9 Απρ 2013

ΕΣΥ, ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΦΑΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ, τι ξέρεις για τις εξελίξεις στην ΕΕ;;;


ΕΣΥ, ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΦΑΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ, τι ξέρεις για τις εξελίξεις στην ΕΕ;;;


Τι να ξέρεις κι εσύ… Σάμπως σ’ αφήνουν να πάρεις χαμπάρι τι ακριβώς …παίζεται;;;
Κοίτα λοιπόν εδώ να μάθεις, πώς και πόσο οργανωμένα παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες σου τα μονοπώλια,
την ίδια στιγμή που εσύ, αντί να βρίσκεσαι στο συνδικάτο σου, βρίσκεσαι βουλιαγμένος στον καναπέ σου…

Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 05 - Για τις εξελίξεις στην Κύπρο


Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 05 - Για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Μπορεί να ήμασταν συντετριμμένοι από τον αδόκητο χαμό της θάτσερ και να μην είχαμε μαζί μας το γιώργο νταλάρα (νταλάρα-νταλάρα, για την κύπρο) να μας απαλύνει τον πόνο…

…παρόλα αυτά πνίξαμε την οδύνη μέσα μας κι ηχογραφήσαμε μια ειδική εκπομπή-αφιέρωμα στις πρόσφατες εξελίξεις στην κύπρο, που καθιστούν άκρως επίκαιρο τον χαρακτηρισμό μαρτυρικό νησί.

Αυτή τη φορά στην κλασική τριάδα προστίθεται ο Αντώνης απ’ το ιστολόγιο Lenin Reloaded, που ζει τα γεγονότα από πρώτο χέρι και διαφωτίζει διάφορες πτυχές τους ως προς το πολιτικό και το οικονομικό-γεωστρατηγικό κομμάτι. Το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει λίγο ως προς την μορφή των προηγούμενων εκπομπών και μοιάζει περισσότερο με συνέντευξη, για να υπάρχει πιο άμεση ροή και να βγουν καλύτερα συμπεράσματα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη για τον χρόνο και τον κόπο που μας αφιέρωσε κι ευχόμαστε στο κοινό καλή ακρόαση και νηφάλια σκέψη στα σχόλια που θα ακολουθήσουν.

Ξυπνηστε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε


Στον κόσμο της απόλυτης ανισότητας


Θα ήταν αρκετό μόνο το 4% της περιουσίας των 225 πλουσιότερων κεφαλαιοκρατών για να εξασφαλιστεί τροφή για όλους τους κατοίκους της Γης.
Θα αρκούσαν οι περιουσίες των 7 πλουσιότερων καπιταλιστών για να εξαλειφθεί για πάντα η φτώχεια.*

Είναι ο κόσμος της απόλυτης ανισότητας. Είναι ο κόσμος που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί σπρώχνονται στην εξαθλίωση. Είναι ο κόσμος που τα μονοπώλια και οι καπιταλιστές, εξουσιάζουν της ζωές μας και μας αναγκάζουν να πουλάμε την εργατική μας δύναμη, για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι ο κόσμος που, όπως λέει ο πάντα επίκαιρος Μπρεχτ, κάποτε οι άνεργοι πεινούσαν, τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται.

Αυτός ο κόσμος είναι έτσι επειδή κυριαρχείται από ένα σύστημα που έχει ως ιδανικό του την επιδίωξη του κέρδους και παρέχει τα μέσα παραγωγής στην κατοχή μιας χούφτας καπιταλιστών.

Σύστημα σάπιο από την ρίζα ο καπιταλισμός. Σύστημα βάρβαρο. Σύστημα απάνθρωπο. Σύστημα που έχει τα μέσα να μετατρέπει τους ανθρώπους σε λωτοφάγους προσφέροντας “δημοκρατία” και “ελευθερία”. Δεν βελτιώνεται. Δεν μεταρρυθμίζεται. Δεν γίνεται ανθρώπινο. Ποτέ δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών. Άλλος είναι ο σκοπός του. Άλλος είναι ο προορισμός του.

Εφόσον είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που με τον ιδρώτα και το αίμα τους, παράγουν το πλούτο που τους αρπάζουν τα παράσιτα, οι καπιταλιστές, οφείλεις να αγωνιστείς για την εξάλειψη της βαρβαρότητας, για την καταπολέμηση της ανισότητας, για το τσάκισμα της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του καπιταλισμού!


Επίσχεση εργασίας στα Sconto!

Επίσχεση εργασίας στα Sconto!PDFΕκτύπωση
EpisxesiErgasias
Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται αρκετοί εργαζόμενοι στα Sconto Market, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών που η επιχείρηση τους χρωστάει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.
Αναλυτικά, στην συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Κερκυραίοι-ες από σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι στα SCONTO βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών που η επιχείρηση τους χρωστάει. Η υπόθεση τους είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζο-μένων στην Κέρκυρα, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, των αυτοαπασχολούμενων.

ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!

Όπλο μας η κοινή μας δράση από τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα στους χώρους δουλειάς μας, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές μας, κανείς εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του.

-Οργανώσου στα ταξικά σωματεία, έλα στο ΠΑΜΕ και πάλεψε για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στους μισθούς πείνας, στα εξοντωτικά ωράρια, στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, που μας θέλει σκλάβους του 21ου αιώνα με αφορμή και πρόσχημα την κρίση που το ίδιο το κεφάλαιο δημιούργησε.

-Οργάνωσε τον αγώνα σου μέσα από τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές σου. Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς ρεύμα, χωρίς φαί, χωρίς μόρφωση για τα παιδιά του. Να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Να νικήσουμε το φόβο και τη μοιρολατρία μέσα από τη συλλογική μας δράση.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

Γυρνάμε την πλάτη μας στις ξεπουλημένες ηγεσίες, του εργατικού κέντρου Κέρκυρας, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να στήνουν διασπαστι-κά σωματεία (οικοδόμων, εμποροϋπαλλήλων) προς όφελος εργοδοτών-συνομιλητών και φίλων τους.

Αλήθεια που εξαφανίζονται όλοι αυτοί οι «εργατοπατέρες» όταν επιχειρήσεις όπως τα SCONDO κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων;

Απομόνωσέ τους: Δεν τους έχουμε ανάγκη. Κανείς εργαζόμενος δεν τους έχει.

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ!

ΠΑΛΕΨΕ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ!

Εμείς ο εργαζόμενος λαός παράγουμε τον πλούτο στην κοινωνία και εμείς πρέπει να τον καρπωνόμαστε.

Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά και ήρθε η ώρα να πιστέψουμε ότι μπορούμε και χωρίς αφεντικά.

απο corfupress

Χρυσαυγίτες σε ρόλο πλασιέ πολυεθνικών της Υγείας


Χρυσαυγίτες σε ρόλο πλασιέ πολυεθνικών της Υγείας
Ακόμα και η χυδαιότητα έχει όρια, αλλά ο ξεπεσμός ανθρώπων και μάλιστα γιατρών που συντάσσονται με την νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή δείχνει να τα ξεπερνά. Σε ανακοίνωσή τους, τα φασιστοειδή επιχαίρουν ότι «η Ν.Ο. Θεσσαλονίκης θέτει στη διάθεση των Ελληνίδων τον πιο αξιόπιστο διεθνώς έλεγχο οστεοπόρωσης "ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ". Με τον τρόπο αυτό είτε προληπτικώς είτε θεραπευτικώς επιτυγχάνεται έγκαιρα η γνώση της οστικής δομής, η θωράκιση της υγείας των οστών και η ομαλή πορεία αυτών προς τις μεγαλύτερες ηλικίες (...) Η εξέταση γίνεται από εθελοντές ιατρούς στα νόμιμα ιδιωτικά τους ιατρεία χωρίς ουδεμία επιβάρυνση, χωρίς περιορισμούς, χωρίς λίστες αναμονής, αυθημερόν για όλες τις Ελληνίδες που θα το ζητήσουν, ασφαλισμένες ή μη και για όλο τον Απρίλιο».
Στέλνουν, δηλαδή, πελατεία κατ' ευθείαν στα ιδιωτικά ιατρεία χρυσαυγιτών γιατρών για μια πρώτη δωρεάν εξέταση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι θα ζητήσουν μετά, πώς θα συνεχίσουν θεραπεία αν στις εξεταζόμενες διαπιστωθεί πρόβλημα. Παραπέρα, κάνουν εξόφθαλμα διαφήμιση συγκεκριμένης μεθόδου και μηχανημάτων εξέτασης γράφοντας: «Η ακολουθούμενη μέθοδος είναι η ψηφιακή DEXA O.M.Σ.Σ. ή με τα υπερσύγχρονα HOLOGIC που στο τελευταίο συνέδριο ισχίων ορθοπεδικής στο Σικάγο ανακηρύχθηκε ως η πιο αξιόπιστη μέθοδος».
Καλύτερα και από αντιπροσωπεία διαφημίζουν την πολυεθνική στο χώρο της Υγείας, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης «Hologic» που στην ιστοσελίδα της αυτοπαρουσιάζεται ως «κορυφαία στην ανάπτυξη, κατασκευή και προμήθεια κορυφαίων διαγνωστικών προϊόντων, συστημάτων ιατρικής απεικόνισης και χειρουργικών προϊόντων αφιερωμένα στην ικανοποίηση των αναγκών υγείας των γυναικών σε όλο τον κόσμο»...
Οι φασίστες ψάχνουν να στείλουν πελατεία και σε γιατρούς τους στην Αθήνα. Ενημερώνουν σχετικά ότι «Θα διεξαχθεί, λοιπόν, δωρεάν καρδιολογική εκτίμηση στις 15 Απριλίου σε πιστοποιημένο χώρο ειδικού ιατρού - καρδιολόγου για όσους Ελληνες το επιθυμούν. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν την δωρεάν καρδιολογική εκτίμηση, να το δηλώσουν στα γραφεία της τοπικής Ανω Λιοσίων - Αχαρνών - Καματερού». Και εδώ αποσιωπούν εντέχνως τη συνέχεια, το τι θα ζητήσει ο ιατρός - καρδιολόγος τους εφόσον διαπιστώσει πρόβλημα υγείας.
Χώρια το γεγονός του απαράδεκτου διαχωρισμού στους ασθενείς ανάμεσα σε Ελληνες και «μη Ελληνες» που δε θα γίνονται δεκτοί στις τέτοιες εξετάσεις. Διαχωρισμός που μόνο στόχο έχει να διαιρεί τους βιοπαλαιστές, να αποδυναμώνει έτσι την εργατική τάξη και το λαό απέναντι στον αντίπαλό τους, το μεγάλο κεφάλαιο, ό,τι υπηρετεί με κάθε τρόπο και σκοπό η Χρυσή Αυγή.
Και αλήθεια πόση υποκρισία, τι απύθμενο το θράσος ανθρώπων επιστημόνων, ως χρυσαυγίτες να μιλούν για έννοιες όπως τιμή και πίστη, όταν καταπατούν βάναυσα τον όρκο που οι ίδιοι έδωσαν στην τελετή ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Ιατρικής όπου μεταξύ άλλων διακήρυσσαν ότι «χρήσιμον εμαυτόν καταστήσω προς άπαντας τους δεσμένους της εμής αρωγής, και εν πάση ανθρώπων κοινωνίας αεί προν ειρήνην και χρηστότητα ηθών συντελέσω, βαίνων εν ευθεία του βίου οδώ, προς την αλήθειαν και το δίκαιον αποβλέπων και τον βίον ανυψών εις τύπον αρετής υπό την σκέπην της σοφίας».

