13 Μαρ 2013

Των ΜΜΕ οι.....πορνες


Ράδιο Αρβύλα και ...χρυσές χορηγίες 



Έτυχε τη Δευτέρα να δω το απόσπασμα της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα όπου αναφερόταν στο θέμα του χρυσού και της Χαλκιδικής. Αυτοί οι τύποι λοιπόν που το παίζουν οι αμφισβητίες των πάντων ισοπεδώνοντας τους πάντες και κάνοντας ίσωμα θύτες και θύματα, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση των αγωνιστών της Φυλής που δέχτηκαν επίθεση από τους νεοδημοκράτες (εδώ), ξαναχτύπησαν στη περίπτωση της Χαλκιδικής και όπως και πριν κράτησαν ίσες αποστάσεις σε ένα θέμα που όλως τυχαίως εμπλέκονται μεγάλα συμφέροντα στη μέση και επίσης όλως τυχαίως ο Μπόμπολας! Δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, δεν άκουσαν τα παλικάρια, που δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να σερφάρουν στο διαδίκτυο για να αναπαράγουν κάμποσα βίντεο στις εκπομπές τους, για το τι γίνεται εδώ και τρία χρόνια στη Χαλκιδική (όπου πάνε συχνά, είναι και κοντά τους) και ήθελαν, όπως μας είπαν, να ακούσουν και τις δύο πλευρές που μάλλον έχουν και οι δύο τα ...δίκια τους. Συναισθηματικά μόνο δεν θα τους άρεσε, είπαν να καταστραφεί η Χαλκιδική, αν καταστραφεί.

Η "απορία" μας λύθηκε όταν λάβαμε το παρακάτω email από κάτοικο της Αλεξανδρούπολης:

Προσοχή! Στην εκδήλωση "AXD Band" στο NOTOS Stage (στο πάρκο Εγνατία) την Τετάρτη 13/3/2013, χορηγός είναι η Χρυσωρυχεία Θράκης. Για άλλη μία φορά οι διοργανωτές πάνε κόντρα στον αγώνα κατά των χρυσωρυχείων και δέχονται ενίσχυση από την εταιρεία που θέλει να καταστρέψει τον τόπο μας.

Μποϊκοτάζ στα Χρυσωρυχεία Θράκης και στις εκδηλώσεις που δέχονται τις χορηγίες τους.

Ε, δεν νομίζουμε ότι χρρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός!
Απλά καλούμε και εμείς με τη σειρά μας τη νεολαία της Αλεξανδρούπολης να μποϊκοτάρει της εν λόγω εκδηλώσεις!

Αντίσταση στις γειτονιές 
 Αναρτήθηκε από Οικοδόμος

ΛΑΕ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣ;;;;;;;;


Παραγγελίες πλοίων 2,5 δισ. δολαρίων από Ελληνες







σχόλιο Praxis : Στους ναυτεργάτες αρνούνται οποιαδήποτε αύξηση, με πρόσχημα την κρίση ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως σε κάθε κρίση , έτσι και σε αυτή αναπτύσσεται αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι η διέξοδος απο την καπιταλιστική κρίση θα σημάνει για το κεφάλαιο νέα κέρδη και για την εργασία περαιτέρω εκμετάλλευση, αν αυτή δεν πραγματωθεί με την πρωτοβουλία του εργατικού κινήματος, με ορίζοντα την εργατική εξουσία.


Της Αγγελικής Καλλή

Παραγγελίες ύψους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέων πλοίων υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Χθες ο όμιλος Π Τσάκου παρέλαβε από ναυπηγεία της Νότιας Κορέας δύο δεξαμενόπλοια ειδικού σχεδιασμού (DP Shuttle Tanker) στα οποία ύψωσε την ελληνική σημαία, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Κ Μουσουρούλης, που ήταν παρόν, είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες τέτοια πλοία να έρχονται στο εθνικό νηολόγιο για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της Golden Destiny, τον Ιανουάριο υπογράφηκαν συμφωνίες της τάξεως των 1,5 δισ. δολαρίων, τον Φεβρουάριο ναυπηγικά συμβόλαια ύψους 682 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Μάρτιος ξεκίνησε με παραγγελίες συνολικού ύψους 288 εκατ. δολαρίων από τους εφοπλιστές Πέτρο Παπά, Χάρη Βαφειά και την Carras Hellas. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Σ Καρνέσης της European Navigation συζητά με την STX της Ν Κορέας μία συμφωνία για την κατασκευή σειράς τάνκερ μεσαίας κατηγορίας.

Ξηρό φορτίο
Με τις τελευταίες τους επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν προτεραιότητα στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ από τα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας στρέφονται στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την Golden Destiny, η Ocean Bulk του Π Παπά, συμφώνησε με τα ιαπωνικά ναυπηγεία την κατασκευή τεσσάρων bulk carriers. Υπολογίζεται ότι η αξία τους κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. δολ.

