4 Απρ 2012

Η εκμετάλλευση της πείνας


Η εκμετάλλευση της πείνας

Από το Cogito Ergo Sum
Έχουν περάσει μόλις 4 χρόνια από την τελευταία μεγάλη επισιτιστική κρίση που αντιμετώπισε ο πλανήτης (2007-2008) και ήδη ο Ο.Η.Ε. χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για την επανεμφάνιση του φαινομένου και, μάλιστα, σε χειρότερη μορφή. Τα όσα διαλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού με τίτλο "Έκθεση για την παγκόσμια κοινωνική κρίση 2011" είναι αποκαλυπτικά, ιδιαίτερα δε όσα περιλαμβάνονται στο "Κεφάλαιο 4: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση".

Η έκθεση επισημαίνει ότι το κύριο σημείο όπου οι οι δυο τελευταίες επισιτιστικές κρίσεις διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες είναι ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν οι μεγάλες τράπεζες, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στην διαμόρφωση των τιμών, μέσω των "προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων". Ας σημειώσουμε για τους μη γνώστες ότι, όπως υπάρχουν χρηματιστήρια αξιών (όπου "παίζονται" μετοχές, νομίσματα κλπ), έτσι υπάρχουν και χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικώτατο και γνωστότερο παράδειγμα την αγορά πετρελαίου (*).

Το "μπούκωμα" του καπιταλισμού με την υπερπληθώρα συσσωρευμένων κερδών, ανάγκασε τους απανταχού κεφαλαιούχους να αναζητήσουν νέες κερδοφόρες τοποθετήσεις. Έτσι, αυτά τα "αρπακτικά" του καπιταλισμού μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στην αγορά εμπορευμάτων, μετατρέποντας τις τιμές των τροφίμων σε αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου.


Ο ειδικός αναλυτής τού Ο.Η.Ε. Ολιβιέ ντε Σούτερ προειδοποιεί ότι η πρώτη "μεγάλη κερδοσκοπική φούσκα" του 21ου αιώνα θα είναι η επισιτιστική και προβλέπει ότι δεν είμαστε μακριά από την έκρηξή της. Στην ανάλυσή του, ο Σούτερ υπογραμμίζει τον ρόλο διαφόρων μεγάλων παικτών στο παιχνίδι με τις τιμές των τροφίμων (π.χ. η Goldman Sachs, η ασφαλιστική AIG, η -"μακαρίτισσα" πια- Lehman Brothers κλπ), οι οποίοι μέχρι τον Ιούλιο του 2008 είχαν επενδύσει 317 δισεκατομμύρια δολάρια σε βασικά εμπορεύματα και, ειδικώτερα, σε τρόφιμα και ορυκτά. Μάλιστα δε, η επιτροπή τού πολιτειακού κονγκρέσσου, η οποία εξετάζει την υπόθεση της Lehman Brothers, εκτιμά ότι από τις αρχές τού 2003 ως και τον Μάρτιο του 2008 τα επενδεδυμένα κεφάλαια στα εμπορεύματα αυξήθηκαν κατά 2.000% (!), φθάνοντας από τα 13 δισ. στα 260 δισ. δολλάρια! Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων επενδύθηκε στις προθεσμιακές αγορές του ρυζιού, του καλαμποκιού και της σόγιας, τριών προϊόντων που συνιστούν τη διατροφική βάση δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
Μια άλλη παράμετρος της επισιτιστικής κρίσης αφορά την δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων βασικών προϊόντων διατροφής για την παραγωγή βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της προσπάθειας των αναπτυγμένων οικονομιών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Στην έκθεση του Ο.Η.Ε. σημειώνεται ότι οι αναπτυγμένες χώρες παρέχουν σε ετήσια βάση 13 δισ. δολλάρια για επιδοτήσεις στην παραγωγή βιολογικού ντίζελ. Αυτό έχει ως συνέπεια εκατοντάδες εκατομμύρια τόννοι δημητριακών να μετατρέπονται σε καύσιμο και να αφαιρούνται από την ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 119 εκατομμύρια από 416 εκατομμύρια τόννους δημητριακών που παράχθηκαν το 2009 πήγαν στα αποστακτήρια αιθανόλης. Η ποσότητα αυτή ήταν αρκετή για να θρέψει 350 εκατομμύρια ανθρώπους για ένα χρόνο!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άφθονα άλλα παραδείγματα, όπου ο καπιταλισμός ρυθμίζει την παραγωγή ανάλογα με τα κέρδη του και όχι ανάλογα με τις ανάγκες των λαών. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να κάνουμε λόγο για το "ξήλωμα" της ζούγκλας τού Αμαζονίου, προκειμένου να δημιουργηθούν εδάφη κατάλληλα για την καλλιέργεια φυτών που θα προορίζονται για παραγωγή βιοκαυσίμων. Επίσης, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εκατομμύρια στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται ζωοτροφές προορισμένες να θρέψουν τα γελάδια από τα οποία θα προκύψουν τα χάμπουργκερ που χρειάζονται τα φαστφουντάδικα του αναπτυγμένου κόσμου.

