15 Μαΐ 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ 


 Πληροφορηθήκαμε πριν απο λίγο, πως βγήκε ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ, με την διαδικασια του αυτοφώρου για τους απεργούς Χαλυβουργούς, απο την Εισαγγελία Αθηνών.


 Μετά την χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα απεργοσπασίας, ο ταξικός εχθρός - βιομήχανος Μάνεσης έβαλε μπροστά τις δικαστικές αρχές, ώστε να ανοίξουν την μονάδα.




Όλοι στην Χαλυβουργία, ΤΩΡΑ. 
 Αλληλεγγύη στον αγώνα των Χαλυβουργών

Σωστό «περιβόλι» οι συνεντεύξεις τους


Σωστό «περιβόλι» οι συνεντεύξεις τους
Σωστό περιβόλι είναι οι συνεντεύξεις που δίνουν αυτές τις μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της «κυβέρνησης της αριστεράς» που οραματίζονται.
-- «Στο θέμα των πόρων ό,τι και να πείτε έχετε δίκιο. Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι' αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες». Αυτά έλεγε την Κυριακή στο «Βήμα» ο Γ. Δραγασάκης. Αρα, καμιά καταγγελία και καμιά κατάργηση του μνημονίου δεν πρόκειται να κάνει η «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, όπως άλλωστε λένε ήδη το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, με δεδομένη την πρόθεση όλων να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
-- Είπε ακόμα ο ίδιος: «Πρώτη μας επιδίωξη είναι να γίνει μια πανευρωπαϊκή επαναρύθμιση των θεμάτων, η οποία να ευνοεί την αντιμετώπιση και του ελληνικού χρέους. Αν αυτό δεν υλοποιηθεί, τότε ως μόνη λύση στην παρούσα φάση βλέπουμε αυτό που ορισμένοι ονομάζουν μορατόριουμ για το χρέος (...) Αν το πρωτογενές πλεόνασμα το πληρώνουμε για τόκους, δεν θα μπορούμε να το επενδύουμε σε ό,τι δημιουργεί απασχόληση και ανάπτυξη. Αρα θα ανακυκλωθεί η κρίση. Και εκεί τίθεται ένα θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης, αν δεν βρεθεί ευρύτερη λύση». Δηλαδή, και το πολυδιαφημισμένο «μορατόριουμ», η προσωρινή δηλαδή άρνηση πληρωμής του χρέους, είναι και αυτό φούμαρα, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το συμπεριέλαβε προεκλογικά στις «ιδρυτικές πράξεις» της κυβέρνησης της αριστεράς. Οπως λέει ο Δραγασάκης, πρώτα θα διαπραγματευθούν με την τρόικα (για πόσο άραγε;) κι αν δεν τους δώσουν τράτο για να κάνουν πρωτογενές πλεόνασμα (που απαιτεί αιματηρές περικοπές), τότε θα πάνε σε μορατόριουμ.
-- Για τις τράπεζες, είπε ο Δραγασάκης: «Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες (...) Θα γίνει ένας διάλογος. Αφήνουμε ανοικτό το θέμα της μελλοντικής αρχιτεκτονικής του συστήματος, γιατί η κρίση η δική μας είναι αγνώστου διάρκειας». Τι λέει; Οτι η περίφημη κρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει για να εξυγιανθούν και να τις επιστρέψουν στους ιδιώτες! Ο,τι έκανε δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ με τις προβληματικές, κοροϊδεύοντας με τις κρατικοποιήσεις, που θα ωφελούσαν δήθεν το λαό. Τώρα που έχουν ζόρια οι τράπεζες, θέλουν να τις βάλουν υπό κρατικό έλεγχο και όταν ανακάμψουν θα τις επιστρέψουν στους ιδιώτες. Οσο για το τι θα γίνει με τα δάνεια που πήραν τα λαϊκά νοικοκυριά και που τώρα αδυνατούν να αποπληρώσουν, επειδή τους έχει τσακίσει η κρίση; Απαντάει ο Δραγασάκης: «Εκαναν λάθος και οι δύο στην αξιολόγηση των πραγμάτων (σ.σ. η τράπεζα και ο δανειζόμενος), και περισσότερο η τράπεζα που είναι η δουλειά της. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή είναι δημόσιες οι τράπεζες θα πρέπει να χαρίσουν δάνεια, αλλά θα πρέπει να βρεθούν κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις». Αρα, τα δάνεια θα αποπληρωθούν μέχρι δεκάρας, προκειμένου να μη χάσει η τράπεζα.
-- Για τις τράπεζες μίλησε και ο Γ. Σταθάκης, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «Κόκκινο». Τι είπε; «Το σενάριο της έμμεσης κρατικοποίησης, που είναι το ένα σενάριο που προτείνει και το ΔΝΤ, μη σκεφτείτε ότι το προτείνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» και υπάρχει και η «δεύτερη εκδοχή του που είναι η διατήρηση του ελέγχου από τους ιδιώτες στην οποία περίπτωση θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο η τράπεζα της Ελλάδας (...)». Να υποθέσουμε ότι το σύνολο του προγράμματος μιας κυβέρνησης της αριστεράς έχει την έγκριση του ΔΝΤ; Γιατί τα ίδια έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του πριν από τις εκλογές του 2009.
Αυτή είναι η πρόταση διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο πιο αναλυτικά τη διαβάζει κανείς, τόσο καταλαβαίνει ότι τα ίδια πράγματα θα μπορούσε να τα πει κάθε άλλο κόμμα, το οποίο διαισθάνεται από τη μια τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει και από την άλλη, την ανάγκη του αστικού συστήματος να βρει τρόπο να την κουμαντάρει και να τη διαχειριστεί, πριν αυτή ριζοσπαστικοποιηθεί. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μετατραπεί η αγανάκτηση σε απογοήτευση, μέσα σε λίγο διάστημα, με μια «κυβέρνηση της αριστεράς». Η λύση είναι στο χέρι του λαού. Προϋποθέτει τη δική του πρωτοπόρα, οργανωμένη πάλη και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΣΚΑ(ε)Ϊ από λύσσα ενάντια στους αγώνες


ΣΚΑ(ε)Ϊ από λύσσα ενάντια στους αγώνες
Σαν τα κοράκια έπεσαν πάνω στους περήφανους απεργούς χαλυβουργούς χτες το πρωί οι τηλεοπτικοί σταθμοί των πλουτοκρατών που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην πύλη του εργοστασίου για να στήσουν ρεπορτάζ για τους απεργοσπάστες που ...θέλουν να πιάσουν δουλειά. Ιδιαίτερα ... «ευαίσθητοι» μετά από 197 ημέρες απεργίας ακόνισαν τα νύχια τους και έστησαν τις κάμερες για να καταγράψουν σκηνές σύγκρουσης. Δεν τους βγήκε όμως, αφού απέναντι στη μαζική περιφρούρηση των απεργών είχαν στηθεί μόνο καμιά 20αριά από τη γνωστή ομάδα των επίδοξων απεργοσπαστών που σέρνονταν πίσω από τους διευθυντάδες. Μπροστά σε αυτή την εικόνα το συγκρότημα του ΣΚΑΪ φρόντισε να πρωτοστατήσει με ψέματα ώστε να παρουσιάσει όπως εκείνο ήθελε τη πραγματικότητα. Ετσι στην αρχή στο ραδιόφωνο μετέφερε ότι 100 εργαζόμενοι εμποδίστηκαν να μπουν στο εργοστάσιο για δουλειά από 35 απεργούς!!! Και επειδή αυτή η εικόνα δεν έστεκε, χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ένα από τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας που δήλωσε ότι «καταμέτρησε» 170 εργαζόμενους στους οποίους εμποδίζεται η είσοδός τους στο εργοστάσιο!!! Οσες προσπάθειες και να κάνουν για να προβοκάρουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών τα κανάλια των κεφαλαιοκρατών για να στηρίξουν τον Μάνεση, δε θα τα καταφέρουν. Οσα ρεπορτάζ και να στήσουν βάζοντας τα τσιράκια του Μάνεση να κάνουν δηλώσεις πετώντας λάσπη, δε πρόκειται να το πετύχουν. Γιατί ο αγώνας των χαλυβουργών έχει τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης και αποτελεί παράδειγμα και αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα μεγαλοβιομήχανοι και πλουτοκράτες.


