24 Απρ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική

Αττική - Πειραιάς


Η ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Α' & Β' Αθηνών, την Α' & Β' Πειραιώς, όπως επίσης και το υπόλοιπο της Αττικής, αποτελεί την μεγαλύτερη πληθυσμιακά αστική περιοχή της χώρας, με αποτέλεσμα να καθορίζει κατα 30 % περίπου, το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ως κύριο αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου οι ταξικές διαφορές και τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής, εμφανίζονται πιο έντονα και άμεσα, ο κυβερνητικός δικομματισμός παρουσιάζει και παρουσίαζε πάντοτε το χαμηλότερο ποσοστό (68 % το 2009), μεταξύ όλων των εκλογικών περιφερειών.

Κάστρα, με την έννοια που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο μέρος για την Πελοπόννησο δεν υπάρχουν, αν και ορισμένες περιοχές εμφανίζουν σταθερές τάσεις, που σχετίζονται κυρίως με το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των κατοίκων τους.

 

Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί παραδοσιακά στα βόρεια προάστεια (από το Μαρούσι μέχρι και τον Μαραθώνα), στα νότια προάστεια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη), σε high class περιοχές του κέντρου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου), σε ορισμένες περιοχές των Μεσογείων (Παιανία, Σπάτα, Ραφήνα κλπ) και στην Τροιζηνία. Το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009 καταγράφηκε στην Εκάλη με 55,06% (70% το 2007), ενώ το χαμηλότερο στην Αγία Βαρβάρα με 17,50%.

Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως έχει ιδιατέρως μεγάλη παρέμβαση στις εργατικές συνοικίες των δυτικών προαστείων της Αθήνας και του Πειραιά (από το Αιγάλεω μέχρι και την Ελευσίνα), στις ανατολικές συνοικίες (από την Καισαριανή μέχρι την Αργυρούπολη) και στην περιοχή του Λαυρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εμφανίστηκε στην Αγία Βαρβάρα (53,61%) ενώ το χαμηλότερο στην Εκάλη με 18,90% (12,8% το 2007).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κόμμα της Αριστεράς (με την ευρεία της έννοια φυσικά), επιτυγχάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του, όχι σε εργατογειτονιές, αλλά σε περιοχές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως τα βόρεια προάστεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό του στις εκλογές του 2009, καταγράφηκε στην Νέα Πεντέλη με 11,25%, ενώ αντιθέτως το χαμηλότερο στην Τροιζηνία με 2,29% (εαν δεν υπολογίσουμε τα Αντικύθηρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μια ψήφο).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 
Η παρουσία του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ όπως είναι αναμενόμενο, εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αρκετά δυναμικά, σε σχέση με το σύνολο της χώρας, λόγω των ισχυρών ταξικών αντιθέσεων που αναφέραμε και παραπάνω, με τα εκλογικά του ποσοστά όμως να δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση, από δήμο σε δήμο.

Φυσικά, η Β' Πειραιώς και η Β' Αθηνών, αποτελούν εκλογικά, 2 απο τις καλύτερες περιφέρειες του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, με 12,88 % και 10,84% αντίστοιχα στις εκλογές του 2009 (3η και 7η μεταξύ των εκλογικών περιφερειών)
Σε επίπεδο δήμων, το ΚΚΕ εμφανίζεται πιο ισχυρό σε όλες τις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπως τα δυτικά προάστεια, τους ανατολικούς δήμους του Υμηττού, στο Θριάσιο πεδίο και στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Τα υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές του 2009, σημειώθηκαν στην Καισαριανή (16,97%), στην Νίκαια (16,62%) και στην Νέα Ιωνία (16,37%).

