24 Μαΐ 2012

ναζιστικές θηριωδίες VIDEO


ναζιστικές θηριωδίες

Αναρτήθηκε από τον/την redship στο 23 Μαΐου , 2012


1 Vote

από     to kouti






Κοντομαρί Χανίων, 2/6/1941 οι Ναζιστές δεν άντεξαν τη συντριβή της επίλεκτης μεραρχίας αλεξιπτωτιστών από τους Κρήτες. Μετά από αυτήν την συντριβή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ευρείας κλίμακας επίθεση. Οι Ναζήδες μην αντέχοντας την προσβολή εκτελούν στο Κοντομαρί Χανίων 25 άντρες 18-50 ετών. Ο φωτογράφος του απαθανάτισε το χρονικό και μετά το έδωσε σε διεθνείς οργανώσεις. Ο ίδιος δέχτηκε την τυραννία του 3ου Ράιχ στο πετσί του…

—–
O Άγγελος Παπαναστασίου γενήθηκε στις 14 Iανουαρίου του 1896 και πέθανε την 1 Iουνίου του 1953. Aνώτερος Aξιωματικός του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού προσέφερε πάντοτε και με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες του στην Eλλάδα από δημόσιες θέσεις και ως ιδιώτης, χωρίς ποτέ να λογαριάσει προσωπικά συμφέροντα και κινδύνους. Δραστήριος επιχειρηματίας ίδρυσε την ελληνική βιομηχανία ΠAK A.E. μοναδική κατασκευάστρια μπαταριών αυτοκινήτων στα Bαλκάνια. Πριν κατασχεθεί το εργοστάσιο από τους Γερμανούς κατακτητές, ο Άγγελος Παπαναστασίου και οι εργάτες έκαναν δολιοφθορά σε μεγάλο αριθμό μπαταριών με αποτέλεσμα γερμανικά άρματα μάχης να ακινητοποιηθούν στη Δυτ. έρημο και τα ρωσικά σύνορα. Aκόμα, με το μικρό του καΐκι Aγ. Aνάργυροι, αφού φυγάδευσε Έλληνες πολίτες και αξιωματικούς που κινδύνευαν, το προσέφερε για να βοηθήσει τις ελληνικές ναυτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Eλλάδας. H κινηματογράφηση και η εμφάνιση της ταινίας Aπό την Tραγωδία της Eλλάδας 1941-1944 κινηματογράφησε και έγινε από τον ίδιο τον Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του. H ταινία προβλήθηκε στη Δίκη της Nυρεμβέργης, το Σεπτέμβριο του 1947, στη μεγάλη αίθουσα του Δικαστηρίου ως αψευδής μάρτυς των εγκλημάτων του πολέμου. Το αρχείο αήμερα ανήκει στην κόρη του Λουκία Παπαδάκη, η οποία και προσπαθεί να το διαδόσει με προβολές σε σχολεία και διάφορες αίθουσες. Το 1978, υπέυθυνοι του Πολεμικού Μουσείου έκριναν ότι η ταινία έπρεπε να λογοκριθεί, προφανώς λόγω πολύ σκληρών εικόνων από Ταγματασφαλίτες εν δράσει, και βασανισμένων και δολοφονημένων ανθρώπων, οπότε και “έκοψαν” 18 λεπτά από τα 65 αρχικά. Το 2000 ένας Ούγγρος σκηνοθέτης o Péter Forgács πήρε το αρχείο, που περιελάμβανε και τις ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας Παπαδάκη με τη μικρή Λουκία, και έφτιαξε ένα ντοκυμαντέρ, “Angelos’ film”.








Εκ προμελέτης - Τι είναι επιτέλους το Μάαστριχτ (2ο)


Εκ προμελέτης - Τι είναι επιτέλους το Μάαστριχτ (2ο)


