3 Μαΐ 2012

Ο Ν. Μπογιόπουλος στην "Ελληνοφρένεια" (Βίντεο)


Ο Ν. Μπογιόπουλος στην "Ελληνοφρένεια" (Βίντεο)

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 11ο - Νότιο Αιγαίο


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 11ο - Νότιο Αιγαίο

Νησιά Νότιου Αιγαίου
ή αλλιώς Δωδεκάνησα & Κυκλάδες

Κάντε κλικ για καλύτερο αποτέλεσμα
Μετά την όαση που συναντήσαμε στο βόρειο Αιγαίο, καιρός να βαδίσουμε ξανά στην έρημο των γαλαζοπράσινων κάστρων του νότιου Αιγαίου. Νησιά, τουρισμός, κλαμπάκια και high lux καταστάσεις στα Δωδεκάνησα και κυρίως τις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, να μην ασχολούνται ιδιαιτέρως με ταξικές πάλεις, διεκδικήσεις δικαιωμάτων και τέτοια ντεμοντέ λαϊκά πολιτικά πλαίσια. Χύμα στο κύμα, βουρ στον δικομματισμό και βίβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... Κάτι μου λέει όμως ότι ακόμα και εκεί, άρχισαν να ψιλιάζονται, τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα κρουαζιερόπλοια, το πόσο εύθραστοι κλάδοι είναι ο τουρισμός και το εμπόριο, ειδικά σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, και το πόσο εξαρτημένες έχουν γίνει όλες αυτές οι περιοχές, από τουρίστες "αμφιβόλου ποιότητας".

Κάστρο του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα Δωδεκάνησα, και μάλιστα ένα απο τα πιο ισχυρά (εαν εξαιρέσουμε την Κρήτη φυσικά και τους κουζουλούς της Ξάνθης) καθώς στις εκλογές του 2009 κατάφερε να πετύχει εκεί, την 5η του καλύτερη επίδοση σε όλη την Ελλάδα με 54,93%. Στις Κυκλάδες απο την άλλη, τα πράγματα είναι λίγο πιο εξισορροπημένα, καθώς οι κυκλαδίτες δοκιμάζουν κάθε φορά το χρώμα του δικομματισμού, που θα κοσμεί τελικά και το Μέγαρο Μαξίμου. Συνολικά ο δικομματισμός στο νότιο Αιγαίο, χτύπησε ποσοστά άνω του 83,5% το 2009.



Μικρή πληθυσμιακά, η εξεταζόμενη περιοχή μας, οπότε θα περάσουμε γρήγορα στην παρουσίαση των high και low των δυο αστικών κομμάτων που διαχειρίζονται τις τύχες των Ελλήνων εδώ και 38 χρόνια.

Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 στα Δωδεκάνησα, μεγάλα τα ποσοστά του και στους δήμους του νομού. Το μεγαλύτερο σημειώθηκε στον Όλυμπο της Καρπάθου με 70,91%, ξεπερνώντας για μερικά δέκατα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο νότιο Αιγαίο, στον ίδιο δήμο το 2000 (70,45%). Το χαμηλότερο αντίθετα επιτεύχθηκε το 2007 στον δήμο της Άνδρου με 22,64%.

Ο δήμος της Άνδρου απο την άλλη, φιλοξένησε το 2004 το μεγαλύτερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας με 65,21%, ενώ στο δήμο Δικαίου της Κω, η παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ έστειλε την Νέα Δημοκρατία το 2009 στο 18,62%.

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

Η παρουσία του ΚΚΕ

Μπορεί τα ποσοστά του ΚΚΕ σε αυτήν την περιοχή να θυμίζουν κάτι λίγο από Λακωνία, από Καστοριά ή από Θράκη, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς στις Κυκλάδες σημειώθηκε αύξηση 130% από το 1996 ενώ στα Δωδεκάνησα ο πασοκικός δάκτυλος περιόρισε την αύξηση αυτή, στο 70%. Και μάλιστα οι τελευταίες περιφερειακές του 2010, όταν και υπερψηφίστηκαν από το 9,04% του εκλογικού σώματος τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, έδειξαν πως η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές για το άμεσο μέλλον.

Παρ'αυτά όμως παραμένει το γεγονός, πως στις εθνικές εκλογές του 2009, το ΚΚΕ σημείωσε στην περιοχή, το δεύτερο χαμηλότερο (μετά την Θράκη) απο όλα τα ποσοστά που έχουμε μέχρι σήμερα συναντήσει, στα γεωγραφικά διαμερίσματα (ή μέρη αυτών) που εξετάσαμε. Ποσοστό 4,42% (8.712 ψήφοι) με συνολική αύξηση 90% απο το 2000 (2,45%, 4.648).
Κάντε κλικ για καλύτερο αποτέλεσμα
Πιο ευχάριστο μεν το θέαμα στις Κυκλάδες, απ'οτι στα Δωδεκάνησα, αλλά τι να το κάνεις όταν μιλάμε για ποσοστά κατα μέσο όρο 30% και 40% χαμηλότερα απο τον εθνικό μέσο όρο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΚΚΕ για το 2009 στα νησιά του νότιου Αιγαίου, καταγράφηκε στον αραιοκατοικημένο δήμο του Πανόρμου στην Τήνου με 11,78% (μόλις 67 ψήφοι) ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο, στην επίσης αραιοκατοικημένη Σίκινο με 11,34% (μόλις 27 ψήφοι). Η Τήλος εκ μέρους των Δωδεκανήσων συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 8,81% (μην χαίρεστε, μόνο 51 είναι οι ψήφοι).

