28 Νοε 2012

Τί περιμένουμε; Να μας χέσουν πρώτα;


Τί περιμένουμε; Να μας χέσουν πρώτα; 



 Η σκηνή σε κουπέ τραίνου. Στην μια πλευρά κάθεται κυρία απροσδιορίστου ηλικίας μαζί με τον Μπούμπη, όπου Μπούμπης ίσον σκυλάκι πολυτελείας. Στην άλλη πλευρά κάθεται κύριος με στομαχικές διαταραχές, οι οποίες του φέρνουν αέρια αλλά σφίγγεται για να μη ρεζιλευτεί. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο Μπούμπης έρχεται να τριφτεί στα πόδια του και, καθώς σκύβει να τον χαϊδέψει, του ξεφεύγει μια μικρή αλλά αρκούντως οσμηρή "εξαέρωση". Πριν καν προλάβει να κοκκινίσει από την ντροπή του, ακούει την κυρία: "Μπούμπη, φύγε από κει, μην ενοχλείς τον κύριο". Ανακουφισμένος με την διαπίστωση ότι η κυρία θεώρησε ως δράστη τής "εξαέρωσης" τον Μπούμπη, φοράει το πλατύτερό του χαμόγελο: "Δεν πειράζει, κυρία μου, αφήστε τον". Καθώς σκύβει να ξαναχαϊδέψει το σκυλάκι, του φέυγει και δεύτερη, οπότε η κυρία οργίζεται: "Μπούμπη, σου είπα άσε τον κύριο κι έλα αμέσως εδώ". "Μα σας είπα, κυρία μου, δεν με ενοχλεί", ξαναλέει ο κύριος, ο οποίος ξανασκύβει στο σκυλάκι και εξαερώνεται για τρίτη φορά. Η κυρία εξανίσταται πλέον: "Μα επί τέλους Μπούμπη, να σε χέσει περιμένεις για να φύγεις;".

 Θυμήθηκα το παραπάνω oldie but goodie ανέκδοτο, καθώς εδώ και δυο μέρες ακούω και διαβάζω παντός είδους δηλώσεις σχετικά με την περιβόητη δόση. Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος μας διαβεβαίωσε περιχαρής ότι "έπιασαν τόπο οι θυσίες τού ελληνικού λαού". Εύστοχη δήλωση αλλά πολύ λακωνική. Κανονικά, ο πρωθυπουργός έπρεπε να πει: "Τσακίσαμε σχεδόν όλα τα εργατικά δικαιώματα, ξεχαρβαλώσαμε το κοινωνικό κράτος, διογκώσαμε σε απίθανα μεγέθη την ανεργία, καταδικάσαμε σε φτώχεια σχεδόν το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας και σε ακραία φτώχεια τους μισούς απ' αυτούς αλλά η εγκληματική μας πολιτική έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα, καθώς και οι τράπεζες εξασφάλισαν ζεστό χρήμα (ώστε να συνεχίσουν να επιδίδονται σε άκρατη κερδοσκοπία) και οι επιχειρηματίες διασφάλισαν τα κέρδη τους σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης". Επειδή, όμως, ο πρωθυπουργός μας δεν είναι πολυλογάς σαν εμένα, περιορίστηκε σε λίγες λέξεις. Κι εμείς καθόμαστε και τον ακούμε.

 Από κοντά (μη χάσει!) κι η τσουτσού ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έσπευσε να θριαμβολογήσει: "το 2013 είναι ο χρόνος που η χώρα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θα οδηγηθεί στο δρόμο της εξόδου από την κρίση". Προσέξτε πόσο προσεκτικά διατυπώνει την παπαριά του ο Βαγγέλας: "η χώρα θα οδηγηθεί στο δρόμο της εξόδου από την κρίση". Ούτε "θα βγει από την κρίση" ούτε "θα πάρει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση". Απλώς, θα κατευθυνθεί προς αυτόν τον δρόμο. Τώρα, το πότε θα φτάσει εκεί (όχι στην έξοδο, αλλά στον δρόμο που πάει προς την έξοδο) και πόσα "διόδια" θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμη, είναι άλλο θέμα. Και καλά, ο Βαγγέλας έχει έφεση στις παπαριές. Εμείς, όμως, γιατί τον ακούμε;

 Φυσικά, από τα πανηγύρια δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρόεδρος της "αριστεράς-για-τα-πανηγύρια", ο Καρατζαβέλης, ο οποίος χειροκρότησε μανιωδώς τα συνεταιράκια τού Γιούρογκρουπ, επειδή οι αποφάσεις τους "με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ". Καλέ, άει στο διάολο! Δηλαδή, αν δεν μας δίνανε την δόση, υπήρχε περίπτωση να βγάλει ο Σαμαράς την χώρα από το ευρώ, όπως την είχε βγάλει κάποτε ο γερο-Καραμανλής από το ΝΑΤΟ; Θα μου πείτε, βέβαια, ότι αρχίδια έβγαλε ο γερο-Καραμανλής την χώρα από το ΝΑΤΟ. Εμ, αυτό λέω κι εγώ, καλέ! Αρχίδια θα ἐβγαζε κι ο Σαμαράς την χώρα από το ευρώ. Τί διάολο; Μαζί μιλάμε και χώρια συνεννοούμαστε; Κι ενώ ο αρχιδημαρίστας μπουρδολογεί κι ονειρεύεται απαγκιστρώσεις και άλλες πίπες, εμείς καθόμαστε και τον ακούμε.