Η πρώτη παραγγελία της Ocean Bulk αφορά δύο πλοία 180.000 το καθένα τα οποία θα παραδοθούν το 2015 και η αξία τους εκτιμάται στα 46 εκατ. δολ. Η δεύτερη παραγγελία της Ocean Bulk αφορά δύο πλοία 80.000 τόνων με παράδοση το 2014, ενώ πιθανότατα υπάρχει option για άλλα δύο της ίδιας χωρητικότητας. Η τιμή των πλοίων φέρεται να κινείται στην περιοχή των 30 εκατ. δολαρίων το καθένα. Η Carras Ηellas συμφώνησε επίσης με τα ναυπηγεία Japan Marine την κατασκευή δύο πλοίων 180.000 τόνων το καθένα, σε μία τιμή της τάξεως των 46 εκατ. δολαρίων ανά μονάδα και με παράδοση το 2015.

Ιαπωνία ναυπηγεία επέλεξε και η Brave Maritime του ομίλου Βαφειά για την κατασκευή δύο τάνκερ LPG 7.200 cum το καθένα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την άσκηση option για την κατασκευή άλλων τεσσάρων LPG. Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν στην διάρκεια του 2014.



Πηγή : Ημερησία

Ο … καπνός !


Ο … καπνός !

Μαύρος καπνός απ’ το κονκλάβιο.
Σα να λέμε ότι κάτι έπαθε … η φοράδα … στ’ αλώνι !
Μας έχουν .. πρήξει τόσες μέρες με αναλύσεις για το πώς μαζεύονται, τι είδους φασιανούς τρώνε στις ειδικές σουίτες του Βατικανού που οι επίσκοποι  συνομιλούν με το … θεό για να αποφασίσουν ποια πάπισσα ή πάπα θα εκλέξουν.
Η αγωνία τους είναι το ίδιο κάλπικη με το ερώτημα για το αν η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι κεντροαριστερή ή αριστεροκεντρική !
Παίζουν με σημαδεμένα χαρτιά στην πλάτη των λαών.
 Και με την εκλογή της Πάπισσας ή Πάπα και με την εκλογή της ιταλικής κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης, τελικά, που έχει προαποφασισμένη αποστολή:
- να κρατήσει καθηλωμένη την εργατική τάξη
- Να προσκυνά κάθε Πάπισσα ή Πάπα, κάθε καπιταλιστή, ό,τι κι αν φορά αυτός (παντελόνια ή φουστάνια ή τα ράσα ενός αμφί εκπροσώπου του θεού, του δικού τους θεού).
Έλεος;
 Όχι !
 Κανένα έλεος !
 Όσα λιγότερα … καντήλια ανάβουν οι εργάτες, τόσο πιο γρήγορα θα ανακαλύψουν ότι η κόλαση και ο παράδεισος είναι εδώ.
Και είναι  δικιά τους η επιλογή το πού και πώς θα ζήσουν. Με μια πάπισσα ή πάπα στο σβέρκο, ή πρωτοψάλτες στους ύμνους του δικού τους βασιλείου.


Και μια παρατήρηση … χρωματιστή: Είτε μαύρος καπνός βγει είτε λευκός (όχι, … κόκκινος, δεν προβλέπεται), τα προβλήματα των λαών θα παραμείνουν τα ίδια !

Οδηγίες αντιμετώπισης απεργών


Οδηγίες αντιμετώπισης απεργών 


 Στην εποχή μας και παρά την εθνική προσπάθεια που διεξάγει η κυβέρνηση μας του Αντώνη του Σαμαρά δυστυχώς υπάρχουν οργανωμένες ομάδεα αλητών, απεργών, αναρχοκομμουνιστών που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν το έργο της.
 Για το γεγονός αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι τα απαραίτητα διαλεκτικά εργαλεία αντιμετώπισης τους. Ανάλογα με το ποια είναι η κατηγορία που τολμούν να εξαπολύσουν αυτά τα κτήνη ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση μας.
 Αναλυτικές οδηγίες:

Αγρότες
 Εδώ τονίζουμε ότι όλοι οι αγρότες φάγανε τα λεφτά των επιδοτήσεων της Ε.Ε. Τους παρουσιάζουμε σαν αλήτες, κοπρόσκυλα, κηφήνες που όλοι μα όλοι οδηγούν Πόρσε. Κι όχι οποιαδήποτε Πόρσε. Αναφέρουμε δυνατά και βροντερά ότι όλοις οδηγούν Πόρσε Καγιέν. Επιπλέον δεν χάνουμε ευκαιρία να αναφέρουμε ότι με το κλείσιμο των δρόμων ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Φέρνουμε παραδείγματα είτε αρρώστων που δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία είτε μικρών παιδιών που κλαίνε γοερά καθώς θέλουν να φτάσουν σπίτι τους κι αυτά τα κτήνη οι αγρότες δεν τους αφήνουν.

