27 Σεπ 2012

" Επιμορφωτικο " διάλειμμα....


" Επιμορφωτικο " διάλειμμα....


Ένα βίντεο απο τον γνωστό μας Σίλα για την Θρησκεία και τον Παστίτσιο.
Με πολύ καυστικό χιούμορ αναδεικνύει τα αδιέξοδα της ιδεαλιστικής και μεταφυσικής σκέψης. 
Και τα αδιέξοδα της ηλιθιότητας (παρεπιπτόντως) με ένα αρκετά νόστιμο τρόπο.

Πηγη:Oλα ειναι δρομος

ΜΑΓΚΕΣ! Αστυνομικοί χτύπησαν και κλώτσησαν τα άτομα με αναπηρία έξω από τη Βουλή


ΠΟΡΕΙΑ ΑΜΕΑ στην Αθηνα - ΜΑΓΚΕΣ! Αστυνομικοί χτύπησαν και κλώτσησαν τα άτομα με αναπηρία έξω από τη Βουλή




- Άνδρες των ΜΑΤ έβριζαν τους συγκεντρωμένους
- Προφανώς ήταν έγκλημα των ΑΜΕΑ η επιθυμία να επιδόσουν ψήφισμα στη Βουλή
- Κατέβασαν δυο κλούβες και μια διμοιρία των MAT στη Βουλή για τα... ΑΜΕΑ!
- Λίγο μετά τις 12:30 αντιπροσωπεία των ΑΜΕΑ έφτασε στο Μαξίμου για να δει τον πρωθυπουργό
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με φωτογραφίες και video

Μοιάζει απίστευτο αλλά όπως αποδεικνύει ο φωτογραφικός φακός είναι πέρα για πέρα αλήθεια...


Άνδρες των ΜΑΤ δε δίστασαν να αποδείξουν τον ανδρισμό τους και να χτυπήσουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους με αναπηρία που είχαν φτάσει μέχρι τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδομάτων τους. Ήταν να περάσουν στη Βουλή για να επιδόσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Και προφανώς αυτό, για τους ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ, είναι έγκλημα!

Όταν η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή, οι συγκεντρωμένοι είδαν να τους... περιμένουν δυο κλούβες των ΜΑΤ και μια διμοιρία!

Παρατάχθηκαν κι εκείνοι μπροστά στις κλούβες. 
Αντιπροσωπεία τους, εκτός από τη Βουλή, έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Θέλουν να δουν τον πρωθυπουργό για να του γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους.
Περισσότερα από 1500 άτομα μετέχουν στην πορεία και διαμαρτύρονται για τις περικοπές επιδομάτων.
Συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και μέσω Σταδίου ξεκίνησαν προς το υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί, έφτασαν στη Βουλή.
Μια ακόμη κραυγή από ανθρώπους με αναπηρίες.
«Οι Ελληνίδες και Έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία» είναι το μήνυμα της κινητοποίησης των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), των Χρονίως Πασχόντων και των οικογενειών τους.
Περιπολικό κλείνει την Πειραιώς, στο ύψος της ΟμόνοιαςΠεριπολικό κλείνει την Πειραιώς, στο ύψος της Ομόνοιας
Όπως επισημαίνουν, τα περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής αντοχής τους είναι περιορισμένα, αφού απειλούνται από την ανεργία, τη φτώχεια αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ζητούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, των συντάξεων και των μισθών των ΑμεΑ, αλλά και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, ενώ ζητούν εξαίρεση από την εργασιακή εφεδρεία. 
«Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα», υπογραμμίζουν.
Προσθέτουν πως η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους πλήττεται «από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης τους. 
Τα ΑμεΑ, οι Χρονίως Πάσχοντες και οι Οικογένειες τους θεωρούν κρίσιμη τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και την κατάρτιση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψης, ιδιαίτερα των άπορων πολιτών με αναπηρίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ


Πηγη

ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΕΩΣ ΚΡΗΤΗ


«Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας
Χιλιάδες διαδήλωσαν «ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού»
Λαοθάλασσα στην Ομόνοια
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην είσοδο του Ζαππείου, υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές στην Ομόνοια.
Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν με τις οικογένειές τους, με παλμό, με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, συγκροτώντας μαζικά μπλοκ από τόπους δουλειάς όπου δυναμώνει η σκληρή μάχη ενάντια στην αγριότητα της εργοδοσίας. Ξεχώρισε η συμμετοχή κλάδων όπου έγινε προσπάθεια να δυναμώσει η σχεδιασμένη, συλλογική δουλειά, με έλεγχο, μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως στον Τουρισμό. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με πανό από τα σωματεία όλων σχεδόν των μεγάλων ξενοδοχείων της πρωτεύουσας.
Ξεχώρισε η οργανωμένη και μαζική παρουσία των επαγγελματοβιοτεχνών, με περισσότερα από κάθε άλλη φορά σωματεία να παίρνουν μέρος στη διαδήλωση (ενδεικτικά εμφανίστηκαν με τα δικά τους πανό από τους χώρους του ξύλου, των επιπλοποιών, των καυστηρατζήδων, των ηλεκτρολόγων, της Επιτροπής Αγώνα ΤΑΞΙ, της ΟΒΣΑ κ.ά.), ενώ πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν μόνοι τους να συμπληρώσουν τις γραμμές του αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πορεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετά σωματεία έφεραν τον κόσμο τους συντεταγμένα, καθώς είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στα γραφεία τους, κρίνεται πολύ σημαντική εξέλιξη, πολύ περισσότερο που η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ φρόντισαν να σπείρουν την σύγχυση, καλώντας μόνο σε στάσεις εργασίας, κόντρα στο κάλεσμα για 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν οΓιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε ηχηρή απάντηση, όποτε έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Μπορούμε να τα φρενάρουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε και έχουμε χρέος να δυναμώσουμε τα σωματεία, να τα κάνουμε πηγή συλλογικής δύναμης, ικανής να βάλει φρένο στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται». Και συμπλήρωσε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουμε τα ίδια βάσανα και τον ίδιο αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει η ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο. Απορρίπτουμε τα μέτρα τους και τα μνημόνιά τους».
Στην κεφαλή της πορείας προς τη Βουλή, μπαίνει το πανό του ΠΑΜΕ που τόνιζε: «Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία - Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια και έξω από την ΕΕ».

Νέα συνθήματα «σηκώνουν στο πόδι» ολόκληρη την Αθήνα: «Ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού».
Η Σταδίου έχει πλημμυρίσει κόσμο και ακόμη δεν έχει φύγει ούτε η μισή συγκέντρωση από την Ομόνοια.
Καθώς η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα, έξω απ' τη Βουλή, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι», «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή».