Η συνθηκη του Μάαστριχτ δεν είναι κάποιο ουδέτερο σύνολο νόμων και πολιτικών. Δεν θα μπορούσε να είναι τετοιο. Ειναι ουσιαστικά το εφαρμοστικό πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιλογών μετά την βαθμιαία επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του καπιταλισμού και στην Ευρώπη. Ειναι η επιβεβαίωση και επιβράβευση της επιβολής του που φυσικά έγινε με τρόπο έξυπνο, πολιτισμένο, κλιμακωτό και καλοδιαφημισμένο  προκειμένου και να πείσει αλλά και να διευκολύνει τα σχέδιά του στη συνέχεια.
Η συνθηκη του Μααστριχτ είναι το κεντρικό νομικό πλαίσιο με το οποίο ενοποιείται η Ευρώπη(οι χωρες που συμμετέχουν στην ιδρυθείσα ΕΕ στη θεση της ΕΟΚ) όχι μόνο οικονομικά  αλλά και πολιτικά. Ειναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης πορείας όπου τελικά οι χώρες που συμμετέχουν, παραδίδουν ένα μεγάλο και μάλιστα το πιό ουσιαστικό μέρος της Ανεξαρτησίας τους. Στο Μάαστριχτ θεσμοθετείται και ολοκληρώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός, και η συνθήκη αυτή ειναι η 3η και σπουδαιότερη των συνθηκών ύστερα από τη Συνθήκη της Ρώμης (1957) και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1986).
Θα πουμε με μια φράση μόνο ενημερωτικά οτι τότε οι ευρωπαικές πολιτικές χωρίστηκαν σε 3 πυλώνες όπου ο 1ος είχε να κανει με την τελωνειακη ένωση, την κοινη αγοτική και κοινη αλιευτική πολιτική,την οικονομική ένωση, το μεταναστευτικό, το Σενγκεν,την παιδεία,τον  πολιτισμό,το περιβάλλον κλπ ενω ο 2ος και 3ος πυλώνας με την κοινη εξωτερικη πολιτική και τις κοινές δικαστικές και ποινικες πολιτικές. (Με την αναθεώρηση της Λισσαβώνας οι 3 πυλώνες ενοποιήθηκαν)

  • Στο πεδίο της οικονομίας πάντως η συνθήκη του Μάαστριχτ μπορει να περιγραφεί πιο απλά από τη νομισματική ενοποίηση και την εισαγωγή του κοινού νομισματος. Εκεί αποφασίζονται και περιγράφονται οι προυποθέσεις υιοθέτησης του ευρώ και τα λεγόμενα κριτήρια σύγκλισης. Όλο αυτό το «οικοδόμημα» του ευρώ και της συνθήκης του Μάαστριχτ όμως στηρίζεται και θεμελιώνεται από  τις περίφημες 4 ελευθερίες της. Την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργαζομένων και υπηρεσιών. Οι ελευθερίες αυτές συμπλήρωναν η μία την αλλη και όλες μαζί έδιναν την ευκαιρία στο μεγάλο ευρωπαικό κεφάλαιο να κινείται ξεπερνώντας ενοχλητικούς περιορισμούς, φραγμούς και ελέγχους από τις εθνικές αρχές, να επενδύει και να κερδοφορει, εξαφανίζοντας όμως μικρότερους ανταγωνιστές που ήταν εγκατεστημένοι και είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα στις διάφορες χωρες της ΕΕ. Κάπως έτσι και σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση σε άλλα επίπεδα, μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας εξατμίστηκαν κυριολεκτικά αφου δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό και  φτάσαμε μοιραία στο γνωστό μας "δεν παράγουμε τίποτα", για το οποίο καμια ευθυνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι.