 Α, μη το ξεχάσω! Μας συνεχάρη κι ο άλλος μεγάλος σοσιαλιστής, ο Μπαρόζο. Ναι, καλέ, δεν με πιστεύετε; Να, μα την παναγία! Αφού ο άνθρωπος "χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση". Βέεεεβαια! Τρία πουλάκια παν' ψηλά και πλέκουνε πουλόβερ... Ρε συ Ζοζέ, χαιρέτα μας κανέναν πλάτανο καλύτερα κι άσε μας εμάς, που να σου χέσω τις χαιρετούρες. Προσωπικά, σε πληροφορώ ότι δεν έκανα καμμία προσπάθεια να μου κόψουν τον μισθό, να μου ακριβήνουν την περίθαλψη ή να με πετάξουν στην ανεργία. Να στείλεις τα χαιρετίσματά σου σε μια δράκα μπινέδες που έκαναν όλα τούτα στην πλάτη μου και παρά την θέλησή μου.

 Όσο για εκείνους που -συνεχίζουν να- ελπίζουν ότι, μετά τις αποφάσεις τού Γιούρογκρουπ, κάτι μπορεί ν' αλλάξει προς το καλύτερο για τον απλό λαό, έρχεται ο Στουρνάρας να τους σκουντήσει για ν' αλλάξουν πλευρό: "οι μεγάλες προκλήσεις, που είναι μπροστά μας τώρα, είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που πήραμε, τις διαρθρωτικές αλλαγές που ψηφίσαμε, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και καθιστούν την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και πιο σύγχρονη και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα". Ο άνθρωπος είναι ξεκάθαρος. Ποιοί μισθοί; Ποιά ανεργία; Το παν είναι η ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτήν γίνονται όλα. Γι' αυτήν την πουτάνα την ανταγωνιστικότητα... Αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοεί ο Στουρνάρας, δείτε αυτή την είδηση και θα καταλάβετε:

"Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε στην κατηγορία ''σκουπίδια'' (junk) το αξιόχρεο δύο μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών, της Sony και της Panasonic... Οι υποβαθμίσεις αποτελούν ακόμα ένα πλήγμα για τους δοκιμαζόμενους ιαπωνικούς τεχνολογικούς γίγαντες, που αντιμετωπίζουν εξασθενημένη ζήτηση και σκληρό ανταγωνισμό από την αμερικανική Apple και τη νοτιοκορεάτικη Samsung... Η Panasonic προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει το οικονομικό έτος τον Μάρτιο με ζημιά περίπου 10 δισ. δολάρια. Προηγουμένως, η εταιρεία είχε αποσπάσει δεσμεύσεις για δάνεια ύψους 7,6 δισ. δολαρίων από τράπεζες, τα οποία θεωρεί ότι θα τη βοηθήσουν να αποφύγει την αναζήτηση χρημάτων από τις κεφαλαιαγορές..." (Από δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος").

 Ορίστε, λοιπόν, πού θα πάνε τα λεφτά. Εδώ κλονίζονται η Panasonic και η Sony και κάποιοι φουκαράδες ονειρεύονται καλύτερες μέρες για πάρτη τους. Τα "χαρτιά" δυο παγκόσμιων κολοσσών κατάντησαν "σκουπίδια" κι αυτοί ελπίζουν πως δεν θα φτάσουν στο σημείο να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.

 Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ότι η αστική κυβερνώσα τάξη μάς έχει κλασμένους κανονικά. Αυτό είναι δεδομένο. Το ζήτημα είναι γιατί εμείς καθόμαστε κι ακούμε όλους αυτούς τους μπινέδες. Τί περιμένουμε και δεν τους στέλνουμε στον διάολο; Να μας χέσουν πρώτα;

cogito ergo

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ


ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ



«Ο φασισμός στην αρχή μοιάζει να έρχεται  για τους “άλλους”, τους  ”παράταιρους”, τους ”ξένους”… Μετά όμως έρχεται για ΟΛΟΥΣ». Αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λαϊκή της Παρασκευής στα Μέγαρα, όπου φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και κάποιος «αγανακτισμένος»,
«κατά τύχη» χρυσαυγίτης σεκιουριτάς (;) επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν έναν Πακιστανό μετανάστη μικροπωλητή, αλλά και έναν ντόπιο συμπολίτη μας που μπήκε μπροστά για να τον βοηθήσει.

Αναλυτικότερα, ο μετανάστης μικροπωλητής, ο οποίος πουλούσε κάλτσες στη Λαϊκή, κυνηγήθηκε και καταδιώχθηκε μέχρι το συνοικισμό του Μελιού. Στο Μελί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων εκεί, έφτασε σε ημιλιπόθυμη  κατάσταση, λόγω προφανώς της κούρασης από το κυνηγητό και του φόβου για την ακεραιότητά του.  Εκεί, αφού δέχθηκε τη φροντίδα από έναν συμπολίτη μας ο οποίος τον βοήθησε και του έδωσε νερό για να συνέλθει, κατέφθασαν οι φασίστες χρυσαυγίτες και επιτέθηκαν στο μετανάστη.  

Ο συμπολίτης μας μπήκε μπροστά, τους σταμάτησε και άρχισε να τους φωνάζει. Τότε,  ένας από τους χρυσαυγίτες επιτέθηκε στον ηλικιωμένο άντρα, χτυπώντας τον στο κεφάλι.


Οι πολίτες που ήταν μπροστά στο σκηνικό στο Μελί αποδοκίμασαν έντονα τους φασίστες, τους γιουχάρισαν και τους φώναζαν να φύγουν, καταδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι το ρατσιστικό μίσος και οι φασίστες δεν έχουν καμία θέση στο προσφυγικό Μελί. 

