6 Απρ 2012

Άρχισαν τα όργανα ;


Άρχισαν τα όργανα ;
Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, σίγουρα θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά.
 Η προσπάθεια κάποιων (ανδρών και γυναικών) να βγάλουν από πάνω τους τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την εξαθλίωση του λαού μας, να μπορέσουν να επιβώσουν πολιτικά (προφανώς έχουν πάθει … εξάρτηση από την πολιτική, εχτός αν κρύβονται κι άλλα συμφέροντα που δεν τα ξέρουμε εμείς), τους οδηγεί να κάνουν αποκαλύψεις, να λένε επιτέλους την
Α Λ Η Θ Ε Ι Α   !
Τελευταίο παράδειγμα (και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα) είναι το σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, σύμφωνα με το οποίο, η πριν από λίγες μέρες αποχωρήσασα από το ΠΑΣΟΚ και συνδημιουργός ενός νέου πολιτικού φορέα κυρία Λούκα Κατσέλη, φέρεται να δήλωσε.
- ” Το άρθρο 37, δηλαδή η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, η κακοποίηση των μισθών και των συντάξεων,
Η Τ Α Ν    Ε Π Ι Λ Ο Γ Η
Παπανδρέου, Βενιζέλου, Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου και
 Ο Χ Ι 
της Τρόικας “!
Εμείς, εδώ, σε τούτο το μπλογκ, τα φωνάζουμε αυτά από τις αρχές του 2010 !
 Σήμερα, δύο χρόνια μετά, προφανώς άρχισαν τα όργανα !
 Θέλουν δεν θέλουν, θα πούνε στον λαό την ΑΛΗΘΕΙΑ !
Αν και μεταξύ μας, πάλι δεν λένε όλη την αλήθεια.
 Όλη η αλήθεια είναι:
Υπάρχει κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν επενδυτική με κέρδη διέξοδο και πρέπει μέρος τους να καταστραφεί, αυτήν την καταστροφή την μετακυλούν στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα … ΚΑΙ όλα αυτά, τις αποφάσεις και τις επιδιώξεις της εγχώριας αλλά και της ξένης πλουτοκρατίας, εκτελούν κατά γράμμα οι αστικές κυβερνήσεις όλων των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, χρησιμοποιώντας και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
 Στην Ελλάδα ,αλλά και σε άλλες χώρες.

Θα τολμήσουν να το πράξουν άραγε;

AΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ  Την αποκάλυψη την έκανε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Ελένη Καλογεροπούλου με ρεπορτάζ απο 'μέσα'. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν οτι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση ούτε ενώνοντας τις δυνάμεις τους παρά τον άθλιο εκλογικό νόμο των 50 εδρών bonus για το πρώτο κόμμα και πλεόν οι πιέσεις της Τρόικας για αναβολή των εκλογών είναι παραπάνω απο έντονες.

Η εντολή της Τρόικας για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 160 βουλευτές είναι ξεκάθαρη και την έχουν αποδεχτεί και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ασχέτως το τι λένε στους ψηφοφόρους τους. Το θέμα είναι οτι η Τρόικα δεν θέλει να ρισκάρει μη εκλογή των δυο μεγάλων κομμάτων και προτιμά να αναβληθούν οι εκλογές!

