26 Ιουλ 2013

Διαβαστε τι μας περι

Το παραμύθι συνεχίζεται...Μετά την έγκριση του EWG η έκθεση της Κομισιόν με νέες απαιτήσεις για περικοπές και απολύσεις 



Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητεί δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς και νέες περικοπές σε όλα τα επίπεδα – Όλα δείχνουν σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών


 Σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα τα μέλη της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα εξετάσουν εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

 Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό "briefing", στις Βρυξέλλες ενώ τη Δευτέρα αναμένεται ανακοίνωση από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.

 Οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους στις 29 Ιουλίου για την εκταμίευση των 2,5 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα με την υπερψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τη διαθεσιμότητα ακόμη και όσων εκπαιδευτικών έχουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Πρώτα το «ΟΚ», μετά η έκθεση

 Όπως γράφει το capital.gr και μετά το τελευταίο ΟΚ του EuroWorkingGroup δρομολογείται, εκτός απροόπτου το μεσημέρι, η δημοσιοποίηση της απολογιστικής Έκθεσης εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου με πολλές θετικές παρατηρήσεις, αλλά και μία καθοριστικής σημασίας διαπίστωση: η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πλέον να αποδώσει περισσότερους φόρους και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ρίξει ολόκληρο το βάρος της στην δραστική μείωση των δαπανών μέσω της περιστολής του δημόσιου τομέα.

 Η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού –με την κατάργηση ακόμα και υπουργείων ή γραμματειών, τα ονόματα των οποίων δεν προσδιορίζονται στην Έκθεση– έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης, με στόχο την δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και την διευκόλυνση της μείωσης του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση της κινητικότητας (και στο Υπουργείο Παιδείας μετά την σχετική τροπολογία) στους προβλεπόμενους αριθμούς μέχρι το τέλος του έτους.

 Παράλληλα αναφέρεται ονομαστικά στην έναρξη διαδικασιών «stop loss» σε μία σειρά οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου όπως ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ κ.λ.π.
 H Έκθεση, όπως αναφέρει το capital.gr, επανέρχεται με ιδιαίτερη έμφαση –παρά τις κατά τα άλλα καθησυχαστικές και θετικές για την εκταμίευση της δόσης παρατηρήσεις της– στο ασφαλιστικό, το εργασιακό και τα κλειστά επαγγέλματα.

 Αναλυτικά εδώ

 Όλα δείχνουν σκλήρυνση στάσης


 Η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης δεν είναι ένα απλό «καψόνι», εκτιμά η «Ναυτεμπορική», αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και ορισμένων πρωτευουσών της Ευρωζώνης έναντι της κυβέρνησης, εν όψει ενός ιδιαιτέρως θερμού φθινοπώρου, όπου στο «τραπέζι» θα τεθούν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 Το γεγονός ότι αναβλήθηκε η εκταμίευση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με τη διαδικασία και τους τύπους.

 Ωστόσο, αναβολή έστω και για λίγες ημέρες, γιατί δεν τηρήθηκε έγκαιρα μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.


 Το λέει και η έκθεση του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού


 «Η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπερασθεί», επισημαίνεται στην τριμηναία έκθεση του γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής.

 Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, όσο και για την πρακτική που ακολουθείται από τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των άλλων διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι «είναι φανερό ότι η Τρόικα έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης ότι η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί μαζί της».

 Οπως εξάλλου τονίζεται, σε μία ειδική αναφορά στη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, «η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν λύνει ζητήματα διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας και σπατάλης», ενώ σημειώνεται και ότι: «Εκτός τούτου, πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση υπηρεσιών και ατόμων. Πιθανόν, ένα λάθος ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκε η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένα υπουργεία και φορείς. Η συζήτηση εστιάσθηκε στην «κινητικότητα» και στις απολύσεις ενώ λίγα πράγματα έχουν γίνει για την κατάργηση ή αναμόρφωση των κανόνων του «παιχνιδιού», των δομών και των διαδικασιών που αποτελούν το ευνοϊκό έδαφος για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα».

 Ως μεγαλύτερο «αγκάθι», οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν την «διάχυτη αίσθηση άνισης μεταχείρισης των πολιτών, πράγμα που ανέδειξε και η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την πρώτη μας έκθεση». Οπως επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση στέλνει αμφίσημα μηνύματα στην κοινωνία. Αυτό δείχνουν οι δυστοκίες γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», οι καθυστερημένες αναζητήσεις πληροφοριών για εξωχώριες (offshore) εταιρείες,6 η δυστοκία στη φορολόγηση σκαφών, ακόμη και η δυστοκία στο φορολογικό κ.α.».


 Οι Βρυξέλλες θέτουν εκ νέου ζήτημα βιωσιμότητας

αφιέρωμα στούς ψηφοφόρους του κοινοβουλευτισμού...



 Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σημειώνει η «Ναυτεμπορική», καταγράφουν τον τελευταίο καιρό μια σαφέστατη σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας, η οποία υποκινήθηκε από το Βορρά, κυρίως το Βερολίνο, αλλά έχει μεταφερθεί και στην Κομισιόν, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στους επικεφαλής της κοινοτικής πλευράς της τρόικας είναι να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.

 Κι αυτό διότι το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου), θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ολοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και όσο δεν βρίσκεται λύση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, επειδή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επενδυτές και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

 Από την άλλη, η έκθεση πλέον των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα έχει φτάσει συνολικά στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για να εγκαταλείψουν τώρα τη χώρα και να την ωθήσουν σε έξοδο από το ευρώ.
 Δεν θέλουν επίσης μια επιστροφή σε κλίμα αναταραχής, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και τους άλλους «αδύναμους κρίκους».Οι όροι του αναθεωρημένου μνημονίου


 Τη διατήρηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, σε περίπτωση που δε διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα με την πρόταση της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο που θα αξιολογηθεί από την τρόικα το Σεπτέμβριο, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάζει η «Καθημερινή».

 Στο τελικό κείμενο του μνημονίου καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ή και να καταργήσει το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

 Για την κινητικότητα επανεβεβαιώνονται οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του έτους και σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχος αριθμός υπαλλήλων.

 Επιπλέον, προβλέπεται σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχα αριθμός υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Προβλέπεται επίσης η αποκρατικοποίηση λιμανιών, η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

 Ειδικότερα προβλέπεται πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 1,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 2,7 δισ. το 2014.

Διαμόρφωση/φωτο:Α.Τ.
ΠΗΓΗ

Με τα ΜΑΤ απάντησε η εργοδοσία της «ΔΩΔΩΝΗ» στους απλήρωτους κτηνοτρόφους

Με τα ΜΑΤ απάντησε η εργοδοσία της «ΔΩΔΩΝΗ» στους απλήρωτους κτηνοτρόφους


Επέμβαση από δυνάμεις των ΜΑΤ σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων που αγωνίζονται να πληρωθούν για το εισκομιζόμενο γάλα 3 και πλέον μηνών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι που έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις με την στήριξη του Αγροτικού Συλλόγου στο Δήμο Ζίτσας και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Άρτας βίωσαν την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό όταν επιχείρησαν να προχωρήσουν μέσα στο εργοστάσιο διαμαρτυρόμενοι για τις προκλήσεις της διοίκησης που επικαλέστηκε νωρίτερα για ακόμη μια φορά την έλλειψη ρευστότητας ανακοινώνοντας παράλληλα με θράσος ότι τα οφειλόμενα του Απρίλη οι παραγωγοί θα τα πάρουν τον Αύγουστο και του Μάη το Σεπτέμβρη.