Οι Μελιώτες, εξάλλου, ως πρόσφυγες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί ρατσισμός. Οι πρόσφυγες ξέρουν καλά τι πάει να πει ρατσιστικό μίσος. Τι πάει να πει περιθωριοποίηση. Τι πάει να πει μισαλλοδοξία. Τι πάει να πει να είσαι «διαφορετικός». Όμως, επίσης, οι πρόσφυγες ξέρουν καλά τι πάει να πει αγώνας για μια καλύτερη ζωή. Τι πάει να πει να στέκεσαι μια γροθιά απέναντι στην υποτίμηση της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πρόσφυγες, εν τέλει, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι πολιτικοί απόγονοι των Γερμανοτσολιάδων, των ρουφιάνων Ταγματασφαλιτών και των Χουντικών δε χωράνε στις γειτονιές μας.

Γιατί όσο κι αν προσπαθούν κράτος – κατασταλτικοί μηχανισμοί – φασίστες – ρατσιστές να σπέρνουν το μίσος και να φασιστοποιούν την κοινωνία, ψάχνοντας εξιλαστήρια θύματα, πρέπει να καταλάβουν ότι τα άμεσα αυτοοργανωμένα, με ιστορικές καταβολές, αντιφασιστικά αντανακλαστικά του λαού θα είναι εκεί για να τους «πνίγουν».

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μια γροθιά, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν  ρατσιστή, φασίστα να ποδοπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μια γροθιά για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας. Για να υπερασπιστούμε την τάξη μας.
Το Μελί ξέρει από προσφυγιά…

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

http://megaritiko.blogspot.gr/

Δεν είναι αναλγησία, είναι απλά δολοφονία.



Δεν είναι αναλγησία, είναι απλά δολοφονία. 

 Αντίκρυσα τα πρόσωπά τους τους για πρώτη φορά το Μάρτη, λίγο πριν το Πάσχα (βλέπε εδώ). Πρόσωπα πλημμυρισμένα από ελπίδα. Και λίγες στιγμές, μετά, τα είδα να λάμπουν, τις ψυχές τους να ζούν μιαν άλλη Ανάσταση από το σκοτάδι 7 μηνών που τους είχε η ΔΕΗ επιβάλλει.
 Κι' αντίκρυσα και χθές αυτά τα μάτια. Ούτε ελπίδα, ούτε καρτέρεμα. Ίσως νάξεραν πως ήταν ψεύτικες -και ήταν τελικά- οι υποσχέσεις μου πως το σκοτάδι που επανήλθε, θα εξοστρακισθεί και πάλι από το μικρό τους σπιτικό. Η ΔΕΗ και ο εργολάβος-εκτελεστής των δολοφονικών της εντολών είχαν φροντίσει στο ακέραιο να εξοστρακισθεί δια παντός το φώς από τις καρδιές τους, αφαιρώντας τον μετρητή. 


Πελάτης Κ.Μ Delete, τώρα το λόγο έχουν τα δικαστήρια, 
για την είσπραξη των οφειλομένων.

Πελάτης τα δυό παιδάκια και μια μάνα. Εγκαταλελειμμένοι όλοι από κάθε θεό και άνθρωπο, από κάθε αύρα ανθρωπιάς. Δεν είναι η εποχή τους, σκέφτηκα. Όπως δεν είναι η εποχή όλων των κατετρεγμένων. Όπως δεν είναι η εποχή των παιδιών των Ρομά στον Δενδροπόταμο της Μενεμένης, όπου πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ με τη συνδρομή όλων των χερσαίων δυνάμεων καταστολής εκήρυξε τον πόλεμο στο φώς τους, στη ζωή τους, κόβοντας το ρεύμα από σπίτια και σχολείο (βλέπε εδώ).
 Εγκαταλελειμμένοι και όχι μόνο. Εμπαιζόμενοι από γείτονες, εκκλησία, Δήμο, υπηρεσίες πρόνοιας. Εμπαιζόμενη η μάνα που μες στην ανημποριά της ψάχνει να κρεμαστεί από κάθε υπόσχεση. Μα σαν θάλθει η ώρα της πράξης της ζητάνε το ακατόρθωτο: να αποδείξει πάλι και πάλι μια ανημποριά εξόφθαλμη. Και γίνεται τότε αυτή η ανημποριά ύβρις στην ψυχή των παιδιών.
  
*****
  
 Δεν είστε αδιάφοροι, δεν είστε ανάλγητοι, είστε δολοφόνοι κύριοι της ΔΕΗ, κύριοι γείτονες, κύριοι λοιποί σταυροφόροι της ελεημοσύνης. Γιατί στο όνομα κάποιας οφειλής, στο όνομα ενός μνημονίου τελικά δολοφονείτε τις ψυχές των παιδιών. Γιατί στο όνομα μιας καθώς πρέπει βίωσης τσακίζετε ζωές, δείχνετε στα παιδιά με το δάκτυλο τον δρόμο προς τον Καιάδα.
  
 Ακούτε Συνήγορε του Πολίτη ; Συνήγορε του Καταναλωτή ; Συνήγορε του Παιδιού ; Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απλά τη Δικαιοσύνη απαιτούμε. Και όχι τη δικαιοσύνη των καιρών. Αυτή η τριμελής οικογένεια (μητέρα άνεργη και δύο παιδιά μικρά, εκ των οποίων το ένα βαριά άρρωστο με χρόνια πάθηση) δικαιούται το μέγιστο μερίδιο της Δικαιοσύνης που ορίζουν η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Και κυρίως δικαιούνται να δούν τα πρόσωπα των δολοφόνων της στο εδώλιο.
  