Θα τολμήσουν να το πράξουν άραγε;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ Γλυφάδας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΕΤΥΧΑΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ - ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένειες εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, αλλά και την απόπειρα ιδιωτικών συνεργείων να κόψουν ρεύμα σε σπίτια, πέτυχαν χτες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών των Βορειοδυτικών Συνοικιών με δυναμική παρέμβασή τους σε δύο υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατήγγειλαν στα μέλη της επιτροπής ότι το τελευταίο διάστημα οι εντολές για διακοπή του ρεύματος πολλαπλασιάστηκαν και από 15 περίπου την ημέρα έχουν φτάσει τις 120 περίπου.
ΚΟΖΑΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Κινητοποίηση στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης έκαναν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών Σταθμού, Βατάν-Μυλαύλακος και Κέντρου-Αστικών Εργατικών Κατοικιών Αγ. Κατερίνης, με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, οι οποίες αγγίζουν το 30%. Τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν στη διοίκηση υπόμνημα με το οποίο ζητούν: Να μη γίνει καμία διακοπή του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, μειώσεις κατά 50% σε χρέη και προσαυξήσεις χαμηλόμισθων - συνταξιούχων, 100% σε χρέη ανέργων. Η διοίκηση από την πλευρά της τόνισε ότι κατανοεί τα προβλήματα, ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μειώσεις καθώς αυτό θα σήμανε πλήγμα για την επιχείρηση.
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ - ΝΕΡΟ - ΤΡΟΦΙΜΑ
Επανασυνδέσεις σε μία οικογένεια δύο ανέργων, χωρίς εισόδημα, με δύο παιδιά, αλλά και μίας εργαζόμενης γυναίκας, που είναι απλήρωτη από τον περασμένο Νοέμβρη, πέτυχαν μετά από παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας. Οπως σημειώνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή, «είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να μένουν σπίτια χωρίς ρεύμα», καταγγέλλοντας ότι «το φαινόμενο είναι γενικευμένο αφού τα συνεργεία έχουν πάνω από 50 εντολές διακοπής, μόνο για την περιοχή του Περισσού». Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν και τη δημοτική αρχή για «την πολιτική της στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δε δέχεται τα παιδιά των άνεργων οικογενειών, με την αιτιολογία ότι αφού δεν δουλεύουν μπορούν να τα κρατάνε στο σπίτι»!
ΓΛΥΦΑΔΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Παρέμβαση στη ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες μέλη των Επιτροπών Αγώνα Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, για να καταθέσουν τους πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος, αλλά και για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους, καθώς πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να έχει προχωρήσει σε διακοπές του ρεύματος σε σπίτια οικογενειών που δεν είχαν καταβάλει το χαράτσι. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας, η προϊσταμένη επιβεβαίωσε τις διακοπές για τα χαράτσια, οι οποίες, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν καθώς το σύστημα αναγνώριζε το χαράτσι ως ανεξόφλητο υπόλοιπο. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, με την επαναφορά του ρεύματος στα σπίτια των κατοίκων που είχε γίνει η διακοπή, χωρίς την επιβάρυνση του κόστους επανασύνδεσης. Στο αίτημα της αντιπροσωπείας για επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια δύο οικογενειών, μίας άνεργης μητέρας και μίας συνταξιούχου, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα ποσά των διακανονισμών, η προϊσταμένη τούς παρέπεμψε να απευθυνθούν στους ανώτερους, για να δοθεί λύση.
ΚΥΨΕΛΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ
Συγκέντρωση στη ΔΕΗ της οδού Θήρας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της Επιτροπής Ανέργων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος, όπου κατέθεσαν τους πληρωμένους λογαριασμούς χωρίς το χαράτσι της ΔΕΗ.


Ψεύτες για τα οικονομικά του ΚΚΕ
Γράφει η Α. Παναγιωταρέα στο χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Κάθε χρόνο, η Βουλή ψηφίζει την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα (...) κανείς δεν υποστηρίζει την κατάργησή της για τόσο εμφανείς λόγους που είναι περιττό ακόμη και να εκτεθούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν δύο ουσιαστικές παράμετροι πολιτικού ήθους όπου θα έπρεπε τα κόμματα να είναι εξόχως τυπικά: Η πρώτη αφορά στη δημοσίευση του απολογισμού της διάθεσης των χρημάτων της χορηγίας. Επειδή τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη δεινή φορολόγηση των πολιτών, πρέπει και οι χορηγοί - πολίτες να μπορούν να βλέπουν πώς, πού, σε ποιους διατέθηκε η κρατική χορηγία. Δηλαδή, να δημοσιοποιείται ετησίως ο ισολογισμός των κομμάτων. Και μπορεί το ΚΚΕ να μην θέλει κανέναν έλεγχο για τις όποιες "εισφορές" των μελών και των φίλων του, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί και τον έλεγχο στα χρήματα που του καταβάλλονται ως κρατική χορηγία από όλους μας υποχρεωτικά».
Η Παναγιωταρέα, που δηλώνει καθηγήτρια σε πανεπιστημιακή σχολή ΜΜΕ, θα έπρεπε να είχε κάνει στοιχειώδες ρεπορτάζ πριν γράψει για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Θα ανακάλυπτε τότε ότι το ΚΚΕ δημοσιεύει κανονικά ισολογισμό (ένα ψάξιμο στο «Ριζοσπάστη» θα ήταν αρκετό) όπως όλα τα άλλα κόμματα και δέχεται τους ίδιους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οικονομικούς ελέγχους στα οικονομικά του, όπως όλα τα κόμματα. Αν ενδιαφερόταν στοιχειωδώς για τις θέσεις του ΚΚΕ, θα έβρισκε από δημοσιευμένες παρεμβάσεις του ότι είναι το μοναδικό κόμμα που λέει ότι θα αρνούνταν να πάρει την κρατική χρηματοδότηση αν αυτή δινόταν με πολιτικούς όρους. Οπως είναι και το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει με τη μορφή της πρότασης νόμου το αίτημα για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ζητώντας παράλληλα τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και της αποζημίωσης για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Τα ξέρει αυτά η Παναγιωταρέα και η εφημερίδα στην οποία γράφει. Οπως ξέρει και ότι είναι βαθύτατα πολιτικός ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ δε δίνει και δε θα δώσει ποτέ στο αστικό κράτος τα ονόματα όσων το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους. Εχει να κάνει με την περιφρούρηση από το κράτος και την εργοδοσία των μελών του και όλων εκείνων των λαϊκών ανθρώπων που δίνουν έστω και λίγα ευρώ για το ΚΚΕ. Οποιος ενισχυτής θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, το ΚΚΕ το κάνει μέσα από το «Ριζοσπάστη». Ολα αυτά, όμως, ελάχιστη σημασία έχουν για την Παναγιωταρέα, τον «Ελεύθερο Τύπο» και τα άλλα ΜΜΕ των αστών. Ξέρουν ότι γράφουν ψέματα, το κάνουν όμως συνειδητά για να συντηρήσουν το παραμύθι ότι τα οικονομικά του ΚΚΕ είναι τάχα αδιαφανή και να το χτυπήσουν, ενταγμένοι στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Αυτή είναι η σαπίλα τους, που πρέπει να κάνει το λαό να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη. Να επιλέξει αποκλειστικά για την ενημέρωσή του τα δικά του Μέσα, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Ενισχύσεις στην επιχείρηση εξαπάτησης