Διμοιρίες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και χημικά για να απωθήσουν τους εξαγριωμένους κτηνοτρόφους από την κεντρική πύλη που έριξαν την καγκελόπορτα, φωνάζοντας συνθήματα άμεσης καταβολής των πληρωμών και απαιτώντας να φύγουν τα ΜΑΤ.

Νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι έδιωξαν κακήν κακώς από τη συγκέντρωση με έντονες αποδοκιμασίες τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, του κόμματος που μαζί με την ΝΔ ιδιωτικοποίησαν την «ΔΩΔΩΝΗ», υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας και του Αγροτικού Συλλόγου στο Δήμο Ζίτσας έφτασαν συντεταγμένα με συνθήματα και πανό στο εργοστάσιο. Προστάτευσαν το περιεχόμενο του δίκαιου αγώνα για το απλήρωτο γάλα από αιρετούς και βουλευτές των βιομηχάνων, ενώσεις και συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές που όψιμα και υποκριτικά αφού πρώτα συμμετείχαν και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ», στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών έσπευσαν στο βήμα να εκφράσουν ανέξοδα λόγια συμπαράστασης. Με απανωτά συνθήματα ξεκαθαρίστηκε ότι θα μπει «τέρμα στην κοροϊδία, καμία θυσία για την εταιρεία», πως «των μονοπωλίων είναι εντολή να φύγουν από την μέση οι παραγωγοί», ότι «ο διάλογος που προκρίνουν είναι μια απάτη».

Εκ μέρους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας μίλησε ο Σπύρος Κλινάκης μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ που αποδόμησε τα έωλα και σαθρά επιχειρήματα περί «έλλειψης ρευστότητας», «κακού μάνατζμεντ» και «κακής διαχείρισης», υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα για το απλήρωτο γάλα βρίσκεται στον ανταγωνισμό που έχουν οι γαλακτοβιομήχανοι για την ανόρθωση των κερδών τους και την κυριαρχία στην αγορά.. Επισήμανε την ανάγκη οργάνωσης, να δημιουργηθούν αγροτικοί σύλλογοι σε κάθε χωριό για να αντιμετωπιστεί η σφοδρή αντιαγροτική επίθεση, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει γη και παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων. (Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Σπ. Κλινάκη και του Κ. Κατσάνου).

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απεύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης αναδεικνύοντας την ανάγκη σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής απέναντι στην ΕΕ, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που ελέγχουν την αγροτική παραγωγή (Δείτε εδώ βίντεο απο τον χαιρετισμό του Ν. Μωραΐτη). Παράλληλα, μοιράστηκε η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για το απλήρωτο γάλα από την «ΔΩΔΩΝΗ».

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Μεξικό: Ζούμε για να δουλεύουμε για 1.19$ την ώρα

Μεξικό: Ζούμε για να δουλεύουμε για 1.19$ την ώρα

mexico_wage_slaves
Miguel Ángel Pallares Gómez. (Μετάφραση: Μάρα Μαυροφρύδη) via: Barikat<
Το άρθρο αυτό περιγράφει τη μυστική έρευνα του  Miguel Ángel PallaresGómez που μαζί με μερικούς δημοσιογράφους του El Financiero αναζήτησαν δουλειά σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Μεξικού. Το άρθρο αυτό δείχνει τα απίστευτα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Οι αναγνώστες του « Upside Down World» γνωρίζουν πολύ καλά τις επιχειρήσεις όπως ηWalmart, τα McDonald’s και τα KFC,παρόλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν κάποιες ειδικές επισημάνσεις για όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το Μεξικό. Συγκεκριμένα υπάρχουν και τοπικά καταστήματα , όπως το «Vips» που είναι εστιατόριο, το «Elektra» που είναι ένα κατάστημα συσκευών και επίπλων, το οποίο παρέχει στους πελάτες του πίστωση, το «Oxxo» που είναι το μαγαζί που βρίσκεις σε κάθε γωνιά του δρόμου, και  το «El Globo» που είναι ένα ζαχαροπλαστείο. Όλες οι τιμές αρχικά είχαν καταγραφεί σε πέσος, το νόμισμα του Μεξικού, μέχρι βέβαια να μετατραπούν σε δολάρια. Ενώ, δε συμφωνούμε υποχρεωτικά με όλα τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται εδώ, πιστεύουμε πως είναι ένα πολύ σοβαρό άρθρο για όλους όσους είναι έστω και λίγο περίεργοι για τη πολιτική που ασκεί το Μεξικό, όπως επίσης και για το ποίοι είναι οι πρωταρχικοί λόγοι της μετανάστευσης σήμερα. - Οι συντάκτες τουUDW.

