25 Νοε 2012

Αίγυπτος: Ένας νεκρός και 60 τραυματίες από την επίθεση στα γραφεία του προεδρικού κόμματος στη Νταμανχούρ | 902.gr

Αίγυπτος: Ένας νεκρός και 60 τραυματίες από την επίθεση στα γραφεία του προεδρικού κόμματος στη Νταμανχούρ | 902.gr

Δειτε αυτο

Η ομιλία της γενικής γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση για τα 94 χρόνια του Κόμματος | 902.gr

Η ομιλία της γενικής γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση για τα 94 χρόνια του Κόμματος | 902.gr

O πόνος των χρυσαυγιτών | 902.gr

O πόνος των χρυσαυγιτών | 902.gr

Η φάλαγγα της Χρυσής Αυγής μέσα στην ΕΛ.ΑΣ


Βασανιστήρια με πένσα στα νύχια μεταναστών 




Η φάλαγγα της Χρυσής Αυγής μέσα στην ΕΛ.ΑΣ

Βασανιστήρια με πένσα στα νύχια μεταναστών – Αποκαλυπτικά στοιχεία για 17 υποθέσεις μέσα στο 2012. Άγνωστα περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας μελών της Ελληνικής Αστυνομίας φέρνει σήμερα στο φως το Έθνος της Κυριακής.

Στον κατάλογο των υποθέσεων που έχει συγκεντρώσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφονται οι αποκρουστικές λεπτομέρειες της φασιστικής πρακτικής που ακολουθούν μέλη της αστυνομίας.

Ανάμεσα στα συμβάντα που έχουν καταγγελθεί και εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονται βασανισμοί, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές, ξύλο αλλά και η καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας των υποθέσεων φαίνεται να προκύπτει ότι στην πλειονότητα των περιστατικών που αναφέρονται στη λίστα, οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν διατηρούν - πέρα από κοινή νοοτροπία - και «αγαστές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Τα απανωτά περιστατικά ρατσισμού έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που αποφάσισαν να σταθούν αμείλικτοι σε κάθε κρούσμα που προκύπτει.

Ακολουθούν τα συγκλονιστικά περιστατικά ρατσιστικής βίας που φέρνει στο φως η εφημερίδα.

13/7/2012
Άγιος Παντελεήμονας

Δήλωσε κλοπή και την έδειραν
Είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα με το αγγλικό της διαβατήριο. Αλβανικής καταγωγής η επισκέπτρια προσέφυγε στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για να δηλώσει την κλοπή του κινητού της και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που ήταν εν υπηρεσία.

6/6/2012
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξυλοδαρμός Ρώσου στον Πειραιά
Τον περασμένο Φεβρουάριο Ρώσος υπήκοος κατήγγειλε ότι υπέστη ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από αστυνομικούς του Πειραιά και της ΓΑΔΑ.

21/10/2012
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ρωμαϊκή αρένα με κρατούμενους
Ακόμη μια καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει ότι αστυνομικός χειροδίκησε σε βάρος δύο κρατουμένων και χτύπησε ακόμη και έναν τρίτο που τόλμησε να αντιδράσει. Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικός έβγαλε έξω από τα κρατητήρια δυο κρατούμενους, τους χτύπησε με κλωτσιές και γροθιές και έβαλε έναν άλλο κρατούμενο να τους χτυπά.

14/8/2012
Αιγάλεω

Βασανιστήρια άλλων εποχών
Όχι μόνο τους έβρισαν, όχι μόνο κορόιδεψαν την καταγωγή τους, αλλά τους βασάνισαν και τους εξευτέλισαν. Σύμφωνα με καταγγελία της πακιστανικής κοινότητας, αστυνομικοί του Α.Τ. Αιγάλεω έβγαλαν με πένσα τα νύχια του ενός και ξύρισαν το μουστάκι του άλλου συλληφθέντα. Αστυνομικοί εξύβρισαν με χυδαία ρατσιστικά αστεία δύο υπηκόους Πακιστάν, οι οποίοι είχαν προσαχθεί και στη συνέχεια στον έναν έσφιξαν τα δάχτυλα με πένσα μαυρίζοντάς του τα νύχια και στον άλλο με ψαλίδι του έκοψαν το μουστάκι.

14/1/2012
Οδός Μενάνδρου

Κατέστρεψαν νόμιμα έγγραφα
Είναι ένα από τα περιστατικά που σπάνια καταγγέλλεται επισήμως. Για έναν μετανάστη, του οποίου η νομιμότητα «κρέμεται» από ένα χαρτί, η καταστροφή του συνιστά μεγαλύτερο «χτύπημα» από ό,τι η χειροδικία και οι προσβολές.