Η πορεία σε πλήρη ανάπτυξη




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εργατιά μπροστά, κόντρα στα μνημόνια και τ' αφεντικά

MotionTeam
Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατέληξε στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.
Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρούρηση σε τόπους δουλειάς όπως «ΟΜΥΑ», «Χαλυβουργείο», «ΣΙΔΕΝΟΡ», «Μπαρμπαστάθης», «ΑΓΝΟ», «ΕΔΕΣΜΑ», στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, όπου οι εργαζόμενοι και στις τεχνικές εργασίες απήργησαν μαζικά παρά την κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να μη συμμετέχει σε 24ωρες απεργίες. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση και οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», την ΑΓΝΟ, τα εργοστάσια των εμφιαλωμένων ποτών («Μύθος», κλπ), την ΚΑΡΦΟΥΡ, επιχειρήσεις τύπου - χάρτου, εργολαβίες στο ΑΠΘ και άλλων εταιρειών εργολάβων που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι εργαζόμενοι του Καζίνο Θεσσαλονίκης που απαιτούν ανάκληση των απολύσεων. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ευόσμου μαζί με δεκάδες άλλους που στάθηκαν πίσω από το πανό του ΣΑΣΘ απαιτώντας «βιβλία - καθηγητές - σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής, κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι η ιδιοκτησία και η εξουσία των μονοπωλίων που καταπιέζει, ληστεύει και εκμεταλλεύεται βάναυσα τους λαούς της Ευρώπης. Ο δρόμος ανάπτυξης που εδώ και χρόνια μας γεμίζει με φτώχεια, εξαθλίωση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τεράστια κέρδη, δεν μπορεί να είναι το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας». Και προέτρεψε σε «οργάνωση, αγώνα, συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο Μπάμπης Μανουσαρίδης, ταμίας της ΠΟΕΕΠ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΕΠΣΙΚΟ Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στηριζόμαστε στην οργάνωση και την αλληλεγγύη μας. Καταγγέλλουμε διαρκώς τις συμβιβασμένες ηγεσίες που ακόμη και τούτη την ύστατη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν ενάντια στα δίκαια των εργαζομένων και υπονομεύουν την αγωνιστικότητά τους. Εμείς, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας και της υποταγής. Να αναπτερώσουμε τις ελπίδες των εργαζομένων, να τους δείξουμε την άλλη προοπτική».
Ο Κώστας Μπότσογλου, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ «Ο ΕΡΜΗΣ», κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου που πήρε απόφαση να μη συμμετέχει στη γενική απεργία και κάλεσε τους συναδέλφους του να απομονώσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου και μπουν αποφασιστικά στον αγώνα μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, να δυναμώσουν την κοινωνική συμμαχία που ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κ. Αβραμόπουλο και Θ. Κωνσταντινίδη, 
βουλευτή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Κάρπισε» η σκληρή δουλειά
«Καρπός» της σκληρής δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα ήταν και η κινητοποίηση στον Πειραιά, μια από τις πιο μαζικές που έχει «δει» το πρώτο λιμάνι της χώρας. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας, τόσο στα εργατικά μπλοκ, όσο και στα μπλοκ των μαθητών, των φοιτητών από τις Επιτροπές Αγώνα ΜΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ξεχώρισαν τα μαζικά μπλοκ των απεργών από τη ναυπηγική βιομηχανία με προμετωπίδα το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, των ναυτεργατών, των εργατών από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, των εμποροϋπαλλήλων, των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων από κάθε περιοχή του Πειραιά, των γυναικείων Συλλόγων (μέλη της ΟΓΕ), ενώ σε κάθε μπλοκ καταγράφονταν και νέες παρουσίες. Για πρώτη φορά συμμετείχε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Σαλαμίνας, ενώ τη δική τους θέση είχαν πάρει οι εργαζόμενοι από το κατάστημα SPRIDER Κερατσινίου.
Η μάχη της απεργίας δινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις ομάδες περιφρούρησης να βρίσκονται στις πύλες των εργοστασίων στους καταπέλτες των πλοίων από τα ξημερώματα. Είναι ενδεικτικό, ότι τα εργοστάσια ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΣΑ «νέκρωσαν». «Παγωμένες» έμειναν οι μηχανές και στα εργοστάσια ΕΛΑΪΣ, ΛΕΒΕΡ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ.
Σημαντική ήταν οι παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, νωρίς το πρωί στο εργασιακό γκέτο της COSCO, όπου κόντρα στην τρομοκρατία, έκαναν μαζική εξόρμηση συνομιλώντας και δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους να σηκώσουν το κεφάλι.
Ο Σάββας Τσιμπόγλου πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μιλώντας στην πλημμυρισμένη από εργατόκοσμο πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πρέπει με αλληλεγγύη και συμπαράσταση να δώσουμε το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί, να κάνουμε πράξη το: μόνος του δεν θα βρεθεί κανείς. Ενας για όλους και όλοι για έναν».
Η Αννα Μπατζάκη από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού τόνισε: «Η οργάνωση στην Επιτροπή βοηθάει τους ανέργους να βγουν από τη μοιρολατρία, να ξεπεράσουν το "τίποτα δεν γίνεται" να αντιδράσουν, ενώνοντας τη δύναμή τους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους».
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πειραιά που κατέληξε στο λιμάνι για τη συνέχιση της περιφρούρησης στα καράβια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Από την συγκέντρωση και πορεία στη Νάουσα
Στη Ξάνθη, από νωρίς τα ξημερώματα ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας στη «SUNLIGHT» και παρά την τρομοκρατία, τις μεθοδεύσεις, τις απειλές διευθυντικών στελεχών του εργοστασίου, κανένας εργάτης δεν μπήκε για δουλειά. Η πορεία κατάληξε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα προβάλουν κάθε δυνατή αντίσταση ώστε κανένα σπιτικό να μη μείνει χωρίς ρεύμα.
Και στη Νάουσα, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία κατέληξε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου το Εργατικό Κέντρο παρέδωσε ονομαστικό κατάλογο, των λαϊκών οικογενειών που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι. Εστειλαν μήνυμα στη ΔΕΗ να σταματήσει να απειλεί ότι θα κόψει το ρεύμα και απαίτησαν να προχωρήσει άμεσα σε επανασύνδεση σε όσες εργατικές λαϊκές οικογένειες το έχει κόψει.
Στην Κατερίνη, στην απεργιακή συγκέντρωση, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα «OLYMPUS PLAZA», δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι από την κατασκευαστική της ΑΕΓΕΚ, όπου η απεργία άγγιξε το 100%.
Στην Κοζάνη, ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και η πορεία κατέληξε στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκφράστηκε η συμπαράσταση στους διωκόμενους για τη συμμετοχή τους στο συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Νεάπολης, που έγινε την Τρίτη.
Στα Γιαννιτσά, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν με δικό τους πανό και χαιρέτησαν και οι εργαζόμενοι του δήμου.
Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ από το κατάστημα της Μαυροθάλασσας απήργησαν καθολικά και στρατεύτηκαν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Στην Ορεστιάδα, ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των μαθητών και των εργαζομένων του ΙΚΑ.
Στην Αλεξανδρούπολη, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στο κατάστημα «Sprider», όπου οι εργαζόμενοι απήργησαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καταστήματα «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» σε Φλώρινα, Κοζάνη και Βέροια.
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Βέροια, Κιλκίς, Χαλκιδική και Εδεσσα.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μεγαλειώδης η συγκέντρωση και στην Πάτρα
Στη μαζική συγκέντρωση της Πάτρας αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή στο μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας εργαζομένων που απασχολούνται στο δήμο μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» και από τους παιδικούς σταθμούς. Στην Αργολίδαέγινε μηχανοκίνητη πορεία από το Αργος στο Ναύπλιο με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα. Ακολούθησε συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι.
Στον Πύργο μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν αγρότες και μαθητές, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε, παίρνοντας σχετική απόφαση, ο Σύλλογος Φωτογράφων Νομού Ηλείας. Στη Σπάρτη έντονη ήταν η παρουσία μαθητών που είχαν δικό τους μπλοκ, προερχόμενοι κυρίως από το μουσικό λύκειο. Στη Ζάκυνθο, συμμετείχαν μαζικά και οι ΕΒΕ. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κόρινθο.
Στην Τρίπολη, της συγκέντρωσης και της πορείας ακολούθησε συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη στιγμή που η Διοίκηση ετοιμαζόταν να υπογράψει σύμβαση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η προωθούμενη συνεργασία Περιφέρειας - ΡΑΕ στόχο έχει να διευκολύνει τα σχέδια αναβάθμισης και κατασκευής νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την πώλησή τους στη συνέχεια. Δίκτυα που αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο προκειμένου τα επόμενα χρόνια να φτάνει η ενέργεια - εμπόρευμα από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη στην αγορά της ΕΕ μέσω του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. Οπως τόνισε ο Βαγγέλης Γούργαρης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», «ο κ. Τατούλης και οι σύμμαχοί του πρωταγωνιστούν στην παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εγκρίνει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 2,5 χιλιάδες MW. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη παράγει 600 MW».