«Υποδούλωση» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Doña Raquel  για να περιγράψει τη δουλειά που κάνει εδώ και 16 χρόνια από όταν είχε προσληφθεί  ως υπεύθυνη για την προώθηση διάφορων προϊόντων, από  σαμπουάν μέχρι και τρόφιμα.
Η δουλειά της είναι να ενθαρρύνει τους πελάτες σε εμπορικά κέντρα ή σε άλλα καταστήματα να επιλέξουν συγκεκριμένα προϊόντα. Από τη μέρα της πρόσληψής της η Raquel πληρώνεται περίπου 10.57$ τη μέρα μεικτά. Εξαιτίας, λοιπόν, του μεγέθους του μισθού της αναγκάζεται να δουλεύει σε τουλάχιστον 5 διαφορετικά μαγαζιά τη μέρα και να πληρώνει η ίδια τα μεταφορικά της έξοδα και το φαγητό. Η δουλεία της έχει αρχή αλλά ποτέ τέλος.
Στην έρευνα  που διεξήγαγε το  El Financiero οι δημοσιογράφοι αναζήτησαν  θέσεις εργασίας ως  ταμίες, πωλητές, και γενικοί βοηθοί σε επιχειρήσεις, όπως τα Walmart, το Vips, το Elektra, τα McDonald’s,το Oxxo και το El Globo.
Σε αυτήν την έρευνα, ανακαλύψαμε  πολύ χαμηλούς μισθούς λιγότερο από 1.63$ την ώρα, εργατοώρες που ξεπερνούν τις 10 τη μέρα, και δοκιμαστικές περιόδους εργασίας χωρίς  ασφαλιστική κάλυψη.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν από τους  διευθυντές, τους υπαλλήλους των γραφείων ανθρώπινου δυναμικού και από τους  εργαζόμενους  των εταιριών των οποίων τα ονόματα και οι θέσεις εργασίας δε θα δημοσιευτούν.
Walmart
Όταν κάνεις αίτηση για δουλειά ως ταμίας στη Walmart  οι επιλογές είναι οι εξής δύο : μισθός  1.19$ την ώρα για 7 ώρες τη μέρα, δηλαδή 165$ το μήνα (με 1 ώρα διάλειμμα τη μέρα για φαγητό), ή μισθός 276$ το μήνα για 9 ώρες εργασίας τη   μέρα (και περιλαμβάνεται ένα γεύμα).
Και στις  δύο περιπτώσεις, η εταιρία λιανικού εμπορίου παρέχει στους υπαλλήλους της ένα μηνιαίο κουπόνι τροφίμων  και πληρώνει κανονικά τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος. Φέτος, η αλυσίδα αυτή, η μεγαλύτερη εταιρία της χώρας, προγραμματίζει τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων της.
Σύμφωνα με τον Jose Luis de la Cruz, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Tecnológico του Μοντερέυ, αυτού του είδους η εργασία δεν παράγει ευημερία στη χώρα, παρόλο που δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις. Πάντως, όπως δήλωσε, δεν παρατηρείται ούτε εκμετάλλευση ούτε κακομεταχείριση από την εταιρία διότι η ίδια ακολουθεί κανονικά το γράμμα του νόμου.
Elektra
Στην περίπτωση του καταστήματος Elektra, ένας ταμίας δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για κοινωνική ασφάλιση  τους πρώτους 5 μήνες με τη δικαιολογία ότι ο εργαζόμενος  δουλεύει δοκιμαστικά.
Η δουλειά στο Elektra ξεκινάει στις 8:30πμ και τελειώνει στις 9:30μμ, με διάλειμμα 2 ωρών για γεύμα, πράγμα το οποίο σημαίνει 11 ώρες εργασίας και 2 για φαγητό σύνολο 13 ώρες στο κατάστημα.
Ο μισθός είναι 260$ το μήνα, με ένα εβδομαδιαίο ρεπό ( εκτός  Σαββάτου και Κυριακής). Η λεγόμενη εκπαίδευση τελειώνει στους 5 μήνες και μετά ο εργαζόμενος μπορεί να λαμβάνει όλα τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος.
Ο Jorge de Presno, δικηγόρος στην Basham, Ringe & Correa, εξήγησε πως η καταβολή των ασφαλιστικών ενσήμων και των νόμιμων επιδομάτων είναι δικαιώματα  που δε θα έπρεπε να καταπατώνται στις δοκιμαστικές περιόδους. Η κάθε εργάσιμη μέρα δε θα έπρεπε να ξεπερνά τις 8 ώρες για την πρωινή βάρδια και τις 7,5 ή τις 7 για το σπαστό ωράριο και τη βραδινή βάρδια.
Διαλεύκανε, ακόμη το εξής, ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που ορίζει ο νόμος,  αρκεί μόνο να μην υπερβαίνουν τις 48 ώρες τη βδομάδα για τη πρωινή βάρδια, τις 45 ώρες για το σπαστό ωράριο  και για τις 42 ώρες στη βραδινή βάρδια.
Ακόμα αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι, ο εργαζόμενος πρέπει να μπορεί να ορίζει το πρόγραμμά του σύμφωνα με τα παρακάτω: 4 μέρες με 10 ώρες εργασίας τη μέρα, την πέμπτη μέρα με 8 ώρες εργασίας και δύο μέρες για ξεκούραση.
Στο ερώτημα αν είναι νόμιμο μια μέρα ο εργαζόμενος να δουλεύει παραπάνω από 10 ώρες, η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα όμως με τις συνθήκες που περιγράφηκαν για τα δικαιώματα του εργαζόμενου.
McDonalds
Για ένα υπάλληλο στα McDonald’s, ο οποίος είναι και ταμίας και καθαριστής, ή ακόμα δουλεύει και στην κουζίνα, οι ώρες εργασίας είναι 10 τη μέρα με διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό, μια μέρα αργίας που μπορεί να οριστεί σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση των πελατών, ο καθαρισμός του καταστήματος μαζί με άλλες δουλειές και ο μισθός φτάνει τα 244$ το μήνα.
Ένας υπάλληλος στα KFC, που δουλεύει ως ταμίας, καθαριστής, και στην εξυπηρέτηση πελατών πληρώνεται με 163$ το μήνα, μισθός που ισούται με 81 cents την ώρα. Εργάζεται 8 ώρες τη μέρα, με μισή ώρα διάλειμμα για φαγητό και λαμβάνει τα νόμιμα επιδόματα. Στις περιπτώσεις των El Globo, Oxxo, Vips και των Burger King, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ των 162$ και των 244$ συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων υποχρεωτικών επιδομάτων.
Ιστορίες Εργαζομένων
Εν αναμονή της πρώτης συνέντευξης τους με την, Walmart, Melchor, Francisco και Jessica, όσοι είχαν κάνει αίτηση για τις θέσεις, του ταμία και του γενικού υπαλλήλου, έλεγαν ο  ένας στον άλλο τις ιστορίες τους από το κυνήγι εύρεσης εργασίας. Όπως για παράδειγμα, πως αφήνουν τις αιτήσεις τους σε μέρη που ξέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι ενδιαφέρονται, επισκέπτονται εταιρίες που τους συμπεριφέρονται λες και τους προσφέρουν την καλύτερη δουλειά και μετά πηγαίνουν σε δεκάδες εξοργιστικές συνεντεύξεις για να αποκτήσουν μια θέση εργασίας.
Συζητάνε για τις υπερβολές στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και αναφέρουν πως πρέπει να κάνουν περικοπές στα έξοδα για φαγητό και μετακίνηση, και  πόσα λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν με 162$ ή 244$ το μήνα.
Ο  Alfonso Bouzas Ortiz, ο οποίος εργάζεται στο κομμάτι της έρευνας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, εξήγησε ότι οι συνθήκες που περιγράφονται δεν παρουσιάζουν την ανταγωνιστικότητα αλλά την υποβάθμιση της εργασίας στο Μεξικό. Η ανταγωνιστικότητα έχει σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, και εδώ αυτό που συμβαίνει είναι άγρια ​​εκμετάλλευση », δήλωσε.
Η Antonia Terán, καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Panamerican, πρότεινε  το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας, υπό τη διοίκηση του Alfonso Navarrete Prida, να επισκέπτεται τις εταιρίες για να επιβεβαιώνει ότι ο νόμος τηρείται. Ανέφερε, πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ανησυχητικό. Η καθηγήτρια δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί, σε σημείο που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως το φαγητό και η ένδυση.
Πηγή: Upside Down World

Η καπιταλιστική κρίση μας φέρνει πιο κοντά σε εποχές, που η συμμετοχή στον αγώνα για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού κοινωνικού καθεστώτος, είχε τεθεί και επίσημα εκτός νόμου. Ο "βυσσινόκηπος" σας γυρίζει στην εποχή του Βενιζέλου και του ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ, για να αντλήσουμε συμπεράσματα για τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Η καπιταλιστική κρίση μας φέρνει πιο κοντά σε εποχές, που η συμμετοχή στον αγώνα για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού κοινωνικού καθεστώτος, είχε τεθεί και επίσημα εκτός νόμου. Ο "βυσσινόκηπος" σας γυρίζει στην εποχή του Βενιζέλου και του ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ, για να αντλήσουμε συμπεράσματα για τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Κρατούμενοι στις φυλακές της Αίγινας, την περίοδο που ίσχυε το «Ιδιώνυμο»