Οι ευρωσύμμαχοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ενισχύσεις στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού μπροστά στις εκλογές «κάλεσε» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και υποδέχτηκε στην Ελλάδα τον Π. Λοράν, πρόεδρο του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ και τον Γκ. Γκίζι, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος «Die Linke». Την περασμένη Τρίτη, οι δυο τους χαιρέτισαν συγκέντρωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω, όπου ο Π. Λοράν έθεσε το δίλημμα: «Πρέπει πια να επιλέξει ο καθένας στρατόπεδο. 'Η σωτηρία του συστήματος ή η ανατροπή του;». Απάντηση δεν έδωσε, αν και δεν τη χρειάζεται όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει τις προτάσεις του οπορτουνισμού και στη χώρα μας και στη Γαλλία και τον επιζήμιο ρόλο του. Σήμερα, ο οπορτουνισμός στη Γαλλία υψώνει τη σημαία «να φύγει η δεξιά κι ο Σαρκοζί» και δηλώνει ανοιχτά ότι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει το σοσιαλδημοκράτη Ολαντ. Εδώ, οι οπορτουνιστές λένε «να φύγουν οι δυνάμεις του μνημονίου» - στις τελευταίες τοπικές εκλογές έλεγαν «όχι δεξιός δήμαρχος στην Αθήνα» και τη δεύτερη Κυριακή καλούσαν για υπερψήφιση Καμίνη. Ούτε λέξη για την εξουσία των μονοπωλίων, οι ανάγκες των οποίων «συνέγραψαν» τα μνημόνια και την πολιτική του κάθε Σαρκοζί. Κι εκεί και εδώ εξωραΐζουν και υπερασπίζονται τον «ευρωμονόδρομο», κοροϊδεύουν τους λαούς με τη φενάκη του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού, αποσκοπώντας να τους κρατήσουν ενσωματωμένους στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
***
Πιο συγκεκριμένος ως προς τη «διέξοδο» που προβάλλουν, υπήρξε ο Γκ. Γκίζι. Του οποίου μάλιστα το «προφίλ» φιλοτέχνησε η «Καθημερινή», συστήνοντάς τον ως εξής:«Ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, ο οποίος ως μεταρρυθμιστής στην πρώην ανατολική Γερμανία είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση του καθεστώτος του Εριχ Χόνεκερ το 1989». Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, ο Γκ. Γκίζι δίνει και τα σημερινά του «διαπιστευτήρια». Υπερασπίζεται με πάθος την ΕΕ που παρότι «είναι καπιταλιστική», ωστόσο «η λύση δεν είναι η αποχώρηση». Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τους πλούσιους που έχουν τα λεφτά τους σε άλλες χώρες και θα αγοράσουν τα πάντα φτηνά και τις ΗΠΑ που θέλουν να υπονομεύσουν το ευρώ και«αποστολή της αριστεράς, δεν είναι να στηρίξει τους πλούσιους και τις ΗΠΑ»! Κρύβοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν το δικό τους μερίδιο στην εξαθλίωση των λαών σε ΕΕ και ΗΠΑ, ζητάει από το λαό να θωρακίσει την πρώτη έναντι της δεύτερης, με ενίσχυση του ευρώ. Χρησιμοποιεί μάλιστα το ίδιο ψευτοδίλημμα με τους αστούς, «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» για να σύρει το λαό να αναζητά λύσεις εντός της καπιταλιστικής ΕΕ και ευρωζώνης.«Αν έβγαινε από το ευρώ θα ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα μια διαδικασία εξαθλίωσης, η οποία ήδη βρίσκεται μερικώς σε εξέλιξη αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ακόμα χειρότερη η κατάσταση», προσθέτει ο Γκ. Γκίζι, θέλοντας να τρομάξει το λαό, όπως κάνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι άλλοι. Θέλουν να κρύψουν ότι μόνη πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος για το λαό είναι η ρήξη με την καπιταλιστική ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και η ανατροπή της εξουσίας τους σε εθνικό επίπεδο, η αποδέσμευση κάθε χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.
***
Απογειώνοντας αυτές τις αυταπάτες, ο Γκίζι λέει: «Πρέπει να φροντίσουμε οι πολίτες να αγαπούν την Ευρώπη, αυτό όμως θα συμβεί μόνο αν συνδέσουν το ευρωπαϊκό όραμα με την προοπτική της ευημερίας»! Εκεί όμως που δίνει κυριολεκτικά τα ρέστα του, είναι όταν ομολογεί ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση της Μέρκελ, κι αυτός θα διέσωζε τη «Deutsche Bank», αλλά «αυτό αποδεικνύει ότι η τράπεζα είναι υπερβολικά ισχυρή (...) εγώ όμως ονειρεύομαι μια καγκελάριο που θα ορθώσει το ανάστημά της στον επικεφαλής της "Deutsche Bank" και θα του πει: Τέρμα, εγώ θα αποφασίζω στο εξής τι θα γίνεται, όχι εσύ». Πώς όμως θα έσωζε την τράπεζα, δηλαδή τα μονοπώλια που εκπροσωπεί, αν όχι με αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα , όπως κάνει κάθε άλλη αστική κυβέρνηση (και η ελληνική) σε όλη την Ευρώπη; Μήπως και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα στη Γερμανία, δεν είναι για τη σωτηρία και τη θωράκιση του κεφαλαίου, άρα και των τραπεζών; Μήπως η κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, όπως π.χ. επιδόματα ανεργίας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν έφτασαν 7,5 εκατομμύρια Γερμανούς εργαζόμενους να παίρνουν 400 ευρώ μισθό και να υπάρχουν συντάξεις 140 ευρώ; Αυτοαποκαλύπτονται οι οπορτουνιστές για τη διαχείριση που θέλουν να ασκήσουν, αν το σύστημα τους αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μ' αυτό το πρόγραμμα διεκδικούν και οι εγχώριοι οπορτουνιστές να αναδειχτούν σε «προοδευτική κυβέρνηση».