Γιατί κατασκευάζουν πραγματικότητες


Γιατί κατασκευάζουν πραγματικότητες
Ομοβροντία και το Σαββατοκύριακο κατά του ΚΚΕ από το σύνολο του αστικού Τύπου. Και όλοι γράφουν ακριβώς τα ίδια, λες και εκπορεύονται από ένα κέντρο. Είναι η πρώτη φορά; Δεν είναι φυσικά και βεβαίως δε θα είναι και η τελευταία. Τα ίδια έχουν ξαναγράψει όλο αυτό το διάστημα, όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις ή τέσσερις ή πέντε ή είκοσι φορές, αλλά πολύ περισσότερες. Πες, πες κάτι θα μείνει, όπως έλεγε και κάποιος γνωστός... Και βέβαια, ας μη σκεφτεί κανείς, ότι θα σπεύσουν κάποια στιγμή να ζητήσουν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους, για τα όσα συκοφαντικά εκτοξεύουν. Δεν το συνηθίζουν, προφανώς λόγω... σεβασμού προς το αναγνωστικό κοινό τους. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι ουδέποτε το έκαναν στο παρελθόν κι ας αποδείχθηκαν φούμαρα τα γραφόμενά τους. Αλλά είπαμε, πες, πες κάτι μένει στο τέλος... Το μοτίβο γνωστό και πάντα το ίδιο: «Το ΚΚΕ είναι αντιδημοκρατικό και δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη»! «Το ΚΚΕ είναι σεχταριστικό και δεν κάνει συμμαχίες παρά μόνο με τον εαυτό του»! «Το ΚΚΕ δε βγάζει συμπεράσματα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε εκλογικά»! Η «ηγετική ομάδα» (sic) «παραβιάζει τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου»!! «Ετοιμάζεται πογκρόμ εναντίον των διαφωνούντων»!!... Κατασκευάζουν σενάρια ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε κατάσταση «εμφύλιας» διαμάχης, ότι γίνεται «μάχη χαρακωμάτων» και άλλα ίδιας αντικειμενικότητας...
***
Τα έχουν διαβάσει ξανά όλα αυτά οι δύστυχοι αναγνώστες τους; Μα δε διαβάζουν και κάτι το διαφορετικό. Επί 20 και πάνω χρόνια μόνο τέτοια διαβάζουν, με τέτοια «ενημερώνονται». Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, όλοι οι παραπάνω συντάκτες του αστικού Τύπου να μην ξαναγράφουν και κοπιάζουν, αλλά να ανασύρουν οποιοδήποτε από τα γραπτά της ευδόκιμης θητείας τους και να το δώσουν στο τυπογραφείο. Θα είχαν επιτύχει τον ίδιο ακριβώς στόχο τους.
Και φυσικά θα βρισκόταν εκτός πραγματικότητας όποιος αναρωτιόταν αν οι επικριτές δημοσίευσαν έστω και μία σελίδα από το πολυσέλιδο κείμενο με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Ούτε αυτό δεν έχουν κάνει, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως προκαλέσει και σε πολεμική ακόμα ενάντια στις Θέσεις του, αρκεί αυτή να είναι επί της ουσίας και έτσι να γίνει η αντιπαράθεση. Αλλά το αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Για παράδειγμα, αν τολμούν, αν έχουν τόση δα εμπιστοσύνη στις απόψεις τους, ας επιχειρήσουν να συζητηθούν (επαναλαμβάνουμε, με πολεμική κατά των Θέσεων του ΚΚΕ) θέματα όπως: Ο χαρακτήρας της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ο χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης, το αστικό πολιτικό σύστημα και οι αναδιατάξεις που συντελούνται, οι συμμαχίες που το ΚΚΕ επιδιώκει και που υπάρχουν σε όλα τα Συνέδρια, αρχίζοντας από το 15ο μέχρι και το 19ο, το συνδικαλιστικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα. Και πολλά ακόμα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και η επίθεση διαστρέβλωσης και λάσπης κατά του ΚΚΕ θα συνεχίζεται.
***
Προκύπτει, επομένως, το ερώτημα: Γιατί στηρίζουν και προβάλλουν μόνο την άποψη μιας ισχνής μειοψηφίας μελών και στελεχών που διαφωνούν ριζικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ προβάλλοντας άλλη στρατηγική, αυτή της κυβέρνησης εντός των τειχών; Προκύπτει επίσης το ερώτημα: Η παρέμβαση των αστών μπορεί να γίνεται από τη σκοπιά της επαναστατικής διόρθωσης της στρατηγικής του ΚΚΕ που σκοπό έχει την ανατροπή τους από την εξουσία, την κατάργηση της ιδιοκτησίας τους στα μέσα παραγωγής, την κοινωνικοποίησή τους; Ηδη δυναμώνουν οι φωνές σε αστικά επιτελεία για την ανάγκη αλλαγής μείγματος πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Εντείνεται τόσο ο «αντιμερκελισμός» ενώ δυναμώνουν οι φωνές για την ανάγκη εκπόνησης «σχεδίου Β», δηλαδή για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και ευρώ.
Αποκαλύπτεται ότι στα πλαίσια της Ευρωζώνης και του επιμερισμού της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου λόγω κρίσης κάθε κράτος νοιάζεται να έχουν τη μικρότερη ζημιά τα δικά του μονοπώλια. Η υπόθεση «σχεδίου Β» δεν είναι ελιγμός των αστών. Και η συζήτηση για διάσπαση της Ευρωζώνης ή αποπομπή της Ελλάδας είναι υπαρκτά ενδεχόμενα. Και πρέπει να το διαχειριστεί το αστικό πολιτικό σύστημα με το λαό χειραγωγημένο. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συγγενείς δυνάμεις (Αλαβάνος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), προετοιμάζονται και ετοιμάζουν το έδαφος γι' αυτό το ενδεχόμενο, ως διέξοδο ανακούφισης του λαού και ανάπτυξης, αλλά με τους καπιταλιστές στην οικονομία. Θα ήθελαν επομένως και ένα ΚΚΕ με άλλη στρατηγική, αυτή που θα προβάλλει και κυβέρνηση εντός του συστήματος, ή θα αποσπά την αποδέσμευση από την ΕΕ, από το ποιος έχει την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του, δηλαδή τα μονοπώλια.
Τους εμποδίζει το ΚΚΕ με τη σημερινή στρατηγική, που καλεί το λαό ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά σενάρια, να κάνει δική του υπόθεση την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική εξουσία.
Τη στρατηγική του ΚΚΕ φοβούνται. Φοβούνται την επιβεβαίωση των θέσεών του. Και γνωρίζουν ότι δεν είναι το εκλογικό ποσοστό αυτό που πρώτα απ' όλα παίρνει υπόψη της η αστική τάξη (όχι ότι δεν την ενδιαφέρει και αυτό), αλλά την απασχολεί πρώτα και κύρια να υπάρχει ένα ΚΚΕ του χεριού της. Και επειδή αυτό δε συμβαίνει (και ούτε πρόκειται να συμβεί) λυσσομανάει. Και οι γραφίδες της παίρνουν φωτιά... Ολες οι γραφίδες, φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας;