Το ΚΚΕ δεν έχει λογαριασμό σε twitter και facebook
Εμφανίστηκε πάλι στο twitter λογαριασμός με το όνομα «Κ.Κ.Ελλάδας» και μάλιστα ο δημιουργός του υποστηρίζει ότι είναι «επίσημος λογαριασμός της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». Παράλληλα, στο facebook λειτουργούν λογαριασμοί με το όνομα «Αλέκα Παπαρήγα» και «ΚΚΕ ΚΝΕ». Οι λογαριασμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το ΚΚΕ, την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και την ΚΝΕ.
Οπως έχουμε ξαναγράψει, το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει λογαριασμό ούτε στο Twitter ούτε στο facebook. Οι φίλοι του ΚΚΕ πρέπει να είναι προσεκτικοί και δύσπιστοι απέναντι σε τέτοιους λογαριασμούς που εμφανίζονται ως ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ή «Ριζοσπάστης» και να μη δίνουν τα στοιχεία τους γιατί έτσι πέφτουν θύματα εξαπάτησης.

Η αθλιότητα δεν συμψηφίζεται


Η αθλιότητα δεν συμψηφίζεται
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι δημοσιογράφος και πριν από λίγες μέρες υπέστη στα Εξάρχεια επίθεση ξυλοδαρμού. Επρόκειτο για φασιστικού, τραμπούκικου, παρακρατικού τύπου λιντσάρισμα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με αφορμή την εγκληματική αθλιότητα που διεπράχθη εις βάρος του, συνέγραψε άρθρο στην ιστοσελίδα «protagon.gr» με αναφορές στους πιθανούς δράστες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
*
«Στέρεη φιλοσοφική και ιστορική μου θέση είναι ότι ο κομμουνισμός και ο ναζισμός είναι ομόρριζα συστήματα, βασισμένα στον μαρξισμό...»!
*
Εχουμε να πούμε δύο λόγια και να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα
(που πιθανώς ακόμα και ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος δύναται να αντιληφθεί):
Ο άφατος ιστορικός, πολιτικός και φιλοσοφικός αναλφαβητισμός του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που μετασχηματίζεται στη συκοφαντική εκ μέρους του αθλιότητα να συσχετίζει (!) τον κομμουνισμό με το ναζισμό, επ' ουδενί μειώνει ή αναιρεί την εκτίμηση και την καταδίκη για ό,τι συνέβη εναντίον του.
Οτι, δηλαδή, αυτό που συνέβη εναντίον του συνιστά μια φασιστική, τραμπούκικη, παρακρατική και εγκληματική αθλιότητα.
*
Ομοίως:
Η φασιστική, τραμπούκικη και παρακρατικού τύπου εγκληματική αθλιότητα που επέδραμε εναντίον του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επ' ουδενί μειώνει τη δική του αθλιότητα να «λιντσάρει» τις έννοιες.
Επ' ουδενί μειώνει σε ιταμότητα την προσωπική του συκοφαντική προσπάθεια να συνδέσει γκαιμπελ(ς)ικώ τω τρόπω - πλην με μπόλικη άχνη «φιλελεύθερης» αυθεντίας - τον κομμουνισμό με το ναζισμό. Και τούτο παρά το «άλλοθι» του ιστορικού, πολιτικού και φιλοσοφικού του αναλφαβητισμού.
*
Να, λοιπόν, μια ακόμα απόδειξη για το δολοφονικό όσο και το μάταιο του φασισμού:
Ο φασισμός, όπως αυτός που επιτέθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο, όχι μόνο δε συμβάλλει (όπως ισχυρίζονται τα φίδια - φορείς του) στην αντιμετώπιση των ανθρώπινων αδυναμιών.
Τουναντίον: Αναπαράγει, εδραιώνει και «στερεώνει» τέτοιες αδυναμίες. Οπως, για παράδειγμα, την ανοησία.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Ο κ. Δραγασάκης τα είπε (ξανά) όλα!


Ο κ. Δραγασάκης τα είπε (ξανά) όλα!
Τι ακριβώς λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τι ακριβώς εννοεί;
Πόσα από αυτά που λέει τα εννοεί και τι εννοεί από όσα λέει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει και θα ακυρώσει το μνημόνιο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει και θα ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τους τοκογλύφους και θα απαλλάξει το λαό από το χρέος;
***
Οπως από το περασμένο Σάββατο σημείωνε η στήλη, τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ήρθε να φωτίσει - και μάλιστα με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο - ο κ. Γιάννης Δραγασάκης με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει μια μέρα πριν στον ρ/σ «Real Fm».
Ας θυμηθούμε τι είπε ο κ. Δραγασάκης
(«Real Fm», Παρασκευή, 11/5/2012):
***
«Η έννοια της καταγγελίας είναι ένας πολιτικός όρος. Τι θα πει καταγγέλλω;
Υπάρχουν αρκετές συγχύσεις. Στη σκέψη τη δική μας δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης. Δηλαδή, να βγούμε και μονομερώς να πούμε διαγράφουμε το χρέος, καταγγέλλουμε κ.λπ.
Δεν είναι και λογικό να το πει κανείς αυτό.
Αυτό που θα γίνει είναι μία επαναδιαπραγμάτευση, ένα πλαίσιο διαφορετικό μέσα στο οποίο θα θέσουμε τους δικούς μας στόχους.
Από εκεί και πέρα (...) άλλο το τι θέλουμε να κάνουμε κι άλλο το πώς θα γίνει αυτό».
***
«Ο κ. Δραγασάκης τα είπε όλα. Μα όλα!», τόνιζε ο «Ρ» την επομένη ακριβώς μέρα από τις παραπάνω δηλώσεις.
***
Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προφανώς ως μέγιστη ανάγκη του να καταστεί σαφέστερος (προς όσους θέλει να καταστεί σαφέστερος)...
Ανάγκη πρόδηλη από το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης, μόλις δυο μέρες αργότερα, επανήλθε. Και μάλιστα τούτη φορά επανήλθε μιλώντας από την εφημερίδα «Το Βήμα», όπου φρόντισε να είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός
- έως διαυγής, θα λέγαμε -
ως προς το τι λέει και το τι, τελικά, εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδού οι τοποθετήσεις του κ. Δραγασάκη
(«Βήμα», Κυριακή, 13/5/2012):
***
1. (Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα «καταγγείλει» τη δανειακή σύμβαση):
«Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι' αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες».
2. (Στην ερώτηση για το «κούρεμα» των οφειλών δανειοληπτών στις τράπεζες):
«Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή είναι δημόσιες οι τράπεζες θα πρέπει να χαρίσουν δάνεια, αλλά θα πρέπει να βρεθούν κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις».
3. (Στην ερώτηση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - εδώ είναι και το καλύτερο):
«Τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται να καταβληθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση του τραπεζικού συστήματος, με το έναν ή τον άλλον τρόπο, θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και εξ αντικειμένου τίθεται θέμα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Πρέπει να συζητήσουμε τον τρόπο που θα γίνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρακρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες».
***
Κατόπιν αυτών των τόσο αποκαλυπτικών, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος για κανένα μα κανένα σχόλιο.
Αξίζει μόνο να το επαναλάβουμε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Δραγασάκη, τα είπε όλα!
Για την ακρίβεια:
Τα ξαναείπε όλα. Μα όλα!