Ιδιατέρως χαμηλή σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, είναι η παρουσία του ΚΚΕ στα βόρεια προάστια, ορισμένους δήμους του κέντρου (Παπάγου, Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ), τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα και στον Αργοσαρωνικό. Limit down σημειώνει το ΚΚΕ στην Εκάλη (2,61%), στον Κάλαμο Ωρωπού (3,00%), τα Μέθανα (3,04%), τις Σπέτσες (3,08%) και στον δήμο Παπάγου (3,20%).
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 
Προβλέψεις - εκτιμήσεις 
Επειδή υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις, σχετικά με αυτό το τμήμα της προηγούμενης ανάρτησης, θα πρέπει να τονίσω ξανά πως δεν πρόκειται για κάποιο επιστημονικό εύρημα ή για αποτέλεσμα δημοσκόπησης, αλλά για μια προσωπική πρόβλεψη που λαμβάνει υπόψιν της μακροχρόνια στατιστικά στοιχεία, ιστορικά γεγονότα, οικονομικούς δείκτες και ιδεολογικές τάσεις. Οι εποχές είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες, ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό είναι δυστυχώς ακόμα αναποφάσιστος και δεν αποκλείεται το εκλογικό σώμα να μας εκπλήξει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Για αυτό δείτε την πρόβλεψη αυτή λίγο πιο χαλαρά, χωρίς να σας κόψουμε την προεκλογική φόρα, η οποία ακόμα τρέχει. Καμία επανάπαυση μέχρι τις εκλογές.

Ακολουθεί μια απλή εκτίμηση για τα ποσοστά των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "κόψαμε" τους Ανεξ. Έλληνες και την ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε κάποιο αξιόλογο συμπέρασμα.

Σαν Ναυαγός


Σαν Ναυαγός


Μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου 
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Θα σου γλιστρήσει από τα χέρια άλλη μια μέρα, 
θα τις μετράς και θα 'ναι οι μισές.
Θα βλέπεις θάλασσα και θα 'σαι σε μια ξέρα,
μόνο τα κύματα θ' ακούς και τις φωνές.

Κάνει στην άκρη ο καιρός να σε χωρέσει, 
μια αυταπάτη οι επιλογές.
Έχεις αφήσει το ταξίδι σου στη μέση,
για το χατίρι σου αλλάζουν οι εποχές.

Κρύβεις ακόμα μια φορά το πρόσωπό σου, 
μακάρι να 'τανε τα πάντα αλλιώς.
Μακάρι να 'ταν να περνούσε το δικό σου,
νιώθεις χαμένος, αλλά είσαι ζωντανός.

Σαν ναυαγός που ονειρεύεται καράβια 
κρατώντας τη φωτιά του ζωντανή.
Ψάχνεις ακόμα στον ορίζοντα σημάδια,
που θα σε φέρουν πάλι πίσω στη ζωή.

Χάνεις αυτό που σου 'χει τύχει για να ζήσεις, 
είναι το σήμερα αίμα ζεστό.
Ένα τσιγάρο σου 'χει μείνει να καπνίσεις,
δεν έχει αλλού, δεν έχει αλλιώς, μόνο εδώ.



ΣΟΥΗΔΙΑ: Η Agnes ψάχνει (μόνιμη) δουλειά!


ΣΟΥΗΔΙΑ: Η Agnes ψάχνει (μόνιμη) δουλειά!



''Hταν χαρά, με τρομο, ομως, μαζι, κυριως τρομο, οταν ξεκινησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Το μέρος που λέγεται επαγγελματικη ζωη. Βρεθηκα ετσι στην εν λόγω αγορά, που μου ειπαν οτι είναι γεμάτη από θεσεις εργασιας. 

Έτσι τουλαχιστον νομιζα, καποτε, πολύ καιρό πριν. Το να βρει κανεις δουλεια εχει γίνει σπάνιο ειδος.Πλήρη απασχόληση. Μόνιμη απασχόληση. Καλές συνθήκες εργασίας. Υπάρχουν αραγε; Ακούγεται περισσότερο σαν μύθος, ένας θρύλος από το «κράτος πρόνοιας», που οι ηλικιωμενοι διηγουνται στους μαθητές λυκειων, για να αρχισουν να βλέπουν λιγο φως στο τούνελ. 

Ωστόσο, η μόνιμη απασχόληση είναι αυτο που όλοι αποβλέπουμε. Οι φρεσκοι αποφοιτοι ξεχυλιζουν στους καταλογους εργατικου δυναμικου. Και είμαι μια από αυτούς που κάθεται και προσπαθει να συμπληρωσει μια αιτηση. 
Γεια σας το όνομά μου είναι Agnes, εγώ είμαι αυτη που θέλετε, δεσμευομαι οτι θα κανω καλη δουλεια.Προσπαθώ να «πουλήσω» τον εαυτο μου, για να πουλήσω ετσι την εργασία μου. 

