."

                                                                              *   *   *


Ήταν ασαφές πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επηρεαστούνμε τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ να κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ιδιοκτήτες.

 Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν άτομα με άλλα ακίνητα ή σημαντικούς τραπεζικούς λογαριασμούςκαι μια task force του υπουργείου Οικονομικών τρέχει γιανα εντοπίσει τους εν λόγω δανειολήπτες.

Η ΠΟΜΙΔΑ στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησηςθα στείλουν ένα εξαιρετικά αναγκαίο μήνυμα στους ασυνείδητος δανειολήπτες

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα προστάτευε τον κόσμο που βρισκόταν σε πρόβλημα κατά την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στο Associated Press."Αλλά αυτή η προστασία δεν μπορεί να ισχύει για όλουςγια πάνταγιατί τότε θα δώσει το μήνυμασε όλους τους δανειολήπτες ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους."

«Οι τράπεζες δεν είναι εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, είναι επιχειρήσεις», είπε.


"Έχουμε γίνει μια κοινωνία που δαιμονοποιεί τους δανειστές και καθαγιάζει τους δανειολήπτες".

Αναρτήθηκε από 
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πλιάτσικο στην τσέπη και το σπίτι της λαϊκής οικογένειας
Από 1/1/2014 προωθείται η εφαρμογή του μέτρου, καθ' υπαγόρευσιν των συμφερόντων των τραπεζών
Οι ρυθμοί με τους οποίους θα βγαίνουν οι λαϊκές κατοικίες στο σφυρί έχει να κάνει με τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών και τις ανάγκες της αγοράς ακινήτων
Eurokinissi
Με κεντρική επιδίωξη τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών και την ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, η κυβέρνηση αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το 2014, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την αρπαγή των σπιτιών -ακόμα και της πρώτης κατοικίας- των λαϊκών οικογενειών.
Το σχέδιο που συμφώνησαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος, αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή το Νοέμβρη, μετά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Θα ακολουθήσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, θα προσφέρει στις τράπεζες ένα επιπλέον εργαλείο εκβιασμού για να απομυζήσουν περαιτέρω τα πενιχρά εισοδήματα των χρεοκοπημένων λαϊκών οικογενειών.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σέρβιραν το προαποφασισμένο σχέδιο της κυβέρνησης, με προκλητικές κορόνες για «προστασία των αδυνάτων» και «της πρώτης κατοικίας του φτωχού νοικοκυριού». Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης στοχεύουν στη χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης. Ταυτόχρονα, δίνουν διέξοδο στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κάτω από την πίεση της δυσαρέσκειας του λαού, ζητούσαν να υπάρξουν «κοινωνικά κριτήρια», προκειμένου να υπερψηφίσουν την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Στο αντίποδα, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα «προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη» και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το ζήτημα είναι «να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος της οικονομίας», φανερώνουν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι κομμένοι και ραμμένοι στα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων. Πρόσφατη, εξάλλου, είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που υποστήριξε ότι αν δεν αρχίσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».
Το κυβερνητικό σχέδιο έχει διπλή στόχευση. Από τη μια, οι τράπεζες να βάλουν στο χέρι και στη συνέχεια να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες, για να εξασφαλίσουν κεφάλαια που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Από την άλλη, να χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά το μέτρο των πλειστηριασμών, για να επιβάλουν νέους διακανονισμούς στους δανειολήπτες, εξαναγκάζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά να πετσοκόψουν τις δαπάνες ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι τους.
Στόχος να αρπάξουν και τα ελάχιστα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νόμο που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα ορίζει «ελάχιστο επίπεδο αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τι σημαίνει αυτό; Θα οριστεί συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, με το οποίο η κάθε οικογένεια θα καλείται να «ζήσει» και όσα χρήματα απομένουν από το εισόδημά της θα κατευθύνονται για την αποπληρωμή των δόσεων στην τράπεζα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο -αν τελικά νομοθετηθεί- θα αποτελέσει βάση για τους εξωδικαστικούς διακανονισμούς μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, όσο και για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, όταν οι τράπεζες σέρνουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα δικαστήρια.
Ουσιαστικά, χιλιάδες άνθρωποι, που ήδη ζουν κάτω και από τα επίσημα όρια της φτώχεια, θα κληθούν να πετσοκόψουν ακόμα και τα ελάχιστα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να αποπληρώσουν τους τραπεζίτες, έχοντας πλέον περασμένη στο λαιμό τους τη θηλιά του πλειστηριασμού.
