21 Δεκ 2011

Αστεγα 1,6 εκατομμύρια παιδιά



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τα παιδιά που είναι άστεγα στη μητρόπολη του καπιταλισμού έχουν φτάσει πλέον τα 1,6 εκατομμύρια, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 38% από το 2007, δηλαδή μόλις σε μία τετραετία, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τις άστεγες οικογένειες (National Center on Family Homelessness). Η οργάνωση μάλιστα απευθύνει επείγουσα έκκληση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που πλήττει ένα στα σαράντα πέντε παιδιά.
«Ο κίνδυνος για ένα παιδί να μείνει χωρίς στέγη είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 15.000 οι διαθέσιμες κατοικίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση και σημειώνει ότι τα άστεγα παιδιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από άλλα ή άλλη πληθυσμιακή κατηγορία από την πείνα, τις ασθένειες, το άγχος και τις μαθησιακές δυσκολίες που θα υποθηκεύσουν το μέλλον τους οριστικά. Το 42% των παιδιών αυτών δεν είναι πάνω από έξι ετών και το ένα τρίτο εξαρτώνται μόνο από τις μητέρες τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Τα μισά από το σύνολο των αστέγων ζουν σε έξι πολιτείες και τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα στοιχεία σε περιοχές και πολιτείες όπου η κρίση έχει χτυπήσει πιο δυνατά, όπως Τζόρτζια, Αλαμπάμα και Καλιφόρνια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΠΑ



Στον «Προκρούστη» κοινωνικές παροχές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η «συναίνεση» θριάμβευσε για άλλη μια φορά για το «καλό της οικονομίας και της χώρας», επί της ουσίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, και τελικά εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις κρατικές ομοσπονδιακές δαπάνες συνολικού ύψους 915 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού. Προτάσσεται, υποτίθεται, το «κοινό καλό», καθώς, χάρη του νομοσχεδίου, οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν ανεμπόδιστα μέχρι του χρόνου το Σεπτέμβρη, οπότε και λήγει το οικονομικό έτος. Οπότε δεν αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών το αμερικανικό Δημόσιο, μία απειλητική προοπτική που χρησιμοποιείται ανελλιπώς από το καλοκαίρι για να προωθούνται ανθρωποφαγικές περικοπές, κατά βάση στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία και την Παιδεία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αθρόες περικοπές κατά κύριο λόγο στις κοινωνικές παροχές και αποφεύχθηκε το «αρνητικό ενδεχόμενο» της ενεργοποίησης από χθες, των αυτόματων περικοπών εξίσου στους αμυντικούς εξοπλισμούς και σε προγράμματα κοινωνικών παροχών. Με τη συμφωνία στο Κογκρέσο περικόπτονται, λοιπόν, κατά κύριο λόγο οι κοινωνικές παροχές, όπως τα επιδόματα θέρμανσης για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα μέχρι και 25% ή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, περικοπές που έρχονται ουσιαστικά κατά την έναρξη του χειμώνα που θα έχει συντριπτικές συνέπειες για χιλιάδες φτωχούς και ηλικιωμένους. Οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και την εργασία περικόπτονται επίσης κατά 1,4 δισεκατομμύρια, περικοπές που θα σημάνουν και τον οριστικό τερματισμό 22 διαφορετικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Παράλληλα με τις περικοπές ύψους 1,36 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα Pell σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γεγονός που εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 μαθητές θα κοπούν από το πρόγραμμα επιχορηγήσεων Pell, το κύριο πρόγραμμα αρωγής προς φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά οικογένειες, ενώ το ανώτατο ύψος της επιχορήγησης θα παγώσει στα 5.500 δολάρια για μία ακόμη χρονιά, γεγονός που θα σημάνει ότι οι φοιτητές για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα πρέπει και πάλι να καταφύγουν στο δανεισμό κ.ά.
Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη επεισόδιο του εσωτερικού ενδοαστικού πολέμου Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σημειώθηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν την πρωτοβουλία που έλαβαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές προ επτά ημερών - με την έγκριση πάντως Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους - να παραταθεί μόνον κατά ένα δίμηνο ένας φόρος πάνω στις μισθωτές υπηρεσίες, ζητώντας, αντιθέτως, αυτή η παράταση να είναι ετήσια. Ο Ομπάμα ζήτησε νέα ψηφοφορία για το θέμα και σημείωσε ότι αν δεν περάσει θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Οσο πλησιάζει δε ο χρόνος προς τις εκλογές το Νοέμβρη 2012, ο «πόλεμος» για το θεαθήναι Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών θα εντείνεται.


ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Δημοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών

ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Δημοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Δημοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών



Επίκαιρες και αναγκαίες οι προτάσεις του ΚΚΕ για τις βουλευτικές απολαβές και το στοιχειώδη έλεγχό τους
Ανακοινώθηκαν χθες - και στο διαδίκτυο - από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών (νυν και τέως) για το οικονομικό έτος 2010 και αφορούν εισοδήματα του έτους 2009 (τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 91.750,71 ευρώ και 43.401,25 από σύνταξη που λαμβάνει. Διατηρεί σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα από κληρονομιά και έχει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα ύψους 700,90 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν τη βουλευτική τους αποζημίωση στο ταμείο της ΚΕ του Κόμματος.
Το ΚΚΕ έχει επίσης καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις για να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα ελέγχου και διαφάνειας της οικονομικής δραστηριότητας των βουλευτών, όπως η ονομαστικοποίηση των μετοχών, των ανώνυμων τίτλων του Δημοσίου και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ο έλεγχος της εξαγωγής κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς και η κατάργηση του επιχειρηματικού, εμπορικού, τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Επίσης, έχει προτείνει τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της πρόσθετης αμοιβής για τη συμμετοχή των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπής, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε εισόδημα 129.000 ευρώ, έχει σπίτι στη Νέα Ερυθραία και διαμέρισμα στην Πάτρα. Η σύζυγός του έχει αμοιβαία κεφάλαια ύψους 228.000 ευρώ και οι καταθέσεις του ζευγαριού ανέρχονται σε 81.000 ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε εισόδημα 217.000 ευρώ και η σύζυγός του 54.000 ευρώ, ενώ έχει ακίνητη περιουσία σε Αθήνα, Πελοπόννησο και Εύβοια. Μαζί με την γυναίκα του, έχουν μετοχές (ΑΝΕΚ και Smartstore) και καταθέσεις 307.000 ευρώ και 4.000 λιρών Αγγλίας.
Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε εισόδημα 102.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 165.000 ευρώ εισοδήματα από τις τηλεοπτικές του επιχειρήσεις. Μαζί με την σύζυγό του διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Αρκαδία, Αθήνα, Κορινθία, Κερατέα, Μάτι Αττικής, Πιερία και Φθιώτιδα, ενώ έχουν καταθέσεις 72.000 ευρώ. Ο Α. Τσίπρας δήλωσε εισόδημα 23.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 25.000 ευρώ από άλλες πηγές, έχει καταθέσεις 9.000 ευρώ και στην κυριότητά του έχει ένα διαμέρισμα 114 τετραγωνικών μέτρων.
Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε εισόδημα 95.000 ευρώ, μαζί με την σύζυγό του έχουν διαμέρισμα και αγροτεμάχια, τραπεζικές καταθέσεις 436.000 ευρώ και αμοιβαία κεφάλαια 35.000 ευρώ. Η Ν. Μπακογιάννη δήλωσε εισόδημα 130.000 ευρώ και ο σύζυγός της 273.000 ευρώ, ενώ διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία. Εχουν ομόλογα της ALFA BANK αξίας 123.000 ευρώ, αμοιβαία κεφάλαια 27.000 ευρώ και διάφορες μετοχές 170.000 ευρώ. Ο σύζυγός της, το 2009, αγόρασε μετοχές πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια, ενώ μετέχει σε ναυτιλιακές εταιρείες με κεφάλαιο 147.000 ευρώ. Το ζευγάρι έχει καταθέσεις 1,76 εκατομμυρίων ευρώ και 661.000 δολαρίων.
Συστηματικός αποπροσανατολισμός
Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Β. Αργύρης,συντονισμένος πλήρως με τη σχετική αποπροσανατολιστική συζήτηση που προκάλεσαν οι καταγγελίες Ελληνοελβετού βουλευτή, από τα στοιχεία του «πόθεν έσχες» προκύπτει ότι κανένας πολιτικός δε φαίνεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα και δεν αναφέρονται μεγάλα χρηματικά ποσά που να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού.
Οπως είπε ο Β. Αργύρης, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί η Επιτροπή για το εάν υπάρχουν εμβάσματα Ελλήνων πολιτικών προς την Ελβετία, από το 2009 και μετά. Πάντως, 15 βουλευτές εμφανίζουν να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους και μόνο οι τέσσερις από αυτούς δικαιολόγησαν τη μείωση, δηλώνοντας ότι προχώρησαν σε αγορές ακινήτων. Για τους υπόλοιπους 11, θα συνεχιστεί ο έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ποσά από αυτές τις καταθέσεις (γίνεται λόγος από την Επιτροπή για 100.000 έως 400.000 ευρώ) κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό.
Οπως δήλωσε ο Ε. Αργύρης από το σύνολο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κρίθηκε ανειλικρινής μόνο η δήλωση του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αντέδρασε με δήλωσή του αναφέροντας ότι «τα περί ανειλικρίνειας επιστρέφονται σε όσους τα εκτόξευσαν». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το 2009 εννιά βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα (οι έξι με δάνειο), πέντε έχτισαν κατοικία, ένας αγόρασε οικόπεδο, έξι αγόρασαν αγροτεμάχιο, τρεις ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με δάνειο.