Και επειδή πήξαμε στους μικρούς δήμους σας αναφέρουμε και τους δυο πιο μεγάλους δήμους που ακολουθούν απο κοντά, δηλαδή την Δρυμαλία της Νάξου με 8,60% και την Θήρα με 8,51%. Το ιστορικό υψηλό της περιοχής, σημειώθηκε το 2007 στην Πάνορμο με 12,18%.

Η σκοτεινή τριάδα, απαρτίζεται από τις κοινότητες Κουφονησίων (κουφοί είναι, λογικό και το 1,30%) και Σχοινούσσας (1,32%) και τον δήμο Καρπάθου με 1,47%. Κάτω από το 2% και η Καλλιθέα της Ρόδου με 1,99%, ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε το 2004 στην Σχοινούσσα με 0 ψήφους στις 247 έγκυρες του νησιού.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Αν και ουσιαστικά στην περιοχή υπάρχει θεωρώ η δυνατότητα για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του ΚΚΕ, θα παρεμείνω σε μια πιο προσγειωμένη πρόβλεψη της οποία σας παρουσιάζω παρακάτω. Σημειώνουμε απλά ότι ενδιαφέρον έχει, το πως θα διαμοιραστεί ο μεγάλος όγκος απογοητευμένων ψηφόφορων του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα, καθώς αναμένουμε κυρίως, μια πρώτη και τελευταία διερευνητική στροφή του εκλογικού σώματος, προς τα υπόλοιπα αναχώματα που στηρίζουν την αστική εξουσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν καταλήξουν στις επόμενες εκλογές, φυσικά στο ΚΚΕ. :P

 

 Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

Μίλα μου...χαμενε...μιλα


Μίλα μου...χαμενε...μιλα





Πολλοί σύντροφοι κατά την παιδική τους ηλικία μπέρδευαν το λέγειν με τον βλαδίμηρο και ήταν πεισμένοι ότι η γνωστή φράση μιλούσε για τον τρόπο του λένιν. Εντάξει τον λένιν τον ξέρουμε. Ο λέγειν τι μέρος του λόγου είναι; Τι, απαρέμφατο; Και ποιος είναι αυτός ο απαρέμφατος;
Αυτό βασικά συμβαίνει γιατί είχαν ακούσει το όνομά του ως βρέφη και μεγάλωσαν με αυτό, ενώ η σημερινή γενιά του άγριου δεκέμβρη, τον μαθαίνει  συνήθως πολύ αργότερα και περνάει σε μεγαλύτερη ηλικία τις παιδικές της αρρώστιες.
Το ότι κατέχουμε βέβαια πέντε πράγματα για το λένιν, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε και καλό λέγειν. Αν αυτά πήγαιναν μαζί, τότε αυτοί που θα ήξεραν το βλαδίμηρο θα ήταν πολύ περισσότεροι –κάποιοι θα προσπαθούσαν να του μοιάσουν κιόλας. Ενώ τώρα οι σφοι που μιλάνε καλά είναι λίγοι, και ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, όπως ο λένιν από τους άλλους μπολσεβίκους της γενιάς του.
Υπ’ όψιν πως δεν περιλαμβάνω τον εαυτό μου στους δεινούς ρήτορες. Αν ήμουν τέτοιος μάλλον θα έγραφα λιγότερο και θα μιλούσα περισσότερο. Οπότε το μπλοκ μπορεί εμμέσως να θεωρηθεί ως μια ομολογία αποτυχίας σε άλλες μορφές επικοινωνίας, λιγότερο διαμεσολαβημένες.

Οι σφοι λοιπόν μιλάνε ξύλινα για κάποια πράγματα πρέπει να τα πεις με το όνομά τους, κι αν τα πεις διαφορετικά, χάνουν το νόημά τους. Η εργασία δεν είναι απλά απασχόληση, η εργατική τάξη είναι τάξη κι όχι τα ασθενέστερα στρώματα, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο επεκτατισμός. Και δεν είναι γενικά «το σύστημα», για να καταλαβαίνει καθένας ό,τι θέλει και να αποφεύγει την ουσία, αλλά ο καπιταλισμός. Ηλίθιε.
Η ξύλινη γλώσσα τουλάχιστον είναι πολύ καλύτερη από τα κούφια λόγια που ηχούν ωραία, χωρίς να λένε τίποτα κι απείρως προτιμότερη από τους δημαγωγούς ρήτορες που σε τυλίγουνε με παχιά λόγια και σε πείθουνε, γιατί καλά τα λένε, άλλο αν δε σου έμεινε τίποτα από όσα είπαν, για να τα δεις κριτικά.
Κι αν καμιά φορά οι σφοι μιλάνε σαν το ριζοσπάστη, μη φοβηθείς, γιατί σου λένε όσα σου κρύβουν όλοι οι άλλοι. Ακριβώς όπως ο ρίζος.