Υπάλληλοι Μετρό
 Δεν χάνουμε την ευκαιρία να αναφέρουμε συνεχώς και επαναλαμβανόμενα ότι οι υπάλληλοι του μετρό παίρνουν όλοι μα όλοι 4000 ευρώ μισθό. Αν ο κομμουνιστής αλήτης συνομιλητής πάει να πει ότι δεν είναι έτσι εμείς επαναλαμβάνουμε ότι παίρνουν 4000 ευρώ αυτή τη φορά πιο δυνατά και με ζωγραφισμένη αγανάκτιση στο πρόσωπο μας. Επιπλεόν αναφέρουμε με ύφος και σοβαρότητα πόσο πλείττεται το δικαίωμα φτωχών εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους με τις απεργίες του μετρό. Αν ο αναρχικός αλήτης συνομιλητής πει τίποτα σχετικά με το ποιος φταίει που είναι φτωχοί οι εργαζόμενοι ή και άνεργοι τον αποκαλούμε αναρχοκομμουνιστή κι αλλάζουμε συζήτηση στο προηγούμενο θέμα με τα 4000 ευρώ το μήνα. Επίσης δεν χάνουμε ευκαιρία να πούμε ότι για το μισθό των κηφήνων του μετρό πληρώνει ο κοσμάκης φόρους. Αν το αναρχοκομμούνι πάει να πει τίποτα για μισθούς βουλευτών του ζητάμε να καταδικάσει την τρομοκρατία.
Ναυτεργάτες 
 Εδώ εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με δημόσιους υπαλλήλους αναγκαστικά αφήνουμε στην άκρη το θέμα του μισθού τους. Αν και μπορούμε να πετάμε κανένα υπονοούμενο κι όποιος τσίμπησε τσίμπησε. Με τους ναυτεργάτες και τις απεργίες τους η καλύτερη τακτική είναι να παρουσιάζουμε δραματοποιημένες περιπτώσεις αρρώστων που θέλουν να μετακινηθούν απ’ τα νησιά και δεν μπορούν λόγω αυτών των καθαρμάτων. Σημαντικά είναι να μιλήσουμε με ωραίες και πομπώδεις εκφράσεις του στυλ ”δεν μπορούν να κρατούν όμηρο την κοινωνία”. Αν κάποιος αληταράς, χίπης, αριστερός πάει να πει ότι διεκδικούν δεδουλευμένα κάνουμε πως δεν ακούσαμε είτε/και τον κατηγορούμε για λαικισμό κι ότι επενδύει στο χάος.

Φοιτητές 
 Οποιοδήποτε αίτημα κι αν έχει αυτή η κατηγορία, είτε κάνει κατάληψη είτε δεν κάνει δεν έχει καμία σημασία. Εδώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να τονίζουμε μεγαλόφωνα και παρατεταμένα ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας, οι φοιτητές χτίζουν γραφεία καθηγητών, δεν διαβάζουν και κάνουν καταλήψεις εμποδίζοντας του ”άλλους” φοιτήτες τους καλούς (της ΔΑΠ αλλά δεν το αναφέρουμε ονομαστικά) να πάρουν το πτυχίο τους.

Θύματα αστυνομικής βίας σε πορείες
 Καταρχάς ποτέ μα ποτέ δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ευθύνη της αστυνομίας. Η στάση που κρατάμε είναι ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν, η αστυνομία αμύνθηκε. Στην δυσάρεστη περίπτωση που υπάρχει κάποιο βίντεο, κάποια φωτογραφία κάποιες μαρτυρίες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτή τη στάση αλλάζουμε αμέσως το ”γήπεδο” της αντιπαράθεσης προς όφελος μας. Αναφέρουμε συνεχώς την Μαρφίν, τα καψίματα, τους κουκουλοφόρους. Ζητάμε απ το άθλιο κομμούνι συνομιλητή μας να καταδικάσει την βία. Αν αυτός πει οτιδήποτε ορρυώμαστε που δεν καταδικάζει απερίφραστα (το τονίζουμε!) την βία και τον ανακαλούμε στην τάξη.

Άτομα που δεν έχουν ως φετίχ το ευρώ
 Γι αυτή την κατηγορία πρέπει να εξαπολύσουμε εξ αρχής την κατηγορία ότι αποτελούν την συμμορία της δραχμής κι εξυπηρετούν συμφέροντα όσων θέλουν την δραχμή. Δεν παραλείπουμε να πούμε ότι θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα. Αν προσπαθήσουν να αναφέρουν παραδείγματα όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία που δεν έχουν ευρώ τους απαντάμε ότι αυτές οι χώρες είναι άλλη περίπτωση και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση. Επιμένουμε να μιλάμε για Βόρεια Κορέα.
 Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και γενικά σχόλια που μπορούμε να εφαρμόζουμε σε πάνω από μία κατηγορίες. Όπως ότι:
 -Αν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τότε όλοι οι άνεργοι θα βρουν δουλειά κι ευτυχισμένοι θα τραγουδούν σε λειβάδια κεφιού.
 -Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1 εκατομμύριο. Εδώ επιμένουμε όσο κι αν ο συνομιλητής-αλήτης-αριστερός λέει ότι η απογραφή έδειξε 650.000.
 -Η αριστερά παρότι δεν κυβέρνηση κυριάρχισε ιδεολογικά εδώ και 40 χρόνια και φταίει για την κατάσταση.
 -Όλοι δεν ζητούσαμε απόδειξη όταν παίρναμε τυρόπιτα επομένως όλοι φταίμε επομένως οι περικοπές είναι δίκαιες.