Ό,τι κι αν αναφέρουμε, το συμπέρασμα είναι ένα: την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλόκληρο τον κόσμο (από την υποσαχάρια Αφρική ίσαμε το Μπαγκλαντές) υποφέρουν από την πείνα, ο "θαυμαστός καινούργιος κόσμος" -που ονειρεύτηκαν ο Φρήντμαν και τα παιδιά του από το Σικάγο- βρίσκει τον τρόπο να βγάλει ακόμη περισσότερα κέρδη από την εκμετάλλευση αυτής της πείνας.


(*) Οι κινηματογραφόφιλοι θα θυμούνται την ταινία "Πολυθρόνα για δύο" ("Trading Places", με τους Νταν Έυκροϋντ και  Έντι Μέρφυ), όπου το μεγάλο "κόλπο" γίνεται ακριβώς σε ένα τέτοιο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Πλατεία Αυτοκτονίας


Πλατεία Αυτοκτονίας


Αυτό ήταν το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του Σκάι. Ή αλλιώς το ρεπορτάζ των ηθικών αυτουργών στο έγκλημα. Και όπως κάθε ηθικός αυτουργός που μετά το έγκλημα προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του, έτσι και οι δημοσιογράφοι του Σκάι, αφού έχουν τοποθετήσει στην πρέσα έναν ολόκληρο λαό, προστατεύοντας τα συμφέροντα του κεφαλαιοκράτη ιδιοκτήτη του σταθμού, προσπαθούν ύστερα να βρούν ψυχολογικά προβλήματα πίσω από κάθε πράξη απόγνωσης.


Λαγωνικά της ενημέρωσης σου λέει. Τις απλές, απλούστατες αιτίες των αυξανόμενων αυτοκτονιών στην χώρα, δεν μπορούν φυσικά να τις αντιληφθούν. Για αυτές φταίει μονάχα η κακή μας η τύχη.


"Φεύγω για να μην αφήσω χρέη στα παιδιά μου". Αυτές ήταν οι τελευταίες κουβέντες που βγήκαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τα χείλη του 77χρονου συνταξιουχου φαρμακοποιού που έστρεψε στον εαυτό του ένα όπλο και αυτοκτόνησε σήμερα το πρωί μέσα στην πλατεία Συντάγματος. 

Άραγε, πόσες φορές έχουμε ακούσει απο τα χείλη των δημοσιογράφων του Σκαι, για την προνομιούχο συντεχνία των φαρμακοποιών ? Πόσες φορές έχουν σταθεί απέναντι στους φαρμακοποιούς και τις απεργίες του κλάδου ?

Τους αφαιρείς το δικαίωμα να αγανακτήσουν με την αντιλαϊκή θύελλα, τους αφαιρείς το δικαίωμα να αντιδράσουν απέναντι σε αυτούς που τους κλέβουν την ζωή ... τους φορτώνεις με ενοχές, καθυβρίζεις τα κινήματα, αποκλείεις κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση, εξαϋλώνοντας ουσιαστικά την όποια ελπίδα των ανθρώπων αυτών ... και ύστερα απορείς γιατί.