σημείωση: θα ήταν χρήσιμο αυτό το κείμενο να γίνει αφορμή μιας πλατειάς κινητοποίησης ενάντια στο έγκλημα που διεπράχθη προχθές από τη ΔΕΗ. Επομένως καλό θα ήταν να κοινοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο. 
Ευχαριστούμε.
 Αναρτήθηκε από ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πώς προετοιμάζεται ένας πόλεμος. Το παράδειγμα της Συρίας.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πώς προετοιμάζεται ένας πόλεμος. Το παράδειγμα της Συρίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ!
Στο σχεδιασμό κι εκτέλεση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, υπάρχει όχι μόνον η στρατιωτική πλευρά, η «επιχειρησιακή» πλευρά, όπως λένε οι στρατιωτικοί, αλλά και πολλές ακόμη. Ανάμεσα σ’ αυτές και η πλευρά της πολιτικό-ψυχολογικής προετοιμασίας του λαού για τη συμμετοχή της χώρας σ’ έναν τέτοιο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητα να στηρίξει τον πόλεμο. Εδώ αξιοποιούνται τόσο τα παλαιότερα «εργαλεία», όπως η επίκληση της «πατρίδας», των «συμφερόντων» της, αλλά και νεότερα. Είναι χαρακτηριστικά όσα ακούστηκαν πριν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν.
  • «Για να σταματήσει η εθνοκάθαρση» και για δήθεν «ανθρωπιστικούς λόγους», (μας έλεγαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας).
  • «Ενάντια στην τρομοκρατία» και «για να σταματήσουν οι γυναίκες να φοράνε τη μπούργκα» (μας έλεγαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν),
  • «Για να μην γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής» (στον πόλεμο του Ιράκ).
  • «Για να στηριχθεί η Αραβική Άνοιξη» (μας είπαν στη Λιβύη, αλλά και τώρα με αφορμή τις αιματηρές εξελίξεις και στη Συρία).
Πρόκειται για επιχειρήματα των αστικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ, των επιτελείων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό αναπαραγάγουν μέσα στα λαϊκά στρώματα κι οι διάφορες «αριστερές» δυνάμεις, δηλαδή οι δυνάμεις του οπορτουνισμού.
 Ας αναρωτηθούμε: Είναι δυνατόν οι μονάρχες, οι πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας, κι οι διάφοροι εμίρηδες να ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα των Σύριων; Είναι δυνατόν οι Αμερικάνοι κι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, που σφαγίασαν τόσους και τόσους λαούς να ξημεροβραδιάζονται τώρα με το «άγχος» δήθεν της «αποκατάστασης της δημοκρατίας» στη Συρία; Είναι δυνατόν η τουρκική ηγεσία, που εδώ και κοντά 40 χρόνια κατέχει στρατιωτικά το 40% ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ, της Κύπρου, να αποζητά την ειρήνη και την ευημερία του συριακού λαού;
 Κι όμως, χάρη στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ ο όγκος της πληροφόρησης και της ιδεολογικό-πολιτικής «πλύσης του εγκεφάλου» από τους ιμπεριαλιστές λαμβάνει αριστουργηματικά χαρακτηριστικά.
 Να ορισμένα χαρακτηριστικά βίντεο, που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και προέρχονται από αραβόφωνα τηλεοπτικά κανάλια:


Εδώ τα συνθήματα, από υποστήριξης γίνονται -με τη βοήθεια του προγράμματος επεξεργασίας εικόνας photoshop- συνθήματα καταδίκης του «δικτάτορα». Δείτε από το δευτερόλεπτο 0:44 και μετά.




Διαδήλωση με φέρετρο «νεκρού». Το φέρετρο του «μάρτυρα»… πετάει (σα να είναι άδειο) στο 5ο δευτερόλεπτο.


Εδώ πρόκειται για θαύμα! Ανάσταση των «μαρτύρων» μετά την προσευχή των πιστών. Ακούγονται συνθήματα «προδότης όποιος σκοτώνει τον λαό του..» Για να πλασαριστεί στην συνέχεια στα «αντικειμενικά» ΜΜΕ η ...ανάσταση με τους δήθεν νεκρούς να σηκώνονται όρθιοι. Δείτε το 1:30.


Από την αρχή των συγκρούσεων στην Συρία δεν είναι λίγες οι φορές που σκηνοθετούνται περιστατικά σε άλλες χώρες και παρουσιάζονται ως γεγονότα που γίνονται στην Συρία. Στο συγκεκριμένο βίντεο υπάρχει παρουσίαση των Λιβανέζων στρατιωτών ως Σύριων -παρά τον εξοπλισμό, την ενδυμασία, τη διαφορετική διάλεκτο και τη λιβανέζικη πινακίδα του αυτοκίνητου- όπως φαίνεται στο 1:44. Αυτό το βίντεο έχει και ένα δεύτερο πολύ ενδιαφέρον σημείο, το 2:07. Εκεί υπάρχει κανονικότατη σκηνοθεσία μάχης: ο φερόμενος ως διαδηλωτής «πέφτει» πριν από τον πυροβολισμό, καθώς ακούγεται μια φωνή του «σκηνοθέτη» που του δίνει οδηγίες για το πότε να πέσει.


Διαδήλωση της κοινότητας των «ελεύθερων» Σύριων στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα υπέρ της επέμβασης της Γαλλίας στην Συρία! Στο 1:13 φαίνεται καθαρά να καλούν το ...δημοκρατικό ΝΑΤΟ να επέμβει στη Συρία.


Το παιδί – μάρτυρας της «επανάστασης».