25/3/2012
Νέα Ιωνία

Χείρα βοηθείας στον ξυλοδαρμό
Ανήμερα της εθνικής γιορτής, ομάδα Πακιστανών δέχτηκε ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σημηριώτη. Αυτόπτης μάρτυρας κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο απλώς… συνέχισαν τη δουλειά των φασιστών. Η καταγγελία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

3/5/2012
Φωκίωνος Νέγρη

Η περιπολία οδήγησε στο νοσοκομείο
Αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ,. που έκαναν περιπολία στην Κυψέλη, επιτέθηκαν βάναυσα σε τρεις μετανάστες. Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

25/7/2012
Λιοσίων

Τον λήστεψαν και τον… πέταξαν
Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι αλλοδαπού και άρχισαν να τον χτυπούν για να τον εκβιάσουν. Σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης «Ενωμένοι κατά της Φασιστικής Απειλής», οι αστυνομικοί τον πέταξαν από το μπαλκόνι!

22/3/2012
Πειραιάς

«Έθαψαν» την ηλεκτροπληξία
Μετανάστες κατήγγειλαν εισβολή στο σπίτι τους και οι αστυνομικοί… αγρόν ηγόραζαν. Όπως κατήγγειλαν οι μετανάστες, πέντε άγνωστοι άνδρες τους προξένησαν σωματικές βλάβες κάνοντας χρήση ξύλινων και σιδερένιων λοστών, καθώς και συσκευής επίθεσης με ηλεκτρικό ρεύμα «TEIZER». Για την υπόθεση έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων του αξιωματικού υπηρεσίας.

18/9/2012
Περιστέρι

Κλωτσιές γιατί ζητούσε δουλειά
Στη συμβολή των οδών Θηβών και Πελασγίας, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιτέθηκαν εν ψυχρώ σε βάρος μετανάστη που βρισκόταν εκεί προς αναζήτηση εργασίας.

24/4/2012
Μεταμόρφωση

Κακοποίηση και εντός του τμήματος
Δύο υποθέσεις που απασχολούν τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν το Α.Τ. Μεταμόρφωσης. Στην πρώτη ένας Πακιστανός κατήγγειλε προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος του μέσα στο Τμήμα. Στη δεύτερη εξετάζεται η πλημελληματική συμπεριφορά αστυνομικών σε ρατσιστικό περιστατικό που σημειώθηκε στον προαστιακό, όταν οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να συλλάβουν τους δράστες.

16/10/2012
Πλατεία Ομονοίας

Σκυταλοδρομία βίας σε Κορεάτη
Ταξίδεψε χιλιόμετρα για να επισκεφτεί την Ακρόπολη και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. Όταν ο Κορεάτης τους ζήτησε να δείξουν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες, ο ένας αστυνομικός γρονθοκόπησε τον Κορεάτη στο πρόσωπο. Όταν εκείνος ζήτησε βοήθεια, άλλοι δύο αστυνομικοί έτρεξαν κοντά και τον χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στα πλευρά, τον πάτησαν μέχρι να πέσει στο δρόμο και του φόρεσαν χειροπέδες.

Η σύλληψη του έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» στην Ομόνοια και η καταγγελία του έφτασε μέχρι στα κορεατικά ΜΜΕ, δυσφημώντας τη χώρα μας παγκοσμίως.

25/4/2012
Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Προσαγωγή και κλοπή στη ΓΑΔΑ
Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν έξω από το σπίτι του στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Τον προσήγαγαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου τον χτύπησαν, του προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια και του έκλεψαν το κινητό. Ο μετανάστης κατέθεσε μήνυση, η οποία έχει διαβιβαστεί στην εισαγγελία και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

http://www.newsbeast.gr

Όταν ο συκοφάντης της «Εφημερίδας των Συντακτών» πιάνεται στα πράσα... | 902.gr

Όταν ο συκοφάντης της «Εφημερίδας των Συντακτών» πιάνεται στα πράσα... | 902.gr

Μπαγκλαντές: 112 εργάτες νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο | 902.gr

Μπαγκλαντές: 112 εργάτες νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο | 902.gr

Ενότητα στο κίνημα, ναι! Aλλά πάνω σε τι και με ποιον;