Δε λένε πολλά, γιατί έχουν πολλά να κάνουν και αυτές τις μέρες τρέχουν και δε φτάνουν και τους καταβάλλει η κούραση, που κάποιες φορές μπορείς να τη δεις ζωγραφισμένη και στο πρόσωπο της αλέκας, όταν μιλάει. Δεν έχουν πάντα καθαρό μυαλό, γιατί ακούν τα μύρια όσα κάθε μέρα και το παραμικρό μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής τους. Όταν ακούν πχ ντεμέκ βαθιές αλήθειες του τύπου «έλα μωρέ τώρα, τους ξέρω εγώ τους κουκουέδες, αφού όλοι τα παίρνουν» είναι να μην τα πάρουν; Ε τα παίρνουν λοιπόν κανονικά κι όποιον πάρει ο χάρος.

Δεν το έχουν πάντα το σπρέχεν μπροστά σε μεγάλο κοινό –γιατί δεν τους αρέσει να ξεχωρίζουν από τον κόσμο- ούτε στα κανάλια, γιατί δεν έχουν πιάσει ολημερίς στασίδι, σαν το λοβέρδο πχ. Αλλά όσο πιο πολύ ανοίγονται και ζυμώνονται με τον κόσμο –γιατί η ζύμωση δεν είναι ποτέ μονόπλευρη- μαθαίνουν να πιάνουν το σφυγμό του και να μιλάν κατευθείαν στην ψυχή του. Κι είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που κάθονται και ακούν προσεκτικά, τι έχουν να τους πούνε οι κομμουνιστές. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης είναι ότι ο κόσμος ψάχνεται. Το μόνο εύκολο πλέον είναι να του πιάσεις την κουβέντα, κι αμέσως θα ‘ρθουν γύρω σου άλλοι τόσοι να φτιάξουν πηγαδάκι.

Γίνονται πιεστικοί πολλές φορές, γιατί σε πετυχαίνουν μια στα τόσα κι έχουνε μόνο δέκα λεπτά (κήρυγμα) για να σε μεταπείσουν. Ενώ το σύστημα (δηλ ο καπιταλισμός, για να μην ξεχνιόμαστε) σου μιλάν όλες τις υπόλοιπες εικοσιτρείς ώρες και πενήντα λεπτά της ημέρας. Μέσα από τα δελτία ειδήσεων, τις ταινίες του χόλιγουντ, την γκλαμουριά του λάιφ στάιλ. Και σου επιβάλλει τις αξίες του ως κυρίαρχες.
Δε γίνονται όμως «πρήχτες» με το συμπάθιο, σαν εκείνες τις γκρούπες που κάνουν εισοδισμό στην γσεε, για να βρούν τίμιους πασόκους και να τους κόψουν κουπόνια ενίσχυσης, ώστε να επιβιώσει η οργάνωσή τους. Στήνουνε ενέδρες σε κάθε γωνία, σε περικυκλώνουν και σε πολιορκούν μέχρι να ενδώσεις στις ορέξεις τους. Όποιος κάνει το λάθος να σταματήσει, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ποικιλία κινήσεων που τον ακινητοποιούν. Πρώτα σου απλώνουν την εφημερίδα, που την κρατάνε κάθετα, σα να σου δείχνουν το ένταλμα σύλληψης, και με τα άλλα χέρια –γιατί δε φτάνει μόνο ένα- κρατάνε τα υπόλοιπα σύνεργα και συνεχίζουν να σε πυροβολούν με προτάσεις.
Θα πάρετε το περιοδικό μας; Θα μας ενισχύσετε οικονομικά; Θα ‘ρθειτε στην εκδήλωσή μας; Θα υπογράψετε να σταματήσει ο πόλεμος; Θα γίνεις μέλος της οργάνωσής μας; Θα με παντρευτείς;
Κάποιοι αδύναμοι κι άμαθοι που τελικά υποκύπτουν και παίρνουν κάτι, πρέπει να ‘ναι οι ίδιοι που λυγίσανε στο στρατό και πείστηκαν να πάνε δόκιμοι, γιατί τους έπιασαν στο φιλότιμο.

