24 Ιαν 2012

«Λεφτά υπάρχουν»!


«Λεφτά υπάρχουν»!
Στις τράπεζες - και μέσω αυτών στα μονοπώλια, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους πλουτοκράτες - από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα έχουν διατεθεί:
*
1) 28 δισ. από τη ΝΔ
Με το νόμο 3723/2008 δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν οι τράπεζες από το κράτος τις ακόλουθες ενισχύσεις:
  • 5 δισ. ευρώ σε μετρητά.
  • 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία τα καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λαμβάνουν ισόποση χρηματοδότηση, με πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1%.
  • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια που μπορούν να συνάψουν οι τράπεζες με τρίτους, δάνεια που, επίσης, έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
*
2) 80 δισ. από το ΠΑΣΟΚ
Με το Μνημόνιο (νόμος 3845/2010), αλλά και με τους νόμους που ακολούθησαν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα δεν παρέλειψαν να επιβάλουν μια νέα μεγάλη και προκλητική χρηματοδότηση των τραπεζών από το κράτος, ως εξής:
  • 10 δισ. ευρώ σε μετρητά από το νεοϊδρυόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο σκοπός του οποίου - κατά το μνημόνιο - είναι «να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών». Τα 10 δισ. ευρώ προήλθαν από τα 110 δισ. της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα, για τα οποία ο ελληνικός λαός πληρώνει με μειώσεις μισθών, συντάξεων, χαράτσια κλπ.
  • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια από τρίτους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για την πρόβλεψη του μνημονίου περί επαύξησης των αρχικών 15 δισ. ευρώ που προβλέπονταν από το νόμο 3723/2008 της ΝΔ, τα οποία πλέον έγιναν 30 δισ. ευρώ.
  • 25 δισ. ευρώ σε επιπλέον δάνεια από τρίτους, πάλι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με το νόμο που ψηφίστηκε λίγους μήνες μετά το μνημόνιο, στις 3 Σεπτέμβρη 2010 (ν. 3872/2010, άρθρο 7).
  • 30 δισ. ευρώ με ειδική ρύθμιση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που ψήφισαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., τον Απρίλη του 2011.
*
3) 60 δισ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου»
Στις 21 Νοέμβρη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, συζητήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτέμβρη και προέβλεπε αρχικά την παροχή εγγύησης του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας για κάλυψη πιστώσεων ύψους 30 δισ. προς τις τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας, το προβλεπόμενο ποσό αυξήθηκε στα 60 δισ. ευρώ!
*
Συγκεντρωτικά, λοιπόν:
Με το νέο αυτό «πακέτο» που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Παπαδήμου,
τα κεφάλαια που έχουν πάει σε τράπεζες με τη μορφή μετρητών, εγγυήσεων κ.λπ., φρόντισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.,
να έχουν φτάσει πλέον στα 168 δισ. ευρώ.
*
Το ποσό αυτό
- το οποίο αφορά ενισχύσεις μέσω «εθνικών ταμείων» και στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έχουν πάει στις τράπεζες μέσω των παράλληλων μηχανισμών της ΕΚΤ -
α) ξεπερνά κατά 53% όλο το δάνειο του πρώτου μνημονίου, το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί παρά κατά το ήμισυ,
β) ξεπερνά κατά 30% το ποσό του δανείου του δεύτερου μνημονίου, πριν καν αυτό ακόμα υπάρξει!
*
Είναι προφανές:
Λεφτά- για κάποιους -υπάρχουν...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Διόγκωση των «επιδοτήσεων» στο ΔΝΤ!



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Διόγκωση των «επιδοτήσεων» στο ΔΝΤ!
Νομοθετική «κύρωση» για επιπλέον «κεφάλαια συνεισφοράς» ύψους 1,5 δισ. ευρώ
Σε απόλυτη συνέπεια με τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους απέναντι στο λαό, όσο και με τις στρατηγικές επιλογές και τις συμμαχίες τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση «συνεισφοράς» της στο ΔΝΤ με επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ!
Για το συγκεκριμένο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, που τώρα έρχονται να την περιβάλουν και με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης που κατάθεσαν στη Βουλή στο νομοσχέδιο «κύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του ΔΝΤ σχετικά με την 14η Γενική Αναθεώρηση των μεριδίων συμμετοχής και τη μεταρρύθμιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου».
Η συμμετοχή του ελληνικού κράτους από 1,3 δισ. ευρώ σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα»(SDR) - χρηματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ - εκτινάσσεται στα 2,4 δισ. SDR, με το ποσοστό της διόγκωσης να ξεπερνά το 84%! Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις 2 Νοέμβρη 2011 (1 SDR=1,14082 ευρώ) η πρόσθετη δαπάνη ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Το κονδύλι θα καλυφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας με τη μορφή άτοκου δανείου, που με τη σειρά του έρχεται να διογκώσει και το «υπό κουρά» κρατικό χρέος τους. Με τη νομοθετική ρύθμιση, η συγκυβέρνηση έρχεται να θωρακίσει τη θέση του κράτους και της ντόπιας πλουτοκρατίας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.

Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας
Συζητάνε νέο μνημόνιο με μέτρα που οδηγούν βαθύτερα στη φτώχεια το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία
Πόλεμος τώρα στον πόλεμο της πλουτοκρατίας! Η ταξική πάλη έχει θυσίες, η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση
Νέα βάρβαρα μέτρα και διαρθρωτικές ανατροπές μόνιμου χαρακτήρα, που θα οδηγήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, ετοιμάζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μέσω του μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τα μέτρα προβλέπουν παραπέρα μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν και χτες ότι υπάρχει «ομοφωνία» από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων στη λήψη των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν απέκλειαν μέσα στη βδομάδα και αφού ολοκληρωθούν οι «διαπραγματεύσεις» με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, να υπάρξει νέα σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τους Γ. Παπανδρέου, Αν. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, ώστε να «κλειδώσει» το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ήθελαν την τρόικα να ζητάει την υπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού σε δεσμευτικό «κείμενο» που θα συνοδεύει το νέο μνημόνιο. Σχετική αναφορά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα και ο Λ. Παπαδήμος, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όταν είχε παρουσιάσει το σύνολο των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική συμμαχία επιδιώκει να διαμορφωθεί μέσα στη βδομάδα η οριστική συμφωνία με την τρόικα για την υπογραφή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν τα νέα σκληρά μέτρα στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, χτες, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η «διαπραγμάτευση» μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη, αφού όπως σημείωναν τα «πάντα συνδέονταν και με την εξέλιξη του "PSI"».
Το νέο πακέτο μέτρων
Τα μέτρα, που ετοιμάζεται να επιβάλει μέσω του νέου μνημονίου η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:
1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Μεθοδεύεται μέσω τους παγώματος (επί της ουσίας κατάργηση) των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθολική επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς - εξαθλίωσης. Ακόμα, με κατάργηση ή δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού, «πάγωμα» για τέσσερα χρόνια ή ακόμα και την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), «πάγωμα» της αύξησης του 2,5%, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλη.
2. Επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Μέσω της επιβολής τετραήμερης εργασίας ή της εκ περιτροπής εργασίας, που θα εξασφαλίσουν στους εργοδότες άμεση μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» από 15% μέχρι 20%.
3. Μεγαλύτερη «ευελιξία» για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με δραστικές μειώσεις στις αποζημιώσεις των απολύσεων και κατάργηση κάθε είδους «πλαφόν» στον αριθμό των μηνιαίων απολύσεων που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες, βάσει της ισχύουσας κατάπτυστης νομοθεσίας.
4. Περαιτέρω μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις: Μέσω των συγχωνεύσεων των επικουρικών ταμείων και την επιβολή μειώσεων μέχρι 25% επί των συντάξεων.
5. Νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
6. Απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 - 200.000 την επόμενη τριετία. Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων, αλλά και του καθεστώτος της «αξιολόγησης» που θα υπάρξει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
7. Δραστική περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους. Στη «λίστα» μπαίνει το σύνολο των επιδομάτων ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να κοπούν τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ. Οι περικοπές θα επιβληθούν με τη θέσπιση νέων πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψιν και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων.
8. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα. Με την ένταξη των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο. Οι μειώσεις στους μισθούς θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%.
9. «Λουκέτα» και νέες απολύσεις σε δημόσιους φορείς. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν χιλιάδες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου. Θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.ά.
10. «Ψαλίδι» στις υγειονομικές παροχές. Στόχος της κυβέρνησης η δραστική μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο οι περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. Θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα πλήξουν εκατομμύρια ασφαλισμένους.
11. Απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω μειώσεις μισθών σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Στη μαύρη λίστα κυβέρνησης και τρόικας μπαίνουν όλες οι πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, κ.ά.), καθώς και οι τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
12. Αμεσο άνοιγμα όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Στόχος είναι να δοθεί νέος ζωτικός χώρος κερδοφορίας στις πολυεθνικές, μέσω της εξόντωσης χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων.

TOP READ