Ενότητα στο κίνημα, ναι! Aλλά πάνω σε τι και με ποιον;
Παπαγεωργίου Βασίλης
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με ευκαιρία τις αρχαιρεσίες που γίνονται αυτό το διάστημα σε διάφορα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απευθύνουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόταση ενότητας, όπου μεταξύ άλλων λένε:
«Οι κατακερματισμένες δυνάμεις της αριστεράς απαιτείται να πορευτούν ενωτικά. Η ανάγκη για ενότητα της αριστεράς προφανώς δεν προϋποθέτει την απόλυτη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτής της ενωτικής προσπάθειας είναι αυτονόητη η πολιτική και συνδικαλιστική αυτονομία. Κοινή εκλογική κάθοδος όλων των δυνάμεων της αριστεράς στο κίνημα...».
Πρόκειται για μια πρόταση ενότητας χωρίς περιεχόμενο ενότητας. Ενα άδειο πουκάμισο. Καθόλου τυχαία, ρίχνουν έτσι γενικά μια πρόταση για την ενότητα για να ψαρεύουν σε θολά νερά.
1. Το ερώτημα επανέρχεται. Ενότητα σε τι; Πάνω σε ποια γραμμή πάλης και συσπείρωσης;
Για παράδειγμα:
Ο «Καλλικράτης» πέρασε με τις ευλογίες των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ και με το επιχείρημα πως «βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση». Ποιος είναι ο «Καλλικράτης»; Το θεσμικό πλαίσιο της υποχρηματοδότησης των δήμων, των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων κ.ά.
Μπορεί να υπάρξει ενότητα πάνω σ' αυτό, πάνω σε μια τέτοια κατεύθυνση; Στην ΟΤΟΕ (τράπεζες) η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «Επαγγελματικά Ταμεία», δηλαδή κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών και ανταποδοτική ασφάλιση (σύνταξη και ασφάλιση μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και ανάλογα με το ύψος του μισθού).
Τίνος ήταν μέχρι τώρα αυτή η πρόταση; Του κράτους και της εργοδοσίας!
Στον ΟΤΕ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε με ανακοίνωσή της στους εργαζόμενους την «εθελούσια απόλυση», διευκολύνοντας έτσι την εργοδοσία για νέες προσλήψεις με ξεφτιλισμένους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Μετά την καταγγελία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τη θέση τους αυτή, επανήλθαν με νέα ανακοίνωση για να πουν: «Είχαμε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους πως είτε αποδεχθούν την "εθελούσια" είτε όχι, το ρίσκο το αναλαμβάνουν μόνοι τους»!
Μπορεί στ' αλήθεια κάποιος να τους εμπιστευτεί; Σήμερα λένε αυτό, αύριο το άλλο. Απλά είναι αφερέγγυοι.
Στην ΕΥΔΑΠ, αντί να πουν πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, 100% δημόσιος φορέας, ούτε 1% στους ιδιώτες, πρότειναν το 51% των μετοχών να είναι στο Δημόσιο, δηλαδή, το 49% στους ιδιώτες και εν προκειμένω, με βάση τις εξελίξεις, το νερό να περάσει στα γαλλο-γερμανικά μονοπώλια.
Τέτοια παραδείγματα είναι δεκάδες και δεν είναι αποσπασματικά. Στο σύνολό τους συνιστούν μια συγκεκριμένη γραμμή πάλης στο κίνημα.
Είναι η γραμμή του συμβιβασμού. Η γραμμή που αποδέχεται την «ανταγωνιστικότητα» ως σημαία του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Μια τέτοια ενότητα, πάνω σε μια τέτοια γραμμή, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά στην κυριολεξία είναι ο ορισμός της καταστροφής τους.
2. Ενότητα ναι, αλλά στην υπηρεσία τίνος, σε ποια προοπτική, σε ποια διέξοδο;
Τις προάλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ μίλησε στο Λαύριο και ανάμεσα στα άλλα είπε: «Το μεγάλο κλειδί στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξης».
Στον καπιταλισμό όλοι ξέρουμε ότι η ανάπτυξη χρηματοδοτείται από τις τράπεζες. Εδώ δένει και η θέση που έχουν διατυπώσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να πάρουμε δάνειο 50 δισ., να τα ρίξουμε στη ρευστοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε με δημόσιο έλεγχο κ.λπ. να στηρίξουμε την πραγματική ανάπτυξη κ.λπ.».
Εν προκειμένω τα 31,5 δισ. που θα πάρει η χώρα θα πάνε σχεδόν όλα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή: Παίρνει δάνειο η χώρα, που δίνεται ως τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες και οι οποίοι με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, δίνοντας δάνεια στους βιομήχανους, που εξολοκλήρου για λογαριασμό των τραπεζιτών και βιομηχάνων θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός!!!
Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αναγνωρίζει το χρέος και τις δανειακές συμβάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ όχι μόνο δεν αμφισβητεί την κυριαρχία και την εξουσία των μονοπωλίων αλλά με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο στηρίζει την ανάπτυξη σε όφελός τους.
Ισχυρίζεται ότι στηρίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη ταυτόχρονα στηρίζει και τα λαϊκά δικαιώματα. Κοροϊδεύει τον κόσμο. Τα ίδια λένε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ κ.ά.
Η ίδια η ανάπτυξη και η εξέλιξη του καπιταλισμού, η ίδια η ζωή πλέον έχει αποδείξει περίτρανα ότι ανάπτυξη σε όφελος του λαού και σε όφελος των μονοπωλίων δεν υπήρξε ποτέ και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στην Τρίτη Παρουσία.
Το λέμε καθαρά:
Μια ενότητα στο κίνημα που θα αποδέχεται και θα υπηρετεί μια αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή ανάπτυξη, που θα αναγνωρίζει το χρέος, τις δανειακές συμβάσεις και άρα τα μνημόνια, μια ενότητα που θα δίνει όρκους πίστης για πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ, που θα έχει ως προαπαιτούμενο την παραμονή στην ΕΕ, δεν την αποδεχόμαστε, δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε, την απορρίπτουμε.
Τέτοιο έγκλημα σε βάρος του λαού και του εργατικού - λαϊκού κινήματος δε θα το κάνουμε.
Μια τέτοια πράξη στις σημερινές συνθήκες θα ισοδυναμούσε με «δήλωση μετάνοιας και νομιμοφροσύνης» απέναντι στους εκμεταλλευτές και δυνάστες του λαού.
3. Τι άλλο προτείνει η «Αγωνιστική Συνεργασία»;
«Ενότητα της Αριστεράς στο κίνημα. Κανένα κομμάτι της Αριστεράς δεν μπορεί από μόνο του να οργανώσει την αντίσταση. Ολοι μαζί όμως μπορούμε».
Τι λέει αυτή η πρόταση;
«Οσοι είμαστε αριστεροί ελάτε να ενωθούμε στο κίνημα». Δηλαδή, ενότητα στο κίνημα με όρους κόμματος!!!
Και γιατί η ενότητα στο κίνημα είναι υπόθεση μόνο των αριστερών και όχι όλων των εργαζομένων;
Και γιατί η ενότητα θα πρέπει να γίνει με όρους κόμματος (Αριστερά) και όχι με όρους τάξης (ταξική ενότητα);
Η πρόταση αυτή περιορίζει την ενότητα σε ένα τμήμα των εργαζομένων, υπονομεύει την ενότητα όλων των εργαζομένων, την ταξική ενότητα. Στην πραγματικότητα δεν είναι πρόταση ενότητας των εργαζομένων, αλλά πρόταση διαίρεσης των εργαζομένων και από αυτή την άποψη είναι επικίνδυνη για το κίνημα.
Ο ορισμός του σεχταρισμού και της περιχαράκωσης στο κίνημα είναι ακριβώς αυτή η πρόταση.
Με δυο λόγια: Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και οι συνδικαλιστικές του παρατάξεις στο κίνημα επί της ουσίας δεν προτείνουν ενότητα, πουλάνε ενότητα.
Δε θέλουν ούτε προτείνουν μια ενότητα στη βάση των λαϊκών συμφερόντων, μια ενότητα για την απαλλαγή από τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα δεσμά της ΕΕ.
Επικοινωνιακό παιχνίδι κάνουν με την ενότητα κι αυτό ακριβώς είναι που υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων.
4. Ενότητα στο κίνημα ναι, αλλά μια ενότητα που θα αφορά όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο... κάποιους!
Ενότητα στο κίνημα ναι, αλλά στη βάση των λαϊκών συμφερόντων, στη βάση της ταξικής ενότητας, της λαϊκής συμμαχίας.
Ενότητα και κίνημα που με ταξική συνέπεια θα παλεύει καθημερινά για να μπλοκαριστούν, να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ενα κίνημα που θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενα κίνημα κοινής ενωτικής δράσης και συμμαχίας εργατών, εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, φοιτητών, μαθητών, που θα βάζει επί τάπητος το κεντρικό ζήτημα: «Ανάπτυξη για το λαό με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ» ή «Ανάπτυξη για τα μονοπώλια με το λαό εξαθλιωμένο». Εδώ βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή και ταυτόχρονα η βάση της ενότητας για το κίνημα. Εδώ να πορευτούμε όλοι μαζί, όλα τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο κάποιοι αριστεροί!
Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική και εδώ ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Το λαϊκό εργατικό κίνημα αποκαλύπτει - απομονώνει τα φασιστοειδή