Τι δείχνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας;
-- Ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία;
Μετά την Κύπρο, ένα ακόμα παράδειγμα, αυτό της Πορτογαλίας, έρχεται να προστεθεί στα πολλά που επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι οι διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ για το πώς θα σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση, τίποτα καλό δεν μπορούν να δώσουν για το λαό. Τι έγινε στην Πορτογαλία; Την περασμένη βδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικά τέσσερα από τα εννέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα. Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει Οργανώσεις της Πορτογαλίας, όπως έγινε και στη χώρα μας από τη ΓΣΕΕ. Μεταξύ των μέτρων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά ήταν η κατάργηση του 14ου μισθού (επίδομα άδειας), που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, καθώς και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας. Συνολικά, τα έσοδα που προσδοκούσε το κράτος από τα μέτρα που απέρριψε το Δικαστήριο ήταν της τάξης των 900 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Είναι μέρος των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ που πέρασαν με τον προϋπολογισμό του 2013. Ποιο ήταν το σκεπτικό του Δικαστηρίου; Οτι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων (κατάργηση του επιδόματος άδειας των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας) παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού πλήττονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα! Δηλαδή, αν οι μειώσεις και οι περικοπές επεκτείνονταν και στον ιδιωτικό τομέα, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά για το Συνταγματικό Δικαστήριο. Είναι και αυτό μια επιπλέον απόδειξη για το ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης, που στον καπιταλισμό είναι ταξική υπέρ των μονοπωλίων, ακόμα κι αν ορισμένες αποφάσεις της αξιοποιούνται προπαγανδιστικά για να δημιουργηθεί διαφορετική αίσθηση στο λαό.
Το ίδιο Δικαστήριο, άλλωστε, θεώρησε καθ' όλα συνταγματικές τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στην ιστορία της χώρας και οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013. Αυτή είναι η μια πλευρά της υπόθεσης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, την Κυριακή που μας πέρασε, ο πρωθυπουργός της χώρας έβγαλε διάγγελμα και ανακοίνωσε νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Παιδείας, προκειμένου να αντισταθμίσει τη «χασούρα» του κράτους από τα μέτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά και δεν μπορούν να εφαρμοστούν προς το παρόν. Στο διάγγελμά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κινδυνολόγησε ότι δεν είναι διασφαλισμένη μια νέα δανειακή δόση, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου των 78 δισ. που έχει να λάβει η Πορτογαλία από την τρόικα. Είπε ακόμα ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι προϋπόθεση για να πάρει η Πορτογαλία παράταση στην αποπληρωμή του συνολικού δανείου μέχρι το 2022. Το ίδιο είπε με ανακοίνωσή της και η Κομισιόν, προειδοποιώντας πως η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η συνεχής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος (...) είναι όρος για την απόφαση να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων στήριξης, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές». Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε χτες: «Η Πορτογαλία σημείωσε μεγάλη πρόοδο πέρυσι για να κερδίσει πρόσβαση στις χρηματαγορές. Ωστόσο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων». Με το ζήτημα της Πορτογαλίας αναμένεται να ασχοληθεί το Γιούρογκρουπ που θα γίνει την Παρασκευή.
Τι επιβεβαιώνεται; Οτι το αντιπάλεμα των αντιλαϊκών μέτρων με προσφυγές στα αστικά δικαστήρια δεν μπορεί να δώσει διέξοδο υπέρ του λαού και είναι αποπροσανατολισμός. Και στη χώρα μας υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις ενάντια σε μέτρα της κυβέρνησης, οι οποίες όμως όχι μόνο δεν άλλαξαν τον ρου της συνολικής επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά η κυβέρνηση βρήκε και βρίσκει τρόπους να τις παρακάμπτει και να εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, έστω και με παραλλαγές. Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι οι ελιγμοί της αστικής τάξης, όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, που παρουσιάζονται σαν φιλολαϊκές τάχα επιλογές και αποφάσεις, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενδοαστικές διευθετήσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, που προϋποθέτουν νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Για να πάρει παράταση στα δάνεια μέχρι το 2022 η Πορτογαλία πρέπει να στύψει το λαό με μέτρα κι αυτό δείχνει η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που της στερούσε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας, όπου η παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2016 (από το 2014) προβλήθηκε ως φιλολαϊκή εξέλιξη, συνοδεύτηκε όμως με πακέτο μέτρων που τώρα ετοιμάζεται να επεκτείνει η κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και με τα άλλα μέτρα που παρουσιάζει σαν φιλολαϊκή τάχα διέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση, όπως το νέο «κούρεμα» του χρέους, ή μια νέα παράταση στην αποπληρωμή του χρέους. Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τη διαχείριση εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια ακλόνητα στην οικονομία. Η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι η μόνη σωτηρία του.

Επικίνδυνες εξελίξεις


Επικίνδυνες εξελίξεις
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου κατοικοεδρεύει μετά το διορισμό του ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Οι συχνές επισκέψεις του Αμερικανού αξιωματούχου σε Τουρκία και Ισραήλ, με ατζέντα σχετική με τη Συρία και τους υδρογονάνθρακες, η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, η όξυνση της τούρκικης επιθετικότητας με όχημα το ψευδοκράτος, τα ζόρια στην Κύπρο λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της εμπλοκής της ΕΕ, που επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, μαζί και ο ρόλος της Ρωσίας, είναι παράγοντες που δυναμώνουν την ένταση και προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις για τον κυπριακό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Η Τουρκία δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις αξιώσεις της πάνω στην κυπριακή ΑΟΖ και να απειλεί με διχοτόμηση στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δε δεχτεί συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ή έστω εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταφορά και διανομή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, εντείνει τις πιέσεις για την επαναφορά ενός διχοτομικού σχεδίου τύπου Ανάν, με το επιχείρημα ότι η δεινή οικονομική θέση της Κύπρου αποτελεί ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού, που θα είναι βεβαίως σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού η Τουρκία, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ αυξάνει τις πιέσεις προς την Κύπρο, με δεδομένο ότι εδώ και καρό διεξάγονταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο χώρες για συνεργασία στη μεταφορά του φυσικού αερίου που παράγεται στην περιοχή και τη διοχέτευσή του στην Ευρώπη. Ενώ πρόσφατα βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι το Ισραήλ επανεξετάζει τις διακρατικές συνεργασίες του στον ενεργειακό τομέα, με προσανατολισμό μεταφοράς αερίου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία. Μην ξεχνάμε και την ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας - Ισραήλ.
Η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έλεγε ότι διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη δική της ΑΟΖ, φυλλορροεί. Η Τουρκία επιμένει στην εγκατάλειψη των σχεδίων για μεταφορά του αερίου μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και ζητάει να γίνει η ίδια κόμβος. Η πίεση προς την Κύπρο μεγαλώνει από το νότο, καθώς η Αίγυπτος αμφισβητεί τη μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση με συμμετοχή και της Τουρκίας. Οι αναταράξεις φτάνουν μέχρι την Ελλάδα, όπου η Τουρκία δεν παύει με το παραμικρό να δημιουργεί ζητήματα και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
Οι συμμαχίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη διαμορφώνονται και σπάνε ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα. Καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία χτυπιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη, για λογαριασμό των μονοπωλίων. Τα σύννεφα πυκνώνουν στην περιοχή, με δεδομένη και την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Ο λαός πρέπει να ανησυχεί. Ηδη, με τα ζόρια στη διαχείριση της κρίσης, δυναμώνουν οι φωνές που τον καλούν να στοιχηθεί πίσω από μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης και να σηκώσει ξένες γι' αυτόν σημαίες. Συμφέρον του είναι να αντιπαλέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, οργανώνοντας πρώτα απ' όλα την πάλη του ενάντια στην αστική τάξη και τα κόμματά της στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ θέλει ανάπτυξη που να την κουμαντάρει ο λαός