Η 19η Μάη του 1928 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου κεντρώου χώρου στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Τη μέρα αυτή ο Ελ. Βενιζέλος αποφάσισε να επανέλθει στην ενεργό πολιτική και ν' αναλάβει εκ νέου την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων. «Η 19η Μαΐου 1928 -γράφει ο Γρ. Δαφνής1- απετέλεσεν αποφασιστικόν σταθμόν εις την ιστορίαν της Ελλάδος του μεσοπολέμου». Υπερβολή; Ισως. Δεν ήταν και λίγο πράγμα όμως το γεγονός ότι η ελληνική αστική τάξη και ο ξένος παράγοντας, αποφάσιζαν τότε, στα πρόθυρα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης 1929 - 1933, να επαναφέρουν στην ενεργό πολιτική δράση και στην πολιτική ηγεσία της χώρας μια ηγετική φυσιογνωμία του διαμετρήματος του Βενιζέλου.
Ο Βενιζέλος τέθηκε επικεφαλής της κυβερνήσεως στις 4 Ιούλη του 1928 και προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών για τις 19 Αυγούστου του ιδίου έτους, τις οποίες και κέρδισε αφού το κόμμα του και οι συνεργαζόμενοι με αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν το 61,2% του εκλογικού σώματος2. Επρόκειτο για ένα πραγματικό θρίαμβο που δεν μπορούσε να επισκιαστεί από το γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε ήταν το πλειοψηφικό.
Εναν, περίπου, μήνα πριν τις εκλογές, στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε αν κέρδιζε τις εκλογές.



Ο εμπνευστής του «Ιδιώνυμου», Ελ. Βενιζέλος

«Το δικαίωμα στην απεργία - είπε ανάμεσα σε άλλα3- προς επιδίωξιν των επαγγελματικών συμφερόντων των εργατών καθώς και το αντιστοιχούν δικαίωμα των εργοδοτών, όπως σταματούν τη βιομηχανικήν των επιχείρησιν δεν εννοούμεν ουδ' επ' ελάχιστον να περιορίσωμεν. Πιστεύομεν όμως ότι επιβάλλεται προς το συμφέρον των εργατών, εξ ίσου και των εργοδοτών, καθώς και της όλης κοινωνίας, όπως ρυθμισθή διά νόμου η άσκησις του δικαιώματος τούτου κι ελπίζω βασίμως ότι θα επιτύχω τη συναίνεσιν και των εργατών και των εργοδοτών, όπως καθιερωθή διά νόμου η υποχρέωσις και διά τα δύο μέρη, πριν προβαίνουν εις την άσκησιν του δικαιώματός των να ειδοποιούν το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας όπως τούτο εντός ευλόγου προθεσμίας προβαίνει επί παρουσία αντιπροσώπων των εργατών και των εργοδοτών περί του βασίμου ή μη των λόγων, οίτινες προκαλούν την απειλούμενην απεργίαν ή το λοκ - άουτ και δημοσιεύη δι' εκθέσεως το όρισμα της ερεύνης. Μόνον μετά τη δημοσίευσιν της εκθέσεως ταύτης, η κήρυξις της απεργίας ή του λοκ - άουτ θα είναι νόμιμος... Οι οπαδοί της Γ' Διεθνούς θα κραυγάσουν βέβαια κατά της προτάσεως ταύτης... Αλλά επειδή εμνημόνευσα τη Γ' Διεθνή να εκθέσω ποία είνε η στάσις του κομμουνισμού. Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είνε η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία, θα εύρη αντιμέτωπον την πυγμήν του κράτους... Είμεθα αποφασισμένοι να εξοπλίσωμεν το κράτος και τας αρχάς του διά της αναγκαίας νομοθεσίας, όπως καταστή δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπτικών ενεργειών των εχθρών του κοινωνικού καθεστώτος».
Ηταν φανερό πως τα πράγματα δυσκόλευαν αποφασιστικά για το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ. Αλλά, μήπως επρόκειτο μόνο για διακηρύξεις προεκλογικού χαρακτήρα προς προσεταιρισμό συντηρητικών ψηφοφόρων; Δεν άργησε καθόλου να φανεί πώς ο Βενιζέλος εννοούσε στον απόλυτο δυνατό βαθμό κάθε λόγο και κάθε προεκλογική του διακήρυξη από τις προαναφερόμενες.
Εφαρμογή των διακηρύξεων: Το «Ιδιώνυμο»

Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, μαζί με άλλες διεθνείς προσωπικότητες, είχε αντιταχθεί σθεναρά στο «Ιδιώνυμο»