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Το λαϊκό εργατικό κίνημα αποκαλύπτει - απομονώνει τα φασιστοειδή
Παπαγεωργίου Βασίλης
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου εργατικά σωματεία, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, μαθητές, εναντιώνονται έμπρακτα στους τραμπουκισμούς της «Χρυσής Αυγής». Απομονώνουν τα φασιστοειδή, εμποδίζουν στην πράξη κάθε προσπάθειά τους να διχάσουν την εργατική τάξη, να της περάσουν φίμωτρο και αλυσίδες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Το τελευταίο διάστημα η ναζιστική οργάνωση παίρνοντας διαρκώς πάσες από τη συγκυβέρνηση ανοίγει μια σειρά θέματα: Ζητά στοιχεία για το πόσοι «νόμιμοι» μετανάστες εργάτες (με καθεστώς ασύλου ή άλλο) δουλεύουν στην Ελλάδα. Οτι τάχα αυτοί (και όχι το εκμεταλλευτικό σύστημα) ευθύνονται για την ανεργία των Ελλήνων.
Ζητά στοιχεία για πόσα μεταναστόπουλα φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς (σημειωτέον ότι η κυβέρνηση όντας ταξικά στο ίδιο μετερίζι με τη οργάνωση, σπεύδει να της χορηγήσει τα στοιχεία που ζητά). Το προηγούμενο διάστημα τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής απείλησαν μετανάστες ότι θα τους κάψουν ζωντανούς αν δε φύγουν από τη χώρα. Ξυλοφόρτωσαν βιοπαλαιστές επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα και το θρήσκευμά τους. Με σειρά εμετικών ανακοινώσεων που βγάζουν «λάδι» μεγαλοεργοδοσία και ΕΕ, προσπαθούν να βάλουν εργαζόμενους και άνεργους ενάντια σε άλλους εργαζόμενους και άνεργους. Ακόμα ακόμα, επιτέθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια σε μαθητές και εργάτες που καλούσαν σε εξαγγελθείσες απεργίες.
Αυτό είναι το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπό της οργάνωσης που χρησιμοποιείται ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Ομως, πλέον δε μένει αναπάντητο. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα έμπρακτης απομόνωσης και καταγγελίας:
-- Στις 17/10 πληρωμένη απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους μαθητές στο εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών πήρε χρυσαυγίτης που φοιτά στο σχολείο, όταν προσπάθησε με απειλές και εκφοβισμό να εμποδίσει εξόρμηση του ΠΑΜΕ για την πανεργατική απεργία της επομένης. Το συνεργείο με τους νεολαίους εργαζόμενους, που βρέθηκε έξω από το ΕΠΑΛ στις 17/10 με το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δέχτηκε επίθεση από τον χρυσαυγίτη που ανήκει στον «πυρήνα» Γιαννιτσών. Με θράσος απαίτησε από τους νεολαίους να βγουν έξω από το προαύλιο του σχολείου, να μη μοιράσουν τις προκηρύξεις στους μαθητές, που σημειωτέον είναι όλοι εργαζόμενοι, γιατί «αλλιώς θα επιβάλει το νόμο». Φωνάζοντας οργισμένα «έξω από δω παλιοκομμούνια», έφτασε να απειλεί ότι «αν δεν το κάνουν αμέσως, θα φύγουν από εκεί με κομμένα τα κεφάλια»! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαθητέςαπαίτησαν από το χρυσαυγίτη να σταματήσει τις απειλές, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παίζει η Χρυσή Αυγή το ρόλο της Αστυνομίας μέσα στα σχολεία. Οι ίδιοι κάλεσαν τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ να μείνουν και να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους μαθητές που δεν είχαν έρθει ακόμα. Πολλοί, μάλιστα, προθυμοποιήθηκαν να μοιράσουν οι ίδιοι τα φυλλάδια, έδωσαν ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση της επόμενης μέρας στα Γιαννιτσά.
-- Τον Σεπτέμβρη προηγήθηκε ανάλογη αποστομωτική απάντηση στην παρουσία χρυσαυγιτών στην είσοδο του εργοστασίου «Παπουτσάνης», όπου οι ίδιοι οι εργάτες δεν τους επέτρεψαν καν την είσοδο.
-- Αρχές Νοέμβρη τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μαθητές μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ του Λαγκαδά, για να καλέσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που γινόταν εκείνη τη μέρα. Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Τους έτρεψαν σε φυγή αποσπώντας από τα χέρια τους τα ρόπαλα που κρατούσαν. Ακολούθως, εργαζόμενοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και φοιτητές με τις σημαίες του ΜΑΣ πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Λαγκαδά, καταγγέλλοντας τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης. Με συνθήματα όπως «Στην εργατιά δεν πιάνουν απειλές κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές», «Φασίστες, Χίτες, χρυσαυγίτες», «Να συλληφθούν τώρα οι τραμπούκοι», κάλεσαν το λαό να απομονώσει τους «χρυσαυγίτες». Η πορεία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στους δρόμους του Λαγκαδά.
-- Επίσης, αρχές Νοέμβρη φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν (ως τσιράκια αφεντικών), «νταβατζηλίδικα» να πλασάρουν φθηνούς εργάτες σε υπεργολάβο σε οικοδομή στην Καλλιθέα. Σαν απάντηση έλαβαν αυστηρή προειδοποίηση από το Συνδικάτο Οικοδόμων μην ξανατολμήσουν να απειλήσουν οικοδόμο, γιατί θα βρουν απέναντί τους το Συνδικάτο και όλους τους οικοδόμους Ελληνες και μετανάστες.
-- Προχθές στην Καλλιθέα κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ (πρώην ιατρεία του ΙΚΑ) πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου, το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και γύρω δήμων. Αφορμή η πληθώρα κρουσμάτων τρομοκράτησης και τραμπουκισμού το τελευταίο διάστημα από μέλη της Χρυσής Αυγής, απέναντι σε μετανάστες, με πιο πρόσφατο αυτό στα ιατρεία του ΙΚΑ που ζητούσαν από ασθενείς διαπιστευτήρια για το εάν είναι Ελληνες ή όχι. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό με εξόρμηση που έκαναν εντός και εκτός του υποκαταστήματος. Μοίρασαν σχετική ανακοίνωση - καταγγελία και κάλεσαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η εξόρμηση κατέληξε σε παρέμβαση στο γραφείο του αναπληρωτή διευθυντή όπου αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατήγγειλαν τη Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το ιατρικό προσωπικό δεν έχουν εμποδίσει ποτέ κανέναν άνθρωπο να εξετασθεί, ούτε ποτέ πρόκειται να αφήσουν τέτοια περιθώρια στο μέλλον.
-- Αξιοσημείωτη και η στάση των τρίτεκνων που συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική έξω από το υπουργείο Οικονομικών, και δεν επέτρεψαν να τους μιλήσει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, Ηλ. Κασιδιάρης.
-- Τις μέρες γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, τα φασιστοειδή προχώρησαν πάλι σε μια σειρά προκλήσεις. Ξανά ανεπιτυχώς. Χαρακτηριστική η περίπτωση αποφασιστικής αντίστασης των εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της μαζικής παρέμβασης ΚΚΕ και ΚΝΕ, όπου συνετρίβη η προσπάθεια μαθητών - μελών της Χρυσής Αυγής να εμποδίσουν το γιορτασμό. Οι χρυσαυγίτες επί μέρες αντιδρούσαν και ζητούσαν να μη γίνει, εξαπολύοντας διάφορες απειλές. Η Κομματική Οργάνωση Ευόσμου του ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο σχολείο, με ανακοίνωση για το περιεχόμενο του γιορτασμού του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα μηνύματά του για το λαό και τη νεολαία. Οι μαθητές - μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν, μάταια, να εμποδίσουν την εξόρμηση. Η προκήρυξη έφτασε στα χέρια όλων των μαθητών. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το γιορτασμό, όπως και έγινε.
Δύο χρυσαυγίτες εξωσχολικοί πήγαν στο Λύκειο Τριλόφου και έλεγαν στους μαθητές, ότι φέτος δεν πρέπει να τολμήσουν να κάνουν γιορτή για το Πολυτεχνείο, γιατί αν τολμήσουν, θα πάνε και θα τα σπάσουν. Οι μαθητές αντέδρασαν και τους γύρισαν απαξιωτικά την πλάτη.
Απειλές εξαπέλυσαν και στο 8ο ΕΠΑΛ στον Ευκλείδη, στη Θεσσαλονίκη, ότι τάχα δε θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Οχι μόνο έγινε η εκδήλωση όπως αυτή διοργανώθηκε από τους καθηγητές, μα επιπλέον στη συνέχεια με πρωτοβουλία του 15μελούς, στο προαύλιο του σχολείου μίλησε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών '67-'74. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση που ανέδειξε τα διδάγματα του Πολυτεχνείου και την επικαιρότητά τους σήμερα.
Αυτά και άλλα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι λαός και νεολαία μπορούν να αποκαλύψουν παραπέρα τους χρυσαυγίτες, το βρώμικο ρόλο τους ως τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, να τους αντιμετωπίσουν, να τους απομονώσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Αποκάλυψή τους παντού και ταξική απομόνωσή τους.