Συναγερμός! Μαχητικά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ



ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι κόκκινες σημαίες και οι γροθιές χιλιάδων ανθρώπων, εργατοϋπαλλήλων, νέων, γυναικών, λαϊκών οικογενειών, υψώθηκαν χθες βράδυ με πείσμα και μαχητικότητα στο Πεδίον του Αρεως, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Το μήνυμα ακούστηκε και χθες μυριόστομο, ταυτόχρονα με το κάλεσμα του Κόμματος προς το λαό να πολλαπλασιάσει τη δύναμή του, τόσο σε μια ενδεχόμενη νέα κάλπη, όσο και στους αγώνες, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές και τα σχολειά: «Η ελπίδα είναι εδώ. ΚΚΕ ισχυρό». Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου, που είχε προσυγκεντρωθεί σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, έδινε με τα συνθήματα το στίγμα της χθεσινής συγκέντρωσης: «Δε θέλουμε κυβέρνηση για την πλουτοκρατία, παλεύουμε, ψηφίζουμε για άλλη εξουσία», «Καμία προσδοκία μην έχει ο λαός με όποια συγκυβέρνηση από δω και μπρος». Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό κάλεσμα του ΚΚΕ. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του στους αγώνες, στην αφύπνιση του εργαζόμενου λαού και στις κατακτήσεις του. Από σήμερα κιόλας, οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στην οργάνωση απεργιών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Και χθες δόθηκε η ελπιδοφόρα υπόσχεση, η λαϊκή οργάνωση, η λαϊκή δύναμη να είναι ισχυρότερη από αύριο. Στους αγώνες και στην κάλπη.

Συναγερμός! Μαχητικά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα
Ανεβαίνοντας στο βήμα της συγκέντρωσης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«
Εργαζόμενοι μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, γυναίκες που ανήκετε στα εργατικά, λαϊκά στρώματα.
Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η διερεύνηση για το σχηματισμό κυβέρνησης, ή θα πάμε για δεύτερη εκλογική μάχη, ώστε από αυτήν να προκύψει κυβέρνηση. Κάποιες φήμες λένε, ότι έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης ο σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Οποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί τώρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την πολεμήσουμε. Τη σχηματίζουν για να περάσουν τα μέτρα τα προγραμματισμένα - 11,5 δισ. έως 13,5 δισ. θα αφαιρέσουν από τις τσέπες και από τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Καταγγείλαμε πριν από λίγες μέρες όλη αυτήν την παράσταση των τριών διερευνητικών εντολών. Πήραν την μορφή ενός σόου, με τερτίπια, τακτικισμούς. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι ο καθένας από τους τρεις προσπαθούσε να μεταφέρει στον άλλο την ευθύνη για μη κυβέρνηση συνεργασίας. Ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει το προεκλογικό κλίμα και τα προεκλογικά διλήμματα στα μέτρα του. Στο χορό μπήκαν και η ΔΗΜΑΡ και οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες". Γι' αυτό και τοποθετηθήκαμε δημόσια να σταματήσουν τους τακτικισμούς και εφόσον δεν πρόκειται να συμπράξουν κάποιοι με κάποιους, τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Η χρησιμοποίηση των εντολών από τα τρία πρώτα κόμματα, από το 4ο και το 7ο μάς επιτρέπει να σκεφτούμε με βεβαιότητα το εξής:
Η NΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς έπαθαν νίλα στις εκλογές πιθανόν να μην τις θέλουν, να ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότησή τους. Ομως, κατά την γνώμη μας, δεν είναι μόνο ο φόβος των εκλογών. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην Ελλάδα θα συνεχισθεί η πολιτική του "ευρωμονοδρόμου", η πολιτική που ρίχνει τα βάρη στο λαό και στρώνει το έδαφος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κάτω από την καταδίκη της πολιτικής τους, έκαναν και ελιγμό, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μια ανώδυνη διαδικασία στη ρηχή γραμμή "μνημονιακές και αντιμνημονιακές" δυνάμεις.
Υιοθετούν την τροποποίηση σε μια περίοδο που έχει εκφραστεί η ανάγκη από κράτη - μέλη της ΕΕ, όχι βεβαίως για να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι των λαών, αλλά γιατί ψάχνουν για μια καλύτερη διαχείριση που θα εξασφαλιστεί να προχωρήσει η ανάκαμψη, πάντα όμως με λιτότητα και μόνο με λιτότητα.
Και τα δύο κόμματα προσπαθούν να βάλουν σε νέα βάση την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ένα νέο δίπολο στην εναλλαγή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι πέρασε στην ιστορία. Δεν είναι μικροκομματική επιδίωξη όπως τους αποδίδεται, ή δεν είναι μόνο. Και τα δυο κόμματα είναι αστικά, στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα και αυτήν την επιλογή έχουν.

Η διαδικασία των εντολών είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική για το ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, στην ανακοπή του ρεύματος του ριζοσπαστισμού, και τελικά στον αφοπλισμό του κινήματος.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι δεν διανοείται να συνεργασθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι έχει απονομιμοποιηθεί η πολιτική τους, όμως πήρε την εντολή και έκανε πρόταση συνεργασίας σε όλα τα κόμματα, πλην "Χρυσής Αυγής". Υστερα από κάθε συνάντηση, ιδιαίτερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους, ακόμα και να τον στηρίξουν κόμματα κατ' αρχή, γιατί θέλει κυβέρνηση της αριστεράς, που έτσι και αλλιώς δεν του βγαίνουν τα κουκιά.
Πρόκειται για χειρισμό τυχοδιωκτικό, γιατί αν ήταν συνεπής με τον πολιτικό πολιτισμό που ο ίδιος λέει ότι αντιπροσωπεύει, θα έπρεπε από την αρχή να πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κυβέρνησης της αριστεράς και πάμε για εκλογές, να γίνω πρώτο αυτοδύναμο κόμμα και να κυβερνήσω μόνος μου, ή και σε συνεργασία με άλλο αριστερό κόμμα. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, για να βολευτεί στον εύκολο ρόλο μιας αστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Να γιατί εμείς δηλώσαμε από την αρχή ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή που θα μας δινόταν, αν ήμασταν τρίτο κόμμα. Γιατί χρησιμοποίηση της εντολής σημαίνει ότι πας και κάνεις πρόταση συνεργασίας στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στα άλλα κόμματα. Μα από τη στιγμή που εμείς ξεκαθαρίζαμε ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους, τι νόημα θα είχε να πάμε να προτείνουμε περιεχόμενα συνεργασίας; Ούτε μπορούσαμε να κάνουμε το διαιτητή ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Πανοραμική άποψη από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως
Η διαδικασία των εντολών έδειξε ότι ενδιαφερόταν να θέσει ένα δίλημμα μπροστά στο λαό: "Δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση". Ενα δίλημμα που επιφανειακά και μόνο είναι διαφορετικό ανάμεσα στο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά.
Τι νόημα είχε το μίνιμουμ πρόγραμμα των 5 σημείων, όταν ένα κόμμα που πάει για κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας, οφείλει να φέρει ανοικτά στο λαό πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας εφ' όλης της ύλης. Τα 5 σημεία θα μπορούσε να είναι σημεία κοινής δράσης για μια ομοσπονδία, για μια συνομοσπονδία, όχι για μια κυβέρνηση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ούτε είχε το χαρακτήρα της προβοκάτσιας η ανακοίνωση του ΣΕΒ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας και με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ βοηθά την αναδιαπραγμάτευση που τη θέλουν σήμερα οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των κρατών - μελών που είναι σε κρίση.
Στο σύνθημα κυβέρνηση ΝΔ ή κεντροδεξιάς ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες συνεργασίες από την άλλη, είναι το νέο παραπλανητικό δίλημμα μπροστά σε ένα λαό που έχει ανάγκη από μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης και όχι αναδιαπραγμάτευσης.
Αλλάξτε την ψήφο σας!
Αν προκύψει κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, αυτή θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, και ο λαός πρέπει να βγει σε πόλεμο.
Αν πάμε όμως σε εκλογές χρειάζεται συναγερμός και επαγρύπνηση πριν απ' όλα από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, όλους εκείνους που μας ψήφισαν, καθώς δώσαμε μαζί τον αγώνα στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις λαϊκές γειτονιές, στην ύπαιθρο.