Πηγη
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  yiok-yiok

Προβοκατόρικη ανάρτηση σε ιστολόγιο


Προβοκατόρικη ανάρτηση σε ιστολόγιο
Δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτικάντικες τακτικές σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ», αναρτήθηκε χτες στο ιστολόγιο fimotro.blogspot.com, με την υπογραφή και τη φωτογραφία του Νίκου Μπογιόπουλου, δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», παρά το ότι δεν ήταν δικό του. Το κείμενο ήταν αναδημοσίευση ανάρτησης σε άλλα ιστολόγια μιας εκλογικής διακήρυξης άλλου δημοσιογράφου με το ίδιο επώνυμο (Γ. Μπογιόπουλος), υποψήφιου στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ (ταμείο των δημοσιογράφων και του προσωπικού των ΜΜΕ), που άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.
Ο Γ. Μπογιόπουλος δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων που έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και το δημοσίευμα εμφανώς επιδίωκε να δημιουργήσει συγχύσεις. Προφανώς πρόκειται για προβοκάτσια του συγκεκριμένου ιστολογίου. Που όταν έγινε αντιληπτή, οι δύο συνεπώνυμοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν προς τον διαχειριστή του ιστολογίου, με αποτέλεσμα μερικές ώρες αργότερα το δημοσίευμα να «κατέβει». Οπως φαίνεται, η βρώμικη πολεμική ενάντια στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ, που βρίσκεται σε κορύφωση τους τελευταίους μήνες, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιεί ακόμα και τα πιο φτηνά κόλπα.