Οι σφοι δεν γράφουν καλά στο γυαλί, γιατί πέφτουν οι αδέκαστοι δημοσιογράφοι πάνω τους, τους διακόπτουν με νύχια γαμψά και δεν τους αφήνουν να σταυρώσουν δεύτερη φράση. Πρέπει να έχουν κωδικοποιημένη σε τίτλους του ενός λεπτού την πρότασή τους για λαϊκή εξουσία. Αλλά άμα πιάσουν καλή ροή στο λόγο τους, τους κόβουν γιατί «πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις» ή με το κλασικό κόλπο «γίνατε σαφής, βάλτε μια τελεία». Εντάξει αρχηγέ, σαφής έγινε, αλλά άσ’ τον να τα πει τουλάχιστον. Δηλαδή αν σου τα ‘λεγε μπερδεμένα θα του άφηνες περισσότερο χρόνο να μιλήσει;
Οι σφοι μιλάνε συνεχώς για τον σύριζα στην τηλεόραση, γιατί είναι το μόνο πράγμα για το οποίο τους ρωτάνε. Σαν να σου κάνω εγώ συνέντευξη τώρα, ας πούμε για τα μελλοντικά σου σχέδια, σε όλους τους τομείς, και να τρώω σκάλωμα. Πες μου για την πρώην σου. Θα συνεργαστείς τελικά με την πρώην σου; Μα γιατί δεν τα ξαναφτιάχνεις με την πρώην σου; Ναι σε πρόδωσε, αλλά γιατί δεν το ξανασκέφτεσαι και είσαι ανένδοτος; Ασυμφωνία χαρακτήρων; Ας τα βρίσκατε σε ένα μίνιμουμ κοινό πλαίσιο. Αλλά ας πούμε κάτι για αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Πότε θα ενωθείτε με την πρώην σου;

Οι σφοι δεν έχουν πάντα ευχέρεια λόγου, γιατί δεν έχουν πείρα από διαδικασίες σε στιλ λέσχης συζητήσεων, που καταλήγουν σε συλλογική ψυχοθεραπεία, όπου λέει ο καθένας την ιστορία της ζωής του, όπως στο μπλοκ, ή σε διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις.
Πρέπει να τους δεις στις δικές μας εκδηλώσεις, όπου μιλάνε ήρεμα και συνεσταλμένα, ντρέπονται να κάνουν την αρχή κι έχουν την αγωνία να το μαζεύουν μόνοι τους, πριν ξεχειλώσει. Και μετά να κάνεις τις συγκρίσεις με τους άλλους.
Όπου μπορείς να δεις τα πάντα. Διαγωνισμούς ατάκας, βερμπαλισμούς, θεατρικούς μονολόγους, αλεξιπτωτιστές που έρχονται να πουν τα δικά τους και φεύγουν όσο ξαφνικά εμφανίστηκαν, κοινό που μιλάει πάνω στον ομιλητή και τον καλύπτει, διαδικασίες λάστιχο για βάλιουμ, ομιλητές που επιδιώκουν να μιλήσουν τελευταίοι για να πουν την τελευταία λέξη και να κάνουν εντυπωσιακό φινάλε, άλλους που ξεκινάνε λέγοντας ότι δε θα μιλήσουν πολύ για να αφήσουν χρόνο και στους άλλους για να τηρήσουν ευλαβικά το τελετουργικό, αλλά μιλάνε τελικά κάνα μισάωρο κι ενώ από πίσω ακούγεται ως μουσική υπόκρουση το «μ’ αρέσει να μη λέω πολλά».
Γενικώς ένα κλίμα αμφιθεάτρου που γαλουχεί μια γενιά συνδικαλιστών και δύσκολα αποβάλλεται στη συνέχεια. Πώς να μη μεταφερθεί μετά  καιστις πλατείες, όπου ο κόσμος έκανε ψυχοθεραπεία με όρους τηλεοπτικής εκτόνωσης –όπως στο λαζόπουλο- χωρίς λογικές, συνεκτικές διαδικασίες;

Εν κατακλείδι –και για να το μαζεύουμε. Οι σύντροφοι μιλάνε για το σοσιαλισμό. Κι ο λόγος τους μοιάζει με αυτά που γράφει ο μπρεχτ στο εγκώμιο για τον κομμουνισμό. Είναι λογικός κι εύκολος. Είναι το απλό που είναι δύσκολο να γίνει. Μίλα μαζί τους, ρώτα τους ό,τι θες και δε θα χάσεις..



Γι αυτό ψηφίζω ΚΚΕ Κώστας Ζήκος Πρώην γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του Συνασπισμού