Η κυβέρνηση έχει ήδη στρώσει το έδαφος, για την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου. Με το νόμο 4161/2013, και συγκεκριμένα με τα άρθρα 11, 12 και 13, που ψηφίστηκε τον Ιούνη από την κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέπεται ότι για να προχωρήσει ο δανειολήπτης σε νέο διακανονισμό με την τράπεζα και να ενταχθεί στο νόμο, απαιτείται ελάχιστη μηνιαία καταβολή τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει επιπλέον στη θέσπιση «ελάχιστου επιπέδου αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του, ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει χρήματα για τη δόση, τα οποία, εάν δε διαθέτει, η τράπεζα πλέον θα μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του σπιτιού.
Στο σφυρί χιλιάδες σπίτια
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ακόμα και αν προχωρήσει όπως η κυβέρνηση «διαρρέει», με τη θέσπιση από την 1η Γενάρη 2014, πενταετούς «προστασίας» της κύριας κατοικίας, θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να βγάλουν χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες από τις αρχές του 2014 και όταν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, θα έχουν το δικαίωμα να εκποιήσουν όσα ακίνητα βρίσκονται στο «κόκκινο» από το 2008 και νωρίτερα. Αυτά, δηλαδή, που η 5ετία της «προστασίας» λήγει στο τέλος του 2013.
Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, η απειλή των πλειστηριασμών θα εξαπλώνεται και σε όσους μικροϊδιοκτήτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολίες από το 2009 και τα επόμενα χρόνια. Το παραπάνω σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την πρόθεσή της να μειώσει στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται, θα βάλει στον προθάλαμο των πλειστηριασμών δεκάδες χιλιάδες λαϊκές κατοικίες.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, υπάρχουν περίπου 25.000 ακίνητα -κατά άλλες εκτιμήσεις περίπου 9.000 με 10.000- που με δικαστικές αποφάσεις για την περίοδο πριν από το 2009, βρίσκονται στο στάδιο της κατάσχεσης, χωρίς όμως η τράπεζα να μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.
Η άρση της απαγόρευσης, που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα στρώσει το δρόμο για να βγουν σε πλειστηριασμό και να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο από τους τραπεζικούς ομίλους. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν και περίπου 10.000 επαγγελματικοί χώροι και μικροκαταστήματα, για τα οποία επίσης υπάρχουν αποφάσεις κατασχέσεων και άρα ο κίνδυνος πλειστηριασμών, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Τα κοράκια καραδοκούν
Ο τελικός αριθμός των κατοικιών και των καταστημάτων που θα αποφασίσουν οι τράπεζες να βγάλουν σε πλειστηριασμό, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τους γενικότερους σχεδιασμούς του τραπεζικού κεφαλαίου. Αυτήν την περίοδο, στην Ελλάδα, βρίσκεται η ελεγκτική εταιρεία «BlackRock», η οποία ελέγχει τον όγκο των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εξετάζουν να «διαχειριστούν» τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων τους.
Στην περίπτωση που οι «επισφάλειες» των δανείων είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιταχυνθεί το μέτρο των κατασχέσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και να υπάρξουν ελαστικότερα κριτήρια για την εκποίηση των ακινήτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες απαιτούσαν επιτακτικά να επιβληθεί η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αφού επιδιώκουν είτε να βγάλουν μαζικά σπίτια στο σφυρί, είτε να «πουλήσουν» μια σειρά από «κόκκινα δάνεια» σε ξένες κοινοπραξίες, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράσουν στο 30% ή 40% της ονομαστικής τους αξίας. Πλέον, οι «ξένοι επενδυτές» που θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των λαϊκών κατοικιών και στη συνέχεια στη μεταπώλησή τους.
Τα σχέδια των τραπεζιτών αφορούν περίπου το 25% του συνόλου των υποθηκευμένων κατοικιών, αφού από το σύνολο των 72 δισ. ευρώ, που είναι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, περίπου 17 δισ. εμφανίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους. Ηδη εκπρόσωποι γερμανικών, αμερικανικών και αγγλικών μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται με τις «αγοραπωλησίες» κατοικιών και στην εξαγορά ενυπόθηκων δανείων, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και έχουν συναντηθεί με Ελληνες τραπεζίτες.
Κανένας μόνος του!
Σε κάθε περίπτωση, το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών έρχεται να δημιουργήσει μια νέα, ακόμα πιο σκληρή, πραγματικότητα για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που βιώνουν καθημερινά το δράμα της ανέχειας και της ανεργίας. Με δεδομένο ότι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης βαθαίνουν για το λαό, χιλιάδες είναι αυτοί που θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με τις αδηφάγες ορέξεις των τραπεζών.
Καμιά δέσμευση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί προστασίας των «αδύναμων» και «φτωχών» οικογενειών από τους πλειστηριασμούς, δεν πρέπει να καλλιεργήσει εφησυχασμό στα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση έχει φορτώσει με δεκάδες φόρους και χαράτσια το λαό και πολλοί από αυτούς αφορούν την ίδια τη λαϊκή κατοικία. Από τη στιγμή που η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα τεθεί σε εφαρμογή, τα πάντα θα καθοριστούν από τους καπιταλιστικούς νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, από τις ίδιες τις ανάγκες των τραπεζών.
Στο λαό πρέπει να σημάνει συναγερμός. Χρειάζεται οργανωμένη δράση, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε κανείς να μη μείνει μόνος απέναντι στις τράπεζες, στα δικαστήρια και το κράτος, διεκδικώντας ταυτόχρονα εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ετσι σε δουλευουν ανοητε-οργανωση,αντισταση,επανασταση-Ξυπναααα