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στα Γιάννενα, η απεργία είχε σημαντική επιτυχία. Το εργοστάσιο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ SPIDER, οι ΠΙΝΔΟΣ και ΧΗΤΟΣ, γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, φαρμακοβιομηχανία HELP, φαρμακαποθήκη NEW FARM, εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα όπως ZARA και HΜ, τις τηλεπικοινωνίες VODAFONE και WIND, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες ήταν ορισμένοι από τους χώρους δουλειάς σταΓιάννενα που απήργησαν. Στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από τα δυο νοσοκομεία, 5μηνίτες στην κοινωφελή εργασία, ενώ μαχητικό ήταν το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ και των μαθητών.
Στην Αρτα ξεχώρισε η μαζική παρουσία μαθητών, καθώς και τα μπλοκ των εργαζομένων στα CARREFOUR και στα SPIDER STORS, ενώ και η αγορά κατέβασε ρολά. Πριν την απεργιακή συγκέντρωση έγινε περιφρούρηση στο εργοστάσιο της ΙΟΝ και κατάληψη στην εφορία. Στο Αγρίνιο έγινε μια από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή αγροτών με τρακτέρ, μαθητών και γυναικών. Στην Κέρκυρα έγινε περιφρούρηση σε 7 ξενοδοχεία. Ιδιαίτερη αισθητή ήταν η παρουσία των ξενοδοχουπαλλήλων. Κατέβηκαν επίσης κάτοικοι από χωριά, καθώς και από τις γειτονιές της πόλης με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών. Στην Πρέβεζα προστασία στα κέρδη και τα συμφέροντα της ολλανδικής μονάδας επεξεργασίας ψαριών ΦΟΠΕΜ παρείχε προκλητικά η αστυνομία. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας βρέθηκε από το χάραμα στην πύλη του εργοστασίου για να υπερασπιστεί, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το... δικαίωμα στην εργασία.

ΝΗΣΙΑ
Από την πορεία στους δρόμους της Ρόδου
Στη Ρόδο η μαζική συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στην επιχείρηση «SPRIDER STORES», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Στη Χίο ξεχώρισε η παρουσία των εργαζομένων σε υπηρεσίες πρόνοιας, των μαθητών του μουσικού σχολείου κ.ά.
Στη Σάμο τον παλμό έδωσε η νεολαία κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης. ΣτηνΙκαρία αξιοσημείωτο ήταν πως η πλειοψηφία των μαγαζιών ήταν κλειστά και μαζική η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη συγκέντρωση.
Στη Νάξο σημαντική ήταν η παρουσία των σμυριδεργατών και ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στη Λήμνο η πορεία ολοκληρώθηκε με διαμαρτυρία στην Περιφέρεια και για το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Ακολούθησε πορεία στο νοσοκομείο για θέματα περίθαλψης.
Δυναμικές και μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και σε Μυτιλήνη, Κω, Λέρο, Κάλυμνο.


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Από την πορεία στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα η συμμετοχή στην απεργία έφθασε σε ορισμένα εργοστάσια το 100% ενώ καλή ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς να είναι προγραμματισμένη έγινε συγκέντρωση και στην Κύμη με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και μαθητές. Στη Θήβα ήταν πολύ έντονη η παρουσία των μαθητών. ΣτοΜαντούδι συμμετείχαν και αγρότες. Στη μαζική συγκέντρωση τηςΛιβαδειάς δήλωσαν το «παρών» και οι ΕΒΕ, τα σωματεία υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και αλουμινάδων. Ακόμα, συγκεντρώσεις έγιναν στη Λαμία, στο Αλιβέρι, στην Ιστιαία και στην Αμφισσα.


ΚΡΗΤΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από εργοστάσια και επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), πολυκαταστήματα και σχολεία. Κλιμάκια της ΠΑΣΕΒΕ περιόδευσαν σε εμπορικά καταστήματα του κέντρου και συνοικιών, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα καταστήματά τους και να συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ξεχώρισε η συμμετοχή των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των αγροτών που με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα προπορεύονταν της πορείας των μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης που μετά από Γενικές Συνελεύσεις στάθηκαν στο πλευρό των γονιών τους, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αμέσως μετά το πανό του ΠΑΜΕ που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας ακολουθούσε το πανό των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου που έδωσαν έναν πολύμηνο αγώνα, αρνούμενοι να δουλέψουν για ψίχουλα και βγήκαν νικητές. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία και κόσμου που για πρώτη φορά διαδήλωσε με το ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός.
Στα Χανιά, τη συγκέντρωση χαρακτήρισε η μαζική παρουσία αγροτών απ' όλο το νομό μετά από κάλεσμα επτά αγροτικών συλλόγων για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Στο Ρέθυμνο νωρίς το πρωί, αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό από την ταράτσα του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ, καλώντας σε ξεσηκωμό και έγινε συμβολική κατάληψη.
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε Σητεία - Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο.