Γι αυτό ψηφίζω ΚΚΕ
Κώστας Ζήκος
Πρώην γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του Συνασπισμού
(αποσπάσματα από τις δηλώσεις του στον “Ρ”)
“Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και στην επερχόμενη μετά τις εκλογές λαίλαπα των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, οι δυνάμεις που θα δώσουν δύναμη και το κουράγιο, θα εμπνεύσουν και σταθούν αγωνιστικά, διεκδικητικά και ασυμβίβαστα στο πλευρό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απειλείται η ανθρώπινη υπόστασή τους”.
“Δεν έχω καμία επιφύλαξη ότι αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει το ΚΚΕ. Θεωρώ επιπρόσθετα ότι οι πολιτικές εκτιμήσεις οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ αναφορικά με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, το ΚΚΕ βρίσκεται – αν μη τι άλλο – στο πλαίσιο που οριοθετεί την αντικειμενική πραγματικότητα. Οι θέσεις του χαρακτηρίζονται από τη σοβαρότητα, την πληρότητα, την υπευθυνότητα και την επιστημονική προσέγγιση της σύγχρονης πραγματικότητας”.
“Στη λογική αυτή η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στις σημερινές συνθήκες προέχει η μαζική και οργανωμένη αντίσταση της εργατικής τάξης και, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην ανελέητη ταξική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία στην πορεία όλο και περισσότερο θα κλιμακώνεται”.
“Οι κοινωνίες στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και οι εργαζόμενοι σε ένα αδυσώπητο δίλημμα. ‘Η θα υποταχθούν στις πολιτικές του καπιταλισμού της βαρβαρότητας και της καταστροφής ή θα αντισταθούν στα σχέδια αυτά, οργανωμένα, μαζικά, υπεύθυνα κι αποτελεσματικά, δημιουργώντας μέσα από τους αγώνες και την ταξική πάλη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την αντίστοιχη πολιτική συνείδηση για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της υπευθυνότητας και της δημιουργίας”.
“Χωρίς αμφιβολία η πορεία προς την κατεύθυνση αυτή είναι μια πορεία δύσκολη, επίπονη και βασανιστική. Για τους παραγωγούς όμως του κοινωνικού πλούτου, τους εργαζόμενους, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη αναπόφευκτη. Εκτιμώ ότι στην πορεία αυτή η ενίσχυση της επιρροής του ΚΚΕ και μέσα από την εκλογική του ενδυνάμωση αποτελεί όρο και προϋπόθεση και για το λόγο αυτό αποφάσισα στις εκλογές της 6ης Μαΐου να το στηρίξω με την ψήφο μου”.

νέα μέτρα κλοπής


Κανείς ανυποψίαστος
«Στις 7 του Μάη στην Ελλάδα θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα μονοπώλια και να υποβάλλουν στους πολιτικούς τους εκπροσώπους μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Την ίδια μέρα θα δρομολογηθούν νέα μέτρα κλοπής απ' τις τσέπες του λαού 11,5 τουλάχιστον δισ. ευρώ. Η ΕΕ θα είναι εκεί, το ίδιο και η φιλομονοπωλιακή της στρατηγική, δεσμευτική για κάθε χώρα - μέλος που άλλωστε την έχει συνυπογράψει, η οποία διασφαλίζει στους καπιταλιστές όσο το δυνατόν φτηνότερη εργατική δύναμη. Η φτώχεια, η ανεργία, η φορολεηλασία θα είναι όλα πανταχού παρόντα την επόμενη μέρα των εκλογών.
Καμιά αυταπάτη
(...) Από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού, τα μισά - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΣΥ - ήδη δηλώνουν καθαρά ότι θα υλοποιήσουν μέχρι κεραίας τα μέτρα που θα τον ισοπεδώσουν πλήρως, εκβιάζοντάς τον μάλιστα με κίβδηλα τρομοκρατικά διλήμματα. Τα άλλα μισά - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, "Ανεξάρτητοι Ελληνες" κ.ά.- του καλλιεργούν μεθοδικά, συστηματικά αυταπάτες ότι μπορούν να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική εντός του πλαισίου που ορίζει η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και η στρατηγική της υπέρ των μονοπωλίων.
Εμπιστοσύνη στο Κόμμα σου
(...) Το μοναδικό κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια είναι το ΚΚΕ (...) καθαρά και ξάστερα λέει στο λαό ότι στις 6 του Μάη πρέπει με την ψήφο του να "ξεκλειδώσει" τη δυνατότητα, την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει τα χειρότερα που έρχονται, να εμποδιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπαστούν κατακτήσεις, κάνοντας ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει τις δικές του και μόνο ανάγκες. Κι αυτό επιτυγχάνεται με ισχυρό ΚΚΕ, που θα μεταγγίσει τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ο λαός μπορεί σήμερα να εμπιστευτεί και να επιβραβεύσει στην κάλπη τη σταθερότητά του, τη συνέπειά του στις θέσεις του, το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκαν μία προς μία οι προβλέψεις του. Είναι κόμμα δοκιμασμένο στους αγώνες, διατεθειμένο να μπει μπροστά στους νέους που θα ξεδιπλωθούν» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Τσίπρας: Σ(Φ)ΥΡΙΖΑ όπως το ΠΑΣΟΚ