Καμία σωτηρία…Και η νεοφιλελεύθερη City AM. επιτίθεται στις φαντασιώσεις Greekovery & success story! “Ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα”.


Δεν άντεξε ούτε η νεοφιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα, City AM.


Η φιλοσοφία της εφημερίδας σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της  ελεύθερης αγοράςτου καπιταλισμούτων ιδιωτικών επιχειρήσεων και (βεβαίως) υπέρ του City του Λονδίνου.

 Η City AM έκανε ολόκληρη καμπάνια υπερ του αδελφού κόμματος της ΝΔ, του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές του 2010.


 Παρ’όλα αυτά δεν αντέχει άλλες «καλές ειδήσεις» που σερβίρει η τρόικα για την Ελλάδα.


Και γκρεμίζει (και αυτή), σε 3-4 παραγράφους το Greekovery  και το success story


Είναι μάλλον το 20ο δημοσίευμα που έχουμε δεί τελευταία στον Διεθνή Τύπο, που αποδομεί πλήρως τις οικονομικές φαντασιώσεις Σαμαρα-Βενιζέλου-Στουρνάρα.


Παραθέτουμε ένα μέρος απο αυτά, σε ένα μικρό αρχείο στο τέλος της ανάρτησης.








Greece’s catastrophic 1930s-style depression is a salutary tale


by Allister Heath

August 13, 2013



SORRY, but the fact that Greece collapsed at an annual rate of 4.6 per cent in the second quarter, rather than a little bit faster, isn’t good news. It’s terrible, awful, horrible news. Greek output is down by 23 per cent since 2008 and unemployment is at around 28 per cent; no wonder, given the shrinking economy, that gross tax revenues are continuing to undershoot targets.




H καταστροφική ύφεση του στυλ δεκαετίας του 1930 στην Ελλάδα, είναι μια χρήσιμη ιστορία


ΛΥΠΑΜΑΙ, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με ετήσιο ρυθμό 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνοκαι όχι λίγο πιο γρήγοραδεν είναι καλή είδηση​​Είναι μια τρομερή,απαίσιαφρικτή είδηση​​.

Η Ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 23% από το 2008 και η ανεργία βρίσκεται στο 28%περίπουΚαμία απορίαμε δεδομένη την συρρίκνωση της οικονομίας, πως τα ακαθάρισταφορολογικά έσοδα συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός στόχων.



Υπερβολικοί οικονομολόγοι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστείύφεση, το οποίο είναι ανοησία - όμως τα βάσανα της Ελλάδας δεν μπορούν να περιγραφούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.


