17 Σεπ 2012

Δεν θα περάσουν καλά μαζί μας αυτοί και θα φανεί συντομα" είπε αναφερόμενη στη Χ.Α.


Το λευκό του ΚΚΕ και η μαυρίλα της "ενημέρωσης" 




 Μόνο αηδία μπορεί να προκαλεί το πυρ ομαδόν εναντίον του ΚΚΕ (αλλά και κατά του Συριζα) γιατί δεν καταδίκασαν λεει στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλης τη Χρυσή Αυγή!
 Το αστείο έως γελοίο της υπόθεσης είναι ότι την επίθεση εναντίον ΚΚΕ και Αριστεράς την σιγοντάριζαν από δεξιές εφημερίδες μέχρι lifestyle ελιτίστικα σάιτ όπως το Lifo. Εννοείται πως στην πρώτη γραμμή συκοφάντησης ήταν τα δελτία καναλιών, εφημερίδες και πορταλ όπως το Βήμα, το Έθνος και όποιος άλλος μπορεί να βάλει το μυαλό σας. Κανονικός βομβαρδισμός παραπληροφόρησης. Αφου το λένε όλοι δεν μπορεί, έτσι θα είναι. "Το ΚΚΕ (και η Αριστερά) δεν καταδικάζει τη Χρ.Αυγή..."
 Και αφού μιλάμε για αντικομμουνισμό δεν μπορούσαν να λείπουν ακόμα και ακροδεξιά και κρυφοχρυσαυγίτικα σάιτ όλων των ειδών(από δήθεν ειδησεογραφικά μέχρι κουτσομπολίστικα, η Χ.Α. έχει απ 'όλα στο ίντερνετ) που και αυτά έκαναν "κριτική" στο ΚΚΕ που δεν καταδίκασε τη Χρ.Αυγη, είτε με δικά τους άρθρα είτε αναδημοσιεύοντας τα "αντικειμενικά" άρθρα αστικών εφημερίδων!!
 Από μόνο του όλο αυτό αυτό το συνοθύλευμα και ο αχταρμάς θα έπρεπε να κινεί υποψίες για τις προθέσεις του. Παρ' ολα αυτά και με τη βοήθεια κάποιων γνωστών και πάντα διαθεσιμων 'αναλυτών" δεν ήταν λίγοι οι αριστεροι ψηφοφόροι ή ακόμη και φίλοι του ΚΚΕ που αναρωτιόντουσαν γιατί να ψηφίσει λευκό το ΚΚΕ. Δυστυχώς πάρα πολλοί αντί να αμφισβητούν ανοιχτά και χωρίς δεύτερες σκέψεις την οργανωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ προτιμούν να αμφισβητούν το ΚΚΕ. 

Θα μπορούσε όμως να ψηφίσει ΝΑΙ το ΚΚΕ; Φυσικά όχι.

 Πως θα γινόταν να συνταχθεί το ΚΚΕ με ένα κείμενο μες τη θολούρα που ήθελε να καταδικαστεί (κατα τα συνηθισμένα) η βία από όπου κι αν προέρχεται τσουβαλιάζοντας π.χ. τη βία μιας δυναμικής απεργιακής κινητοποίησης με τη φασιστική ρατσιστική βία της Χρ.Αυγής;
 Πως θα μπορούσε να συμφωνήσει στο να μην αναφέρεται καν το ότι η βία που καταδικάζεται είναι ρατσιστική; Και βέβαια αυτό έγινε για να μην στενοχωρηθούν οι εντός ΝΔ, ΑΝΕΞΕΛ και ΠΑΣΟΚ ρατσιστές που μια χαρά τη βλέπουν τη ρατσιστική βία και την "ανακατάληψη" των πόλεων από τους Ελληνες όπως έλεγε και ο Α.Σαμαράς προεκλογικά, και όχι μόνο χαιρόντουσαν με την καρδιά τους τη σκούπα του "Ξένιου Δία" αλλά ευχαρίστως κρατούσαν και το σκουπόξυλο.

  Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν το ΚΚΕ να υιοθετεί και να υπερψηφίζει άκριτα τα υποκριτικά κειμενάκια που φέρνουν στη Βουλή αυτοί που συνεχώς καλλιεργούν το έδαφος για να αναπτυχθεί η ρατσιστική βία, για να εξιλεωθούν και να στερεώσουν το δήθεν δημοκρατικό προφίλ τους. Για ποιο λόγο να το κάνει δηλαδή; Για να του πει μπράβο το Lifo;

 Οσο για τη δηλωση Χαλβατζή που παρουσιάστηκε να λέει μόνο "Χρειάζεται ψυχραιμία..." και τελος, φυσικά είπε πολύ περισσότερα και η έμφαση ήταν αλλού.
 Να τι είπε λοιπόν:
 «Εμείς θεωρούμε ότι το μαζικό, λαϊκό, εργατικό κίνημα γενικότερα μπορεί να έχει μια ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Και άλλη φορά το είπαμε ότι υπάρχει και μια πολιτική ευθύνη για την ενίσχυση αυτής της λογικής της "Χρυσής Αυγής" και κάναμε κριτική. Δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους σε διάφορα ζητήματα, ειδικά με τους μετανάστες, βοήθησαν με έναν τρόπο να ενισχυθεί αυτή η λογική της "Χρυσής Αυγής". Ολα τα προβλήματα, πολιτικά, κοινωνικά, αντιμετωπίζονται με πολιτικούς όρους. Και δεν αντιμετωπίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις (...) Αυτές οι δράσεις - "σκούπα" που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν παράσιτα, κυρίως από τις δυνάμεις καταστολής, οι κατά καιρούς βασανισμοί μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, όλα αυτά δίνουν τροφή και ενισχύουν τις νεοναζιστικές δράσεις της "Χρυσής Αυγής", σε συνδυασμό βέβαια με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, με τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης μεγάλων λαϊκών στρωμάτων».

 Για το τέλος αφήσαμε τη φράση της Α.Παπαρρήγα και χθες από την ομιλία της στο φεστιβάλ της ΚΝΕ:"Δεν θα περάσουν καλά μαζί μας αυτοί και θα φανεί συντομα" είπε αναφερόμενη στη Χ.Α.

 Παρ' όλα αυτά κάποιοι προοδευτικοί ΄κατα τα άλλα ήθελαν όλοι μαζί υπεύθυνοι και ανεύθυνοι σε αγαστή  σύμπνοια να καταδικάσουν γενικά τη βία...αλλά και "κάθε πράξη βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών" ...Τόσο συγκεκριμένα και πολιτικά ξεκάθαρα.

 Οταν όμως προσπαθούν οι κομμουνιστές να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να δείξουν όλη την εικόνα για να μην μπορεί να κρύβεται όποιος θέλει μες στη θολούρα, τότε έρχονται οι ορδές της "ενημέρωσης" να τους κατηγορήσουν ότι "διυλίζουν τον κώνωπα" αντί να αγκαλιαστούν με όλους τους άλλους και όλοι μαζί να φωνάξουν "Κάτω οι κακοί...."!

 Απορώ πως υπάρχει ακόμη σοβαρος κόσμος που τους δίνει σημασία.

 Αναρτήθηκε από  Γιώργος Σαρρής

Οι καλοκαιρινές μεταγραφές συνεχίζονται ...


Οι καλοκαιρινές μεταγραφές συνεχίζονται ... 
 Μετακομίζει το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ ?
 Άντε καλέ ...


 Από το enikos.gr

Πολύ κοντά στην προσχώρηση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρίσκεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς οι συζητήσεις με την Κουμουνδούρου βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ η είδηση έχουν ανάψει φωτιές και οι πολιτικοί της φίλοι έχουν αναλάβει να την αποτρέψουν από την απόφασή της.

Σιγά τις φωτιές ρε Χατζηνικολάου ... Παίρνουν όπως φαίνεται εντολή, ο ένας μετά τον άλλον τα ακριβοπληρωμένα πολιτικά στελέχη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, να μεταπηδήσουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ώστε η συγχώνευση ΠΑΣΟΚ και "Ριζοσπάστικής Αριστεράς" να γίνει δια της πλαγίας οδού.  

Για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη ρε γαμώτο ...
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  Redfl

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ

Η μαλακία τού να είσαι Χρυσαυγίτης‏


Η μαλακία τού να είσαι Χρυσαυγίτης‏ 



Συγγραφέας: left.gr






Το πιο καλό για τη Χρυσή Αυγή το άκουσα από κάποιον πριν από λίγες μέρες σ' ένα ραδιόφωνο: "Γύρω μας γίνεται χαμός, μας διώχνουνε από τις δουλειές μας, οι τράπεζες μας παίρνουνε τα σπίτια, δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μας, συνάνθρωποί μας αυτοκτονούνε και κάτι τύποι πάνε και χτυπάνε κάτι κούτες στα πανηγύρια".

Αυτή είναι με δυό κουβέντες απλές και ξεκάθαρες η περιγραφή αυτής της παπαροοργάνωσης. Υπερτιμημένη, βασίζεται στο φόβο και την άγνοια, εκφράζει τα πιο καθυστερημένα ένστικτα ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα για το οποίο να νιώθουν περήφανοι. Όλη τους η εικόνα πατάει πάνω σε ψέματα που καλό είναι να τα αποκαλύπτουμε για να μην τσιμπάνε τα κορόιδα (που δυστυχώς είναι πολλά).

Να δούμε μερικά ψέματα από αυτά λοιπόν;

- Η Χρυσή Αυγή (και οι διασπάσεις της - μην ξεχνιόμαστε) έχει τσαμπουκά και οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι που μπορούν να "καθαρίσουν τη χώρα". 

Σιγά τους μάγκες! Όλες τις δολοφονικές επιθέσεις και τα μαχαιρώματα τα έχουν κάνει στους πιο φιλήσυχους κι αδύναμους από τους μετανάστες (Μπαγκλαντεσιανούς, Πακιστανούς, Αφγανούς, Ινδούς, Ιρακινούς). Είδατε να τα βάζουν με Σομαλούς, Σουδανούς ή Νιγηριανούς που ανάμεσα τους δρουν συμμορίες με οπλισμό κι είναι και πιο γεροδεμένοι; Για Ρώσους και Αλβανούς ούτε συζήτηση... Αντιθέτως όλο κολλητιλίκια με τις μαφίες τους είναι. Και φυσικά, μια-δυο φορές που πήγαν να τα βάλουν με Ρομά και βγήκανε κάτι καραμπίνες, έγιναν όλοι Γιουσέιν Μπολντ (ή μάλλον Κεντέρηδες, ο αλλος είναι μαύρος και ξένος).