Η «Ευρωπαική Αριστερά» που υπερψήφισε τη συνθήκη τότε ισχυρίστηκε οτι το έκανε έχοντας κατα νού την αναθεώρηση και βελτίωση των αρνητικών της πλευρών προς όφελος των λαών.Αυτα  τα έλεγαν σε΄οσους δεν είχαν άποψη για το τι σημαίνει εξουσία των μονοπωλίων και τι είναι ο καπιταλισμός και νόμιζαν οτι οι θεσμοί έχουν ουδέτερο χαρακτήρα και μπορούν τάχα, αναλογα με το ποιοι είναι οι συσχετισμοί, να λειτουργούν ακόμη και υπέρ των εργαζόμενων και των λαών αν κάποιοι το ζητήσουν. Βεβαια επειδή στο χώρο του ΣΥΝ βρίσκονται πολλοί που έχουν μελετήσει καλά το Μαρξισμό και ηξεραν οτι η εξουσια λειτουργεί για λογαριασμό της τάξης που την κατέχει, το μόνο που μπορεί να πεί κανείς ήταν ότι κορόιδευαν τους εαυτούς τους κι εμας μαζί. Γιατί οι πολυπόθητες αναθεωρήσεις και αλλαγές για τις οποίες μιλούσαν ήρθαν αλλά δεν ήταν όπως τις περίμεναν.
Ας δουμε μερικα παραδείγματα "αναθεωρήσεων": 1. Η διεύρυνση της ΕΕ με την είσοδο νέων χωρών, που όλως τυχαίως ήταν χώρες με πάμφθηνη εργατική δύναμη και εντελώς αδύναμα πλαίσια μετά την πτώση του σοσιαλισμού, που ήταν ακριβώς μέσα στο πνευμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου Ευρωπαικού καφαλαίου αφού υποχρέωνε τις υπόλοιπες χωρες να κινηθούν προς τη λογική του χαμηλότερου παρονομαστή για να "διαφυλαξουν" την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.
2. Είχαμε την οδηγία Μπολκενστάιν που ξεκαθαριζε τα ζητήματα γυρω από την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών και σύμφωνα με την οποία ένα μονοπώλιο εγκαθιστουσε την έδρα του π.χ. στη Βουλγαρία και έτσι είχε την υποχρέωση να ακολουθεί το εκεί νομικό πλαίσιο(εργατικό δίκαιο) και όχι το δίκαιο των χωρών όπου ανέπτυσσε τις δραστηριότητές του στη συνέχεια.
3. Την προσπάθεια εισαγωγής του Ευρωσυντάγματος που έφαγε πόρτα ακόμη και στη Γαλλια και την Ολλανδία και στις άλλες χώρες πέρασε με το ζόρι από το παράθυρο μεσω των δεξιων πλειοψηφιών στα κοινοβούλια.
4. Τη συνθήκη της Λισσαβώνας όπου ενοποιούνταν ακόμη περισσότερο οι ευρωπαικές πολιτικές κι έμπαιναν σε δευτερο πλανο τα τοπικα κοινοβούλια έτσι ώστε τα διευθυντηρια να αποφασιζουν όσο πιο ανενόχλητα μπορούσαν τις αναγκαίες για τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν πολιτικές. 
Στις μερες της κρίσης επίσης, δεν βλέπουμε τίποτα άλλο από το να αποφασίζονται διαρκώς νεες μεταρρυθμίσεις στο πνευμα που είπαμε και πριν, που βεβαια δεν έχει καμμια σχεση με τα συμφεροντα των λαών.
Να σημειωθεί οτι τη συνθηκη της Λισσαβωνας την κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Αλαβάνου, αλλά και άλλων, μόνο που αυτό ήταν πια σε σύγκρουση με τα όσα είχαν κανει το ’92 με το Μάαστριχτ και με τα όσα έλεγαν και προσδοκούσαν τότε. Απλά από τότε κανουν πως δεν θυμούνται τα παλιά. Ο,τι έγινε έγινε... Τι έλεγαν όμως;
"Ο ΣΥΝ θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και θα επιδιώξει να την μετατρέψει σε αφετηρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας."
Σαν να έλεγαν δηλαδή οι μπολσεβίκοι το 1917 ότι θα στηρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση των αστών υπό τον πρίγκηπα Λβοβ και κατόπιν θα παλέψουν για να κανουν την αστική εξουσία να δουλέψει για λογαριασμό της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς. Ευτυχώς ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι τότε αποφάσισαν να αποκαλύψουν το ρόλο της αστικης κυβερνησης και να παλέψουν για άμεση αλλαγή των συσχετισμών στη Ρωσία. Αν δεν το είχαν κάνει η επανάσταση δεν θα είχε γίνει ποτέ. Η όπως λεει κι ο Μπογιόπουλος "Μήπως να επανιδρύσουμε το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ προς όφελος των λαών;"
"Με την κύρωση της συμφωνίας απορρίπτουμε το ενδεχόμενο αποδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στηρίζουμε τα θετικά στοιχεία του συμβιβασμού που επετεύχθη στο Μάαστριχτ και επιδιώκουμε μαζί με την πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης να επιτύχουμε την υπέρβαση της προς τις κατευθύνσεις που προωθεί η Αριστερά στην Ευρώπη." Οπως είδαμε πιο πάνω "επιβεβαιώθηκαν". Πετυχαν την υπέρβαση. ¨Όχι εκείνοι όμως αλλά οι καπιταλιστές και βεβαια από την ανάποδη όπως είπαμε και μη μου πουν οτι αυτό είναι κακεντρέχεια. Δυστυχως, και εννοώ το δυστυχώς, είναι η αλήθεια.
"Η συμφωνία του Μάαστριχτ συντάχτηκε από ομάδες τεχνοκρατών χωρίς εξουσιοδότηση από τα εκλεγμένα όργανα της Κοινότητας και τα εθνικά κοινοβούλια και προπαντός μακρυά από τους λαούς της Ευρώπης." λεει κριτικά το 1992 ο Συνασπισμός. Λές και θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφου η συνθηκη αυτή όπως πια έχει αποδειχθεί δεν έγινε για να ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες ή συμφέροντα των λαών αλλά για να αποτελέσει τη βάση διεξόδου κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Και συνεχίζει η απόφαση του ΣΥΝ
"Όσο θα προχωρεί, η ενοποίηση τόσο το μέρος της εθνικής κυριαρχίας άρα και της λαϊκής κυριαρχίας θα περνά από τα κράτη μέλη στα ευρωπαϊκά όργανα. Το σημερινό δημοκρατικό έλλειμμα παράγεται επειδή με την ενοποίηση δεν προχωρεί και ο εκδημοκρατισμός των οργάνων και των λειτουργιών της Ένωσης." Τελικά όμως ο "εκδημοκρατισμός" έφτασε σε τέτοια άκρα που τελικά η βάρκα τουμπάρει προς τον εκφασισμό. Και βεβαια ούτε σ'αυτό μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό γιατί τετοιες βάρβαρες όπως αποδεικνύεται πολιτικές δεν μπορούν να πάνε χέρι χέρι με τη Δημοκρατία.
Τελικά για να μην πολυλογούμε και γινόμαστε κουραστικοί ο ΣΥΝ ψήφισε τη συνθήκη μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  με μόνο κόμμα αρνητικό απέναντι το ΚΚΕ. Πλην Λακεδαιμονίων δηλαδή όπως πάντα...Ο ΣΥΝ έπεσε σε όλα έξω ενω το ΚΚΕ δυστυχώς για μας σε όλα μέσα. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δε χρειάζεται να πουμε βεβαια ότι έκαναν απλά ό,τι τους είπαν να κάνουν.