Τσίπρας: Σ(Φ)ΥΡΙΖΑ όπως το ΠΑΣΟΚ
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση (2/5) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, υποσχέθηκε, μεταξύ των άλλων, να μας κάνει ... Νορβηγία! Δεν είναι, βέβαια, ο πρώτος που θέλει να κάνει την Ελλάδα ... Σκανδιναβία. Οπως όλοι, θυμόμαστε το σύνθημα της μετατροπής μας σε «Δανία του Νότου», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και του πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις!
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει την «τροχιά» του ΠΑΣΟΚ ακόμη και σημειολογικά! Οπως το ΠΑΣΟΚ πριν 3 χρόνια, στις εκλογές του 2009, υποσχόταν να ξεπεράσει η χώρα την καπιταλιστική κρίση υπό την ηγεσία του και με τα συνθήματα «λεφτά υπάρχουν» και «θα σας κάνουμε Δανία», έτσι κι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ προτείνει θολές «αντιμνημονιακές κυβερνήσεις», που δε θα θίξουν στο ελάχιστο τα συμφέροντα και την εξουσία των καπιταλιστών, αλλά θα εξασφαλίσουν την ευημερία των εργαζομένων και θα κάνουν τη χώρα ... Νορβηγία.
Οπως έκανε πριν 3 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, σκορπώντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, προτείνοντας τις εύκολες λύσεις, για να κλέψει την ψήφο τους! Η όλη εξέλιξη και μπροστά στην αποστροφή που νιώθουν εκατομμύρια εργαζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, θυμίζει το ρητό: «Ο βασιλιάς πέθανε! Ζήτω ο βασιλιάς!». Η διαφορά είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση του αστικού συστήματος, πριν καν ακόμη εκδοθεί το «πιστοποιητικό θανάτου» του τελευταίου.
Το δίλημμα «Νιγηρία ή Νορβηγία», που έθεσε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι καθόλου καινούργιο. Μ' αυτό πορεύεται τους τελευταίους μήνες και η «μνημονιακή» κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ηταν τον περασμένο Μάρτη το κεντρικό μοτίβο στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ», όπου συμμετείχαν επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας μας. Το ψευτοδίλημμα αυτό επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους πως μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού και η αξιοποίηση των ενεργειακού πλούτου της χώρας θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους επιχειρηματίες. Δηλαδή, και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη!
Μονάχα που αυτή η «λογική» αφαιρείται από το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του καπιταλισμού φιλολαϊκή ανάπτυξη. Μοιάζει να «ξεχνά» πως στις συνθήκες του καπιταλισμού τα μονοπώλια είναι αυτά, που με μνημόνια ή χωρίς εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο, όπως γίνεται και στη Νορβηγία. Και στη χώρα αυτή (και μάλιστα χωρίς μνημόνια) λαμβάνονται σήμερα μέτρα, ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται στη χώρα μας, με στόχο τη συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης! Τους διαφεύγει ακόμη αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι βαμμένοι με αίμα!
Ισως, βέβαια, ο κ. Τσίπρας, όταν λέει πως θα μας κάνει Νορβηγία, να εννοεί πως θα τους φτάσουμε και θα τους ξεπεράσουμε ως χώρα στις αυτοκτονίες, στον αλκοολισμό, στα ναρκωτικά. Ενα πρέπει να χει ξεκάθαρο: Το ΚΚΕ δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά μέσα στις αδιέξοδες κι επικίνδυνες λύσεις των «αντιμνημονιακών» κι «αριστερών» κυβερνήσεων, που τώρα σερβίρει με ... νορβηγική γαρνιτούρα!

Τράγκας όπως Γκαίμπελς


Τράγκας όπως Γκαίμπελς
Ξεπέρασε κάθε όριο γκαιμπελισμού χτες ο Τράγκας, στο ραδιόφωνο του «Real fm». Σε παραλήρημα διαρκείας, κατηγορούσε το ΚΚΕ επειδή έχει μέτωπο στα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κουβέλη και επειδή λέει στο λαό να μη σκορπίσει την ψήφο του σε αντιμνημονιακές αυταπάτες, τις οποίες και ο Τράγκας πουλάει με τη σέσουλα από το μικρόφωνο και τα γραπτά του. Ελεγε διαρκώς ψέματα ότι το ΚΚΕ, τις τελευταίες μέρες, «χαμήλωσε» το μέτωπο της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ότι επικεντρώνει τα πυρά του στα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα. Μια καθημερινή ματιά στο «Ριζοσπάστη», στις δηλώσεις στελεχών και υποψηφίων του ΚΚΕ, είναι από μόνη της αρκετή για να ξετινάξει την ψευτιά του Τράγκα.
Συκοφαντούσε ακόμα αισχρά το ΚΚΕ ότι θέλει να διασώσει το δικομματισμό και το μνημόνιο, ότι έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρχει ξανά μνημόνιο και Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα και έκραζε ότι η ψήφος πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη, γιατί η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά με μέτωπα ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Ενα κράμα δηλαδή από τα ψηφοθηρικά φληναφήματα που λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., με τον οποίο άλλωστε ο Τράγκας - κατά τη δική του ομολογία - έφτασε ένα βήμα από το να συνεργαστεί σαν υποψήφιος στις εκλογές. Ο ίδιος δήλωσε Καραμανλικός και λάτρης της ελεύθερης αγοράς. Δηλαδή Νεοδημοκράτης, που βολεύεται με την μπούργκα του αντιμνημονιακού και την ίδια ώρα λιβανίζει την πλουτοκρατία, για την οποία φτιάχθηκε το μνημόνιο!
Στο αποκορύφωμα της εμετικής προπαγάνδας του, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα κόμματα του δικομματισμού, αναπαράγοντας ό,τι πιο αισχρό και άρρωστο έχει γεννήσει διαχρονικά η αντικομμουνιστική υστερία. Να βγάλει συμπεράσματα ο λαϊκός κόσμος από το μίσος που έχουν τα παπαγαλάκια των αστών και των κομμάτων τους ενάντια στο ΚΚΕ. Είναι απόδειξη ότι η στρατηγική του είναι αυτή που τους φοβίζει. Σ' αυτήν επικεντρώνουν με κάθε τρόπο τα πυρά τους, επειδή θίγει στην καρδιά τους τα συμφέροντα των καπιταλιστών, ενώ αυτοί θέλουν άσφαιρα πυρά και εκτόνωση της λαϊκής οργής. Δυνατή απάντηση στην κάλπη, με τσακισμένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χωρίς αυταπάτες για τα αναχώματα και πανίσχυρο ΚΚΕ!