Στις 22 Δεκέμβρη του 1928, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που είχε ως τίτλο τη φράση «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Αργότερα, όταν το νομοσχέδιο αυτό έγινε νόμος του κράτους πήρε τον αριθμό 4229/25-7-19294. Στην ιστορία όμως πέρασε με την ονομασία «Ιδιώνυμο», αφού αντιμετώπιζε τον κομμουνισμό ως «ειδικό αδίκημα» και προέβλεπε μια σειρά μέτρα για την καταστολή του με προφανή τελικό στόχο τη συντριβή κάθε κομμουνιστικής δράσης και φυσικά του κύριου φορέα αυτής της δράσης, του ΚΚΕ.
Το Ιδιώνυμο ήρθε για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3/4/1929, παραπέμφθηκε όμως στην επιτροπή εξουσιοδοτήσεων του σώματος και κατόπιν ξαναεπέστρεψε στην Ολομέλεια, όπου και ψηφίστηκε επί της αρχής στις 30/5. Εκείνη τη μέρα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Το νομοσχέδιον -είπε5- δεν επιδιώκει να διώξη τον κομμουνισμόν ως ιδέαν αλλά τη Γ' Διεθνή και τας μπολσεβικικάς αρχάς αυτής, αίτινες απέχουν πολύ του ιδεώδους κομμουνισμού. Το νομοσχέδιον επιδιώκει τη δίωξιν των οπαδών της Γ' Διεθνούς. Δε δυνάμεθα να διώξωμεν τον κομμουνισμόν, διότι και ο Χριστός υπήρξε κήρυξ της ιδέας αυτής. Ο Χριστός διεκήρυξε πρώτος τον κομμουνισμόν, αλλά από την υψηλήν ιδεολογίαν του κομμουνισμού μέχρι των ανατρεπτικών ενεργειών των ανθρώπων της Μόσχας, υπάρχει διαφορά».
Επί των άρθρων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Ιούλη6. Θετική ψήφο έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος των Φιλελευθέρων, αλλά και του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.
Στην τελική του διατύπωση το «Ιδιώνυμο» προέβλεπε πως «Οστις επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον εξι μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται διά της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον. Μετά τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις επωφελούμενος απεργίας ή λοκ - άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις».
Αν τα «αδικήματα» που περιγράφει το άρθρο αυτό τελούνταν διά του Τύπου, προβλεπόταν η δυνατότητα απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος στο δημοσιογράφο, το διευθυντή, τον τυπογράφο ή τον εκδότη του εντύπου για 6 μήνες και σε περίπτωση υποτροπής για τρία, το πολύ, έτη.
Ιδιαίτερα βαριές ποινές προβλέπονταν για τους «παραβάτες» του νόμου που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Για τους εκπαιδευτικούς μάλιστα, τους στρατιωτικούς και τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας δε χρειαζόταν η παράβαση του νόμου. Αρκούσε να συλληφθούν «προπαγανδίζοντες... κομμουνιστικάς αρχάς ή προσβάλλοντες την ιδέαν της Πατρίδος ή τα Εθνικά σύμβολα», ώστε να απολυθούν οριστικά από την υπηρεσία τους. Τέλος, αν «παραβάτης» του νόμου ήταν κάποια συνδικαλιστική οργάνωση, αυτή διαλυόταν, ενώ δεν επιτρεπόταν η δημόσια ανοιχτή ή κλειστή συγκέντρωση ούτε η σύσταση σωματείου ή ένωσης εφόσον κρινόταν ότι επιδιώκει ανατρεπτικούς ως προ το κοινωνικό καθεστώς σκοπούς7.
Βαθύτερα αίτια του «Ιδιώνυμου»
Από αρκετούς ιστορικούς συγγραφείς - ανήκοντες ακόμη και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς - έχει επιχειρηθεί να απαλλαγεί ο Βενιζέλος από την ευθύνη του «Ιδιώνυμου», χάριν της περιβόητης δημοκρατικής παράταξης. Ο Φοίβος Γρηγοριάδης χρεώνει στους Πάγκαλο, Κονδύλη, Πλαστήρα, στους βασιλόφρονες και στο Μεταξά το μύθο του κομμουνιστικού κινδύνου, ενώ για το «Ιδιώνυμο» κύριο υπεύθυνο θεωρεί τον τότε υπουργό Εσωτερικών Κ. Ζαβιτσιάνο. «Ο Ζαβιτσιάνος -γράφει8- που ενώ δεν είναι δυναμικός κυριαρχείται από συντηρητισμό, πείθει το Βενιζέλο για την ανάγκη ειδικών μέτρων». Εμπνευστής αυτής της επιχειρηματολογίας είναι, μάλλον ο Γρ. Δαφνής ο οποίος, πολύ πριν τον Γρηγοριάδη, έχει γράψει9 πως «ο Κ. Ζαβιτσιάνος, πολιτικός με εξαιρετικώς συντηρητικήν νοοτροπίαν, ως υπουργός Εσωτερικών, κατά το πρώτον έτος της τετραετίας, έπεισε τον Ελ. Βενιζέλον περί της ανάγκης ψηφίσεως ειδικού νομοθετήματος, προβλέποντος τη δίωξιν του κομμουνισμού».
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι εντελώς διαφορετική κι απ' όσα έχουμε παραθέσει δεν είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς. Ο Βενιζέλος δεν είχε την ανάγκη κανενός για να πειστεί ότι έπρεπε να θωρακίσει και νομικά το αστικό καθεστώς, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα σε βάρος του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ. Φαινομενικά αν εξεταστεί το θέμα κανενός είδους κομμουνιστικός κίνδυνος δεν ήταν ορατός, ώστε να δικαιολογείται μια τόσο βάρβαρη αντιμετώπιση των κομμουνιστικών ιδεών και των φορέων τους. Το εργατικό κίνημα ήταν αποδυναμωμένο αισθητά εκείνη την περίοδο, ενώ το ΚΚΕ στις εκλογές του '28 σημείωσε πτώση και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ομως η αστική τάξη δεν έκρινε τη δυναμική των πραγμάτων από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε πείσει τις αστικές τάξεις, τουλάχιστον των χωρών της Ευρώπης, ότι η επανάσταση είναι αντικειμενικό γεγονός και δε μετριέται με εκλογικά ποσοστά. Το σπουδαιότερο όλων ήταν ο ορατός κίνδυνος να ξεσπάσει μια επαναστατική κρίση σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο που δε θα άφηνε ανέγγιχτη την Ελλάδα, δεδομένου ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση 1929 - 1933 φαινόταν από παντού ότι έρχεται. Εναν τέτοιο κίνδυνο για το ελληνικό αστικό καθεστώς ο Βενιζέλος τον είδε πολύ έγκαιρα. Γι' αυτό και προανήγγειλε ειδικό νόμο δίωξης του κομμουνισμού πολύ πριν κερδίσει την κυβερνητική εξουσία, στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη που προαναφέραμε. Το γεγονός αυτό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και να υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του «Ιδιώνυμου», λέγοντας μεταξύ άλλων10: «Το νομοσχέδιο το οποίο σήμερον προσάγεται ενώπιον της Βουλής είναι νομοσχέδιον το οποίον αντιπροσωπεύει τη γνώμην όλης της Κυβερνήσεως και ιδιαίτερα του Προέδρου της κυβερνήσεως, ο οποίος πιστεύει ότι εισάγων το νομοσχέδιον αυτό και υποστηρίζων αυτό, δεν κάμνει τίποτε άλλο παρά να εκτελή μίαν από τας υποσχέσεις τας οποίας έδωκεν διά του προεκλογικού του λόγου εις Θεσσαλονίκην τον Ιούλιον του 1928... Ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και ως αρχηγός της κυβερνήσεως, εις τον λαόν έδωσα και αυτήν την υπόσχεσιν, ότι θα εισάγω νομοσχέδιον εξοπλίζον το κράτος όπως αμύνεται κατά του κομμουνισμού».
Το «Ιδιώνυμο», πέραν της αντιμετώπισης του κομμουνισμού είχε και μια άλλη πολύ σπουδαία πλευρά. Αποβλέποντας στη θωράκιση του αστικού καθεστώτος, ήταν μια μίνιμουμ βάση ενότητας των διαφόρων ομάδων της αστικής τάξης που στο παρελθόν είχαν έρθει αντιμέτωπες μεταξύ τους. Γι' αυτό το λόγο ο Βενιζέλος αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του Αλ. Παπαναστασίου11 να διώκονται με το «Ιδιώνυμο» και οι ενέργειες των φασιστών. Αντιλαμβανόταν πολύ καλά πως ο φασισμός ήταν σάρκα από τη σάρκα του ίδιου καπιταλισμού και δεν τον απειλούσε.
Αντί επιλόγου
Πηγή έμπνευσης του Ιδιωνύμου υπήρξαν άλλοι αντεπαναστατικοί νόμοι που είχαν προηγηθεί σε χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα ο νόμος κατά των σοσιαλιστών που εφάρμοσε ο Βίσμαρκ στη Γερμανία.
«Χωρίς να φτάνει ως τη ρητή απαγόρευση της λειτουργίας του ΚΚΕ - γράφει ο Ν. Αλιβιζάτος12- το ''Ιδιώνυμο'' του 1929 υπήρξε εξίσου αυστηρό σε σχέση με τις ''αντιανατρεπτικές'' διατάξεις άλλων ευρωπαϊκών νομοθεσιών, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930».
Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στη Βουλή, το «Ιδιώνυμο» αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του, καθώς και από τους πνευματικούς ανθρώπους, όχι μόνο της χώρας αλλά και διεθνώς. Κορυφαίοι Ελληνες διανοούμενοι όπως ο Γρ. Ξενόπουλος, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γ. Νιρβάνας, ο καθηγητής Δ. Καλλιτσουνάκης, ο Α. Σβώλος, ο Κ. Τσουκαλάς, ο Θρ. Πετμεζάς, η Ειρήνη Δενδρινού, ο Κ. Αμαντος, ο Δ. Γληνός κ.ά. αλλά και διεθνείς προσωπικότητες όπως Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Ανρί Μπαρμπίς, ο Ρ. Μπίντγκερμαν, ο Οτομαρ κλπ. έχουν συνδέσει το όνομά τους με την πάλη ενάντιά του13. Παρ' όλα αυτά το «Ιδιώνυμο» όχι μόνο ψηφίστηκε αλλά και εφαρμόστηκε μέχρι κεραίας. Ετσι στα πέντε χρόνια της εφαρμογής του -από τον Ιούλη του 1929 ως τον Ιούνη του '34- δολοφονήθηκαν 37 εργάτες κι αγρότες, συνελήφθησαν περίπου 16.500 αγωνιστές και καταδικάστηκαν γύρω στις 3.000. Ακόμη διαλύθηκαν πολλές μαζικές οργανώσεις, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» στα 2/3 της χώρας14. «Αυτό το έκτακτο νομοθετικό οπλοστάσιο -γράφει ο Ν. Αλιβιζάτος15- στράφηκε, κατά πρώτο λόγο, κατά της επέκτασης του εργατικού κινήματος... Πάνω από το 60% των ατόμων που καταδικάστηκαν από το 1929 ως το 1937 για εγκλήματα κατά της ασφαλείας του κράτους και με το ''Ιδιώνυμο'' ανήκε στην εργατική τάξη».
1. Γρ. Δαφνή: «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων», εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ 1955, τόμος Α', σελ. 371
2. «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ» έκδοση ΣΕ, σελ. 191
3. Ελευθερίου Βενιζέλου: «Τα Κείμενα», επιμέλεια Στ. Στεφάνου, Αθήναι 1981, τόμος Γ', σελ. 467- 468 και ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 21/7/1928
4. ΦΕΚ 245, τεύχος πρώτον 25/7/1929
5. «Ριζοσπάστης» 31/5/1929
6. «Ριζοσπάστης» 19/6/1929
7. ΦΕΚ 245, τεύχος πρώτον 25/7/1929, «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ» έκδοση ΣΕ, σελ. 212 - 216 και αλλού
8. Φοίβου Γρηγοριάδη: «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1909 - 1940», εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, τόμος 3ος, σελ. 226
9. Γρ. Δαφνή: «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων», εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ 1955, τόμος Β', σελ. 92
10. «Ριζοσπάστης» 31/5/1929
11. «Ριζοσπάστης» 19/6/1929, Γ. Ανδρικόπουλου: «Η δημοκρατία του Μεσοπολέμου», εκδόσεις Φυτράκη, σελ. 42-43 και Ν. Αλιβιζάτος: «Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση 1922 - 1974, όψεις της ελληνικής εμπειρίας», εκδόσεις Θεμέλιο σελ. 390 - 391
12. Ν. Αλιβιζάτος, στο ίδιο, σελ. 397 - 398
13. «Ριζοσπάστης» 26 Ιούλη 1929, «Διαμαρτυρία του Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου κατά του Ιδιωνύμου και της Λευκής Τρομοκρατίας».
14. «Ριζοσπάστης» 3/6/1934
15. Ν. Αλιβιζάτος, ο.π. σελ. 359.

Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ

Προεπισκόπηση


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΘΕΣΠΕΣΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Κι όσο για τη διαρκή, αληθινή ενημέρωσή σας, ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ
Και για διαρκή ροή ειδήσεων ΕΔΩ
Κι όσο για ασυναγώνιστο ραδιόφωνο πάνταΠΑΝΤΑ ΕΔΩ

Καλόπαιδα (Το πρώτο «α» με «ωμέγα»)

Καλόπαιδα (Το πρώτο «α» με «ωμέγα»)


Του Νίκου Μπογιόπουλου – “Unfollow”
Πρώτον, σύμφωνα με το ΦΕΚ (αριθμός 35) της 30ης Ιανουαρίου 2013, το οποίο υπογράφει ο κ. Στουρνάρας, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΤΑΥΠΕΔ, του ταμείου που ξεπουλάει τη χώρα δηλαδή, αμείβονται με τα εξής ποσά:
Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου: εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Διευθύνουσα σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής: Διακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες (215.000) ευρώ.

 
Αναπληρωτής Διευθύνον Σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής: εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες (185.000) ευρώ.
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (165.000).
 
Επίσης: Στα 6,9 εκατ ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές-έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με αυτά που κατέθεσε στην βουλή ο υφυπουργός κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην βουλή, την ίδια περίοδο το ΤΑΥΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα, με το σύνολο των αμοιβών τους να ανέρχεται σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ταμείου ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Αναδιαθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010 – Ιούνιος 2012, ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το να βγάζεις στο σφυρί ακόμα και τον τοίχο της Καισαριανής, είναι μια «δουλειά» που –κατά το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα- αξίζει να πληρώνεται καλά …

Δεύτερον, πέρυσι δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον πρώην υπουργό κ. Μανιτάκη τα στοιχεία για τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Σύμφωνα μ αυτά, ο βασικός μισθός του γραμματέα ενός υπουργείου ανέρχεται σε 3.700 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης σε 1000 ευρώ, ενώ τα έξοδα παράστασης σε 300 ευρώ. Σύνολο δηλαδή, 5000 μηνιαίος. Για τους γενικούς γραμματείς υπουργείων και τις μηνιαίες μικτές αποδοχές τους, ο βασικός μισθός είναι 3.200 ευρώ, κόμμα το επίδομα θέσης ευθύνης 950, τα έξοδα παράστασης 100 ευρώ.

Σύνολο δηλαδή, 4250 μηνιαίος.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι «λίγα» αν τα συγκρίνει με τις απολαβές βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.α.

Σωστά. Σημειώνουμε ωστόσο, τις παραπάνω απολαβές, για να καταδειχθεί με έναν ακόμα τρόπο πόσο αποσπασμένη από την πραγματική κοινωνία και από τους πραγματικούς ανθρώπους αυτής της χώρας είναι όλοι εκείνοι οι πολιτικοί ταγοί που με τις πολιτικές τους φροντίζουν για τα συμφέροντα βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών κ.α.
Αυτοί, δηλαδή, που, ενώ έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους βασικό μισθό της τάξης των 5000 ευρώ μηνιαίος, υποστηρίζουν ότι ο βασικός μισθός των 500 ευρώ για τον εργάτη είναι «υψηλός», όπως είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Μέργος.

Αλλά αν τα 500 ευρώ τον μήνα που παίρνει ένας εργάτης είναι «πολλά» (όπως λένε αυτοί που παίρνουν τα 5.000 το μήνα…), τότε γιατί οι κύριοι αυτοί δεν μπαίνουν στον κόπο να ζήσουν οι ίδιοι με τα 500 ευρώ του εργάτη;

Τρίτον, εδώ και τρία χρόνια τα «καλόπαιδα» της ιδιωτικής τηλεόρασης «ενημερώνουν» το λαό για το πόσο «αναγκαία» είναι τα Μνημόνια. Κατηγορούν επίσης τον λαό ότι επειδή ήταν «αμέριμνος» και «βολεμένος στην φούσκα της ευημερίας», αυτός φταίει (ο λαός, δηλαδή!) για την κρίση.
Αλλά αυτά τα «κουράδια» (συγνώμη, τα «καλόπαιδα» εννοούσαμε) που συνεχίζουν να επιπλέουν στη «φούσκα» της ιδιωτικής τηλεόρασης, που ισχυρίζονται ότι για την κρίση φταίει η προ κρίσης «ευημερία», τότε δηλαδή που μιλούσαμε για την «γενιά των 700 ευρώ», είναι οι ίδιοι που πριν αλλά και μετά την κρίση καθάριζαν από εκατό πενήντα (Οι β’ διαλογής εξ αυτών) έως και 300 χιλιάρικα τον χρόνο (οι «πρωτοκλασάτοι» τους).