Σοκ από τις αποκαλύψεις Αλμέιδα


Σοκ από τις αποκαλύψεις Αλμέιδα
Αποκαλύψεις που τραντάζουν -για μια ακόμη φορά- το ιταλικό ποδόσφαιρο έκανε στην αυτοβιογραφία του ο άλλοτε άσος της Πάρμα και νυν προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ, Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κρουσμάτων ντόπινγκ, εκβιασμών και στημένων αγώνων στη Serie A στο βιβλίο του με τίτλο: «Almeyda: Life and Soul». Σε όσα, λοιπόν, δηλώνει στην «Gazzetta Dello Sport» ο Αλμέιδα αποκαλύπτει όσον αφορά το θέμα της χρήσης αναβολικών πως «όταν ήμουν στην Πάρμα, πριν τα ματς μας έδιναν ένα μείγμα βιταμινών σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αφού τα παίρναμε μπορούσαμε να πηδήξουμε μέχρι το ταβάνι» και συμπληρώνει πως «οι παίκτες δε ρωτούσαν για το υγρό, όμως μετά από χρόνια σε πολλούς από αυτούς παρουσιάστηκαν προβλήματα καρδιάς και μυϊκών τραυματισμών. Νομίζω πως είναι συνέπεια αυτού του μείγματος. Υπάρχουν και εικόνες, όπου ο Καναβάρο έκανε ενδοφλέβιες ενέσεις πριν από κάποιο παιχνίδι». Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα παλιότερα είχε κάνει ανάλογες αποκαλύψεις και ο παλιός άσσος της Γιουβέντους και της Εθνικής Γαλλίας Ζινεντίν Ζιντάν. Παράλληλα, στο βιβλίο του ο Αλμέιδα αναφέρει και απειλές που δεχόταν αυτός και οι συμπαίκτες του από τη Μαφία για στήσιμο αγώνων.
  • Τακτοποίηση ή τριετής αποκλεισμός. Αυτό το τελεσίγραφο έδωσε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας η UEFA. Το χρονικό περιθώριο που έχει η πολυνίκης Βουλγαρίας να διευθετήσει τα περίπου 50 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκπνέει στο τέλος του μήνα. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα υποστεί τριετή αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Να θυμίσουμε πως η Ομοσπονδία της Βουλγαρίας της είχε επιβάλει απαγόρευση μεταγραφών έως τις 31 Αυγούστου, καθώς επίσης ότι η ΤΣΣΚΑ Σόφιας είχε -λόγω χρεών- αποκλειστεί από τα προκριματικά του Champions League την περίοδο 2008/09.
  • Οι υπόνοιες και οι φήμες για στημένα παιχνίδια δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το χάντμπολ, με το όνομα της πρωταθλήτριας Γαλλίας Μονπελιέ να βρίσκεται εμπλεκόμενο σε παρόμοια υπόθεση. Συγκεκριμένα, δικαστική πηγή δήλωσε στο «Reuters» ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για ύποπτα στοιχήματα σε αγώνα της Μονπελιέ με τη Σεβίν από την οποία ηττήθηκε απροσδόκητα στο μεταξύ τους αγώνα στις 12 Μάη.

ΧΑΝΙΑ Φασιστοειδή βανδάλισαν σε μνημείο του ΕΛΑΣ


ΧΑΝΙΑ
Φασιστοειδή βανδάλισαν σε μνημείο του ΕΛΑΣ
Καταγγελία του τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Την οργή και την αγανάκτηση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εκφράζει σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία του το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την εγκληματική πράξη και το βανδαλισμό από φασιστοειδή, σε μνημείο που είχε τοποθετήσει η ΠΕΑΕΑ για να τιμήσει τους αγωνιστές της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στο δρόμο Λάκκοι - Ομαλός, στη θέση Φώκιες.
Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η πράξη αυτή είναι φασιστικής καθαρά έμπνευσης που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα πατριωτικά και τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού, που εκδηλώθηκαν έντονα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, αλλά και με τη δημιουργία ισχυρού αντιστασιακού κινήματος στα χρόνια της χιτλερικής κατοχής.
Στη θέση του Μνημείου, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αντίστασης Ανδρέας Βολάνης που γνώριζε καλά την περιοχή τοποθέτησε άνδρες από το Λόχο Κυδωνίας του ΕΛΑΣ, μαζί με Λακιώτες Εφεδρο-ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες και χτύπησαν τους άνδρες του γερμανικού φυλακίου του Ομαλού με αποτέλεσμα τέσσερις Γερμανούς νεκρούς και την εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας τροφίμων και άλλων εφοδίων.
Μετά την απελευθέρωση το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ φρόντισε για την κατασκευή του εν λόγω μνημείου και στην επέτειο της Μάχης οργανώθηκαν και αρκετές εκδηλώσεις. Οι δειλοί δράστες έδρασαν νύχτα όπως λειτουργούσαν οι ομοϊδεάτες και συνεργάτες των Γερμανών με κουκούλες στα χρόνια της κατοχής. Και τότε αλλά και τώρα ο φασισμός και ο ναζισμός αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν από τον ελληνικό λαό».

Γκαιμπελο-ΜΜΕ


Συνένοχα στην προσπάθεια χειραγώγησης τα αστικά ΜΜΕ...
Γρηγοριάδης Κώστας
ΑΠΟ ΣΕΝΑΡΙΑ και «διαρροές» για το ποια ακριβώς θα είναι τα περίφημα «νέα μέτρα», δεν έχετε παράπονο. Εχουμε χορτάσει.
Κάθε τηλεοπτικός σταθμός, εφημερίδα, ραδιόφωνο και «πόρταλ» έχει και μια δική του εκδοχή για το πράγμα και - φυσικά - ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες.
Ενιαίο φόρο για τους επαγγελματίες, μειώσεις φορολογικών κλιμακίων, κεφαλικούς φόρους, φορολογία αγροτεμαχίων, έκτακτα χαράτσια, μόνιμα χαράτσια, επίσημους φόρους, ανεπίσημους φόρους. Ολα τα έχουμε ακούσει.
Μόνο που η ...μεγάλη απορία του κόσμου δεν είναι το με ποιες ισορροπίες και ποια κολπάκια θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η πολιτική εξόντωσης του λαού. Αυτό αφορά αποκλειστικά τους κυβερνώντες και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Αυτοί, άλλωστε, κάνουν και τις σχετικές διαρροές με προφανή στόχο να μπερδέψουν και να διχάσουν το λαό, όσο τέλος πάντων μπορούν, ενόψει της λαίλαπας.
Το θέμα είναι αυτή η πολιτική να ανατραπεί μια για πάντα, ριζικά και αμετάκλητα κι αυτό απέδειξαν (και χτες) με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι.
Μόνο που αυτό τα Μέσα Ενημέρωσης προφανώς δε θέλουν να το δουν. Πράγμα λογικό, γιατί τα αφεντικά τους δε θέλουν την ενημέρωση, αλλά τη χειραγώγηση και την υποταγή του κόσμου.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ έκαναν οι - γνωστοί και μη εξαιρετέοι - διεθνείς Οίκοι Fitch και Moody's: Η ελληνική οικονομία - είπαν - συρρικνώνεται και θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Η ύφεση θα είναι 7%!
Να τους χαίρονται τους μελετητές τους (που πριν μερικούς μήνες έλεγαν άλλα) μόνο που αυτό που ανακάλυψαν το ξέρει και ο τελευταίος εργαζόμενος, μικροεπαγγελματίας, άνεργος ή νοικοκυρά σε αυτή τη χώρα.
Και ξέρει, επίσης, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν τέτοιου είδους «οίκοι». Τα μέτρα που παίρνονται είναι για να δυναμώσουν αυτά τα συμφέροντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΣ Επιχείρηση τρομοκράτησης σε λαϊκή αγορά


ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Επιχείρηση τρομοκράτησης σε λαϊκή αγορά
Ομάδα αγνώστων προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εμποδίσει εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Ιωνίας
Να τρομοκρατήσει και να διώξει από τη λαϊκή αγορά του Περισσού κλιμάκιο της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας, που πραγματοποιούσε εξόρμηση, το περασμένο Σάββατο 22/9, επιχείρησε χωρίς επιτυχία ομάδα πέντε ανδρών, που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του. Με τραμπουκισμούς, απαίτησε από το κλιμάκιο να σταματήσει την εξόρμηση και να φύγει από την αγορά, με το επιχείρημα ότι «εμποδίζουν τους πάγκους να δουλέψουν».
Οταν τα μέλη του κλιμακίου ζήτησαν να μάθουν την ιδιότητα των τραμπούκων, οι πέντε άνδρες αρχικά ισχυρίστηκαν ότι είναι «παραγωγοί». Ωστόσο, μετά από επίμονες πιέσεις να αποδείξουν ποιοι είναι, άλλαξαν ιδιότητα κι έγιναν «υπάλληλοι του δήμου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένας ακόμα άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ο αντιπρόεδρος των παραγωγών (χωρίς κανένα αποδεικτικό της ιδιότητάς του) κι ότι οι πέντε άνδρες βρίσκονται εκεί ως «σεκιούριτι» για να προστατεύουν τη λαϊκή αγορά!
Οταν τα μέλη του κλιμακίου ζήτησαν από τους πέντε άνδρες και τον φερόμενο ως αντιπρόεδρο των παραγωγών να φωνάξουν τον διορισμένο από το δήμο επόπτη που έχει την ευθύνη για τη λαϊκή αγορά, για να αποδείξει την ταυτότητά τους, εκείνοι τράπηκαν σε φυγή. Η εξόρμηση συνεχίστηκε κανονικά.
Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας καταδικάζει την επιχείρηση τρομοκράτησης στο χώρο της λαϊκής αγοράς και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι γειτονιές μας έχουν πείρα από τέτοιους μηχανισμούς και ο λαός μας ξέρει να τους αντιμετωπίζει. Καταγγέλλουμε στο λαό της Νέας Ιωνίας το περιστατικό και τον καλούμε να απομονώσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βάζουν εμπόδια στην πάλη του και προσπαθούν να τον φοβίσουν».
Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Νέας Ιωνίας έχουν καταθέσει αίτημα στη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί για το θέμα στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Παστίτσιος»


«Παστίτσιος»

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στις παρασυνάξεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα φασιστοειδή στο Γράμμο, όπου επιδίδονται στους συνήθεις αλαλαγμούς επί τη επετείω της ήττας του ΔΣΕ,
το κράτος μας (τους) είναι πολύ ανεκτικό,
όπως φέτος, όταν
η ατμόσφαιρα ρυπάνθηκε
- χοροστατούντος του μητροπολίτη Κονίτσης -
από τις ιαχές του τύπου
«θέλουμε να εξοντώσουμε τα ερυθρά σκουπίδια».
*
Στα «πανηγύρια» της μισαλλοδοξίας και της παραχάραξης της αλήθειας, όπως (και) τα φετινά στο Μελιγαλά,
το κράτος τους είναι πολύ ανεκτικό,
όταν η ατμόσφαιρα
- με το παπαδαριό να κρατά το «ίσο» -
ρυπαίνεται από τις ιαχές του τύπου
«τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά».
*
Εν ολίγοις,
στις περιπτώσεις που κάθε άλλο παρά δυσδιάκριτα είναι τα όρια ανάμεσα στο κήρυγμα της αγάπης, της συναλληλίας και της καταλλαγής και στο άλλο κήρυγμα,
δηλαδή στο «κήρυγμα» - προτροπή στο έγκλημα,
τότε, σε αυτές τις περιπτώσεις,
το κράτος μας (τους) παραμένει νηφάλιο, ψύχραιμο, επιδεικνύει αταραξία... Βούδα.
*
Αντίθετα, στις άλλες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για τη σάτιρα που στρέφεται ενάντια στις προκαταλήψεις της θρησκοληψίας, στο εμπόριο του θρησκευτικού συναισθήματος και του σκοταδισμού
τότε το κράτος μας (τους)
- και μάλιστα κατόπιν παρέμβασης των ναζιστών της «Χρυσής Αυγής» -
τίθεται ολόκληρο σε κατάσταση συναγερμού και αποκαλύπτεται ως το γνωστό αδελφάκι (κατά τη Θεογονία του Ησίοδου) της Βίας:
Τότε, δηλαδή, εν ριπή οφθαλμού
- όπως συνέβη με τον 27χρονο που συνελήφθη (!) για «βλασφημία» (!) επειδή σατίριζε φωτογραφίες και αποκαλούσε «Παστίτσιο» τον λεγόμενο Γέροντα Παΐσιο -
κινητοποιούνται οι πάντες:
Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέχρι τους εισαγγελείς και από τους εισαγγελείς μέχρι τους κατά τόπον «χωροφύλακες»!
*
Επομένως, το κράτος μας (τους) ξέρει
και ποιος είναι ο «εχθρός»
και πότε να ανασύρει και να στρέφει εναντίον του «εχθρού» τους βρικολακιασμένους νόμους του «Πατρίς - Θρησκεία - Τρομοκρατία».
*
Το κράτος μας (τους) είτε υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι ο ΠΑΣΟΚος, είτε είναι ο Νεοδημοκράτης, είτε υπουργός Δικαιοσύνης είναι σήμερα ο ΔΗΜΑΡιστερός κ. Ρουπακιώτης,
αυτό είναι - θα πείτε.
Και θα έχετε δίκιο...


Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 58: Η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1949) και το “Μακεδονικό” (ΙΙ)


Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 58: Η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1949) και το “Μακεδονικό” (ΙΙ)

Η 5η Ολομέλεια και το Μακεδονικό (μέρος ΙΙ)

Meros65_Photo1_small.jpg
Η θέση της 5ης Ολομέλειας για το Μακεδονικό εγκαταλείφθηκε από το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 1949 με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας που επανέφεραν την παλιά θέση περί ισοτιμίας. Να τι λέει συγκεκριμένα η Πολιτική Απόφαση της 6ης Ολομέλειας: “Το κόμμα πρέπει να φυλάξει και να δυναμώσει παραπέρα τους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και σλαβομακεδονικό λαό, που σφυρηλατήθηκαν μέσα στον κοινό σκληρό αγώνα. Η πάλη ενάντια στην καταπίεση των Σλαβομακεδόνων, η πάλη για την ισοτιμία τους, η αναγνώριση του δικαιώματος να ζούνε λεύτεροι και αφέντες στην πατρική τους γη, δένει τους Μακεδόνες με τους Ελληνες και εμποδίζει τα κατακτητικά σχέδια του Τίτο εναντίον της ελληνικής Μακεδονίας” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 7ος, σελ. 18). Σ’ αυτή την Ολομέλεια δόθηκαν και εξηγήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στη θέση της 5ης Ολομέλειας. Στην ομιλία του – που κυκλοφόρησε και σε ξεχωριστή μπροσούρα με τον τίτλο “Καινούρια κατάσταση – Καινούρια καθήκοντα” – ο Ν. Ζαχαριάδης ανέφερε: “Η υπονομευτική και διασπαστική δράση του Τίτο και των πρακτόρων του στην Ελλάδα ανάγκασε την 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949), να αντικαταστήσει το σύνθημα της ισοτιμίας (της αυτονομίας μέσα στα πλαίσια του ελληνικού κράτους) με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, παρά το γεγονός ότι το σύνθημα αυτό στις συγκεκριμένες συνθήκες δεν ανταποκρινότανε στα γενικότερα συμφέροντα του κινήματος” (Ν. Ζαχαριάδη: “Συλλογή έργων”, σελ. 470 – 471). Επίσης, στην Πολιτική Απόφαση της 6ης Ολομέλειας αναφέρεται: “Από τότε που το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων ξεσκέπασε την τιτική προδοσία η παρέα αυτή των υποτακτικών και κατασκόπων του ιμπεριαλισμού άρχισε ολοένα πιο ανοιχτά να υπονομεύει τον σκληρό και άνισο αγώνα του ελληνικού Λαού εναντίον του ξενοκίνητου μοναρχοφασισμού. Στα Σκόπια εγκαταστάθηκε μια σπείρα προδότες και λιποτάκτες του αγώνα μας, που κάτω απ’ την προστασία της κλίκας του Βελιγραδίου, οργάνωνε λιποταξίες απ’ το ΔΣΕ. Ολόκληρη σειρά άλλοι πράκτορες πήραν εντολή να κάνουν ύπουλη διαλυτική δουλιά στην Ελεύθερη Ελλάδα και μέσα στα τμήματα του ΔΣΕ. Ο Τίτο μας στέρησε πολύτιμες εφεδρείες” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 7ος, σελ. 15). Ανεξαρτήτως των χαρακτηρισμών που χρησιμοποιούνται, τα όσα καταγγέλλει η 6η Ολομέλεια για διαλυτική υπονομευτική δουλιά και προπαγάνδα σε βάρος του ΔΣΕ από διασπαστικά, αποσχιστικά σλαβομακεδονικά στοιχεία, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γεγονός είναι επίσης ότι από το ραδιοσταθμό των Σκοπίων γίνονταν εκπομπές που καλούσαν τους Σλαβομακεδόνες να μην παλεύουν άδικα στο πλευρό του ΔΣΕ. Στις συνθήκες του 1949, όπου ο ΔΣΕ είχε ασφυκτικό το πρόβλημα της έλλειψης εφεδρειών και μπροστά τον περίμεναν σκληρές μάχες, η θέση της 5ης Ολομέλειας για το Μακεδονικό αποσκοπούσε στη συγκέντρωση νέων δυνάμεων στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού από το χώρο των Σλαβομακεδόνων και στην απόκρουση της διαλυτικής δουλιάς που έκαναν τα διασπαστικά – αποχωριστικά στοιχεία που προαναφέραμε. Πρέπει δε, να προσθέσουμε ότι προσπάθεια να αποσπάσουν τους Σλαβομακεδόνες από το ΔΣΕ έκαναν και οι Αγγλοαμερικάνοι με εκπομπές μέσα από την περιβόητη “Φωνή της Αμερικής”, χρησιμοποιώντας τη φασιστική συμμορία του Βάντσε Μιχα`ϊλοφ. Να, τι καταγγέλθηκε στο 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ που πραγματοποιήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη 1949: “Ταιριάζει να πούμε κάτι για τη βαρχοβίστικη συμμορία της ΒΜΡΟ του Βάνστε Μιχα`ϊλοφ. Η συμμοριακή αυτή προδοτική οργάνωση διατηρήθηκε και διατηρείται μ’ έξοδα των εχθρών του μακεδονικού λαού, αλλά και όλων των άλλων λαών της Βαλκανικής και των λαών του κόσμου όλου ακόμα. Αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην πλουτοκρατική κλίκα που καταπίεζε το βουλγάρικο λαό, πέρασε ύστερα στην υπηρεσία των Χίτλερ – Μουσολίνι και τώρα βρίσκεται στην υπηρεσία του αμερικανοαγγλικού ιμπεριαλισμού. Φωνάζουν λοιπόν οι άθλιοι αυτοί με τη “Φωνή της Αμερικής” τούτη τη φορά πως: Ο μακεδονικός λαός δεν μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος παρά μόνο σε μια “αυτόνομη ή ανεξάρτητη ενωμένη Μακεδονία υπό την προστασία των Αμερικανών ή των Αγγλων” (“Ιδεολογικές βάσεις του ΝΟΦ”, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ, σελ. 33-34).
Η θέση της 5ης Ολομέλειας και οι κατοπινές συζητήσεις