Το ΚΚΕ θέλει ανάπτυξη που να την κουμαντάρει ο λαός

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η επένδυση θα κάνει μεγάλη και πολύπλευρη ζημιά, όχι μόνο περιβαλλοντική και σε θέματα υγείας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα υποτιμήσουμε, αλλά θα κάνει γενικότερη μακροπρόθεσμη ζημιά και θα χτυπήσει τις όποιες τοπικές, αναπτυξιακές δυνατότητες έχει ο νομός.
Το ΚΚΕ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια - και μπορούμε να πούμε πιο συστηματικά αμέσως μετά την Κατοχή, μετά το '45 - έκανε συστηματικές μελέτες και παρεμβάσεις γύρω από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Και, μάλιστα, λέγαμε τότε ότι αν θέλουμε να μιλάμε στην Ελλάδα για ανάπτυξη, βεβαίως εμείς προσθέτουμε ανάπτυξη αποκλειστικά υπέρ του λαού και όχι υπέρ των λίγων, των καπιταλιστών, βασικοί κορμοί της θα πρέπει να είναι η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή.
Δεν μπορεί να έχουμε μια τέτοια ανάπτυξη με αυτάρκεια, αν δεν δώσουμε βάρος στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, που είναι τεράστιος και σε ποσότητα και σε ορισμένα είδη έχουμε και πολύ καλή ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος και για τους υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης.
Γιατί, λοιπόν, το ΚΚΕ, που δίνει τόσο μεγάλη σημασία στον ορυκτό πλούτο και λέει να αξιοποιηθεί, μαχητικά έχει τοποθετηθεί ενάντια στο θέμα του χρυσού; Αν εμείς ήμαστε στην εξουσία, όχι το ΚΚΕ, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το χρυσό, όταν ξέρεις ότι η επιστημονική μέθοδος που γίνεται η εξόρυξη του χρυσού, παγκόσμια, είναι δηλητήριο, είναι επικίνδυνη. Οταν ξέρεις ότι χρησιμοποιείς το κυάνιο, ότι δημιουργείς μια μακρόχρονη καταστροφή.
Γιατί να ξεκινήσεις από το χρυσό, όταν υπάρχει αναξιοποίητος ο υπόλοιπος ορυκτός πλούτος; Ξεκινάς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και εν πάση περιπτώσει από εκεί και πέρα σκέφτεσαι, αφήνεις και την επιστήμη να μιλήσει και κάνεις και εξόρυξη χρυσού για τα αποθεματικά της χώρας. Σήμερα εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι στην εξόρυξη χρυσού, γιατί δεν εκπληρώνονται οι επιστημονικοί όροι εξόρυξης.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, που εμείς σαν Κόμμα το λέμε και για το χρυσό και για όλο τον ορυκτό πλούτο. Ποιος θα κάνει την εξόρυξη του χρυσού; Ακόμα και αν περιβαλλοντικά δεν δημιουργούσε πρόβλημα, βάζουμε το εξής ζήτημα: Ο χρυσός, σαν αποθεματικό της χώρας, σαν χρήμα δηλαδή, σαν ένα μέταλλο που δεν χάνει την αξία του - και όταν την χάνει, δεν απαξιώνεται πλήρως, γιατί είναι το μέταλλο που δεν αλλοιώνεται - πρέπει να ανήκει στο λαό.
Επομένως, δεν μπορεί να πουλιέται ούτε σε Ελληνες, ούτε σε ξένους ιδιώτες, όπως και αν λέγονται. Ο χρυσός, στη γη μέσα, είναι ένα μέταλλο που δεν χάνει την αξία του, μπορεί να γίνει η εξόρυξη μετά από 20 και 30 χρόνια, αν βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος. Και θα εξορύξεις τόσο όσο χρειάζεται για να κάνεις ράβδους χρυσού για αποθεματικά της χώρας, για το λαό και όχι για τους λίγους. Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι και με την ιδιωτικοποίηση.
Είμαστε αντίθετοι για τον εξής λόγο: Αν ήμαστε εμείς στη διακυβέρνηση, στην εξουσία, θα λέγαμε: Τι έχει η περιοχή και όλη η Ελλάδα; Εχει αγροτική παραγωγή, δασικό πλούτο, αλιεία, κ.λπ., μπορεί να αξιοποιηθεί ο τουρισμός, είτε για τους ξένους, που να αφήνουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα, είτε ο τουρισμός ο εσωτερικός. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο εσωτερικός τουρισμός βοήθησε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μικρά ξενοδοχεία. Διότι και με κρίση και χωρίς κρίση, ο τουρισμός των πλουσίων γίνεται, αλλά δεν αφήνει χρήμα στους μικροεπαγγελματίες. Δεν θα έρθουν οι πλούσιοι τουρίστες στην Ιερισσό για να πάνε σε ένα ταβερνάκι κ.λπ.
Επομένως, για μας είναι η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός και ό,τι άλλο μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού. Αυτά όμως δεν γίνονται και όπου γίνεται επένδυση γίνεται για το συμφέρον των λίγων.
Οι εργάτες να δουν τα πράγματα σφαιρικά
Βεβαίως, δημιουργούνται - λένε - αρχικά 1.000 θέσεις εργασίας. Πρέπει να σας πω ότι εμείς συναντήσαμε το Σωματείο, μας ζήτησε συνάντηση το Σωματείο των υπογειτών, και οι υπάλληλοι και οι εργάτες.
Και θα σας πω καθαρά, παρότι εμείς λέμε ότι το ΚΚΕ είμαστε το Κόμμα της εργατικής τάξης, αλλά είμαστε όλης της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού, τους είπαμε τις θέσεις μας, αυτές που λέμε εδώ σε εσάς. Δεν είπαμε άλλα σε σας και άλλα στους εργάτες, παρότι ξέρουμε ότι τους στενοχωρήσαμε. Και προσπαθήσαμε να τους πούμε το εξής πράγμα: Πρέπει να δείτε σε συνθήκες κρίσης, τα πράγματα σφαιρικά. Θα βρουν κάποιοι δουλειά, μπορεί αρχικά με μεγαλύτερους μισθούς. Για να δημιουργήσουν κίνητρο και να σας διαιρέσουν και να τους φέρουν απέναντί σας, σε κάποιους μπορεί να τους δώσουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς. Κοιτάξτε, η εργατική αριστοκρατία υπάρχει στην Ελλάδα και είναι σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τόπους δουλειάς.
Επομένως, σε κάποιους μπορεί να δώσουν και κάτι παραπάνω, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα δουλέψουν μπορεί να δουλέψει ευκαιριακά, με πολύ χειρότερους μισθούς. Οι ίδιοι θα δέχονται τις συνέπειες στην υγεία τους, θα έπρεπε να δουλεύουν πολύ λιγότερο ωράριο. Θα τους βάζουν να δουλεύουν σαν είλωτες, σαν δούλους και αν δουλεύουν λιγότερο ωράριο θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Τους είπαμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα της δουλειάς.