Τα μονοπώλια σκοτώνουν - Δυο χρόνια από τη Φουκουσίμα


Τα μονοπώλια σκοτώνουν - Δυο χρόνια από τη Φουκουσίμα
Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την τραγωδία στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Μια τραγωδία που ξεκίνησε με τον τρομακτικό σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξε τη χώρα το Μάρτη του 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Αλλά για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες, τις καταστροφές άνω των 220 δισ. δολαρίων, φταίει μόνο ο Εγκέλαδος και η φύση;
«Ναι», απαντούν όσοι θεωρούν ότι αποτελεί «φυσικό φαινόμενο» να «ανήκουν» στα μονοπώλια τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη: Από τον αέρα, το νερό, το υπέδαφος, μέχρι τα αναγκαία για τη διαβίωση των ανθρώπων προϊόντα έως και την πυρηνική ενέργεια
Ομως η συμφορά στη Φουκουσίμα, που μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε από μια τεράστια σε έκταση ανθρωπιστική καταστροφή σε παγκόσμιο θρίλερ ενός επαπειλούμενου πυρηνικού ολέθρου, έθεσε για μια ακόμα φορά με όρους «ολοκαυτώματος» το ερώτημα:
Τι σημαίνει για την κοινωνία να βρίσκεται υπό την «κατοχή» των μονοπωλίων;Μεταξύ άλλων, εκείνων των μονοπωλίων που διαχειρίζονται πυρηνικά εργοστάσια.
*
Τι συνέβη, λοιπόν, με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα; Γιατί όχι μόνο η Ιαπωνία, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα βρέθηκε να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πυρηνικού κατακλυσμού;
Το μέγεθος του σεισμού, παρά την τρομακτική ένταση του φαινομένου, δεν αρκούσε από μόνο του για να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση. Απαιτείται να ληφθεί υπόψη ένα επίσης κομβικό «μέγεθος»:
Η ανελέητη τακτική των μονοπωλίων στο σαφάρι για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Δίπλα, λοιπόν, στο σεισμό και στο τσουνάμι, πρέπει να συνυπολογιστούν τα εξής:
«Οι κυβερνήσεις του ιαπωνικού κεφαλαίου αποφάσισαν την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων σε μια έντονα σεισμογόνα περιοχή, με ιστορικό από τσουνάμι, για να τροφοδοτήσουν με Ενέργεια την άνοδο της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.Παρέδωσαν τη διαχείριση των πυρηνικών εργοστασίων σε ιαπωνικό μονοπώλιο, που, επί δεκαετίες, επανειλημμένα και σε γνώση των κυβερνήσεων, έδινε ψευδή στοιχεία σε σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τα συμβάντα και τα μικροατυχήματα κατά τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν παραλιακά και μόλις μερικά μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να μη μειώνεται η απόδοσή τους (και το κέρδος) από τυχόν άντληση σε μεγαλύτερο ύψος του θαλασσινού νερού ψύξης. Ούτε και μετά το μεγάλο τσουνάμι του Νότιου Ειρηνικού το 2004 πάρθηκαν μέτρα (π.χ., μετακίνηση των ντιζελογεννητριών ασφαλείας για την τροφοδοσία των αντλιών ψύξης σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ή τοποθέτηση εκ των προτέρων καλωδίων που θα επέτρεπαν την τροφοδοσία των αντλιών με ρεύμα από γεννήτριες σε ασφαλές σημείο)... Δόθηκε δεκαετής παράταση λειτουργίας αντιδραστήρων που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, έτσι ώστε να συνεχίσει αδιάλειπτα η κερδοφορία, ανεξάρτητα από τους κινδύνους».[1]
*
Εξόχως αποκαλυπτικός, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερ», όσον αφορά τα όσα συνέβησαν στη Φουκουσίμα, ήταν ο Γιούλι Αντρέεφ:
«Η απληστία της πυρηνικής βιομηχανίας και η επιρροή της στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπορεί να καταδικάσουν την Ιαπωνία σε μια τεράστια πυρηνική καταστροφή. Η καταγγελία έρχεται από το Ρώσο ειδικό στα πυρηνικά ατυχήματα Γιούλι Αντρέεφ, έναν από τους ανθρώπους που κλήθηκαν να επιβλέψουν την επιχείρηση «καθαρισμού» στο Τσερνομπίλ. Οσον αφορά τη Φουκουσίμα, θεωρεί ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές υπήρξαν "άπληστοι και χρησιμοποίησαν κάθε σπιθαμή του χώρου" χωρίς να λάβουν επαρκείς προφυλάξεις για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, που στην περίπτωση αυτή είναι αυξημένος. Υποστήριξε δε ότι η ΙΑΕΑ φέρει μέρος της ευθύνης για τις προδιαγραφές ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών εν γένει, διότι βρίσκεται πολύ κοντά στους ομίλους που τους κατασκευάζουν και τους διαχειρίζονται».[2]
*
Λίγες βδομάδες αργότερα προστέθηκαν νέα στοιχεία για τις ευθύνες της πολυεθνικής «TEPCO», της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, σύμφωνα με αποκαλύψεις πρώην εργαζομένων στο σταθμό.
Μαρτυρίες που, όπως έγραφε η «Monde»,
«εφόσον αληθεύουν, φαίνεται πως οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους πυρηνικούς σταθμούς (η TEPCO, αλλά και οι ομόλογές της) πρόκριναν τη βραχυπρόθεσμη αποδοτικότητα εις βάρος της μακροπρόθεσμης ασφάλειας ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τους κινδύνους σε μια χώρα που κινδυνεύει από τη σεισμική δραστηριότητα και τα τσουνάμι. (...). Ο Χιντεκάτσου Γιόσικ, κομμουνιστής βουλευτής και πρώην πυρηνικός μηχανικός, έδειξε σ' ένα βιβλίο του το 2010 πως ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα έχει γνωρίσει τα περισσότερα συμβάντα - καμιά δεκαπενταριά στο διάστημα από το 2005 ως το 2009 - απ' όλους όσοι λειτουργούν στην Ιαπωνία. Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε μάλλον απρόθυμα πως "όταν η κρίση τεθεί υπό έλεγχο, θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαχείριση της TEPCO. Ασφαλώς, όμως στο μεταξύ πόσα θύματα θα έχουμε μετρήσει;"».[3]
*
Αξίζει να σημειωθεί κάτι ακόμα:
Στο έγκλημα, πλην της διαχειρίστριας πολυεθνικής «TEPCO», εμπλέκεται ευθέως μια ακόμα πολυεθνική: Εκείνος που σχεδίασε τον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι ένας άλλος πολυεθνικός κολοσσός, η αμερικανική «General Electric».
Λεπτομέρεια: Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το «ατύχημα», προτού ο επικεφαλής της «GE» φτάσει στην Ιαπωνία σε ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους, η εταιρεία ανακοίνωσε τις οικονομικές της επιδόσεις. Η «GE» το 2010 είχε καθαρά κέρδη ύψους 14,2 δισ. δολ., ποσό για το οποίο, όπως έγραψαν οι «New York Times», δεν κατέβαλε ούτε ένα σεντ φόρο. Ακριβώς το ίδιο -μηδέν φόρους δηλαδή- είχε «καταβάλει» η πολυεθνική και το 2009, όταν ανακοίνωσε κέρδη 10,7 δισ. δολάρια.
Για τα κατορθώματά της αυτά η «GE» τιμήθηκε επάξια:
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Τζέφρι Ιμελτ, προωθήθηκε το Γενάρη του 2011 (δυο μήνες πριν από το έγκλημα στη Φουκουσίμα) από τον πρόεδρο Ομπάμα στη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου για την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα. Στο πρόσωπό του, όπως είπε ο Ομπάμα, αναγνώρισε τον άνθρωπο που «κατανοεί τι απαιτείται για να κάνει την Αμερική ανταγωνιστική εκ νέου».[4]
*
1) «Ριζοσπάστης», 19/3/2011
2) «Ρόιτερ» - «Ελευθεροτυπία», 16/3/2011
3) «Le Μonde» - «Tα Νέα», 28/3/2011
4) «Ριζοσπάστης», 31/3/2011