Ο ρεαλισμός της υποταγής




Ο ρεαλισμός της υποταγής


«Τα κόμματα του κεφαλαίου (...) μπροστά στις εκλογές εκβιάζουν τα λαϊκά στρώματα με το δήθεν ρεαλισμό (...) στοιχεία αυτού του "ρεαλισμού" είναι η αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής για να σωθεί τάχα η χώρα (....) ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις, γιατί αυτές δεν είναι προτάσεις εντός του συστήματος.
Ο ρεαλισμός της δύναμης του λαού


Ο ρεαλισμός του ΚΚΕ "πατάει" στη σημερινή πραγματικότητα, στην υπερώριμη ανάγκη οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να τον διεκδικήσουν. Η πρότασή του είναι ρεαλιστική γιατί εξαρτάται από το λαό να την υλοποιήσει. Αυτό σημαίνει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης παντού, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο πολιτικό σκηνικό, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές θα είναι μια συμβολή σ' αυτήν την προοπτική. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να κάνει υπόθεσή του την πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία. Λέει ξεκάθαρα ότι για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, να αξιοποιηθούν οι τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας δεν αρκεί να αλλάξει μια κυβέρνηση. Γιατί οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και η πιο "αριστερή", δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Για την εξουσία


Είναι ρεαλιστικό σήμερα, τα λαϊκά εκμεταλλευόμενα στρώματα να σταθμίσουν το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν τους κοροϊδεύει με δήθεν εύκολες λύσεις (...) Το ΚΚΕ είναι μπροστά σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα προβάλλει την ανάγκη του αγώνα για να ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι με τους εκμεταλλευτές τους. Ισχυρό ΚΚΕ σήμερα και στην κάλπη, σημαίνει αντίπαλο δέος το ισχυρό λαϊκό κίνημα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που θα μπορεί να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα θα ανοίγει την προοπτική της εργατικής λαϊκής εξουσίας» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΑΝΑΙΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