Ναζιστική αντικομμουνιστική χολή


Ναζιστική αντικομμουνιστική χολή


Γρηγοριάδης Κώστας
Χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ, με ένα τροπάρι βγαλμένο απευθείας από τα συρτάρια της πιο μαύρης προπαγάνδας, εξαπέλυσε ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Τράγκα (που αρέσκεται να δίνει βήμα και να προβάλλει τις θέσεις των φασιστοειδών) είπε αναφερόμενος στο Κόμμα: «Οι άνθρωποι ζουν σε άλλο πλανήτη. Στην κυριολεξία σε άλλον πλανήτη. Οι κομμουνιστές είναι μεγάλη πληγή για την πατρίδα μας. Προδοτικό ήταν πάντοτε το ΚΚΕ από την ίδρυσή του». Ο χρυσαυγίτης αναπαρήγαγε ό,τι εμετικό χρόνια τώρα κυκλοφορούν διάφορα αστικά επιτελεία στη μάταιη προσπάθειά τους να πλήξουν το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, τους αγώνες τους, το κύρος που έχουν στο λαό, την πρόταση διεξόδου που του δίνουν, τελειώνοντας μια και καλή με τους κεφαλαιοκράτες. Αυτούς που υπηρετεί η Χρυσή Αυγή στην πράξη ως γέννημα του συστήματος και πειθήνιο όργανό τους. Απέναντί τους μία η απάντηση: Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Σε κάθε ευκαιρία να τους απομονώνει και να τους αποκαλύπτει, τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, τα συμφέροντα που υπηρετούν. Να ανοίξει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει παραμερίζοντας κάθε τσιράκι, κάθε τραμπούκο του συστήματος.

Ποια ανάπτυξη έχει ανάγκη ο λαός;