Αλλά όπως και πολλοί άλλοι, είναι κυριως ενας ευσεβής πόθος το να βρει κανεις μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή μισθό. Πώς θα τα καταφέρω με την ασήμαντη εμπειρία μου όταν αισθάνομαι οτι το μόνο που έχω να προσφέρω είναι ένα ιδρωμένο χέρι, που μπορει να να σφιξω με το αφεντικο; Ενα 25% από εμάς, τους νέους, δεν εχουμε ουτε μια σκ..δουλεια. Ουτε καν εχουμε εκεινες τις δουλειες που κανεις δεν θελει να εχει. 

Ωστόσο, πρέπει να αγωνιστουμε. Προσπαθουμε να βρουμε τις σωστές διασυνδέσεις, προσπαθουμε να γράψουμε σχετικές πληροφορίες στα βιογραφικά μας. Να βαλουμε περισσοτερο αποσμητικο πριν από τη συνέντευξη. Γιατι, που ξερει κανεις, ίσως να ειμαι εγω αυτη που θα ειναι τυχερη στην κλήρωση της ζωής και να βρω δουλειά. 

Αν πετύχω, θα είμαι τελικά μια από το συνολο των εργαζομενων, ενα ατομο που μετράει. 

Και θα εργάζομαι 8 ώρες την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα 9, συν το χρόνο που έχω να ταξιδεύω από και προς. Τότε, σίγουρα εγω δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τιποτα περισσότερα οταν γυρναω στο σπιτι το βράδυ, θα χάσω την ορεξη να είμαι δημιουργικη, θα αρχίσω να βλεπω τις ''Συζυγους απο το Χόλυγουντ'' (Hollywood wives) και τον ''γαλυτερο χαμενο'' (Biggest loser).
Αλλά και τι δεν κάνεις για τη δουλεια; Ο πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν υπάρχει μαζική ανεργία. Και οι φίλοι του, η Annie και ο Jan (πολιτικοι) θέλoυν να μειωσουν τους μισθούς των νέων κατά ένα τέταρτο περίπου. Αν είμαι αρκετά τυχερη θα βρω μια δουλειά, σίγουρα δεν πιστευω βεβαια ότι μπορω να ζήσω άνετα με τον μισθό αυτο. 

Θα πρεπει να επιλέξω μεταξύ της ανεργίας, ή του να ειμαι χαμηλόμισθη. Αλλά και ο Frederick (ο πρωθυπουργος), oπως και η παρεα του, που εχουν φαει περισσότερα σάντουιτς γαρίδας, απ οσεςαιτήσεις για δουλεια εχω στειλει εγω, πώς να ξέρουν πως ειναι τα πραγματα για εμάς τους νέους;

Έτσι δεν εχει κανεις παρα να κανει αιτησεις. Θα πρεπει να βλεπω την επαγγελματική ζωή ως μια περιπέτεια - που ποτέ δεν ξέρεις τι θα γινει. Ίσως να έχω απολυθεί, ίσως να με παυσουν, ίσωςγια αρκετους μήνες να τρώω ετοιμες σουπες, που γινονται σε ενα λεπτο. 
Τι συγκίνηση! ''

Μτφ απο Αrbetaren 

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ = Μειώσεις μισθών


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ = Μειώσεις μισθών
Για να δούμε μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές του τίτλου του άρθρου αυτού.
1. Στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλειοψηφεί στο σωματείο του χώρου, σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει:
 Μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους πάνω από 10%, αύξηση του ωραρίου κατά 15 λεπτά τη μέρα = 12 μέρες το χρόνο, άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο εργολάβων στο χώρο της φύλαξης της επιχείρησης, εξαιρώντας τους αντίστοιχους εργαζόμενους από τη ΣΣΕ.
2. Στην εταιρεία «Ασπροφός», μελετητική εταιρεία στο χώρο της Ενέργειας, με το ίδιο ακριβώς σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση») έπραξε περίπου τα ίδια που έπραξε στα ΕΛΠΕ
3. Το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», το οποίο στηρίζει την εκλογή της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών 12% στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 10% στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
4. Στον ΗΣΑΠ το σωματείο του χώρου, όπου πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΔΑΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που ενσωματώνει τις μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 35%, επισφραγίζοντας τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.
5. Να μην μιλήσουμε και για τους εμποροϋπαλλήλους … όπου ο γνωστός Βασιλόπουλος …
Και, όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αντιπολίτευσης, κόμμα “αριστερό” !
 Ας σκεφτεί κανείς τι θα κάνει αν μπει και στην επόμενη κυβέρνηση, όπως το επιθυμεί διακαώς, παίζοντάς το ένα κόμμα … μικρομέγαλο !!!