Καταστολή και αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί
Πολλά ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα για ασκήσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και συναδέλφους τους που υποδύονται τους κουκουλοφόρους
Eurokinissi
Η προχτεσινή εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων της Αστυνομίας σε βάρος συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου, έγινε αναίτια και με αποκλειστική ευθύνη της συγκυβέρνησης. Η καταστολή πάει χέρι χέρι με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Από την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ υπήρξαν τραυματίες, ανάμεσά τους και μία δημοσιογράφος που έφυγε με ασθενοφόρο με το λαιμό της τυλιγμένο σε κολάρο. Παρόμοια εικόνα αναίτιας επίθεσης σε συγκεντρωμένους και σε δημοσιογράφους έγινε και χτες στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν δημοσιογράφους στο ύψος του ξενοδοχείου «Μ. Βρετανία». Στη συνέχεια απώθησαν όσα άτομα είχαν απομείνει στην πλατεία, κυνηγώντας τα στην Καραγεώργη Σερβίας. Από την επίθεση τραυματίστηκε στο κεφάλι ο πρόεδρος της Ενωσης των φωτορεπόρτερ από χτύπημα με κλομπ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το προχτεσινό σχέδιο εκκένωσης, η ένταση της καταστολής γίνονται σε μια περίοδο που επιδιώκουν με νόμο να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις. Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, ενώ η συγκυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα με σκοπό τη δημιουργία υγειονομικής ζώνης στο κέντρο της πόλης. Πιστεύουν ότι θα τρομοκρατήσουν το λαό που παλεύει για την αναχαίτιση των μέτρων τα οποία καταδικάζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Και χτες το βράδυ, που έγινε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έγινε επίθεση από τα ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους, αξιοποιώντας και πάλι τη δράση ομάδας κουκουλοφόρων.
Με αφορμή τον αυταρχισμό και την καταστολή στις 12 Φλεβάρη στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο ΜΑΤ και κουκουλοφόροι να διαλύσουν τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στο μνημόνιο, το ΚΚΕ είχε καταγγείλει κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Την ώρα που τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας εκβιάζουν και απειλούν το λαό, διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούν κτίρια για να διαμορφωθεί το σκηνικό της καταστροφής που φέρνουν στο λαό», σημείωνε στη σχετική ανακοίνωση. Οι σχεδιασμοί των μηχανισμών, κρυφών και φανερών, και η υλοποίησή τους σχετίζονται άμεσα με το χτύπημα της αντίδρασης του λαού στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Παίρνουν τα μέτρα τους για να χτυπήσουν το λαϊκό - εργατικό κίνημα. Και γι' αυτό το λόγο πρέπει να πάρει τα μέτρα του και ο λαός.
Πολλά ερωτήματα από ασκήσεις αστυνομικών «κουκουλοφόρων»
Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται με αφορμή δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στο οποίο γίνεται λόγος για αστυνομικούς που υποδύονται τους ταραξίες κουκουλοφόρους και συγκρούονται με συναδέλφους τους στο πλαίσιο ασκήσεων για τη «βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των δυνάμεων καταστολής». Το σενάριο αυτών των ασκήσεων είναι το εξής (αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ): «Εκατοντάδες αστυνομικοί παριστάνουν τους... αναρχικούς και κτυπούν ανελέητα με πέτρες και άλλα αντικείμενα διμοιρίες των ΜΑΤ που προσπαθούν να τους συλλάβουν. Οι αστυνομικοί, πρωταίτιοι των επεισοδίων, υποχωρούν για λίγο, ανασυντάσσονται και εξαπολύουν νέα επίθεση εναντίον των... συναδέλφων τους. Και μόλις κάποιος για τις ανάγκες της άσκησης "αναρχικός" συλληφθεί, λογοδοτεί ενώπιον των ανωτέρων του για ατολμία και έλλειψη ευελιξίας!». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέτοιες ασκήσεις γίνονται στο εκπαιδευτικό κέντρο της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο.
Πού αποσκοπούν τέτοιες ασκήσεις; Ισχύει αυτό που γράφει το ρεπορτάζ ότι εάν οι αστυνομικοί - κουκουλοφόροι συλληφθούν δέχονται δριμεία κριτική επειδή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Μήπως μέσα από τέτοιες ασκήσεις ετοιμάζουν προβοκάτορες που δρουν σε συγκεντρώσεις και παίζουν το γνωστό κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς;

Το ΔΝΤ ζητάει υπερψήφιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ



Το ΔΝΤ ζητάει υπερψήφιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ωμή και απροκάλυπτη συνδρομή στην επιχείρηση χειραγώγησης της λαϊκής ψήφου
Με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο, το ΔΝΤ παρεμβαίνει προεκλογικά για να ενισχύσει τους εκβιασμούς της ντόπιας πλουτοκρατίας για υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενθαρρύνοντας μάλιστα τη μετεκλογική συνεργασία τους.
«Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για τη συνέπειά τους στους στόχους του προγράμματος που έχουν τεθεί. Αυτούς τους στόχους πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτούς τους στόχους. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να προχωρήσουν και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές δημιουργούν όντως μια αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών», επισημαίνοντας για «ξεκάρφωμα» ότι «η αβεβαιότητα είναι πάντα παρούσα, όταν μια χώρα πραγματοποιεί εκλογές, έτσι δεν είναι κάτι το ειδικό για την Ελλάδα». Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έρχεται να προστεθεί στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου σε Ελλάδα και ΕΕ, που πέφτουν σαν τα κοράκια στο λαό για να τον σύρουν με εκβιασμούς και τρομοκρατία στην κάλπη, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του αστικού συστήματος και τη συνέχιση των μέτρων υπέρ της πλουτοκρατίας.
Το γεγονός εξάλλου ότι το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία και τη δική του παρέμβαση, προκειμένου να νοθευτεί η λαϊκή ψήφος, δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των αστών για τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο αυτή να εκφραστεί στην κάλπη με τσάκισμα των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εχουμε πίστη ότι ο λαός δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά στην κάλπη