Συναγερμός και επαγρύπνηση από εκείνους που αυτήν την φορά δε μας ψήφισαν, γιατί πίστεψαν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με λοιπές δυνάμεις μπορεί να ανακουφίσει το λαό από τα βάσανά του. Τώρα μπορούν να δουν το ζήτημα πιο καθαρά.
Συναγερμός και επαγρύπνηση, γιατί η δεύτερη κάλπη, αν στηθεί, πρέπει να δείξει ότι οι εργατοϋπάλληλοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα καταλαβαίνουν τι σημαίνει για την άλλη μέρα ισχυρό ΚΚΕ. Αλλάξτε την ψήφο σας, αυτό είναι το σύνθημά μας αν γίνουν εκλογές.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα έλθει στιγμή - που δεν θα είναι πολύ μακριά - που θα πείτε το ΚΚΕ έχει δίκιο. Οπως το είπατε πολλές φορές για την ΕΕ, για τον πόλεμο, το όνομα της FYROM, το "σχέδιο Ανάν" και άλλα. Το θέμα είναι να μην είναι αργά, να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Το τότε δίλημμα δεξιά - αντιδεξιά, η λογική του σκαλοπατιού υπέρ ΠΑΣΟΚ και σε βάρος του ΚΚΕ, οδήγησε σταδιακά στον αφοπλισμό του κινήματος, στην ισχυροποίηση του συμβιβασμού και της εργατικής αριστοκρατίας, στην άμβλυνση του ριζοσπαστισμού του. Τα διλήμματα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - αν πιάσουν τόπο - τότε οδηγούν το λαό και τις διεκδικήσεις του σε μεγάλη ήττα.
Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξέρουμε, δεν αλλάζουν, όση μεταμφίεση και αν κάνουν. Μην εμπιστεύεστε και τον ΣΥΡΙΖΑ που παραπλανά με τις δήθεν εύκολες λύσεις και τους άσσους που έχει στο μανίκι. Θέλει να είναι και με το ληστή και με το χωροφύλακα, και με την ΕΕ και με το λαό. Ηδη έχει βάλει νερό στο κρασί του. Στη νέα προεκλογική περίοδο θα ξαναγυρίσει στα ηχηρά και λαμπερά συνθήματα, για να τα ξεχάσει αν γίνει κυβέρνηση. Τότε θα μεταβληθεί σε αρνάκι απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Πάμε κόντρα στο ρεύμα των ψεύτικων ελπίδων. Θα δικαιωθούμε πολύ πιο γρήγορα τώρα, για μια ακόμα φορά. Να μην περάσει ο λαός από την οργή στην απογοήτευση. Ο λαός δεν χρειάζεται ούτε τα σημερινά μνημόνια, ούτε άλλα τροποποιημένα μνημόνια.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα μας αταλάντευτα στην κρίσιμη 10ετία του '90 έως σήμερα.
Προσέξτε!
Απαιτούν από το ΚΚΕ να ακυρώσει ό,τι κατέκτησε, να κάνει δήλωση μετανοίας, να αποδεχτεί ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Μας ζητούν να ακυρώσουμε:
Tη συνέχεια στην 94χρονη ιστορική μας δράση και πείρα.
Μας ζητούν να αποκηρύξουμε το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".
Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις. Ο δρόμος της ρήξης, της σύγκρουσης, απαιτεί θυσίες, αυτές όμως οδηγούν στη λαϊκή ευημερία. Ο δρόμος του συμβιβασμού που προτείνουν οι άλλες δυνάμεις απαιτεί δίχως τέλος βαριές και άσκοπες θυσίες, χωρίς θετική προοπτική για το λαό.
Καλούμε ιδιαίτερα τους εργατοϋπάλληλους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που για πολλά χρόνια ψήφιζαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Αναλογιστείτε γιατί το ΚΚΕ αρνείται να μπει στο μαντρί μιας τέτοιας κυβέρνησης, όποιο όνομα και αν έχει. Δεν έχει ανάγκη η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός από μια τέτοια κυβέρνηση. Δεν έχει ανάγκη από τους νέους κυβερνητικούς εργατοπατέρες.
Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της κρίσης και των λαϊκών αναγκών, είναι αυτή που προχωρά στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην καταγγελία και ανατροπή του Μνημονίου - Δανειακής Σύμβασης, αποδεσμεύει την Ελλάδα από την ΕΕ και κάνει το λαό το μοναδικό αφεντικό του πλούτου που έχει δημιουργήσει και υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτές τις προϋποθέσεις δεν τις θέλει και δεν τις διακηρύσσει ούτε φραστικά και συνθηματικά κανένα άλλο κόμμα.