Η ύφεση της  υπήρξε καταστροφικήμία από τις χειρότερες που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονηβιομηχανική εποχή (εκτός κατά τη διάρκεια ή αμέσωςμετά από έναν πόλεμο).


 Η δραματική κατάρρευση της μας υπενθυμίζει πως οι ηλίθιες οικονομικές πολιτικέςμπορούν  να καταστρέψουν ένα έθνος. Οι υφέσεις  δεν έχουν εξοριστεί από το σύγχρονο πολιτισμό.


Μπορεί , βέβαια, η κατάρρευση έχει αρχίσει να υποχωρεί και η οικονομία να μπορέσει τελικά νασταθεροποιηθεί το επόμενο έτος. Θα το πιστέψω όταν το δω,  εκτός αν η προσφοράς ρευστότηταςστην Ελλάδα αρχίζει να αυξάνεται και πάλικαι η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεταιη ανάκαμψη είναι αδύνατη 


Αλλά η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ευρωζώνηςοπότε να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ό, τι σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο,δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει πραγματικά τελειώσει 


Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Αθήνα να ικανοποιήσει τους στόχους διάσωσης και το χρέος της είναι απολύτως μη βιώσιμο.


Τα ενιαία νομίσματα μπορούν να λειτουργήσουνυπό ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις:αυτές περιλαμβάνουν ευέλικτες αγορές εργασίαςαπορύθμιση των αγορών προϊόντωνένα πληθυσμό σε κινητικότητα, δημοσιονομική εντιμότητα και μια γενική δέσμευση για ελεύθερη αγορά.Οι περισσότερες νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες δεν τήρησαν καμία από αυτές τις συνθήκες, οιπολιτικοί υποσχέθηκαν κακώς το κοινό ότι η σοσιαλδημοκρατία θα είναι συμβατή με τη νομισματικήπειθαρχία του ευρώκαι ότι θα μπορούσαν να έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.


 Ήταν ένα φρικτό ψέμαΟ Ελληνικός λαός ήταν αφελήςκαι θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα βαρύ για τα επόμενα χρόνια.




ΜετάφρασηLEFTeria-news



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


ΠΙΝΑΚΑΣ MORGAN STANLEY / BUSINESS INSIDER. «Κάθε χώρα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαίρεται που δεν είναι η Ελλάδα»




EL PAIS. Σλόγκαν και "εύρημα για συγγραφέα" το success story και το Grecovery!



REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!



FORBES Πρ.Υφυπουργός Μπούς."Ο μεγάλος φόβος Ευρωπαίων.Oι Έλληνες θα μιμηθούν τους Αργεντινούς, που δεν πλήρωσαν & ανταμείβονται για αυτό"




BLOOMBERG BUSINESSWEEK “Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από τη χρεοκοπία της Αργεντινής”. Ούτε σεντ δεν εχουν βγάλει απ τα δικαστήρια τα funds




ΕΚΘΕΣΗ The Kiel Institute: Βαρόμετρο Xρέους "Η Ελλάδα πέρα από κάθε ελπίδα".




BLOOMBERG «Καμία άλλη χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοια καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Οι Έλληνες οι πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι της Ευρώπης»



GUARDIAN. Η κουβέντα για την ανάπτυξη γίνεται αποκλειστικά για να δικαιολογηθεί η λιτότητα



Ο διεθνής τύπος βλέπει ως φούσκα ευφορίας το ελληνικό «success story»



Bρετανός οικονομολόγος VS Στουρνάρα."Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".




The Globe and MailΣτουρνάρας«Θα είναι αδύναμη ανάπτυξη και η ανεργία, θα αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν να πέσει»





ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια 



LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!




WSJ/BLOOMBERG “Η Ελλάδα, η γενέτειρα του σύγχρονου πολιτισμού, τώρα μια αναδυόμενη αγορά” 



ΕΓΓΡΑΦΟ & δημοσίευμα TELEGRAPH. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε απο Mega Fund σε «αναδυόμενη αγορά» από αναπτυγμένη.




IBTimes Η Ελλάδα θα χάσει 195.000 θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα, καθώς τα αυστηρά νεα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.