Meros65_Photo2_small.jpg
Η απόφαση της 5ης Ολομέλειας για το Μακεδονικό απασχόλησε τα κομματικά σώματα του ΚΚΕ μετά τον εμφύλιο. Εντονη συζήτηση έγινε στην 7η Ολομέλεια του 1950, μπροστά στην 3η Συνδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της το ίδιο έτος και φυσικά σε κομματικά σώματα της μεταζαχαριαδικής περιόδου. Θα σταθούμε στις συζητήσεις που έγιναν στην πρώτη περίοδο, όταν ο Ζαχαριάδης ήταν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην 7η Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1950, το θέμα έθεσε ο Μ. Παρτσαλίδης ο οποίος αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη των αιτιών που οδήγησαν στη θέση της 5ης Ολομέλειας, χαρακτήρισε αυτή τη θέση “αποτυχημένη προσπάθεια αντιπερισπασμού στη διαλυτική δουλιά των τιτικών”. Επίσης υπεραμύνθηκε της θέσης για ισοτιμία, εμφανίζοντάς την ως τη μόνη σωστή. Τέλος, ζήτησε να μην χρησιμοποιείται από το Κόμμα η λέξη “αυτονομία” για τους Σλαβομακεδόνες, γιατί μπορούσε να παρεξηγηθεί και υποστήριξε ότι “αυτή η λέξη στη μαρξιστική ορολογία έχει την έννοια της εκπαιδευτικής αυτονομίας” (“7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ – Εισηγήσεις – Λόγοι – Αποφάσεις”, μόνο για εσωκομματική χρήση, σελ. 37-38). Ο Ν. Ζαχαριάδης απάντησε στις απόψεις του Παρτσαλίδη και στον τελικό του λόγο στην 7η Ολομέλεια και στα εισηγητικά του κείμενα προς την 3η Συνδιάσκεψη, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι το εθνικό ζήτημα υποτάσσεται στις κάθε φορά ανάγκες της επανάστασης. Στα εισηγητικά του κείμενα προς τη Συνδιάσκεψη ο Ζαχαριάδης τόνισε: “Το βασικό για τον κομμουνιστή είναι: ν’ αναγνωρίζει τα δικαιώματα του καταπιεζόμενου έθνους. Και το βασικό δικαίωμα του έθνους είναι το ζήτημα της αυτοδιάθεσης. Και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σημαίνει ότι το έθνος έχει δικαίωμα όχι μόνο στην αυτονομία μα και στον αποχωρισμό. Τώρα ανάλογα με την κάθε φορά κατάσταση και τα συμφέροντα της πάλης του προλεταριάτου, της επανάστασης, προωθείται η μια ή η άλλη πλευρά του εθνικού ζητήματος, γιατί το εθνικό σαν εφεδρεία της προλεταριακής ή της λαϊκοδημοκρατικής επανάστασης υποτάσσεται σ’ αυτή. Βασικό όμως και υποχρεωτικό είναι για τον κομμουνιστή και το προλεταριακό κόμμα: πρώτο, η αναγνώριση της αρχής της αυτοδιάθεσης μέχρι και του αποχωρισμού, δεύτερο, ότι η αλλαγή στο σύνθημα κάθε φορά: αποχωρισμός ή αυτονομία, υπαγορεύεται, φυσικά, απ’ το συγκεκριμένο κάθε φορά συμφέρον της επανάστασης, όμως δεν επιβάλλεται αυθαίρετα απ’ τα πάνω, μα γίνεται σε συνεννόηση με τις επαναστατικές οργανώσεις της καταπιεζόμενης εθνότητας”. Οφείλουμε να πούμε πως, θεωρητικά, ο Ζαχαριάδης είναι αυτός που έχει το δίκιο και όχι ο Παρτσαλίδης. Οι θέσεις του Παρτσαλίδη – ανεξαρτήτως αν από άποψη τακτικής ήταν σωστές – παραγνωρίζοντας τη βασική θεωρητική θέση των μαρξιστικο – λενινιστικών κομμάτων για το ζήτημα της αυτοδιάθεσης των εθνών, οδηγούσαν το ΚΚΕ σε μια δεξιά οπορτουνιστική διολίσθηση πάνω στο θέμα.
Υπό το πρίσμα του μαρξισμού