Το πρόβλημα της δουλειάς, της ανεργίας και της εργασίας, αν αρχίσει να το βλέπει ο καθένας ένας ένας μόνος του, ή μια ομάδα μαζί, ή ένα χωριό απέναντι σε ένα άλλο, μπορούμε να βάλουμε 10.000 υπογραφές ότι ενώ στην Ελλάδα η κρίση θα βαθαίνει, ο λαός θα είναι διαιρεμένος, όπου ο καθένας θα βλέπει το δικό του πρόβλημα ή της περιοχής του ή του δρόμου του, ή του χωριού του ή της πόλης του. Δεν θα υπάρχει ούτε αντίσταση ούτε διεκδίκηση. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι τα επόμενα χρόνια θα περάσουν πολύ χειρότερα μέτρα σε όλους τους τομείς.
Μία λύση έχει, είτε η σημερινή, είτε η αυριανή κυβέρνηση, να ανεβάσει τη βία, τον αυταρχισμό, αυτά που ζήσατε εσείς και που φτάνανε να πέφτουν τα χημικά μέσα στα σχολεία και να καλούν σε απολογία παιδιά 15 και 16 χρόνων και να τρομοκρατούν. Και όχι μόνο. Οταν θέλουν να πνίξουν το λαϊκό κίνημα, το διαιρούν, το κατακερματίζουν, το εκφυλίζουν και χρησιμοποιείται και η προβοκάτσια.
Η επίθεση που έγινε, η εμπρηστική, στις εγκαταστάσεις, φώναζε από μακριά για προβοκάτσια 100%. Εμείς είμαστε ένα έμπειρο κόμμα, έχουμε 94 χρόνια ζωής, έχουμε εμπειρίες. Την προβοκάτσια την οργανώνει το κράτος, το παρακράτος, οι μηχανισμοί και η εργοδοσία.
Γι' αυτό μας ενδιαφέρει όχι απλώς να σας πούμε ότι είμαστε μαζί σας, αλλά μας ενδιαφέρει σήμερα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, να έχουμε αγώνες και να έχουμε και αποτελέσματα από τους αγώνες. Στην αρχή μπορεί να μην είναι μεγάλα, αλλά εν πάση περιπτώσει ο αγώνας πρέπει να τραβήξει ως το τέλος. Εμείς κάνουμε διάλογο, ακούμε. Και, μάλιστα, όταν υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξέρουμε ότι διαμορφώνεται πείρα και στο λαό.
Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο της Χαλκιδικής, γίνονται κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στον Εβρο, συμμετέχουν κάποιοι και από το Κιλκίς. Πρέπει να γίνει παμμακεδονικός και στην πορεία και πανελλαδικός. Εσείς, βεβαίως, θα πάθετε αν λειτουργήσει η επένδυση, αλλά το ζήτημα του ορυκτού πλούτου είναι πανελλαδικό θέμα. Και ένας αγώνας, όταν νικήσει σε μια περιοχή, διαδίδεται η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού, μεταδίδεται ένα αγωνιστικό μήνυμα που το έχουμε πάρα πολύ ανάγκη σήμερα, πανελλαδικά. Ο λαός υποφέρει όλος. Μπορεί να μην έχει την «Eldorado» και την «Ελληνικός Χρυσός», αλλά έχει άλλα πράγματα στο κεφάλι του σε άλλες περιοχές.
Θέλουμε να σφύζει η Ελλάδα από ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί
Π.χ., η πείρα έδειξε και από την προηγούμενη, την TVX, ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα, έφυγε ο επενδυτής. Εγώ θα σας το πω καθαρά και ξέρω ότι θα μας πουν ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί θέλει, λέει, να πεινάει ο λαός για να κάνει επανάσταση. Μην ακούτε αυτά που σας λένε. Εμείς θέλουμε να σφύζει η Ελλάδα από βιομηχανία, από αγροτική παραγωγή, από ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί. Μόνο που θέλουμε το λαό στην εξουσία.
Ομως, δεν θέλουμε ανάπτυξη που θα μετατρέψει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους μιας περιοχής σε άρρωστους. Δεν θέλουμε να αναπτύσσεται ένας τομέας σε βάρος άλλου. Αρα, λοιπόν, εμείς ξεκινάμε και λέμε: Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που στις σημερινές συνθήκες σημαίνει στήριξη των μικρών παραγωγών, όχι στήριξη των μεγαλοπαραγωγών, και όλα τα είδη της αγροτικής παραγωγής, αλιεία κ.λπ., που σημαίνει συγκεκριμένα μέτρα. Και η αγροτιά σήμερα χτυπιέται, χάνονται θέσεις εργασίας από την αγροτική παραγωγή.
Δεύτερο, ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού. Υπήρχαν μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα που είχαν κάποιο όφελος οι ιδιοκτήτες τους, που δεν ήταν οι λεφτάδες, από τον κοινωνικό τουρισμό της Ευρώπης. Αυτοί οι τουρίστες δεν έτρωγαν αστακούς κ.λπ., πηγαίνανε στα πιο φθηνά ξενοδοχεία. Αυτά τώρα έχουν τελειώσει γιατί έχουν κοπεί τα πακέτα και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτή είναι η Ευρωζώνη.
Επομένως, εμείς αντιστεκόμαστε σε μια συγκεκριμένη επένδυση για συγκεκριμένους λόγους και ταυτόχρονα παλεύουμε για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση και όχι αυτά που ακούμε, να έρθουν όλοι «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην Ελλάδα, πουλήστε βουνά, ακτές, αεροδρόμια, λιμάνια, για να μας αφήσουν κάτι οι κεφαλαιοκράτες. Θα έρθουν, θα τα αγοράσουν, ή θα τα νοικιάσουν για 30 - 40 χρόνια και αφού βγάλουν του σκασμού, θα μας τα αφήσουν ρημαδιό. Οπως έγινε σε μια σειρά περιοχές, στην Ελλάδα, όπου στο όνομα του τουρισμού σταμάτησε η αγροτική παραγωγή και τώρα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή. Και τώρα είναι πολύ χειρότερες μέρες, δεν είναι όπως ήταν πριν 30 - 40 χρόνια, που κάτι κέρδιζε και ο μικρός παραγωγός.
Επομένως, ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει πλατύς, συσπειρωτικός, ενωτικός. Να ξεχωρίσετε αυτούς που σας κοροϊδεύουν, δεν σας λέω ποιοι, βγάλτε συμπεράσματα. Αυτούς που θέλουν στις πλάτες σας να πάρουν τις δάφνες της αντιπολίτευσης και σας υπόσχονται ότι μετά, μετά, μετά όλα θα λυθούν. Εδώ πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όχι μόνο κοινοβουλευτικές, γιατί, ξέρετε, όλα τα κόμματα σας υπόσχονται και μετά, όταν γίνουν κυβέρνηση, τα ξεχνάνε. Επομένως, οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές.
Και πάνω από όλα ένας αγώνας, όπου όσο μπορείτε να είναι ενωτικός ανάμεσα στους εργαζόμενους. Και με το δικό σας τρόπο, το λαϊκό που ξέρετε - κι εμείς θα προσπαθήσουμε - να πείσετε και αυτούς που προσβλέπουν να πιάσουν δουλειά στην «Eldorado», να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι εδώ.