Η "ευρωπαική ενοποίηση" με τον τρόπο που διαφημιζόταν για να παραπλανήσει το λαό -πάντα οι καημένοι οι λαοί γοητευόντουσαν απο το υπέροχο "όλοι ενωμένοι"-αποδείχτηκε ένα παραμύθι μεγατόνων αφου αυτό που ενοποιήθηκε, όσο μπορούσε να ενοποιηθεί μεσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού και μεχρι να βγουν τα μαχαίρια, ήταν οι δυνάμεις του μεγάλου ευρωπαικού κεφαλαίου εναντίον της εργασίας και των λαικών δικαιωμάτων. 
Η περίφημη δε "σύγκλιση" των οικονομιών, πόσο μάλλον μισθών, δικαιωμάτων κλπ.- που ήταν υποτίθεται ο στόχος ή μάλλον  το δόλωμα για να μας πείσουν- κινήθηκε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς το άνοιγμα της ψαλίδας πλούσιων και φτωχών όπως ήταν εξ αρχης λογικό να συμβεί, αφού ας μην ξεχνιόμαστε ο καπιταλισμος αυτό κάνει μέχρι να ανατραπεί. Βέβαια κάποιοι επιμένουν πάντα πως βελτιώνεται και δε λενε να βάλουν μυαλό.