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αυξάνεται η «ευελιξία» μειώνονται οι μισθοί


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Αυξάνεται η «ευελιξία» μειώνονται οι μισθοί
  • Μόλις το 55% των νέων συμβάσεων είναι πλέον πλήρους απασχόλησης
  • Τουλάχιστον σε 355.397 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μειώσεις μισθών μετά την ΠΥΣ μέχρι και 28,3%
  • Στο 35% η μαύρη ανασφάλιστη εργασία
Τη συνολική χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης και μέσα στο 2012, με αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, παραπέρα μείωση των μισθών και αύξηση της «μαύρης» - αδήλωτης εργασίας, αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την εξέλιξη των συμβάσεων τον περασμένο χρόνο, πέραν της δραματικής αύξησης της ανεργίας που δεν καταγράφουν τα συγκεκριμένα στοιχεία.
Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκαναν νέες προσλήψεις την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν κατά 20.321 και σε ποσοστό κατά -5,88% σε σχέση με το 2011 (από 345.552 σε 325.231). Ομως οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 18,42% (από 460.706 το 2011 σε 375.843 το 2012), ενώ αυξήθηκαν κατά 3,61% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Σε ανάλογο ποσοστό (3,91%) μειώθηκαν οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Ετσι συνολικά στις νέες προσλήψεις που έγιναν μέσα στο 2012, το 45% αντιστοιχεί σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης (35,4%) και συμβάσεις εκ περιτροπής (9,6%) και μόνο το 55% των νέων συμβάσεων είναι πλήρους απασχόλησης. Σημειώνεται ότι το 2010 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 66,9% των νέων συμβάσεων και το 2011 το 59,7% των νέων συμβάσεων. Αντίστοιχα οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 26,5% το 2010 και 32% το 2011, ενώ οι εκ περιτροπής αντιπροσώπευαν το 6,6 των νέων συμβάσεων το 2010 και το 8,1% το 2011.
Παράλληλα με την αύξηση της ευελιξίας στις νέες συμβάσεις η ίδια τάση καταγράφεται και στις παλιές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Ετσι, 49.640 από πλήρους μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και σε σχέση με το 2011 παρουσιάζουν αύξηση κατά 53,12%. Επιπλέον 21.478 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας με τη «σύμφωνη» γνώμη του εργαζόμενου, αύξηση 12,29% σε σχέση με το 2011, ενώ η μετατροπή σύμβασης σε εκ περιτροπής από πλήρη μονομερώς από τον εργοδότη έγινε σε 13.372 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, και σε σχέση με το 2011 παρουσιάζει αύξηση κατά 80,36%. Συνολικά μέσα στο 2012, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε συμβάσεις με ευελιξία ανέρχονται σε 84.490 και σε σχέση με το 2009 έχουν αυξηθεί κατά πέντε φορές! Το 2009 οι συμβάσεις που μετατράπηκαν ήταν 16.997!
Σχετικά με τους μισθούς τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από τις 14 Φλεβάρη 2012 και την υπογραφή της σχετικής ΠΥΣ, με την οποία μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και υπονομεύτηκαν οι κλαδικές συμβάσεις, και μέχρι το τέλος του έτους καταγράφουν μειώσεις αποδοχών κατά 22,2%. Οι μειώσεις αφορούν 74.483 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν σε 261.353 εργαζόμενους, ξεκινούν από -17,4% και φτάνουν μέχρι το -28,3%. Μειώσεις έγιναν και μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων σε 794 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν σε 94.044 εργαζόμενους. Η μεσοσταθμική μείωση εδώ είναι 18,8%. Ετσι μετά την ΠΥΣ - και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - επιβλήθηκαν μειώσεις σε 355.397 μισθωτούς πέραν των μειώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια περίοδο από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ προκύπτει ότι το ύψος της ανασφάλιστης - «μαύρης» εργασίας έφτασε το 2012 στο 36,2% από 30% το 2011 και 25% το 2010. Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που έγινε έλεγχος ο αριθμός εργαζομένων ήταν 60.796 άτομα και απ' αυτούς οι 22.006 ήταν ανασφάλιστοι. Το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου των αλλοδαπών που εργάζονταν σε αυτές τις επιχειρήσεις (σχεδόν ένας στους δύο), ενώ για τους ημεδαπούς το ποσοστό των ανασφάλιστοι και μη καταγεγραμμένων στα ειδικά βιβλία προσωπικού ανέρχεται στο 31%.