Συνεχίζουν τον αποκλεισμό


Συνεχίζουν τον αποκλεισμό
Συνεχίζεται ο απαράδεκτος αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, στον αντίποδα της υπερπροβολής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των λεγόμενων «αντιμνημονιακών» κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στα κυριακάτικα φύλλα των αστικών εφημερίδων, απ' όπου το ΚΚΕ απουσιάζει εντελώς. Αν εξαιρέσει κανείς τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από την -ανισότιμη για τα κόμματα- απόφαση για την προεκλογική προβολή των κομμάτων, η παρουσία του ΚΚΕ και των εκπροσώπων του στα δελτία και τις άλλες εκπομπές είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ τους χαλάει τη σούπα. Ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή αποκαλύπτει τις ευθύνες των άλλων κομμάτων στη διαχείριση και την υπεράσπιση ενός συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του και το μόνο που παράγει είναι φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Το ΚΚΕ ενοχλεί επειδή αυτά που λέει είναι είναι ο μόνος ουσιαστικός αντίλογος στα κόμματα της διαχείρισης και η πρότασή του η μόνη φιλολαϊκή εναλλακτική στην ανακύκλωση της βαρβαρότητας, την οποία προτείνουν όλα τα άλλα κόμματα. Τους το ξαναλέμε: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την προσπάθεια των αστικών και κρατικών ΜΜΕ να αποκλείσουν προεκλογικά τη φωνή του από τους εργαζόμενους και το λαό. Η στάση τους, ωστόσο, είναι κριτήριο της «δημοκρατίας» και του «πλουραλισμού» που ευαγγελίζονται οι αστοί και το πολιτικό τους σύστημα. Καμία εμπιστοσύνη στα αστικά ΜΜΕ. Οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν τα δικά τους Μέσα, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».
***
Ξεσάλωσε χτες ο Τράγκας από την εκπομπή του στον «real fm» ενάντια στο ΚΚΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι η άρνησή του να συμπράξει κυβερνητικά με τις λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, είναι η αιτία που θα παραμείνει ο Ράιχεμπαχ (επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της τρόικας) στην Ελλάδα και μετά τις εκλογές, επειδή τάχα δε θα υπάρχει «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση να τον διώξει! Αφήνουμε κατά μέρος την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί «κατοχής» και «υποτέλειας», στην οποία έχει εντρυφήσει ο Τράγκας με μοναδικό στόχο να ξεπλύνει τη ντόπια αστική τάξη και συνολικά τη στρατηγική της ΕΕ, από τις ευθύνες τους για τα μέτρα που για δεκαετίες παίρνονται σε βάρος του λαού και κλιμακώθηκαν με την κρίση. Στο διά ταύτα, κανένα από τα κόμματα που ο Τράγκας και το σύστημα κατατάσσουν στα «αντιμνημονιακά», δε λέει ότι θα συγκρουστεί με την ΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας είναι και ο Ράιχεμπαχ. Αντίθετα, όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι την επομένη των εκλογών, αν τους ανατεθεί να διαχειριστούν από αναβαθμισμένο πόστο την κρίση, θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο. Αλήθεια, με ποιον θα το κάνουν; Αν δεν είναι ο Ράιχεμπαχ, θα είναι κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τους οποίους αναγνωρίζουν σαν συνομιλητές, αφού θέλουν η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Μόνο το ΚΚΕ λέει έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Οσο για τον «αντιμνημονιακό» Τράγκα, το παραμύθι πάει σύννεφο. Ο ίδιος ήταν που διέδιδε ότι θα κατέβαινε υποψήφιος (και μάλιστα στο Επικρατείας) με τον ΛΑΟΣ, ο οποίος ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, συγκυβέρνησε με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη συγγραφή του δεύτερου και τώρα δηλώνει διαθέσιμος να ξαναμπεί στην όποια κυβέρνηση συνεργασίας που θα το εφαρμόσει...