Τουτέστιν ένας εργαζόμενος, που κατ’ αυτούς «πρέπει» να ζει με βασικό τα 500 μικτά τον μήνα, για να πάρει τα λεφτά που παίρνει τα τάδε δευτεροκλασάτο «καλόπαιδο» σε ένα μήνα, θέλει … 20 μήνες. Για να πάρει τα λεφτά που παίρνει το «καλόπαιδο» σε ένα χρόνο, θέλει … 18 χρόνια. Και, για να πάρει τα λεφτά που έχει πάρει το «καλόπαιδο» αυτά τα τρία χρόνια της λεηλασίας, πρέπει να δουλεύει και μετά θάνατον.

VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;

VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;


"Αν η El Dorado θέλει να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της πτώσης των τιμών του χρυσού, ας το κάνει.


Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η αντίσταση που ήδη αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που έχουναναλάβει - είτε στην Ιερισσό, στην Θράκη στην Τουρκία και στη Ρουμανία - και ο αντίκτυπος πουείχε στις μετοχές τους είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τουςδιότι αυτό θα να είναι ένα σημάδιότι η αντίσταση λειτουργεί πραγματικά.


Και σε αυτή την εποχή της λιτότηταςόπου η αντίσταση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένηδεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,  μπορούμε;"









By Yiannis Baboulias, 

July 2013



                      

 VIDEO: Greece: Children gassed as anti-riot police storm Chalkidiki Penninsula







Έχουν νικήσει πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα; 

Η El Doradoη Kαναδική εταιρεία που κατέχει τα αμφιλεγόμενα ορυχεία χρυσού στο δάσος στις Σκουριές  στην Ελλάδαανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλα τα έργα στην περιοχή μέχριτουλάχιστον το 2016Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείαςτο σκεπτικό αυτής της απόφασηςείναι ότι η τιμή του χρυσού έχει μειωθείπράγμα που σημαίνει - προφανώς - ότι δεν υπάρχει νόημα να επενδύσουν σε ένα ορυχείο για να βγάλουν το μετάλλευμα



Επιφανειακάμπορεί να φαίνεται να έχει νόημαΑλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από μια εταιρεία που παρέβλεπε τις ξαφνικές νυχτερινές επιδρομές στασπίτια των ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο ορυχείο, στην κοντινή πόλη της Ιερισσού.

  
Μια εταιρεία που παρακολουθούσε όταν τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθείγια να εκφοβίσουντους ντόπιους, απήγαγαν παιδιά Γυμνασίου και έκαναν χρήση δακρυγόνων σε μια αυλή σχολείουστέλνοντας τέσσερα παιδιά στο ιατρείο και ένα μωρό με πάθηση στο αίμα.
Μια εταιρεία που παρακολουθούσε τις διμοιρίες της Ελληνικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας να συλλαμβάνουν στην τύχη και να λαμβάνουν παράνομα δειγμάτα DNA προς δικό τους όφελοςκαι να συνασπίζονται με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.
Μια εταιρεία που έκανε όλα αυτά τα πράγματαόμως τώρα - προφανώς - είναι πρόθυμη  νααφήσει το έργο να ησυχάσει για λίγο.



Όπως ήταν αναμενόμενοτο μόνο που χρειάζεται είναι μια ματιά σε μερικά στατιστικά στοιχεία πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι τρύπες στην αιτιολογία που έδωσε η El DoradoΗ τιμή του χρυσού έχει πράγματι μειωθεί πρόσφατα (σχεδόν στο 20% από την αρχή του έτους), αλλά είναι ακόμα33% υψηλότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Επίσηςη αρχική επένδυση στο χώρο έγινε πραγματικά το 2003, από την Ελληνική θυγατρική τηςEl Dorado, την Ελληνικός Χρυσός –και  η αξία του χρυσού έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τότεΤα ενδεχόμενα έσοδα που η εταιρεία θα έχει από την εξόρυξη θα φορολογούνται μόνο με ένα πενιχρό 10% και η συνολική αξία του χρυσού και του χαλκού στην περιοχή υπολογίζεται σε περισσότερα από 7 δις Αγγλικές λίρες  Αξίζει πραγματικά να υπολογίσει κανείς πόσο ακριβώς μια 20% πτώση στην τιμή του χρυσού, θα μπορούσε να ενοχλεί την εταιρεία.

Ωστόσοενώ η ανακοίνωση της El Dorado μπορεί να φαίνεται σαν μια νίκη για τους αγωνιστές κατά της εξόρυξης, η Ελληνικός Χρυσός από τότε έχει στείλει ένα μήνυμα που λέει ότι οι προσλήψεις καιοι γενικές επενδύσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστείΑλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν τους κοστίζει πολλά από τα δικά τους χρήματα για να συνεχίσουν  αυτές τις διαδικασίεςΑντ 'αυτού, χρηματοδοτούν τη λειτουργία τουςμέσω χρήσης κεφαλαίων από το Ελληνικό Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.






                           VIDEO; ΜΑΤ ΧΤΥΠΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 12-5-13






Πολλοί από τους 1.200 εργαζομένους που έχουν ήδη προσληφθεί δεν κάνουν απολύτως τίποτακατά τη διάρκεια της εργασίας τουςκαθώς τα ορυχεία δεν βρίσκονται ακόμη σε πλήρη λειτουργίακαι η εταιρεία εξακολουθεί να παίρνει  €2.250 για κάθε «εκπαιδευόμενο» πουπροσλαμβάνει μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.


Στην πραγματικότητα, στο μόνο πράγμα που η εταιρεία φαίνεται να ξοδεύει κάποια από ταχρήματά της, είναι να βάζει διαφημίσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, κάτι πολύ βολικό όταν προκύπτειανάγκη για έλεγχο της κοινής γνώμης. Καιφυσικάπροκύπτει - σε πολλές περιπτώσεις.


Μετά την πυρπόληση του δασικού εργοταξίου της εταιρείας τον Φεβρουάριο - όταν 50 μασκοφόροιέκαψαν μηχανήματα και κτίρια που άνηκαν στην El Dorado και στην Hellenic Gold - ιστορίες θετικήςπροπαγάνδας άρχισαν να ξετυλίγονται. Ενεργοποιήθηκε η προαναφερθείσα αντιτρομοκρατικήαστυνομική μονάδα, τα δακρυγόνα, η απαγωγή και ανάκριση κατοίκων, χωρίς την παρουσία δικηγόρου και απαγωγές 15χρονων καθώς και βασανιστήρια φοιτητών.