Το Μάαστριχτ με μια τελευταια κουβέντα , το θεμέλιο δηλαδή της νομισματικής ένωσης και του ευρώ, όπως βλέπουμε ωφέλησε τόσο πολύ τους λαούς της Ευρώπης, που τωρα όλοι τρεχουν και δε φτάνουν ψάχνοντας να βρούν τρόπους να απεμπλακούν και να γλυτώσουν.
Παρ' όλα αυτα μόλις λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κανει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για να μη φύγουμε από το ευρώ και βεβαια τηνΕΕ. 
Ετσι νομίζουν κάποιες αριστερές δυνάμεις οτι αφυπνίζουν το λαό και τον προετοιμάζουν για αυτό που είναι αναπόφευκτο, και που δεν υπάρχουν πια και πολλες αμφιβολίες οτι αποτελεί τη μόνη δύσκολη μεν, βιώσιμη δε προοπτική για την Ελλάδα που δεν ειναι άλλη από την έξοδο από το ευρώ και μαζί φυσικά από την ΕΕ. Και δεν εννοώ οτι «θα μας πεταξουν εξω» όπως λάθος λένε αρκετοί, αλλά απλά συμφωνώ με την άποψη των οικονομολόγων που βλέπουν καθαρά οτι το οικοδόμημα του ευρώ ειναι σαθρό και λάθος και πολύ σύντομα, πιθανότατα εντός μηνών, θα καταρρεύσει. Για ποιο λογο πρεπει να καταρρευσει στα κεφάλια μας άραγε με μας αφελείς κι απροετοίμαστους;

Φαίνεται οτι παρόλη την ολοκληρωτική και κραυγαλέα διάψευση της ευρωπαικής τους πολιτικής κάποιοι αντι να ζητήσουν πολλές συγνώμες από το λαό, να κανουν σοβαρή αυτοκριτική και να ενωσουν τις δυνάμεις τους με εκείνους που προσπαθούν να προετοιμασουν το λαό για τα πολύ δύσκολα που έρχονται, επιμένουν σε απλοικές και επικίνδυνες εμμονές αυτοεπιβεβαίωσης του τυπου "Ο επιμένων νικά"κι οτι στο τέλος "το καλό ευρώ νικάει κι όλα τα κακα σκορπάει". Το θέμα είναι ποιον νικά ο επιμένων. Γιατί αν μέν ο νικημένος ειναι το ΚΚΕ τότε ουδείς εκτός ΚΚΕ ενδιαφέρεται. Αν είναι όμως το λαικό κίνημα και ο λαός έστω και προσωρινά, τότε θα πρέπει να νοιαστούν όλοι όσοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό.

Αποκλείουν το ΚΚΕ


Αποκλείουν το ΚΚΕ
Γρηγοριάδης Κώστας
Εχει παραγίνει τις τελευταίες μέρες η τακτική των αστικών ΜΜΕ και της κρατικής τηλεόρασης να μην καλούν σχεδόν καθόλου στις εκπομπές τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Υπερασπίζονται, μάλιστα, τον αποκλεισμό του ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι μετά τις εκλογές του Μάη είναι πέμπτο κόμμα και όχι τρίτο, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα! Η επιχειρηματολογία τους είναι διάτρητη, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλούν για δημοκρατία, επομένως τα κόμματα θα έπρεπε να έχουν ισότιμη προβολή, αλλά και οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ των κομμάτων, που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές, δεν είναι δα και τόσο μεγάλες, ώστε να δικαιολογούν τη μονοπώληση του τηλεοπτικού χρόνου από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τα κόμματα αυτά συγκέντρωσαν ποσοστά από 13% μέχρι 18% και όχι τα 40άρια που έπαιρναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί κυριαρχίας του δικομματισμού. Οσο για την τήρηση της «κοινοβουλευτικής τάξης», την οποία επικαλούνται τα ΜΜΕ, τους θυμίζουμε ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν πίσω από το ΚΚΕ, αλλά τα στελέχη του είχαν μόνιμα στασίδι σε δελτία και εκπομπές. Το ίδιο ισχύει και με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, που κατά καιρούς ήταν χρήσιμα στο σύστημα και τα οποία γνώριζαν προβολή πολλαπλάσια του ΚΚΕ. Ας αφήσουν τις υπεκφυγές και τις φαιδρές δικαιολογίες. Υπηρετούν τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, επειδή τους χαλάει τη σούπα και θέλουν να το πλήξουν εκλογικά. Αν αυτά κάνουν τώρα, να φανταστεί κανείς πού έχουν σκοπό να φτάσουν όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.


ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρώτη από τις αναμενόμενες τέσσερις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι ανθρακωρύχοι της Ισπανίας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων από 300 εκατομμύρια ευρώ στα 110 εκατομμύρια. Εκπρόσωπος των ανθρακωρύχων ανακοίνωσε πως περίπου 8.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση.
TOKIO.-- Καρκινογόνα παραμένουν τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε το Μάρτη του 2011 το πυρηνικό δυστύχημα μετά από σεισμό και τσουνάμι, επισημαίνεται σε 124σέλιδη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στην υπόλοιπη χώρα αλλά και στις όμορες με την Ιαπωνία χώρες τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σαφώς χαμηλότερα δίχως να προκαλούν ανησυχίες για την υγεία των ανθρώπων.
KΑΜΠΕΡΑ.-- Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 500 εργαζομένων και το κλείσιμο της μονάδας συντήρησης των αεροσκαφών της στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Κουάντας» (Qantas) ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε διαχωρισμό συστήνοντας μια εταιρεία για τις πτήσεις εξωτερικού και μία άλλη για τις πτήσεις εσωτερικού.
TZOYMΠΑ.-- Ομάδα Αμερικανών επενδυτών με επικεφαλής τον Ρούμπαρ Σάντι, της εταιρείας «TSG-Southex», πραγματοποιεί από τη Δευτέρα συναντήσεις με την ηγεσία της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο σχεδιασμών για επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου, κατασκευών, οδικών δικτύων, αεροδρομίων και γεωργίας.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Τουλάχιστον 35 Νοτιοαφρικανοί εργάτες εγκλωβίστηκαν χτες δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη σε δύο εγκαταλειμμένα ορυχεία, εκ των οποίων το ένα είναι αδαμαντωρυχείο στο Βόρειο Ακρωτήρι και το άλλο χρυσωρυχείο στο Γουέλκομ της πολιτείας Φρι Στέιτ.
ΣΕΟΥΛ.-- Στο χημικό ευνουχισμό 45χρονου παιδεραστή που καταδικάστηκε για τέσσερις βιασμούς ή απόπειρες βιασμού παιδιών κάτω των 13 ετών προχώρησαν χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2010.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί στρατιώτες και μέλη της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ανακατέλαβαν περιοχές στα βορειοδυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, που επί χρόνια έλεγχαν οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».
ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Πάνω από 12.000 Κογκολέζοι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την Ουγκάντα μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο, ανέφεραν χτες αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι καθημερινά δεκάδες άλλοι καταφθάνουν στην περιοχή αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στη χώρα τους.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στον εμπρησμό των κατοικιών δύο Σέρβων στο χωριό Ντρένοβατς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη άγνωστοι. Οι εμπρησμοί καταδικάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών που ζήτησε από τους πολίτες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό των δραστών.

ΤΣΕΧΙΑ Στους δρόμους και οι αγρότες


ΤΣΕΧΙΑ
Στους δρόμους και οι αγρότες
ΠΡΑΓΑ.--
Με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα κατέβηκαν στους δρόμους της Τσεχίας οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα, αλλά και την επιβολή ΦΠΑ στα κρασιά. Από νωρίς χτες το πρωί περίπου 1.600 τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα έφτασαν σε κεντρικούς δρόμους της χώρας -με εξαίρεση την πρωτεύουσα- πραγματοποιώντας μερικό αποκλεισμό στην κυκλοφορία των οχημάτων για να κάνουν γνωστή την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας που επηρεάζει και τους αγρότες. Τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 αφορούν αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» συντάξεων, αλλά και μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και φορολόγηση με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής και πώλησης των προϊόντων τους.
Οι Τσέχοι αγρότες απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός: 75 εκατομμύρια άνεργοι νέοι