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ Προεκλογικές αθλιότητες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ



ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Προεκλογικές αθλιότητες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Δήλωση του Κώστα Καζάκου, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ για τη συκοφαντική επίθεση στο ΚΚΕ
Απάντηση στις συκοφαντικές επιθέσεις στο ΚΚΕ από μέλη και στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που διακινούν αθλιότητες περί εκλογικής συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. στο νομό Ηλείας, δίνει με γραπτή του δήλωση, ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό Κώστας Καζάκος. Τις τελευταίες μέρες, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο στο νομό, όσο και γενικότερα, ψευδολογούν διαδίδοντας ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ παραβρέθηκε σε εκδήλωση του υποψηφίου του ΛΑ.Ο.Σ. στην Ηλεία, Κ. Αβραμόπουλου και μάλιστα προλόγισε βιβλίο το οποίο εξέδωσε. Από το ανύπαρκτο αυτό γεγονός, πλέκουν τη συκοφαντία περί συνεργασίας.
Στη δήλωσή του, ο Κώστας Καζάκος τονίζει: «Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας γνωστός μου Ηλειος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει το νέο του βιβλίο, που αναφέρεται σε μερικές διάσημες γυναικείες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη κλπ. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την παρουσία μου σε μια τέτοια πολιτιστική εκδήλωση, ακόμα και να προλογίσω. Ομως, σε προεκλογική περίοδο και όταν μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος εκτίθεται ως υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με τον ΛΑ.Ο.Σ. και εγώ στην ίδια περιοχή με το ΚΚΕ, η παρουσία μου και μόνο στην εκδήλωσή του, θα ήταν γεγονός "ανόσιο" και βλακώδες.
Αυτό το γνωστοποίησα στον κ. Αβραμόπουλο αμέσως μόλις έμαθα την υποψηφιότητα του και είμαι βέβαιος ότι, ως ευγενής άνθρωπος θα το επιβεβαιώσει. Ενα όμως εκ παραδρομής δημοσίευμα, έδωσε λαβή σε ανθρώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίοι θέλουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των αριστερών, να ξεκινήσουν συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και των αγώνων του, περί δήθεν εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ. Κάθε νοήμων άνθρωπος και στους Ηλείους περισσεύει η εξυπνάδα, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για μία συνήθη και αναμενόμενη αθλιότητα».

Με τα αφεντικά ο ΣΥΡΙΖΑ


Με τα αφεντικά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Μια κυβέρνηση της αριστεράς έχει ανάγκη από βιομήχανους και επενδυτές. Εχει ανάγκη από ένα υγιές επιχειρηματικό κλίμα. Εχει ανάγκη από αξιοκρατικούς νόμους (...) Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και να είναι αποτελεσματικές σε ένα πεδίο αξιοκρατίας, συγκεκριμένων νόμων και όχι σε ένα πεδίο διαφθοράς και διαπλοκής.
Ο επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα όχι γιατί είναι υψηλοί οι μισθοί και το εργασιακό κόστος, αλλά γιατί γνωρίζει ότι για να προχωρήσει την επένδυσή του χρειάζεται να δώσει άλλα τόσα για να λαδώσει κάτω από το τραπέζι πολιτικούς παράγοντες, αυτούς που έχουν συνηθίσει να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, σε μίζες».
Οι παραπάνω σκέψεις ανήκουν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού διένυσε έναν ολόκληρο κύκλο, που περιελάμβανε και το πυροτέχνημα για τη συγκρότηση «αριστερής κυβέρνησης», χτες, μιλώντας στο κρατικό κανάλι προσγειώθηκε στο ...ψητό. Στο πώς μια κυβέρνηση, που ο ίδιος χαρακτηρίζει αριστερή, θα αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής εξουσίας. Και για να μη μένουν «κενά» για το συνολικό πλαίσιο, σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα» εξηγεί ότι την ΕΕ και την ενότητά της «μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η ευρωπαϊκή αριστερά». Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «πιστεύω» του. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διέξοδο στην προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών. Προσφέρει άλλοθι στο σύστημα, εντοπίζοντας ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στη σύμφυτη με τον καπιταλισμό οικονομική κρίση, αλλά στην απουσία «πεδίων αξιοκρατίας», στη «διαφθορά», στη«διαπλοκή» και στα «λαδώματα». Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να αναμασά τα περί «υγιούς επιχειρηματικού κλίματος», όπως λένε οι πλέον ξεπερασμένοι απολογητές του συστήματος. Την ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν το κεφάλαιο και τις φιλομονοπωλιακές επιλογές της ΕΕ με αίμα και θεμελιώδεις ανατροπές των συνθηκών ζωής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει διαπιστευτήρια στις Βρυξέλλες δηλώνοντας εγγυητής της ενότητας της ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προπαγανδίζοντας το ...«υγιές επιχειρηματικό κλίμα» ή το λιμάνι της ΕΕ που εγγυάται, συμβάλλει στη συνεχώς μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο. Και αποσιωπά ότι ένα τέτοιο ...κλίμα εξασφαλίζεται μόνο προσφέροντας νέα προνόμια στο κεφάλαιο, λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μικρότερα μεροκάματα για τους εργαζόμενους, περισσότερα κέρδη. Το αν η κυβέρνηση που θα στρώνει τα χαλιά στους εκπροσώπους του κεφαλαίου θα αυτοαποκαλείται αριστερή ή κάπως αλλιώς, για τους εργαζόμενους - θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν έχει κάποια σημασία.
Καμιά φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα στηρίζει τη δύναμή της στη δύναμη του λαού, καμιά κυβέρνηση που στόχο θα έχει την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα είχε μαράζι για το ...«επιχειρηματικό κλίμα», πολύ περισσότερο για τους βιομηχάνους και το συνασπισμό τους, την ΕΕ. Οποιαδήποτε φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει άμεση και ανοιχτή ρήξη με την ΕΕ, με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Απαιτεί λαϊκή πλειοψηφία και τέτοια εξουσία που θα εξασφαλίσει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ώστε σχεδιοποιημένα να ενεργοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και εφεδρείες, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Αυτό προτείνει το ΚΚΕ. Διαφορετικά, θα πάει στράφι το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά...».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Συγκρούσεις και νεκροί