Θέλει η «νύφη» να κρυφτεί


3 τη νύχτα και 5.30 το πρωί
Γρηγοριάδης Κώστας
Θέλει η «νύφη» να κρυφτεί αλλά δεν μπορεί, λέει μια λαϊκή παροιμία.
Αυτές τις ώρες επέλεξαν ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΪ για να προβάλουν το 10' προεκλογικό βίντεο του ΚΚΕ. Για να μην το δουν οι εργάτες, οι άνεργοι, οι βασανισμένοι από τη φτώχεια.
Δε μας εκπλήσσει... Αποδεικνύεται ότι έχουν ταξικό κριτήριο, ξέρουν ποιος είναι ο αντίπαλός τους. Ξέρουν ότι μόνο το ΚΚΕ έχει φιλολαϊκή πρόταση διεξόδου, η οποία περνά μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ η αστική τάξη δεν μπορεί να το βάλει στο τσεπάκι της. Ούτε να πατήσει την «μπανανόφλουδα» του αντιλαϊκού αναχώματος μέσα από «αντιμνημονιακές», «αριστερές κυβερνήσεις». Ομως δε θα τους περάσει...

ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ το ΠΑΣΟΚ!


Προεκλογική παραπλάνηση...
Γρηγοριάδης Κώστας
ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ το ΠΑΣΟΚ! Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας μιλάνε τα στελέχη του για κινδύνους «εκφασισμού της κοινωνίας» και οι εφημερίδες τους να μας παρουσιάζουν συνολικά το ΠΑΣΟΚ ως ...θύμα επιθέσεων της ακροδεξιάς.
Είναι επίσης αστείο να βλέπουμε τους ΠΑΣΟΚους «ανήσυχους» και «ευαίσθητους» για τα φαινόμενα ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η διπροσωπία και η κουτοπονηριά τους δεν έχουν όρια.
Δηλαδή, περιμένουν να ξεχάσουμε ότι όχι απλά εξέθρεψαν, αξιοποίησαν και νομιμοποίησαν την ακροδεξιά και στη συνέχεια ...συγκυβέρνησαν και μαζί της; Δεν έχουν περάσει άλλωστε και 50 χρόνια από τότε. Απλά μερικοί μήνες.
Μήπως δε θυμόμαστε ποιος αναγόρευσε τον ΛΑ.Ο.Σ. (τα ...ξαδέρφια της «Χρυσής Αυγής» δηλαδή) «υπεύθυνη δύναμη», ποια κανάλια τον πρόβαλλαν όσο δεν πάει και ποιοι αποκαλούσαν τον Καρατζαφέρη «φίλο» τους;
Οπότε ας το ...κόψουν τώρα το παραμύθι. Οχι μόνο γιατί κανείς δεν τους πιστεύει αλλά γιατί στη δουλειά που θέλουν δηλωμένα να κάνουν - δηλαδή τις πολιτικές εξαθλίωσης του λαού προς όφελος του κεφαλαίου - θα έχουν την ακροδεξιά σύμμαχο.
Μαζί θα είναι εκεί που απεργούν εργάτες για να «σπάνε» τις απεργίες, μαζί θα είναι όπου υπάρχουν εστίες αντίστασης και κινητοποιήσεις για να προβοκάρουν, μαζί θα είναι όπου οι εντολοδότες τους τους χρειάζονται.
ΚΙ ΟΣΟ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ασχολούνται με τις εκλογές οι φορολογικοί μηχανισμοί τους καραδοκούν και περιμένουν ανυπόμονα να ...στείλουν ραβασάκια.
Στοίβες οι ειδοποιήσεις για είσπραξη φόρων - όπως αναφέρουν δημοσιεύματα - αφού είναι να εισπραχθούν καμιά δεκαριά από δαύτους. Από τέλη επιτηδεύματος μέχρι τέλος ακινήτων για το 2009 και δε συμμαζεύεται.
Φυσικά όλα αυτά μετά τις εκλογές μιας και η ημερομηνία αποστολής ειδοποιητηρίων ορίστηκε για μετά τις 15 Ιούνη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου


Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Αλλη μια απόδειξη για το πόσο απάτη είναι τα όσα λένε αυτές τις προεκλογικές μέρες τα αστικά κόμματα αλλά και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά περί δήθεν δυνατότητας άλλου «μείγματος πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», είναι τα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα του καπιταλιστικού κόσμου. Τα άγρια αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται λόγω μνημονίου. Είτε με μνημόνιο, είτε χωρίς μνημόνιο, τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες με στόχο το πώς θα μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, για να αυξηθεί η κερδοφορία των καπιταλιστών. Σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα καθυστέρησαν και αυτό οφείλεται στο ταξικό εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ.
Μια «βόλτα» στο τι συμβαίνει σε χώρες που θεωρούνται «ατμομηχανές» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Στη Γερμανία, πάνω από μια δεκαετία με κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές, χριστιανοδημοκρατικές, ή συγκυβερνήσεις μεταξύ τους και με τη συμβολή και άλλων αστικών κομμάτων (π.χ. Οικολόγων πράσινων, Φιλελεύθερων), οι εργαζόμενοι είχαν «παγωμένους» τους μισθούς τους. Οι νόμοι των σοσιαλδημοκρατών έφεραν συρρίκνωση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, διεύρυναν τη λεγόμενη ελαστική απασχόληση. 7,3 εκατομμύρια «εργαζόμενοι» φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα ή και παρακάτω με τα λεγόμενα «μίνι-τζομπς» που οδηγούν σε συντάξεις των 140 ευρώ το μήνα. Τα μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία - που βλέπουμε και στην Ελλάδα σήμερα με καθυστέρηση - έχουν προχωρήσει προ πολλού στη Γερμανία. Στη Γαλλία επίσης, με σοσιαλδηκρατική διαχείριση (πολλές φορές με τη στήριξη του ΚΚ) ή με συντηρητική διαχείριση, υπάρχουν 8 εκατομμύρια φτωχοί, αφαιρούνται κατακτήσεις, αυξάνεται η ανεργία. Στη Μεγάλη Βρετανία, που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, επίσης προωθούνται περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, αυξάνονται οι άνεργοι, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Στην Ισπανία, βιομηχανικά πιο αναπτυγμένη από την Ελλάδα, η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 23%, η μερική απασχόληση «τσακίζει κόκαλα» και βρίσκεται στο 40%. Στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στη Ρουμανία, στην Εσθονία όπως και στη χώρα μας, το ντόπιο κεφάλαιο με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, συναποφάσισαν μνημόνια και τα δάνεια από ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι λαοί βιώνουν τη λυσαλέα επίθεση στα δικαιώματά; τους και φτωχοποιούνται.
Ετσι είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά, χαμένοι βγαίνουν οι λαοί και κερδισμένο το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο δήθεν μονόδρομος των αστών και των οπορτουνιστών διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ολοι τους και στη χώρα μας, προσπαθούν με διάφορες παραλλαγές να πείσουν το λαό να αποδεχτεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό να περιορίσει τις ανάγκες του στον «κορσέ» της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης της εκμετάλλευσης. Αυτό προβάλλουν και στις εκλογές. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να τους μαυρίσουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν τους κοροϊδεύει, παλεύει για να γίνει ο κοινωνικός πλούτος λαϊκή περιουσία και να απαλλαγούν από τα παράσιτα τους καπιταλιστές. Τα «κόκκινα βόλια» στην κάλπη της 6ης Μάη να κατατεθούν σε αυτή την προοπτική. Θα είναι μια σημαντική συμβολή και στον κοινό αγώνα όλων των λαών και στην ΕΕ και αλλού, ενάντια στην κοινή επίθεση του κεφαλαίου.