Δεν βγαίνουν τα κουκιά!!Αναβάλονται οι εκλογές ;;;


Δεν βγαίνουν τα κουκιά!!Αναβάλονται οι εκλογές ;;;


Τη βεβαιότητά της ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε ομιλία της στο ΤΕΙ Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τον προβληματισμό της για πιθανή μετάθεση των εκλογών για το φθινόπωρο. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε ακόμη η Αλ.Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «σήμερα όλοι παραδέχονται ότι το ΚΚΕ έχει μια άλλη πρόταση, αλλά λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει άμεση πρόταση λύσης, γιατί δηλώνει ότι δε θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα, εάν γίνει μια κυβέρνηση όπου δε μετέχει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορεί να μετέχουν όλοι οι άλλοι». 
Η διαφωνία μας με μια τέτοια κυβέρνηση, είπε η κ. Παπαρήγα, δεν είναι ότι θα φέρει λίγα θετικά, ενώ εμείς θέλουμε πολλά θετικά. Η διαφωνία με μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι επίσης, ότι θα φέρει μια μερική ανατροπή, ενώ εμείς θέλουμε καθέτως και οριζοντίως ριζική.

» Η διαφορά είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων και μάλιστα, θα είναι ένα διάλειμμα και θα δώσει τη δυνατότητα πάνω στην απογοήτευση του λαού, που θα
συναντήσει, να επιστρέψουν οι παλιοί πίσω, κάτι που έχει γίνει επανειλημμένα».

» Εμείς», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, λέμε ότι για το λαό είναι ευτύχημα ότι υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα που δεν δέχεται να μπει σε μία κυβέρνηση η οποία στα σίγουρα, όχι μετά από ένα διάστημα αλλά την άλλη μέρα, θα προδώσει το λαό».

Μετέχοντας σε μια κυβέρνηση, σημείωσε, δεν μπορείς να παίζεις σε δύο ταμπλό, να είσαι στην κυβέρνηση και από την άλλη να καλείς τον κόσμο σε απεργίες και κινητοποιήσεις. Να φέρνεις τροπολογίες στη Βουλή κόντρα στους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση. Είσαι κυβέρνηση, δεν είσαι αντιπολίτευση.

Επομένως τόνισε, με τα σημερινά δεδομένα, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, με όλη την κατάσταση που υπάρχει, το πρακτικό και το κύριο είναι από την κάλπη να βγει ισχυρός ο λαός και αυτό συνδέεται και με το ισχυρό εκλογικά ΚΚΕ. Αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό.

Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών η κ. Παπαρήγα είπε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και πρόσθεσε ότι «ψιθυρίζουν για εκλογές στις 6 Μάη, αλλά έχουμε κάτι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί και να ζητήσουν μια μετάθεση για διάφορους λόγους. Επαγρυπνούμε, εμείς θεωρούμε ότι ωρίμασε το πράγμα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν.
» Αλλά ένα πράγμα που τους προβληματίζει είναι αν θα έχουν κυβέρνηση πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να περάσει τα μέτρα τον Ιούνη ή μήπως να περάσουν τα μέτρα τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με το πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση και με εντολές και διαβουλεύσεις και να τις πάνε τον Σεπτέμβρη. Έχουν κολλήσει και μερικά πράγματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

» Μπορεί να δημιουργήσουν και κανένα συμβάν έτσι περίεργο και να τις πάνε τον Σεπτέμβρη για να προλάβουν τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με εντολές, προγραμματικές δηλώσεις της
κυβέρνησης, μήπως κερδηθεί χρόνος».
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι δεν καταλαβαίνεις;...