Σας παραπλανούν με τα ιστορικά παραδείγματα που χρησιμοποιούν σε άλλες συνθήκες και άλλες καταστάσεις. Οπως το παράδειγμα του 1958, όπου η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό πάνω από 24%. Παραλείπουν να πούνε ότι τότε η ΕΔΑ - τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου - δεν είχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγου χάρη, στο κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης και ένταξης της Ελλάδας στη ΕΟΚ έλεγε "όχι", μιλώντας για το λάκκο των λεόντων. Στην ΕΔΑ συμμετείχαν κομμουνιστές γιατί το ΚΚΕ ήταν παράνομο. Η ΕΔΑ δεν κράτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε το ποσοστό της. Επεσε 10 μονάδες το 1961. Για το ζήτημα αυτό βεβαίως εμείς δεν της αποδίδουμε ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλοποιεί τα πράγματα συνειδητά, γιατί έτσι τον βολεύει σήμερα.
Πολεμούν το ΚΚΕ επειδή αρνείται να μαντρωθεί
Δεν είναι η πρώτη φορά που πάμε κόντρα στο ρεύμα. Θα δικαιωθούμε όπως δικαιωθήκαμε με την ΕΕ και σε άλλα. Ψηλά το κεφάλι, ούτε ένα βήμα πίσω!
Μην ταλαντεύεστε μπροστά στα ηττοπαθή κηρύγματα ότι ο λαός δεν έχει ελπίδα να νικήσει. Αυτή η λογική θα σας οδηγήσει σε ήττα και βάσανα σήμερα.
Η εναλλακτική πολιτική μας πρόταση δεν είναι για τη "δευτέρα παρουσία", όπως λένε, είναι θέμα του λαού να αποφασίσει. Η θέση του Συνασπισμού ότι η ΕΕ θα αλλάξει και ο καπιταλισμός θα γίνει ανθρώπινος είναι θέση που ούτε στη "δευτέρα παρουσία" θα γίνει, γιατί στο κάτω κάτω δεν υπάρχει "δευτέρα παρουσία".
Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε αυτό που εμείς ξέραμε και δεν χρειάζονταν οι εκλογές για να το δείξουν, ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού αγανακτεί και καταδικάζει, δεν έχει όμως αποφασίσει ακόμα, την υποχρεωτική, από τα πράγματα - αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ.
Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία ιστορικής σημασίας.
Να δώσετε δύναμη στο ΚΚΕ στην εκλογική κάλπη, και την άλλη μέρα στα όργανα του κινήματος, στους κοινωνικούς αγώνες.
Προσέξτε πολύ! Εχουν στόχο τη μείωση της δύναμης του ΚΚΕ. Διαστρεβλώνουν τι υποστηρίζει και γιατί παλεύει το ΚΚΕ.
Η επίθεση στο ΚΚΕ γίνεται γιατί αρνείται να μαντρωθεί σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού και των παραγωγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Η συμμετοχή του ΚΚΕ - αν υπέκυπτε στις πιέσεις - θα ήταν ταφόπλακα για το εργατικό λαϊκό κίνημα, για την κοινωνική συμμαχία, για το δίκιο του λαού. Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά:
Η αστική τάξη δεν ενοχλείται καθόλου από ένα ΚΚΕ με ανεβασμένα εκλογικά ποσοστά, όταν θέτει τη δύναμή του στην υπηρεσία του συστήματος, ειδικά τώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπαθαν νίλα. Αφού όμως το ΚΚΕ αρνείται να υποταχθεί τότε επιδιώκουν να το ρίξουν όσο γίνεται πιο κάτω. Αυτό αποτελεί τιμωρία και καταδίκη του λαού!
Σκεφθείτε μια κατ' όνομα αριστερή κυβέρνηση με συμμετοχή του ΚΚΕ να συμφωνεί με όλες τις γενικές αποφάσεις της ΕΕ, π.χ. τη στρατηγική της ως το 2020, το μνημόνιο των μνημονίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία χαράχτηκε η στρατηγική μακράς πνοής και η οποία προβλέπει ό,τι υπάρχει στο μνημόνιο και στη δανειακή συνθήκη: Για τις εργασιακές σχέσεις, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την κοινωνική πολιτική. Τέτοια μέτρα άρχισαν να παίρνονται πριν την κρίση. Με το ξέσπασμα της κρίσης επιταχύνθηκαν.
Σκεφτείτε να συμμετέχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση και να υποδέχεται την τρόικα, να ακούει τον κ. Ράινχεμπαχ, τους διάφορους κηδεμόνες των υπουργείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απαλλάξει την Ελλάδα από την τρόικα. Μόνο με αποδέσμευση γλυτώνεις...
Δεν θα σβήσουν τη λαϊκή ελπίδα! Δεν θα πετύχουν τα σχέδια του συστήματος κατά του ΚΚΕ.
Στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, θα το προσέξατε και εσείς, μπήκε προς το παρόν στο ράφι η αντικομμουνιστική εκστρατεία που έγινε το 2007 και το 2009. Τότε που όλοι χτυπούσαν το ΚΚΕ για τις δήθεν μετοχές στο ΓΕΡΜΑΝΟ, για κόμμα που έχει γιγάντιες κερδοφόρες επιχειρήσεις στην ιδιοκτησία του, για κόμμα που αρνείται τον έλεγχο των οικονομικών του κλπ. Τότε επέλεξαν με τη βοήθεια του καρατζαφερισμού να πλήξουν το ηθικό ανάστημα του Κόμματος.
Τώρα άλλαξαν βιολί, άρπαξαν την ευκαιρία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία και "ενότητα της αριστεράς" σε συνθήκες που η κλασική δικομματική εναλλαγή έφαγε τα ψωμιά της.
Προεκλογικά και μετεκλογικά στα δημοσιογραφικά τραπέζια ακούμε υποκριτικούς επαίνους, ότι ξεχωρίζουμε για τη συνέπεια και σταθερότητά μας, ότι είμαστε σοβαρό κόμμα. Ταυτόχρονα, πότε ανοικτά και πότε με πονηρά μισόλογα, μας κατηγορούν ως ένα κόμμα που τάχα "ζει στον κόσμο του"...
Εμείς τους απαντάμε ότι σ' αυτήν την περίπτωση θα γυρίζαμε την πλάτη μας στην κοινωνία. Σας απαντάμε: "Στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε, συνένοχους στο φόνο του λαού δεν θα μας έχετε!"...
Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, φτωχοί επαγγελματίες και αγρότες, νέοι που σπουδάζουν, μας γνώρισαν από πρώτο χέρι, πρόσωπο με πρόσωπο στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στην ύπαιθρο. Αυτοί ξέρουν, ανεξάρτητα αν μας ψηφίζουν ή όχι, αν είμαστε μαζί τους ή όχι. Αλλωστε τα δημοσιογραφικά επιτελεία έχουν φροντίσει να αναδείξουν το ρόλο του Κόμματος στους αγώνες, έστω και μέσα από τις εχθρικές τους βολές. Δεν υπάρχει αγώνας που έχει γίνει και να μην αναδειχθεί έστω και με υβριστικό τόνο ο ρόλος του ΚΚΕ.
Χιλιάδες εργαζόμενοι ξέρουν ότι μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν απολυθεί όχι για λόγους κρίσης της επιχείρησης, αλλά γιατί αγωνίστηκαν, έκαναν απεργία, πρωτοστάτησαν.
Τέτοια γεγονότα βέβαια δεν φθάνουν στα πολύωρα δελτία ειδήσεων, ούτε στις πολύωρες συζητήσεις, γιατί αυτά θεωρούνται εκτός ρεύματος, εκτός μόδας...
Στην ίδια όχθη οι δυο πόλοι
Στη βδομάδα που μας πέρασε, τα άλλα κόμματα χειρίστηκαν την επέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ, το σκοτσέζικο ντους σε βάρος του ελληνικού λαού.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σήκωσαν ψηλά τους εκβιασμούς για έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκειμένου να "αδειάσουν" το ΣΥΡΙΖΑ. Το κυριότερο όμως, να πανικοβάλλουν το λαό και να μη σκέφτεται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα και έξω από τον "ευρωμονόδρομο".
Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πετύχει την αυτοδυναμία, χωρίς βέβαια να το λέει, αλλά υπονοώντας το, έκανε πολύ δουλειά για να σπείρει τον εφησυχασμό, αγιοποιώντας την ΕΕ που τάχα σέβεται τους λαούς, μιλώντας ότι το θέμα είναι νομικό - πολιτικό, δεν γίνεται να μας διώξουν, γιατί θα χάσουν και χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δείξει ιστορική ανευθυνότητα και άγνοια, εκτός και αν ξέρουν και κρύβουν, ότι δεν υπάρχει καμιά, μα καμιά περίπτωση έξωσης της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ.
Και ο εκβιασμός και η εφησύχαση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη προπαγάνδα και παγίδα για το λαό.
Η έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ίσως την ίδια την ΕΕ δεν θα προκληθεί ούτε από τη ΝΔ και την κεντροδεξιά, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κεντροαριστερά. Γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμμορφώνονται, γιατί η "κυβερνώσα αριστερά" από φωνασκούσα αριστερά θα μεταβληθεί σε αρνάκι. Αλλωστε, κάθε μέρα δίνουν όρκους πίστης στον "ευρωμονόδρομο".
Αποτελεί κοροϊδία η δήλωση του προέδρου της Ευρωζώνης ότι μπορεί να δοθεί παράταση ενός χρόνου στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της πιο βάρβαρης λιτότητας που για όλη την Ευρώπη θα κρατήσει επίσημα ως το 2020 και θα ανανεωθεί στην πορεία, ενώ την Ελλάδα την έχουν δέσει τουλάχιστον μέχρι το 2042, με χρέος ως το 2015 400 δισ.
Ενας χρόνος και δύο παράταση δεν αλλάζει σε τίποτε τη φορά των πραγμάτων για το λαό.
Ομως το ζήτημα της έξωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών από τη Ζώνη του ευρώ, και στην ουσία από την ΕΕ, τίθεται αντικειμενικά, ανεξάρτητα πώς θα διαχειριστεί το μνημόνιο και τη δανειακή συνθήκη η κυβέρνηση που θα προκύψει.
Τα τελευταία χρόνια μελετώνται εναλλακτικά σενάρια, εκδίωξης χωρών από την ευρωζώνη, ενώ οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές χώρες ενδιαφέρονται για συμφωνίες και με κράτη εκτός ΕΕ.
Σκεφθείτε ακόμα και ένα επίσης σενάριο που έχει γίνει γνωστό, ήδη είναι επεξεργασμένο στα βασικά του σημεία. Να ισχύσει για την Ελλάδα και για άλλες χώρες η χρήση του ευρώ, πλήρως υποτιμημένο στο εσωτερικό και υπερτιμημένο στις διακρατικές σχέσεις, έτσι που το χρέος θα γίνει 5πλάσιο και πολλαπλάσιο. Αρα το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" δεν έχει καμία αξία. Και με ευρώ και με δραχμή, δίχως ριζική πολιτική αλλαγή, ένα μεγάλο μέρος του λαού θα είναι εντελώς πτωχευμένο.
Απευθυνόμαστε στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα, Καμμένο και Κουβέλη και τους ρωτάμε: Αν είσαστε στην κυβέρνηση, έχετε σκεφθεί ποια στάση θα κρατήσετε σε μια τέτοια εξέλιξη; Και αν έχετε σκεφτεί, γιατί δεν την λέτε μέχρι σήμερα καθαρά στο λαό; Γιατί δεν προετοιμάζετε το λαό, αλλά τον σέρνετε σαν πρόβατο επί σφαγή;
Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με τακτικισμούς και συνθήματα.
Να γιατί επαναλαμβάνουμε ότι διαμορφώνονται δύο πόλοι: Από τη μια ο δεξιός λεγόμενος ή κεντροδεξιός και από την άλλη ο κεντροαριστερός ή λεγόμενος αριστερός. Και οι δύο αυτοί πόλοι βρίσκονται στην ίδια όχθη.
Εμείς δεν παίζουμε την τύχη και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού στα ζάρια των διλημμάτων "ευρώ ή δραχμή", με το δίλημμα "ελληνική ή ευρωπαϊκή λύση", "ναι ή όχι στο μνημόνιο". Δεν παίζουμε στα ζάρια τα συμφέροντα του λαού, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στην απονομιμοποίηση του μνημονίου, στην αναδιαπραγμάτευση της συνολικής στρατηγικής που γράφει η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μπαρόζο, ανάμεσα στη διαπραγμάτευση, την απαγκίστρωση ή την υπέρβαση που σε μια στιγμή "πέταξε" ο κ. Βενιζέλος.