ΤΣΕΧΙΑ Πανεθνική κινητοποίηση εν μέσω διάλυσης της κυβέρνησης


ΤΣΕΧΙΑ
Πανεθνική κινητοποίηση εν μέσω διάλυσης της κυβέρνησης
ΠΡΑΓΑ.--
Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων πραγματοποιήθηκε στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, το περασμένο Σάββατο με σύνθημα «Σταματήστε την κυβέρνηση». Πάνω από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετοί συνταξιούχοι και φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS», καθώς και άλλων 20 οργανώσεων και ομάδων πρωτοβουλίας, απαιτώντας να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Είχαν προηγηθεί άλλες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων, ενώ μαζική συμμετοχή είχαν και οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και τηςΕνωσης Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας (SMKC). Σημειώνεται, πάντως, πως εξαιτίας της αγανάκτησης των εργαζομένων και του λαού, η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» - που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - αναγκάστηκε να διοργανώσει την κινητοποίηση, προσβλέποντας ταυτόχρονα στην αύξηση της επιρροής του «αντιπολιτευόμενου» Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που προβάλλει το αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης, ώστε στη θέση της να έρθουν οι σοσιαλδημοκράτες, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική και μη βάζοντας ζήτημα απάντησης στην επίθεση του κεφαλαίου.
Η πανεθνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιθέσεων και διαφωνιών ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το «Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων» (VV) - ύστερα από την ανακοίνωση της αποχώρησης της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Καρολίνα Πεάκε από το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης, τη «VV», αναδεικνύοντας τις δυσκολίες διαχείρισης του συστήματος. Η ίδια πάντως έχει ανακοινώσει πως, μαζί με τους βουλευτές που την ακολουθούν, θα στηρίξει τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας. Μάλιστα την Κυριακή, ο τρικομματικός συνασπισμός συμφώνησε να διαλυθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός Νέτσας ανακοίνωσε πως τα κόμματα δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τα μέτρα που είχαν ήδη εισηγηθεί με περικοπές δαπανών 57 δισεκατομμυρίων κορονών (2,2 δισ. ευρώ) το 2013.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Νέο πακέτο περικοπών και επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων εξήγγειλε ουφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ντάνι Αλεξάντερ, προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά η «εικόνα του χάους» στη βρετανική οικονομία, για την οποία την ευθύνη επέρριψε αποκλειστικά στη διαχείριση από την κυβέρνηση των Εργατικών των προηγούμενων ετών. Φυσικά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η «εικόνα του χάους» είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, είτε με κυβερνήσεις Συντηρητικών είτε Εργατικών, που τήρησαν κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου και συνέχισαν πιστά το μακρόχρονο πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της λιτότητας που ξεκίνησε η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Ομως η επίθεση στους Εργατικούς επιβάλλεται εξαιτίας των επικείμενων τοπικών εκλογών της 3ης Μάη.
Οι συνολικές περικοπές στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες (χτυπάνε επιδόματα, παιδεία, υγεία) εκτιμώνται να φτάσουν τα 16 δισεκατομμύρια λίρες και το σχέδιο που παρουσίασε χτες ο Αλεξάντερ στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute of Fiscal Studies) θεσπίζει και νέους κανόνες. Θα τεθούν σε εφαρμογή από φέτος και τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κληθούν να διαθέτουν το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την κάλυψη έκτακτων και απροσδόκητων εξόδων - ώστε να μη ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όταν ανακύπτει ανάγκη. Θα υπόκεινται σε ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα, ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν επιτύχει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες θα υπόκεινται τιμωρία και θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στα διαθέσιμα κεφάλαια που είναι 2,8 δισ. λίρες από 4 δισ. λίρες το 2009/2010.
Τα μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον ήδη έχουν φέρει στα όρια τους εργαζόμενους που αναζητούν τρόπους αντίδρασης και πιέζουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου καθώς οι διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό τους και δικαιώματα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Σε αδιέξοδο οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις των οδηγών βυτιοφόρων με τους πρατηριούχους, με μία απεργιακή κινητοποίηση να είναι σοβαρό ενδεχόμενο, ενώ οι δάσκαλοι έχουν προειδοποιήσει για συνεχείς κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης το καλοκαίρι.

TOP READ