27 Ιαν 2012

Προτιμούν το θάνατο απ' τα «λευκά κελιά»


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Προτιμούν το θάνατο απ' τα «λευκά κελιά»
Κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου
Στιγμιότυπο από την εξέγερση στις φυλακές Μπαϊραμπασά της Τουρκίας
Associated Press
Απ' τις 20 Οκτώβρη 2000 οι 816 πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας. Την 30ή μέρα οι εκατό απ' αυτούς αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και κυρίως αρνούμενοι να μπουν στα λεγόμενα «λευκά κελιά».
«Θα πεθάνουμε αλλά στα κελιά δε θα μπούμε»,ήταν το μήνυμα των κρατουμένων που μετέφερε χτες η Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Τα «λευκά κελιά» (φυλακές τύπου F, όπως τις ονόμασε ο κατασκευαστής τους), αμερικανικής έμπνευσης, είναι απομονωμένα ατομικά κελιά. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η αντιτρομοκρατική επιτροπή του ΝΑΤΟ έκανε πρόταση στα κράτη- μέλη του για τη μετατροπή όλων των φυλακών σε ατομικά κελιά.
Συγκλονιστική είναι η επιστολή που έστειλε προς την οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας ένας πολιτικός κρατούμενος, όπου περιγράφει την κατάσταση που βιώνει σε αυτά τα κελιά. «Εδώ δεν είναι ζωή, 2-5 βήματα απόσταση, 2-3 βήματα ευρύχωρα: τουαλέτα, νεροχύτης, μπάνιο, καρέκλα. Μια βιβλιοθήκη, που δεν ξέρω για ποιο λόγο βρίσκεται εδώ. Ο φωταγωγός σαν ένα μικρό κελί, μπορώ να πω σαν ένας τάφος. Το πιο φοβερό... δε βλέπω καθόλου μα καθόλου ήλιο. ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑΨΑΝΕ».
Εξίσου συγκλονιστική ήταν η καταγγελία του Γιλντιρίμ, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Στόχος, όπως είπε, του «καθεστώτος της Τουρκίας είναι η πλήρης απομόνωση των πολιτικών κρατουμένων, η παράδοσή τους στο φασισμό και ο εξαναγκασμός τους να εγκαταλείψουν τις ιδέες τους. Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία επιδιώκει να βάλει τους πολιτικούς κρατουμένους σε κελιά απομόνωσης στις φυλακές. Στα μονόκλινα κελιά θα υποβάλλονται σε βασανιστήρια και θα ολοκληρώνεται η εκτέλεση των κρατουμένων».
Είναι χαρακτηριστικό πως η εγκύκλιος, που υπογράφηκε στις 6.1.2000 από τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας της Τουρκίας, προβλέπει τη μετατροπή των φυλακών στα μοντέλα F και την κράτηση των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές αυτές. Ετσι, όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε απομονωμένα ατομικά κελιά. Η επικοινωνία μεταξύ τους θα απαγορευτεί και δε θα έχουν ελεύθερο επισκεπτήριο. Η επίσκεψη των δικηγόρων θα γίνεται σύμφωνα με ειδικές προϋποθέσεις, που προβλέπουν, ανάμεσα στα άλλα, την παρακολούθηση των συνομιλιών τους με τους κρατούμενους και την απαγόρευση του δικηγόρου να έχει μαζί του ακόμα και το φάκελο της υπόθεσης. Σε περίπτωση ασθένειας, η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι αδύνατη αν δεν εγκριθεί και από τα τρία υπουργεία. Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι κι έξι μήνες και στο μεταξύ ο κρατούμενος να έχει πεθάνει.
Οποιος μπαίνει στα «λευκά κελιά» χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και εξαφανίζονται τα αντανακλαστικά του. Ο κρατούμενος χάνει την προσωπικότητά του μετά από μακράς διάρκειας απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