Τι δεν καταλαβαίνεις;...
«Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση που μας συγκρίνει με μισθούς Βουλγαρίας»,
αναφωνούσε με τίμια απορία - μα και με απροσποίητη ενόχληση - ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε τηλεοπτικό σταθμό.
Αρα, λοιπόν, τέτοιο θέμα, όπως επέμεινε ο κύριος υπουργός, όχι μόνο δεν τίθεται, αλλά και κακώς συζητείται...
*
Δεν θα ισχυριστούμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ψεύτης.
Ας του... πιστώσουμε, δηλαδή, πως ενδεχομένως να αγνοεί το γεγονός ότι:
Είναι ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση (τυγχάνει και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα) ο Παντελής Καψής, ο οποίος
- από το ίδιο κανάλι που ο Παπακωνσταντίνου απορούσε με τη συζήτηση περί μισθών Βουλγαρίας -
στην ερώτηση «θα πάτε τους μισθούς στα 300 ευρώ;» εκείνος απαντούσε:
«Γιατί, ξέρετε εσείς κάποια άλλη λύση;»...
Οταν συνεπώς ο Παπακωνσταντίνου πληροφορηθεί κάποτε τη δήλωση Καψή, και εφόσον η συζήτηση περί μισθών Βουλγαρίας του φαίνεται τόσο... ακαταλαβίστικη (του Παπακωνσταντίνου), δεν έχει παρά να σηκώσει το ακουστικό του τριψήφιου υπουργικού του τηλεφώνου, να πάρει τον Καψή, για να του δώσει (ο Καψής) να την... καταλάβει.
*
Δεν θα ισχυριστούμε, επίσης, ότι ο Παπακωνσταντίνου είναι υποκριτής και φαρισαίος.
Ανθρωπος είναι κι αυτός, μπορεί να του ξέφυγε, μπορεί το μάτι του και το αυτί του να μην πήραν χαμπάρι την εικόνα της Λαγκάρντ (η οποία μεταδόθηκε στα ΜΜΕ δεκάδες φορές).
Μπορεί με δυο λόγια να μη γνωρίζει ο καλός υπουργός ότι ήταν η Λαγκάρντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εκείνη η οποία κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους να ζήσουν με μισθούς Κροατίας.
Εδώ, βέβαια, ας βάλουμε μια υποσημείωση:
Ισως ο Παπακωνσταντίνου τις συζητήσεις που μας συγκρίνουν με μισθούς Κροατίας να τις... καταλαβαίνει και να μην του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Πιθανώς, η αλλεργία του να φουντώνει μόνο με τις άλλες συζητήσεις. Εκείνες που μιλούν για μισθούς Βουλγαρίας.
Λογικό: Αλλο Κροατία, άλλο Βουλγαρία. Μην το κάνουμε τώρα «τι Λοζάνη, τι Κοζάνη»...
*
Εντούτοις, παρά την καλόπιστη διάθεσή μας, παρ' ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρούμε τον Παπακωνσταντίνου ψεύτη, υποκριτή και φαρισαίο
(σσ: βλέπετε εσείς κανένα λόγο για κάτι τέτοιο;),
δεν κρύβουμε ότι μπήκαμε στον πειρασμό να τον θεωρήσουμε... αδιάβαστο, όπως ο άλλος συνάδελφός του, ο Χρυσοχοΐδης (που όση αμέλεια έδειξε στην ανάγνωση του μνημονίου με την τρόικα, τόση επιμέλεια επιδεικνύει να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια κάθε μνημόνιο ανθρωπιάς στο θέμα των μεταναστών).
Ο Παπακωνσταντίνου έχει φυσικά τα ελαφρυντικά του:
Το δεύτερο μνημόνιο στο οποίο προχώρησαν οι «σωτήρες» του τόπου ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες σελίδες. Ετσι δεν αποκλείεται η σελίδα 427 του μνημονίου να του ξέφυγε.
Και να που - κατά μια διαβολεμένη σύμπτωση - ακριβώς σε αυτή τη σελίδα είναι, στην σελίδα 427 του μνημονίου, όπου αναφέρονται όλα όσα... δεν καταλαβαίνει ο Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα τα εξής:
*
«Τα μέτρα αυτά (σσ: μειώσεις μισθών κλπ) θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)»!
*
Να επομένως από πού ξεκινάει η συζήτηση περί μισθών Βουλγαρίας (που ο Παπακωνσταντίνου... δεν την καταλαβαίνει):
Από το γεγονός ότι ο Παπακωνσταντίνου και οι όμοιοί του, όχι μόνο το... συζητούν να μας πάνε σε μισθούς Βουλγαρίας (Ρουμανίας, Λετονίας, Αλβανίας κλπ), όχι μόνο το σκέφτονται,
αλλά το αποφάσισαν κιόλας!
Το ψήφισαν!
Το έκαναν νόμο του κράτους με ισχύ μέχρι το... 2042!
Και τώρα τι κάνουν; Με το πιο αθώο ύφος του ανήξερου, ζητούν την ψήφο του λαού ώστε να τους λυθούν τα χέρια για να διαπράξουν αμέσως μετά τις εκλογές ένα προειλημμένο έγκλημα. Ενα έγκλημα που, όμως, οι ίδιοι εκείνοι που το αποφάσισαν, ισχυρίζονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι... δεν το έχουν καταλάβει!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΥΡΩΖΩΝΗ Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση
Τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και αναιμική
Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη να είναι αναιμική
Associated Press
Η Ευρωζώνη αναμένεται να βγει από την κρίση φέτος την άνοιξη, αλλά η οικονομία της θα παραμείνει στάσιμη τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις των στατιστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά κρίση εναλλάσσεται με περιόδους αναιμικής ανάκαμψης.
Οι υπηρεσίες αυτές (Insee, Ifo και Istat) επιβεβαιώνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά τη μείωσή του κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Προβλέπουν ακόμα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα παρουσιάσει ελαφρά ανάπτυξη, της τάξης του +0,1%. Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε χτες η Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ κλιμακώνουν την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων. ΤοΒέλγιο«θα χρειαστεί νέα, κολοσσιαία προσπάθεια λιτότητας έως το 2015», επισημαίνουν πρωτοσέλιδα άρθρα στο χτεσινό βελγικό Τύπο.
«Η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης που εκδόθηκε χτες το πρωί. Επιτάχυνση της υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. «Γενικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο», όμως «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.
Η Γερμανία είναι ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Π. Νέτσας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου, αφού Τσεχία, μαζί με τη Μ. Βρετανία, είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ η Ιρλανδία θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 31 Μάη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ» Ολες οι «εφεδρείες» των αστών στο προσκήνιο