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις και νεκροί
ΚΑΪΡΟ.--
Πολύνεκρες συγκρούσεις σημειώθηκαν στους δρόμους έξω από το υπουργείο Αμυνας ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αγνώστους που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, όπλα και μολότοφ, ανεβάζοντας και πάλι στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης λίγο πριν τις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ από την εξουσία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150, ενώ στρατός και αστυνομία προσπάθησαν να στήσουν (καθυστερημένα) ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Διαδηλωτές, αλλά και δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα καταγγέλλουν τη δράση των «αγνώστων», ως δράση αστυνομικών με πολιτικά, τακτική ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις αιγυπτιακές αρχές. Οι διαδηλωτές, που προέρχονταν επίσης από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων - από τις οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ, μέχρι οπαδούς των σαλαφιστών (ακραίων ισλαμιστών) - διαμαρτύρονταν κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που είναι στην εξουσία, ζητώντας δεσμεύσεις ότι θα την παραδώσει.
Ο στρατός έχει πει ότι θα παραδώσει τα ηνία της χώρας στον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο, ο οποίος πιθανότατα θα αναδειχθεί μετά τον β' γύρο, που θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου, καθώς από τον α' γύρο (23-24 Μάη) δεν αναμένεται να συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος ποσοστό μεγαλύτερο του 51%.

Ακόμα δύο εκατομμύρια άνεργοι


ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ»
Ακόμα δύο εκατομμύρια άνεργοι
Στα 25 εκατομμύρια προσεγγίζει ο επίσημος αριθμός
Ακόμα 2,123 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στα εκατομμύρια των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτινάσσοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 24,772 εκατομμύρια τον Μάρτη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ». Σε ποσοστό η ανεργία στην «Ευρώπη των 27» ανέβηκε στο 10,2% (από 9,4% τον Μάρτη του 2011) και στην Ευρωζώνη στο 10,9% (από 9,9%). Από το σύνολο των ανέργων τα 17,365 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη.
Από το σύνολο, επίσης, των ανέργων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 5,516 εκατομμύρια είναι άνεργοι κάτω των 25 ετών από τους οποίους τα 3,345 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη. Σε ποσοστό η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών έφτασε το 22,6% στην Ευρώπη των «27» (από 21%) και στο 22,1% στην Ευρωζώνη (από 20,6%).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ισπανία (24,1%) και στην Ελλάδα (21,7% τον Γενάρη του 2012). Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Αυστρία (4%), στην Ολλανδία (5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και στη Γερμανία (5,6%). Μέσα σε ένα χρόνο (από Μάρτη σε Μάρτη) η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στην Ισπανία (24,1% από 20,8%), στην Ελλάδα (21,7% από 14,7% από το Γενάρη του 2011 στο Γενάρη του 2012) και στην Κύπρο (10% από 6,9%).
Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανέβηκε στο 11,2% (από 10,2%) στην Ευρωζώνη και στο 10,3% (από 9,6%) στην Ευρώπη των «27». Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ανέβηκε στο 10,8% (από 9,7%) στην Ευρωζώνη και στο 10,2% (από 9,3%) στην Ευρώπη των «27».
Τέλος, τον Μάρτη του 2012 το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 8,2% και στην Ιαπωνία τον Φλεβάρη του 2012 στο 4,5%.

Στη νέα θύελλα ισχυρό ΚΚΕ-video


Στη νέα θύελλα ισχυρό ΚΚΕ-video

TOP READ