Πηγή: 902.gr

Εδιωξαν τους φασίστες


Εδιωξαν τους φασίστες 
 Απομονώνουν τους φασίστες σε κάθε δρόμο, κάθε γειτονιά! Αλλο ένα δείγμα του πώς πρέπει και μπορεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να αντιμετωπίσει του νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» είχαμε το Σάββατο, αυτή τη φορά στο Ελληνικό, όταν μέλη της φασιστικής οργάνωσης έκαναν την εμφάνισή τους.
 Συγκεκριμένα, Σάββατο πρωί καμιά σαρανταριά φασιστοειδή εμφανίστηκαν στο κεντρικό δρόμο των Σουρμένων (Ιασωνίδου) να κάνουν «περιοδεία» στην περιοχή κρατώντας ροπαλάκια. Από την εμφάνισή τους και μόνο άρχισε να μαζεύεται κόσμος, εργαζόμενοι, νεολαίοι, αιρετοί της περιοχής, απαιτώντας να αποχωρήσουν άμεσα από την γειτονιά. Οταν μάλιστα οι νεοναζί επεχείρησαν να ξηλώσουν πανό του Κόμματος (μόνο αυτό ανάμεσα σε άλλα αναρτημένα) που προπαγάνδιζε την εκδήλωση της επομένης για τα 94χρονα, οι αντιδράσεις οξύνθηκαν, οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα και αποδοκιμασίες τους ώθησαν να φύγουν. Στην κυριολεξία τους έφτασαν μέχρι την παραλιακή στη Γλυφάδα, ενώ στην πορεία ο κόσμος που συγκεντρωνόταν ενάντια στους φασίστες όλο και πύκνωνε.
 Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση της Αστυνομίας που όταν οι φασίστες εξωθήθηκαν ως τη Γλυφάδα, έσπευσε με ΜΑΤ να τους προστατεύσει, έριξε μάλιστα και χημικά εναντίον όσων τούς έδιωχναν από τη γειτονιά τους. Τους φυγάδευσε δε μέχρι την στάση του τραμ, να φύγουν για τα «γραφεία» τους στην περιοχή.
 Aπό το Ριζοσπάστη



 Αναρτήθηκε από ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ  

Αυτές είναι οι σημαίες τους


25/11/2012. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής με το έμβλημά του, το πουλί των συνταγματαρχών (και της Χρυσής Αυγής)
Αυτές είναι οι σημαίες τους
Ο αγκυλωτός του ναζισμού. Του Χίτλερ, των «Ες-Ες», των Αουσβιτς, των δοσίλογων, των Καλαβρύτων και του Διστόμου.
Και το πουλί της χούντας. Των γελοίων Παττακών, των Τομ Πάπας και των Μακντόναλντς, των Ωνάσηδων, των τανκς του Πολυτεχνείου, της προδοσίας της Κύπρου.
Αυτές είναι οι σημαίες τους.
Οι σημαίες του εγκληματικού φασισμού, του δολοφονικού ναζισμού, του «πατριωτικού» δοσιλογισμού και της... «αντισυστημικής» πλουτοκρατίας.

«Χορός» επενδύσεων για τους εφοπλιστές


«Χορός» επενδύσεων για τους εφοπλιστές
Παπαγεωργίου Βασίλης
«Στα επίπεδα των 7,3 δισ. δολαρίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται η αξία των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει μόνο από την αρχή του 2012 οι Ελληνες εφοπλιστές, αγοράζοντας και παραγγέλλοντας νέα πλοία στα ναυπηγεία», αναφέρεται στο χτεσινό ναυτιλιακό Τύπο. Οπως σημειώνεται «34 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μέχρι τώρα υπογράψει με τα ναυπηγεία της Ασίας (Κίνα - Κορέα - Ιαπωνία) συμφωνίες ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, που αφορούν 97 νεότευκτα πλοία συνολικής χωρητικότητας 7 εκατ. τόνων», ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δισ. δολάρια θα πάνε για την αγορά 202 πλοίων.
Και ενώ όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου συνεχίζεται «ακάθεκτη» και μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, οι εφοπλιστές προετοιμάζουν αυτήν την περίοδο με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, την τρικομματική κυβέρνηση, τη σύνθλιψη και του τελευταίου εργασιακού δικαιώματος των ναυτεργατών. Ενδεικτικά, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αξιώνουν τη μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών κατά 15% και περίπου 4.500 ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.ά.) να διωχθούν από την οργανική σύνθεση των ακτοπλοϊκών πλοίων, που σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες αυτοί είτε θα πεταχτούν στον εφιάλτη της ανεργίας ή θα δουλεύουν ως χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι.
Επιπλέον ο «κοινωνικός διάλογος» που προσπαθεί να στήσει ο υπουργός Ναυτιλίας σε όφελος των εφοπλιστών με «πλαίσιο συζήτησης» τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, υπονομεύει θεμελιώδεις κατακτήσεις των ναυτεργατών, προδιαγράφει το τσάκισμα των ΣΣΕ, μέχρι και τη νομιμοποίηση του σύγχρονου δουλεμπορίου των ναυτικών πρακτορείων.
Το μέλλον, δηλαδή που επιφυλάσσουν οι εφοπλιστές για τους ναυτεργάτες είναι δουλειά μέχρις εξάντλησης και εξαθλίωση της ναυτεργατικής οικογένειας, για να συνεχίσουν αυτοί να αυξάνουν το στόλο τους και να μετρούν κέρδη αμύθητα στις ελβετικές τράπεζες.