- Η Χ.Α. θα διώξει τους ξένους εργάτες, γιατί παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων. Και γι' αυτό θα χτυπήσει αλύπητα όποιον φταίει γι' αυτό.

Άντε, ρε, από δω! Στη Λακωνία, τη Μανωλάδα κι αλλού, που χωρίς τους "βρωμιάρηδες" δεν μαζεύονται φράουλες, πορτοκάλια, ελιές κ.λπ., κανέναν δεν διώξανε ποτέ, ειδικά τις περιόδους που υπάρχουνε δουλειές. Κάτι Ινδούς από κοτοπουλάδικα μαχαιρώνουμε σκόρπια άμα λάχει, κανένα μαλάκα όμως Ελληνάρα βιομήχανο, που πήρε την επιχείρησή του στη Βουλγαρία ή έχει στη δούλεψή του εκατοντάδες ανασφάλιστους ξένους και κακοπληρωμένους Έλληνες, δεν είδα να του ρίχνουνε καμιά σφαλιάρα.

- Η Χ.Α. νοιάζεται και στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα, για να μην πηγαίνουν τα λεφτά μας στις τσέπες των ξένων.

Εδώ γελάμε! Τα μπλουζάκια τους τα παραγγέλνουνε στην Τουρκία, έχουνε συμβάσεις για εκπτώσεις σε ρούχα και παπούτσια με τη NIKE και την ADIDAS, τα τρόφιμα που μοιράζουνε στα ανεκδιήγητα τηλεοπτικά τους σόου "αλληλεγγύης" τους τα δώσανε οι Γερμαναράδες του LIDL. 

- Η Χ.Α. δεν είναι σαν τους άλλους πολιτικούς, θα ξεβρωμίσει την πατρίδα από τη βρώμικη αυτή συντεχνία και τους βαράει κιόλας άμα χρειάζεται.

Εδώ κλαίμε (από τα γέλια)! Κάτι αριστερές τραμπουκίσανε, την ίδια ώρα που ο Μιχαλοφυρεράκος υποκλινότανε και χειροφιλούσε την αγνή, αμόλυντη και πεντακάθαρη κόρη του Μητσοτάκη. Κανέναν Στουρνάρα, κανέναν Χατζηδάκη δεν βλέπω να βαράνε τα αντράκια. Πήρανε κι αδέρφια, ξαδέρφια, γκόμενες υπαλλήλους στη Βουλή. Και σκεφτείτε τι θα γινότανε αν η γυναίκα του Τσίπρα ή η κόρη της Παπαρήγα εκλεγότανε (όπως η συμβία του αρχηγού τους) και καθότανε δίπλα τους στα "βρωμερά έδρανα". 

Αλήθεια, εκείνα τα βουλευτικά αυτοκίνητα που θα δίνανε σε πολύτεκνους, επειδή δεν είναι ελληνικής κατασκευής και θα μολύνανε τις ελληνικές οικογένειες, δεν τα παρέδωσαν, και οι λεβέντες μας γίνανε αυτοί θυσία και τα κρατήσανε τελικά;

- Η Χ.Α. δεν θα αφήσει να πεινάσουν οι Έλληνες και θα τσακίσει όποιον επιχειρήσει να κλέψει την περιουσία τους και τον πλούτο της πατρίδας.

ΟΚ. Δεν υπάρχει σχόλιο γι' αυτό. Με κανέναν τραπεζίτη, κανέναν μεγαλοεργολάβο, κανέναν εφοπλιστή, έλληνα ή ξένο, από αυτούς, μωρέ, που μας γαμάνε τις ζωές θα ασχοληθείτε ποτέ κουραδόμαγκες; 

Γιατί δεν υπογράψατε να συζητηθεί το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας όταν την ξεπουλούσανε στο Σάλλα; 

Γιατί κάνατε τις... πάπιες στη διάλυση του Ταχ. Ταμιευτηρίου; 

Γιατί ψηφίσατε να δοθεί φορολογική ενημερότητα στα λαμόγια των ΠΑΕ; 

Γιατί δεν πάτε, αφού είστε ατρόμητοι και γενναίοι, να τα σπάσετε σε καμιά τράπεζα ή σε κανένα γραφείο εφοπλιστή που φοροδιαφεύγει;

- Η Χ.Α. συγκρούεται με το πουλημένο κράτος, είναι αποκλεισμένη από τα κανάλια, την κυνηγάνε οι μηχανισμοί γιατί είναι επικίνδυνη για το σύστημα.

'Ωωωωπα! Εδώ είμαστε. Μιλάνε τα φιλαράκια των ΜΑΤατζήδων; Αυτοί που στο Σύνταγμα τρέχανε να κρυφτούνε ανάμεσά τους μόλις τα βρήκανε σκούρα; Αυτοί που φοράνε στολές κι εξαρτήματα μέσα από τις αποθήκες της Αστυνομίας; Αυτοί που παίρνουνε 70% στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουνε ασφαλίτες, Δελτάδες, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΥΜΕΤ κι ολοι αυτοί που σπάνε στο ξύλο τον κόσμο που φωνάζει για το ψωμί του; Αυτοί που τους ειδοποιεί το τηλεφωνικό κέντρο όταν σκάει θέμα στις παρατημένες γειτονιές για να πάνε να το παίξουν Ρομπέν και σωτήρες; Αυτοί που δεν τους βρίσκει ποτέ η προανάκριση, ακόμα κι όταν μαχαιρώνουν μπροστά σε κάμερες και μάρτυρες, ενώ ανακαλύπτει σε χρόνο μηδέν με κοριούς, DNA, βαλιτσάκια, της Παναγιάς τα μάτια, όποιον άλλο θέλει; 

Μην πούμε τώρα για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αθωώνουν σωρηδόν κάθε Χρυσαυγίτη που θα βρουν μπροστά τους. 

Κι όσο για τα ΜΜΕ; Έλεος!!! Ο Θέμος κι η βρωμοφυλλάδα του (αυτή του Μπόμπολα, βρε) έχουν αναλάβει το ρόλο του ανεπίσημου οργάνου τους. Μαζί με στρατιές Πρετεντέρηδων που δικαιολογούν τα όσα κάνουν ρίχνοντας το φταίξιμο στην "κακούργα την κενωνία" και τους αθωώνουν τους κακομοίρηδες. 

- Η Χ.Α. είναι εχθρός της παρανομίας και με αυτοθυσία των στελεχών και των μελών της αγωνίζεται για την επιβολή του Νόμου και της Τάξης.

Καλά, αυτό κι αν είναι ανέκδοτο! Πέραν του ότι παρανομούν ασύστολα, κυνηγώντας την "παρανομία", όλος ο κόσμος ξέρει για τις προστασίες, τα νταλαβέρια με τις συμμορίες της νύχτας, για το ποινικό μητρώο αμέτρητων επιφανών ανδρών (και γυναικών) της παρατάξεως. 

Έχει κι άλλα... Όπως αυτά τα περί πατρίδας (οι οπαδοί του Χίτλερ που κατέστρεψε την Ελλάδα γεμίζοντάς την τόπους εκτέλεσης και καμμένα χωριά). Αυτά τα περί θρησκείας (με τον ποιητή-υμνητή του Εωσφόρου Μιχαλοφυρεράκου και τα σατανιστικά του Καιάδα ή τις "χριστιανικότατες" προθέσεις εξόντωσης των ανάπηρων κι άλλων αδύναμων κατηγοριών). Και τα περί σοβαρότητας (με τα lifestyle των αφών Κασιδιάρη με τη Βούλα) κ.λπ. 

Αλλά το ζουμί είναι άλλο...

Ο Χρυσαυγίτης είτε το καταλαβαίνει είτε όχι (δεν ξέρω τι είναι χειρότερο), νιώθοντας μέσα από τη συμμετοχή στην εγκληματική αυτή συμμορία δυνατός και ικανός να ξεπεράσει τα κόμπλεξ του, στην ουσία είναι απλά ένας μαλάκας που λειτουργεί σαν σκυλί των πλούσιων, οι οποίοι βέβαια, μόλις δεν θα τον χρειάζονται, θα τον πετάξουν στον Καιάδα (τον πραγματικό, όχι τον άλλο τον απίστευτο τραγουδιάρη). 

Κι αυτό το λέω για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: 

Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι πλούσιοι, για μας -τους φτωχούς κι αυτούς που φτωχαίνουν- μεγάλο όπλο είναι η ενότητα. Όλοι μαζί μπορούμε να τους φάμε. Αλλιώς, θα μας φάνε αυτοί. 

Έρχεται λοιπόν ο χρυσαυγίτης, Χ-Ω-Ρ-Ι-Ζ-ΕΙ τεχνητά και σπέρνει τη Δ-Ι-Χ-Ο-Ν-ΟΙ-Α στο δικό μας "στρατόπεδο". Το κάνει αυτό συνεχώς, με κάθε δικαιολογία και κάθε αφορμή.

"Πατριώτες" εναντίον "προδοτών". "Ντόπιοι" εναντίον "ξένων". Χριστιανοί εναντίον αλλόθρησκων. "Υγιείς" ενάντιον "άρρωστων". "Νόμιμοι" εναντίον "παρανόμων". "Φιλήσυχοι" εναντίον "ταραχοποιών". "Φυσιολογικοί" εναντίον "ανώμαλων". "Καθαροί" εναντίον "άπλυτων". Και σταματημό δεν έχουν οι διαχωρισμοί. Στήνονται αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που κάνουν τα αφεντικά να τρίβουν τα χέρια τους. 

Και καλά να είσαι πλούσιος κι αφεντικό και Χρυσαυγίτης. Άμα όμως είσαι φτωχός κι εργαζόμενος ή άνεργος, η οικογένεια σου διαλύεται, οι τραπεζιτοεργολαβοεφοπλιστάδες σκίζουν τους ανθρώπους σου κι εσένα τον ίδιο, κι εσύ χτυπάς τους διπλανούς σου... Ε, είσαι ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΖΩΟ, ρε μαλάκα!