Θέλει προσπάθεια. Καταλαβαίνετε πώς σκέφτονται. Εχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα, δεν λύνεις το πρόβλημα με το να βρουν δουλειά 500, όταν μια επένδυση θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία στην περιοχή. Εμείς έτσι τα βλέπουμε τα πράγματα. Και παρότι είμαστε - το λέει και το καταστατικό μας - κόμμα της εργατικής τάξης πριν απ' όλα, βεβαίως εκφράζουμε με τις θέσεις μας και τους άλλους εργαζόμενους. Αμα χρειαστεί να στενοχωρήσουμε κάποιους εργάτες, θα τους στενοχωρήσουμε. Γιατί βλέπουμε το σύνολο της εργατικής τάξης και όχι ένα τμήμα της.
Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος, εργατικά συνδικάτα, αγρότες, όλοι. Να πάρει δηλαδή τέτοια χαρακτηριστικά. Γιατί για μας, η συμμαχία που θα δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό μαζικό κίνημα, είναι η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλοι μαζί ενωμένοι. Δηλαδή, οι κοινωνικές λαϊκές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να χτυπήσουν το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Ενας πλατύς αγώνας, γενικά, δε λέει τίποτα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να αντισταθούν, να αντεπιτεθούν.
Το ζήτημα είναι ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία
Τι προβλέπουμε: Εχουμε καθαρό πού πάει η κρίση. Φαίνεται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα γίνει οξύτερη. Εάν η Γαλλία στραβοπατήσει και μπει σε κρίση, οι τρανταγμοί θα είναι μεγάλοι και η Γαλλία έχει ήδη τα πρώτα μικρά συμπτώματα. Είδατε με την Κύπρο, που πριν χρόνια δεν φαινόταν τίποτα. Αυτά κουφοβράζουν και εμφανίζονται. Η πρόβλεψή μας είναι ότι δύο πιθανές εξελίξεις θα είναι στην Ευρωζώνη.
Η μία εξέλιξη είναι να διαμορφώσουν ένα πιο συγκεντρωτικό καθεστώς, όπου η ΕΕ και επίσημα θα χωριστεί σε ζώνες. Ζώνη Βαλκανική, της κεντρικής Ευρώπης, της βόρειας, δυτική, ανατολική. Και μπορεί να υπάρχει το ευρώ αλλά θα έχει διαφορετική αξία σε κάθε χώρα. Θα μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες και σε κάθε χώρα. Ο πλούτος θα γίνεται ακόμα πιο μεγάλος και η φτώχεια ακόμη μεγαλύτερη και αυτό θα είναι παντού.
Είτε θα αρχίσουν να διώχνουν χώρες από την ΕΕ και την Ευρωζώνη και θα γίνουν καινούριες συμμαχίες. Γι' αυτό τώρα στην Ελλάδα ακούμε το εξής πράγμα: Να προετοιμαστούμε για το «σχέδιο Β». Το «σχέδιο Β» τι είναι; Να φύγουμε από την Ευρωζώνη, να πάμε στη δραχμή, να πάμε στο δολάριο, να πάμε στη στερλίνα. Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι ζήτημα τύπου νομίσματος, είναι ζήτημα ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία, άρα και στην κυβέρνηση. Οταν στην οικονομία κάνει κουμάντο η TVX, η «Eldorado», είτε είναι ελληνική, είτε είναι σουηδική, είτε είναι γερμανική, δεν έχει σημασία - το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, οι λαοί έχουν πατρίδα - όποιος κι αν κάνει κουμάντο, η κυβέρνηση, όσο μεγάλα λόγια κι αν λέει, θα υποταχθεί σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στον τομέα της οικονομίας.
Και οι Κύπριοι είπαν ένα «όχι» ολίγον ψεύτικο, επιφανειακό, προσβλέποντας στους Ρώσους μεγιστάνες, αλλά η Ρωσία δεν θα κάνει το χατίρι της Κύπρου να τα χαλάσει με τη Γερμανία και με άλλους. Οι μεγάλοι πάνε με τους μεγάλους. Επόμενα, είναι ένα «όχι» χωρίς αξία - όσο κι αν μας συγκίνησε και εμάς - το «όχι» όταν βγαίνει από ένα κοινοβούλιο. Πολλά «όχι» μπορούν να βγουν, χρειάζεται το λαϊκό «όχι», το εργατικό «όχι», το αγροτικό «όχι». Το «όχι» των κομμάτων μπορεί να είναι «ναι», να πάω σε έναν άλλο τραπεζίτη, να πάω να τα ακουμπήσω στον Ομπάμα, να πάω να τα δώσω στον Κάμερον. Δεν είναι αυτή η λύση.
Επιπλέον, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι τοπικού πολέμου στην περιοχή. Βλέπετε τι γίνεται με τη Συρία, τσακώνονται από πού θα περάσουν οι αγωγοί πετρελαίου. Το κυριότερο, η κρίση βαθαίνει και ξέρουμε, έχουμε την πείρα δύο παγκόσμιων πολέμων, που έγιναν ακριβώς ως διέξοδος από την κρίση. Αυτά τα είπαμε και στους εργάτες, τους υπογείτες. Δεν μπορείς να μπεις σε ένα μικρό κύκλο και να πεις εγώ είμαι της Ιερισσού, εγώ είμαι της Παναγιάς, εγώ είμαι της Αγίας Βαρβάρας. Οσο και να αισθάνεσαι ότι ζεις σε μια περιοχή, η τύχη σου όμως δεν καθορίζεται από αυτή την περιοχή. Καθορίζεται από τις Βρυξέλλες, από την Ουάσιγκτον, καθορίζεται από την Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη, καθορίζεται από τα πάντα.
Επομένως, ο λαός πρέπει να καταλάβει το εξής πράγμα, ότι εδώ χρειάζεται να ακολουθήσει ένα δρόμο μελετημένο, δε λέμε, με εξάρσεις και υφέσεις, αλλά μελετημένο. Δίχως κατά μέτωπο επίθεση και ρήξη δεν υπάρχει λύση. Θα μας πίνουν το αίμα λίγο λίγο και κάποια στιγμή όλο μαζί. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν από τη ρίζα τους, όχι από τα πάνω προς τα κάτω. Από τα κάτω προς τα πάνω. Και από τα κάτω μπορεί να τα αλλάξει μόνο ο λαός, η εργατιά, η αγροτιά, τα μικρομάγαζα, αυτοί μπορούν να τα αλλάξουν. Μην περιμένετε εξ ύψους παρηγορία.
Για σας αυτή τη στιγμή είναι ο Καναδός. Αν δεν τον διώξετε, λύνετε το πρόβλημα; Αν πάτε να συνδιαλλαγείτε μαζί του, το λύνετε; Ε, αυτό λέμε κι εμείς, σε πανελλαδικό επίπεδο, για τον ολοκληρωμένο εχθρό. Δεν γίνεται συνδιαλλαγή, δεν γίνεται παράκληση, τίποτα δεν γίνεται άμα δεν τον διώξεις. Αυτό λέμε. Να διώξουμε αυτούς που πραγματικά εξουσιάζουν το λαό, που είναι τα μονοπώλια, που είναι οι κεφαλαιοκράτες. Και έτσι θα φύγουν από τη μέση και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη


Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
«
Εναλλακτικές» πολιτικές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, τέτοιες που συνθλίβουν το λαό σε «επιλογές» ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των μονοπωλίων, αναδείχνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα από τμήματα του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού και άλλες ορντινάντσες του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα διάφορα «Plan B» εκπορεύονται με φόντο το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, τους ανταγωνισμούς και τις κόντρες ανάμεσα στα μονοπώλια για τον επιμερισμό της χασούρας, ταυτόχρονα και για την απόσπαση της πίτας που απομένει στην επιχειρηματική πιάτσα. Πρώτη διδάξασα είναι η ίδια η ΕΕ και μάλιστα ο λεγόμενος σκληρός πυρήνας της. Στην περίπτωση της Κύπρου και από κοινού με το ΔΝΤ δε δίστασαν να «κουρέψουν» μεγαλοκαταθέτες, να προβάλουν «αιτιάσεις» για τους διάφορους φορολογικούς παραδείσους και τις οφσόρ εταιρείες της πλουτοκρατίας, που οι ίδιοι διαμόρφωσαν στον περίγυρο και το ζωτικό τους χώρο, όπως έκανε πολύ πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Οι ανασχεδιασμοί ήδη ξεκίνησαν, θα είναι αλλεπάλληλοι, θα εξελίσσονται με φόντο τις εκάστοτε ανάγκες και τους οξυμένους πολεμικού χαρακτήρα ανταγωνισμούς. Τα πάντα υποτάσσονται στον έναν και βασικό κανόνα, τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος, για την επάνοδο των μονοπωλίων σε φάση διευρυμένης κερδοφορίας και με το λαό οριστικά πτωχευμένο.
Είναι απόλυτα φανερό ότι η καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια έχει ακόμη μπόλικο δρόμο να διανύσει. Θέσεις μάχης παίρνουν και τμήματα της ντόπιας αστικής τάξης. Οξύνονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί ως προς τη συνέχιση ή όχι της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, από το Σίτι του Λονδίνου, από την περιοχή της αγγλικής στερλίνας και φουσκωμένοι με δολάρια ΗΠΑ οι ντόπιοι εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας δε θα είχαν πρόβλημα από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αλλά φαίνεται πως και οι δυσκολίες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κόντρα της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στους τραπεζίτες για το ίδιο ζήτημα. Που σημαίνει και αναζήτηση συμμαχιών σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.
Γι' αυτό και η αστική προπαγάνδα προβάλλει με μεγαλύτερη ένταση την υπόθεση «Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης». Ταυτόχρονα «όχι πάση θυσία στο ευρώ» εξαγγέλλει ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από την αντιμερκελική ρητορική δείχνει και προετοιμασία του για διαχείριση της κρίσης εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα δε με το... Plan B του Αλαβάνου «η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι μια μεγάλη τομή» (για ποιον;), λες και τα μονοπώλια και οι μεγαλοδανειστές του κράτους θα πονοκεφάλιαζαν από την έκφραση της λεηλασίας του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, δηλαδή από το αν θα συντελείται σε όρους ευρώ ή «εθνικού νομίσματος». Σκόπιμα χαυνώνουν λαϊκές συνειδήσεις και αποπροσανατολίζουν. Βάζουν το «κάρο μπροστά από το άλογο», αποκρύβουν την τάξη που έχει την εξουσία, την πολιτική που εφαρμόζει είτε με το ένα είτε με το άλλο νόμισμα, παντελώς στο απυρόβλητο αφήνουν την ίδια τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Η μοναδική διέξοδος και λύση για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, σε ρότα συνολικής ρήξης με τα μονοπώλια και την πολιτική τους, είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και το λαό αποκλειστικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

TOP READ