IBTimes «Άπιαστο το Greekovery». Το φιάσκο με Gazprom & ΕΡΤ και ο διορισμός του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε τεράστια θλίψη».



IRISH TIMES. Ο Σαμαράς προσέβαλε τους Έλληνες & με την εκπληκτική του αλαζονεία έστρεψε την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του.



LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!



TELEGRAPH Το χρέος στην Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου και η παγίδα του ευρώ.





SORRY, but the fact that Greece collapsed at an annual rate of 4.6 per cent in the second quarter, rather than a little bit faster, isn’t good news. It’s terrible, awful, horrible news. Greek output is down by 23 per cent since 2008 and unemployment is at around 28 per cent; no wonder, given the shrinking economy, that gross tax revenues are continuing to undershoot targets.



Hyperbolic economists sometime claim that the UK has undergone a depression, which is nonsense – but Greece’s woes cannot be described in any other way. Its depression has been catastrophic, one of the worst ever recorded for any country in the modern, industrialised era (apart from during or immediately after a war). Its dramatic collapse reminds us that stupid economic policies can destroy a nation; depressions have not been banished from modern civilisation.

It may be, of course, that the collapse is beginning to abate and that the economy may finally stabilise next year. I’ll believe it when I see it; unless Greece’s money supply starts growing again, and demand begins to increase, a recovery is impossible. But Greece is just a tiny part of the Eurozone, so achieving such an outcome is even harder than in a country like the UK, especially given that the Greek financial crisis hasn’t really gone away. There is no way that Athens will meet its bailout targets and its debt burden is utterly unsustainable. 



Single currencies can work, under certain very strict conditions: these include flexible labour markets, deregulated product markets, a mobile population, fiscal probity and a general commitment to free markets. Most southern European economies didn’t fulfil any of these conditions; politicians wrongly promised the public that social democracy would be compatible with the euro’s monetary discipline, and that they could have their cake and eat it. It was an atrocious lie. The Greek public was fooled, and will continue to pay the bitter price for years to come.  
Αναρτήθηκε από 

Η πείρα της Αργεντινής διδάσκει
Εφετικό δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, απέρριψε, την Παρασκευή, την έφεση της Αργεντινής κατά προηγούμενης απόφασης, σύμφωνα με την οποία η χώρα πρέπει να καταβάλει 1,33 δισ. δολάρια σε ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία έγινε το 2001. Η υπόθεση περνάει τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς». Η απόφαση του εφετικού δικαστηρίου αποτελεί σημαντική νίκη για τα hedge funds της «Elliott Management LLC's» και την «Aurelius Capital Management», που δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους, μετά την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αργεντινής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση που εξέδωσε «δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να κρατά την Αργεντινή στη συμβατική της υποχρέωση της ίσης μεταχείρισης» των δανειστών της. Θυμίζουμε ότι όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το αργεντίνικο PSI, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωνε: «Νικήσαμε όλους εκείνους που στοιχημάτιζαν εναντίον της Αργεντινής. Λύσαμε τις πιο επείγουσες ανάγκες μας και τώρα προχωρούμε μπροστά για το πιο σημαντικό: Ανάπτυξη στην οικονομία της Αργεντινής» («The New York Times», 5/6/2001). Την ίδια ώρα ανακοίνωνε ένα νέο πρόγραμμα με φοροεπιδρομή και περικοπές, με διακηρυγμένο στόχο να επιτύχει η χώρα «μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα» και, πολύ σύντομα, «πρωτογενές πλεόνασμα». Τελικά, όπως έδειξαν οι εξελίξεις, ο μόνος που δεν κέρδισε τίποτα από τα «κουρέματα» και τη διαχείριση της κρίσης στην Αργεντινή είναι ο λαός, ο οποίος πλήρωσε τον ενδοαστικό συμβιβασμό για το «κούρεμα» με νέα μέτρα και τώρα θα πληρώσει από πάνω και τους δανειστές που δε συμμετείχαν «εθελοντικά» στο PSI. Καλό είναι ο λαός να παίρνει υπόψη του την πείρα από την Αργεντινή, όταν ακούει δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι ένα άλλο μείγμα διαχείρισης θα τον σώσει και ότι το «κούρεμα» γίνεται για το συμφέρον του λαού και φέρνουν ως παράδειγμα την Αργεντινή.

TOP READ