Κώστας Μαύρος
 You might also like: 
 Ενός Στουρνάρα, μύριοι τροϊκανοί έπονται 
 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ :Καταστροφική για τον ανθρώπινο ... 
 «Γυριστρούλα» η Αλέκα Παπαρήγα στη συναυλία του Λάκη... 
 Ψήφισε ... δύναμη ευθύνης ! ΟΧΙ στους τυχοδιώκτες του ... 
LinkWithin 

 Αναρτήθηκε από  " Ο Τρίτος "

Πάντα οι ίδιοι (παλιοφασίστες) ήταν!


Πάντα οι ίδιοι (παλιοφασίστες) ήταν! 





Τελευταια και μεσα σε εντονο κλιμα φασιστικων γιορτων αναμοχλευσης πολιτικου μισους, που εκτος των αλλων εχουν δωσει θαρρος και σε καθε.. χουντικο απομειναρι, εχουν λυσαξει τα ΜΜΕ και οι γνωστοι-αγνωστοι οσφυοκαμπτες δημοσιογραφισκοι, προσπαθωντας τωρα, οσο ποτε, να καταφερουν, παση θυσια, αυτο που εχουν καταφερει αλλες κυβερνησεις εδω και χρονια σχεδον σε ολη την ΕΕ. 

Να εξισωσουν δηλαδη ακροδεξιους με ...κομμουνιστες, ωστε να παραπλανησουν κι αλλο τους ηδη παραπλανημενους ψηφορους, που αγονται και φερονται, σαν τα προβατα, μη μπορωντας να σχηματισουν πολιτικη γνωμη, εφαξια των περιστασεων! 

Θελουν δηλαδη να καταδικασει  ο απλος πολιτης και συνειδησιακα αλλα και εκλογικα τους παντες, προς οφελος κυριως των καπως ηπιωτερων δεξιων βερσιον, που μας...προσφερονται απλοχερα στο κοινοβουλιο, ενω αλλοι που αρεσκονται στο να λενε οτι ειναι ''προοδευτικα ατομα'', να στραφουν υπερ μιας αριστερας του...γλυκου νερου, που απο καιρο κανει τα ...''γλυκα ματια'' στην εξουσια και περιμενει υπομονετικα τη σειρα της στην ιστορια, γιατι σιγουρα κι αυτη θελει να παιξει τον ρολο της. Αδικα κανει τοσες προετοιμασιες κι εχει προβαρει τοσα... κοστουμια; 

Διαβαζοντας σημερα ενα αρθρο απο τον Πιτσιρικο, ειδα οτι αναφερεται μεταξυ αλλων και στη Χ.Α, σ ενα θεμα δηλαδη που...καλως, ή κακως απασχολει την επικρατεια και οχι μονο! Αν θυμαμαι καλα ο Πιτσιρικος ηταν...ενθερμος θιασωτης των κινηματων της πλατειας και των αγανακτισμενων, λοιδoρωντας μαλιστα κι αυτος οπως πολλοι αλλοι, απο τη θεση του το ΚΚΕ! 


Στο αρθρο του, παντως,  ισχυριζεται οτι η Χρυσή Αυγή δεν ήταν στην πλατεία Συντάγματος το καλοκαίρι του 2011, για να παρει την..«απαντηση» του, μεσω αρθρου απο το Leninreloaded, που πολυ σωστα επισημαινει οτι η Χ.Α ηταν ...δίπλα μας και μπορει να μην ηταν ολοι ντυμενοι με...μαύρες μπλούζες και με πληρη..εξαρτηση, αλλα ηταν διπλα μας στα λεωφορεια, στις ουρες στις τραπεζες και τις εφοριες, στη λαϊκη αγορα, πεταγοντας ισως τα συνηθισμενα σλογκανς του τυπου: «Ενας Παπαδοπουλος μας χρειαζεται», που δειχνουν εκτος απο ...αμορφωσια και αδιαλλακτους ανθρωπους, που (αντιθετα απ το φιλο faro), εγω θεωρω χασιμο χρονου το να προσπαθει κανεις να φερει κατι τετοια ατομα στο δρομο της...λογικης και του κοινου συμφεροντος!


Eτσι οι ''ξυπνιοι'', τα ''λαμογια'', οι ''Ελληναρες'', που τωρα τους λες και ...Χρυσαυγιτες, ηταν και ειναι (και) για μενα οι ιδιοι που ανεκαθεν εκμεταλλευοντουσαν κι καρφωναν οποιον μπορουσαν! Πρωτιστα βεβαια τους μεταναστες, ως πιο αδυναμους, γιατι δεν αντεχαν να βλεπουν οτι οι ξενοι, που αν και ειχαν ερθει μολις πριν λιγα χρονια, προοδευαν στην Ελλαδα, σε σχεση με τους ιδιους, που αν και ..γηγενεις παρεμεναν στο .επιπεδο...Ουγκαντας και αν δεν ειχαν τα ...''κονε'' στους πολιτικους, δεν θα επιαναν ποστα σε υπουργεια, πρεσβειες, κλπ. οργανισμους, για να ..παιδευουν εμας τους υπολοιπους! 


 Ηταν οι ιδιοι που εβλεπαν οτι το δικο τους παιδι δεν «επαιρνε τα γραμματα», σε συγκριση με το ...Αλβανακι που ...«τολμησε να κρατησει και τη σημαια!», ηταν οι αθεραπευτα τεμπεληδες καφενοβιοι που ..''ευλαβικα'' χαιρετουσαν τον παπα και τον δασκαλο στο χωριο, σαν εντιμοι οικογενειαρχες που ηθελαν να περνιουνται στον κλειστο τους περιγυρο, αλλα καλοβλεπαν και αισχρολογουσαν ολες τις Βουλγαρες και τις Ρουμανες, που τις επαιραν ...μισοτιμη για δουλεψη στα χωραφια τους, ενω τις εκμεταλλευονταν με οποιο τροπο μπορουσαν! 

Αυτοι ηταν και αυτοι συνεχιζουν να ειναι και τωρα.. Παντα οι ιδιοι εκμεταλλευτες και παλιοφασιστες ! 

Τωρα εβαλαν και ...στολη για να τους φοβομαστε περισσοτερο! 

Σιγά τη ...διαφορά!


  Αναρτήθηκε από  Elva

ΚΕΡΚΥΡΑ-Οχι στα συντεχνιακα ξεσπασματα εκτονωσης-Ταξικος αγωνας για ανατροπη


Στους δρόμους άπαντες: Παραλύουν δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, δημόσιο




Κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 17/9. Αποχή 20 ημερών ξεκινούν οι δικαστικοί, σκυτάλη παίρνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι.


Με το βλέμμα στην μεγάλη – όπως όλα δείχνουν – απεργιακή κινητοποίηση που προγραμματίζουν για την 26η Σεπτεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πολλοί κλάδοι φτάνοντας στο μη παρέκει αποφάσισαν να ξεκινήσουν νωρίτερα τις κινητοποιήσεις τους. 

Οι δικαστικοί
Σε εικοσαήμερη αποχή από τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.
Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30. 
Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών. 
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη αποφασίσει εξαήμερη αποχή από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 πμ έως το τέλος του ωραρίου τους. 
Επίσης, στο εξαήμερο αυτό, δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου. 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Η αποσυμφόρηση των Φυλακών από τους υπεράριθμους κρατούμενους που βρίσκονται εκεί, η καλύτερη μισθολογική αντιμετώπιση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη 20 του μήνα, 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Προειδοποιούν δε ότι αν δεν προβεί η Πολιτεία σε αποσυμφόρηση των Φυλακών ενδεχομένως να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν παραλαβές νεοεισερχομένων κρατουμένων από οποιαδήποτε Εισαγγελία, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Μεταγωγών ή άλλο Κατάστημα Κράτησης ενώ θα γίνονται κανονικά τα επισκεπτήρια στους κρατούμενους. 

Επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 17/9, οι γιατροί σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να προγραμματιστούν εκ νέου.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».

Καθηγητές και δάσκαλοι
Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΟΛΜΕ, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η συμμετοχή των καθηγητών στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες.
Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Από σήμερα - Δευτέρα αρχίζουν εξάλλου σε ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις. 
Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κ.ά.

Συνέχιση των κινητοποιήσεών της προαναγγέλλει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ΔΟΕ , δύο ημέρες μετά την 24ωρη απεργία των δασκάλων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών τους και για τα προβλήματα των σχολείων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «το επόμενο διάστημα και εν όψει της ψήφισης των νέων μνημονιακών μέτρων βαρβαρότητας το ΔΣ της ΔΟΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης με όλο το υπαλληλικό και εργατικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ , τις οποίες καλεί να προχωρήσουν σε απεργιακούς αγώνες διάρκειας, καθώς τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και η απάντηση πρέπει να είναι μαζική».
Σε περίπτωση μάλιστα μη έκδοσης απόφασης γενικής απεργίας από ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ θα εξαγγείλει 24ωρη κινητοποίηση την ημέρα συζήτησης και ψήφισης των μέτρων. Παράλληλα προαναγγέλλει τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα την ημέρα ανακοίνωσης καθώς και την αντίστοιχη της κατάθεσης των νέων μέτρων.
Το προσεχές διάστημα, εκπρόσωποι των δασκάλων θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους δημάρχους όλης της χώρας και τους γονείς, οι οποίοι, όπως αναφέρουν «θα δεχθούν το κύριο βάρος κάλυψης των εξόδων των σχολείων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», ενημερώνοντάς τους «για το μέγεθος του προβλήματος».

Γενικευμένη απεργία στις 26/9
Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν στους δρόμους στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. 
•    Κάλεσμα στους ιδιωτικούς υπάλληλους της Κέρκυρας να πουν όχι στην υποταγή και στην εξαθλίωση και να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απεύθυνε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Βασίλης Γκόγκας.  Ο κ. Γκόγκας εκτιμά πως τα νέα μέτρα είναι προαποφασισμένα από την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, είτε αυτοδύναμες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε στις διάφορες εκδοχές τους με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κάλεσε δε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να πουν όχι στην υποταγή και να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. 