Γιατί δεν βγήκατε ανοικτά και παστρικά να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα; Χωρίς κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής συνθήκης, χωρίς κατάργηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, είναι κοροϊδία να γίνεται λόγος για τα 5 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης δεν έχετε παρά να το δηλώσετε κατηγορηματικά ότι η πρώτη πράξη που θα φέρετε στη Βουλή θα είναι νόμος για την κατάργησή τους. Και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει πριν τις προγραμματικές δηλώσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τέτοιο νόμο με τις πρώτες μέρες λειτουργίας της Βουλής. Τότε δεν υπάρχει θέμα αναδιαπραγμάτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε κάθε μορφής πίεση και εκβιασμό. Η αντιπαράθεση, η σύγκρουση δεν κρίνεται στις Βρυξέλλες μόνο, στη Νέα Υόρκη. Πριν απ' όλα κρίνεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, κρίνεται δηλαδή πριν απ' όλα μέσα στην Ελλάδα με τα μεγάλα συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και δίπλα του η ΔΗΜΑΡ, όλα τα άλλα κόμματα, δεν έχουν καν προετοιμάσει το λαό, γιατί δεν θέλουν, στην περίπτωση κινδύνων πολεμικών επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν καν αναδείξει τις θέσεις τους για επείγοντα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Και θέλουν να κυβερνήσουν με λευκές σελίδες στα προγράμματά τους.
Λαϊκή εξουσία και κυβέρνηση του λαού
Αφύπνιση, συναγερμός, μαχητικά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Ο λαός δε χρειάζεται το ΚΚΕ στο ρόλο ενός ακόμα υπηρέτη των μονοπωλίων και της ΕΕ. Τα ιστορικά παραδείγματα της συμμετοχής των κομμουνιστών στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικά. Και αυτές οι κυβερνήσεις πήραν αντιλαϊκά μέτρα, χτύπησαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, το οδήγησαν σε υποχώρηση.
Το ΚΚΕ έχει την ιστορική ευθύνη να μη γίνει το κομμουνιστικό άλλοθι σε μια κυβέρνηση που πριν ακόμα σχηματισθεί είναι βέβαιο ότι δε θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, δε θα τον απαλλάξει από τη λιτότητα και την ανεργία. Η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ ορθώνεται απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα το λαϊκό κίνημα πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Αν γίνουν εκλογές, να αλλάξει την ψήφο του, να κάνει δυνατό το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας, του μοναδικού ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.
Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό έλεγχο.
Αυτός ο δρόμος θα απογειώσει τις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, που είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο. Θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στη κατάργηση των δαπανών για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, θα απαλλάξει τη χώρα από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από τις στρατιωτικές βάσεις και προγεφυρώματα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Στο πραγματικό πολιτικό ερώτημα "με τα μονοπώλια ή με το λαό", "με το κεφάλαιο ή την εργασία", το ΚΚΕ δεν πατάει σε δύο βάρκες. Είναι το μόνο κόμμα που με σταθερότητα και συνέπεια έχει αποδείξει για πάνω από εννιά δεκαετίες ότι είναι με το λαό και δεν θα τον προδώσει.
Το ΚΚΕ θέτει ακόμα πιο επιτακτικά την πιεστική αναγκαιότητα να πάρουν ενεργό ρόλο όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία, στους κλάδους, να αλλάξουν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στα όργανα του εργατικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ. Η εργατική συνέλευση στον τόπο δουλειάς και στον κλάδο. Δίπλα σ' αυτό το βασικό μέτωπο πάλης μπορεί να συμβάλει η οργανωμένη δράση στη λαϊκή γειτονιά, η μαθητική, σπουδαστική και φοιτητική συνέλευση, κάθε μορφής διαδικασία που υψώνει τη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, που προσελκύει, οργανώνει και κινητοποιεί είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.
Αυτές είναι οι πραγματικές "πλατείες" που έχουν στόχο τον ταξικό αντίπαλο και κατά συνέπεια καθορίζουν και τον πολιτικό αντίπαλο.
Μόνο όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεσή τους στα δικά τους χέρια, συμμετέχουν στις αποφάσεις, ελέγχουν τις αποφάσεις, μόνο τότε θα ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων τους, θα αποκτήσουν πολιτική πείρα, ταξική συνείδηση. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουν την ισχυρή κοινωνική συμμαχία της ανατροπής. Θα αποκτήσουν πείρα και εμπειρία των δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας, της δυνατότητας να κατακτήσουν τη κοινωνική λαϊκή ευημερία, μακριά από τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Από αυτό το κίνημα θα αναδειχθεί η κυβέρνηση του λαού.
Σ΄αυτό το δρόμο πάλης θα αποσπώνται και κάποιες παραχωρήσεις, θα δυσκολεύονται τα χειρότερα, ενδεχομένως και κάποια να αποτραπούν, βαδίζοντας συνεχώς μπροστά στον ελπιδοφόρο δρόμο της λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας. Η αποδέσμευση από την ΕΕ σε συνδυασμό με τη μονομερή διαγραφή του χρέους και με τον πλούτο στα χέρια του λαού αποτελεί την αισιόδοξη προοπτική του λαού. Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος, ανεξάρτητος και πατριώτης - διεθνιστής μόνο όταν διαφεντεύει τον πλούτο της χώρας, αποφασίζει τι θα παράγει, καθορίζει ότι σκοπός της παραγωγής είναι η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.
Καμιά "επαναδιαπραγμάτευση" δεν μπορεί να μεταμορφώσει την ΕΕ από φύλακα της εξουσίας και των κερδών των μονοπωλίων σε Ευρώπη των λαών.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκαν, πρέπει να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, δεν αξίζουν την ψήφο των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Οι νέοι και οι νέες και γενικότερα οι εργαζόμενοι που υποφέρουν πρέπει να διορθώσουν την ψήφο τους που την έδωσαν στη "Χρυση Αυγη", ενώ σίγουρα δεν συμφωνούν με τις ναζιστικές απόψεις τους.
Αν γίνουν εκλογές, αλλάξτε την ψήφο σας. Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία, για να φθάσει στη νίκη ο αγώνας της ανατροπής.
Ναι, θα το λέμε μέχρι τέλους. Αλλάξτε την ψήφο σας. Δε σας το λέμε κουνώντας το δάχτυλο στον αέρα. Αλλά αν θέλετε να ελπίζετε, αν θέλετε την άλλη μέρα να μπορείτε να αντιμετωπίζετε όποια κυβέρνηση και αν βγει, δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία, για να φτάσει στη νίκη ο αγώνας της ανατροπής. Αυτή είναι η θέση μας, να ποιοι είμαστε εμείς οι κομμουνιστές.
Με ισχυρό ΚΚΕ η άλλη μέρα θα είναι καλύτερη
Ακόμα δεν ξέρουμε αν θα γίνουν εκλογές και αν θα προκηρυχθούν αύριο. Κι όμως, αύριο στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται στις ομοσπονδίες τροφίμων, γίνονται απεργίες αυτή τη στιγμή, μέσα σε κλάδους, στα εργοστάσια, δύσκολες απεργίες. Να λοιπόν πώς εμείς συνδυάζουμε την πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μαντρωνόμαστε μόνο μέσα στη Βουλή. Και σήμερα κλείστηκε κλαδική σύμβαση. Πάρτε τον «Ριζοσπάστη» αύριο, θα τα διαβάσετε. Γιατί στα κανάλια δε θα τα ακούσετε αυτά, στις άλλες εφημερίδες, αλλά στο «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ, αύριο θα υπάρχει η συλλογική σύμβαση που κλείστηκε στο χώρο των ποτών και που διατηρεί, δε μειώνει. Είναι η πρώτη σύμβαση που δε μειώνει, δεν αφαιρεί επιδόματα.
Βεβαίως, εμείς δεν υποκλέπτουμε το μονοπώλιο του αγώνα. Υπάρχουν κι άλλοι, απλοί εργάτες που πήραν μέρος σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αλλά εμείς, όταν λένε ότι το ΚΚΕ «είναι στον κόσμο του», πρέπει να σας απαντήσει τώρα ο ίδιος ο λαός. Εχουμε απεργίες μπροστά μας και δε μπορούν τώρα να ανασταλούν οι απεργίες -ακόμα και αν έχουμε εκλογές- γιατί η εργοδοσία είναι από πάνω -πέρασε και η μετενέργεια, που την έκανε ο Τσίπρας το "Αλφα και το Ωμέγα", λες και αν δεν περνούσε η μετενέργεια, η εργοδοσία θα ακολουθούσε το νόμο. Ομως, η εργοδοσία περιμένει να κλειστούν συμβάσεις με 20 και 30% μείωση των αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων, που δεν πρέπει να καταργηθούν.
Εμείς, λοιπόν, θα πάμε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι -στο ένα χέρι με το ψηφοδέλτιο αν γίνουν εκλογές- και με το άλλο χέρι θα παλεύουμε για την απεργία, για την κινητοποίηση. Και ξεκαθαρίζουμε, δε θα σας επιτρέψουμε να μας αποδυναμώσετε. Ο κόσμος που είναι δίπλα στο ΚΚΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτή την ανάγκη.
Και με την ευκαιρία, αύριο πολύ πιθανό να γράψουν οι εφημερίδες, "το ΚΚΕ πανικόβλητο κάνει συγκέντρωση γιατί καταλαβαίνει ότι χάνει τον κόσμο του που πηγαίνει στο καράβι της ενότητας της αριστεράς και θέλει το ΚΚΕ να είναι μέσα στην κυβερνώσα αριστερά". Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε πανικοβληθεί καθόλου. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις τον ταξικό, τον πολιτικό αντίπαλο, ότι ακριβώς επειδή δεν μπαίνεις στο χέρι, θα σου επιτεθεί με διλήμματα και κυρίως κάνοντας εμπόριο ελπίδων σε ένα λαό που πραγματικά υποφέρει. Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε τα μάτια στον επικίνδυνο ταξικό και πολιτικό αντίπαλο, στις παραφυάδες και τα στηρίγματά του. Και αν στεκόμαστε ντούροι, αγωνιστικοί και με θάρρος, είναι γιατί δεν υποτιμάμε τον αντίπαλο. Ξέρουμε ποιος είναι, δεν εφησυχάζουμε το λαό με γενικά συνθήματα.
Θέλουν να μας μειώσουν και μεις λοιπόν θα αντεπιτεθούμε να γίνουμε πιο ισχυροί. Θα τους πούμε, στο χέρι δε θα μας βάλετε. Και εδώ πια πρέπει να λειτουργήσει το ταξικό ένστικτο, το πολιτικό ένστικτο. Με ισχυρό ΚΚΕ η άλλη μέρα θα είναι καλύτερη, από καλύτερες θέσεις ο λαός θα παλεύει. Δε φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε απ' το λαό ότι μεθοδεύουν μία τέτοια επιλογή στις επόμενες εκλογές.
Με το σύνθημα "αυτοδύναμη κυβέρνηση", "αυτοδυναμία", εκφοβίζοντας το λαό ότι τώρα πρέπει να γίνει κυβέρνηση, ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και έτσι μπορεί να παγιδεύσουν ένα σημαντικό αριθμό φτωχών λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν, να σκορπίσουν από δω κι από κει είτε στη δεξιά του Σαμαρά, είτε στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως να πει, δεν είναι τώρα η ώρα της λαϊκής εξουσίας.
Κοιτάξτε να δείτε, αν θέλουμε να μιλάμε για λαϊκή εξουσία, αν θέλουμε να μιλάμε για απεργίες που φέρνουν αποτελέσματα -κι αν ακόμα αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι και τεράστιο, αλλά είναι σημαντικό-, αν θέλουνε να διεκδικήσουν το δίκιο τους, τότε σε κάθε στιγμή, σε κάθε φάση, σε οποιασδήποτε συνθήκες, πανίσχυρο ΚΚΕ. Στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς, εκεί που υπάρχουν οι άνθρωποι που υποφέρουν και βεβαίως και μέσα στη Βουλή, γιατί κι εκεί τους αποκαλύπτεις, τους θέτεις νομοσχέδια, αγωνίζεσαι. Μαχητικά λοιπόν, μέσα από το «Ριζοσπάστη», καθημερινά δίνουμε τη μάχη.
Το νέο σενάριο προβλέπει κυβέρνηση προσωπικοτήτων με συμμετοχή όλων των κομμάτων. Να ξεκαθαρίσουμε: Χτες που πήγαμε είπαμε, δεν μπαίνουμε ούτε σε κυβέρνηση αριστερή, ούτε σε δεξιά, ούτε σε κεντροδεξιά, ούτε σε οικουμενική, ούτε εθνικής ενότητας, ούτε εθνικού σκοπού και για να φυλάμε και τα ρούχα μας είπαμε ούτε σε υπηρεσιακή εκλογή. Και λέμε, ούτε κυβέρνηση προσωπικοτήτων, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά, δεν πρόκειται να στηρίξουμε ούτε δίμηνη, τρίμηνη ούτε εξάμηνη. Δε φοβόμαστε τις εκλογές, κι ας γίνουν και τώρα».


ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τη χρήση ενός υπερηχητικού όπλου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας. Το εν λόγω όπλο αμερικανικής κατασκευής, γνωστό και ως «Ακουστική Συσκευή Μεγάλης Εμβέλειας - (LRAD)», εκπέμπει ήχους που προκαλούν αφόρητο πόνο σε όσους βρίσκονται κοντά στον πομπό και θα τοποθετηθεί σε σκάφη στον Τάμεση κοντά στο Γουεστμίνστερ.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση της μονάδας διανομής φυσικού αερίου, της Open Grid Europe, φέρεται να κατέληξαν η μητρική γερμανική ενεργειακή εταιρεία ΕΟΝ με την αυστραλιανή τράπεζα Macquarie Group σύμφωνα με το Βloomberg . Η Macquarie Group εξαγόρασε στα τέλη του 2010 το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της EON στη Γερμανία έναντι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τις πληροφορίες για την εξαγορά της Open Grid Europe θα καταβάλει το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.
ΡΙΑΝΤ.-- Την προοπτική μετεξέλιξης σε ένωση της τρέχουσας στενής σχέσης των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σε οικονομικό, πολιτικό επίπεδο αλλά και στον τομέα ασφάλειας, συζητούν, από χτες, στη σαουδαραβική πρωτεύουσα οι ηγέτες των έξι χωρών - Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις και εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ, στην κουρδική αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ και στη Φαλούτζα.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την ομάδα γυμναστικής του πυροσβεστικού Σώματος του Παρισιού μετά την καταγγελία νεοσύλλεκτων ότι κακοποιήθηκαν και βιάστηκαν στο πλαίσιο καψωνιού. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στο πυροσβεστικό σώμα του Παρισιού, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του την πόλη του Παρισιού και ορισμένα συγκεκριμένα διαμερίσματα, ενώ αποτελεί στρατιωτικό σώμα και έχει ανάλογες διαδικασίες εισαγωγής και εξέλιξης.
AMΠΟΥΤΖΑ.-- Η νιγηριανή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε τον Σουλεϊμάν Μοχάμεντ, υψηλόβαθμο στέλεχος των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βόρεια πόλη Κάνο. Αυτά ενώ ο νιγηριανός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 48 και πάνω από 2.000 αστέγους έπειτα από επιδρομή ενόπλων σε χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας.
ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η «Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» απείλησε χτες με την επιβολή νέων κυρώσεων το δυτικοαφρικανικό Μάλι, κατηγορώντας τον αρχηγό των πραξικοπηματιών λοχαγό Σανόγκο πως διακόπτει την πολιτική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας σε προσωρινή κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών...
ΤΟΚΙΟ.-- Στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20% προσανατολίζονται οι ιαπωνικές αρχές μετά το κλείσιμο σχεδόν όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα, έπειτα από το περσινό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της εταιρείας TEPCO στη Φουκουσίμα. Σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται να κληθούν να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα οι πελάτες της ηλεκτρικής εταιρείας Κανσάι, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που θα προκύψουν, ενόψει θέρους.
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Χιονοπτώσεις σημειώνονται από το περασμένο 48ωρο σε πολλές πόλεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία σε άλλα τμήματα της χώρας φθάνει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά και έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και των φορτηγών στο όρος Ρομάνιγια και στους δήμους Σόκολατς και Χαν Πιέσακ. Στην πρωτεύουσα, Σαράγεβο, χιόνιζε την Κυριακή επί 12 ώρες...