Αυτός είναι ο καπιταλισμός: 75 εκατομμύρια άνεργοι νέοι
Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας καταγράφει τη μάστιγα που γεννά ο καπιταλισμός
Μία από τις πολλές κινητοποιήσεις στη χώρα μας για την προστασία των ανέργων
Τη βαρβαρότητα που προδιαγράφει για τις νέες γενιές η βαθιά καπιταλιστική κρίση δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας Εκθεσης τηςΔιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO - μιας οργάνωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που προωθεί την ταξική συνεργασία). Σύμφωνα με αυτά η ανεργία στις ηλικίες 18 - 24 ετών θα φουντώσει φέτος σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, θα φτάσει στο 12,7%, περίπου 75 εκατομμύρια σε απόλυτους αριθμούς - έναντι 12,6% το 2011 - και θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον για την ερχόμενη τετραετία. Η ILO μάλιστα πραγματοποιεί από χτες ως τις 25 Μάη φόρουμ για την ανεργία των νέων, στη Γενεύη.
Τι διαπιστώνει η έκθεση; Οτι: «Η οικονομική κρίση έθεσε αιφνίδιο τέλος στη σταδιακή μείωση των σχετικών δεικτών ανεργίας των νέων, η οποία είχε επέλθει την περίοδο 2002-07. Η δε κορύφωση της κρίσης, το 2009, εκμηδένισε στην ουσία τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Σε διεθνές επίπεδο, ο δείκτης ανεργίας των νέων 18 - 24 ετών παραμένει μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα επίπεδα του 2007».
Φυσικά, η έκθεση δε μιλάει για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι σύμφυτες με το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, και είναι το αποτέλεσμα της αναρχίας στην παραγωγή που στηρίζεται στο κέρδος αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.
Η Εκθεση κάνει μόνο διαπιστώσεις και σημειώνει ότι παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανά περιοχές του κόσμου, τα προβλήματα είναι κοινά παντού. Ταυτόχρονα, πέρα από τους καταγεγραμμένους άνεργους νέους, υπολογίζεται ότι διεθνώς άλλα 6,4 εκατομμύρια νέων δεν καταγράφονται στις λίστες γιατί παρατείνουν την αναζήτηση εργασίας παραμένοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν αυτοί οι νέοι θα αναζητήσουν επίσης θέσεις στην αγορά εργασίας.
Στα συμπεράσματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σημειώνεται επίσης η ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της επισφαλούς εργασίας.
Οπως τονίζει ο δρ Εκεχαρντ Ερνστ, επικεφαλής της Μονάδας Τάσεων στην Απασχόληση της ILO, «η περαιτέρω ευελιξία και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι απίθανο να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση». Ο ίδιος επικαλείται ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας λειτούργησε θετικά (για την καπιταλιστική κερδοφορία) τα χρόνια της οικονομικής έκρηξης, αλλά «την ίδια ώρα οι άνθρωποι αυτοί απολύθηκαν γρήγορα» όταν άλλαξε η κατάσταση.
Ελλάδα και Ισπανία στο «κόκκινο»
Ο Ε. Ερνστ κάνει ιδιαίτερη μνεία σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα και προβάλλει και αυτός τα περί «ανάπτυξης» και «νέων έργων υποδομής», σημειώνοντας: «Προφανέστατα, με δείκτες ανεργίας πάνω από 50% στις ηλικίες 18 - 24 ετών και στις δύο χώρες, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθει η απασχόληση - και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δοθεί τόνωση στην οικονομία, π.χ. μέσω έργων υποδομής».
Ακόμη, η Εκθεση της ILO τονίζει ότι οι νέοι που δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, αλλά και δε σπουδάζουν - και οι οποίοι συχνά αναλογούν στο 10% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας - «προβληματίζουν σοβαρά τους χαράσσοντες την πολιτική, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Οι συντάκτες της έκθεσης επίσης ανησυχούν για «κοινωνικές» και «πολιτικές αναταραχές» λόγω της έκρηξης των προβλημάτων που προκαλεί η ανεργία και προτείνουν μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών για να κάνουν προσλήψεις, τις λεγόμενες «ενεργές πολιτικές και προγράμματα για την αγορά εργασίας», κοινωνικό διάλογο και ταξική συνεργασία. Φυσικά, σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο αγώνας του λαού και της νεολαίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για να πάρουν οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου τα μέσα παραγωγής στα δικά τους χέρια, να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους. Ετσι θα εξαλειφθούν και οι αιτίες που γεννούν την ανεργία.

TOP READ