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ»
Ολες οι «εφεδρείες» των αστών στο προσκήνιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η «ανανέωση» του πολιτικού σκηνικού στήνεται εδώ και μήνες μεθοδικά, καθώς οι Γερμανοί Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP κυρίως πληρώνουν το πολιτικό κόστος για την εδώ και πολλά χρόνια ασκούμενη αντεργατική πολιτική. Ετσι μετά την εκλογή του δήθεν «υπερκομματικού» Γιόχαμ Γκάουκ στην θέση του προέδρου, ένας ακόμη, νέος πολιτικός παράγοντας «αναδύεται» προκειμένου να «ξεπλύνει» το πολιτικό κατεστημένο. Το «Κόμμα των Πειρατών», που ενισχύονται «εντυπωσιακά στις δημοσκοπήσεις μετά την ισχυρή παρουσία τους στις περιφερειακές εκλογές του Σάαρλαντ. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το περιοδικό «Stern» «δίνει» στους «Πειρατές» ποσοστό 12%, μόλις μία μονάδα διαφορά από τους Πρασίνους (13%). Πρώτο κόμμα σταθερά οι Χριστιανοδημοκράτες - CDU της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (35%) και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 25% ενώ το FDP, συγκεντρώνει 3% κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή (Μπούντεσταγκ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 12% των «Πειρατών» αν και δημοσκοπικό, είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 7,4% που έλαβε στις τοπικές εκλογές στη Σάαρλαντ και το 9% που είχε λάβει στις αντίστοιχες εκλογές στο Βερολίνο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σίγουρα δε, πολύ μεγαλύτερο από 0,1% που είχαν λάβει στις γενικές εκλογές του 2009. Αυξάνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους και αναμένεται να κερδίσουν κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές των κρατιδίων Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που θα διεξαχθούν το Μάιο.
Οχι τυχαία. Το «Κόμμα των Πειρατών» που ιδρύθηκε το 2006 και έχει κεντρικά συνθήματα τη «διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες» αποτελεί αντίγραφο του πρώτου που εμφανίστηκε στη Σουηδία, ενώ τα στελέχη του είναι πρώην μέλη του CDU και του FDP. Πρόκειται φυσικά για ένα μόρφωμα που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και προωθείται για την εκτόνωση της οργής των νέων ειδικά και είναι έτοιμο να συμβάλλει σε κυβέρνηση συνασπισμού, προκειμένου να στηριχτούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών στην χώρα.

TOP READ