«Κοκκινοσκουφίτσες»!



Θα το ονομάζαμε απλά ξετσιπωσιά. Ομως πίσω από αυτό το θρασύτατο περιτύλιγμα κρύβεται κάτι χειρότερο:
Ο ταξικός μισανθρωπισμός των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.
Μιλάμε για εκείνα τα «πιόνια» στη «σκακιέρα» της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος που δεν γνωρίζουν καμία αναστολή και καμία ντροπή.
Και που η ξεδιαντροπιά τους παίρνει... αστρονομικές διαστάσεις, ειδικά όταν για να υπηρετήσουν τους γενικότερους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης και για να εξασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο ως αντίτιμο την προσωπική τους συμμετοχή στο αστικό ντεκόρ της επόμενης μέρας, βάζουν τα «δυνατά» τους...
***
Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
*
Ο υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ξημεροβραδιαζόταν στις τηλεοράσεις να διαφημίζει το μνημόνιο, που εκβίαζε τους συνταξιούχους ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για να πληρωθούν οι συντάξεις πείνας των γερόντων,
ο υπουργός Υγείας του Παπανδρέου, που έκοβε τις συντάξεις ακόμη και των φιλοξενούμενων στα... ψυχιατρεία (!), ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Παπαδήμου που ετοιμάζεται να περικόψει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας,
βγήκε προχτές με ύφος... αυτοκριτικό (και πάντα περισπούδαστο) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι ναι μεν «έκανε πολλά», για να προσθέσει ωστόσο ότι
«όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν είχε επιτυχία»!
*
Ναι, πρόκειται για τον Λοβέρδο.
Τον έναν εκ των δελφίνων του Γ. Παπανδρέου που, τώρα, ενόψει της κούρσας διαδοχής για την κατάληψη του προεδρικού θώκου στο ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου - της οποίας υπήρξε σημαιοφόρος - δεν ήταν και τόσο καλή...
*
Στο ίδιο προκλητικό ύφος, σε μια αποθέωση της έννοιας της προσβολής του κοινού νου, ο υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, διαπίστωσε (στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό)
ότι... «έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο»!
*
Ο άνθρωπος αυτός είναι ο ίδιος που έβγαινε στα κανάλια και αναρωτιόταν: Μα ποιος έχει πρόβλημα με το μνημόνιο (;)!!!
*
Είναι ο ίδιος κύριος που όπως όλα τα «πράσινα» στελέχη από το Μάη του 2010 και μέχρι πριν από ένα μήνα δήλωνε ότι «χωρίς το μνημόνιο η χώρα θα είχε πτωχεύσει» και δεν «θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»,
αλλά τώρα «είδε το φως του» και ανακάλυψε πως η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε από θέση «βαρώνου» από την πρώτη στιγμή, ήταν μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε
«πλήρως ανίκανη στη διαχείριση των υποχρεώσεων που ανέλαβε»!
*
Αυτά, βέβαια, σήμερα.
Γιατί σήμερα βρισκόμαστε ενόψει της διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο της επιχείρησης παραπλάνησης του λαού κάποιοι αποφάσισαν να ανοίξουν το Τριώδιο.
Και να μεταμφιεστούν από «λύκοι» σε... «Κοκκινοσκουφίτσες»!
*
Στις παραπάνω δηλώσεις - οφείλουμε - να προσθέσουμε και την πρόσφατη ...εξομολόγηση του Ευ. Βενιζέλου
ότι νιώθει «εξουθενωμένος» από την υπερπροσπάθεια που καταβάλει για να «σώσει την πατρίδα»,
ότι «συμπάσχει» και
ότι... «πονάει» για τα μέτρα που επιβάλλονται σε συνταξιούχους και μισθωτούς.
*
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μην έχετε καμία μα καμία αμφιβολία: Το ΠΑΣΟΚ είναι, σίγουρα, εδώ.
Με τα στελέχη του πιστά στην πολιτική κουλτούρα της εξαπάτησης. Της δημαγωγίας.
Και της πολιτικής αναξιοπρέπειας που κουβαλάει όλη η ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας.

TOP READ