•    Τα στοιχεία της ανεργίας για την χώρα μας δείχνουν δραματική αύξηση, με το ποσοστό να σκαρφαλώνει στο 23,6% για το β’ τρίμηνο του 2012 έναντι 16,3% για το΄ ίδιο διάστημα του 2011.  Αυξημένη είναι και η ανεργία στα Ιόνια φτάνοντας στο 14,3% για το ίδιο διάστημα. Μάλιστα το 59% των ανέργων δεν λαμβάνει ούτε το επίδομα ανεργίας καθώς έχουν συμπληρώσει 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας.  «Η κοινωνία τεμαχίζεται, έρχονται χειρότερες μέρες με τέτοιες πολιτικές», δήλωσε στο corfupress ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Χαλικιόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους της Κέρκυρας να δώσουν μαζικό παρών στην πανελλαδική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

•    Τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ Κέρκυρας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σωματείου Φώτης Σκούρτης, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που πλήττουν το κλάδο των εργαζομένων στους Δήμους είναι κοινά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δοκιμάζονται λόγω των περικοπών. «Δεν έχουν άλλα περιθώρια, εξαντλήσαμε τα όρια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως μπαράζ κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων. 

•    Διπλή κινητοποίηση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κέρκυρας αφού θα πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, αλλά όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Σταμάτης Πελάης, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία θα λάβουν μέρος και στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων όλης της χώρας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά από απόφαση της ΕΣΗΕΑ, ωστόσο αναμένεται να αποφασιστεί αν η κινητοποίηση θα είναι την ίδια ημέρα ή μια ημέρα πριν.

Η ΧΑ αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις..


Η ΧΑ αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις..




 Από το εδώ και τώρα













Κρατώντας ελληνικές σημαίες και σημαίες του κόμματός τους, παρατεταγμένοι σαν στρατός, και φωνάζοντας συνθήματα, όπως:«Αλήτες – φονιάδες – κομμουνιστές», «τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά», «ο λαός δεν ξεχνά τους προδότες τους κρεμά», «αίμα – τιμή – Χρυσή Αυγή» έφτασε σήμερα το πρωί στον Μεγαλά πολυπληθής αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής για το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα στην Πηγάδα.
Χαιρετισμούς απηύθηναν εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο Χρήστος Μπένος, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, που μίλησε για καινούργιους συμμορίτες, Δεξιούς και Αριστερούς και είπε ότι αυτές τις γιορτές η Χρυσή Αυγή θα τις κάνει εθνικές.

Σχόλιο εδώ και τώρα: Αυτό το  «τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά» είναι μες τη λατρεία της νομιμότητας και δείχνει ακριβώς ποιος είναι ο στόχος των "παιδιών με τις σημαίες". 
Κάποιοι λοιπόν ακονίζουν ολοφάνερα σε κοινή θέα τα μαχαίρια,  ενώ κάποιοι άλλοι δεν τόχουν βέβαια σκοπό να γυρίσουν και το άλλο μάγουλο.

Εδώ, μπορείτε να δείτε και βίντεο με τις εμετικές δηλώσεις..

Ubuntu, ρε !


Ubuntu, ρε !



Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: 
Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα. 
Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. 
Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. 
Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν “UBUNTU” που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» 
Η λέξη “UBUNTU”στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».

Σημείωση δική μου:
 Μου το έστειλε μια Φίλη στο μέϊλ και το δημοσιεύω.
 Το δημοσιεύω γιατί θεωρώ ότι αποτελεί ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ για όλους μας !