Ποια ανάπτυξη έχει ανάγκη ο λαός;
Παπαγεωργίου Βασίλης
Θριαμβολογώντας για την επιχειρηματική κολεγιά ανάμεσα στην «Cosco», την «Hewlett Packard» (HP) και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Αντ. Σαμαράς έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι η συμφωνία για αποκλειστική μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης προς την ΕΕ και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» από τα πολυεθνικά μεγαθήρια και σηματοδοτεί την έναρξη της ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μονοπώλια, από την καλή τους την καρδιά, αναγνωρίζουν τις «θυσίες» του λαού εν μέσω κρίσης, και έρχονται να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους για να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Κανένα ψυχικό δεν κάνουν τα μονοπώλια και κανένα χαΐρι δεν πρόκειται να δει ο λαός από τις επενδύσεις τους, οι οποίες γίνονται με στυγνούς λογιστικούς υπολογισμούς για το προσδοκώμενο κέρδος. Ερχονται να πατήσουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών κατακτήσεων από τη μια, και στην εκμετάλλευση υποδομών που φτιάχτηκαν με λεφτά του λαού, για να τεθούν στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους.
Η επιλογή της Ελλάδας από την HP για τη σιδηροδρομική διακίνηση των εμπορευμάτων της με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, έχει να κάνει με το υψηλό κόστος καυσίμων, που έχει περιορίσει τις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα πλοία. Δηλαδή, τα εμπορικά πλοία ταξιδεύουν πιο αργά, για να μειώσουν οι εφοπλιστές το κόστος των καυσίμων.
Σαν αποτέλεσμα, το λιμάνι του Ρότερνταμ, από όπου διεξάγεται έως τώρα η κίνηση των προϊόντων της HP (παράγονται εξολοκλήρου στην Κίνα και μεταφέρονται στην Ευρώπη με τα πλοία της Cosco), έχει καταστεί ιδιαίτερα ακριβό για την πολυεθνική, η οποία, για να μειώσει το κόστος, άρα για να αυξήσει τα κέρδη της, επέλεξε το λιμάνι του Πειραιά σαν πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από τον Πειραιά έως το Ρότερνταμ, το ταξίδι διαρκούσε έξι μέρες, αλλά σήμερα με τις χαμηλότερες ταχύτητες λόγω κόστους καυσίμων, διαρκεί έντεκα μέρες. Αυτό είναι το κίνητρο της επένδυσης και όχι ότι είχε καμιά πρεμούρα η πολυεθνική να ρίξει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία.
Αρα, ένα το κρατούμενο, ότι τις επενδύσεις στον καπιταλισμό τις καθορίζει το κέρδος των μονοπωλίων και όχι βέβαια οι λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό γίνονται επενδύσεις σε κλάδους που συνδέονται με την εξέλιξη της Ελλάδας σε διακομιστικό κέντρο, την ίδια ώρα που κλάδοι άμεσα συνδεδεμένοι με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που δεν έχουν όμως κέρδος για τον καπιταλιστή, στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού (κλωστοϋφαντουργία, αγροτική παραγωγή κ.ά.), είτε φθίνουν, είτε έχουν εξαφανιστεί.
Πλιάτσικο σε υποδομές και χρήμα
Ακόμα πιο πέρα: Για να έρθει η πολυεθνική HP στην Ελλάδα, έπρεπε να βρει τις κατάλληλες υποδομές, για τις οποίες είχε ήδη φροντίσει το αστικό κράτος, με λεφτά από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η ΕΡΓΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των μεταφορών και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, επένδυσε πάνω από 110 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το λιμένα του Νέου Ικονίου με το εθνικό δίκτυο του ΟΣΕ.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, αφού η νέα γραμμή εκτείνεται σε 17 χλμ., κατασκευάστηκε για ταχύτητες 90 χλμ. ανά ώρα και διέρχεται από σήραγγες έξι χιλιομέτρων και πολλές γέφυρες. Αυτή την υποδομή, που φτιάχθηκε με χρήματα του ελληνικού κράτους, δηλαδή του λαού, έρχεται να αξιοποιήσει τώρα η HP σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco, η οποία να σημειωθεί ότι επένδυσε στην Ελλάδα επίσης εκμεταλλευόμενη κρατικές υποδομές (ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ) και έχοντας εξασφαλίσει νομοθεσία που κάνει πάμφθηνη την εργατική δύναμη στα κάτεργά της στο Ικόνιο.
Αρα: Ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κρατικές υποδομές και χρήμα δε γίνονται. Οπως και το κριτήριο για να φτιάξει ένα έργο το αστικό κράτος δεν είναι οι ανάγκες του λαού, αλλά η χρησιμότητα που θα έχει για τον καπιταλιστή και το κέρδος του.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα χωλαίνει για παράδειγμα η αντισεισμική - αντιπλημμυρική προστασία, που δεν είναι ανταποδοτική για το κεφάλαιο, αλλά την ίδια ώρα κατασκευάζονται πανάκριβες οδικές και άλλες υποδομές, ταγμένες αποκλειστικά να υπηρετούν την ταχύτερη διακίνηση των προϊόντων που παράγουν και μεταφέρουν οι πολυεθνικές.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ανάγλυφα γιατί οι καπιταλιστές και το κράτος τους χολοσκάνε για τα ελλείμματα και το χρέος και τσακώνονται μεταξύ τους για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, που εμποδίζει το κράτος να κατευθύνει χρήμα στους επιχειρηματίες και να κάνουν επενδύσεις.
Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, παρουσιάζουν σαν εναλλακτικό μείγμα διαχείρισης της κρίσης τη χαλάρωση της λιτότητας. Για να δοθεί χρήμα στους καπιταλιστές μέσω δημόσιων επενδύσεων, δανείων και άμεσων κρατικών ενισχύσεων, με δεδομένο ότι η αντεργατική - αντιασφαλιστική νομοθεσία, τους έχει ήδη τροφοδοτήσει με πάμφθηνη εργατική δύναμη.
Η «γεωστρατηγική θέση»
Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται στο λαό, την οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δε θα την κάνει με ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα έγινε με το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, αλλά με «συμπράξεις», βαφτίζοντας τον Γιάννη «Γιαννάκη», για να κοροϊδέψει το λαό ότι τάχα κάτι διαφορετικό μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα παράδειγμα για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας με τις λέξεις: Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν για το Θριάσιο, η ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική που διαχειρίζεται την περιουσία του ΟΣΕ) ετοιμάζεται με το σύστημα της παραχώρησης να δώσει την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού της κέντρου (588 στρέμματα) σε ιδιώτες επενδυτές για 40 χρόνια. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το κεφάλαιο έχει πολλούς τρόπους να βάζει στο χέρι υποδομές και δημόσια περιουσία, πέρα από τις άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες υποτίθεται ότι απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η προπαγάνδα όμως της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της ανάπτυξης, συναντιέται και σε ένα ακόμα σημείο: Στην ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σα «σημείο κλειδί» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», όπως λέει η ΝΔ ή για την «ανασυγκρότησή» της, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να διαλαλήσει η κυβέρνηση τα προνόμια που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
Τι έχει να κερδίσει ο λαός από μια τέτοια ανάπτυξη; Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία είναι από μόνα τους ικανά να καταρρίψουν το μύθο ότι οι επενδύσεις στην καπιταλιστική οικονομία γίνονται για όφελος του λαού: Ο Πειραιάς αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια την πρώτη πύλη εισόδου για την Ευρώπη για όλα τα πλοία που εισέρχονται στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ. Απέτρεψε αυτό την εκδήλωση της κρίσης; Οχι.
Ούτε από την ανάπτυξη του λιμανιού ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, όπως δείχνει το παράδειγμα της Cosco. Ωφέλησε η συγκεκριμένη επένδυση τους εργάτες στην κινέζικη πολυεθνική, τους μικρούς γύρω από το λιμάνι; Τόνωσε την απασχόληση; Η απάντηση είναι ξανά «όχι».
Οι εργαζόμενοι στην Cosco δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας, με ανύπαρκτα δικαιώματα και σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και ανασφάλειας. Οι μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η πολυεθνική, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν όταν το μονοπώλιο εξαφάνισε τις μικρές ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2011, ο κύκλος εργασιών της πολυεθνικής αυξήθηκε κατά 7,26% και την ίδια στιγμή οι αμοιβές και τα άλλα «έξοδα προσωπικού», όπως τα ονοματίζουν, μειώθηκαν κατά 7,65%. Που σημαίνει ότι η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της «ανάπτυξης» όχι μόνο δεν το καρπώθηκαν οι εργάτες, αλλά έγιναν και φθηνότεροι για τον εργοδότη τους!
Για ποια ανάπτυξη;
Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Βασικό χαρακτηριστικό της λαϊκής οικονομίας είναι η μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Στο σοσιαλισμό, ο πλούτος θα ανήκει στο λαό, θα εντάσσεται στην ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελός του.
Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής μέσων παραγωγής, εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.
Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει βιομηχανία και αγροτική οικονομία, ώστε να καλύπτει κάποιες ανάγκες που σήμερα καλύπτονται από εισαγωγές. Εχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. Εχει λιγνίτη και τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υψηλό αιολικό δυναμικό και πηγές γεωθερμίας, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.
Εχει ήδη αναπτυγμένη βιομηχανία χάλυβα, σιδήρου, χαλκού, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών. Επίσης, η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών μπορεί να καλύψει γενικά τις ανάγκες κατασκευής δημόσιων έργων, λαϊκής κατοικίας. Εχει, επίσης, δάση για ξυλεία και προϊόντα ξύλου.
Η Ελλάδα είχε, άρα μπορεί να αναπτύξει αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, που να καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες και να κάνει εξαγωγές, αντί να εισάγει. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, παράγονται μεγάλης διατροφικής σημασίας προϊόντα. Η κτηνοτροφία της Ελλάδας παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, και με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης σε πρόβειο γάλα, κρέας κ.λπ. αλλά και αναπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Αντίστοιχα, διαθέτει σημαντική βάση παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης καθώς και σχετική τεχνογνωσία. Δίπλα στην κοινωνική αγροτική παραγωγή θα υπάρχει και η συνεταιριστική παραγωγή για τους μικροπαραγωγούς.
Αυτή η ανάπτυξη, που θα εξαλείψει την ανεργία, δε χωρά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να, γιατί το ΚΚΕ λέει εργατική εξουσία, λαϊκή οικονομία και αποδέσμευση από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ. Τότε θα αναπτύσσονται επωφελείς για το λαό σχέσεις με άλλες χώρες. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση - διέξοδος του ΚΚΕ και είναι μονόδρομος για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, για ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων.

TOP READ