23 Νοε 2012

Τι αλλο περιμενεις ρεεεεεεεεεεεεεεε


Τ' ακούσαμε κι αυτό. "Θέλετε πετρέλαιο; Φέρτε τηγανέλαιο!" * 
Βάζουν τους μαθητές να μεταφέρουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τα σπίτια τους στα σχολεία, για να τα παραλαμβάνουν εταιρείες με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση των σχολείων...



 
 «Όπως δήλωσε στο Newsit o αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, 
Θεόδωρος Θεοδωρίδης "αποφασίσαμε να αναλάβουμε 
αυτή την πρωτοβουλία καθώς ο χειμώνας που έρχεται 
είναι δύσκολος και σκοπός μας είναι να μην κλείσει 
κανένα σχολείο από το κρύο..."» ** 

Υιοθετώντας την πρόταση της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» - πρόκειται για Κίνηση, που οργανώνει, κατά καιρούς, την απευθείας πώληση τροφίμων κι άλλων αγαθών στους Λαρισαίους - και με πρόσχημα περιβαλλοντική δραστηριότητα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, με έγγραφό της προς τις Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολείων, καλεί τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Λάρισας να συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τα σπίτια τους και να τα μεταφέρουν στα σχολεία τους, όπου θα τα παραλαμβάνουν εταιρείες και θα τα χρησιμοποιούν κι αξιοποιούν για δικό τους κέρδος! Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη δραστηριότητα θα αμείβονται σε είδος, υλικά καθαρισμού, αναλώσιμα κλπ.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ενέργεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημειώνει πως αυτό γίνεται την περίοδο που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υποχρηματοδοτεί τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι «η δεύτερη δόση της χρηματοδότησης του 2012 τώρα φτάνει στα σχολεία, η δε τρίτη δόση οδηγείται - μαζί με τους μισθούς, τις συντάξεις και το πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολείων - στη διάσωση του κεφαλαίου».
Και συνεχίζει: «Μια χαρά μονόδρομος παρουσιάζεται, λοιπόν, το "βραβείο" για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες. Ανοίγει ο δρόμος, κάθε σχολείο να μπορεί να επιβιώνει μόνο του οικονομικά, με την πενιχρή κρατική επιχορήγηση που κάθε χρόνο και μειώνεται, αναζητώντας έσοδα από τέτοιου είδους προγράμματα, σπόνσορες και χορηγούς. Αυτό είναι το σχολείο που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το "νέο σχολείο" της αγοράς, της ημιμάθειας και των χορηγών».

Η ανακοίνωση - καταγγελία καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων να μην υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και άλλα τέτοιου είδους που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας να πάρει θέση για το ζήτημα. Η ανακύκλωση τέτοιων υλικών μπορεί και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους».

Στην Πέλλα το... ανταλλάσσουν με πετρέλαιο!

Αναλόγως και στην Πέλλα, με την ανακύκλωση τηγανέλαιων σκοπεύει η Αντιπεριφέρεια να εξασφαλίσει μέρος των αναγκαίων καυσίμων για τη θέρμανση των σχολείων, καθώς οι δήμοι που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων δεν έχουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Έτσι, μετά από πρόταση της εταιρείας «Ionian Recycle», η Αντιπεριφέρεια Πέλλας συζητά την ένταξη όλων των σχολικών μονάδων του νομού σε πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων. Με βάση την αρχική συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Αντιπεριφέρειας, προβλέπεται ότι για κάθε 10.870 κιλά τηγανέλαιου που θα συγκεντρώνονται, θα αποδίδονται στο σχολείο 1.200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση αυτή προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού Πέλλας. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα κληθούν οι διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν και τα σχετικά συμφωνητικά με την εταιρεία.
«Η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η δυνατότητα να γίνει με ένα ανταποδοτικό όφελος για τις σχολικές μονάδες δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο», είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θ. Θεοδωρίδης.

«Δε θα "βγάλουμε λάδι" την κυβέρνηση και την πολιτική που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας! Δε θα σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στην επίθεση των επιχειρήσεων, της ΕΕ, της κυβέρνησης και στα τσιράκια της, περιφερειάρχες και δημάρχους. Κανένας να μη μαζέψει τηγανέλαιο για να το ανταλλάξει με πετρέλαιο! Είναι κοροϊδία!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Πέλλας της ΚΝΕ. Και καλεί τους μαθητές να παλέψουν για χρηματοδότηση τώρα από το κράτος, στο ύψος των αναγκών, για τη λειτουργία των σχολείων και τη μόρφωσή τους.

*   Θέλετε πετρέλαιο; Φέρτε τηγανέλαιο!  ΕΔΩ

 ** "Μαθητές ανακυκλώνουν τηγανέλαιο για να 
      αγοράσουν  πετρέλαιο για το σχολείο τους!"  ΕΔΩ 



 Αναρτήθηκε από Crousma  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