Σαν να μην τους ήταν αρκετό αυτό το επικοινωνιακό χαρακίρι, έστειλαν τα ΜΑΤ τον Μάιο για ναεμποδίσουν μια διαδήλωση που είχε την πρόθεση να κατευθυνθεί προς το εργοτάξιο στο δάσοςστις Σκουριέςόπου τα δέντρα είχαν ήδη αρχίσει να κόβονται παρά το γεγονός ότι δεν τους είχαν εκδοθεί οι κατάλληλες άδειες για να το πράξουν.

Οι άνδρες διαδηλωτές αποσπάστηκανπαίρνοντας μια άλλη διαδρομή προς το εργοτάξιοενώ οι γυναίκες έμειναν πίσω για να κρατήσει την αστυνομία στον όρμοΔυστυχώςη τακτική δεν δούλεψε.Η αστυνομία επιτέθηκε στις γυναίκες πριν στρέψει την προσοχή της στους άνδρες διαδηλωτές με δακρυγόνα μέχρι επάνω στο βουνόσυλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα συνολικά.




Και αυτό δεν ήταν το τελευταίο πρόβλημα που ακούσαμε από την ΙερισσόΌταν δύοαπό τους τέσσερις συλληφθέντες από την διαδήλωση οδηγήθηκαν στα δικαστήριατα ΜΑΤ περικύκλωσαν το Δικαστικό Μέγαρο για να προλάβουν κάποιες πιθανέςδιαμαρτυρίες. Δακρυγόνα και βία χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά και ο 17χρονος γιός ενός από τους κατηγορούμενους, συνελήφθη 


                     Thousands march against Eldorado in Alexandroupoli, earlier this year




Έτσι, είναι πιθανά  η πραγματικότητα της μάλλον αυταρχικής βία και της άδικης καταστολής της διαμαρτυρίας που έστειλε την Καναδική μεταλλευτική πολυεθνική σε υποχώρησηπαρά τηνπαραπαίουσα τιμή του χρυσούΠολλοί Έλληνες αναλυτές φαίνεται να το πιστεύουν αυτό.


Η μετοχή της εταιρείας πέφτει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημακαι όπως μου έχουν πεί όσοι γνωρίζουν εμπιστευτικές πληροφορίες και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους,, ο μισός τζίρος γύρω από την εξόρυξη χρυσού πραγματοποιείται μέσω φουσκώματος μετοχώνΠοιαεταιρεία δεν θα περίμενε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία - η οποία θα κάνει τεράστια κέρδη πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων  ότι δεν θα αντιμετώπιζε μια ποικιλόμορφη σύνθεσηαπό την τοπική αντίσταση, τα διεθνή ΜΜΕ και τους Καναδούς bloggers να της επιτίθενται σε κάθε της βήμα.



Με ανακοίνωση της η Ελληνικός Χρυσός αναφέρει ότι οι προσλήψεις θα συνεχιστούν, όπως είχε προγραμματιστεί, το ερώτημα - που ήδη προέβαλε το blog antigoldgreece.wordpress.com -είναι«Τι ακριβώς θα κάνουν αυτές οι νέες προσλήψεις;»  


Θα φωνάζουν απλώς"Είμαστε μαζί σας!" στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά; Θα κάνουνχειραψίες με βουλευτές της Χρυσής Αυγήςόπως κάνει ο τωρινός συνδικαλιστικός τους εκπρόσωποςΘα διοργανώσουν αντι-διαδηλώσεις εναντίον των διαδηλωτών, όπου θα ενθαρρύνονται να φέρνουν τα παιδιά τους μαζί και να περάσουν μια οικογενειακή ημέρα έξω, εξαπολύονταςδακρυγόνα σε οικολόγους;

Ένας εκπρόσωπος του Antigold μου είπε κάποια από τις θεωρίες του φορέα σχετικά με την ανακοίνωση της El Dorado«Δεν πιστεύω ότι φεύγουντουλάχιστον όχι τόσο εύκολα Θα συνεχίσουν να εργάζονται στο βουνό, στο παρασκήνιοαλλά θα συμμετέχουν με λιγότερα κεφάλαια.. Η ανακοίνωση τους δίνει χρόνο να ασχοληθουν με νομικά θέματα, χωρίς να αναφέρονται σχετικά με αυτά στους μετόχους. Πώς θα λύσουν [τα νομικά ζητήματα], είναι ένα άλλο θέμαΜία από τιςμελέτες έχει κατατεθεί από το 2007 και ακόμα δεν μπορούν να πάρουν έγκριση».



 «Έχουμε πληροφορίες ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της μέσα στο φαράγγιΚαρατζά [μια ώρα περίπου από τις ΣκουριέςΘεωρητικάδεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αυτό - δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι προσπαθούν να καταστρέψουν.όσο μπορούν περισσότερο, ώστε να μπορούν να πουν αργότερα«έχει ήδη γίνει, γιατί αντιτίθενταιΤο βουνό δεν μοιάζει τώρα σε τίποτα με αυτό που ήταν πριν, πάμε εκεί και δεν αναγνωρίζουν πού βρισκόμαστε πια».


Η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε που έχουν υιοθετήσει η El Dorado και η Ελληνική κυβέρνησηδεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημαΣτο τελευταίο περιστατικό μια χειροβομβίδα DIY χρησιμοποιήθηκε κατά της αστυνομίας - και σε άλλη περίσταση, οι ντόπιοι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού καίγοντας λάστιχα  κάτι που οδήγησε τους ίδιους τους αστυνομικούς  να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί εναντίον του τοπικού πληθυσμού, με μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια.

Αν η El Dorado θέλει να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της πτώσης των τιμών του χρυσού, ας το κάνει.


Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η αντίσταση που ήδη αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που έχουναναλάβει - είτε στην Ιερισσόστην Θράκη στην Τουρκία και στη Ρουμανία - και ο αντίκτυπος πουείχε στις μετοχές τους είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τουςδιότι αυτό θα να είναι ένα σημάδιότι η αντίσταση λειτουργεί πραγματικά.



Και σε αυτή την εποχή της λιτότηταςόπου η αντίσταση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένηδεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,  μπορούμε;



Μετάφραση: LEFTeria-news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΔΕΙΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΑ



INDEPENDENT «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού». Καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να σχολιάσει.



ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ.Οι κατασκευές που έχει κάνει μέσα στο δάσος η "Ελληνικός Χρυσός" είναι παράνομες


REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών




ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα



GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"


LIBERATION. Ιερισσός! Ιερισσός!



VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.



BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"



EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα



VIDEO Η επιδρομή των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού



VIDEO.Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βάζει στην θέση του, τον Καναδό Πρέσβη-πλασιέ της Ελντοράντο.



VIDEO.RT."Ελλάδα: Παιδιά δηλητηριάστηκαν με αέρια καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής".


Μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής που κρατήθηκαν χωρίς λόγο στο τμήμα εως 16 ώρες.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/16.html



VIDEO.H αστυνομία γκετοποιεί Ιερισσό και Σκουριές ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις φορέων και καταγγελίες δικηγόρων προσαχθέντων.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/videoh.html


VIDEO.RT."Ελλάδα: Ισχυρη διαδήλωση κατά της εξόρυξης, ταρακουνά την Θεσσαλονίκη"


Ψήφισμα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,κατά των "επενδύσεων σε μεταλλεία χρυσού"


VIDEO.NEW YORK TIMES."Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη".Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. 


FRANCE24 "Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού"




TOP READ