Χρειάζεται οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή


Χρειάζεται οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή
-- Γενικά τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο η προτροπή σας για ανυπακοή; Και ένα δεύτερο, στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 94 χρόνια καλέσατε τον κόσμο να μετέχει όταν ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος. Εχετε αποφασίσει πότε θα γίνει το συνέδριο και πότε θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος;
-- Στο πρώτο ζήτημα: Απειθαρχία και ανυπακοή σημαίνει κατ' αρχήν να μη νιώσει κανένα σεβασμό και κανένα δέος για τις αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες ή και στη Βουλή και στα πλαίσια της ελληνικής κυβέρνησης. Να αντισταθεί. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Γιατί πρέπει να πληρώνει για τα θέματα Υγείας; Για να πάει στο νοσοκομείο να εξεταστεί θέλει 5 ευρώ σήμερα και αύριο η εισαγωγή θα γίνει 25 ευρώ. Να μη δέχεται να πληρώνει.
Αλλά αυτό δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής, είναι θέμα συλλογικής δράσης και γενικότερης αλληλεγγύης. Οταν δεν έχει να αγοράσει φάρμακα και που βεβαίως το θέμα δεν είναι να πάει να τα βάλει με τον φαρμακοποιό, πρέπει να τα διεκδικήσει από τα νοσοκομεία, από το κρατικό σύστημα Υγείας αυτό που υπάρχει και να παίρνει τα φάρμακά του δωρεάν. Αυτή η ανυπακοή και απειθαρχία πατάει στο γεγονός ότι 2 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης.
Δεν είναι ένα σύνθημα της μόδας για χαβαλέ. Πατάει σε πραγματική ανάγκη. Οταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, του λες να μην το πληρώσει, αφού δεν έχει. Ο άλλος δεν έχει να πληρώσει την εφορία, του λες μην την πληρώσεις. Αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με αλληλεγγύη, με κίνημα διεκδίκησης, με κίνημα ανατροπής δεν μπορεί να λυθεί βεβαίως μόνο με την ατομική επιλογή του καθενός.
Δεν πειθαρχώ, δεν δέχομαι να πληρώσω το χρέος και αυτό πρέπει να μεταφραστεί με διάφορους τρόπους κι ας αφήσουν ότι θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα, πρέπει να ενταχθεί σ' έναν αγώνα ρήξης και ανατροπής και όχι βεβαίως σε έναν αυτοσκοπό, γιατί ως αυτοσκοπός και χωρίς να ανατρέπεις συσχετισμούς δύναμης μπορεί να γυρίσει και βάρος σου αυτή η απειθαρχία.
Θέλουμε να ακούσουμε γνώμες
Οσον αφορά στο Συνέδριο. Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με απόφαση της ΚΕ θα αποφασισθεί η ημερομηνία του Συνεδρίου και, όπως ξέρετε, με βάση και το Καταστατικό δημοσιεύονται κατ' αρχήν οι Θέσεις και ξεκινά και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος. Αυτά όλα καθορίζονται από το Καταστατικό και έτσι θα γίνουν.
Εμείς, μάλιστα, θέλουμε να οργανώσουμε συζητήσεις, να ακούσουμε γνώμες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πουν και τη διαφωνία τους στο Κόμμα, γιατί πιστεύουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ένα κόμμα που παλεύει στην πρώτη γραμμή, αγωνίζεται, δεν κοροϊδεύει το λαό κ.λπ. και αυτό το εννοούμε.
Είμαστε βέβαιοι - όπως είπαμε και στην ομιλία - ακόμα και όταν μια παρατήρηση κρίνεται από μας ότι είναι υπερβολική και άδικη δείχνει ενδεχομένως ένα κενό που έχουμε αφήσει σε μια σειρά ανθρώπους καλοπροαίρετους που τους οδηγούν να κάνουν και μια άδικη παρατήρηση. Και οι άδικες παρατηρήσεις μπορεί να βοηθήσουν πολύ περισσότερο, από τις παρατηρήσεις που ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Αντι-ΚΚΕ μένος απ' τη διοίκηση του δήμου



ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αντι-ΚΚΕ μένος απ' τη διοίκηση του δήμου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο, Πέμπτη απ' την Αχτίδα Περιστερίου του Κόμματος
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» διαμηνύει στη διοίκηση Παχατουρίδη η Αχτιδική Επιτροπή Περιστερίου του ΚΚΕ, που διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη, στις 4.30 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου ενάντια στην προσπάθεια περιορισμού της δράσης του ΚΚΕ, στην οποία συστηματικά επιδίδεται η διοίκηση του δήμου. Θα ακολουθήσει πορεία προς την «Ξυλοτεχνία», όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή καταγγέλλει ότι η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος «έχει βάλει στόχο να μην επιτρέπει στο ΚΚΕ να έρχεται σε επαφή με τους εργάτες και τους νέους της περιοχής» και γι' αυτό «επιδίδεται σε συστηματική και προκλητική καταστροφή όσων προπαγανδιστικών υλικών προλαβαίνει η ταχύτατη υπηρεσία του δήμου που έχει συσταθεί ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό».
Τελευταίο κρούσμα ήταν την Πέμπτη και την Παρασκευή 22 και 23 Νοέμβρη, μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, όπου από απεργοσπαστικό μηχανισμό κατέβηκαν με μανία από όλους τους δρόμους της πόλης οι αφίσες του ΚΚΕ που καλούσαν το λαό στη μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 94 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.
Οπως τονίζεται στην καταγγελία, «είναι τόση η πρεμούρα και το άγχος της διοίκησης Παχατουρίδη για να περιορίσει τη δραστηριότητα του ΚΚΕ, που έχει δώσει εντολή να μην επιτρέπεται σε συνεργεία κομμουνιστών να μπουν στο Αλσος και σε άλλους ανοιχτούς χώρους και να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, να τους ενημερώσουν για τις θέσεις του Κόμματος».

Τίποτα καλό για το λαό δεν προμηνύει ο συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ



Τίποτα καλό για το λαό δεν προμηνύει ο συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ
Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Αποτελεί πελώριο και προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες συνιστά ανάσα για τον ελληνικό λαό. Χτες, μάλιστα, αναδύθηκε στην επιφάνεια το μεγάλο ψέμα, ότι τα πάντα κρίνονται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης. Αν θα κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα κάνεις έξυπνη διαπραγμάτευση, όπως λέει η τρικομματική κυβέρνηση. Οταν διαπραγματεύεσαι δεχόμενος τις δεσμεύσεις της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τότε αυτή η διαπραγμάτευση είναι εντός των τειχών και δεν προμηνύει τίποτα καλό για το λαό.
Γιατί η συμφωνία δεν είναι ανάσα για το λαό; Πρώτα απ' όλα, να πάρουμε υπόψη ότι από 1/1/2013 θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που πάρθηκαν και ήδη η ζωή του λαού, που είναι κόλαση, θα γίνει περισσότερο κόλαση. Δεύτερον, η συμφωνία που έγινε χτες περιλαμβάνει κλιμάκωση νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων. Μπορεί να μην πάρουν άμεσα τη μορφή ενός συγκροτημένου μνημονίου, αλλά η μνημονιακή πολιτική θα είναι διαρκείας, τουλάχιστον μέχρι το 2030, παίρνοντας υπόψη τη μη ασφαλή, κατά τη γνώμη μας, πρόβλεψη ότι το χρέος μπορεί να φτάσει το 2020 το 124%.
Και πιο συγκεκριμένα, τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα; Εχουν ασφαλιστικές δικλίδες σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου. Καταρχήν, σε περίπτωση που θα υπάρξει απόκλιση στόχων απ' τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά, θα αφαιρούνται αυτόματα απ' το λαό όσα έχουν απομείνει από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα ασφαλιστικά, Υγείας κ.λπ.
Δεύτερον, θα μεταφέρονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε διακριτό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους, επομένως δεν πρόκειται να διορθώσουν τίποτα από τα μέτρα κόλασης που έχουν παρθεί.
Τρίτον, μιλάνε για εμπροσθοβαρή εφαρμογή. Τι σημαίνει αυτό; Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή ακριβό νερό, ακόμα ακριβότερη θέρμανση, γενικότερα ακριβή ενέργεια, τα πάντα ακριβότερα για το λαό, γιατί εκεί θα οδηγήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Και ξαναλέμε, να πάρουμε υπόψη ότι θα έχουμε συνεχή αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, ανεξάρτητα αν θα πάρουν τη μορφή του μνημονίου, στους μισθούς, φορολογικά, απολύσεις κ.λπ. στο Δημόσιο.
Εύθραυστος συμβιβασμός
Τι αποδεικνύει ο συμβιβασμός που έγινε χτες; Καταρχήν ο όλος τσακωμός δεν αφορούσε αν θα βελτιωθεί η ζωή των λαών, της Ελλάδας και, αν θέλετε, των λαών της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρώπης. Αποδείχθηκε ότι η βαθύτερη αιτία της επίθεσης είναι η φτηνή εργατική δύναμη και όχι αποκλειστικά ή τόσο η διαχείριση του χρέους.
Ας πάρουμε το παράδειγμα: Προβλέπουν ότι θα είναι 124% επί του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας. Μα εδώ στην ΕΕ έχουν αποφασίσει να είναι 60% και μάλιστα δρομολογούν να φτάσει το 40% και το 124% δεν είναι καθόλου βέβαιο, γιατί μπορεί να μην προχωρήσουν όλα αυτά τα οποία έχουν αποφασίσει, πολύ περισσότερο να βαθύνει ακόμα πιο πολύ η κρίση στην Ευρωζώνη και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που η κρίση αγκαλιάσει και την ίδια τη Γαλλία.
Δε θεωρούμε ότι και αυτός ακόμα ο συμβιβασμός είναι στέρεος. Θα ξαναχρησιμοποιήσουμε τον όρο, είναι «εύθραυστος». Διότι κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν η όλη φασαρία δεν έγινε ειδικά για την Ελλάδα. Γίνεται και με την προοπτική της συνέχισης και εμβάθυνσης της κρίσης στην Ευρωζώνη. Τσακώθηκαν για το πώς θα κατανεμηθούν οι ζημιές. Δεν υποχώρησε η Γερμανία, όπως λέγεται, διότι η Γερμανία δεν ήθελε το «κούρεμα», γιατί δε φοβάται μόνο το ελληνικό «κούρεμα». Φοβάται το «κούρεμα» που θα ζητηθεί απ' την Ισπανία και την Ιταλία, κυρίως αυτές οι δύο χώρες θα έχουν ανάγκη από το «κούρεμα».
Το ΔΝΤ μπορεί να υποχώρησε στο 124%, αλλά όταν ζητούσε «κούρεμα» εννοούσε «κούρεμα» που πρέπει να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, όχι για τα χρήματα που αφορούν το ΔΝΤ.
Η συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων περιλαμβάνει το εξής πράγμα: Καταρχήν να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Μέσα στις αναδιαρθρώσεις είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις. Και ξέρετε, οι ιδιωτικοποιήσεις δε σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσουν εύκολα. Πρέπει να υπάρχουν και αγοραστές, επενδυτές.
Και λένε ότι πρέπει να γίνει επαναγορά του χρέους σε τιμές της Παρασκευής 24/11. Και ρωτάμε: Από πού είναι σίγουροι ότι οι ιδιώτες θα δεχτούν την πώληση; Εδώ λοιπόν ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος που μας απασχολεί εμάς ιδιαιτέρως. Μήπως στην ουσία έχουμε νέο «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει χαριστική βολή; Δεν είναι τίποτα σίγουρο γι' αυτό που λένε «επαναγορά ομολόγων», διότι αυτό θα εξαρτηθεί απ' το αν συμφέρει τους αγοραστές.
Σίγουρα δεν είναι βιώσιμη η διαχείριση του χρέους, αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Θα χρειαστεί δηλαδή μεγάλο «κούρεμα», και αν αποφασίσουν το «κούρεμα» και μάλιστα συνδυαστεί με το «κούρεμα» Ιταλίας και Ισπανίας, αν το αποφασίσουν και δεν υπάρχει και διάσπαση της Ευρωζώνης, σημαίνει καινούρια μέτρα σε βάρος του λαού, σε βάρος των λαών, απ' τη στιγμή που το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο.
Και πολύ περισσότερο που στηρίζεται σε σαθρά επιχειρήματα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανεβαίνει και των άλλων χωρών. Πού ξέρουν ότι θα ανέβει; Μπορεί και το χρέος να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ να μεγαλώνει, διότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα έρθουν όταν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, όταν έχει γίνει το «κούρεμα», και πάνω απ' όλα όταν έχουν τη σιγουριά ότι έχει τσακιστεί το κίνημα - πράγμα το οποίο δε θα γίνει και δε θα επιτρέψουμε να γίνει όσο εξαρτάται από μας, αλλά νομίζουμε ότι και ο λαός δε θα το δεχτεί. Και όταν έχει γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη, διότι δυστυχώς στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει πάτος, δεν υπάρχει τέρμα.
Να δοκιμάσει ο λαός τον άλλο δρόμο
Αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς βεβαίως θα ενημερώσουμε το λαό πολύ πιο αναλυτικά, πολύ πιο συγκεκριμένα και εδώ επί τάπητος μπαίνει το ζήτημα: Δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής του λαού δίχως γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής.
Ολα τα άλλα που ακούγονται, είτε απ' την τρικομματική κυβέρνηση, είτε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, είναι απάτη. 'Η οι άνθρωποι υποτιμούν τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, το σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό που υπάρχει μέσα στην ΕΕ και ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, την Κίνα κ.λπ. 'Η υποτιμούν αυτό ή το ξέρουν και κοροϊδεύουν το λαό ότι αρκεί να έχουμε μια νέα κυβέρνηση ή μια καλύτερη κυβέρνηση και τα πράγματα θα λυθούν.
Οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται αφορούν την οικονομία πριν απ' όλα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις σκέτες. Απ' τη στιγμή που υπάρχει ο σκληρός και αδυσώπητος ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός, απ' τη στιγμή που υπάρχουν δεσμεύσεις της ΕΕ, απ' τη στιγμή που η κούρσα του ανταγωνισμού γίνεται πάνω στα ερείπια της ζωής των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό αποτέλεσμα. Δε θα επιστραφούν κατακτήσεις.
Αρα ο λαός πρέπει να δοκιμάσει αυτό το δρόμο που δεν τον έχει δοκιμάσει σήμερα, αυτό το δρόμο που απαιτεί η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Προϊόν του καπιταλισμού το χρέος