Κάτω από ποια σημαία;


Κάτω από ποια σημαία;
Στη Γερμανία, επανεμφανίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ, για να ζητήσει να εφαρμοστεί η συνέχεια του προγράμματος «ατζέντα 2010». Είναι το πρόγραμμα που γονάτισε μεν τους Γερμανούς εργάτες, αλλά έκανε ανταγωνιστικούς τους βιομήχανους. Πρόκειται - όπως σημείωνε χτες ο «Ριζοσπάστης» - για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές που σήμερα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπου για λόγους που σχετίζονται και με την καλύτερη στάθμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν κατάφεραν να περάσουν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν από τις αρχές ακόμα του 1990, στο πλαίσιο της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.
Αυτό το πρόγραμμα προβάλλουν και στη χώρα μας με μικρές παραλλαγές όλοι οι επίδοξοι σωτήρες του τόπου. Γι' αυτό άρχισαν ήδη τα όργανα για τη «μεγάλη ανατροπή» που απαιτείται, όπου όλα στο εργασιακό πεδίο καλούνται να αλλάξουν, για να παραμείνει ανέγγιχτη η εκμετάλλευση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ξεθάβεται η «εθνική σωτηρία» με την εκ των προτέρων όμως παραδοχή ότι τη ζημιά θα την πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, οι εργάτες που καλούνται να κάνουν όραμά τους το εθνικό όραμα των καπιταλιστών.
Στη σχετική αρθρογραφία τους ομολογούν ότι οι ανατροπές δεν είναι αναστρέψιμες, αλλά για να καλλιεργήσουν το «ο γέγονε», διδάσκουν, δηλαδή, υποταγή σ' αυτήν την πραγματικότητα. Προβάλλουν «ανάγκη σταθεροποίησης» ως πρόσχημα για την αποδοχή των σημερινών δεδομένων. Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το εισπράξουν από όσους έχουν ήδη πιάσει πάτο, επικαλούνται τους «μορφωμένους», που, επειδή είναι μορφωμένοι, καλούν σε πολιτική ανατροπή. Τι είδους; Πανεθνική, δηλώνουν, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζουν μια νέα υποταγή των εργατών στο όνομα του έθνους. Κάθε φορά που η αστική τάξη έχει ζόρια επικαλείται το έθνος. Το «ρίσκο αλλαγής», στο οποίο καλούν περιέχει μια βεβαιότητα: Οτι δε θα θιγούν τα κέρδη των καπιταλιστών.
Η εργατική τάξη έχει μόνο ένα ρίσκο να αναλάβει. Με σημαία το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», να αποδείξει στην πράξη το «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
***
Το γεγονός ότι όλο και πιο ανοιχτά στις αναλύσεις στον αστικό Τύπο μιλάνε πλέον για πόλεμο όχι σε κάποιον εξωτικό προορισμό, αλλά στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης δηλώνει το ζόρι που τραβάνε, αποδεικνύει ότι ο ελεύθερος από εργατικούς περιορισμούς κόσμος τους όχι μόνο ασφάλεια δεν παρέχει, αντίθετα στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου ανταγωνισμού γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.
Οι προετοιμασίες που κάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές για την επόμενη μέρα με παραγγελίες πλοίων κατά κύριο λόγο ξηρού φορτίου είναι ενδεικτικές - πέρα από την απόδειξη της διαρκούς κερδοφορίας τους - μιας προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Το αν αυτή η μέρα θα είναι για τις ανάγκες κάλυψης ενός πολέμου, ή για μια αναιμική ανάκαμψη από την κρίση μένει να φανεί.
Για τους εργάτες, κρίσιμο είναι να παρακολουθούν τη συγκέντρωση του χρήματος που βγαίνει από τη δική τους δουλειά και να κάνουν όλο και πιο καθαρό ότι είναι η δική τους στοχοπροσηλωμένη πάλη αυτή και μόνο αυτή που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα έτσι που να φύγουν από τη μέση οι κηφήνες, να ανοίξει δρόμος για μια παραγωγική ανασυγκρότηση όπου κυρίαρχοι δε θα είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων.
Οι αντιθέσεις που αναδεικνύονται, με αφορμή την υπόθεση «χρυσός», όπου καταστρέφονται παραγωγικές δυνατότητες χρήσιμες στο λαό, για να κερδίσει μια μερίδα του κεφαλαίου, δείχνουν παράλληλα τον άλλο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η λαϊκή πάλη: Οχι για το «έθνος» των καπιταλιστών, αλλά με σημαία τις δικές της ανάγκες.