Εχουμε πίστη ότι ο λαός δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά στην κάλπη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισαγωγική της παρέμβαση υπογράμμισε:
«Εχουμε την πίστη, έχουμε την πεποίθηση, ότι η εργατική τάξη της Δυτικής Μακεδονίας, η φτωχή αγροτιά, τα μικρομάγαζα, οι νέοι και οι νέες που είναι άνεργοι - ξέρουμε ότι έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας η περιοχή σας, ενώ έχει πλούτο, ορυκτό και γενικότερο φυσικό πλούτο - ότι καινούργιες δυνάμεις λαϊκές είναι σε θέση να έχουν βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, να έχουν κατασταλάξει σωστά. Οχι μόνο για ό,τι έχει συμβεί την περίοδο 2008 - 2012, που έχει ξεσπάσει οικονομική καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και για όλη, αν θέλετε, την τελευταία 20ετία. Κι αυτά τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα και για την εκλογική μάχη, αλλά και για τις μεγάλες αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές.
Επομένως, για μας δεν πρόκειται και δεν πρέπει εδώ στην περιοχή σας και γενικότερα να κυριαρχήσει αυτό που λένε κάποιοι "πολιτική ή εθνική κατάθλιψη", δεν πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής, αυτοί που υποφέρουν, να αυτοκτονήσουν πολιτικά μέσα στην κάλπη, μέσα στο παραβάν. Γιατί πολιτική αυτοκτονία είναι, χαρακίρι για το λαό, να δοκιμάσει, να ξαναεπιλέξει δοκιμασμένες λύσεις. Είτε αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες λύσεις και στην Ελλάδα τώρα με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες λύσεις στην καπιταλιστική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και διάφορα ποικίλα σχήματα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν, όταν δεν μπορούν να έχουν μια κυβέρνηση 100% του χεριού τους, να έχουν μια κυβέρνηση που μπορούν εύκολα να τη βάλουν στο χέρι.
Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν μια άμεση λύση. Εκλογική λύση. Για να μπορεί αυτή η εκλογική λύση να μετατραπεί σε δυνατότητα του λαού να αποτρέψει τα χειρότερα που προδιαγεγραμμένα έρχονται, να μπορέσει ο λαός σε κάποια στιγμή να αισθανθεί και να είναι πράγματι νικητής. Αυτή η ρεαλιστική αγωνιστική λύση που υπάρχει μπροστά στο λαό είναι να αποδυναμώσει πριν απ' όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τα αποδυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο, όσο γίνεται πιο κάτω.
Ιδιαίτερα αυτό πρέπει να γίνει με εργατικές ψήφους, με νεανικές ψήφους. Αλλωστε έχετε εδώ και τα περίφημα ΤΕΙ της Κοζάνης, φιλοξενείτε νέους από όλη την Ελλάδα και ξέρετε πού έχουν καταντήσει την τεχνολογική εκπαίδευση, νέους και νέες που είναι στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ και τα οποία τα έχουν κάνει κυριολεκτικά σαν μια αποθήκη για να αντλήσουν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, των 150 - 200 ευρώ, αυτών που θα δουλεύουν μια - δυο μέρες τη βδομάδα και δεν θα καταγράφονται καν στις λίστες ανεργίας. Η άμεση λοιπόν και ρεαλιστική λύση είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των δυο μεγάλων κομμάτων.
Εγγύηση και μπροστάρης το ΚΚΕ
Το τι έχει προσφέρει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και πιο παλιά στην Ελλάδα, είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, τοπικός, κλαδικός, ειδικός αγώνας που οι κομμουνιστές δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, δεν προσπάθησαν, δεν πάλεψαν, έστω και για μικρές λύσεις, έστω και για προσωρινές, γιατί πέρα από όλα τα άλλα είμαστε μέσα στην εργατική τάξη και στο λαό και ζούμε από πρώτο χέρι τα προβλήματά του και τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Και όταν κάτι δεν το ξέρουμε, φροντίζουμε να πηγαίνουμε στους χώρους δουλειάς και να τα μαθαίνουμε ακόμα περισσότερο.
Τι εγγύηση είναι το ΚΚΕ, ειδικά μετά τις εκλογές; Οσες καινούργιες χιλιάδες ψήφους πάρει το ΚΚΕ, παλιές και καινούργιες - και θα πάρει - σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται αυτές τις ψήφους να τις ανταλλάξει με ζεστές υπουργικές θεσούλες, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί και του προταθεί να πάρει μέρος. Σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει αυτή: Εκσυγχρονισμένη, προοδευτική, φιλελεύθερη, αριστερή, αριστερούτσικη, με κορμό την αριστερά και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις...
