Σε πολεμική ετοιμότητα
Το μπαράζ ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας, που εξελίσσεται αυτές τις μέρες, με συμμετοχή και της Ελλάδας, ενισχύει τις ενδείξεις για επικείμενη πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μέχρι τον Περσικό Κόλπο, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν αφήνουν περιθώρια για «αθώες» ερμηνείες. Ο στόχος τους είναι καθαρός: Αποσκοπούν στην πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει άμεσα περιφερειακή ή γενικευμένη πολεμική σύρραξη, με αιχμή τη Συρία και το Ιράν.
Ορισμένα παραδείγματα: Η άσκηση χειρισμού κρίσεων του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CMX-12», περιλαμβάνει στα σενάρια την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, η οποία αναβίωσε προπαγανδιστικά από τα επιτελεία που σχεδιάζουν επίθεση στη Συρία. Η άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων «AEGEAN SEAL 12», για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών σε ρηχά ύδατα, από Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία και παρατηρητές από Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραπέμπει ξεκάθαρα σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στα στενά του Ορμούζ. Οπως έχει γραφτεί, αν το Ιράν επιχειρήσει να αποκλείσει τα στενά, θα το κάνει με ναρκοθέτηση, και η εξάσκηση στην εξουδετέρωσή της αποτελεί αντικείμενο της άσκησης.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε πολλές από τις ασκήσεις παίζει καθοριστικό ρόλο το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης, NDC-GR, το οποίο έχει ήδη έτοιμες τις δομές για προγεφύρωμα στον Περσικό, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και πλοία του εμπορικού ναυτικού, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης». Ορισμένα ακόμα γεγονότα προδίδουν την αυξημένη ετοιμότητα των ιμπεριαλιστών να ματοκυλίσουν την περιοχή. Τις μέρες αυτές ήρθε στην Αθήνα ειδική ομάδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για να συντονίσει ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή, η οποία, όπως διαρρέεται, θα στηριχθεί σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με πρόθυμους συμμάχους. Το βάρος των επιχειρήσεων θα αναλάβουν δυνάμεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία και Κατάρ, με άμεση συμβολή της Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό, στη Σούδα βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις πέρα από τα συνηθισμένα, όπως γίνεται αντίστοιχα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάνει πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για το λαό και επιτακτική την ανάγκη να παρέμβει άμεσα. Πολύ περισσότερο που οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποδεικνύουν την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας σαν το «κλειδί» για έξοδο από την κρίση. Η θέση τους δείχνει ότι η αστική τάξη είναι πανέτοιμη ακόμα και να συμμετάσχει σε πόλεμο. Τα λαϊκά συμφέροντα είναι στην αντίπερα όχθη. Η απάντηση είναι κίνημα μαζικό - ταξικό, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον πόλεμο που κουβαλάει μαζί της.
Αναδημοσίευση από τη στήλη "Η Άποψή Μας" του "Ριζοσπάστη", Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012