Κυρία, εσείς γιατί δεν γίνατε «Ωνάσηδα»;


Κυρία, εσείς γιατί δεν γίνατε «Ωνάσηδα»; 




Η Μαρίνα έγραψε στο φ/β:
«...τώρα που τους τέλειωσε η καπιταλιστική προπαγάνδα (γίνε και συ πλούσιος,μπορείς),αγόρασε την ''ελευθερία'' της επιλογής σου σε παπούτσια nike,ρούχα miss sixtie,φάε και ένα σκασμό big macs)και ενεφάνη για ποια ελευθερία μας μιλούσαν, τώρα μας το γυρίζουν σε εθνοσώσιμο ΞΑΝΑ».

Αχ, βρε Μαρίνα την ίδια σκέψη έκανα σήμερα κι εγώ αναθυμούμενος την προπαγάνδα, όχι την πρόσφατη, αλλά της δεκαετίας του… ’50! 

Τότε λοιπόν μας μόρφωναν εθνικοφ(ρ)ονικά και μας έκαναν και σχετική… πολιτική οικονομία.

Να το μάθημα που θυμήθηκα: «Όλοι μπορούμε να γίνουμε Ωνάσηδες»!

Έλεγε λοιπόν η δασκάλα:



«Παιδιά μου στην Ελλάδα μας όλοι είμαστε ελεύθεροι. Εντελώς ελεύθεροι. Άρα είμαστε ελεύθεροι να γίνουμε και σαν τον Ωνάση. Μη κοιτάτε που τώρα είστε φτωχοί. Και ο Ωνάσης ήταν φτωχός αλλά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ξεκίνησε με λίγα δολάρια και έκανε τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων της Γης. 
Κι εσείς μπορείτε να γίνεται σαν τον Ωνάση αρκεί να θέλετε. Δεν υπάρχει κανένας να σας εμποδίζει, είστε πλήρως ελεύθεροι.
Είναι κανένας που μπορεί να μου πει ότι κάποιος δεν τον αφήνει να γίνει πλούσιος; Ποιος δεν σας αφήνει να γίνεται κι εσείς πλούσιοι;
(σιωπή από κάτω)
Άρα είστε ελεύθεροι να γίνετε Ωνάσηδες, αρκεί να το θέλετε.
Και τώρα το συμπέρασμα. Στην Ελλάδα όλοι είμαστε ελεύθεροι να γίνουμε Ωνάσηδες. Όποιος δεν γίνεται φταίει αυτός και μόνο αυτός διότι είναι ελεύθερος να κάνει κάτι και δεν το κάνει. Αν όλοι σκεφτόμασταν σωστά και αξιοποιούσαμε την ελευθερία που έχουμε στην Ελλάδα δεν θα υπήρχαν άνεργοι, φτωχοί, μετανάστες και ζητιάνοι. Όλοι θα ήμασταν πλούσιοι. Άρα αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως οι φτωχοί είναι εξ αιτίας τους φτωχοί, οι άνεργοι είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να κουραστούν για να γίνουν Ωνάσηδες, οι μετανάστες φεύγουν στη Γερμανία γιατί δεν θέλουν να κουραστούν για να γίνουν κάποιοι. Αυτοί δεν είναι σωστοί Έλληνες γιατί δεν θέλουν να δοξάσουν την Ελλάδα όπως ο Ωνάσης»



Είπα ψιθυριστά: Κυρία εσείς γιατί δεν γίνατε «Ωνάσηδα»; 

Με άκουσε που να πάρει! Μια σφαλιάρα και κατάλαβα ότι έκανα λάθος ερώτηση σε λάθος χρόνο και με λάθος λέξη. Οι άλλοι σιώπησαν και σκέφτηκαν ότι αν δεν γίνουν Ωνάσηδες θα φταίνε αυτοί και μόνο για τη φτώχεια τους και αν είναι άνεργοι είναι τεμπέληδες και αν γίνουν μετανάστες είναι ανθέλληνες γιατί δεν θέλουν να γίνουν Ωνάσηδες! Ότι και να κάναμε δηλαδή εκτός του να γίνουμε Ωνάσηδες θα ήμασταν ένοχοι μέχρι και ανθέλληνες. 





Έτσι κάποιοι άνθρωποι από μικροί κουβαλάνε την ενοχή για όλα τα βάσανά που τους φέρνει το σύστημα και ψηφίζουν την εξουσία του μη έχοντας τι άλλο να δώσουν για να εξιλεωθούν για τον ανθελληνισμός τους που δεν έγιναν Ωνάσηδες! Παράλληλα  προσεύχονται και στον Θεό να τους συγχωρέσει αυτή τη βαριά αμαρτία τους! Μέχρι… μέχρι που το σύστημα αυταποκαλύπτεται με το σκληρό πρόσωπο της κρίσης, της ανεργίας και  της εκμετάλλευσης και όλοι καταλαβαίνουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός! 

 Αναρτήθηκε από symastev  στις 01:34  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

TOP READ