Και δεν πρόκειται να τις ανταλλάξουμε με υπουργικές θεσούλες, γιατί καμιά κυβέρνηση που θα βγει από αυτές τις συγκεκριμένες εκλογές ούτε θέλει, ούτε μπορεί, ούτε θα τολμήσει να συγκρουστεί με το κατεστημένο, με την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην Ελλάδα και με την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων στην Ευρώπη.
Αλλωστε, στα προεκλογικά τους προγράμματα δεν περιλαμβάνουν ούτε καν φραστική σύγκρουση. Ο λαός βεβαίως μπορεί να νικήσει στην πορεία. Αλλά θα νικήσει όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πλαίσια αυτού του πολιτικού συστήματος, αλλά υπάρχει εναλλακτική λύση έξω και σε σύγκρουση με αυτό.
Εμείς λοιπόν, σε αυτές τις κυβερνήσεις που προβάλλουν τα άλλα κόμματα, στις υπουργικές καρέκλες, αντιπαραθέτουμε το ΚΚΕ μπροστάρη στην αναγέννηση του κινήματος για τους καινούργιους αγώνες και αντιπαραθέτουμε πρόταση εξουσίας, που έχει ένα όνομα: Εργατική λαϊκή εξουσία. Μια εξουσία που θα έχει τα πόδια της στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωράφια, στις λαϊκές συνοικίες, που θα στηρίζεται στον οργανωμένο λαό. Οχι στο λαό που ψηφίζει κάθε 3-4 χρόνια και εναποθέτει τις ελπίδες του στους περιοδεύοντες θιάσους των βουλευτών, που λένε ότι στα τοπικά προβλήματα θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά στη βουλή αποφασίζουν διαφορετικά.
Λαός κυρίαρχος αυτός που έχει τον πλούτο στα χέρια του
Στην εργατική - λαϊκή εξουσία, η οποία από την πρώτη στιγμή, θα κινηθεί στο εξής τρίπτυχο: Μονομερής διαγραφή του χρέους. Κοινωνικοποίηση του πλούτου που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, δηλαδή μετατροπή του φυσικού πλούτου και του πλούτου που έχει παραχθεί από τον ανθρώπινο μόχθο σε λαϊκή ιδιοκτησία, που θα συνεργάζεται και θα στηρίζει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, το συνεταιρισμό των μικροπαραγωγών που για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατόν από την αρχή να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία. Και που θα ορθώσει ο λαός το ανάστημά του να απεγκλωβιστεί από την καταλυτική δέσμευση των μονοπωλίων που επιβάλλει η ΕΕ και θα μπορέσει αυτός ο λαός να γίνει πραγματικά κυρίαρχος, για ένα και μοναδικό λόγο: Γιατί θα έχει τον πλούτο του τόπου στα χέρια του.
Δεν μπορεί να υπάρξει λαός κυρίαρχος, δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή κυριαρχία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, όταν αποφασίζουν τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ τι θα παραχθεί στην Ελλάδα, με ποιο κατώτερο μισθό, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τι θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί με κύριο σκοπό το κέρδος.
Για μας, στην Ελλάδα πρέπει να παραχθούν τα πάντα, που μπορεί να παραχθούν και να αναπτυχθούν με ένα σκοπό: Την ικανοποίηση των εσωτερικών λαϊκών αναγκών και κάτω από αυτούς τους όρους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η Ελλάδα να έχει και εναλλακτικές οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, γιατί βεβαίως μας ενδιαφέρει και η πώληση των προϊόντων στο εξωτερικό. Ετσι κι αλλιώς η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά κρίση και τα επόμενα χρόνια θα τρίβουν τα μάτια τους όσοι εργαζόμενοι πίστευαν ότι η ΕΕ θα δυναμώνει, θα διευρύνεται και θα εξασφαλίσει τη σύγκλιση των οικονομιών, των μισθών, των μεροκαμάτων και των κατακτήσεων.
Αυτή η ΕΕ θα παραδίδει στην κρίση, αργά ή γρήγορα θα αναδιπλωθεί σε άλλα σχήματα, αργά ή γρήγορα οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα είναι μεγαλύτερες, αργά ή γρήγορα μπορεί να πετάξουν με κλωτσιές χώρες της ΕΕ εκτός αυτής. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί όταν τους συνέφερε να τις έχουν κράτη - μέλη, τους συνέφερε, όταν τους συμφέρει να αναδιπλωθούν στον ισχυρότερο πυρήνα και να συνάψουν άλλες διεθνείς συμμαχίες, θα τις πετάξουν με κλωτσιές. Και είναι προτιμότερο, ο λαός με ψηλά το κεφάλι και με τον πλούτο τον ελληνικό στα χέρια του να αποφασίσει ο ίδιος να ξεκόψει από αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση, παρά να τον πετάξουν κλοτσηδόν και με τους όρους τους δικούς τους».