Meros65_Photo3_small.jpg
Στη μαρξιστική φιλολογία υπάρχει αρκετό υλικό γύρω από το εθνικό ζήτημα και αξίζει να σταθούμε σε ορισμένες από τις σχετικές επισημάνσεις, που έχει κάνει ο Λένιν. Στα κριτικά του σημειώματα, για το εθνικό ζήτημα, ο Λένιν υπογράμμιζε: “Πρέπει να απαντάμε με: “ναι ή όχι” στο ζήτημα του αποχωρισμού κάθε έθνους; Αυτό μοιάζει σαν πολύ “πρακτική” διεκδίκηση. Στην πραγματικότητα όμως είναι ανόητη, θεωρητικά μεταφυσική και στην πράξη οδηγεί στην υποταγή του προλεταριάτου στην πολιτική της αστικής τάξης. Η αστική τάξη βάζει πάντα στην πρώτη γραμμή τις εθνικές της διεκδικήσεις. Τις βάζει απόλυτα. Για το προλεταριάτο οι διεκδικήσεις αυτές υποτάσσονται στα συμφέροντα της ταξικής πάλης. Θεωρητικά δεν μπορείς να εγγυηθείς από πριν, αν ο αποχωρισμός ενός δοσμένου έθνους, είτε η ισότιμη θέση του μ’ ένα άλλο έθνος θα ολοκληρώσει την αστικοδημοκρατική επανάσταση. Για το προλεταριάτο έχει σημασία και στις δύο περιπτώσεις να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της τάξης του. Για την αστική τάξη έχει σημασία να δυσκολέψει αυτή την ανάπτυξη, παραμερίζοντας τα καθήκοντα αυτής της ανάπτυξης μπροστά στα καθήκοντα του έθνους “της”. Γι’ αυτό, το προλεταριάτο περιορίζεται στην αρνητική, σαν να λέμε, διεκδίκηση να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, χωρίς να δίνει εγγυήσεις σε κανένα έθνος, χωρίς να αναλαμβάνει υποχρεώσεις να δώσει τίποτα σε βάρος άλλου έθνους” (Βλέπε: “Λένιν: Κριτικά σημειώματα πάνω στο εθνικό ζήτημα – Για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνών”, εκδόσεις ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ 1976, σελ. 59). Επίσης ο Λένιν πρόσθετε: “Οταν κατηγορείς τους οπαδούς της ελευθερίας της αυτοδιάθεσης, δηλ. της ελευθερίας του αποχωρισμού, ότι ενθαρρύνουν τις χωριστικές τάσεις, κάνεις την ίδια ακριβώς ανοησία και την ίδια ακριβώς υποκρισία σαν να κατηγορείς τους οπαδούς της ελευθερίας του διαζυγίου ότι ενθαρρύνουν τη διάλυση των οικογενειακών δεσμών… Οποιος στέκει στην άποψη της δημοκρατίας, όποιος δηλαδή είναι υπέρ της λύσης των κρατικών ζητημάτων από τη μάζα του πληθυσμού, ξέρει θαυμάσια ότι από τη φλυαρία των πολιτικάντηδων ως την απόφαση των μαζών υπάρχει “τεράστια απόσταση”. Οι μάζες του πληθυσμού ξέρουν περίφημα από την καθημερινή πείρα τη σημασία των γεωγραφικών και οικονομικών δεσμών, τα πλεονεκτήματα της μεγάλης αγοράς και του μεγάλου κράτους και θα τραβήξουν για αποχωρισμό μονάχα όταν η εθνική καταπίεση και οι εθνικές προστριβές κάνουν τη συμβίωση ολότελα αβάσταχτη και εμποδίσουν και εμποδίζουν όλες τις οικονομικές σχέσεις” (στο ίδιο, σελ. 72-73). Ακόμη ο Λένιν τόνιζε, αναφερόμενος στη Ρωσία, την εξής θέση γενικότερης σημασίας: “Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η αναγνώριση από τους μαρξιστές όλης της Ρωσίας, και πρώτα απ’ όλα από τους μεγαλορώσους, του δικαιώματος του αποχωρισμού δεν αποκλείει καθόλου τη ζύμωση των μαρξιστών αυτού ή εκείνου του καταπιεζόμενου έθνους ενάντια στον αποχωρισμό, όπως και η αναγνώριση του δικαιώματος διαζυγίου δεν αποκλείει στη μία ή στην άλλη περίπτωση τη ζύμωση ενάντια στο διαζύγιο” (στο ίδιο, σελ. 103).
Ο χαρακτήρας του λάθους
Απ’ όσα έχουμε ήδη αναφέρει στα προηγούμενα σημειώματα, σχετικά με το θέμα του Μακεδονικού, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η θέση που πήρε το ΚΚΕ στην 5η Ολομέλεια, σε καμιά περίπτωση δε σήμαινε και ενθάρρυνση ή δέσμευσή του υπέρ αποσχιστικών τάσεων στο έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας. Τίποτα δεν υπήρχε σ’ αυτή τη θέση που να εμποδίζει το ΚΚΕ, ταυτόχρονα με την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες να αγωνίζεται ενάντια στις αποσχιστικές τάσεις και να τις αντιπαλεύει. Αλλωστε, αυτό έπραξε. Τίποτα, επίσης, δεν υπήρχε που να δεσμεύει το ΚΚΕ στην παραχώρηση ελληνικού εδάφους και στη μείωση της ελληνικής επικράτειας στην περίπτωση που ο ΔΣΕ θα νικούσε. Ισα ίσα, που σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα υπήρχε λόγος οι Σλαβομακεδόνες να ζητούν τον αποχωρισμό. Η κατηγορία επομένως από την αστική τάξη, ακόμη ως και σήμερα, σε βάρος του ΚΚΕ, ότι μ’ αυτή του τη θέση αποδέχτηκε τον τεμαχισμό της εδαφικής επικράτειας της Ελλάδας ήταν – και είναι – σκόπιμη.
Μπορούμε, συνεπώς, να πούμε ότι η θέση της 5ης Ολομέλειας ήταν σωστή; Αναμφίβολα όχι. Ο μαρξισμός λέει, ότι το εθνικό ζήτημα υποτάσσεται στα συμφέροντα της επανάστασης. Κι ανάλογα με τα συμφέροντα της επανάστασης και τις διαθέσεις των μαζών, σε διαλεκτική ενότητα μεταξύ τους, προτάσσεται η μία ή η άλλη θέση πάνω στο συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα. Η 5η Ολομέλεια, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του Δημοκρατικού Στρατού και υποτιμώντας τον αντίπαλο, εκτίμησε λαθεμένα ότι το 1949 ήταν χρόνος αποφασιστικής καμπής του πολέμου κι ότι ο ΔΣΕ μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία στις εσωτερικές εξελίξεις. Ετσι, για να συγκεντρωθεί στο Δημοκρατικό Στρατό το μέγιστο των δυνάμεων, που ήταν δυνατό και για να αντιμετωπιστεί η διαλυτική προπαγάνδα ορισμένων αποσχιστικών ομάδων των Σλαβομακεδόνων και των Σκοπίων, άλλαξε την προηγούμενη σωστή θέση του Κόμματος, για το Μακεδονικό, δίνοντας έτσι αντικειμενικά προσχήματα στην αντίπαλη προπαγάνδα και αφήνοντας ένα κάποιο έδαφος για παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Το γεγονός αυτό ήταν, βέβαια, λάθος. Λάθος, άλλωστε, που το αναγνώρισε και ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης, μιλώντας στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1957.
Εχει υποστηριχτεί, ακόμη, ότι η θέση της 5ης Ολομέλειας για το Μακεδονικό ήταν στην πραγματικότητα επαναφορά της θέσης του 3ου έκτακτου Συνεδρίου του Κόμματος (1924), που μιλούσε για ανεξάρτητη Μακεδονία – Θράκη στα πλαίσια μιας Βαλκανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Ο ισχυρισμός, όμως, αυτός δεν είναι σωστός. Πέρα από τις αρκετές και σημαντικές αλλαγές, που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει, η θέση του ’49 αφορούσε τους Σλαβομακεδόνες και καμιά αναφορά δε γινόταν στη Θράκη, αλλά ούτε καν στη δημιουργία μακεδονικού κράτους στο έδαφος της γεωγραφικής Μακεδονίας. Η θέση του ’24 αναφερόταν σ’ ένα ευρύ φάσμα εθνοτήτων – μειονοτήτων (Ελληνες, Βούλγαρους, Τούρκους, Εβραίους, Σλαβομακεδόνες, Βλάχους και άλλους), που ζούσαν στο έδαφος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και που με τους βαλκανικούς πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συνεχή εθνικιστική βία και τις ανταλλαγές των πληθυσμών, στο όνομα της “εθνικής καθαρότητας” των εδαφών, είχαν γίνει μπαλάκι του εθνικισμού και του σοβινισμού των αστικών τάξεων των Βαλκανίων.
Με αφορμή μια παρέμβαση
Ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία
Σημείωμα με ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία, μας έστειλε ο Χρήστος Λάμπρου και το δημοσιεύουμε, ευχαριστώντας τον για την παρέμβασή του.
“Αγαπητέ “Ρ”
ο σ. Ν. Ζάγκαλης, σε γραπτή του παρέμβαση την 31/12/1996, για τα 50χρονα του ΔΣΕ, αναφέρεται στις πρώτες ένοπλες ομάδες (ή σε κάποιες από τις πρώτες), οι οποίες εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 1946, με στόχο να οργανώσουν στην Ηπειρο το νέο αντάρτικο. Στο μικρό, αλλά περιεκτικό κείμενό του περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της περιόδου και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της μεγάλης αρχής του νέου αγώνα, για την Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Σοσιαλισμό. Είναι σίγουρο, ότι οι γραπτές παρεμβάσεις των επιζώντων αγωνιστών της ένδοξης εποποιίας του ΔΣΕ, έστω και με καθυστέρηση 50 χρόνων, προσφέρουν πολύτιμη υπηρεσία στην αντικειμενική προσέγγιση της ιστορίας μιας εποποιίας, η οποία εν πολλοίς κατασυκοφαντήθηκε από εχθρούς και “φίλους”.
Ας μας επιτρέψει, ωστόσο, ο Ν. Ζάγκαλης, να προσθέσουμε μερικά ακόμη στοιχεία, προκειμένου να αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Ολοι οι πρωταγωνιστές (ή σχεδόν όλοι), που αναφέρονται στο κείμενο του σ. Ν. Ζάγκαλη, καθώς και πολλοί άλλοι (ανάμεσά τους και ο γράφων), κυνηγημένοι από το κράτος των δοσιλόγων, για την πατριωτική τους δράση από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, κατέφυγαν το 1945 στην Αλβανία και από εκεί στη Γιουγκοσλαβία, στο χωριό Μπούλκες. Υστερα από τη γνωστή απόφαση της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, με εντολή του Κόμματος, επέστρεψαν οι προαναφερόμενοι πρωταγωνιστές, το καλοκαίρι του 1946, για να οργανώσουν το νέο αντάρτικο, μαζί με πολλούς αγωνιστές, που βρίσκονταν κυνηγημένοι στα βουνά. Την ίδια διαδρομή, από το Μπούλκες στο ΔΣΕ, ακολούθησαν τμηματικά και σε διαφορετικό χρόνο και οι άλλοι αγωνιστές (και ο γράφων), που είχαν καταφύγει εκεί.
Εχουμε την αίσθηση, ότι τα λίγα αυτά στοιχεία, που προσθέσαμε, υπογραμμίζουν επιπροσθέτως το ρόλο της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που σηματοδότησε την έναρξη του ένοπλου αγώνα.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Χ. Λάμπρου”
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του “Ρ”
Περιεχόμενα

TOP READ