απο faros

Αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό


Αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό
Εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, στο Διεθνές Σεμινάριο της ΚΝΕ με θέμα «Καπιταλιστική κρίση, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμος. Η προοπτική και τα καθήκοντα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης»
Αποψη από τις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις 23 κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες που συμμετέχουν στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό το Διεθνές Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΝΕ μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Στο σεμινάριο χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαίων, Δημήτρης Παλμύρης, μέλος του ΚΣ της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Κύπρου. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από εκπροσώπους των οργανώσεων τόσο για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στις χώρες τους, όσο και για την πείρα από τους αγώνες που αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη με την αποφασιστική συμμετοχή της νέας γενιάς.
Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
«Το Κόμμα μας - σημείωσε ο Ελισαίος Βαγενάς - αυτή την περίοδο δίνει μια σκληρή και σύνθετη πολιτική μάχη, στις ιδιαίτερα σύνθετες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, που δεν έχει ακόμη πιάσει πάτο, ούτε στην Ελλάδα, μα ούτε και στην ΕΕ.
Στο βήμα του Διεθνούς Σεμιναρίου ο Ε. Βαγενάς. Στο προεδρείο ο Γ. Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Δ. Παλμύρης, πρόεδρος της ΠΟΔΝ
Η καπιταλιστική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δείχνει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης: Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη όμως το αστικό πολιτικό σύστημα έχει ακόμη "εφεδρείες", έχει τη δυνατότητα να επιδρά στις συνειδήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, μέσα από ένα ολόκληρο "δίχτυ προστασίας" του συστήματος που καλλιεργεί αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα.
Οτι π.χ. στις σημερινές συνθήκες της κρίσης οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διεκδικούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, αφού δήθεν όλοι μας "βρισκόμαστε στο ίδιο σκάφος της εθνικής οικονομίας", που δε θα πρέπει να το αφήσουμε να βουλιάξει.
Η παγίδα των αυταπατών διαχείρισης
Αλλά και για το κομμάτι των εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε στους μεγάλους εργατικούς αγώνες που ξέσπασαν στην Ελλάδα, το αστικό σύστημα έχει επινοήσει τρόπους χειραγώγησης. Γνωρίζει πως πρόκειται για τμήματα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων που δεν είχαν αποκτήσει την απαιτούμενη πολιτική πείρα και κυρίως διακατέχονταν από τη θέληση για μια άλλη διαχείριση που τάχα θα σταματήσει τον κατήφορο, θα δώσει εδώ και τώρα λύση στα οξυμένα προβλήματά τους, χωρίς να πειράξει τις βάσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ένταξη της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...
Οχι τυχαία επιδιώχτηκε να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους της χώρας μας - και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν - την ψευδαίσθηση πως η καπιταλιστική κρίση και τα Μνημόνια είναι αποτέλεσμα ιδεοληψιών (π.χ. της νεοφιλελεύθερης αντίληψης), είτε της ιδιοτελούς, ανίκανης και υποτελούς διαχείρισης-διαπραγμάτευσης από το αστικό πολιτικό προσωπικό. Οτι δήθεν αν γινόταν μια "τίμια" διαπραγμάτευση από "πατριωτικές" - "κοινωνικές" θέσεις και με μια "ικανή" κυβέρνηση, τότε η κατάσταση του λαού θα ήταν καλύτερη. Αυτή ήταν η βάση της ρηχής αντιμνημονιακής λογικής που πρόβαλλαν και συνεχίζουν να προβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η νεοναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Δηλαδή η αυταπάτη για εδώ και τώρα άμεση λύση, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ. Πρόκειται για τη "σανίδα σωτηρίας" του κεφαλαίου και για το "δόλωμα" που ρίχνει στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, για να τα "αγκιστρώσει" στη στρατηγική του, που 'ναι η διαφύλαξη του οικονομικο-κοινωνικού υπόβαθρου του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του. Σε συνθήκες σχετικής ή και απόλυτης εξαθλίωσης και μεγάλης ανεργίας, ανασφάλειας, δυστυχώς, μεγάλα τμήματα των εργαζομένων μπορούν να πέσουν στην "παγίδα" αυτή, όπως έδειξε το αποτέλεσμα των πρόσφατων διπλών εκλογών στη χώρα μας.
Σ' αυτές τις συνθήκες το Κομμουνιστικό Κόμμα δίνει σκληρή μάχη, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Εχει σημασία το ΚΚ να προβάλλει στους εργαζόμενους το πραγματικό δίλημμα, που είναι: Με τα μονοπώλια, με το κεφάλαιο να κάνουν κουμάντο στην οικονομία και να έχουν την πολιτική εξουσία ή με το λαό αφέντη στην οικονομία και στην εξουσία.
Η κρίση ξεπηδά από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Αγαπητοί σύντροφοι,
Η οικονομική κρίση δε συνιστά ένα αυτοτελές φαινόμενο, αφού ξεπηδά μέσα από τα σπλάχνα της καπιταλιστικής κοινωνίας και φουντώνει και τις διακρατικές αντιθέσεις, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, φέρνει ανακατατάξεις τόσο μέσα στην ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και σαφώς δυναμώνει τις ανισότιμες σχέσεις αλληλεξάρτησης.
Μέσα π.χ. στην ΕΕ γίνεται αυτή την περίοδο σκληρή διαπάλη για το πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά από την όξυνση και εμβάθυνση της κρίσης, για το ποια θα είναι η πορεία της Ευρωζώνης. Κι εδώ γίνεται προσπάθεια από κάποιες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να "δέσουν" τους εργαζόμενους στο δικό τους "άρμα" ιδεολογικό - πολιτικής χειραγώγησης, που προτείνει μια άλλου είδους διαχείριση της κρίσης, μέσα από ένα "μέτωπο των χωρών του Νότου", ενάντια στο "πλούσιο Βορρά".
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η αστική τάξη επιδιώκει να διαιρέσει τους εργαζόμενους πάνω σε γεωγραφικές, φυλετικές και θρησκευτικές βάσεις, αμβλύνοντας την ταξική προσέγγιση των ζητημάτων. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια "επιστράτευσης" των λαϊκών στρωμάτων γύρω από τους στόχους που βάζει η αστική τάξη της κάθε χώρας, στους σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός κι εκτός της ΕΕ. Κι εδώ τεράστια ευθύνη έχουν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στην Ευρώπη, που συμμετέχουν ενεργά στη διασπορά αυταπατών πως δήθεν με την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία "φύσηξε ένας νέος άνεμος" από το Νότο. Οι δυνάμεις αυτές, παρά την "αριστερή" φρασεολογία τους, επιδιώκουν την καθαγίαση της ΕΕ, τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού και δεν διστάζουν να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, πότε εκθειάζοντας τον Ολάντ και τις κυβερνήσεις Ιταλίας - Ισπανίας για τον τρόπο που διαπραγματεύονται στα πλαίσια της ΕΕ και πότε τον Ομπάμα για το είδος της διαχείρισης της κρίσης που έχει επιλέξει. Κρύβουν από το λαό πως η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου που δεν μπορεί να αναμορφωθεί και πως η μοναδική προοπτική που συμφέρει τους εργαζόμενους είναι έξοδος απ' αυτήν, με την εγκαθίδρυση σε κάθε χώρα της λαϊκής εξουσίας, που θα διασφαλίσει τη λειτουργία της οικονομίας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή
Στις πρόσφατες εκλογές μπήκε έντονα το ενδεχόμενο της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της "αριστεράς", στην οποία με επιμονή καλούνταν και το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας εξαρχής και μέχρι το τέλος αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως καμία κυβέρνηση που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό, την εξουσία των μονοπωλίων και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, καμία κυβέρνηση που υλοποιεί πρόγραμμα που βασίζεται στα κέρδη των καπιταλιστών, στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων οικονομικών ομίλων δεν μπορεί να ακολουθήσει πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Καμία τέτοια κυβέρνηση, που κινείται πάνω στις "ράγες" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και αστικής εξουσίας, δεν μπορεί να ελέγξει τους νόμους του συστήματος, τις αντιθέσεις του, να ματαιώσει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Αργά ή γρήγορα οι υποσχέσεις περί "ανακούφισης" του λαού θα ξεφουσκώνουν, θα αποδεικνύονται λόγια του αέρα και η αναμονή, οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο θα δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση του λαού, στην υποχώρηση του εργατικού κινήματος.
Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία η θέση αρχών του ΚΚΕ και η απόρριψη της λογικής για συμμετοχή σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, έστω κι αν αυτή η κυβέρνηση θα λέγεται "αριστερή". Το Κόμμα μας επέλεξε να συνεχίσει τον ταξικό αγώνα, σε σύγκρουση με τις δυσκολίες.
Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε την πάλη μας για κάθε λαϊκό πρόβλημα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης... Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη δημιουργία των κοινωνικοπολιτικών προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην κλιμάκωση της πάλης για τη λαϊκή εξουσία, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την ανάπτυξη προς όφελος του λαού...
Σαφώς και γνωρίζουμε πως ο δρόμος που προτείνουμε στους λαούς απαιτεί θυσίες! Ομως θυσίες τους ζητά έτσι κι αλλιώς ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και μάλιστα θυσίες χωρίς αντίκρισμα, όπως βλέπουμε κι από το νέο γύρο ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο και το ξαναμοίρασμα των αγορών, των εδαφών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, που ξεκίνησε την περιοχή μας...
Για την κατάσταση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή
Η Αφρική και η Μέση Ανατολή, και όχι μόνο, βράζουν, άρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική ειρήνη που τον διαδέχεται δεν είναι ζητήματα ξένα για τον ελληνικό λαό, παίρνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχει αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, έχει μεγάλη σημασία η γεωστρατηγική της θέση για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων...
Δεν είναι μυστικό πως οι ιμπεριαλιστές για να δικαιολογήσουν την επέμβαση επικαλούνται κάθε φορά διάφορα προσχήματα, όπως τώρα στη Συρία, που ξεκίνησαν με το ζήτημα της "δημοκρατίας" και τώρα εστιάζουν στα χημικά και βιολογικά όπλα. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι αποτέλεσμα της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, σε βάρος της χώρας αυτής...
Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, που γίνεται στο έδαφος των σκληρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα και περικλείει τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, αρχικά σε βάρος της Συρίας αλλά και του Ιράν, που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής μας. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν με κάθε τρόπο (πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό) στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την ίδια ώρα με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν παραπληροφορούν τους λαούς για να δικαιολογήσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτές οι εξελίξεις στη Συρία συμπληρώνουν την κατοχή στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.
Είναι ανάγκη οι λαοί να αντισταθούν στις επεμβάσεις, να εναντιωθούν μαζικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο καπιταλιστικό σύστημα που τον προκαλεί. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την πορεία της χώρας του.
Μέτωπο ενάντια στον «ρηχό αντιιμπεριαλισμό»
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σ' αυτές τις συνθήκες της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι ανάγκη να έχουμε ξεκάθαρο ενάντια σε ποιον παλεύουμε. Ποιος είναι ο αντίπαλος των εργατικών - λαϊκών κινημάτων; Πολλοί είναι αυτοί που θα απαντήσουν πως "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", αλλά στην πράξη ο καθένας μπορεί να δώσει επί της ουσίας διαφορετική απάντηση. Κι αυτό γιατί υπάρχει κι ένας "ρηχός αντιιμπεριαλισμός", που ταυτίζει τον ιμπεριαλισμό με την ηγετική δύναμη, τις ΗΠΑ, που σήμερα γίνονται επιθετικότερες για να διασφαλίσουν την ηγεμονική θέση τους έναντι ανερχόμενων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων. Ομως η ταύτιση του ιμπεριαλισμού με τις ΗΠΑ, η αντίληψη περί "αυτοκρατορίας" ξεχνά τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το καπιταλιστικό μονοπώλιο. Η άποψη αυτή στρέφεται δικαιολογημένα βέβαια κατά των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κανένα μέτωπο έναντι π.χ. στην εξίσου ιμπεριαλιστική ΕΕ. Μάλιστα, ορισμένες δυνάμεις αντιμετωπίζουν την ΕΕ λαθεμένα και ως "αντίπαλο δέος" στις ΗΠΑ και ζητούν να προχωρήσει η πολιτικο-στρατιωτική ενοποίησή της. Βεβαίως και κάνουν λάθος! Η ΕΕ, όπως κι άλλες ανερχόμενες σήμερα οικονομίες κι άλλες περιφερειακές διακρατικές ενώσεις που συγκροτούνται π.χ. στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ ή της Λατινικής Αμερικής, από τη στιγμή που στο DNA τους έχουν το καπιταλιστικό μονοπώλιο, δεν μπορούν να παίξουν ουσιαστικά θετικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο λεγόμενος "πολυπολικός κόσμος", της λεγόμενης "νέας αρχιτεκτονικής των διεθνών σχέσεων", δεν είναι ο κόσμος της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς, αλλά ο κόσμος των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Στον κόσμο αυτό το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώριζαν οι λαοί όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ, δεν υπάρχει πλέον, αφού διαμορφώνεται και υλοποιείται όχι ως αποτέλεσμα του συσχετισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικές - σοσιαλιστικές χώρες, αλλά του συσχετισμού μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.
Ορισμένες άλλες απόψεις αντιμετωπίζουν επίσης λαθεμένα τον ιμπεριαλισμό, όπως στο παρελθόν ο Κάουτσκι, δηλαδή σαν μια πολιτική της άρχουσας τάξης και όχι σαν βαθμίδα ανάπτυξης του καπιταλισμού που συνδέεται με την κυριαρχία του μονοπωλίου στην καπιταλιστική παραγωγή, τη σύμφυση του βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου, την εξαγωγή των κεφαλαίων και του οικονομικού χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων (μοίρασμα και ξαναμοίρασα των αγορών). Θα ήταν σοβαρό λάθος για το λαϊκό κίνημα να στηρίξει τις ελπίδες του στις λεγόμενες ανερχόμενες δυνάμεις ή και να τις διαλέξει ως "στρατόπεδο". Κι αυτό γιατί όπως προειδοποιούσε ο Β. Λένιν στη διαπάλη του με τον Κάουτσκι (Β. Ι. Λένιν «Ιμπεριαλισμός», μπροσούρα σελ. 108), κάτι τέτοιο θα μας οδηγούσε λαθεμένα στην εκτίμηση πως "τα μονοπώλια στην οικονομία μπορούν να συνυπάρχουν με ένα όχι μονοπωλιακό, όχι βίαιο, όχι αρπακτικό τρόπο δράσης στην πολιτική". Ετσι είναι: Δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές χώρες, όπου κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, τα καπιταλιστικά μονοπώλια, και την ίδια ώρα αυτές οι χώρες να είναι ..."περιστέρια ειρήνης". Αυτό θα ήταν μεγάλη πλάνη...
Το Κόμμα μας, τόσο στις περιπτώσεις των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ όσο και στον πρόσφατο της Λιβύης, αλλά και σ' αυτόν που ετοιμάζεται ενάντια σε Συρία - Ιράν, αρνήθηκε με αποφασιστικότητα να αποδεχτεί τα επιχειρήματα των αστικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό αναπαρήγαγαν μέσα στα λαϊκά στρώματα οι διάφορες "αριστερές" δυνάμεις, δηλαδή οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Οι αστικές κι από κοντά και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις τεκμηρίωναν την ανάγκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του πολέμου πότε "για να σταματήσει η εθνοκάθαρση", πότε για δήθεν "ανθρωπιστικούς λόγους" ή για "αποκατάσταση δημοκρατίας", είτε "για να μη γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής" ή ακόμη και "για να στηριχθεί η Αραβική Ανοιξη" κ.ά. Το Κόμμα άνοιξε και κρατά σταθερά ιδεολογικό-πολιτικό μέτωπο με αυτές τις δυνάμεις και δεν ξεχνά ούτε στιγμή τη λενινιστική θέση πως "στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα με τους οπορτουνιστές" (στο ίδιο, σελ. 142) κι ακόμη πως "ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι κούφια και ψεύτικη φρασεολογία αν δε συνδέεται αδιάρρηκτα με τον αγώνα ενάντια στον οπορτουνισμό"(στο ίδιο, σελ. 146-147).
Αναγκαία και επίκαιρη η πάλη για το σοσιαλισμό
Αυτή η ιδεολογική διαπάλη με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του Κόμματός μας και συνδυάζεται με την πρωτοπόρα αντιιμπεριαλιστική δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές μέσα στα συνδικάτα, μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που αποτελεί τον ταξικό πόλο των ελληνικών συνδικάτων, αλλά και μαζικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους λαούς της χώρας και της περιοχής μας και τονίζει πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, την εκδήλωση της αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, που βιώνει την ισραηλινή βαρβαρότητα, αλλά και με όλους τους λαούς που αγωνίζονται και επιδιώκουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας γι' αυτούς τους στόχους σήμερα δεν μπορεί να διεξαχθεί αποσπασμένα από τον αγώνα για την εξουσία.
Κι αυτό γιατί μόνο στο έδαφος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, στο έδαφος του σοσιαλισμού, μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.
Καταδικάζουμε τους άδικους, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτούς! Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι πόλεμοι, που είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα, είναι αναπόφευκτοι, όσο η κοινωνία είναι χωρισμένη σε τάξεις, όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός. Η αντικατάσταση του πολέμου από την ειρήνη προς όφελος των λαών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αντικατάσταση του καπιταλισμού από το σοσιαλισμό. Αυτή η αλήθεια κάνει τον αγώνα μας σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο, ακόμη πιο αναγκαίο».

Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 35: Η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1947)


Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 35: Η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1947)

ΤΡΙΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πορεία της υλοποίησης
Σχετικά με την απόφαση του 2ου Κλιμακίου του ΠΓ, στις 2/12/1947
Meros42_Photo1_small.jpg
Η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμα, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και τα εξής:
- Τη δημιουργία, σε συμφωνία με το τμήμα της κομματικής καθοδήγησης που βρισκόταν στην Αθήνα, δύο κλιμακίων του ΠΓ. Ενα στην πρωτεύουσα κι ένα στην Ελεύθερη Ελλάδα – εξωτερικό. Το κλιμάκιο του ΠΓ Ελεύθερης Ελλάδας – εξωτερικού (ή αλλιώς 2ο κλιμάκιο) θα αποτελούσαν οι Ν. Ζαχαριάδης, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Βαφειάδης, Λ. Στρίγκος και Π. Ρούσος, με Γραμματεία τους Ζαχαριάδη, Ιωαννίδη, Βαφειάδη.
- Να μεταβεί ο Γ. Ιωαννίδης στο βουνό και, από κοινού με τον Μ. Βαφειάδη και τον Λ. Στρίγκο, να καθοδηγήσουν την πραγματοποίηση των αποφάσεων, που αφορούν το ΔΣΕ και την εφαρμογή του “Σχεδίου Λίμνες”.
Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Ολομέλειας, στις 13 Σεπτέμβρη 1947, το 2ο Κλιμάκιο του ΠΓ συνεδρίασε και αποφάσισε συγκεκριμένα τα εξής: “Το 2ο Κλιμάκιο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναθέτει σε τριμελή επιτροπή απ’ τους σ. Ιωαννίδη, Μάρκο και Στρίγγο, την επιτόπου, στην περιοχή της Λεύτερης Ελλάδας, διεύθυνση όλης της κομματικής, στρατιωτικοπολιτικής δουλιάς, για την πραγματοποίηση της απόφασης της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ, για ό,τι αφορά το ΔΣΕ και την εκτέλεση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ. Σε δύο μήνες, η επιτροπή θα κάνει την πρώτη έκθεσή της στο ΠΓ για την πορεία και τ’ αποτελέσματα της δουλιάς της” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 6ος, σελ. 310).
Οντως, έτσι έγινε. Στις 2/12/1947 – κι αφού είχε βγει στο βουνό και ο Ν. Ζαχαριάδης από τα μέσα Νοεμβρίου – το 2ο κλιμάκιο συνεδρίασε και συζήτησε – απ’ όσο γνωρίζουμε – δύο ζητήματα: Το πρώτο αφορούσε την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Ολομέλειας και του Σχεδίου “ΛΙΜΝΕΣ”, με βάση την έκθεση της τριμελούς επιτροπής. Το δεύτερο είχε να κάνει με την πολιτική δουλιά μέσα στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού.
Η απόφαση που λήφθηκε πάνω στο πρώτο θέμα είναι ένα σημαντικό κομματικό ντοκουμέντο, το οποίο μας κατατοπίζει για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Ολομέλειας και του Σχεδίου “ΛΙΜΝΕΣ”, καθώς και για τα μέτρα που πήρε το 2ο κλιμάκιο του ΠΓ προς αυτή την κατεύθυνση. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σ’ αυτό το ντοκουμέντο καταγράφεται η οριστική απόφαση του ΚΚΕ, για σχηματισμό της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης έως το τέλος του 1947.
Βασικά σημεία του ντοκουμέντου
Στο ντοκουμέντο διατυπώνεται η εκτίμηση “ότι παρατηρείται μια σοβαρή καθυστέρηση στην πραγματοποίηση, τόσο της απόφασης της 3ης Ολομέλειας γενικά, όσο και του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ ιδιαίτερα” κι ότι “η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ οφείλεται στο γεγονός ότι τα Αρχηγεία Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια στρατολογίας που είχαν βάλει”.
Σύμφωνα, όμως, με τα ιστορικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, στο σχέδιο της απόφασης, η εκτίμηση αυτή ήταν διαφορετική και στη μορφή και στο περιεχόμενό της. Να, τι λέγεται συγκεκριμένα στην απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 15/11/1948, “Για την οπορτουνιστική πλατφόρμα του Μάρκου Βαφειάδη” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 6ος, σελ. 311): “Στις 2 του Δεκέμβρη 1947, το ΠΓ συζήτησε την έκθεση της τριμελούς επιτροπής. Εκεί διαπιστώθηκε ότι καθυστερεί η πραγματοποίηση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ, που παρουσίασε ο Βαφειάδης στην 3η Ολομέλεια και που η Ολομέλεια “αποδέχτηκε βασικά” και ότι το σχέδιο αυτό “στηριζότανε σε εσφαλμένα δεδομένα”. Αυτή η εκτίμηση μπήκε στο σχέδιο απόφασης του ΠΓ. Μα, ύστερα από επιμονή του Βαφειάδη, βγήκε, γιατί αυτό τον αφορούσε προσωπικά. Και στην απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, της 2ης του Δεκέμβρη, λέγεται ότι “η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ οφείλεται στο γεγονός ότι τα Αρχηγεία Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (σημείωση “Ρ”: στην απόφαση της 2/12/47 αναφέρεται και το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας, που εδώ μάλλον από λάθος παραλείπεται) δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια στρατολογία που είχαν βάλει”. Αναμφίβολα το στοιχείο αυτό, που καταγράφεται στην απόφαση του ΠΓ για τον Βαφειάδη, ότι το σχέδιο “ΛΙΜΝΕΣ” “στηριζότανε σε εσφαλμένα δεδομένα”, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί φανερώνει ότι η ηγεσία του ΚΚΕ, από το Δεκέμβρη του 1947, είχε επίγνωση της κατάστασης κι, αν μη τι άλλο, αντιλαμβανόταν ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο αισιόδοξα, όσο περιγράφονταν λίγους μήνες πριν στην 3η Ολομέλεια και στις αποφάσεις της.
Η απόφαση του 2ου Κλιμακίου της 2/12/1947 στάλθηκε στα κομματικά στελέχη μαζί με ένα συνοδευτικό σημείωμα, που έφερε ημερομηνία 9/12/1947 (Βλέπε ολόκληρο το σημείωμα: “Επίσημα κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 6ος σελ. 252 – 254).
Αναδημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρη αυτή την απόφαση από τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ (τόμος 6ος, σελ. 249 – 251). Οι υπότιτλοι και οι υπογραμμίσεις, που εμφανίζονται, δεν ανήκουν στο πρωτότυπο. Είναι δικοί μας και έχουν μπει προς βοήθεια του αναγνώστη. Ενημερώνουμε δε, ότι στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε άλλες δύο αποφάσεις του 2ου Κλιμακίου του ΠΓ. Η μία είναι της 2/12/1947 και αφορά την πολιτική δουλιά στο ΔΣΕ και η άλλη είναι της 7/12/47 και αφορά το θέμα των εφεδρειών του. Ετσι, ο αναγνώστης θα έχει μια πιο πλήρη εικόνα, για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ και τα προβλήματα που ανέκυπταν, όπως αναδεικνύονται μέσα από τα κομματικά ντοκουμέντα.
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης
“ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το 2ο Κλιμάκιο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεδρίασή του στις 2 του Δεκέμβρη, αφού άκουσε έκθεση της 3μελούς του επιτροπής για την πραγματοποίηση της απόφασης της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ σε ό,τι αφορά το ΔΣΕ και την εχτέλεση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ, διαπίστωσε ότι παρατηρείται μια σοβαρή καθυστέρηση στην πραγματοποίηση, τόσο της απόφασης της 3ης Ολομέλειας γενικά, όσο και του σχεδίου της της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ ιδιαίτερα. Το 2ο Κλιμάκιο διαπίστωσε ακόμα ότι το καθήκον που έβαλε η 3η Ολομέλεια: να κινητοποιηθούν όλες οι κομματικές δυνάμεις για την ολόπλευρη υποστήριξη, ανάπτυξη και καθοδήγηση του στρατιωτικοπολεμικού έργου του ΔΣΕ, δεν πραγματοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς”.
Τι φταίει;
“Το κόμμα ακόμα δε χτύπησε και δεν ξεπέρασε αποφασιστικά τους οπορτουνιστικούς δισταγμούς και τις ταλαντεύσεις, που αποτελούν βασικό εμπόδιο στον αγώνα του ΚΚΕ και του λαού ενάντια στην ξενική κατοχή και το μοναρχοφασισμό. Το 2ο Κλιμάκιο υπογραμμίζει ότι παραμένει βασικά αξεπέραστη η σοβαρή και επικίνδυνη καθυστέρηση που παρουσιάζει η ανάπτυξη της ολόπλευρης λαϊκής αντίστασης στις μεγάλες πόλεις και ότι η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση του σχεδίου της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ οφείλεται στο γεγονός ότι τα Αρχηγεία Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια στρατολογίας που είχαν βάλει. Ετσι δημιουργήθηκε καθυστέρηση στο σχηματισμό και εξάσκηση των στρατηγικών εφεδρειών του Γενικού Αρχηγείου (ΓΑ), στο βασικό κρίκο πραγματοποίησης του σχεδίου της ηγεσίας του ΔΣΕ.
Το 2ο Κλιμάκιο, διαπιστώνοντας μια στροφή στην όλη δουλιά και επίδοση του ΔΣΕ κάτω απ’ την ηγεσία της 3μελούς του επιτροπής, παρατηρεί ότι έλειψε η χρειαζόμενη συγκέντρωση της βασικής προσπάθειας, προς την κατεύθυνση της βασικής επιδίωξης, που ήταν η δημιουργία των στρατηγικών εφεδρειών του ΓΑ του ΔΣΕ, και ότι παρουσιάστηκε μια σοβαρή αδυναμία στον τομέα του ζωντανού, γόνιμου και τελεσφόρου ελέγχου για την πραγματοποίηση των αποφάσεων που παίρνονταν. Στο σημείο αυτό, που αποτελεί και μια γενικότερη έλλειψη στην κομματική δουλιά, πρέπει όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, πολιτικά και στρατιωτικά, να συγκεντρώσουν όλη τους την προσοχή”.
Τι πρέπει να γίνει
“Με βάση την πιο πάνω εχτίμηση της όλης κομματικής δουλιάς στο διάστημα απ’ την 3η Ολομέλεια, το 2ο Κλιμάκιο του ΠΓ αποφασίζει: α. Κάθε μέλος του κόμματος, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, είναι στρατευμένος μαχητής του ΔΣΕ. Κάθε άρνηση, δισταγμός είτε ταλάντευση στον τομέα αυτό, αποτελεί προδοσία προς το ΚΚΕ και τον αγώνα του λαού. β. Πραγματοποιώντας οι κομματικές οργανώσεις των πόλεων μια αποφασιστική έξοδο μελών του κόμματος και δημοκρατικών πολιτών, προς το βουνό, αναπτύσσουν ταυτόχρονα το μαζικό κίνημα στις πόλεις και δημιουργούν αμέσως σ’ αυτές εστίες ένοπλης αντίστασης. γ. Μέχρι τέλη Φλεβάρη, τα αρχηγεία περιοχών και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του ΔΣΕ υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν τη στρατολογία, που προβλέπει το σχέδιο “Λίμνες” (“Λ”), καθώς και τη δημιουργία των στρατηγικών εφεδρειών του ΓΑ του ΔΣΕ. Στον τομέα αυτό να προσεχτούν ιδιαίτερα τα Αρχηγεία Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. δ. Το 2ο Κλιμάκιο πρέπει να λύσει αμέσως το ζήτημα του εξοπλισμού και του όλου ανεφοδιασμού του ΔΣΕ, έτσι που να καλυφθούν βασικά όλες οι ανάγκες και ιδιαίτερα να εξασφαλισθεί ο άρτιος στρατιωτικοτεχνικός εξοπλισμός και ο ανελλιπής εφοδιασμός των στρατηγικών εφεδρειών του ΓΑ του ΔΣΕ. ε. Το 2ο Κλιμάκιο πρέπει να πετύχει μια αποφασιστική βελτίωση στην όλη στρατιωτικοπολεμική, πολιτική, διοικητική, επιμελητειακή δουλιά του ΔΣΕ, ανεβάζοντας αδιάκοπα την πολεμική του επίδοση και την πειθαρχία, χτυπώντας και εξαλείφοντας τις εκδηλώσεις γραφειοκρατίας, υπερβασιών και κατάχρησης εξουσίας μέσα στις γραμμές του. στ. Παρά την προσοχή και τη βελτίωση στον τομέα των σχέσεων λαού και ΔΣΕ, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ν’ αναπτυχθεί παραπέρα η απαραίτητη ενότητα Λαού και Στρατού και να χτυπηθούν και να εξαλειφθούν οι σοβαρές παραβάσεις και εκτροπές που παρατηρούνται ακόμα σ’ αυτόν τον τομέα”.Ασφάλεια, επαγρύπνηση, ειδικές δυνάμεις
“Το 2ο Κλιμάκιο πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τον τομέα ασφάλειας και επαγρύπνησης στον ΔΣΕ, καθώς και τον τομέα της στρατιωτικοπολεμικής και τεχνικοπολεμικής θεωρητικής και πραχτικής ανάπτυξης στελεχών και ανδρών του ΔΣΕ. Ξεχωριστή προσοχή πρέπει να δοθεί στην ειδική κατάρτιση και επίδοση των ελευθέρων σκοπευτών, ανιχνευτών, ειδικών κομάντος, των σαμποτέρ, στην υπηρεσία πληροφοριών και στη δημιουργία ιππικού στους κάμπους και με μέσα οπλισμού (οπλισμένα με μυδράλια και βαριά πολυβόλα ευκίνητα, καλά). Σοβαρή επίδραση πάνω στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο διάστημα του χειμώνα μπορεί να έχει η προετοιμασία και η διεξαγωγή απ’ το ΔΣΕ χειμερινού πολέμου ενάντια στις μοναρχοφασιστικές δυνάμεις, πράγμα που απαιτεί σχετικά εμπεριστατωμένη προετοιμασία και εξάσκηση των μαχητών κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες και ο σχετικός τεχνικός εξοπλισμός τους.
Το 2ο Κλιμάκιο του ΠΓ τονίζει την εξαιρετική σημασία που έχει για τον αγώνα μας η στρατιωτικοπολεμική δουλιά και προετοιμασία στις πόλεις και πρώτ’ απ’ όλα στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα πεδία των επιχειρήσεων, η δημιουργία σ’ αυτές μαχητικών ομάδων που θα δρουν αδιάκοπα ένοπλα και σαμποταριστικά και που στην κατάλληλη στιγμή θα βοηθούν αποφασιστικά τον ΔΣΕ κατά την κατάληψη των πόλεων. Η πείρα έδειξε ότι δεν ξέραμε να χρησιμοποιούμε στρατιωτικοπολεμικά τις πόλεις, γιατί εγκαταλείψαμε πολλές φορές οικειόθελα, είτε κάτω από ασθενική εχθρική πίεση, πόλεις που είχαμε καταλάβει και που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μετατρέποντάς τες σε απόρθητα φρούρια.
Το 2ο Κλιμάκιο υπογραμμίζει ότι κάτω από τις συνθήκες που δημιουργεί η δολοφονική τρομοκρατία του μοναρχοφασισμού, που δικάζει και εχτελεί είτε δολοφονεί ανοιχτά εκατοντάδες λαϊκούς αγωνιστές, θετικό μέτρο για την αντιμετώπιση και τη χαλιναγώγησή του αποτελεί και η αιχμαλωσία ανώτερων πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών, κοινωνικών αξιωματούχων και παραγόντων της αντίδρασης. Θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν θα ‘χουμε όταν χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό και ειδικές μικρές ομάδες ειδικής αποστολής. Τα αρχηγεία και οι μονάδες πρέπει και στον τομέα αυτόν να αναπτύξουν την πιο πλατιά δράση”.
Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση
“Το 2ο Κλιμάκιο, παίρνοντας υπόψιν του τις εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες, αποφασίζει ως το τέλος του χρόνου να γίνει Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση στις περιοχές της Λεύτερης Ελλάδας.
Το 2ο Κλιμάκιο αποφασίζει να καθιερώσει το θεσμό των οργανωτών του και να παρακολουθήσει επιτόπου την πραγματοποίηση της απόφασής του αυτής. Στα μέσα του Φλεβάρη, το 2ο Κλιμάκιο θα εξετάσει ξανά την όλη δουλιά για την πραγματοποίηση των αποφάσεων της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ”.
Περιεχόμενα

Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 34: Το Σχέδιο “Λίμνες” του ΔΣΕ (Σεπτέμβρης 1947)


Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 34: Το Σχέδιο “Λίμνες” του ΔΣΕ (Σεπτέμβρης 1947)

Εισαγωγή
Ένα από τα σπουδαιότερα ντοκουμέντα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου είναι και το σχέδιο στρατιωτικής δράσης του ΔΣΕ, που εγκρίθηκε από την 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και πήρε την επωνυμία “Σχέδιο Λίμνες”. Η ονομασία “Σχέδιο Λίμνες”, σύμφωνα με μαρτυρίες, οφείλεται στον τόπο που πραγματοποίησε τις εργασίες της η ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα η 3η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Γιουγκοσλαβίας (σύμφωνα με ορισμένες άλλες μαρτυρίες γίνεται λόγος για την Αλβανία) κοντά στις λίμνες Πρέσπες. Ετσι το στρατιωτικό σχέδιο που εγκρίθηκε εκεί πήρε την κωδική ονομασία “Σχέδιο Λίμνες”. Στις γενικές κατευθύνσεις το σχέδιο αυτό δε διαφέρει από τις απόρρητες οδηγίες που είχαν σταλεί, τον Απρίλη του ’47, ο Ν. Ζαχαριάδης και ο Γ. Ιωαννίδης προς τον Μ. Βαφειάδη. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος και είναι η δημιουργία απελευθερωμένης περιοχής σε Μακεδονία – Θράκη με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του ΔΣΕ σε τακτικό στρατό για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο σχέδιο, βέβαια, οι στόχοι και τα καθήκοντα του ΔΣΕ, για την εκπλήρωσή τους, μπαίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά.
Το “Σχέδιο Λίμνες” βρίσκεται στο “Αρχείο ΚΚΕ – ΑΣΚΙ”, στα ρώσικα και σε ελληνική μετάφραση, με αριθμό αρχειοθέτησης Κ383/Φ: 20/33/33. Το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ολόκληρο το κείμενο παρατίθεται παρακάτω:
“ΛΙΜΝΕΣ”
Το σχέδιο στρατιωτικής δράσης του ΔΣΕ
Meros41_Photo1_small.jpg
“Αυστηρά εμπιστευτικό
ΣΧΕΔΙΟ “ΛΙΜΝΕΣ”
Πολιτική κατάσταση
Κατά την παρούσα στιγμή ωρίμασαν οι συνθήκες για την εκπλήρωση του βασικού στρατηγικού καθήκοντος, που στέκεται μπροστά στο Δημοκρατικό Στρατό μας, δηλαδή τη δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας – Θράκης με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Στρατηγικά είναι αναγκαία να δημιουργηθούν γι’ αυτό το σκοπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως εκτίθενται παρακάτω.
ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Α. Εμψυχο υλικό
α. Γενικά στη χώρα: Στρατός 100.000 άνδρες από τους οποίους παρατακτοί 40.000. Χωροφυλακή 30.000 άνδρες από τους οποίους παρατακτοί 15.000 άνδρες. Ενοπλοι ΜΑΥ 40.000 από τους οποίους παρατακτοί 5.000 άνδρες. Σύνολο 170.000 άνδρες, από τους οποίους παρατακτοί 60.000.
β. Περιοχή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας: Σύνολο 59.000 άνδρες από τους οποίους παρατακτοί 23.000. Δεν είναι γνωστές με ακρίβεια οι δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη.
γ. Περιοχές Μακεδονίας – Ηπείρου – Θράκης μαζί: Σύνολο 88.000 άνδρες από τους οποίους παρατακτοί 32.000.
Β. Μέσα
α. Οπλισμός πεζικού: Σε κάθε τάγμα 45 οπλοπολυβόλα μπρεντ και 45 αυτόματα τόμσον, 2 – 4 βαρείς όλμοι (οι δύο αμερικάνικοι), 2 πολυβόλα βίκερς, 3 πίατ κατά λόχο. Αφθονία πυρομαχικών.
β. Πυροβολικό: 4 πυροβόλα στην ταξιαρχία
γ. Μηχανοκίνητες δυνάμεις: 1 σύνταγμα θωρακισμένων και ελαφρά τανκς σε κάθε μεραρχία.
δ. Διαβιβάσεις: 1 ασύρματος ισχύος 22 κατά τάγμα και ραδιοτηλέφωνα κατά λόχο και διμοιρία. Επίσης οπτικά είδη.
ε. Μεταφορικά μέσα: Σε αφθονία.
στ. Υλικά μηχανικού: Σε αφθονία.
ζ. Επιμελητεία: Καλά οργανωμένη, διαθέτει όλα τα αναγκαία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Εμψυχο υλικό
α. Γενική δύναμη στη χώρα: 24.000 μαχητές από τους οποίους παρατακτοί 18.000.
β. Περιοχή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας: 10.500 μαχητές από τους οποίους παρατακτοί 8.000.
γ. Περιοχές Μακεδονίας – Ηπείρου – Θράκης μαζί: 15.000 μαχητές από τους οποίους παρατακτοί 11.000.
Συσχετισμός δυνάμεων γενικά 1:3 σε όφελος του εχθρού.
Β. Μέσα
α. Οπλισμός πεζικού: Οπλα – αυτόματα – οπλοπολυβόλα διαφόρων τύπων με πολλές ελλείψεις στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο και Θράκη και με σοβαρές ελλείψεις στη Θεσσαλία, Ρούμελη (Κεντρική Ελλάδα) και Πελοπόννησο. Ολμοι από 1 – 2 κατά τάγμα στη Μακεδονία, Ηπειρο και Θράκη και από 1/2 – 1 στη Θεσσαλία, Ρούμελη και Πελοπόννησο.
β. Πυροβολικό: Συνολικά 5 πυροβόλα.
γ. Εκρηκτικό υλικό: Μηδαμινές ποσότητες στη Μακεδονία – Ηπειρο και Θράκη και εντελώς καθόλου στη Θεσσαλία – Ρούμελη – Πελοπόννησο.
δ. Μηχανοκίνητα: Δεν υπάρχουν.
ε. Διαβιβάσεις: Από ένα ασύρματο κατά Αρχηγείο Περιοχής και στην πλειοψηφία των περιφερειακών Αρχηγείων. Δεν υπάρχουν καθόλου στα τάγματα.
στ. Μεταφορικά μέσα: Εντελώς ανεπαρκή για τις υπάρχουσες ανάγκες.
ζ. Επιμελητεία: Οχι καλά οργανωμένη και με πηγές πολύ φτωχές σε σύγκριση με τις ανάγκες.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΔΣΕ
Meros41_Photo2_small.jpg
Α. Ποσοτική ανάπτυξη
Οι δυνάμεις του ΔΣΕ με γρήγορους ρυθμούς πρέπει να αυξηθούν πολύ, ώστε προς την άνοιξη του 1948 να τριπλασιαστούν. Ιδιαίτερα αυτή η αύξηση πρέπει να επιτευχθεί στο πιο σύντομο διάστημα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ώστε να γίνει δυνατό να εξοικονομηθούν από εκεί οι αναγκαίες εφεδρικές δυνάμεις για τη δημιουργία του κύριου εκστρατευτικού σώματος, που θα επιχειρήσει την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Β. Οργανωτική προετοιμασία
α. Ηδη από τώρα πρέπει να καταπιαστούμε με την οργάνωση μονάδων τακτικού στρατού, πράγμα που προοδευτικά πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρο το Δημοκρατικό Στρατό και να ολοκληρωθεί προς την άνοιξη.
β. Να παρθεί, μεταφερθεί και κατατμηθεί το αναγκαίο υλικό για τον πλήρη εξοπλισμό όλων των δυνάμεων του ΔΣΕ, υπολογίζοντας ότι αυτές θα φτάσουν τους 60.000 άνδρες. Λεπτομέρειες για τις αναγκαίες ποσότητες υλικού κατά κατηγορία δίνονται στο συνημμένο πίνακα.
γ. Να αναζητηθεί και εκπαιδευτεί το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό για όλα τα όπλα και ιδιαίτερα για το μηχανικό και τις διαβιβάσεις (ασυρματιστές, σαμποταριστές, ναρκοθέτες, ναρκοσυλλέκτες κλπ.).
δ. Να αναζητηθεί το αναγκαίο υλικό για γεφυρώσεις και οχυρώσεις (λαστιχένιες βάρκες, αγκαθωτό σύρμα, εργαλεία, τσιμέντο, ελάσματα κλπ.).
ε. Αμεσα να ανευρεθούν μεταφορικά μέσα.
στ. Στο πιο σύντομο διάστημα να οργανωθεί η επιμελητεία και να εξασφαλίσει πηγές εφοδιασμού ικανές να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του ΔΣΕ.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ
Αμεσος βασικός σκοπός: Σταθερή κυριαρχία του ΔΣΕ στο δρόμο Καλαμπάκα – Μέτσοβο – Γιάννενα με βασικό σκοπό την αποκατάσταση εδαφικής ενότητας μεταξύ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Αυτό θα επιτρέψει να μεταφέρουμε στο νότο σοβαρές ενισχύσεις σε υλικά για να πετύχουμε την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΔΣΕ στις περιοχές Θεσσαλίας, Ρούμελης και Πελοποννήσου και των σοβαρών επιχειρήσεών τους και έτσι να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διασπορά των δυνάμεων του εχθρού και, κατά συνέπεια, να ανακουφίσουμε τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Δεύτερος βασικός σκοπός: Κυριαρχία στις οδικές αρτηρίες Λάρισα – Ελασσόνα – Κοζάνη και Λάρισα – Τέμπη – Κατερίνη, με βασικό σκοπό την αποκατάσταση εδαφικής ενότητας μεταξύ των βουνών Χάσια – Πιέρια – Ολυμπος – Κίσσαβος.
Σταθερή κυριαρχία του ΔΣΕ στο οροπέδιο Κοζάνης μέχρι τον ποταμό Αξιό με κέντρο βάρους προς τις διόδους Εδεσσα – Αρνισα και Καστανιά με σκοπό την αποκοπή της Δυτικής Μακεδονίας από το νότο και την ανατολή. Ταυτόχρονα ενίσχυση της Κεντρικής Μακεδονίας από την πλευρά της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
Τρίτος βασικός σκοπός: Να αναληφθεί αποφασιστική επιθετική προσπάθεια για τη δημιουργία ελεύθερης περιοχής στο χώρο Κόνιτσα – Μέτσοβο, Γρεβενά – Τσοτύλι – Νεστώριο.
Δευτερεύοντες σκοποί:
Ηπειρος: Μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή Παγωνίου και Λάκα Σούλι και εξασφάλιση ελέγχου στην αρτηρία Αρτα – Πρέβεζα – Γιάννενα.
Θεσσαλία: Απώθηση του εχθρού από την κεντρική οροσειρά της Πίνδου (Κόζιακας – Αγραφα) και των εκεί θέσεων του ΔΣΕ.
Ρούμελη: Κυριαρχία του ΔΣΕ στο δρόμο Λαμία – Καρπενήσι με σκοπό την αποκατάσταση εδαφικής ενότητας μεταξύ Θεσσαλίας και Ρούμελης. Ενίσχυση του ελέγχου στο βασικό οδικό άξονα Αθήνα – Λαμία με σκοπό την αγκίστρωση κατά μήκος αυτής της αρτηρίας του μέγιστου δυνατού των δυνάμεων του εχθρού. Προώθηση προς το όρος Πάρνηθα (κοντά στην Αθήνα), ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη νήσον Εύβοια και αποκατάσταση άμεσης επαφής με την Πελοπόννησο ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά εκεί υλικού.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Αύξηση των δυνάμεων του ΔΣΕ μέχρι 10.000 άνδρες. Οχύρωση των δυνάμεων του ΔΣΕ στην ανατολική Μακεδονία και τέτοια διάταξή τους που να επιτρέπει τη δική μας κυριαρχία στο οροπέδιο του Ζιρνόβου. Αποκοπή της Θράκης με μόνιμη και σταθερή εγκαθίδρυση σοβαρών δυνάμεων του ΔΣΕ στον τομέα του όρους Χαϊντού.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΣΕΙΣ.
Δημιουργία τμημάτων αντιαεροπορικού πυροβολικού με βαριά αντιαεροπορικά πυροβόλα. Εξασφάλιση καταδιωκτικής αεροπορίας. Εγκαιρη εγκατάσταση στα κυριότερα σημεία ειδικού πυροβολικού (επάκτιου). Ειδικά μέσα για το ρίξιμο θαλάσσιων ναρκών από τον αέρα και τη θάλασσα. Ελαφρά ταχυκίνητα πλωτά μέσα για τον έλεγχο των ακτών.
10 του Σεπτέμβρη 1947
Μάρκος, Διοικητής του ΔΣΕ
Λ. Στρίγκος, βοηθός του διοικητή για την πολιτική δουλιά
Στ. Παπαγιάννης, επιτελάρχης του ΔΣΕ
Γ. Κικίτσας, διοικητής του ΔΣΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Π. Ερυθριάδης, βοηθός του διοικητή του ΔΣΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για την πολιτική δουλιά
Κανακαρίδης, διοικητής του ΔΣΕ Θράκης
Λασσάνης, διοικητής του ΔΣΕ Ανατολικής Μακεδονίας”.
Περιεχόμενα

TOP READ