Προϊόν του καπιταλισμού το χρέος
-- Είπατε πριν ότι το χρέος δεν είναι το μεγάλο ζήτημα και ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί να έχουμε και μείωση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με βάση συνολικά την εκτίμηση του ΚΚΕ για το χρέος, ήθελα να ρωτήσω, γιατί κατά τη γνώμη σας, τα 4 χρόνια που διαρκεί αυτή η κρίση όλες οι πολιτικές οι δυνάμεις, όλη η δημόσια συζήτηση είναι στραμμένη στο ζήτημα του χρέους;
-- Οταν λέμε ότι το χρέος δεν είναι μεγάλο ζήτημα δεν εννοούμε ότι αυτό δεν είναι μεγάλο, αλλά ότι στο όνομα του χρέους παίρνονται μέτρα αντιλαϊκά - αντεργατικά τα οποία είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν την κρίση.
Το χρέος είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν είναι ένα αποσπασμένο από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης γεγονός, δεν είναι ένα προϊόν μιας ειδικής πολιτικής, δεν ήρθε σαν αποτέλεσμα ενός ξαφνικού γεγονότος που άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το χρέος π.χ. στην Ελλάδα ήταν υψηλό, απλώς είχε περισσότερα έσοδα το κράτος, είχες μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Είναι σχετικό λοιπόν το ζήτημα.
Με αυτήν την έννοια, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το χρέος, που δεν το δημιούργησε ο λαός, πρέπει μονομερώς να το διαγράψεις. Εμείς δεν σνομπάρουμε το χρέος, λέμε ότι δεν είναι η αιτία της κρίσης, η κρίση το οξύνει.
Το «κούρεμα» σημαίνει ότι δέχονται οι πιστωτές να χάσουν, ότι συμφωνείται πως θα γίνει η κατανομή της ζημιάς και επιπλέον ζητάνε αντισταθμίσματα, "εγώ κύριε θα ζημιωθώ, τι θα δώσεις εσύ;". Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι ένα αυτοτελές γεγονός. Ομως δεν αρκεί κι αυτό μόνο, γιατί όσο είσαι μέσα στην ΕΕ και δέχεσαι τις δεσμεύσεις, δεν μπορείς να διαγράψεις μονομερώς το χρέος. Η αποδέσμευση, επίσης, πρέπει να είναι μέτρο που συνδυάζεται με τη διαγραφή.
Και, τέλος, υπάρχει το θέμα: Ωραία, βγαίνω από την ΕΕ, διαγράφω το χρέος. Θα υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού; Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι στην Ελλάδα αναπτύσσονται όλοι εκείνοι οι τομείς που χρειάζεται για να μειώσεις την εξάρτησή σου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, από τα κράτη που σε κυνηγάνε;
Αυτός που μπορεί να κάνει την ανάπτυξη είναι ο ίδιος ο λαός, παίρνοντας τον πλούτο στα χέρια του και απαλλασσόμενος απ' τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις. Δεν μπορεί, δηλαδή, εμείς ούτε να υποστηρίζουμε μονομερώς την αποδέσμευση, ούτε μονομερώς τη διαγραφή του χρέους, δίχως τη λαϊκή εξουσία. Και η λαϊκή εξουσία δεν είναι γενικώς ο λαός στην εξουσία, σημαίνει ότι γίνεται ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Ο λαός στην εξουσία υποτίθεται ότι έρχεται το βράδυ των εκλογών όταν ψηφίζει, αλλά στην εξουσία παραμένουν άλλοι, η ίδια η τάξη που υπήρχε και τις παραμονές των εκλογών.

TOP READ