ΗΠΑ Η «JP Morgan» και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--



ΗΠΑ
Η «JP Morgan» και πάλι στο προσκήνιο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Μνήμες αντίστοιχες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, με ίσως πιο σφοδρές συνέπειες για το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, ξύπνησαν με την είδηση των ζημιών ύψους δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η τράπεζα JP Morgan Chase. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες για το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημίες στους τίτλους χρηματοπιστωτικών ομίλων ειδικότερα δε μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου (CEO) της JP Morgan, Τζέιμι Ντέιμον, ότι δεν αποκλείεται η επιδείνωση των στοιχείων και η ζημιά να αυξηθεί κατά 1 δισ., στα 3 δισ. δολάρια.
Οι «δονήσεις» συνεχίζονται παρά τις πληροφορίες που φέρουν την άμεση απομάκρυνση τριών ανώτατων στελεχών της JP Morgan Chase - της Ινα Ντριου, επικεφαλής του επενδυτικού τομέα από το 2005, και των Χαβιέρ Μάρτιν Αρτάχο και Μπρούνο Μισέλ Ικσίλ, στελεχών που εργάζονταν στο Λονδίνο, όπου έγιναν οι τοποθετήσεις - της μεγαλύτερης τράπεζας βάσει ενεργητικού των ΗΠΑ και μιας από τις δύο κύριες τράπεζες (μαζί με την Bank of New York Mellon) για το χειρισμό οικονομικών συναλλαγών όλων των τραπεζών.
Ο λόγος του σάλου απλός: Οι τεράστιες ζημίες που καταγράφηκαν αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το κραχ του 2008, παρά τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου Dodd-Frank, (νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο το 2010 και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα). Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «χαδάκι« προς το κεφάλαιο και τον τραπεζικό τομέα που για τη διάσωσή του κατασπάραξε τα ομοσπονδιακά ταμεία και τα χρήματα του αμερικανικού λαού.
Στο φόντο λοιπόν των νέων εφιαλτών μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε δίνει πιο αναλυτική και ακριβή εικόνα του πλιάτσικου του κεφαλαίου: Η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα κόστισε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) το ποσό των 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Ιδρύματος Φορντ και του «Levy Economics Institute», βασισμένη σε λεπτομερή εξέταση των επίσημων στοιχείων που αποσπάστηκαν από τη FED μέσω της δικαστικής οδού και κατ' εντολή του Κογκρέσου.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία συνολική αποτίμηση του κόστους της διάσωσης του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, διάσωση στην οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο η FED και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΙΣΠΑΝΙΑ Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα


ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα
Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας ως αντίδραση για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής, την αυξανόμενη ανεργία που φτάνει το 25%, την ανασφάλεια και τη φτώχεια. Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος της εμφάνισης του λεγόμενου κινήματος «15 Μάη» και των «αγανακτισμένων» πέρσι, που από την αρχή έγινε φανερό πως μόνο με γενικότητες τάσσεται «ενάντια στο σύστημα», χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Παρά τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού, το λεγόμενο «κίνημα», με συνθήματα ενάντια στη «διαφθορά των πολιτικών, στην οικονομική κρίση, στους τραπεζίτες, στην ανεργία», είχε και έχει χαρακτήρα εκτόνωσης της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.
Οι διοργανωτές επιδίωκαν να παραμείνουν επί τέσσερις μέρες στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, της Μαδρίτης, ωστόσο η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, του Μαριάνο Ραχόι, είχε καταστήσει σαφές ότι οι διαδηλώσεις θα ολοκληρώνονταν καθημερινά στις 10 το βράδυ. Ετσι, την Κυριακή και χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν εκατοντάδες «διαδηλωτές» από την πλατεία, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχαν προβεί σε 18 συλλήψεις, εκ των οποίων μέχρι χτες το πρωί οι 9 είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Κάλεσμα σε γενική απεργία από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας σημειώνει ότι δεν αρκεί ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους αλλά χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας των εργατών για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο. Με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, απευθύνει κάλεσμα για την προκήρυξη νέας γενικής απεργίας στις 15 Ιούνη ενάντια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες διαβίωσης και την προοπτική της πάλης για το σοσιαλισμό. Αναφέρεται στην εκτεταμένη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην εργατική τάξη που προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, με επιθέσεις κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες σκλαβιάς, περικόπτοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες, συνεχίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, σε αρμονία με την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.
Ανάμεσα στα άλλα τονίζει πως «η τελευταία γενική απεργία της 29ης Μάρτη έδειξε ότι η εργατική τάξη είναι πρόθυμη να πολεμήσει ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και υπερασπίζεται μια άλλη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Χρειάζεται μια δύναμη ικανή να οδηγήσει την οργάνωση και τον αγώνα». Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας υπογραμμίζει πως συνενώνει τη φωνή της με άλλες δυνάμεις και απαιτεί την προκήρυξη μιας γενικής απεργίας καθώς και δράσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ραχόι, για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ευρώ, το ΝΑΤΟ, για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

TOP READ