ΙΤΑΛΙΑ Αντεργατική νομοθεσία εν μέσω σκανδάλων


ΙΤΑΛΙΑ
Αντεργατική νομοθεσία εν μέσω σκανδάλων
ΡΩΜΗ.--
Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ενέκρινε χτες τις αλλαγές σχετικά με την εργατική νομοθεσία με ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ανοίγοντας έτσι το δρόμο για συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντιείχε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν (Αντζελίνο Αλφάνοτου «Λαού της Ελευθερίας», Πιερλουίτζι Μπερσάνι του «Δημοκρατικού Κόμματος» καιΦερντινάντο Καζίνι της «Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών») όπου εξέφρασαν τη συμφωνία στην προωθούμενη αντεργατική νομοθεσία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο επικεφαλής της εθνικιστικής, ρατσιστικής «Λέγκας του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσι εν μέσω σκανδάλου που αποκάλυψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως τουλάχιστον 200.000 ευρώ από κρατικές χρηματοδοτήσεις είχαν διοχετευθεί στην οικογένεια Μπόσι. Ο ίδιος, απέρριψε τους ισχυρισμούς και δήλωσε πως η παραίτησή του είναι οριστική και αμετάκλητη, ενώ προσωρινά την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει τριμελής επιτροπή. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα χρήματα δίνονταν για την κάλυψη των προεκλογικών αναγκών του κόμματος, ωστόσο, αυτά δαπανούνταν για να πληρωθούν σχολεία του μεγαλύτερου γιου του Μπόσι, αυτοκίνητα πολυτελείας, ταξίδια και άλλα έξοδα.

ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ Αστυνομική καταστολή ενάντια σε φοιτητές


ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Αστυνομική καταστολή ενάντια σε φοιτητές
Από την προχθεσινή επίθεση των αστυνομικών στους φοιτητές με σπρέι πιπεριού
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--
Η αστυνομική καταστολή και η βαρβαρότητα επιστρατεύτηκαν για άλλη μία φορά κατά φοιτητών που διαμαρτύρονταν προχτές εναντίον της αύξησης διδάκτρων. Αυτή τη φορά στο Κολέγιο της Σάντα Μόνικα, σε κινητοποιήσεις μάλιστα εναντίον της επιβολής του απόλυτου και απροκάλυπτου ταξικού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολα ξεκίνησαν όταν οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν απαιτώντας η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε για την αύξηση των διδάκτρων να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και εκείνοι. Οταν το αίτημα απορρίφθηκε οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα που πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να εισέλθουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στις περικοπές, όχι στις αυξήσεις. Η Παιδεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν». Τότε η αστυνομία που φρουρούσε το χώρο επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού, επίθεση που έγινε στον κλειστό χώρο ενός διαδρόμου. Αποτέλεσμα ήταν δύο φοιτητές να διακομιστούν στο νοσοκομείο και να παραμείνουν ενώ αρκετοί ήταν και οι ελαφρά τραυματίες.
Ο πρύτανης της Σχολής, Τσούι Τσανγκ, υπεραμύνθηκε της αστυνομικής επίθεσης τονίζοντας ότι ήταν «αναγκαία» προκειμένου «να επιβληθεί η δημόσια και προσωπική ασφάλεια». Κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει δημόσια ούτε η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis, Λίντα Κατέχη, όταν και πρωτοεκδηλώθηκε ανάλογη επίθεση με σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων το περασμένο φθινόπωρο.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η επίθεση ήταν απρόκλητη και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η δημόσια εκπαίδευση ιδιωτική και να πρέπει να πληρώνουν για κάτι που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολέγιο της Σάντα Μόνικα δεν αποφασίζει μόνο για την αύξηση των διδάκτρων εξαιτίας των σαρωτικών περικοπών. Η αύξηση εντάσσεται στην έγκριση ενός πιλοτικού προγράμματος όπου θα επιβληθούν συγκεκριμένα «τιμολόγια ανά πιστωτική μονάδα». Το πρόγραμμα σπουδών στη Σάντα Μόνικα, το πρώτο του είδους του στη χώρα, σχεδιάζει να χρεώσει 180 δολάρια ανά μονάδα (Credit), από 46 που είναι σήμερα. Ετσι, ένα και μόνο υποχρεωτικό μάθημα, όπως τα μαθηματικά (3 credit) ή αγγλική γλώσσα, σε ένα εξάμηνο θα κοστίζει 540 δολάρια, δηλαδή περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι φοιτητές για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θεωρείται πρότυπο για την εφαρμογή του και από άλλα πανεπιστήμια, όπως ορθά υποστηρίζουν οι φοιτητές, θα νομιμοποιήσει την Παιδεία δύο ταχυτήτων και θα καταστήσει απαγορευτική την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων.

TOP READ